Subsidieregeling Samenleving 2026 gemeente Lansingerland

Geldend van 01-05-2025 t/m heden

Intitulé

Subsidieregeling Samenleving 2026 gemeente Lansingerland
  • 1.

    De Subsidieregeling Samenleving 2026 (T25.01690) vast te stellen en per 1 mei 2025 in werking te laten treden.

INLEIDING

De Subsidieregeling Samenleving 2026 gemeente Lansingerland is een aanvulling op de Algemene subsidie verordening Lansingerland 2018 als uitwerking van de Samenlevingsvisie en de Cultuurnota ‘Bruisen-binden-boeien’. Op basis van deze subsidieregeling kunnen maatschappelijke en culturele organisaties subsidie aanvragen voor het verrichten van activiteiten die bijdragen aan de doelen die zijn opgenomen in de Samenlevingsvisie en de cultuurnota.

In deze regeling leest u:

  • Een toelichting op de regeling en het gemeentelijk beleid;

  • De voorwaarden waaraan de subsidieaanvraag en de aanvrager moeten voldoen;

  • Het proces van aanvraag tot vaststelling;

  • Een overzicht van de activiteiten waarvoor we subsidie beschikbaar stellen en de voorwaarden die daarbij van toepassing zijn.

Doelstelling Subsidieregeling Samenleving

De gemeente zet subsidie in om gemeentelijke ambities en doelen te bereiken. De Subsidieregeling Samenleving geeft het inhoudelijk kader waarbinnen organisaties een subsidie kunnen aanvragen. De regeling heeft een tweeledige functie:

  • De subsidieregeling geeft richtlijnen voor de aanvrager.

    Aanvragers van subsidie kunnen in de regeling zien welke activiteiten in aanmerking komen voor subsidie en aan welke voorwaarden de subsidieaanvraag moet voldoen. Het is voor aanvragers van subsidie belangrijk om in hun subsidieaanvraag goed uit te leggen waarom zij denken in aanmerking te komen voor een subsidie.

  • De subsidieregeling biedt een transparant toetsingskader voor de beoordeling van aanvragen en vaststellingen.

    De regeling biedt een transparant toetsingskader voor de beoordeling van de aanvragen, de subsidieverlening en de vaststelling van de subsidieverlening. Aan de hand van de regeling beoordeelt de gemeente elke subsidieaanvraag en subsidievaststelling op doelmatigheid en rechtmatigheid. Daarnaast biedt de regeling kaders voor de verdeling van de middelen.

Doelmatig subsidiëren met de Samenlevingsvisie & (beleids)plannen

Samenlevingsvisie en beleidsplannen

De gemeente Lansingerland heeft in 2023 de Samenlevingsvisie Lansingerland vastgesteld.

In de Samenlevingsvisie is vastgelegd dat de gemeente wil bijdragen aan de volgende vier thema’s:

  • Bestaanszekerheid

  • Gezondheid

  • Kansengelijkheid

  • Leefbaarheid en Veiligheid

De leidende thema’s vormen gezamenlijk een kompas dat de gemeente helpt om keuzes te maken. Dit door de gemeenteraad vastgestelde kader hebben we verder uitgewerkt in een aantal beleidsplannen. Te weten:

  • Integraal veiligheidsbeleid

  • Beleidsplan Kansrijk opgroeien

  • Beleidsplan Grip op het leven (vast te stellen in 2025)

  • Beleidsplan Vitaal en waardig ouder worden

De prioriteiten uit deze plannen hebben we vertaald in deze herziene subsidieregeling. Ook herkent u elementen uit de cultuurnota ‘boeien binden bruisen’.

Voor 2026 kunt u een eenjarige subsidie aanvragen. We streven ernaar dat de Subsidieregeling Samenleving 2027 voor meerdere jaren geldt.

Wijzigingen 2026 naar aanleiding van de Beleidsplannen: Gewijzigde teksten, minimale wijzigingen in activiteiten en aanvraag

We hebben de structuur van de regeling vereenvoudigd en aangesloten op de beleidsplannen. Ook hebben we de teksten in deze regeling meer zijn toegeschreven naar de prioriteiten uit de beleidsplannen. Dat betekent dat er een gedeeltelijke herschikking van activiteiten heeft plaatsgevonden. De financierings-vorm hebben we vereenvoudigd en uniform opgeschreven in het algemene deel van de regeling, zie hiervoor hoofdstuk 1.3. U vraagt voor 2026 een subsidie op dezelfde wijze aan als voorgaande jaren, het proces hebben we niet gewijzigd.

Beperkte mogelijkheid voor nieuwe initiatieven in 2026

Vanwege de beleidswijzigingen is er beperkte ruimte voor nieuwe initiatieven. Toekenning is alleen mogelijk als het subsidiebudget toereikend is en als de activiteit bijdraagt aan een van de prioriteiten. We hebben we enkele ‘nieuwe’ activiteiten opgenomen die we eerder op een andere wijze financierden.

Leeswijzer voor de aanvrager

Deze subsidieregeling is als volgt opgebouwd:

  • Hoofdstuk 1 geeft een beschrijving van de kaders van deze subsidieregeling: de Algemene subsidie verordening Lansingerland 2018 (procedureel), de Samenlevingsvisie, de beleidsplannen, de Cultuurnota ‘Bruisen-binden-boeien’ (inhoudelijk) en de financiële kaders.

  • Hoofdstuk 2 staan de voorwaarden beschreven waaraan moet worden voldaan wanneer een subsidie wordt aangevraagd.

  • In hoofdstuk 3 beschrijft de procedure van aanvraag tot vaststelling van subsidie.

  • De hoofdstukken 4 tot en met 7 zijn inhoudelijke hoofdstukken waarin staat aan welke gemeentelijke hoofddoelen de activiteit bijdraagt. De hoofddoelen zijn:

    • -

      Krachtige en vitale samenleving (pagina 13);

    • -

      Kansrijk opgroeien (pagina 29);

    • -

      Grip op het leven (pagina 36);

    • -

      Vitaal en waardig ouder worden (pagina 46).

1. DE KADERS

De juridische en inhoudelijke kaders van deze subsidieregeling zijn de Algemene wet bestuursrecht, de Algemene subsidieverordening Lansingerland 2018, de Samenlevingsvisie Lansingerland, het integraal veiligheidsbeleid, beleidsplan Kansrijk opgroeien, beleidsplan vitaal en waardig ouder worden, beleidsplan grip op het leven en de Cultuurnota ‘Bruisen-binden-boeien’ (met de onderliggende Cultuurhuizennota en de Beleidsnota Bibliotheek Lansingerland). De begroting 2026 vormt het financiële kader. In dit hoofdstuk gaan we in op deze kaders.

1.1 Procedureel kader: de Algemene subsidie verordening Lansingerland 2018

De gemeenteraad van Lansingerland heeft op 26 januari 2017 de Algemene subsidie verordening Lansingerland 2018 (ASV 2018) vastgesteld. De verordening is een wettelijk voorschrift zoals bedoeld in titel 4.2 van de Algemene wet bestuursrecht. Een wettelijk voorschrift regelt voor welke activiteiten subsidie kan worden verstrekt. De verordening bevat de hoofdstructuur van het subsidieproces en beschrijft de kaders en richtlijnen voor het aanvragen, weigeren, verlenen en vaststellen van subsidies op de verschillende beleidsterreinen van de gemeente.

Op grond van de verordening kan het college bij een nadere regeling – een subsidieregeling – vaststellen welke activiteiten in aanmerking kunnen komen voor subsidie. In de nadere regeling kan ook worden bepaald welke doelgroepen voor subsidie in aanmerking komen, hoe de subsidie wordt berekend en hoe de we subsidiebedragen uitbetalen. Met een subsidieregeling kan het college voor één of meerdere beleids-terreinen nadere regels vaststellen en daarin beleidsinhoudelijke elementen verwerken.

De activiteiten waarvoor een subsidie wordt aangevraagd leveren een bijdrage aan de doelen uit de Samenlevingsvisie Lansingerland en de daarbij behorende plannen.

1.2 Beoordeling

Beoordeling subsidieaanvragen aan de hand van de leidende thema’s van de Samenlevingsvisie en prioriteiten uit de beleidsplannen

De gemeente Lansingerland vindt het belangrijk om het kompas van de Samenlevingsvisie in combinatie met de beleidsplannen die daaruit voortvloeien, te gebruiken. Daarmee beoordelen wij of de gemeente op de juiste weg is in het bijdragen aan de samenleving. We zullen dan ook bewuste keuzes moeten maken. Dit betekent dat wij de aanvragen toetsen aan de leidende thema’s van de samenlevingsvisie en prioriteiten van de beleidsplannen.

1.3 Financieel kader: de begroting

De gemeenteraad stelt in het najaar van 2025 het beschikbare subsidiebudget vast. De hoogte van de subsidie is dan afhankelijk van het vaststellen van de begroting door de gemeenteraad.

Vermogenspositie subsidieontvanger kan invloed hebben op de hoogte van de subsidie

Indien uw organisatie over voldoende gelden beschikt, kan dit voor het college een reden zijn om de subsidie te (deels) af te wijzen.

Jaarlijkse indexering van de subsidiebudgetten om loonstijgingen op te vangen

Bij de begroting streven we ernaar de subsidiebudgetten te indexeren. Daarmee kunnen we tegemoet komen aan cao-loonstijgingen bij de subsidieaanvraag. Echter, de raad besluit in november over het beschikbare budget voor subsidies. Het is niet mogelijk tussentijds aanvullende subsidie aan te vragen in verband met cao-loonstijgingen.

Dekking van de kosten van de activiteit

Het budget dat u aanvraagt behorend bij uw activiteit(en) is maximaal kostendekkend.

2. ALGEMENE VOORWAARDEN

Doelmatigheid en rechtmatigheid zijn twee belangrijke uitgangspunten die de gemeente hanteert in het gehele subsidieproces. Om die reden geldt voor alle aanvragers van subsidies een aantal algemene voorwaarden. Daarnaast stellen we specifieke voorwaarden aan de activiteiten waarvoor een subsidie wordt aangevraagd. Wanneer een de aanvraag niet of onvoldoende aan de voorwaarden voldoet, vormt dit een grond om de subsidieaanvraag te weigeren.

2.1 Rechtmatigheid

Een subsidie is rechtmatig als de organisatie – die de subsidie aanvraagt - voldoet aan de voorwaarden die wij stellen. Bij de subsidieaanvraag toetsen wij aan deze voorwaarden.

Voorwaarden waar de organisatie aan moet voldoen

De Algemene subsidie verordening Lansingerland 2018 noemt de algemene voorwaarden waaraan een organisatie moet voldoen. Naast deze algemene voorwaarden gelden er specifieke voorwaarden voor organisaties in het sociaal domein. Deze zijn veelal opgesteld overeenkomstig geldende wet- en regelgeving. Wanneer een organisatie een aanvraag indient, verwachten wij dat hij zowel aan de algemene als aan de specifieke voorwaarden voldoet.

Algemene voorwaarden

  • De aanvrager is een organisatie die rechtspersoonlijkheid bezit.

  • Het doel van de organisatie is om zonder winstoogmerk producten te leveren, prestaties of activiteiten te verrichten.

  • De producten, prestaties en activiteiten zijn ten behoeve van de inwoners van de gemeente Lansingerland.

Specifieke voorwaarden

  • Het kunnen overleggen van een VOG: De professionele of vrijwilligersorganisatie die activiteiten uitvoert door en voor kwetsbare groepen zoals kinderen tot 18 jaar of voor volwassenen met een verstandelijke beperking moet een VOG kunnen overleggen voor hun bestuursleden en hun medewerkers die de activiteiten door en voor kinderen uitvoeren.

  • Het werken met de Meldcode HGKM: De professionele organisatie die werkt met beroepskrachten heeft de Meldcode Huiselijk geweld en kindermishandeling ingevoerd voor de gehele organisatie. De vrijwilligersorganisatie is op de hoogte van deze meldcode en weet hoe ze moet handelen bij signalen van kindermishandeling of huiselijk geweld.

  • Het werken met de verwijsindex SISA: Als er zorgen zijn om een ongezonde en onveilige ontwikkeling bij kinderen tot 18 jaar maken de professionals die activiteiten uitvoeren gebruik van de verwijsindex SISA (Samenwerkings Instrument Sluitende Aanpak).

  • Het voldoen aan branche-regelgeving: De activiteiten van een professionele organisatie voldoen aan wet- en regelgeving die passend is bij de betreffende branche (denk hierbij aan cao’s en kwaliteitscertificering).

  • Deskundige professionals: De professional beschikt over deskundigheid die gebruikelijk is in het vakgebied, met eventueel aanvullende scholingen.

  • Normering inkomen: De organisatie voldoet aan de Wet normering topinkomens.

  • AVG/privacy: De organisatie voldoet aan de eisen gesteld in de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) en zet zich in voor een veilige uitwisseling en verwerking van persoonsgegevens. De organisatie werkt hiervoor met de overeenkomst omtrent persoonsgegevens van de gemeente Lansingerland en meldt datalekken bij het meldloket datalekken Autoriteit Persoonsgegevens.

  • Calamiteitenprotocol: Organisaties die een subsidie ontvangen melden calamiteiten bij de betreffende toezichthouder. Het calamiteitenprotocol treft u in paragraaf 3.4 van dit hoofdstuk aan.

2.2 Doelmatigheid

De Algemene subsidie verordening Lansingerland 2018 noemt de algemene voorwaarden waar een activiteit aan moet voldoen. Naast deze algemene voorwaarden gelden er specifieke voorwaarden voor subsidies Samenleving. De specifieke voorwaarden zijn gekoppeld aan de activiteiten waarvoor u subsidie kunt aanvragen en treft u bij de betreffende activiteiten aan.

Algemene voorwaarden

Een product, prestatie of activiteit moet een beoogd maatschappelijk nut hebben en gericht zijn op de inwoners van de gemeente Lansingerland.

Inhoudelijke voorwaarden voor activiteiten uit de subsidieregeling Samenleving

Binnen de subsidieregeling Samenleving subsidiëren we activiteiten die een bijdrage leveren aan de thema’s van de Samenlevingsvisie en prioriteiten uit de onderliggende beleidsplannen, en aan de Cultuurnota ‘Bruisen-binden-boeien’. Om dat te kunnen beoordelen vragen wij organisaties bij het indienen van een subsidieaanvraag een activiteitenplan in te dienen waarin een toelichting wordt gegeven op een aantal punten. Een overzicht van die punten treft u aan in paragraaf 3.1, lid 3, van deze subsidieregeling.

2.3 Protocol Melding van Calamiteiten

Alle organisaties die taken uitvoeren die onder de Wmo 2015 en Jeugdwet vallen hebben de wettelijke plicht om calamiteiten te melden. De hoogte van de verstrekte subsidie en de locatie van de activiteiten spelen geen rol.

Organisaties die een subsidie ontvangen, melden de calamiteiten bij de betreffende toezichthouder

  • Calamiteiten die betrekking hebben op de kwaliteit van jeugdhulp worden gemeld aan de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd via het Meldformulier Meldingen Jeugd op de website van de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd.

  • Calamiteiten die betrekking hebben op de kwaliteit van overige algemene voorzieningen worden gemeld aan de GGD Haaglanden via het Meldingsformulier Wmo Toezicht op de website van de GGD Haaglanden.

