Permanente link
Naar de actuele versie van de regeling
http://lokaleregelgeving.overheid.nl/CVDR738640
Naar de door u bekeken versie
http://lokaleregelgeving.overheid.nl/CVDR738640/1
Regeling grote projecten gemeente Roosendaal
Geldend van 26-04-2025 t/m heden
Intitulé
Regeling grote projecten gemeente RoosendaalDe raad van de gemeente Roosendaal;
BESLUIT
Vast te stellen de Regeling grote projecten gemeente Roosendaal
Hoofdstuk I: Raadsbegeleidingsgroep grote projecten
Artikel 1. Raadsbegeleidingsgroep grote projecten
-
1. Er is een raadsbegeleidingsgroep grote projecten. Uit haar midden kiest de raadsbegeleidingsgroep een (technisch) voorzitter;
-
2. Elke fractie vaardigt 1 (burger)raadslid af voor de raadsbegeleidingsgroep. In uitzonderlijke gevallen kan dat lid agendalid zijn hetgeen betekent dat dit lid zijn aanwezigheid afhangt van de noodzaak daartoe op basis van de agenda.
-
3. De fractie die de voorzitter levert mag één extra lid afvaardigen. De voorzitter heeft geen stemrecht.
Artikel 2. Bevoegdheden raadsbegeleidingsgroep grote projecten
-
1. De raadsbegeleidingsgroep grote projecten is bevoegd dossiers aan te wijzen als groot project. Met het aanmerken van een project als groot beoogt de raadsbegeleidingsgroep de informatiepositie van de gemeenteraad op dat dossier te versterken.
-
2. De raadsbegeleidingsgroep is bevoegd om, in afstemming met de agendacommissie, bijeenkomsten over grote projecten te (laten) organiseren.
Hoofdstuk II: Definitie & het aanwijzen van een groot project
Artikel 3. Definitie groot project
-
1. Een groot project is hoofdzakelijk een dossier uit het ruimtelijk domein ten aanzien waarvan de raadsbegeleidingsgroep vindt dat de raad meer informatie nodig heeft voor een goede uitoefening van zijn kaderstellende/controlerende taak, dan die via de producten binnen de financiele cyclus (begroting, bestuursrapportages en jaarrekening) wordt aangeboden;
-
-
2. Het begrip ‘’groot’’ wordt geduid aan de hand van tenminste één van de volgende criteria, maar niet limitatief tot:
- a.
Multidisciplinair/directieoverstijgend;
- b.
Complex (bijv. uitgedrukt in aantal actoren, ingewikkeldheid ontwikkeling);
- c.
Grote risico’s op financieel, juridisch, organisatorisch gebied;
- d.
Innovatief/bijzonder/uniek van aard;
- e.
Politiek gevoelig;
- f.
Eindigheid in tijd, geld en andere middelen.
- a.
Artikel 4. Aanwijzen van een groot project
Het college dan wel één of meer raadsleden kan/kunnen te allen tijde een onderbouwd voorstel aan de raadsbegeleidingsgroep doen tot aanwijzing van een dossier als groot project. Na een meerderheidsbesluit van de raadsbegeleidingsgroep wordt het dossier uit het ruimtelijke domein aangemerkt als een groot project. Bij het staken van de stemmen wordt in de eerstvolgende bijeenkomst opnieuw gestemd.
Hoofdstuk IV: Informatieverstrekking over een aangewezen groot project
Artikel 5. Informatieverstrekking over aangewezen groot project
-
1. Na aanwijzing van een groot project organiseert het college, op verzoek van de raadsbegeleidingsgroep grote projecten, een startbijeenkomst. Tijdens deze bijeenkomst geeft het college via een presentatie inzicht in het project. Voor deze bijeenkomst kunnen externen worden uitgenodigd. In bijlage 1 zijn de elementen opgenomen die in ieder geval aan de orde komen;
-
2. Aan het einde van de bijeenkomst, of zo snel mogelijk daarna, worden afspraken gemaakt tussen de aanwezige (burger)raadsleden en het college over de gewenste inhoud van de daarop volgende rapportages. Leidend hierbij is de ontwikkelde checklist grote projecten. Deze afspraken worden ter kennis gebracht van de raad;
-
3. Er wordt minimaal halfjaarlijks gerapporteerd over de voortgang van de aangewezen projecten. Indien nodig geacht door de raadsbegeleidingsgroep wordt deze frequentie verhoogd of verlaagd.
-
4. Als de raad(sbegeleidingsgroep) het nodig acht voor het versterken van de beeldvorming van een te nemen raadsbesluit dan kan in afstemming met de budgetbeheerder (griffier) van de raad externe expertise worden ingehuurd.
