Permanente link
Naar de actuele versie van de regeling
http://lokaleregelgeving.overheid.nl/CVDR738807
Naar de door u bekeken versie
http://lokaleregelgeving.overheid.nl/CVDR738807/1
Standplaatsenbeleid Soest 2025
Geldend van 03-05-2025 t/m heden
Intitulé
Standplaatsenbeleid Soest 2025Burgemeester en wethouders van Soest,
Overwegende:
- -
dat het op grond van artikel 5:18 van de Algemene Plaatselijke Verordening Soest 2022 (verder APV) verboden is om zonder vergunning van het college een standplaats in te nemen of te hebben;
- -
dat het momenteel geldende beleid dateert uit 2015;
- -
dat dit beleid niet meer voldoet aan wet- en regelgeving;
- -
dat een actualisering van de geldende beleidsregels wenselijk is;
- -
dat het met het oog op de rechtszekerheid en zorgvuldigheid wenselijk is om nieuwe beleidsregels vast te stellen;
Gelet op artikel 1: 3 lid 4, artikel 4:81 van de Algemene wet bestuursrecht, hoofdstuk 1 en hoofdstuk 5, afdeling 4 van de APV;
BESLUITEN:
vast te stellen het Standplaatsenbeleid Soest 2025.
Artikel 1 Begripsomschrijvingen
In deze beleidsregel wordt verstaan onder:
- a.
Vaste standplaats: een standplaats die in principe het gehele jaar door, wekelijks, maandelijks of met een andere vaste regelmaat, op vaste dagen en tijden en op een vaste locatie, wordt ingenomen;
- b.
Tijdelijke standplaats of dagplaats: een standplaats voor één of een beperkt aantal (vooraf vastgestelde) dagen;
- c.
Standplaatsgebied: een gebied bestaande uit een straat dan wel meerdere aansluitende straten, waarbinnen één of meer standplaatsen zijn aangewezen (zie bijlage: indeling standplaatsgebieden);
- d.
Ideële standplaats: een standplaats op het gebied van maatschappelijk/sociaal-culturele activiteiten of activiteiten op het gebied van volksgezondheid, alle met een niet-commercieel karakter (verkoop van producten is in principe uitgesloten).
Artikel 2 Algemene bepalingen
-
1. Op dagen dat de weekmarkt plaatsvindt, wordt, tot een uur na het einde van de markt, geen standplaats uitgegeven op het marktterrein.
-
2. Voor het innemen van een standplaats is een vergoeding verschuldigd ingevolge de Verordening Standplaatsgeld, zoals deze jaarlijks wordt gewijzigd.
-
3. Om voor een standplaatsvergunning in aanmerking te komen dient men een kopie te overleggen van het bewijs van Inschrijving bij de Kamer van Koophandel en de Centrale Vereniging voor de Ambulante Handel.
-
4. Indien het middel waarmee een standplaats zal worden ingenomen (bijvoorbeeld een kraam of voertuig) langer dan een kalendermaand onafgebroken op de locatie aanwezig zal zijn, dient de vergunning voor het innemen van de standplaats minimaal zes maanden voordat men de standplaats wil innemen te worden aangevraagd.
-
5. Indien een standplaats wordt ingenomen met een bakwagen dient, alvorens vergunning kan worden verleend, de bakwagen te zijn goedgekeurd door de Veiligheidsregio Utrecht. In verband daarmee dient de aanvrager de volgende documenten, behorend bij de betreffende bakwagen, te overleggen:
- •
een algemeen keuringsbewijs en
- •
een beproevingsbewijs afpersing gasleidingen.
- •
Artikel 3 Vaste standplaatsen
-
1. Een vaste standplaats kan alleen worden ingenomen op een plaats die is aangegeven in de bij dit document behorende Bijlage 1 bij standplaatsenbeleid: Indeling standplaatsgebieden. De in deze bijlage opgenomen vaste standplaatsen staan op strategische plekken bij bestaande winkels / winkelgebieden en dragen op die manier bij aan het functioneren van de winkels / winkelgebieden.
