Permanente link
Naar de actuele versie van de regeling
http://lokaleregelgeving.overheid.nl/CVDR738516
Naar de door u bekeken versie
http://lokaleregelgeving.overheid.nl/CVDR738516/1
Sanctiebeleid Gemeentelijke Opvang Oekrainers Barendrecht
Geldend van 24-04-2025 t/m heden
Intitulé
Sanctiebeleid Gemeentelijke Opvang Oekrainers BarendrechtOp grond van Tijdelijke wet opvang ontheemden Oekraïne en artikel 6 lid 3 Regeling opvang ontheemden Oekraïne stelt het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Barendrecht dit sanctiebeleid vast ter bevordening van de naleving van de Regeling opvang ontheemden Oekraïne en de huisregels
Inleiding
Dit sanctiebeleid is opgesteld om te zorgen voor een veilige, gezonde en fijne leefomgeving in de Gemeentelijke Opvang Oekrainers (GOO) Barendrecht. Het beleid geeft richtlijnen voor passende maatregelen tegen mensen die de huisregels overtreden. Zo zorgen wij ervoor dat de leefomgeving voor iedereen veilig en prettig blijft. Dit beleid geldt voor Oekraïners in de GOO Barendrecht. Iedereen die daar aanwezig is wordt geacht de regels te hebben aanvaard.
Doelstelling
Doel van dit beleid is om regels en afspraken vast te stellen die iedereen in de opvang moet volgen. Dit beleid helpt bij een duidelijke en eerlijke aanpak bij ongepast gedrag. Het voorkomt willekeur.
Definities
- 1.
Bewoner: de bewoner en haar kinderen die in de opvang wonen.
- 2.
(Huis)regels: Dit zijn de regels die gelden binnen de opvang in Barendrecht.
- 3.
Overtreding: Het niet naleven van de huisregels zoals beschreven in huisregels Gemeentelijke Opvang Oekraïners gemeente Barendrecht.
- 4.
Melding: Een bericht over een gebeurtenis of probleem. Vaak een waarneming en in de vorm van een klacht. Een melding kan worden gedaan door medebewoners, buurtgenoten, betrokken vrijwilligers of professionals, ambtenaren van de gemeente of handhavers of de politie.
- 5.
Waarschuwing: Een gesprek en een schriftelijke kennisgeving aan iemand die een overtreding heeft begaan. Deze brief wordt persoonlijk overhandigd. Doel is de overtreder de kans te geven om zijn gedrag te verbeteren.
- 6.
Intrekking van een verstrekking: Tijdelijk of definitief stopzetten van hulp zoals leefgeld of huisvesting.
- 7.
Beperking van een verstrekking: een deel van het leefgeld (tijdelijk) stopzetten of tijdelijk verbieden de opvang te gebruiken.
- 8.
Tijdelijke of permanente verwijdering: Dit is het (tijdelijk) stopzetten van het verblijf in de opvang. Dit gebeurt bij ernstige en herhaalde overtreding van de huisregels. Zoals bij diefstal, geweld of het verzoorzaken van onveilige situaties voor bewoners, bezoekers of omwoonenden.
Redelijkheid en bilijkheid
Dit sanctiebeleid wordt uitgevoerd met redelijkheid en billijkheid De volgende regels gelden:
- •
De huisregels moeten passend zijn bij het doel van de opvang.
- •
De bewoner ondertekent de huisregels en sanctiebeleid.
- •
Een sanctie wordt alleen opgelegd als de huisregel aantoonbaar is overtreden.
- •
Een opgelegde sanctie past bij ernst van de overtreding.
- •
Bij herhaalde overtredingen worden de sancties strenger.
- •
Er worden geen sanctie willekeurig of onterecht opgelegd.
- •
Financiele sanctie hebben bij voorkeur alleen betrekking op de kledingcomponent van het leefgeld. Het eetgeld blijft zo veel mogelijk onaangetast.
Ondersteuning
De coördinator en/of de leidinggevende onderzoeken of de bewoner extra professionele ondersteuning of hulp nodig heeft. Zij stemmen dit af met het wijkteam. Het wijkteam zorgt voor de analyse, het hulpaanbod en de coördinatie van de hulp of ondersteuning. Het wijkteam kan ook andere overheidsinstanties inschakelen.
Maatregelen
Als iemand de regels overtreedt, kan de coördinator in overleg met een leidinggevende, een maatregel nemen. Afhankelijk van de ernst van de situatie kunnen één of meerdere maatregelen worden genomen. Bij ernstige overtredingen wordt de concernmanager geinformeerd. Ondersteuning wordt geboeden door team Veiligheid en/of team Juridische Zaken.
De maatregelen zijn:
- 1.