Wanneer er sprake is van een verhoogd risico op agressie worden er voldoende maatregelen genomen om de risico’s zo objectief mogelijk in te schatten en de veiligheid van andere jeugdigen, personeel en de maatschappij zo goed mogelijk te waarborgen.

Calamiteiten die betrekking hebben op de kwaliteit van jeugdhulp

  • 1.

    Het vermoeden dat er een onnatuurlijke dood heeft plaatsgevonden.

  • 2.

    Ernstige mishandeling of zwaar (blijvend) letsel van een kind of jongere in de gezinssituatie waardoor acuut ingrijpen van buiten nodig is.

  • 3.

    Ernstige mishandeling of zwaar (blijvend) letsel van een jeugdige in een instelling door een medewerker van de instelling of een andere jeugdige.

  • 4.

    Ernstig geweld (zwaar letsel) tegen medewerkers van een instelling, die met jeugdigen en hun ouders/verzorgers werken, door de jeugdige of ouder/verzorger.

  • 5.

    Overige situaties met mogelijk grote maatschappelijke impact of onrust tot gevolg: ernstig grensoverschrijdend gedrag: fysiek, psychisch en/of seksueel grensoverschrijdend gedrag door jeugdigen, ouders, professionals of verzorgers.

  • 6.

    Overige situaties rond een jeugdige tot 23 jaar die (kunnen) leiden tot (landelijke/ regionale/ stedelijke) media-aandacht.

  • 7.

    Vermissing:

    • a.

      Jeugdige is niet binnen 24 uur teruggekeerd in de gesloten instelling en een gevaar voor zichzelf en zijn omgeving.

    • b.

      Er heeft zich een incident voorgedaan tijdens de vermissing (jeugdige is betrokken bij of slachtoffer van een (seksueel) misdrijf.

    • c.

      De jeugdige is jonger dan 13 jaar.

Calamiteiten die betrekking hebben op de kwaliteit van overige algemene voorzieningen

  • 1.

    Het overlijden van een cliënt.

  • 2.

    Het overlijden van een ander als gevolg van het handelen van een cliënt.

  • 3.

    Ernstig en/of blijvend lichamelijk en psychisch letsel van een cliënt of van een ander als gevolg van het handelen van een cliënt.

  • 4.

    Ernstig grensoverschrijdend gedrag: fysiek, psychisch en/of seksueel door en jegens cliënten, door hulpverleners, ouders of verzorgers.

  • 5.

    Vermissing van een cliënt:

    • a.

      Volwassene is niet binnen 24 uur teruggekeerd in een instelling en een gevaar voor zichzelf en zijn omgeving.

    • b.

      Volwassene is onverwacht verdwenen en het is onbekend waar hij/zij nu is, waarbij de afwezigheid afwijkend is ten opzichte van het normale gedrag en het in het belang van de vermiste persoon is dat deze wordt gevonden.

  • 6.

    Fysiek, psychisch en/of seksueel grensoverschrijdend gedrag bij verstrekking van een voorziening (jegens een cliënt door een beroepskracht of een andere cliënt).

2.4 Belangrijke aandachtspunten

We vinden het belangrijk dat subsidiepartners:

  • de activiteiten (zeker voor jongeren) laten plaats vinden in een rookvrije omgeving; en

  • bij activiteiten zoveel mogelijk de gezonde keuzes voor voeding en beweging stimuleren.

Inclusieve samenleving

Wij verwachten van de organisaties ook dat zij de zichtbaarheid en de sociale acceptatie van groepen mensen verhogen en bijdragen aan een inclusieve deelname aan de activiteiten. Dat kan door:

  • activiteiten te verrichten die bijdragen aan ontmoeten en verbinden van mensen uit verschillende groepen;

  • activiteiten te verrichten voor groepen mensen die moeite hebben om te participeren aan de samenleving;

  • een bijdrage te leveren in sociaal werkgeverschap (social return on investment);

  • het treffen van voorzieningen die bijdragen aan inclusie en diversiteit;

  • activiteiten te verrichten die bijdragen aan gendergelijkheid of LHBTI-gelijkheid.

3. HET SUBSIDIEPROCES

Het subsidieproces bestaat globaal uit de volgende zes stappen.

1

2

3

4

5

6

Aanvragen

Beoordelen

Verlenen en beschikken

Informeren over voortgang

Aanvragen van vaststelling subsidie

Vaststellen en beschikken

In dit hoofdstuk wordt een toelichting gegeven bij elk van deze stappen. Voor de volledigheid verwijzen we u ook naar de Algemene subsidie verordening 2018 van Lansingerland.

3.1 Aanvragen

Het aanvraagproces ziet er voor u als volgt uit:

  • 1.

    Toets aan de hand van deze regeling of de activiteit in aanmerking komt voor een subsidie.

  • 2.

    Dien de aanvraag in via de website www.lansingerland.nl door middel van het digitale aanvraag-formulier. Wanneer meerdere organisaties gezamenlijk één activiteit organiseren, is één organisatie de hoofdaanvrager. De aanvraag beschrijft hoe de onderlinge verdeling eruitziet.

  • 3.

    Voorzie de aanvraag van de juiste bijlagen:

    • I.

      een activiteitenplan waarin de volgende punten aan bod komen:

      • a.

        aanleiding: aan welke vraag komt de activiteit tegemoet (bij nieuwe activiteiten aantoonbaar maken en bij reeds bestaande activiteiten toelichten waar een eventuele toename van het aangevraagd bedrag op gebaseerd is);

      • b.

        kwalitatieve omschrijving van de beoogde doelgroep;

      • c.

        kwantitatieve omschrijving van de beoogde doelgroep (op jaarbasis en per training/ bijeenkomst/etc.);

      • d.

        de wijze waarop de doelgroep wordt bereikt;

      • e.

        het beoogd resultaat;

      • f.

        toelichting waarom de aangeboden activiteit een effectieve wijze is om het resultaat te bereiken;

      • g.

        toelichting waarom de aangeboden activiteit een efficiënte wijze is om het resultaat te bereiken;

      • h.

        beschrijving van de samenwerking met andere partijen in Lansingerland;

      • i.

        beschrijving van de wijze waarop wordt omgegaan met klachten en hoe de mate van tevredenheid wordt gemeten;

      • j.

        uitgewerkt financieel plaatje per activiteit:

        • -

          uit het financieel overzicht wordt duidelijk uit welke componenten de kostprijs per activiteit bestaat en hoe de verdeling van deze elementen over de kostenprijs is (personele kosten, training/scholing, PR, huisvesting, etc.).

        • -

          voor organisaties die meer dan € 7.500 subsidie aanvragen, eisen wij daarnaast een kosten- en dekkingsoverzicht van de organisatie.

      • k.

        beschrijving hoe u aan de specifieke voorwaarden van een activiteit voldoet. Deze voorwaarden vindt u terug bij de activiteiten in deze regeling waarvoor u subsidie aanvraagt.

    • II.

      een recent uittreksel van de Kamer van Koophandel.

  • 4.

    Dien de aanvraag in vóór 1 juli 2025.

Aanvragen die na 1 juli 2025 worden ingediend, nemen we niet meer in behandeling. Kunt u de aanvraag niet op tijd indienen en heeft u meer tijd nodig? Dien dan vóór 1 juli 2025 een verzoek tot uitstel in bij de gemeente. Het college beslist daarna op uw verzoek tot uitstel.

3.2 Beoordelen

De toetsing en beoordeling door de gemeente verloopt als volgt:

  • 1.

    Toets op compleetheid en juistheid

  • Wij toetsen eerst of uw aanvraag compleet en juist is ingediend. Mochten er stukken ontbreken, dan laten wij dit u weten. U krijgt dan een termijn om de ontbrekende of juiste stukken alsnog aan te leveren. Levert u de ontbrekende of juiste stukken niet binnen de gestelde termijn aan? Dan nemen wij uw aanvraag niet in behandeling.

  • 2.

    Inhoudelijke toets

  • Wij doen een inhoudelijke beoordeling aan de hand van het aanvraagformulier en het ingediende activiteitenplan. Wij toetsen hierbij ook of de activiteit waarvoor u subsidie aanvraagt aansluit bij één van de leidende thema’s van de Samenlevingsvisie Lansingerland.

  • 3.

    Financiële beoordeling

  • Hierbij kijken wij op basis van de vastgestelde begroting welk bedrag voor subsidie in aanmerking komt. De hoogte van het subsidiebedrag bepalen we mede op basis van de mate waarin de aanvraag aan de voorwaarden voldoet en het uiteindelijk beschikbare budget.

Let op: bij de beoordeling van de aanvragen houden we rekening met de diversiteit in vraag en aanbod en met een verdeling van het aanbod over verschillende doelgroepen.

3.3 Verlenen en beschikken

Nadat uw aanvraag is beoordeeld, neemt het college daarover een besluit. Hieronder leest u wat er daarna gebeurt.

  • 1.

    Het college besluit uiterlijk in december 2025 op uw subsidieaanvraag.

  • Let op: het college behoudt zich het recht voor om op onderdelen af te wijken van het daarin gestelde kader indien maatschappelijke ontwikkelingen of onvoorziene omstandigheden hiertoe aanleiding geven.

  • 2.

    U ontvangt een beschikking van de gemeente. Hierin leest u:

    • -

      hoe het college besloten heeft op uw subsidieaanvraag: het college kan de subsidie (deels) verlenen of (deels) weigeren;

    • -

      bij een toekenning: de hoogte van het subsidiebedrag en voor welke activiteiten. Daarnaast leest u een overzicht van de prestatieafspraken. Dit is een beschrijving van de onderdelen waar de activiteit aan moet voldoen.

    • -

      bij een weigering: de reden waarom het college de subsidie (deels) heeft geweigerd.

  • 3.

    Bent u het niet eens met de beschikking of is die onduidelijk? Neem altijd eerst contact op met de gemeente. Dit kan voorkomen dat u een bezwaarschrift hoeft te schrijven. Medewerkers van de gemeente nemen samen met u de beschikking en het besluit van het college door. Komt u er samen niet uit, dan kunt u alsnog digitaal of schriftelijk een bezwaarschrift indienen bij de Gemeente Lansingerland.

  • 4.

    De subsidie wordt aan u uitbetaald. Bedragen tot en met € 7.500 betalen we in één keer uit. Bedragen tussen € 7.500 en € 50.000 betalen we uit in twee termijnen. Bedragen van meer dan € 50.000 betalen we uit in vier termijnen.

Toekennen van de subsidie houdt in dat een subsidie aan u wordt verleend: het is namelijk een voorlopige aanspraak op subsidiemiddelen. Pas bij de vaststelling van de subsidie stelt het college uw definitieve aanspraak op subsidie vast.

3.4 Informeren over de voortgang

Gedurende het subsidiejaar houdt u ons op de hoogte over de voortgang:

  • 1.

    U informeert de gemeente over relevante ontwikkelingen binnen de organisatie die mogelijk ook invloed hebben op het verloop van de activiteiten.

  • 2.

    Organisaties die een subsidiebedrag tussen € 7.500 en € 50.000 ontvangen dienen een tussentijdse verantwoording in op 1 mei en 1 september. Organisaties die een subsidiebedrag ontvangen van meer dan € 50.000 dienen elk kwartaal een tussentijdse verantwoording in.

  • 3.

    Met individuele organisaties kunnen – onderbouwd - andere afspraken worden gemaakt. Deze afspraken worden opgenomen in de beschikking tot subsidieverlening.

3.5 Aanvraag tot vaststellen

Om uw definitieve aanspraak op de subsidie te beoordelen, moet u een verzoek tot vaststellen bij de gemeente indienen. Dit proces verloopt als volgt:

  • 1.

    Heeft u meer dan € 7.500 subsidie hebben ontvangen? Dien dan uiterlijk 1 juni 2027 een aanvraag in bij de gemeente om de subsidie – die u in 2026 heeft ontvangen - vast te stellen. Hiermee doet u een verzoek om definitief aanspraak te maken op het verleende subsidiebedrag. Dit doet u door aan te tonen dat de activiteiten, waarvoor u de subsidie heeft aangevraagd, volledig of gedeeltelijk zijn verricht. Daarnaast moet u aantonen dat de prestatieafspraken zijn nagekomen.

  • Uw verzoek tot vaststelling bestaat uit de volgende punten:

    • a.

      Is de activiteit tegemoetgekomen aan de vraag?

    • b.

      Kwalitatieve omschrijving van de bereikte doelgroep.

    • c.

      Kwantitatieve omschrijving van de bereikte doelgroep (op jaarbasis en per training/ bijeenkomst/etc.)

    • d.

      Beschrijving van wijze waarop de doelgroep is bereikt.

    • e.

      Het bereikte resultaat.

    • f.

      De samenwerking met andere partijen in Lansingerland.

    • g.

      Inzicht in klachten/tevredenheid.

    • h.

      Uitgewerkt financieel plaatje per activiteit.

  • 2.

    Organisaties die meer dan € 50.000 subsidie hebben ontvangen, leveren naast de bovengenoemde gegevens ook uitgebreide jaarstukken en een accountantsverklaring in.

  • 3.

    Organisaties die in totaal een subsidiebedrag van maximaal € 7.500 hebben ontvangen, hoeven geen aanvraag tot vaststelling in te dienen. Die subsidies worden met de verlening direct vastgesteld. Wel vragen wij deze organisaties om vóór 1 juni 2027 een verslag in te dienen waaruit blijkt dat de activiteiten, waarvoor de subsidie is verleend, zijn verricht en of hierbij de beoogde doelgroep aanwezig was.

  • 4.

    Met de vaststelling beoordeelt de gemeente of de verleende subsidie doelmatig en rechtmatig is besteed. Indien de subsidie niet of niet volledig is besteed, kan de gemeente besluiten om de subsidie wat niet besteed is terug te vorderen.

Kunt u de aanvraag niet op tijd indienen en heeft u meer tijd nodig? Dien dan vóór 1 juni 2027 een verzoek tot uitstel in bij de gemeente. Het college beslist daarna op uw verzoek tot uitstel.

3.6 Vaststellen en beschikken

Na de beoordeling van uw aanvraag tot vaststelling kan de gemeente overgaan tot het definitief vaststellen van de subsidie:

  • 1.

    Het college neemt binnen 20 weken na 1 juni 2027 een besluit of de subsidie – die u in 2026 heeft ontvangen – doelmatig en rechtmatig is besteed. Hiermee stelt het college uw definitieve aanspraak op de subsidie vast. Het college besluit hierbij ook of subsidie wat niet is besteed moet worden teruggevorderd.

  • 2.

    U ontvangt een beschikking van de vaststelling van de subsidie. Hierin staat ook of u eventuele subsidie wat niet is besteed, moet terugbetalen.

  • 3.

    Bent u het niet eens met de beschikking of is die onduidelijk? Neem altijd eerst contact op met de gemeente. Dit kan voorkomen dat u een bezwaarschrift hoeft te schrijven. Medewerkers van de gemeente nemen samen met u de beschikking en het besluit van het college door. Komt u er samen niet uit, dan kunt u alsnog digitaal of schriftelijk een bezwaarschrift indienen bij de Gemeente Lansingerland.

  • 4.

    Als u subsidie moet terugbetalen, dan ontvangt u van ons een factuur.

4. DE INHOUDELIJKE KADERS

De aanvragen voor de subsidieregeling zijn ondergebracht in vier hoofddoelen. Elk hoofddoel ken een aantal thema’s of prioriteiten. Daaronder leest u de activiteiten waarvoor subsidie beschikbaar is.