-
2. Eén plaats in Soest Zuid (zie bijlage; indeling standplaatsgebieden) is aangewezen als zogenaamde ideële standplaats. Dit betekent dat eventuele verkoop aldaar een aantoonbaar ideëel motief dient te hebben.
-
3. Een vaste standplaats wordt geacht geen grotere omvang te hebben dan een aaneengesloten oppervlak van achttien vierkante meter (zes bij drie meter). Indien een standplaats groter is, wordt deze, afhankelijk van de omvang, beschouwd als twee of meer standplaatsen. Dit geldt niet voor de bestaande standplaatsen die reeds ruimtelijk afgebakend zijn met bijvoorbeeld paaltjes.
-
4. Binnen een standplaatsgebied kan per dag en per productsoort slechts één standplaatsvergunning worden afgegeven.
-
5. Een standplaatsvergunning kan voor een halve of hele dag worden verleend. Een dag duurt van 7.30-18.30 uur; een halve dag duurt van 7.30-12.30 uur of van 13.30-18.30 uur.
-
6. Het opbouwen mag niet eerder beginnen dan 07.00 uur. Om 19.00 uur dient het afbouwen gereed te zijn en dient men de standplaats verlaten te hebben. Indien vergunning voor een halve dag is verleend, dient het afbouwen gereed te zijn respectievelijk het opbouwen te beginnen om 13.00 uur.
-
7. Indien gedurende een periode van meerdere opeenvolgende dagen een standplaats wordt ingenomen, gelden de op- en afbouwtijden genoemd in het vorige lid voor de eerste respectievelijk de laatste dag van die periode.
-
8. Bij een standplaats waar geen of nauwelijks meer animo voor is (bezetting tot maximaal 1 dag in de week), dan kan deze standplaats komen te vervallen. Deze wijziging wordt op dat moment doorgevoerd in Bijlage 1. Dit kan enkel na afloop van de geldigheidsduur van de uitgegeven vergunning(en).
Artikel 4 Geldigheidsduur
-
1. Een standplaatsvergunning voor een vaste standplaats wordt voor 12 jaar verleend.
-
2. Standplaatsen komen vrij wanneer de vergunningsperiode is afgelopen, de vergunninghouder vraagt om wijziging van de in de vergunning opgenomen dag voor het innemen van de standplaats (en deze onherroepelijk is gehonoreerd) of wanneer de vergunning om andere redenen eerder wordt ingetrokken.
Artikel 5 Verlenging na afroep
-
1. Bij het beschikbaar komen van een vaste standplaatsvergunning vanwege het einde van de vergunningsduur kan de gemeente de procedure van verlenging na afroep toepassen als voldoende aannemelijk is dat er naast de betreffende vergunninghouder geen andere gegadigden voor deze vergunning zijn.
-
2. Bij de verlenging na afroep maakt de gemeente 6 maanden voor het einde van de duur van de vaste standplaatsvergunning door een openbare kennisgeving (via www.overheid.nl en eventueel een publicatie in de plaatselijke krant) bekend dat deze vergunning beschikbaar komt voor de vergunningsduur van 12 jaar.
-
3. Bij deze openbare kennisgeving worden gegadigden uitgenodigd om hun belangstelling voor de vaste standplaatsvergunning binnen 4 weken na de kennisgeving kenbaar te maken op de door gemeente aangegeven wijze.
-
4. Als binnen de gestelde termijn alleen de betreffende vergunninghouder belangstelling kenbaar heeft gemaakt en is voldaan aan de gestelde voorwaarden, verlengt de gemeente zijn vaste standplaatsvergunning met de onder het tweede punt genoemde duur.
-
5. Als binnen de gestelde termijn naast de betreffende vergunninghouder ook een of meer andere gegadigden belangstelling kenbaar hebben gemaakt (passend in het brancheplan), wordt de vergunning niet verlengd. In dat geval past de gemeente de verdelingsprocedure toe.