Eerste correctiegesprek en mondelinge waarschuwing
- 2.
Tweede correctiegesprek en eerste schriftelijke waarschuwing
- 3.
Laatste correctiegesprek en tweede schriftelijke waarschuwing
- 4.
Beperken of intrekken van verstrekkingen (zie bijlage 1). Dit kan tijdlijk of permanent zijn.
- 5.
Tijdelijke of permanente verwijdering uit de opvang
- 6.
Juridische stappen
- 7.
Aangifte
Ad 1 Eerste correctiegesprek met coördinator
Bij een lichte overtreding nodigt de coördinator de bewoner uit voor een gesprek. Het doel van dit gesprek is om de bewoner bewust te maken van het ongewenste gedrag. De impact ervan op andere bewoners of de buurt. Er worden afspraken gemaakt tussen de coördinator en de bewoner om herhaling te voorkomen. Bij een eerste lichte overtreding is een mondelinge vaak voldoende. Zeker als de ernst van de overtreding gering is.
Ad 2 Tweede correctiegesprek en eerste schriftelijke waarschuwing
Een tweede gesprek volgt als
- •
de bewoner zich niet houdt aan de afspraken
- •
opnieuw de regels overtreedt,
- •
onvoldoende verbetering laat zien
- •
overlast blijft geven.
De coördinator spreekt weer met de bewoner. Een leidinggevende kan aanwezig zijn bij het gesrprek. Hierbij ontvangt de bewoner een officiële waarschuwing per brief. Deze waarschuwing wordt opgenomen in het dossier van de bewoner. De overtreding niet zo ernstige, dat een tijdelijke of permanente verwijdering uit de opvang nodig is.
Ad 3 Laatste correctiegesprek en tweede schriftelijke waarschuwing
Als het ongewenste gedrag doorgaat na waarschuwingen, vindt een laatste gesprek plaats. Dit gesprek wordt gevoerd door een leidinggevende met de coordinator. Mogelijk sluit ook vertegenwoordiger aan vanuit team Veiligheid en/of team Juridische Zaken. De bewoner krijgt een laatste waarschuwing. De bewoner wordt geinformeerd over de ernstige gevolgen van verdere overtredingen.
Ad 4 Beperken of intrekken van hulp
De concernmanager kiest een passende beperking of intrekking uit de mogelijkheden van artikel 6 en 7 van de regeling opvang ontheemde Oekraïners (zie bijlage 1).
De concermanager beslist over een beperking of intrekking als de bewoner:
- •
zich ernstige misdraagt
- •
huisregels ernstig of meerdere keren overtreedt
- •
ernstige overlast veroorzaakt voor bewoner(s) of omwonende(n).
Richtlijnen voor het beperking of intrekking:
- •
De hoogte van de korting van de toelage hangt af van de ernst en de duur van de overtredingen. In bijlage 2 staan richtbedragen.
- •
De voedselcomponent van het leefgeld wordt in principe niet gekort.
- •
De beperking van de toelage kan nooit meer bedragen dan het bedrag van de fianciële toelage. Wel kan de concernmanager er voor kiezen om de toelage over een bepaalde periode te korten. Bijvoorbeeld als de toelage al lager is door eigen inkomsten, kan de korting langer doorgaan.
- •
Bij herhaalde overtredingen kan de concernmanager de korting van de toelage verhogen of deze voor een langere periode opleggen of intrekken.
- •
Voordat de concernmanager een besluit neemt voert hij een gesprek met de bewoner. De bewoner krijgt de gelegenheid zijn standpunt duidelijk te maken (hoor en wederhoor).
- •
De concernmanager stemt het besluit af met de portefeuillehouder.
- •
De beslissing wordt schriftelijk vastgelegd. Tegen deze beslissing kan de bewoner bezwaar maken of in beroep gaan.
- •
In het besluit staat hoe de korting wordt verrekend.
Ad 5 Tijdelijke of permanente verwijdering uit de opvang
Deze maatregelen zijn gebasseerd op Regeling opvang ontheemde Oekraïners.
Deze zware maatregel is onder andere aan de orde bij:
- •
blijvende ernstig inbreuk op de verplichtingen,
- •
ernstige schending persoonlijke integriteit van medebewoners,
- •
het plegen van geweld, strafbare feiten of een gevaar vormen voor medebewoners, personen die werkzaam zijn in de opvang en/of omwonenden,
- •
afwezigheid uit de opvang van langer dan 28 dagen per kalenderjaar zonder bericht en toestemming,
- •
andere gronden uit artikel 7 Regeling opvang ontheemde Oekraïners (zie bijlage 1).