Elke activiteit is toegelicht in een kader, waarin u de voorwaarden leest die wij aan de activiteit stellen.

Wij toetsen elke aanvraag aan de algemene, juridische en inhoudelijke voorwaarden.

De doelen en thema’s / prioriteiten in één oogopslag:

Hoofddoel 1: Krachtige en vitale samenleving

Thema A: Activiteiten die bijdragen aan een veerkrachtige samenleving

Thema B: Activiteiten die bijdragen aan een leefbare en veilige samenleving

Thema C: Activiteiten die bijdragen aan een inclusieve samenleving

Thema D: Activiteiten die bijdragen aan een gezonde samenleving

Thema E: Een passend voorzieningenaanbod voor cultuur en sport, waarmee we de netwerkkracht van de samenleving vergroten

Hoofdoel 2: Kansrijk opgroeien

Prioriteit A: Activiteiten die bijdragen aan kansrijk opgroeien

Prioriteit B: Activiteiten die bijdragen aan een gezond opvoedklimaat

Prioriteit C: Activiteiten die bijdragen aan de sociale basis

Hoofddoel 3: Grip op het leven

Thema A: Activiteiten die bijdragen aan inclusie, ontplooiing en ontwikkeling

Thema B: Activiteiten die bijdragen aan het doenvermogen en regiebehoud

Thema C: Brede integrale toegang

Thema D: Passend aanbod voor volwassenen

Hoofddoel 4: Vitaal en waardig ouder worden

Prioriteit A: Activiteiten die bijdragen aan een actieve deelname aan de samenleving

Prioriteit B: Activiteiten die bijdragen aan regiebehoud en doenvermogen

Prioriteit C: Activiteiten die bijdragen aan de sociale basis

Hoofddoel 1 Krachtige en vitale samenleving

We koersen op de bestaanszekerheid, gezondheid en kansengelijkheid van onze inwoners en op de veiligheid en leefbaarheid van onze wijken. Met dit hoofddoel dragen we bij aan de samenleving als geheel. Hieronder het overzicht van de activiteiten waarvoor wij subsidie beschikbaar stellen. Daaronder de toelichting per activiteit:

Hoofddoel 1 Krachtige en vitale samenleving

Thema

Activiteit

A. Activiteiten die bijdragen aan een veerkrachtige samenleving.

A1. Adviesraad sociaal domein

 

A2. trainingen en cursussen om de samenleving te versterken

 

A3. Vrijwilligers informatiepunt

 

A4. Hulp door vrijwilligers

 

A5. Steunpunt mantelzorg

 B. Activiteiten die bijdragen aan een leefbare en veilige samenleving

B1. Preventief aanbod voor jongeren die met de politie in aanraking zijn gekomen

 

B2. Slachtofferhulp

 

B3. Buurttoezicht en buurtpreventie

 

B4. Buurtbemiddeling

 

B5. Hartveilige gemeente

C. Activiteiten die bijdragen aan een inclusieve samenleving

C1. Anti-discriminatievoorziening

D. Activiteiten die bijdragen aan een gezonde samenleving

D1. verslavingspreventie

 

D2. begeleiding voor mantelzorgers

E. Een passend voorzieningenaanbod voor cultuur en sport, waarmee we de netwerkkracht van de samenleving vergroten

E1. Bibliotheekwerk

 

E2. Cultuureducatie

 

E3. Cultuurparticipatie

 

E4. Cultuurhistorie, erfgoed en archeologie

 

E5. Lokale en regionale media

 

E6. Versterken van cultuurhuizen

 

E7. Versterken samenwerking sportverenigingen

Thema A: Activiteiten die bijdragen aan een veerkrachtige samenleving

A1: Advisering door inwoners

Omschrijving activiteit

Activiteiten gericht op het vanuit georganiseerd verband verstrekken van advies aan het college van B&W aangaande beleidsontwikkeling met een relatie tot het sociaal domein.

Voorwaarden

Zie Hoofdstuk 3 van de Verordening Sociaal Domein 2023.

Budget

Naast het kostendekkende budget financieren wij ook vacatiegelden van de leden. Voor deze activiteit komt alleen de Adviesraad sociaal domein (ASD) Lansingerland in aanmerking voor subsidie.

A2: Bijeenkomsten en trainingen om de samenleving te versterken

Omschrijving activiteit

a. EHBO- en reanimatiescholing

Cursussen die zich richten op het inzetten van eerste hulp bij een ongeluk of een hartstilstand.

b. Informatieve bijeenkomsten (cafés)

Reguliere thematische bijeenkomsten gericht op: informatie geven, lotgenoten-contact en respijtzorg,

zoals een Alzheimercafé, een NAH (niet-aangeboren hersenletsel)-café en autismecafé.

c. Informatieve trainingen

De trainingen zijn voor vrijwilligers, mantelzorgers en professionals in de omgeving van de inwoner. De trainingen zijn gericht op het vergroten van de deskundigheid op het gebied van signaleren en terugdringen van depressies, sociaal isolement en overgewicht. Daarnaast betreffen het trainingen voor mantelzorgers gericht op het omgaan met de problematiek van de naaste.

Voorwaarden

De activiteiten zijn gericht op het verstrekken van informatie over onder-werpen die onder de verantwoordelijkheid van de Wmo, Jeugdwet en Wet publieke gezondheid vallen. Aanvullend gelden de volgende voorwaarden:

  • a.

    EHBO- en reanimatiescholing

    • In de aanvraag wordt het minimale/maximale aantal deelnemers per bijeenkomst/cursus/training gegeven en er is een bezettingsgraad-richtlijn van minimaal 80% per activiteit.

    • De EHBO-vereniging is betrokken bij de samenleving, wat zich uit in voorlichting op scholen en aanwezigheid bij evenementen.

  • b.

    en c. Informatieve bijeenkomsten (cafés) en trainingen

    • De informatieve trainingen en lotgenotencafés richten zich zowel op het aantrekken van nieuwe deelnemers als op ondersteuning van reeds bekende deelnemers;

    • Bijeenkomsten zijn georganiseerd door vrijwilligers, waar nodig met behulp van een professionele organisatie;

    • Indien evidence-based methodieken voor handen zijn, wordt hier zoveel mogelijk gebruik van gemaakt.

Budget

  • a.

    EHBO- en reanimatiescholing

    • Voor activiteiten die inzetten op scholing of gericht zijn op het verlenen van eerste hulp bij een ongeluk of een hartstilstand geldt een richtlijn van een subsidiebijdrage van € 100 per cursus, zowel voor nieuwe leden als voor bestaande leden.

  • b.

    en c. Informatieve bijeenkomsten (cafés) en trainingen

    • Voor de informatieve bijeenkomsten dient één partij namens de andere samenwerkende partijen een aanvraag in. De richtprijs is € 600 per bijeenkomst met een frequentie van maximaal 10 per jaar.

A3. Een informatiepunt voor vrijwilligers

Omschrijving activiteit

Een informatiepunt voor vrijwilligers moet zich in ieder geval richten op:

(1) Coördinatie en afstemming

  • Coördinerende rol in het veld;

  • Het uitvoeren van bemiddelingen en matches tussen organisaties en vrijwilligers;

  • Inzet op duurzame en flexibele relaties met vrijwilligers.

(2) Bekendheid en promotie

  • Coördinatie van de lokale activiteiten van NL Doet;

  • Ondersteuning van de gemeentelijke vrijwilligersprijs; door communicatie en werving en het opstellen van het jurydossier en mede organiseren van de uitreiking.

  • Faciliteren presentatie vrijwilligersorganisaties op lokale markten en braderieën;

  • Onderhouden en verbreden netwerk.

(3) Informatie, advies en ondersteuning

  • Digitale informatievoorziening;

  • Onderhoud klankborden met vertegenwoordigers uit verschillende aandachtgebieden;

  • Ondersteuning van organisaties bij het werven van vrijwilligers;

  • Ondersteuning van vrijwilligers bij het vinden van passend vrijwilligerswerk;

  • Bieden van consult aan vrijwilligersorganisaties, bijvoorbeeld financiële en administratieve zaken.

(4) Deskundigheidsbevordering

  • Individuele en groepsgerichte deskundigheidsbevordering voor vrijwilligers en vrijwilligersorganisaties.

(5) Innovatie en ontwikkeling

  • Signaleren en inzetten op nieuwe, specifieke doelgroepen en ontwikkelingen, bijvoorbeeld in het kader van de decentralisaties/ versterken eigen kracht;

  • Extra aandacht voor de ondersteuning van (potentiële) vrijwilligers met een verminderde zelfredzaamheid en mensen met enige afstand tot de arbeidsmarkt;

  • Inzet van een innovatief instrumentarium ten behoeve van inkomsten- en vrijwilligerswerving voor vrijwilligersorganisaties;

  • Gebruik erkende/onderbouwde methodes en interventies.

Voorwaarden

  • Het aanbod van diensten en cursussen sluit aantoonbaar aan op de ondersteuningsbehoefte van vrijwilligers (organisaties).

  • Het aanbod leidt tot een toename van het aantal vrijwilligers uit verschillende doelgroepen.

  • Het aanbod sluit aan bij de nieuwe doelgroepen en ontwikkelingen in vrijwilligerswerk als gevolg van de decentralisaties.

  • Er is aantoonbare samenwerking met vertegenwoordigers uit verschillende aandachtgebieden en met het informatiepunt voor mantelzorgers.

  • De organisatie staat open voor nieuwe producten en diensten.

  • Het gebruik van digitale mogelijkheden (bij voorkeur interactieve tools) voor de beantwoording van vragen van organisaties en vrijwilligers en bij de werving van vrijwilligers.

  • De aanvrager heeft een aantoonbare nauwe binding met de Lansingerlandse samenleving.

  • Bij de uitvoering van taken worden zoveel mogelijk vrijwilligers ingezet.

  • De aanvrager biedt de ruimte om het aanbod nader af te stemmen op de speerpunten van de gemeente op het gebied van vrijwilligers. Voor 2026 gaat het vooral om prioriteit 1 uit het beleidsplan Vitaal en waardig ouder worden in Lansingerland.

Overig

Slechts één organisatie kan voor subsidie van deze activiteit in aanmerking komen.

A4. Hulp door vrijwilligers

Omschrijving activiteit

De activiteiten worden verricht in en om het huis en zijn gericht op het voorkomen van overbelasting, zoals bijvoorbeeld hulp bij praktische zaken, oppashulp, palliatieve zorg of respijtzorg.

Voorwaarden

De hulp biedt een lichte steun aan inwoners om zelfstandigheid te behouden of te versterken. Denk hierbij aan:

  • hulp bij alledaagse klussen in en om het huis (boodschappendiensten);

  • hulp bij eenvoudige administratie;

  • hulp bij het vinden en onderhouden van sociale contacten;

  • hulp bij vrije tijdsbesteding, oppassen, speelhulp of gastgezin.Voor deze activiteiten betaalt de inwoner een passende deelnemers-bijdrage;

  • Bij voorkeur vinden de activiteiten niet eenmalig plaats, maar wordt de activiteit op regelmatige basis herhaald;

  • De organisatie werkt met vrijwilligers die onder aansturing staan van een coördinator.

A5. Een informatiepunt voor mantelzorgers en verzorgers van kinderen met een handicap of beperking

Omschrijving activiteit

Een informatiepunt mantelzorgers en verzorgers voor moet zich in ieder geval richten op:

(1) Coördinatie en afstemming van

  • het ondersteuningsaanbod voor mantelzorgers en verzorgers in Lansingerland;

  • het onderhouden en verbreden van het netwerk van aanbieders van mantelzorgondersteuning.

(2) Bekendheid en promotie

  • Vergroten van de zichtbaarheid en de bekendheid van ondersteuningsmogelijkheden voor mantelzorgers en verzorgers;

  • Het organiseren van de jaarlijkse mantelzorgdag.

(3) Informatie, advies en ondersteuning

  • Het aanbieden van informatie, advies en ondersteuning van mantelzorgers en verzorgers, onder andere gericht op het voorkomen van overbelasting.

(4) Deskundigheidsbevordering

  • Het bieden van deskundigheidsbevordering voor mantelzorgers en verzorgers.

(5) Innovatie en ontwikkeling

  • Inzet op een vernieuwend ondersteuningsaanbod, mede voor de nieuwe doelgroepen waar de gemeente voor verantwoordelijk is;

  • Gebruik van erkende/onderbouwde methodes en interventies.

Voorwaarden

  • Het steunpunt is laagdrempelig, bereikbaar tijdens kantooruren, zowel telefonisch als digitaal.

  • Het steunpunt werkt met evidence-based methodieken.

  • Het steunpunt wordt bezet door ten minste één professional.

Overig

Slechts één organisatie kan voor subsidie van deze activiteit in aanmerking komen.

Thema B: Activiteiten die bijdragen aan een veilige leefomgeving

Met ons Integraal veiligheidsbeleid Lansingerland zetten we in op preventie en handhaving. We richten we ons op leefbare wijken, waarbij we als gemeente zichtbaar en inwoners betrokken zijn in de wijk. Daarnaast zetten we in op maatschappelijke en digitale weerbaarheid van onze inwoners en op een hartveilige gemeente.

B1. Preventie en begeleiding van jongeren die in aanraking zijn gekomen met de politie

Omschrijving activiteit

Een aanbod voor begeleiding van jongeren die in aanraking zijn gekomen met de politie

Voorwaarden

  • De organisatie biedt begeleiding en educatie aan jongeren (12-18 jaar) die een strafbaar feit hebben gepleegd en in aanraking zijn gekomen met de politie of die via leerplicht aangedragen worden.

  • De organisatie biedt alternatieven voor vervolging en helpt jongeren bij het maken van verantwoorde keuzes om recidive te voorkomen. Het betreft bijvoorbeeld alternatieve sancties zoals taakstraffen of gesprekken, om vervolging te voorkomen.

  • De organisatie biedt maatwerkbegeleiding op basis van de persoonlijke situatie van de jongere, gericht op het voorkomen van recidive.

  • De aanbieder zet in op het aanpakken van onderliggende oorzaken en verwijst door waar nodig.

  • De organisaties werkt samen met (lokale) partners en met de leerplichtambtenaar.

B2. Slachtofferhulp

Omschrijving activiteit

Een aanbod van kosteloze en toegankelijke professionele hulp voor slachtoffers, getuigen en nabestaanden door middel van informatie, advies en ondersteuning.

Voorwaarden

  • De organisatie biedt hulp aan slachtoffers, getuigen en nabestaanden van (mogelijk) strafbare feiten, verkeersongevallen, rampen en calamiteiten en het bevorderen van sociale weerbaarheid.

  • De organisatie is het hele jaar door bereikbaar en biedt laagdrempelige, kosteloze hulp.

  • De organisatie biedt op maat gemaakte (na)zorg, afhankelijk van de specifieke behoeften van de betrokkenen, met aandacht voor zowel emotionele behoeften als praktische en juridische hulp.

  • De organisatie biedt 24/7 psychosociale hulp en opvang ter plaatse bij rampen en crisissituaties,

  • De organisatie biedt duidelijke, toegankelijke informatie en advies over rechten, beschikbare hulp en herstelstappen, afgestemd op de situatie van het slachtoffer.

  • De organisatie werkt actief samen met (lokale) zorgprofessionals, veiligheidsinstanties en andere relevante partners.

Overig

  • De subsidie wordt verstrekt aan één organisatie, namelijk Slachtofferhulp Nederland.

