Permanente link
Naar de actuele versie van de regeling
http://lokaleregelgeving.overheid.nl/CVDR738420
Naar de door u bekeken versie
http://lokaleregelgeving.overheid.nl/CVDR738420/1
Verordening financieel beleid, beheer en organisatie waterschap Brabantse Delta
Geldend van 22-04-2025 t/m heden met terugwerkende kracht vanaf 01-01-2025
Intitulé
Verordening financieel beleid, beheer en organisatie waterschap Brabantse DeltaHet algemeen bestuur van het waterschap Brabantse Delta,
gelezen het voorstel van het dagelijks bestuur van 4 maart 2025 (nr. 871219)
gelet op artikel 108 van de Waterschapswet en hoofdstuk 4 van het Waterschapsbesluit,
Besluit
Vast te stellen de Verordening financieel beleid, beheer en organisatie Waterschap Brabantse Delta
Hoofdstuk I Inleidende bepalingen
Artikel 1 Begripsbepalingen:
Deze verordening verstaat onder:
-
a. administratie:
-
het systematisch verzamelen, vastleggen en verwerken van gegevens en het verstrekken van informatie ten behoeve van het besturen, het functioneren en het beheersen van de organisatie van het waterschap en ten behoeve van de verantwoording die daarover moet worden afgelegd;
-
b. administratieve organisatie: stelsel van organisatorische maatregelen dat is gericht op het tot stand brengen en het in stand houden van de goede werking van de bestuurlijke en ambtelijke informatieverzorging;
-
c. autorisatie: toestemming van het algemeen bestuur aan het dagelijks bestuur om in een bepaald jaar voor een bepaald doel uitgaven te doen en verplichtingen aan te gaan tot een bepaald bedrag;
-
d. begrotingscriterium: criterium van rechtmatigheid dat betrekking heeft op de grenzen van de baten en lasten in de door het algemeen bestuur geautoriseerde begroting van exploitatie en uitgaven en inkomsten van investeringen waarbinnen de financiële beheershandelingen tot stand moeten zijn gekomen;
-
e. besluit: Waterschapsbesluit;
-
f. doelmatigheid:
-
de mate waarin bepaalde prestaties met een zo beperkt mogelijke inzet van middelen worden gerealiseerd;
-
g. doeltreffendheid:
-
de mate waarin de beoogde doelen en effecten van het beleid ook daadwerkelijk worden behaald;
-
h. financiële administratie:
-
het onderdeel van de administratie dat omvat het systematisch verzamelen, verwerken en vastleggen van de financiële gegevens van de organisatie van het waterschap, teneinde te komen tot een goed inzicht in:
-
• de financiële positie;
-
• het financieel beheer;
-
• de uitvoering van de begroting;
-
• de uitvoering van investeringsprojecten;
-
• het afwikkelen van vorderingen en schulden;
-
• het afleggen van rekening en verantwoording daarover;
-
i. financiële rechtmatigheid:
-
rechtmatige totstandkoming van de baten, lasten en balansmutaties in overeenstemming met de begroting en met relevante wettelijke voorschriften, waaronder mede begrepen de waterschapsverordeningen;
-
j. misbruik en oneigenlijk gebruik-criterium: criterium van rechtmatigheid, dat betrekking heeft op het voorkomen, detecteren en corrigeren van misbruik en oneigenlijk gebruik van overheidsgelden en eigendommen van het waterschap bij financiële beheershandelingen;
-
k. rechtmatigheidsverantwoording: verantwoording van het dagelijks bestuur waarbij aangegeven wordt in welke mate de totstandkoming van de financiële beheershandelingen en vastlegging daarvan overeenstemmen met relevante wettelijke voorschriften, waaronder mede begrepen de waterschapsverordeningen.
-
l. voorwaardencriterium: criterium van rechtmatigheid, dat betrekking heeft op de eisen die worden gesteld bij de uitvoering van de financiële beheershandelingen;
-
m. wet: Waterschapswet.
Hoofdstuk II Beleidsvoorbereiding en verantwoording
Kaderstelling
Artikel 2 Beleids- en verantwoordingscyclus
-
1. Het algemeen bestuur stelt de onderdelen van de beleids- en verantwoordingscyclus voor het begrotingsjaar en de periode van de meerjarenraming vast en geeft jaarlijks aan op welk moment de onderdelen daarvan moeten worden aangeboden en wanneer deze zullen worden behandeld.