Artikel 6 Verdeling standplaatsen door loting
-
1. Wanneer er meerdere aanvragen zijn voor een standplaats, dan wordt er middels loting een keus gemaakt uit deze inschrijvingen. Loting is een transparante en neutrale manier, waarbij het speelveld van elke aanvrager hetzelfde is.
-
2. De aanvragers die voldoen aan de gestelde indieningsvereisten worden schriftelijk over de datum en plaats van de loting in kennis gesteld en uitgenodigd om bij de loting aanwezig te zijn.
-
3. De loting geschiedt in het gemeentehuis door twee medewerkers van de gemeente.
-
4. De aanvrager van wie het eerste lot wordt getrokken maakt direct nadat zijn of haar lot is getrokken een definitieve keuze over de weekdag waarop de standplaats wordt ingenomen (deze dag kan vanaf dat moment niet meer worden gewisseld en deze keuze kan dus gevolgen hebben voor eventuele vervolgtrekkingen).
-
5. Van de overige aanvragers wordt op volgorde van loting een reservelijst opgesteld. Indien de aanvrager aan wie de standplaats is toegewezen zijn aanvraag intrekt, wordt teruggevallen op het resultaat van de loting en wordt de volgende aanvrager op de lijst benaderd en de standplaats aangeboden.
-
6. Indien tot vergunningverlening wordt overgegaan, worden de overige aanvragen afgewezen.
-
7. Binnen twee weken na de loting wordt aan alle aanvragers een besluit op hun aanvraag verstuurd.
-
8. Indien de verleende vergunning binnen drie maanden na verlening weer wordt ingetrokken, wordt teruggevallen op het resultaat van de laatste loting. Na deze drie maanden vervalt de geldigheid van deze loting en wordt geen wachtlijst meer bijgehouden. Bij het vrijkomen van deze standplaats wordt opnieuw een openbare kennisgeving geplaatst en vindt opnieuw een loting plaats (proces start opnieuw).
Artikel 7 Persoonlijke inname (persoonsgebonden en tijdelijke vervanging)
-
1. Een standplaats wordt door de vergunninghouder persoonlijk ingenomen.
-
2. Op verzoek van de vergunninghouder kan het college toestemming verlenen dat een ander dan de vergunninghouder de standplaats tijdelijk inneemt.
-
3. Er wordt alleen toestemming verleend als de vergunninghouder door ziekte of vakantie niet in staat is de standplaats in te nemen.
-
4. Bij de ziekte van de vergunninghouder wordt voor ten hoogste zes maanden toestemming verleend.
-
5. Bij vakantie van de vergunninghouder wordt voor ten hoogste zes weken toestemming verleend.
Artikel 8 Tijdelijke standplaatsen / dagplaatsen
-
1. Een vergunning voor een tijdelijke standplaats kan worden aangevraagd.
-
2. Deze tijdelijke standplaatsen worden niet beperkt naar plaats of aantal. Zij kunnen in beginsel overal worden ingenomen, mits wordt voldaan aan hoofdstuk 1 en hoofdstuk 5, afdeling 4 van de Algemene Plaatselijke Verordening Soest 2022.
-
3. Gedurende de tijd dat op enige plaats een evenement of vergelijkbare activiteit plaatsvindt, wordt geen standplaats uitgegeven in een straal van 500 meter van die locatie, tenzij blijkens de schriftelijke aanvraag of andere schriftelijke verklaring van de organisator van het evenement of de vergelijkbare activiteit – zoals een verklaring van geen bezwaar -, de in te nemen standplaats gezien moet worden als onderdeel van het evenement of de vergelijkbare activiteit.
Artikel 9 Intrekking of wijziging
-
1. De vergunning kan worden ingetrokken of gewijzigd als:
- a.
Door infrastructurele-, herinrichtings- of reconstructiewerkzaamheden aan de weg of in de openbare ruimte geen gebruik meer kan worden gemaakt van de vergunning;
- b.
De vergunninghouder gedurende drie aangesloten maanden geen gebruik maakt van de vergunning, zonder toestemming van de gemeente;
- c.
De vergunninghouder de leges, precario of vergoeding voor stroomgebruik niet binnen de gestelde termijn heeft voldaan.