B3. Buurttoezicht en buurtpreventie

Omschrijving activiteit

Deze activiteit richt zich op het versterken van de sociale cohesie en het verhogen van de veiligheid en leefbaarheid in buurten

Voorwaarden

  • De organisatie biedt actief buurttoezicht, waarbij buurtbewoners en vrijwilligers alert zijn op verdachte situaties en preventief optreden om criminaliteit en overlast te voorkomen.​

  • De organisatie zorgt ervoor dat de vrijwilligers passend uitgerust zijn.

  • De organisatie zorgt ervoor dat de vrijwilligers voldoende zijn geïnstrueerd om buurtpreventie uit te oefenen.

  • De organisatie maakt afspraken met de gemeente over de frequentie en de hoogte van de inzet van buurtpreventie.

  • De organisatie werkt samen met gemeente, politie en andere lokale partners om de veiligheid en leefbaarheid in de buurt te verbeteren.​

  • De organisatie organiseert preventieve activiteiten, zoals buurt-wandelingen, voorlichting en het bevorderen van sociale cohesie, om risico’s op criminaliteit en overlast te terug te dringen.​

  • De organisatie zorgt voor open communicatiekanalen met buurtbewoners, zodat meldingen snel en effectief opgevolgd kunnen worden.

Overig

Slechts één organisatie kan voor subsidie van deze activiteit in aanmerking komen. Richtinggevend budget is 5000 euro.

B4. Buurtbemiddeling

Omschrijving activiteit

Het bieden van buurtbemiddeling met geschoolde vrijwilligers voor 25 – 50 zaken per jaar op basis van de bewezen effectieve interventie bij problemen tussen buren die overal in Nederland wordt gebruikt.

Voorwaarden

  • Buurtbemiddeling legt de verantwoordelijkheid voor conflicten aantoonbaar terug waar deze hoort: in de buurt en helpt op deskundige wijze de problemen op te lossen. Het zet burgers in hun kracht en voorkomt escalatie en verergering van sociale problematiek in een wijk.

  • De buurtbemiddeling die de gemeente subsidieert, richt zich met name op de vrije sector en koopwoningen. Vanuit Buurtbemiddeling wordt samengewerkt met partijen als buurt-toezicht, wijkagenten en maatschappelijk werk.

  • Er worden evaluatiegesprekken gehouden met de burger en vrijwilliger en de input wordt gebruikt om de kwaliteit en aanbod te verbeteren of uit te breiden.

  • Voor de buurtbemiddeling in de vrije sector en koopwoningen betreft het 25-50 zaken per jaar en de daarvoor benodigde professionele coördinatie en scholing van vrijwilligers

B5. Hartveilige gemeente

Omschrijving activiteit

Het aanbod richt zich op het versterken van de hartveiligheid in de gemeente Lansingerland

Voorwaarden

  • De activiteit richt zich op het trainen van inwoners van Lansingerland in reanimatie en AED-gebruik.

  • De trainingen worden gegeven door gecertificeerde professionals

  • In de aanvraag wordt het minimale/maximale aantal deelnemers per bijeenkomst/cursus/training gegeven en er is een bezettingsgraadrichtlijn van minimaal 80% per activiteit.

  • De activiteit is toegankelijk voor alle inwoners van Lansingerland.

Thema C: Activiteiten die bijdragen aan een inclusieve samenleving

C1. Antidiscriminatievoorziening

Omschrijving activiteit

Toegang tot een laagdrempelige voorziening ter behandeling van klachten over discriminatie.

Voorwaarden

Inwoners kunnen per post, elektronisch, telefonisch en persoonlijk een klacht indienen over discriminatie.

Het gaat om de volgende taken:

  • Het verlenen van onafhankelijke bijstand aan personen bij de afwikkeling van hun klachten door:

    • -

      Het bieden van eerste ondersteuning bij klachten;

    • -

      Het verstrekken van informatie en – waar nodig – van advies over mogelijk door de klager te ondernemen stappen.

  • Het registreren van de klachten;

  • Het opstellen van de rapportage aan de minister;

  • Het beantwoorden van vragen van inwoners over discriminatie.

C2. Maatschappelijke begeleiding Statushouders

Omschrijving activiteit

  • De organisatie biedt de inburgering plichtige deskundige maatschappelijke begeleiding die hij nodig heeft om zijn integratie, zelfredzaamheid en eigen regie te bevorderen;

  • De organisatie biedt de inburgering plichtige gedurende het begeleidingstraject ondersteuning bij het wegwijs maken in Nederland (Nederlandse cultuur) en bij het in staat zijn om met zijn eigen fysieke, psychische en intellectuele mogelijkheden zijn eigen zaken te regelen of hiervoor hulp te kunnen vragen bij de juiste instanties;

De begeleiding of ondersteuning bestaat uit:

  • Ondersteuning bij het regelen van praktische zaken van voorzieningen zoals wonen, zorg, werk, inkomen, verzekeringen en onderwijs;

  • Het ondersteunen met en het toewerken naar het zelfstandig kunnen voeren van een elementaire financiële administratie;

De ondersteuning is gericht op:

  • Het op orde brengen en stabiliseren van een huishouding volgens Nederlandse begrippen, normen en waarden;

  • Het ontwikkelen en onderhouden van een sociaal netwerk in Lansingerland;

  • Het ondernemen van activiteiten op recreatief en sportief gebied;

  • De organisatie zorgt voor afstemming met de andere partijen die bij de inburgeringsplichtige betrokken is en zorgt voor regelmatige afstemming met de betrokken consulent;

  • De organisatie is bekend met de taak en functie van de diverse toegangspartijen, zodat de statushouder weet wie/welke partijen bij zijn ondersteuning betrokken zijn.

Voorwaarden

  • De instelling biedt maatschappelijke begeleiding aan alle nieuwe statushouders die gedurende de overeengekomen periode (max twee jaar) onder de taakstelling vallen en een woning betrekken in de gemeente Lansingerland;

  • De instelling hanteert de zelfredzaamheidsmatrix (ZRM) als methode om de voortgang in de zelfredzaamheid van de statushouder te monitoren. Deze is onderdeel van het Lansingerlands model;

  • Het adequaat en integraal oppakken van elke hulpvraag op basis van het uitgangspunt één huishouden één plan.

  • Het uitvoeren van de brede vraagverheldering voor de doelgroep 18-, 18 - 67 en 67+ volgens een vast format.

  • Het registreren van de uitkomst van de brede uitvraag en het ondersteuningsplan volgens een vast format.

  • Het uitvoeren van de rol van casushouder in een groot deel van de casussen.

  • De instelling is in staat op een resultaatgerichte, methodische manier te werken;

  • De instelling kan inzichtelijk maken hoe de zelfredzaamheid van de statushouder zich ontwikkeld;

  • De instelling verwerkt en hanteert de persoonsgegevens volgens de AVG;

  • De subsidie wordt alleen verstrekt aan die instelling die in staat is om alle genoemde activiteiten in totaliteit uit te voeren;

  • De subsidie wordt verstrekt aan een professionele instelling die aantoonbare ervaring heeft met het ondersteunen en begeleiding van inburgeringsplichtigen;

  • De werkzaamheden binnen de instelling worden verricht door professionele krachten die daarbij worden ondersteund door vrijwilligers (wonend in Lansingerland);

  • De instelling dient een fysieke locatie te hebben in de gemeente Lansingerland m.b.t. o.a. het houden van spreekuur;

  • De instelling dient een bestaande samenwerking te hebben met andere aanbieders in het Sociaal Domein, en specifiek met de toegangspartijen in Lansingerland.

Thema D: Activiteiten die bijdragen aan een gezonde samenleving

D1. Verslavingspreventie

Omschrijving activiteit

Activiteiten gericht op voorkomen van problemen op het gebied van middelengebruik, gokken/gamen of verslaving. Naast alcohol, tabak en drugs valt ook ‘vapen’ onder het gebruik van middelen.

Voorwaarden

  • Alle activiteiten, zowel preventie als repressie, zijn gebaseerd op het informatie-instrument ‘Lokaal samenwerken aan verslavingspreventie’ van Verslavingskunde Nederland.

  • Vanuit de preventieve gedachte zetten we in op het opleiden en/of bijscholen van professionals.

  • Waar nodig bieden we ondersteuning/begeleiding aan inwoners met problematiek op het gebied van middelengebruik, gokken/gamen of verslaving.

  • Er wordt samengewerkt met de afdeling Veiligheid van de gemeente en de overige professionals die raakvlak hebben met de uitgevoerde activiteit.

D2. Ondersteuning voor mantelzorgers door geschoolde vrijwilligers of professionals

Omschrijving activiteit

Individuele of groepsgesprekken waarin mantelzorgers worden ondersteund in de zorg voor hun naaste.

Voorwaarden

Het betreft kortdurende begeleiding (maximaal 5 gesprekken).

Thema E: Een passend aanbod van culturele en sportieve voorzieningen en activiteiten, waarmee we de netwerkkracht van de samenleving stimuleren

E1. Bibliotheekwerk

Omschrijving activiteit

Het vervullen van een bibliotheekfunctie gericht op het:

  • ter beschikking stellen van kennis en informatie;

  • bieden van mogelijkheden voor ontwikkeling en educatie;

  • bevorderen van het lezen en het laten kennismaken met literatuur;

  • organiseren van ontmoeting en debat;

  • laten kennismaken met kunst en cultuur.

Voorwaarden

Ten aanzien van het bibliotheekwerk gelden de bepalingen van de Bibliotheekwet. Inhoudelijke voorwaarden zijn nader uitgewerkt in de Beleidsnota Bibliotheek Lansingerland. De activiteiten kunnen gericht zijn op alle doelgroepen; jeugd en jongeren, volwassenen en/of ouderen.

Jaarlijks wordt een uitvoeringsovereenkomst aangegaan tussen drie partijen (gemeente Lansingerland, gemeente Pijnacker-Nootdorp en de Bibliotheek Oostland). Deze uitvoeringsovereenkomst wordt uiterlijk vastgesteld op 31 december van het jaar voorafgaand aan het subsidiejaar en ondertekend door de drie genoemde partijen. De uitvoeringsovereenkomst bevat een nadere uitwerking van de inhoudelijke voorwaarden die door de betrokken gemeenten zijn vastgelegd in hun beleidskader (Beleidsnota Bibliotheek Lansingerland en Subsidie-beleidskader Pijnacker-Nootdorp) en de vertaling daarvan in de voor het betreffende jaar geldende prestatieafspraken met beide gemeenten en de onderlinge afstemming daarvan.

Overig

De subsidie wordt verstrekt aan één organisatie, namelijk Bibliotheek Oostland.

E2. Cultuureducatie

Omschrijving activiteit

De organisatie draagt bij aan de ondersteuning en ontwikkeling van scholen en culturele instellingen bij het geven van kwalitatief cultuuronderwijs.

Voorwaarden

De activiteiten zijn gericht op implementatie, verdieping en borging van cultuureducatie in het (basis)onderwijs middels culturele leerlijnen. Specifiek richt de organisatie zich op het ondersteunen van het (basis)onderwijs op het gebied van kunst en cultuur door het bieden van workshops op school door lokale culturele aanbieders, deskundigheids-bevordering van leerkrachten via vraaggerichte trainingen, lessen, co-teaching, inspiratie en scholing en het bevorderen van de samenwerking tussen scholen en culturele aanbieders.

De organisatie richt zich op de doelstellingen van het programma Cultuureducatie met Kwaliteit. Het programma heeft als doel: goed cultuuronderwijs op elke school en voor ieder kind.

Het doel wordt bereikt door de volgende samenhangende punten:

  • een inhoudelijke basis te bieden met lesontwikkeling en doorlopende leerlijnen;

  • deskundigheid van leraren en educatief medewerkers van cultuurinstellingen te verbeteren;

  • duurzame samenwerking tussen scholen en culturele instellingen te stimuleren.

Door middel van de stimulering van goed cultuuronderwijs voor ieder kind draagt de organisatie bij aan de ontwikkeling van jonge mensen tot kritische volwassenen met creatieve vaardigheden, een brede blik op de wereld en kennis van 21-eeuwse vaardigheden zoals verbeeldingskracht, waarnemingsvermogen en communicatieve vaardigheden.

Overig

Slechts één organisatie kan voor subsidie van deze activiteit in aanmerking komen. De subsidiering omvat de directe matching van de regeling Cultuureducatie met Kwaliteit en staat gelijk aan de Rijksbijdrage.

E3. Cultuurparticipatie

Omschrijving activiteit

Laagdrempelige recreatieve culturele en kunstactiviteiten (o.a. talentontwikkeling, presentaties en programmering) die toegankelijk zijn voor alle inwoners en waar inwoners in groepsverband in hun vrije tijd aan kunnen deelnemen om cultuur te ervaren en beleven.

Voorwaarden

De activiteiten dragen bij aan het vergroten van de betrokkenheid, samenwerking, verbinding en inspiratie van inwoners. Zij zijn in de gelegenheid om kunst en cultuur te ervaren, elkaar te ontmoeten en hun sociale netwerk duurzaam op te bouwen en uit te breiden. Daarnaast verrijken de activiteiten de kennis van de deelnemers, dragen zij bij aan behoud en ontwikkeling van creativiteit en inspiratie en dragen zij middels ontmoeting bij aan het vergroten van de sociale cohesie in de gemeente.

De activiteiten kunnen plaatsvinden in een accommodatie of in de buitenruimte (inclusief vergunning indien van toepassing) en worden georganiseerd door vrijwilligersorganisaties zoals verenigingen, professionele organisaties, en/of in samenwerking tussen organisaties. De activiteiten kunnen gericht zijn op alle doelgroepen; jeugd en jongeren, volwassenen en/of ouderen.

Organisaties die zich bezighouden met activiteiten op het gebied van cultuurparticipatie:

  • zijn laagdrempelig;

  • richten zich op de ontplooiing en talentenontwikkeling van hun leden/deelnemers;

  • zetten waar mogelijk vrijwilligers in;

  • heffen een contributie of deelnemersbijdrage of zorgen voor externe sponsoring.

De culturele en kunst activiteiten gericht op cultuurparticipatie en talentontwikkeling:

  • worden georganiseerd in groepsverband;

  • hebben de vorm van een lesprogramma of een aanvulling hierop;

  • worden in de gemeente Lansingerland georganiseerd;

  • bereiken een bij de activiteit passend aantal deelnemers uit Lansingerland (af te stemmen in prestatieafspraken).

De presentaties van kunst en cultuur van lokale organisaties:

  • stellen het werk tentoon en/of presenteren het werk van meerdere participanten uit Lansingerland;

  • zijn bij voorkeur aanvullend op of afsluitend aan een lesprogramma;

  • worden in de gemeente Lansingerland georganiseerd;

  • bereiken een bij de activiteit passend aantal bezoekers uit Lansingerland (af te stemmen in prestatieafspraken).

De programmering en vertoning van (professionele) voorstellingen op het gebied van o.a. kunst, theater en film:

  • bieden een podium aan Lansingerlandse kunstbeoefenaars en daarbuiten;

  • worden afgestemd op basis van de behoefte van inwoners van Lansingerland;

  • worden in de gemeente Lansingerland georganiseerd;

  • bereiken een bij de activiteit passend aantal bezoekers uit Lansingerland (af te stemmen in prestatieafspraken).

Voor professionele organisaties geldt dat:

  • lessen worden verzorgd door professionele vakkrachten;

  • presentaties op een gedegen en professionele manier worden georganiseerd en begeleid.