-
2. Het dagelijks bestuur zorgt ervoor dat de onderdelen van de beleids- en verantwoordingscyclus voldoen aan de relevante bepalingen van hoofdstuk 4 van het besluit, aan relevante overige wetgeving en aan datgene wat in deze verordening wordt bepaald.
Artikel 3 Vaststellen programma-indeling en paragrafen
-
1. Het algemeen bestuur stelt een programma-indeling vast.
-
2. Het algemeen bestuur kan vaststellen over welke onderwerpen hij in extra paragrafen, naast de verplichte paragrafen van de begroting en de jaarstukken, kaders wil stellen en wil worden geïnformeerd.
Beleidsbepaling
Artikel 4 Kaders meerjarenbeleid (Kadernota)
Het dagelijks bestuur biedt jaarlijks een kadernota met een voorstel voor het beleid en de financiële kaders van de meerjarenraming en begroting aan het algemeen bestuur aan. De kaders geven richting aan het dagelijks bestuur voor het opstellen van de meerjarenraming en begroting.
Artikel 5 Meerjarenraming
-
1. Het dagelijks bestuur biedt jaarlijks een meerjarenraming met toelichting aan het algemeen bestuur aan waarin voorstellen worden gedaan voor het beleid in het volgende begrotingsjaar en ten minste de vier daaropvolgende jaren.
-
2. In het onderdeel ‘uiteenzetting van de financiële positie’ in de toelichting op de meerjarenraming wordt, gelet op artikel 4.6, onderdeel d en artikel 4.7, eerste lid, onderdeel b van het besluit, in ieder geval ingegaan op:
- a.
Een financieringsbehoefteplanning (als onderdeel van de financiering);
- b.
Een beschouwing over de renteontwikkeling (als onderdeel van de financiering).
Artikel 6 Begroting
-
1. Het dagelijks bestuur biedt jaarlijks een ontwerpbegroting met toelichting aan het algemeen bestuur aan waarin voorstellen worden gedaan voor het beleid in het volgende begrotingsjaar.
-
2. In de begroting wordt een post onvoorzien opgenomen. Bij het vaststellen van de begroting neemt het algemeen bestuur een besluit over de omvang van deze post.
-
3. In het overzicht van de geraamde incidentele baten en lasten per programma worden posten vanaf € 100.000 afzonderlijk gespecificeerd.
-
4. Het dagelijks bestuur zorgt ervoor dat in de begroting een overzicht is opgenomen van de investeringen waarvan de start van de uitvoering of het moment van aanschaf in het begrotingsjaar is gepland. In dit overzicht zijn opgenomen de raming van de investeringsuitgaven en de aan de investeringen gerelateerde inkomsten.
-
5. Het dagelijks bestuur zorgt ervoor dat in de begroting een overzicht is opgenomen van de investeringen waarvan wordt verwacht dat de aanvraag voor het investeringskrediet in het eerstvolgende begrotingsjaar wordt gedaan.
Artikel 7 Autorisatie begroting en investeringsuitgaven
-
1. Het algemeen bestuur autoriseert met het vaststellen van de begroting de baten en lasten per programma alsmede de raming van de dekkingsmiddelen, waaronder de belastingopbrengsten per wettelijke taak.
-
2. Bij de begrotingsbehandeling stelt het algemeen bestuur op basis van het in artikel 6, lid 5 bedoelde overzicht van investeringen vast van welke investeringen hij op een later tijdstip een aparte aanvraag voor het verstrekken van investeringskrediet wil ontvangen. De uitgaven en inkomsten van de overige investeringen worden bij de begrotingsbehandeling geautoriseerd.
-
3. Voor investeringen waarvan het algemeen bestuur op een later tijdstip een aparte aanvraag voor het verstrekken van investeringskrediet wil ontvangen, legt het dagelijks bestuur voorafgaand aan het aangaan van verplichtingen een aanvraag voor het verstrekken van investeringskrediet aan het algemeen bestuur voor.
-
4. Het algemeen bestuur geeft het dagelijks bestuur de bevoegdheid tot het verstrekken van voorbereidingskredieten voor investeringen tot de in het besluit mandatering Verordening beleids- en verantwoordingsfunctie Waterschap Brabantse Delta vastgelegde bedragen.
Uitvoering, sturing en beheersing
Artikel 8 Uitvoering begroting
-
1. Het dagelijks bestuur zorgt voor het per programma verzamelen en vastleggen van gegevens over de doelstellingen en beoogde te bereiken effecten, de maatregelen die getroffen worden, de prestaties die geleverd worden en de baten en lasten die gemaakt worden, opdat de doelmatigheid en doeltreffendheid van het beleid, zoals vastgesteld door het algemeen bestuur, kunnen worden getoetst.