Artikel 6. Beoordeling verstrekte informatie groot project
-
1. Telkens aan het einde van het eerste en het derde kwartaal levert het college een rapportage op waarin minimaal de afgesproken aandachtspunten van het als groot project aangewezen dossier worden behandeld. Indien door de raad(sbegeleidingsgroep) gewenst, wordt een andere frequentie bepaald;
-
2. De rapportages kunnen behandeld worden in een bijeenkomst van de raadsbegeleidingsgroep, een themabijeenkomst of een commissievergadering;
-
3. De raadsbegeleidingsgroep kan gevraagd of ongevraagd een advies aan de raad uitbrengen over de verstrekte informatie, dat deel kan uitmaken van een bijeenkomst uit het tweede lid genoemde bijeenkomsten of vergaderingen.
Hoofdstuk V: Evaluatie en beëindiging van de status groot project
Artikel 7. Eindevaluatie
-
1. Nadat naar het oordeel van de raadsbegeleidingsgroep een dossier er geen noodzaak meer bestaat om de aanwijzing als groot project te laten voortduren of wanneer een ruimtelijk dossier is afgerond, dan doet het college een voorstel om te komen tot een evaluatie aan de raadsbegeleidingsgroep. Na afronding van deze evaluatie wordt deze aan de raad aangeboden;
-
2. Als de raadsbegeleidingsgroep de eindevaluatie voldoende acht, besluit zij tot beëindiging van de aanwijzing van een groot project.
Hoofdstuk VI: Overig
Artikel 8. Citeertitel
Deze regeling kan worden aangehaald als de ‘’Regeling grote projecten’’.
Artikel 9. Inwerkingtreding
Deze regeling treedt in werking op de dag na bekendmaking in het gemeenteblad.
Ondertekening
Aldus vastgesteld in de openbare raadvergadering van 17 april 2025,
de griffier, de burgemeester,
Toelichting op de regeling grote projecten gemeente Roosendaal
Artikel 1
Wanneer noodzakelijk kan een afgevaardigd lid zich laten vervangen door een (burger)raadslid van zijn/haar fractie. De voorzitter wordt bij het vervullen van zijn/haar taak bijgestaan door een door de griffier aangewezen ambtenaar van de griffie.
Artikel 2
Het aanwijzen van projecten is gericht op het maken van duidelijke afspraken over de informatieverstrekking. Het schept onderling vertrouwen tussen raad en college door de verwachtingen over en weer duidelijk te hebben. Het is belangrijk om niet te veel projecten gelijktijdig aan te willen wijzen. Tegelijkertijd moeten de betrokkenen oefenen met de nieuwe werkwijze met als doel het lerend vermogen te vergroten bij raad, college en ambtelijke organisatie.
Artikel 3
Het aanwijzen van een project is gericht op de versterking van de informatiepositie van de raad. De afgevaardigde leden van de raadsbegeleidingsgroep nemen op basis van dat uitgangspunt zitting in de raadsbegeleidingsgroep. Individuele raadsleden kunnen op basis van de informatie, daar waar zij het nodig achten, politieke instrumenten inzetten. De geformuleerde criteria zijn richtinggevend bij het formuleren van een verzoek tot aanwijzing van een ‘groot project’ maar vormen geen keurslijf.
Artikel 4
Een verzoek tot aanwijzing wordt onderbouwd aan de hand van ten minste één, maar niet limitatief, van de criteria genoemd in artikel 3, lid 2. Daarbij zijn de criteria een hulpmiddel om te komen tot een goed onderbouwd verzoek, maar vormen geen limitatieve beperking.
Artikel 5
Bijgevoegd aan deze verordening is de ‘Checklist grote projecten’ (bijlage 1). Deze is ontwikkeld door de auditcommissie in samenwerking met de ambtelijke organisatie. Deze checklist dient als uitgangspunt voor de op te stellen rapportages.
Artikel 6
Met dit artikel wordt beoogd te komen tot een professionele rapportage over ‘grote’ projecten. Er moet gedacht worden aan zaken als financiën, risico's, governancestructuur, stakeholdersmanagement en kwaliteit en planningen.
Artikel 7
Het aanbieden van de evaluatie aan de raad geschiedt met een raadsinformatiebrief. Bij het beëindigen van de aanwijzing van een ‘groot project’ wordt de gemeenteraad hiervan op de hoogte gesteld.
Bijlage 1: Checklist grote projecten
Checklist (grote projecten)
Versie:
Datum:
Actualisatiemomenten Checklist: 6 maandelijks
Ziet u een fout in deze regeling?
Bent u van mening dat de inhoud niet juist is? Neem dan contact op met de organisatie die de regelgeving heeft gepubliceerd. Deze organisatie is namelijk zelf verantwoordelijk voor de inhoud van de regelgeving. De naam van de organisatie ziet u bovenaan de regelgeving. De contactgegevens van de organisatie kunt u hier opzoeken: organisaties.overheid.nl.
Werkt de website of een link niet goed? Stuur dan een e-mail naar regelgeving@overheid.nl