E4.Cultuurhistorie, erfgoed en archeologie

Omschrijving activiteit

Laagdrempelige activiteiten waarmee de cultuurhistorie en erfgoed van Lansingerland onder de aandacht worden gebracht van de inwoners.

Voorwaarden

Inwoners zijn in de gelegenheid cultuurhistorie en erfgoed te ervaren, elkaar te ontmoeten en hun sociale netwerk uit te breiden. Identiteit, betrokkenheid, samenwerking en inspiratie staan centraal.

De activiteiten verrijken de kennis van de deelnemers, dragen bij aan het doorgeven van kennis over en behoud van het materieel en immaterieel erfgoed, ontwikkeling van de eigen identiteit en dragen middels ontmoeting bij aan het vergroten van de sociale cohesie.

Deze activiteiten kunnen plaatsvinden in een accommodatie of in de buitenruimte (inclusief vergunning indien van toepassing) en georganiseerd worden door vrijwilligersorganisaties zoals verenigingen, professionele organisaties en in samenwerking tussen organisaties. De activiteiten kunnen gericht zijn op alle doelgroepen; jeugd en jongeren, volwassenen en/of ouderen.

Organisaties die zich bezighouden met activiteiten op het gebied van erfgoed en cultuurhistorie:

  • zijn laagdrempelig;

  • richten zich op de ontplooiing/talenten van hun leden en deelnemers;

  • zetten waar mogelijk vrijwilligers in;

  • heffen een contributie of deelnemersbijdrage of zorgen voor externe sponsoring.

Overig

Let op: het gaat hier niet om investeringen in gemeentelijke, rijks- of archeologische monumenten.

E5. Lokale en regionale media

Omschrijving activiteit

Media-activiteiten die bijdragen aan de brede verspreiding van onafhankelijk nieuws en informatie binnen de gemeente en regio.

Voorwaarden

Het doel van de activiteiten is om inwoners goed te informeren, hun betrokkenheid bij actuele ontwikkelingen te vergroten en toegang te bieden tot toegankelijke media. Hierdoor blijven zij op de hoogte van lokale en regionale onderwerpen, wat de algemene kennis en betrokkenheid versterkt.

Binnen deze regeling vallen de volgende taken:

  • Verspreiding van onafhankelijk nieuws en informatie;

  • Toegankelijkheid van media voor alle inwoners;

  • Stimuleren van betrokkenheid bij actuele onderwerpen.

Conform de Mediawet 2008 moet de aanvrager:

  • een rechtspersoon zijn met volledige rechtsbevoegdheid;

  • zich volgens de statuten uitsluitend of hoofdzakelijk ten doel stellen op lokaal niveau de publieke mediaopdracht uit te voeren;

  • volgens de statuten een orgaan hebben dat het beleid voor het media-aanbod bepaalt en de leden van dat orgaan moeten representatief zijn voor de inwoners van de gemeente(n).

De organisatie richt zich op vrijwilligerswerk zonder commercieel belang. De activiteiten zijn gericht op alle doelgroepen; jeugd en jongeren, volwassenen en/of ouderen.

Overig

Slechts één organisatie kan voor subsidie van deze activiteit in aanmerking komen.

E6. Versterken van cultuurhuizen

Omschrijving activiteit

Laagdrempelige recreatieve culturele presentaties, kunstactiviteiten, filmvertoningen en (professionele) voorstellingen die toegankelijk zijn voor alle inwoners en waar inwoners in groepsverband in hun vrije tijd aan kunnen deelnemen om cultuur te ervaren en beleven.

Voorwaarden

Inwoners zijn in de gelegenheid om kunst en cultuur te ervaren, elkaar te ontmoeten en hun sociale netwerk duurzaam uit te breiden. Betrokkenheid, samenwerking, verbinding en inspiratie staan centraal.

De activiteiten zijn gericht op het opbouwen en onderhouden van het sociale netwerk middels kunst en cultuur. Daarnaast verrijken de activiteiten de kennis van de deelnemers op het gebied van kunst en cultuur, dragen zij bij aan behoud en ontwikkeling van creativiteit en inspiratie en dragen zij middels ontmoeting bij aan het vergroten van de sociale cohesie in de gemeente.

Deze activiteiten kunnen plaatsvinden in de accommodatie Cultuurhuis Casa Cadanza of in de buitenruimte (inclusief vergunning indien van toepassing) en worden georganiseerd door een professionele culturele organisatie en/of in samenwerking met organisaties of culturele zelfstandigen. De activiteiten kunnen gericht zijn op alle doelgroepen; jeugd en jongeren, volwassenen en/of ouderen.

De organisatie die zich bezighoudt met activiteiten op het gebied van cultuurparticipatie en -educatie, de ontwikkeling van amateur- en professionele kunst, film en theater:

  • is laagdrempelig;

  • richt zich op de ontplooiing, talentenontwikkeling en inspiratie van bezoekers en deelnemers aan programma’s;

  • zet waar mogelijk vrijwilligers in;

  • heft een contributie of deelnemersbijdrage of zorgt voor externe sponsoring.

De activiteiten op het gebied van cultuurparticipatie en –educatie, amateur- en professionele kunst, film en theater en de verbinding van cultuur:

  • worden georganiseerd in groepsverband;

  • lessen worden verzorgd door professionele vakkrachten;

  • worden in de gemeente Lansingerland georganiseerd;

  • bereiken een bij de activiteit passend aantal deelnemers uit Lansingerland (af te stemmen in prestatieafspraken).

De presentaties van kunst en cultuur:

  • worden op een gedegen en professionele manier georganiseerd en begeleid;

  • stellen het werk tentoon en/of presenteren het werk van meerdere participanten uit Lansingerland;

  • zijn bij voorkeur aanvullend op of afsluitend aan een lesprogramma;

  • worden in de gemeente Lansingerland georganiseerd;

  • bereiken een bij de activiteit passend aantal bezoekers uit Lansingerland (af te stemmen in prestatieafspraken).

De programmering en vertoning van (professionele) voorstellingen op het gebied van o.a. kunst, theater en film:

  • worden professioneel geselecteerd;

  • bieden een podium aan Lansingerlandse kunstbeoefenaars en daarbuiten;

  • worden afgestemd op basis van de behoefte van inwoners van Lansingerland;

  • worden in de gemeente Lansingerland georganiseerd;

  • bereiken een bij de activiteit passend aantal bezoekers uit Lansingerland (af te stemmen in prestatieafspraken).

Overig

Slechts één organisatie kan voor subsidie van deze activiteit in aanmerking komen.

E7. Versterken samenwerking Sportverenigingen

Omschrijving activiteit

Het versterken van samenwerking tussen minimaal twee sportaanbieders op één sportpark of in één sporthal.

Voorwaarden

  • De aanvrager benut sportpark overstijgende kansen door o.a. contact te leggen met externe partijen zoals gemeente, onderwijs, welzijn en sportbonden.

  • De aanvrager organiseert gezamenlijke activiteiten, faciliteiten of mogelijkheden voor collectieve inkoop. Enkele voorbeelden zijn: Inzetten op rookvrije accommodatie, nationale sportweek, open sportpark, kennisdeling en uitwisseling.

  • Activiteiten vinden plaats op een gemeentelijk sportpark, in een gemeentelijke binnensportaccommodatie of op een sportveld in de openbare ruimte.

  • Naast onderlinge samenwerking is er ook samenwerking met andere partijen uit het sociaal domein zoals onderwijs, zorg en welzijn.

  • De aanvrager onderhoudt contact met de combinatiefunctionarissen en de vrijwilligersondersteuner.

  • Aanvragers voldoen aan de minimale normen van sociaal veilige sport. Dit betekent dat de verenigingen een VOG kunnen overleggen voor hun bestuursleden en hun medewerkers die de activiteiten door en voor kinderen uitvoeren en dat de verenigingen werken met een vertrouwenscontactpersoon.

Overig

Sportverenigingen doen een gezamenlijke aanvraag, maar één vereniging/sportaanbieder is penvoerder. Per sportaanbieder is één aanvraag per jaar mogelijk. De aanvraag komt niet in aanmerking voor budget vanuit het lokaal Sportakkoord. Richtbedrag is maximaal € 3.000,- per aanvraag.

Hoofdoel 2 Kansrijk opgroeien in Lansingerland

Met dit hoofddoel dragen we eraan bij dat kinderen in Lansingerland veilig en kansrijk opgroeien.

Hieronder het overzicht van de activiteiten waarvoor wij subsidie beschikbaar stellen. Daaronder de toelichting per activiteit:

Hoofddoel 2: Kansrijk opgroeien in Lansingerland

Prioriteit

Activiteit

A. Activiteiten die bijdragen aan Kansrijk opgroeien

A1. Ontwikkeling van een gezonde leefstijl

 

A2. Jeugdgezondheidszorg

 

A3. Jeugdfonds Sport en cultuur

 

A4. Vrijetijdsactiviteiten

B. Activiteiten die bijdragen aan een gezond opvoedklimaat

B1. Ontwikkelen van opvoedvaardigheden

C. Activiteiten die bijdragen aan de sociale basis

C1. Begeleiding of ondersteuning door geschoolde vrijwilligers

 

C2. Advies, begeleiding of ondersteuning door professionals

 

C3. Toegang sociaal domein

 

C4. Cliëntondersteuning

 

C5. Bestrijden onderwijsachterstanden inclusief Voor- en Vroegschoolse Educatie

 

C6. Peuteropvang

 

C7. Preventieve activiteiten voor jeugdigen met problematisch of (dreigend) crimineel gedrag

Prioriteit A: Activiteiten die bijdrage aan kansrijk opgroeien

A1. Ontwikkeling van een gezonde leefstijl

Omschrijving activiteit

Activiteiten gericht op de ontwikkeling en bevordering van een gezonde leefstijl, zoals voeding en beweging voor Lansingerlandse kinderen van 0-18 jaar.

Voorwaarden

  • De activiteit richt zich op het overbrengen van informatie over een gezonde leefstijl en mentale gezondheid.

  • De activiteit is in groepsverband.

  • De activiteiten kunnen worden georganiseerd en uitgevoerd door vrijwilligers of professionals, afhankelijk van de doelgroep en de precieze activiteit.

  • De organisatie zorgt dat de bijeenkomsten, adviezen en trainingen toegankelijk zijn voor kinderen en jongeren.

  • De voorkeur gaat uit naar een evidence- of experiencebased activiteit;

  • In de aanvraag wordt het minimale en maximale aantal deelnemers per bijeenkomst/cursus/training opgenomen en er is een bezettingsgraadrichtlijn van minimaal 80% per activiteit;

  • Organisaties die gemeentebreed samenwerken en daarmee kostenefficiency behalen, worden bij verkozen boven andere organisaties;

  • De activiteit is geen vorm van ondersteuning die valt onder geïndiceerde jeugdhulp of gecontracteerd aanbod.

A2. Jeugdgezondheidszorg

Omschrijving activiteit

Het bevorderen, beschermen en bewaken van de gezondheid en de lichamelijke, cognitieve en psychosociale ontwikkeling van kinderen en jongeren in de leeftijd van 0 tot 18 jaar. Hier geven we vorm aan met de taken van CJG Rijnmond die voortvloeien uit het basistakenpakket Jeugdgezondheidszorg van de Wet publieke gezondheid.

Voorwaarden

  • De organisatie voldoet aan de kwaliteitseisen HKZ;

  • De organisatie werkt met een ernsttaxatie-zoals Kijk Mij!;

  • De organisatie voert het Rijksvaccinatieprogramma uit;

  • De uitvoering van het basistakenpakket wordt door één organisatie uitgevoerd. De keuze voor de uitvoeringsorganisatie gaat in overleg met de regiogemeenten Rijnmond. De jeugdgezondheidszorg wordt belegd bij CJG Rijnmond.

A3. Jeugdfonds sport en cultuur

Omschrijving activiteit

Kinderen die in een financieel niet of minder draagkrachtig gezin in de gelegenheid bieden om te kunnen sporten en/of aan cultuurbeoefening te doen.

Voorwaarden

  • Kinderen en jongeren uit minder draagkrachtige gezinnen/kinderen en jongeren uit gezinnen met een laag besteedbaar inkomen komen in aanmerking voor een financiële bijdrage om cultuur/sport te beoefenen

  • De kinderen en jongeren worden onder meer bereikt via een professioneel netwerk van intermediairs.

  • De subsidiepartij draagt zorg voor de werving en het behoud van intermediairs;

  • De beoordeling, toetsing en de administratieve verwerking van aanvragen voor een financiële bijdrage voor sport en/of cultuur ligt bij de subsidiepartij

A3. Jeugdfonds sport en cultuur

Omschrijving activiteit

Kinderen die in een financieel niet of minder draagkrachtig gezin in de gelegenheid bieden om te kunnen sporten en/of aan cultuurbeoefening te doen.

Voorwaarden

  • Kinderen en jongeren uit minder draagkrachtige gezinnen/kinderen en jongeren uit gezinnen met een laag besteedbaar inkomen komen in aanmerking voor een financiële bijdrage om cultuur/sport te beoefenen

  • De kinderen en jongeren worden onder meer bereikt via een professioneel netwerk van intermediairs.

  • De subsidiepartij draagt zorg voor de werving en het behoud van intermediairs;

  • De beoordeling, toetsing en de administratieve verwerking van aanvragen voor een financiële bijdrage voor sport en/of cultuur ligt bij de subsidiepartij

A4. Vrijetijdsactiviteiten

Omschrijving activiteit

Recreatieve en educatieve buitenschoolse activiteiten gericht op ontmoeting en recreatie waar Lansingerlandse kinderen en jongeren zich kunnen ontplooien en ontwikkelen, hun sociale netwerk kunnen uitbreiden en sociale vaardigheden opdoen. Deze activiteiten kunnen zowel in een locatie als in de buitenruimte plaatsvinden.

Het betreft:

  • Scouting georganiseerd door scoutingorganisaties;

  • Vakantieactiviteiten die in de schoolvakanties vallen;

Voorwaarden

  • a.

    Scouting

    • De activiteiten worden georganiseerd en uitgevoerd door vrijwilligers;

    • De activiteiten worden georganiseerd voor (en door) kinderen en jongeren tot 18 jaar;

    • De activiteiten vinden minimaal één keer per week plaats gedurende minimaal 39 weken per kalenderjaar;

    • De wekelijkse bijeenkomsten worden verricht in de gemeente Lansingerland, een scouting kamp mag in een andere gemeente plaatsvinden.

    • Let op: Reguliere sportactiviteiten uitgevoerd door bij het NOC*NSF aangesloten sportorganisaties komen niet voor subsidie in aanmerking.

  • b.

    Vakantieactiviteiten

    • De activiteiten worden georganiseerd en uitgevoerd door vrijwilligers;

    • De activiteiten worden georganiseerd voor (en door) kinderen en jongeren tot 18 jaar;

    • De activiteiten worden in de gemeente Lansingerland georganiseerd;

    • De aanvrager maakt aannemelijk hoe hij het opgegeven aantal deelnemers gaat bereiken.

Algemeen

  • De organisatie zorgt ervoor dat jeugdigen tijdens de activiteiten voor een gezond aanbod kunnen kiezen.

Overig

Algemeen

Een organisatie kan voor het onderdeel vrijetijdsactiviteiten maximaal € 5.000,- subsidie ontvangen, ook als de organisatie meerdere activiteiten uitvoert.

  • a.

    Scouting

    Maximaal € 5.000 per organisatie.

  • b.