Richtlijnen voor deze maatregel:
- •
De concernmanager neemt het besluit tot het tijdelijk of permanent verwijderen uit de gemeentelijke opvang.
- •
De concernmanager stemt het besluit af met
- o
De portefeuillehouder
- o
Regionale Regietafel Rotterdam-Rijnmond akkoord
- o
Juridische zaken
- o
- •
Bij tijdelijke verwijdering uit de opvang regelt de concernamanger een time-out opvang voor 24 uur.
- •
Bij permanente verwijdering uit de opvang regelt de concernmanager met Regionale Regietafel Rotterdam-Rijnmond een andere passende (tijdelijke) opvanglocatie. De gemeente van de andere opvanglocatie neemt een plaatsingsbesluit voordat de opvang wordt beeindigd. De portefeuillehouder stemt de inhoud van het besluit af met Juridische zaken.
- •
Voordat de concernmanager een besluit neemt voert hij een gesprek met de bewoner. De bewoner krijgt de gelegenheid zijn standpunt duidelijk te maken (hoor en wederhoor).
- •
De beslissing wordt schriftelijk vastgelegd. Tegen deze beslissing kan de bewoner bezwaar maken of in beroep gaan.
Per 1 januari 2024 heeft de Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond de coördinerende taken voor de opvang van Oekraïners overgedragen aan de Regionale Regietafel Rotterdam-Rijnmond. Aan deze tafel maken de dertien verantwoordelijke bestuurders van de deelnemende regiogemeenten Rotterdam-Rijnmond afspraken over de spreiding van asielzoekers en statushouders binnen de regio en sinds 1 januari 2024 ook over opvang Oekraïense ontheemden.
Ad 6 Juridische stappen
Bij schade aan gemeentelijke (onroerende) zaken kan de concernmanager in overleg met de portefuillehouder er voor kiezen om de schade te verhalen.
Ad 7 Aangifte
Bij vermoeden van strafbare feiten doet de gemeente altijd aangifte. Denk bijvoorbeeld aan diefstal, vernieling of geweld tegen personen. De naam van de bewoner wordt doorgegeven aan de politie. Dit kan leiden tot strafrechtelijke vervolging.
Gespreksverslagen
Vanaf maatregel 2 maakt de coördinator gespreksverslagen. De bewoner mag gesteld om zijn of haar opmerkingen of reacties laten opnemen. Beide partijen ondertekenen het verslag voor gezien of akkoord. Weigert de bewoner te ondertekenen dan wordt het verslag alsnog toegevoegd aan de brief of het besluit. Een kopie wordt bewaard in het klantdossier.
Klachtenprocedure
Als u een klacht heeft over de organisatie van de Gemeentelijke Opvang Oekrainers van gemeente Barendrecht dan kunt u via de formele route een klacht indienen. Meer informatie is te vinden op: Klachtenregeling sociaal domein gemeente Barendrecht 2022 | Lokale wet- en regelgeving
In werkingtreding
Dit sanctiebeleid Gemeentelijke Opvang Oekrainers Barendrecht treedt in werking de dag na publicatie.
Ondertekening
Aldus vastgesteld op 8 april 2025 door het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Barendrecht,
de secretaris,
L. van Zanten MSc
de locoburgemeester,
mr. D. Vermaat
BIJLAGE 1
Meer informatie over het intrekken van verstrekkingen uit artikel 6 staan in artikel 7 van de Regeling opvang ontheemde Oekraïners:
Bron: https://wetten.overheid.nl/BWBR0046503/2024-07-01 Artikel 6
Artikel 7
|
BIJLAGE 2
Richtlijnen voor het bepalen van de hoogte van de beperking van de toelage
Categorie |
Overtreding |
Bedrag |
Categorie A |
Meermaals niet deelnemen aan huishoudelijke taken |
€ 15 |
|
Roken in de woning |
€ 25 |
|
Veroorzaken van overlast na een waarschuwing |
€ 50 |
|
Het nuttigen van alcoholische dranken boven de 15% in de woning (per keer) |
€ 50 |
Categorie B |
Bewuste beschadiging van de gemeentelijke goederen (plus de kosten van het beschadigde goed) |
€ 80 |
|
Lichte agressie |
€ 120 |
Ziet u een fout in deze regeling?
Bent u van mening dat de inhoud niet juist is? Neem dan contact op met de organisatie die de regelgeving heeft gepubliceerd. Deze organisatie is namelijk zelf verantwoordelijk voor de inhoud van de regelgeving. De naam van de organisatie ziet u bovenaan de regelgeving. De contactgegevens van de organisatie kunt u hier opzoeken: organisaties.overheid.nl.
Werkt de website of een link niet goed? Stuur dan een e-mail naar regelgeving@overheid.nl