- a.
-
2. Indien de situatie zoals geschetst onder 1a zich voordoet, spant de gemeente zich in om een alternatieve, passende locatie te vinden. Als er geen locatie aangewezen kan worden, dan wel als de vergunninghouder de aangewezen alternatieve locatie weigert, wordt de vergunning alsnog ingetrokken.
Artikel 10 Uitzonderingsgevallen en onvoorziene situaties
-
1. Burgemeester en wethouders kunnen van dit beleid afwijken, indien naar hun oordeel strikte toepassing van dit beleid in redelijkheid zou leiden tot onbillijke situaties.
-
2. In situaties waarin dit beleid niet voorziet, besluiten burgemeester en wethouders zo veel mogelijk met inachtneming van (de strekking van) dit beleid.
Artikel 11 Handhaving
Het innemen van een (tijdelijke) standplaats zonder vergunning dan wel in strijd met een vergunning is strafbaar op grond van artikel 6:1 van de Algemene Plaatselijke Verordening Soest 2022 en kan, afhankelijk van de aard van de overtreding en de omstandigheden, tevens bestuursrechtelijk worden gehandhaafd door middel van bestuursdwang, dwangsom of intrekking van de verleende vergunning.
Artikel 12 Citeertitel, inwerkingtreding en overgangsbepaling
-
1. Deze beleidsregel wordt aangehaald als "Standplaatsenbeleid Soest 2024".
[Artikel 12 lid 1 bevat een kennelijke verschrijving. Hier wordt bedoeld: Deze beleidsregel wordt aangehaald als "Standplaatsenbeleid Soest 2025".]
-
2. Het Standplaatsenbeleid Soest 2015 wordt ingetrokken.
-
3. Deze beleidsregel treedt in werking op de dag na bekendmaking van dit besluit en vervangt al het eerder vastgestelde beleid, onder welke naam ook, met betrekking tot standplaatsen.
-
4. Voor vergunningen die zijn verleend vóór de datum van inwerkingtreding van deze beleidsregel geldt dat de lopende duur van die vergunningen wordt omgezet naar een periode van 12 jaar (de overgangsperiode) vanaf inwerkingtreding van dit beleid. Op alle nieuwe vergunning(aanvrag)en – ná de datum van inwerkingtreding van deze beleidsregel - is onderhavig beleid van toepassing.
Ondertekening
Soest, 15 april 2025
Burgemeester en wethouders van Soest,
De secretaris,
L. Vermond
de burgemeester
R.T. Metz
Bijlage 1 bij Standplaatsenbeleid: Indeling standplaatsgebieden
Gebied A: Van Weedestraat
Plaats 1: Van Weedestraat / hoek Dillenburglaan;
Plaats 2: Van Weedestraat / hoek F.C. Kuyperstraat.
Gebied 2: Honsbergen
Plaats 1: nabij Chinees restaurant, op de brede stoep halverwege het flatgebouw.
Gebied 3: winkelcentrum Overhees
Plaats 1: nabij de inrit vanaf de Di Lassostraat, op de stoep aangrenzend aan de parkeerplaats
(tegenover Kornet 1 t/m 9).
Gebied 4: Smitsweg
Plaats 1: hoek Weegbreestraat / Smitsweg.
Gebied 5: winkelcentrum Soest-Zuid
Plaats 1: halverwege de parkeerplaats;
Plaats 2: (ideële standplaats): op het door ijzeren bollen afgesloten deel van het plein, nabij de parkeerplaats.
Ziet u een fout in deze regeling?
Bent u van mening dat de inhoud niet juist is? Neem dan contact op met de organisatie die de regelgeving heeft gepubliceerd. Deze organisatie is namelijk zelf verantwoordelijk voor de inhoud van de regelgeving. De naam van de organisatie ziet u bovenaan de regelgeving. De contactgegevens van de organisatie kunt u hier opzoeken: organisaties.overheid.nl.
Werkt de website of een link niet goed? Stuur dan een e-mail naar regelgeving@overheid.nl