    Vakantieactiviteiten

    • Maximaal € 500 per dag per activiteit bij een deelname van 50 tot 250 jongeren tot 18 jaar;

    • Maximaal € 1.000 per dag per organisatie en per activiteit bij een deelname van 250 of meer jongeren tot 18 jaar;

      Maximaal € 5.000 per organisatie en per activiteit, ongeacht het aantal betrokken organisaties.

Prioriteit B: Activiteiten die bijdragen aan het opvoedklimaat

B1. Ontwikkelen van opvoedvaardigheden

Omschrijving activiteit

Activiteiten die gericht zijn op ouders/verzorgers van Lansingerlandse kinderen en het verstevigen van hun opvoedvaardigheden en ouderschap. De activiteiten zijn preventief van aard. Doel van de activiteit is dat ouders/verzorgers meer kennis hebben van de ontwikkeling van hun kind(eren) en ouders/verzorgers hun kind(eren) van 0-18 jaar beter leren ondersteunen.

Voorwaarden

  • Thema- en voorlichtingsbijeenkomsten zijn toegankelijk voor alle ouders/verzorgers uit Lansingerland;

  • Trajecten of trainingen zijn gericht op gezinnen met (beginnende) problematiek;

  • De voorkeur gaat bij trainingen en trajecten uit naar een evidence- of experiencebased activiteiten;

  • De activiteit is geen vorm van ondersteuning die valt onder geïndiceerde jeugdhulp of gecontracteerd aanbod.

Prioriteit C: Activiteiten die bijdragen aan de sociale basis

C1. Begeleiding of ondersteuning door geschoolde vrijwilligers

Omschrijving activiteit

Vormen van lichte en/of kortdurende ondersteuning die erop gericht is Lansingerlandse gezinnen (weer) te begeleiden naar zelfredzaamheid.

Voorwaarden

  • De vrijwilligers zijn deskundig, wat blijkt uit recente en relevante scholing;

  • De aanbieder doet vooraf een lichte toets om na te gaan of dit passende ondersteuning is voor de inwoner;

  • De individuele voortgang wordt frequent gemonitord en geëvalueerd en veruit de meeste evaluaties laten een positief effect zien;

  • De aanbieder zorgt voor tijdige doorverwijzing of toeleiding;

  • Indien evidence-based en practice-based methodieken voorhanden zijn, wordt hier zoveel mogelijk gebruik van gemaakt;

  • Betaalde inzet is aanvullend op vrijwillige inzet, ten behoeve van de coördinatie;

  • Uitgangspunt is dat de ondersteuning tijdelijk is, daarbij is het zo kort als mogelijk en zo lang als nodig;

  • De inzet van betaalde coördinator en de kosten voor overhead moeten in verhouding staan tot de aard van de activiteiten, het aantal bereikte inwoners en vrijwilligers;

  • De activiteit is geen vorm van ondersteuning die valt onder geïndiceerde jeugdhulp of gecontracteerd aanbod.

C2. Advies, begeleiding of ondersteuning door professionals

Omschrijving activiteit

Expertise op het gebied van opgroeien en opvoeden waar kinderen/jongeren en hun ouders/verzorgers in Lansingerland gebruik van kunnen maken.

Voorwaarden

  • De professional beschikt over deskundigheid die gebruikelijk is in het vakgebied, met eventueel aanvullende scholingen;

  • De activiteiten worden afgenomen bij een professionele organisatie, op basis van het aantal verwachte informatie- en adviesvragen;

  • De prijs (inclusief overhead en huisvesting) wordt bepaald op basis van de benodigde deskundigheid in het betreffende vakgebied;

  • De activiteit is geen vorm van ondersteuning die valt onder geïndiceerde jeugdhulp of gecontracteerd aanbod.

C3. Toegang sociaal domein

Omschrijving activiteit

De organisatie zorgt voor een laagdrempelige, integrale toegang waarin vraagverheldering plaatsvindt en toeleiding naar passende interventie.

De organisatie voert de volgende taken uit binnen deze activiteit:

  • Coördinatie;

  • Uitvoering toegang: brede uitvraag en ondersteuningsplan;

  • Informatie- en adviesfunctie;

  • Verwijzingen;

  • Communicatie en service en contact.

Voorwaarden

Toegang voor jongeren in de leeftijd van 0-18 jaar wordt uitgevoerd door CJG Rijnmond op basis van de met de gemeente overeengekomen werkwijze en afspraken.

C4. Cliëntondersteuning: Advies, begeleiding of ondersteuning door professional

Omschrijving activiteit

Onafhankelijke cliëntondersteuning met informatie, advies en algemene ondersteuning die bijdraagt aan het versterken van de zelfredzaamheid en participatie en het verkrijgen van een zo integraal mogelijke dienstverlening op het gebied van maatschappelijke ondersteuning, preventieve zorg, zorg, jeugdhulp, onderwijs, welzijn, wonen, werk en inkomen.

Voorwaarden

  • De organisatie profileert zich met onafhankelijke cliëntondersteuning voor een brede doelgroep;

  • De organisatie levert geen maatwerkbegeleiding;

C5. Bestrijden van onderwijsachterstanden inclusief Voor- en Vroegschoolse Educatie

Omschrijving activiteit

Om onderwijsachterstanden te bestrijden stimuleert gemeente Lansingerland deelname aan Voor- en Vroegschoolse educatie (VVE). Het doel van deze activiteit is om ieder kind uit Lansingerland met zo min mogelijk achterstand te laten instromen in het basisonderwijs en de peuter de kans te geven om zich op jonge leeftijd te ontwikkelen en ontplooien.

Voorwaarden

De volgende onderdelen komen in aanmerking voor subsidie:

  • het aanbieden van voorschoolse educatie (VE), aangeboden op een peuteropvang (kortdurende opvang ter voorbereiding op het basisonderwijs) aan geïndiceerde VVE-doelgroeppeuters;

  • de inzet van een pedagogisch beleidsmedewerker in de voorschoolse educatie (VE);

  • extra kosten voor het aanbieden van voorschoolse educatie in een groep op een peuteropvang;

  • overige activiteiten die gericht zijn op het bestrijden van onderwijsachterstanden en het stimuleren van de ouderbetrokkenheid van de doelgroep.

Aanbieders die voor deze subsidie in aanmerking komen zijn:

  • kinderopvangorganisaties en organisaties die met een bewezen aanpak bijdragen aan de hierboven genoemde doelstelling. Doelgroep VVE

  • Een peuter valt binnen de gemeentelijke VVE-doelgroep als hij of zij een indicatie voor voor- en vroegschoolse educatie heeft gekregen van het Centrum voor Jeugd en Gezin;

  • Het VVE-aanbod is alleen toegankelijk voor in Lansingerland wonende peuters uit de doelgroep in de leeftijd van 2 tot 4 jaar.

Locatie peuteropvang met VVE

  • De opvanglocatie is gevestigd in Lansingerland;

  • De opvanglocatie is geregistreerd in het Landelijk Register Kinderopvang.

Aanbod VVE in de peuteropvang

  • Het VVE-aanbod in de peuteropvang wordt voor maximaal 40 weken per jaar aangeboden.

  • Subsidie wordt verleend voor het verlagen van de ouderbijdrage, waarbij de opvanglocatie een VVE-aanbod heeft van 4 of 5 dagdelen VVE.

    • -

      Aanbod 4 dagen per week: Voor VVE-doelgroeppeuters die 4 dagen per week een VVE-aanbod volgen van in totaal minimaal 16 uur, wordt de kostprijs van 2 dagdelen VVE (totaal maximaal 8 uur) gesubsidieerd.

    • -

      Aanbod 5 dagen per week: Voor VVE-doelgroeppeuters die 5 dagen per week een VVE-aanbod volgen van maximaal 17,5 uur, wordt de kostprijs van 3 dagdelen VVE (maximaal 10,5 uur) gesubsidieerd.

  • Dit wordt als volgt berekend: aantal doelgroeppeuters x aantal uur per week x kostprijs.

Overige voorwaarden

  • De activiteiten moeten voldoen aan alle eisen die vastgelegd zijn in de relevante wet- en regelgeving voor onderwijsachterstanden / VVE;

  • De activiteiten zijn gericht op de peuters die binnen de VVE-doelgroep vallen;

  • De aanbieders nemen actief deel aan het VVE-overleg en het LEA en werken samen met de overige betrokken organisaties;

  • De kinderopvangorganisatie zorgt voor een warme overdracht naar het basisonderwijs;

  • De kinderopvangorganisatie heeft een ouderbeleid waarin zij beschrijven welke activiteiten (voor ouders of verzorgers van kinderen met een VVE-indicatie) worden ondernomen om de ouderbetrokkenheid te bevorderen;

  • De aanbieders hebben beleid ten aanzien van de kwaliteitsbewaking van de aangeboden VVE activiteiten.

Budget

De Rijksbijdrage voor onderwijsachterstanden is taakstellend voor de subsidieverlening voor onderwijsachterstanden. Dat betekent dat de aangevraagde subsidies naar evenredigheid worden verminderd indien het totale aangevraagde bedrag aan subsidie hoger is dan het maximaal beschikbare budget.

C6. Peuteropvang

Omschrijving activiteit

Het bieden van gesubsidieerde peuteropvang aan peuters van 2 tot 4 jaar die binnen de gemeentelijke doelgroep vallen.

Voorwaarden

Doelgroep peuteropvang

  • In Lansingerland wonende peuters van 2 – 4 jaar van wie zijn of haar ouders/verzorgers geen recht hebben op kinderopvangtoeslag van de Belastingdienst.

Aanvraag

  • De opvanglocatie moet bij de aanvraag aantonen dat er voldoende behoefte is aan het gesubsidieerde aanbod.

Aanbod peuteropvang

  • Gesubsidieerde peuteropvang wordt voor 2 dagdelen per week, in totaal niet meer dan 8 uur per week aangeboden;

  • Gesubsidieerde peuteropvang wordt voor maximaal 40 weken per jaar aangeboden.

Locatie peuteropvang

  • De opvanglocatie is gevestigd in Lansingerland;

  • De opvanglocatie is geregistreerd in het Landelijk Register Kinderopvang.

  • De opvanglocatie voldoet aan relevante wet- en regelgeving voor peuteropvang.

Tarieven

  • De subsidie geldt tot het maximale uurtarief voor dagopvang zoals jaarlijks vastgesteld door het Rijk.

    • -

      Ouders/verzorgers betalen een inkomensafhankelijke bijdrage aan de peuteropvangorganisatie. De VNG-adviestabel ouderbijdrage peuteropvang is bepalend voor de hoogte van de ouderbijdrage. De peuteropvang-organisatie berekent de ouderbijdrage op basis van een inkomensverklaring van de Belastingdienst of een vergelijkbaar alternatief.

C7. Preventieve activiteiten voor jeugdigen met problematisch of (dreigend) crimineel gedrag

Omschrijving activiteit

Preventief aanbod voor jongeren met problematisch of (dreigend) delinquent gedrag. Denk hierbij aan jongeren die diefstal plegen, vandalisme of dader (of slachtoffer) van sextortion. Ook laat rondhangen op straat of ander signalerend gedrag kan voorkomen.

Voorwaarden

  • Voor kinderen die dreigen op het verkeerde (delinquent) pad terecht te komen;

  • De doelgroep is 0-18 jaar;

    • -

      Er is sprake van trajecten van maximaal 6 maanden;

    • -

      De ouders worden betrokken gedurende het hele traject;

    • -

      Inzetten op het aanpakken van onderliggende oorzaken;

    • -

      Er is een samenwerking met de politie en Stichting Halt en andere ketenpartners.

Hoofddoel 3: Grip op het leven

Met dit hoofddoel dragen we eraan bij dat volwassenen in Lansingerland grip op het leven terugvinden of behouden. Hieronder het overzicht van de activiteiten waarvoor wij subsidie beschikbaar stellen. Daaronder de toelichting per activiteit:

Hoofddoel 3: Grip op het leven in Lansingerland

Thema

Activiteit

A. Activiteiten die bijdragen aan inclusie, ontplooiing en ontwikkeling

A1. volwassenenfonds sport en cultuur

 

A2. trainingen en bijeenkomsten

 

A3. zelfredzaamheidsroute inburgering

 

A4. Preventieve trainingen en bijeenkomsten voor risicogroepen

 

A5. Maatschappelijke begeleiding nieuwkomers

B. Activiteiten die bijdragen aan het doenvermogen en regiebehoud (sociale basis)

B1. Voedselbank

 

B2. Kledingbank

 

B3. Noodhulp

 

B4. Maatschappelijke ondersteuning door geschoolde vrijwilligers

 

B5. Administratieve ondersteuning door geschoolde vrijwilligers

 

B6. vroegsignalering van betalingsachterstanden

 

B7. Spreekuur Samen doen

 

B8. Sociale raadslieden

C. Brede integrale toegang

C1. Toegang sociaal domein

 

C2. Onafhankelijke clientondersteuning door professionals

D. Passend aanbod voor volwassenen

D1. Algemeen maatschappelijk werk door professionals

 

D2. Een laagdrempelige inloop/opvang voor kwetsbare doelgroepen

 

D3. Begeleiding en ondersteuning door professionals bij huiselijk geweld

Thema 1: Activiteiten die bijdragen aan inclusie, ontplooiing & ontwikkeling

A1.Volwassenenfonds Sport en Cultuur

Omschrijving activiteit

Inwoners vanaf 18 jaar met weinig financiële draagkracht de gelegenheid bieden om te kunnen sporten en/of aan cultuurbeoefening te doen.

Voorwaarden

  • Volwassenen met weinig tot geen financiële middelen en/of een laag inkomen kunnen een beroep doen op een financiële bijdrage voor deelname aan een sport of culturele activiteit.

  • De subsidiepartij behandelt ongeveer 115 aanvragen per jaar.

  • De organisatie laat de inkomensbeoordeling uitvoeren door een professionele Intermediair, die hierover afspraken maakt met de gemeente.

  • De subsidiepartij draagt zorg voor de werving en het behoud van intermediairs;

  • De subsidiepartij draagt zorg voor de beoordeling, toetsing en de administratieve verwerking van aanvragen voor een financiële bijdrage voor sport en/of cultuur.

  • De subsidiepartij werkt samen met het lokale professionele veld en waarborgt daarmee de kwaliteit van de inkomensbeoordeling van de Intermediairs.

A2. Trainingen en bijeenkomsten

Omschrijving activiteit

Bijeenkomsten gericht op laagdrempelige informatie en advies over een gezonde leefstijl voor een brede doelgroep;

Activiteiten die uitval door depressie en sociaal isolement terugdringen;

Voorwaarden

  • Cursussen die zich richten op:

    • -

      Het bevorderen van zelf- en samenredzaamheid;

    • -

      Het voorkomen van ongewenste leefsituaties van de deelnemer of van personen voor wie de deelnemer de zorg heeft.

  • De bijeenkomsten zijn gericht op fysieke en mentale fitheid.

  • De activiteit geeft informatie over onderwerpen die onder de verantwoor-delijkheid van de Wmo, Jeugdwet en Wet publieke gezondheid vallen.

  • In de aanvraag wordt het minimaal en maximaal aantal deelnemers per bijeenkomst/cursus/training opgenomen en er is een bezettingsgraad van minimaal 80% per activiteit.

  • Organisaties die gemeentebreed samenwerken en daarmee kosten-efficiency behalen, worden bij verkozen boven de andere organisatie.

A3. Zelfredzaamheidsroute Inburgering

Omschrijving activiteit

De Zelfredzaamheidsroute Inburgering

Voorwaarden

  • De aanbieder biedt deelnemers die worden aangemeld voor de Zelfredzaamheidsroute een traject aan (als bedoeld in artikel 9, eerste lid van de Wet inburgering 2021) conform de afspraken die zijn opgesteld in de deelnemer zijn Persoonlijk Plan inburgering en Participatie (PIP). Het betreft een intensief traject dat aansluit bij de persoonlijke capaciteiten van de deelnemer, gericht op het verwerven van mondelinge en schriftelijke vaardigheden in de Nederlandse taal, zelfredzaamheid, activering en participatie in de Nederlandse maatschappij.

  • De aanbieder doet een intake met de kandidaat waarin wordt bepaald aan welke doelen met de kandidaat gewerkt wordt en neemt indien noodzakelijk contact op met andere partijen die betrokken zijn bij de inburgering van de kandidaat.

  • Het volledige traject wordt binnen maximaal 3 jaar na afgeven PIP aangeboden.

  • De aanbieder biedt een deelnemer minimaal 800 uur aan cursusuren Nederlands als tweede taal, waarbij het streefniveau op de vier taalonderdelen (lezen, luisteren, schrijven en spreken) minimaal op niveau A1 ligt, onder persoonlijke begeleiding van een NT2-docent; en cursusuren kennis van de Nederlandse maatschappij.

  • De aanbieder deelt elke 3 maanden per kandidaat een voortgangsverslag met de consulenten, hierin staat het volgende: 1. in hoeverre de kandidaat op koers is met het behalen van de gestelde doelen; 2. Inzicht in de aanwezigheid van de kandidaat; en 3. in hoeverre er bijzonderheden zijn m.b.t. de houding of het gedrag van de kandidaat.

  • In de incidentele gevallen dat een deelnemer, gedurende het traject, toch in staat blijkt om (op een of meerdere) onderdelen een examen op niveau A2 te doen, wordt dit door de aanbieder gestimuleerd.

  • Wanneer in incidentele gevallen blijkt dat een kandidaat sneller door het programma heen kan gaan wordt dit door de aanbieder gefaciliteerd.

  • Het aanbod bevat ook een alfabetiseringstraject voor deelnemers die analfabeet zijn (niet kunnen lezen en schrijven) of anders gealfabetiseerd zijn (niet kunnen lezen en schrijven in het Latijnse schrift). Uren die worden gevolgd in het kader van alfabetiseringsonderwijs tellen mee in de urennorm.

  • Enkel NT2-lesuren en alfabetiseringsonderwijs onder begeleiding van de taaldocent(en) telt mee voor de urenverplichting van de Zelfredzaamheidsroute. Uren besteed aan zelfstudie, al dan niet door middel van beschikbare e-learning faciliteiten, kunnen niet in mindering worden gebracht op de urenver-plichting.

  • Het is enkel in uitzonderingsgevallen mogelijk om af te wijken van de urenverplichting. Voor deelnemers met een auditieve of visuele beperking kan onder bepaalde voorwaarden een lagere urennorm worden vastgesteld dan de verplichte 800 uur voor NT2-les en KNM. Ook kan voor deze groep worden vastgesteld dat zij voor sommige onderdelen van NT2-lessen geen cursusuren hoeven te volgen. Een dergelijke vaststelling vindt in overleg met de gemeente plaats.

  • De aanbieder biedt deelnemers met een asielstatus voor minimaal 750 uur aan (participatie)activiteiten gericht op zelfredzaamheid, activering en participatie in de Nederlandse maatschappij. Dit aantal is exclusief de activiteiten van het participatieverklaringstraject en de module Arbeidsmarkt en Participatie, welke door de gemeente separaat worden aangeboden.

  • De activiteiten moeten in een Nederlandstalige omgeving plaatsvinden, zodat de taalverwerving van de deelnemer wordt gestimuleerd; de activiteiten vinden niet plaats in isolement, zodat het contact tussen de deelnemers met anderen wordt gestimuleerd.

  • Tijdens de (participatie)activiteiten houdt de aanbieder zoveel als mogelijk aandacht voor betaald werk, vrijwilligerswerk, stage, arbeidsoriëntatie en -toeleiding, scholing en (deel)certificering. Daarnaast kan ook worden ingezet op activiteiten in andere domeinen zoals financiën, gezondheid en sociaal netwerk waarmee het spreken van de Nederlandse taal en participatie worden gestimuleerd.

  • Aan het einde van het traject voert de aanbieder samen met de gemeente een eindgesprek waarin wordt geconcludeerd of de afspraken in het PIP zijn nagekomen. Het eindgesprek heeft het karakter van een formeel afrondingsmoment waarbij stil wordt gestaan bij het verloop van de Zelfredzaamheidsroute en ook kan worden gesproken over de toekomstplannen van de deelnemer. De gemeente is verantwoordelijk om dit gesprek te organiseren.

  • De aanbieder houdt rekening met lichamelijke of psychosociale problemen van deelnemers en organiseert zo nodig passende begeleiding.

  • De aanbieder is gedurende het volledige traject in het bezit van een Blik op Werk keurmerk.

  • De aanbieder stemt periodiek af met andere partners binnen het Lansingerlandse inburgeringsstelsel.

  • De aanbieder stelt zich coöperatief op om te waarborgen dat alle onderdelen binnen het inburgeringsstelsel binnen een deelnemer zijn rooster past.

Overig

Slechts één organisatie kan voor subsidie van deze activiteit in aanmerking komen.

A4. Preventieve trainingen en bijeenkomsten voor risicogroepen

Omschrijving activiteit

Bijeenkomsten gericht op laagdrempelige informatie en advies over een gezonde leefstijl voor een brede doelgroep;

Bijeenkomsten gericht op fysieke en mentale fitheid.

Voorwaarden

  • De activiteit geeft informatie over onderwerpen die onder de verantwoordelijkheid van de Wmo, Jeugdwet en Wet publieke gezondheid vallen;

  • In de aanvraag wordt het minimaal en maximaal aantal deelnemers per bijeenkomst/cursus/training gegeven en er is een bezettingsgraad van minimaal 80% per activiteit;

  • Organisaties die gemeentebreed samenwerken en daarmee efficiency behalen, worden bij onvoldoende budget verkozen boven de andere organisatie.

Thema B: Activiteiten die bijdragen aan doenvermogen en regiebehoud

B1. Voedselbank

Omschrijving activiteit

Het verstrekken van voedselpakketten aan Lansingerlandse inwoners met een laag inkomen.

Voorwaarden

  • De voedselpakketten zijn bedoeld voor inwoners met een lage bestedingsruimte.

  • Iedere deelnemer moet jaarlijks een nieuwe verwijzing overhandigen voor gebruik van de Voedselbank.

  • De organisatie laat de inkomensbeoordeling uitvoeren door een professionele intermediair, die hierover afspraken maakt met de gemeente.

  • De subsidiepartij werkt voornamelijk met vrijwilligers.

B2. Kledingbank

Omschrijving activiteit

Het verstrekken van kleding aan Lansingerlandse inwoners met een laag inkomen. Dit zijn inwoners met een inkomen van maximaal 130% van het wettelijk minimumloon per maand.

Voorwaarden

  • De organisatie laat de verwijzing uitvoeren door één van de toegangspartijen, Vluchtelingenwerk, de Voedselbank of de gemeente.

  • Iedere deelnemer overhandigt jaarlijks een nieuwe verwijzing voor het gebruik van de kledingbank.

  • De organisatie stelt kaders voor gebruik van de kledingbank waarbij ze kijken naar onder andere naar het maximaal aantal keer per jaar dat de inwoner gebruik kan maken van de kledingbank en het maximaal aantal kledingstukken dat per jaar kan worden verstrekt. Dit specificeren ze naar doelgroep (jeugd, volwassenen, ouderen).

  • De deelnemer betaalt een passende eigen bijdrage

  • De organisatie registreert het aantal deelnemers, uitgesplitst naar doelgroep.

B3. Noodhulp

Omschrijving activiteit

Ondersteunen bij acute financiële probleemsituaties

Voorwaarden

  • De organisatie biedt acute financiële ondersteuning, wanneer wettelijke regelingen en voorzieningen niet of niet in afdoende mate voorzien in de noodzakelijke hulp.

  • De organisatie handelt in opdracht van team sluitende aanpak.

Overig

Het betreft een jaarlijkse bijdrage aan de Stichting Noodhulp

B4. Maatschappelijke ondersteuning door geschoolde vrijwilligers

Omschrijving activiteit

Maatschappelijke ondersteuning bij:

  • Het vinden van sociale contacten

  • Bij het inrichten van de dag

Voorwaarden

  • De vrijwilligers zijn deskundig, wat zich uit in recente en relevante scholing.

  • De aanbieder doet vooraf een lichte toets om na te gaan of dit passende ondersteuning is voor de inwoner;

  • Indien evidence-based methodieken voor handen zijn (zoals stress sensitieve dienstverlening), wordt hier zoveel mogelijk gebruik van gemaakt.

B5. Administratieve ondersteuning door geschoolde vrijwilligers

Omschrijving activiteit

De activiteit omvat hulp of ondersteuning door geschoolde vrijwilligers aan minder zelfredzame inwoners met geldzorgen. Het doel van de activiteit is dat deze inwoners weer zelf keuzes kunnen maken en hun eigen geldzaken kunnen beheren.

Voorwaarden

  • Begeleiding of ondersteuning bij het ordenen van de (financiële) administratie;

  • Begeleiding of ondersteuning van inwoners met beginnende schuldenproblematiek;

  • Begeleiding of ondersteuning van inwoners in een formeel schuldhulptraject;

  • Signaleren van beginnende schuldenproblematiek en doorverwijzing naar passende hulp via ketenregisseur schuldhulpverlening;

  • De inzet is laagdrempelig en kortdurend.

  • De vrijwilligers zijn deskundig, wat zich uit in recente en relevante scholing.

  • De aanbieder doet vooraf een lichte toets om na te gaan of dit passende ondersteuning is voor de inwoner;

  • De aanbieder werkt samen met de Ketenregisseur Schuldhulpverlening en de overige ketenpartners op het gebied van schulden;

  • De individuele voortgang wordt frequent gemonitord/geëvalueerd. Indien nodig (bijvoorbeeld bij complexe problematiek of problematische schulden) verwijst de aanbieder tijdig door naar de ketenregisseur van de gemeente voor meer passende of aanvullende ondersteuning.

  • Indien evidence-based methodieken voor handen zijn (zoals stress sensitieve dienstverlening), wordt hier zoveel mogelijk gebruik van gemaakt.

B6. Vroegsignalering van betalingsachterstanden

Omschrijving activiteit

Ondersteunen bij acute betalingsachterstanden.

Voorwaarden

  • De partij zet maatschappelijk werkers in om in opdracht van de gemeente contact op te nemen met huishoudens met betalingsachterstanden van de vaste lasten leveranciers (wonen, water, energie, zorg), met een aanbod voor hulp (of warme overdracht naar andere hulpverleners of de ketenregisseur van de gemeente). Het gaat om een wettelijke verplichting conform de Wet gemeentelijke schuldhulpverlening (Wgs);

  • De gemeente is verantwoordelijk voor de matching van de signalen;

  • Op basis van de informatie van de gematchte signalen legt de partij persoonlijk contact met inwoners door onder meer huisbezoeken te doen, telefonisch contact of per mail;

  • Het contact is gericht op laagdrempelige informatie en advies en het toeleiden naar passende hulp en ondersteuning met als doel te voorkomen dat betalingsachterstanden uitgroeien tot schulden.

  • De partij werkt nauw samen met de Ketenregisseur schuldhulpverlening van de gemeente en de lokale partners;

  • Voor de activiteit registreert de partij volgens het format in RIS Matching;

  • Organisaties die gemeente-breed samenwerken en daarmee kosten-efficiency behalen, genieten de voorkeur.

B7. Maatschappelijke begeleiding of ondersteuning van statushouders (inburgeringsplichtigen) door geschoolde vrijwilligers

Omschrijving activiteit

  • De organisatie biedt de inburgering plichtige deskundige maatschappelijke begeleiding die hij nodig heeft om zijn integratie, zelfredzaamheid en eigen regie te bevorderen;

  • De organisatie biedt de inburgeringsplichtige gedurende het begeleidingstraject ondersteuning bij het wegwijs maken in Nederland (Nederlandse cultuur) en bij het in staat zijn om met zijn eigen fysieke, psychische en intellectuele mogelijkheden zijn eigen zaken te regelen of hiervoor hulp te kunnen vragen bij de juiste instanties;

  • De begeleiding of ondersteuning bestaat uit:

    • -

      Ondersteuning bij het regelen van praktische zaken van voorzieningen zoals wonen, zorg, werk, inkomen, verzekeringen en onderwijs;

    • -

      Het ondersteunen met en het toewerken naar het zelfstandig kunnen voeren van een elementaire financiële administratie;

  • De ondersteuning is gericht op:

    • -

      Het op orde brengen en stabiliseren van een huishouding volgens Nederlandse begrippen, normen en waarden;

    • -

      Het ontwikkelen en onderhouden van een sociaal netwerk in Lansingerland;

    • -

      Het ondernemen van activiteiten op recreatief en sportief gebied;

    • -

      De organisatie zorgt voor afstemming met de andere partijen die bij de inburgeringsplichtige betrokken is en zorgt voor regelmatige afstemming met de betrokken consulent;

    • -

      De organisatie is bekend met de taak en functie van de diverse toegangspartijen, zodat de statushouder weet wie/welke partijen bij zijn ondersteuning betrokken zijn.

Voorwaarden

De instelling biedt maatschappelijke begeleiding aan alle nieuwe statushouders die gedurende de overeengekomen periode (max twee jaar) onder de taakstelling vallen en een woning betrekken in de gemeente Lansingerland;

De instelling hanteert de zelfredzaamheidsmatrix (ZRM) als methode om de voortgang in de zelfredzaamheid van de statushouder te monitoren.

Deze is onderdeel van het Lansingerlands model;

  • -

    Het adequaat en integraal oppakken van elke hulpvraag op basis van het uitgangspunt één huishouden één plan.

  • -

    Het uitvoeren van de brede vraagverheldering voor de doelgroep 18-, 18 - 67 en 67+ volgenseen vast format.

  • -

    Het registreren van de uitkomst van de brede uitvraag en het ondersteuningsplan volgens een vast format.

  • -

    Het uitvoeren van de rol van casushouder in een groot deel van de casussen.

  • De instelling is in staat op een resultaatgerichte, methodische manier te werken;

  • De instelling kan inzichtelijk maken hoe de zelfredzaamheid van de statushouder zich ontwikkeld;

  • De instelling verwerkt en hanteert de persoonsgegevens volgens de AVG;

  • De subsidie wordt alleen verstrekt aan die instelling die in staat is om alle genoemde activiteiten in totaliteit uit te voeren;

  • De subsidie wordt verstrekt aan een professionele instelling die aantoonbare ervaring heeft met het ondersteunen en begeleiding van inburgeringsplichtigen;

  • De werkzaamheden binnen de instelling worden verricht door professionele krachten die daarbij worden ondersteund door vrijwilligers (wonend in Lansingerland);

  • De instelling dient een fysieke locatie te hebben in de gemeente Lansingerland m.b.t. o.a. het houden van spreekuur;

  • De instelling dient een bestaande samenwerking te hebben met andere aanbieders in het Sociaal Domein, en specifiek met de toegangspartijen in Lansingerland.

Thema C: een brede en integrale toegang

C1. Toegang sociaal domein

Omschrijving activiteit

De organisatie zorgt voor een laagdrempelige, integrale toegang waarin vraagverheldering plaatsvindt en toeleiding naar passende interventie.

Voorwaarden

Toegang van inwoners in de leeftijd van 18 tot 67 jaar wordt uitgevoerd op basis van de met de gemeente overeengekomen werkwijze en afspraken.

De organisatie voert de volgende taken uit binnen deze activiteit:

  • Coördinatie;

  • Uitvoering toegang: brede uitvraag en ondersteuningsplan;

  • Informatie- en adviesfunctie;

  • Communicatie

C2. onafhankelijke clientondersteuning door professional

Omschrijving activiteit

Onafhankelijke cliëntondersteuning.

Voorwaarden

  • De organisatie profileert zich met onafhankelijke cliëntondersteuning voor een brede doelgroep.

  • De organisatie biedt informatie, advies en algemene ondersteuning die bijdraagt aan het versterken van de zelfredzaamheid en participatie en het verkrijgen van een zo integraal mogelijke dienstverlening op het gebied van maatschappelijke ondersteuning, preventieve zorg, zorg, jeugdhulp, onderwijs, welzijn, wonen, werk en inkomen.

  • De organisatie levert geen maatwerkbegeleiding.

Thema D: Een passend aanbod voor volwassenen

D1. Algemeen maatschappelijk werk door professionals

Omschrijving activiteit

Onder deze activiteit valt onder meer (kortdurend) advies en cliënt-begeleiding aan volwassenen.

Voorwaarden

  • De professional staat naast de inwoner, zoekt uit wat nodig is en moedigt de inwoner aan om zelf de teugels in handen te nemen en te zoeken naar een oplossing;

  • De hulp richt zich op inwoners met een combinatie van materiële en psychosociale problemen. In afstemming met de coördinator Sluitende Aanpak kan de hulp zich richten op juridische vraagstukken;

  • De aanvraag geeft een indicatie van:

    • -

      aantallen korte trajecten (tot 10 uur);

    • -

      aantallen middellange trajecten (tot 10 tot 25 uur);

    • -

      aantallen trajecten van meer 25 uur.

  • De organisatie geeft bij de verantwoording inzicht in de leefgebieden waar inwoners een hulpvraag op hebben en op de resultaten van de inzet.

D2. Een laagdrempelige inloop/opvang voor kwetsbare doelgroepen

Omschrijving activiteit

Een ontmoetingsmogelijkheid voor inwoners met (langdurige) psychische, psychiatrische en psychosociale problemen. De inloop is gericht op het structureren van dagelijkse bezigheden van gebruikers van de inloop.

Voorwaarden

  • Tijdens de inloop is een GGZ-professional aanwezig. Ter ondersteuning zijn vrijwilligers betrokken;

  • De inloop vindt tenminste 32 uur per week plaats gedurende het hele jaar;

  • De GGZ inloop heeft een calamiteitenprotocol om de veiligheid te waarborgen;

  • De professional monitort en evalueert frequent de individuele voortgang en zorgt indien nodig voor tijdige doorverwijzing of toeleiding;

  • Bij signalering wordt gewerkt met methodieken die aantoonbaar tot resultaten leiden.

D3. Begeleiding en ondersteuning door professionals bij huiselijk geweld

Omschrijving activiteit

Hulpverleningstrajecten voor volwassenen en kinderen die met huiselijke geweld en kindermishandeling te maken hebben.

Voorwaarden

  • De aanbieder biedt ondersteuning en begeleiding aan slachtoffers en daders en zorgt waar nodig voor toeleiding naar andere hulp. De activiteit is gericht op het doorbereken van de cirkel van huiselijk geweld en kindermishandeling.

  • De ondersteuning wordt ingezet met instemming van de coördinator Lokaal Team Huiselijk Geweld;

  • De ondersteuning is gericht op het gehele systeem (systeemgerichte aanpak);

  • De aanbieder werkt intensief samen met het Lokaal Team Huiselijk Geweld en/of het Lokaal Team Sluitende Aanpak;

  • De aanbieder van begeleidingstrajecten Huiselijk Geweld is een vaste deelnemer in het Lokaal Team Huiselijk Geweld;

  • De aanbieder werkt samen met Veilig Thuis Rotterdam Rijnmond;

  • In de verantwoording een onderscheid wordt gemaakt in trajectduur.

Hoofdoel 4 Vitaal en waardig ouder worden in Lansingerland

Met dit hoofddoel dragen we eraan bij dat ouderen in Lansingerland vitaal en waardig ouder kunnen worden. Hieronder het overzicht van de activiteiten waarvoor wij subsidie beschikbaar stellen. Daaronder de toelichting per activiteit:

Hoofddoel 4: Vitaal en waardig ouder worden

Prioriteit

Activiteit

A. Activiteiten die bijdragen aan een actieve deelname aan de samenleving

A1. Beweegactiviteiten buiten verenigingsverband

 

A2. Ontmoeting

 

A3. Seniorproof maken van vrijwilligersactiviteiten

B. Activiteiten die bijdragen aan regiebehoud en doenvermogen

B1. Cursussen en trainingen

 

B2. Activiteiten ter bestrijding van eenzaamheid

 

B3. Coördinatie van de aanpak eenzaamheid

 

B4. Coördinatie van de dementieketen

 

B5. Begeleiding of ondersteuning door geschoolde vrijwilligers

C. Activiteiten die bijdragen aan de sociale basis

C1. Vrij toegankelijke dagbesteding

 

C2. Advies, begeleiding en ondersteuning door professionals

 

C3. Toegang sociaal domein

Prioriteit A Activiteiten die bijdragen aan een actieve deelname aan de samenleving

Het betreft activiteiten die zorgen voor een actieve bijdrage van de 67-plusser aan de samenleving en activiteiten die de 67-plusser uitnodigen om (structureel) deel te nemen aan reguliere sportieve, educatieve en culturele activiteiten en daarmee hun vitaliteit te behouden of vergroten.

A1. Beweegactiviteiten buiten verenigingsverband

Omschrijving activiteit

Het aanbod is gericht op het vergroten de vitaliteit van ouderen en het stimuleren van deelname aan de samenleving.

Voorwaarden

  • De activiteit wordt opgezet en uitgevoerd in samenwerking met één of meer niet-sportspecifieke organisaties, zoals Sport MEE, Welzijn Lansingerland, huisartsen, fysiotherapeuten of gezondheidscentra;

  • De activiteit vindt plaats onder deskundige begeleiding;

  • Het betreft beweegactiviteiten in groepsverband voor inwoners die geen aansluiting vinden binnen het verenigingsleven;

  • De activiteiten vinden minimaal één keer per week plaats;

  • In geval van incident is adequaat handelen namens de organiserende organisatie gegarandeerd;

  • De organisatie geeft aan hoe ouderen met een laag inkomen kunnen deelnemen aan de activiteiten.

Budget

Het betreft een cofinanciering waarbij de deelnemers een passende bijdrage betalen.

A3. Seniorproof maken van vrijetijdsactiviteiten

Omschrijving activiteit

  • Activiteiten gericht op de werving van deelnemers in de leeftijd 67 jaar en ouder;

  • Aanpassingen gericht op het vergroten en behouden van de (sociale) toegankelijkheid van vrijetijdsactiviteiten voor inwoners van 67 jaar en ouder. We zetten hiermee in op een sterke sociale basis.

NB: Reguliere sportactiviteiten vallen hier niet onder en komen niet voor subsidie in aanmerking..

Voorwaarden

  • De activiteit geeft bekendheid aan en nodigt uit tot deelname aan vrijetijdsactiviteiten door ouderen; en/of

  • De activiteit vergroot en behoudt de toegankelijkheid van vrijetijdsactiviteiten door ouderen

Prioriteit B: Activiteiten die bijdragen aan regiebehoud en doenvermogen

B1. Cursussen en trainingen

Omschrijving activiteit

Het aanbod omvat cursussen en trainingen die zich richten op:

  • Fysieke en mentale fitheid; 

  • Gezonde leefstijl;

  • Functiebehoud;

  • Financiële fitheid;

  • Digitale fitheid, waaronder ook de mogelijkheden van inzet van e-health en/of domotica.

Voorwaarden

  • De aanbieder zorgt voor een aanbod dat past bij de vraag van de doelgroep;

  • Er is sprake van een eigen bijdrage;

  • Het aanbod wordt verzorgd door een deskundige/professional;

  • De organisatie geeft aan hoe ouderen met een laag inkomen kunnen deelnemen;

  • We gaan uit van een bezettingsgraad van minimaal 80% per activiteit. 

B2. Activiteiten ter bestrijding van eenzaamheid

Omschrijving activiteit

Groepsactiviteit gericht op het vergroten van het sociale netwerk en de bestrijding van eenzaamheid.

Voorwaarden

  • De activiteit richt zich specifiek op ouderen met een klein netwerk, die moeite hebben om aansluiting te vinden met anderen;

  • De activiteit richt zich op het versterken van de mentale gezondheid en netwerkkracht van ouderen.

  • De activiteit vindt plaats onder leiding van een deskundige;

  • De activiteit is gebaseerd op een evidence-based methode.

B3. Coördinatie van de aanpak eenzaamheid

Omschrijving activiteit

Het coördineren en afstemmen van de lokale activiteiten rondom het thema eenzaamheid.

Voorwaarden

De organisatie geeft invulling aan de volgende activiteiten:

  • Voortzetting van de Werkgroep Samen aan zet;

  • Het onderhouden van de contacten met partners in de aanpak van eenzaamheid;

  • Het initiëren/aanjagen van nieuwe initiatieven;

  • Het bijhouden van ontwikkelingen op het gebied van de aanpak eenzaamheid;

  • Coördinatie van de invulling van de Week van de Eenzaamheid in Lansingerland.

B4. Coördinatie van de Dementieketen Lansingerland

Omschrijving activiteit

Het coördineren en afstemmen van de activiteiten van de partners uit de Dementieketen Lansingerland.

Voorwaarden

De organisatie geeft invulling aan de volgende activiteiten:

  • Voortzetting van de Stuurgroep en de projectgroep van de Dementieketen Lansingerland;

  • Het onderhouden van contacten met partners in de keten, waaronder het organiseren van de jaarlijkse netwerkbijeenkomst;

  • Het bijhouden van de ontwikkelingen op het gebied van dementie;

  • Coördinatie van de invulling van Wereld Alzheimerdag in Lansingerland.

B5. Begeleiding of ondersteuning door geschoolde vrijwilligers

Omschrijving activiteit

Het aanbod is gericht op het bieden van begeleiding of ondersteuning aan minder zelfredzame inwoners door geschoolde vrijwilligers

Voorwaarden

  • De begeleiding van de inwoner richt zich op het zo zelfredzaam mogelijk leven en participeren, bijvoorbeeld begeleiding of ondersteuning bij het vinden van sociale contacten;

  • De aanbieder doet vooraf een lichte toets om na te gaan of de ondersteuning passend is voor de inwoner;

  • De aanbieder is verantwoordelijk voor de scholing van de vrijwilligers;

  • De aanbieder draagt zorg voor de monitoring van de individuele voortgang en zorgt indien nodig voor tijdige doorverwijzing of toeleiding;

  • De organisatie maakt zoveel mogelijk gebruik van evidence-based methodieken.

Prioriteit C: Activiteiten die bijdragen aan de sociale basis

C1. Vrij toegankelijke dagbesteding

Omschrijving activiteit

Het bieden van dagbesteding voor minder zelfredzame ouderen, waarbij men ondersteund wordt bij activiteiten en het maken van sociale contacten. De dagbesteding geeft structuur aan de dag voor de inwoner. Er is specifiek aandacht voor geheugenproblematiek.

Voorwaarden

  • De aanbieder doet vooraf een lichte toets om na te gaan of de ondersteuning passend is voor de inwoner;

  • De aanbieder garandeert de aanwezigheid van een professional tijdens de dagbesteding;

  • De professionele inzet is aanvullend op vrijwillige inzet, bijvoorbeeld ten behoeve van coördinatie;

  • De aanbieder zorgt voor scholing van de vrijwilligers;

  • De aanbieder monitort frequent de individuele voortgang van de deelnemers en draagt zorg voor tijdige doorverwijzing of toeleiding. 

C2. Advies, begeleiding en ondersteuning door professionals

Omschrijving activiteit

Het bieden van het (kortdurend) ouderenadvies, cliëntbegeleiding aan ouderen, bemoeizorg en begeleiding huiselijk geweld/ ouderenmishandeling door professionals.

Voorwaarden

Ouderenadvies

  • De professional staat naast de inwoner, zoekt uit wat nodig is en moedigt de inwoner aan om zelf de regie in handen te nemen en te zoeken naar een oplossing;

  • De hulp richt zich op inwoners met een combinatie van materiële en psychosociale problemen;

  • De aanvraag geeft een indicatie van:

    • -

      aantallen korte trajecten (tot 10 uur);

    • -

      aantallen middellange trajecten (tot 10 tot 20 uur);

    • -

      aantallen trajecten van meer 20 uur.

  • De organisatie geeft bij de verantwoording inzicht in de leefgebieden waar inwoners een hulpvraag op hebben en op de resultaten van de inzet.

Bemoeizorg

De activiteit is gericht op ouderen die benodigde zorg mijden. De inspanningen ten behoeve van de zorgmijder richten zich op:

  • het verbeteren van de woon- en leefsituatie;

  • het voorkomen van maatschappelijke teloorgang;

  • het versterken van de signalering en het toeleiden naar passende ondersteuning.

Begeleiding Huiselijk geweld/ouderenmishandeling

Hulpverleningstrajecten voor ouderen die met huiselijk geweld te maken hebben. De activiteit is gericht op het doorbreken van de cirkel van huiselijk geweld. Men biedt ondersteuning en begeleiding aan slachtoffers en daders en zorgt waar nodig voor toeleiding naar andere hulp.

Voor zowel bemoeizorg als voor begeleidingstrajecten bij huiselijk geweld/ ouderenmishandeling geldt dat:

  • De ondersteuning wordt ingezet met instemming van de coördinator Sluitende Aanpak/Lokaal Team Huiselijk Geweld;

  • De ondersteuning is gericht op het gehele systeem (systeemgerichte aanpak);

  • De aanbieder werkt intensief samen met het Lokaal Team Sluitende Aanpak en/of het lokaal team Huiselijk Geweld

  • De aanbieder van begeleidings-trajecten Huiselijk Geweld is deelnemer in het lokaal team Huiselijk Geweld wanneer er sprake is van ouderenmishandeling.

  • In de verantwoording een onderscheid wordt gemaakt in trajectduur.

C3. Toegang Sociaal Domein

Omschrijving activiteit

Het bieden van een laagdrempelige, integrale vraagverheldering voor de doelgroep ouderen. Het aanbod maakt onderdeel uit van de Toegang tot hulp en ondersteuning.

Voorwaarden

De organisatie voert de volgende taken uit binnen deze activiteit:

  • Coördinatie;

  • Uitvoering toegang: brede uitvraag, opstellen ondersteuningsplan en toeleiding naar een passende interventie;

  • Informatie- en adviesfunctie;

  • Communicatie.

De Toegang inwoners van 67 jaar en ouder wordt uitgevoerd op basis van de met de gemeente overeengekomen werkwijze en afspraken.