-
2. Het dagelijks bestuur zorgt ervoor, met inachtneming van artikel 9, dat de door het algemeen bestuur geautoriseerde lasten van de programma’s niet worden overschreden en dat de baten van de programma’s en de raming van de dekkingsmiddelen, waaronder de belastingopbrengsten per wettelijke taak, niet worden onderschreden.
-
3. Het dagelijks bestuur zorgt ervoor, met inachtneming van artikel 9, dat geautoriseerde uitgaven van investeringen niet worden overschreden en dat geautoriseerde inkomsten van investeringen niet worden onderschreden.
Artikel 9 Ruimte bij begrotingsuitvoering
-
1. Het dagelijks bestuur is bevoegd overschrijding van geautoriseerde lasten en onderschrijding van geautoriseerde baten te dekken uit het bedrag voor onvoorzien uit de begroting.
-
2. Het dagelijks bestuur is bevoegd de door het algemeen bestuur geautoriseerde lasten van de programma’s te overschrijden met de in het besluit mandatering Verordening beleids- en verantwoordingsfunctie Waterschap Brabantse Delta vastgelegde bedrag, zonder toestemming vooraf van het algemeen bestuur, als de middeleninzet past binnen het vastgestelde beleid en als de hiervoor benodigde financiële ruimte elders binnen de begroting kan worden gevonden. Een dergelijk feit wordt tijdig achteraf aan het algemeen bestuur gerapporteerd.
-
3. Het dagelijks bestuur is bevoegd tot het verstrekken van een investeringskrediet voor een door het algemeen bestuur geautoriseerde investering, onder de voorwaarde dat het investeringskrediet past binnen de in het besluit mandatering Verordening beleids- en verantwoordingsfunctie Waterschap Brabantse Delta vastgelegde bandbreedte per project. In geval van overschrijding van de bandbreedte wordt de aanvraag voor het verstrekken van investeringskrediet alsnog aan het algemeen bestuur ter goedkeuring voorgelegd.
-
4. Het dagelijks bestuur is bevoegd de investeringsuitgaven van een project met de in het besluit mandatering Verordening beleids- en verantwoordingsfunctie Waterschap Brabantse Delta vastgelegde percentage te overschrijden zonder toestemming vooraf van het algemeen bestuur, als deze mutaties passen binnen het vastgestelde beleid. Een dergelijk feit wordt tijdig achteraf aan het algemeen bestuur gerapporteerd.
Rapportage en verantwoording
Artikel 10 Informatieplicht, tussentijdse rapportage en begrotingswijzigingen
-
1. Het dagelijks bestuur informeert het algemeen bestuur tijdig als de realisatie van het beleid in betekenende mate afwijkt van hetgeen in de begroting is opgenomen.
-
2. Het dagelijks bestuur informeert het algemeen bestuur tijdig, als hij verwacht dat:
- •
De lasten van een programma de geautoriseerde lasten dreigen te over- of onderschrijden;
- •
De baten van een programma de geautoriseerde baten dreigen te onder- of overschrijden;
- •
De dekkingsmiddelen, waaronder de belastingopbrengsten per wettelijke taak, de geautoriseerde dekkingsmiddelen dreigen te onder- of overschrijden;
- •
De investeringsuitgaven van een investering de geautoriseerde investeringsuitgaven dreigen te over- of onderschrijden;
- •
De inkomsten van een investering de geautoriseerde investeringsinkomsten dreigen te onder- of overschrijden.
- •
-
3. Het dagelijks bestuur informeert het algemeen bestuur door middel van tussentijdse rapportages.
-
4. De inrichting van de tussentijdse rapportages sluit aan bij de programma-indeling van de begroting.
-
5. De tussentijdse rapportages gaan in op afwijkingen van betekenende mate, zowel wat betreft doelstellingen en effecten die bereikt worden, de maatregelen die getroffen en de prestaties die geleverd worden.
-
6. In de tussentijdse rapportages worden de volgende afwijkingen op de oorspronkelijke ramingen in de begroting toegelicht:
- •
Afwijkingen op de baten en lasten van de programma’s groter dan € 200.000,-;
- •
Afwijkingen op de dekkingsmiddelen, waaronder de belastingopbrengsten per wettelijke taak, groter dan € 200.000,-.
- •
Afwijkingen op de uitgaven en inkomsten van de investeringsvolumes per programma groter dan € 200.000,-.
- •
-
7. In de tussentijdse rapportages worden afwijkingen op de uitgaven en inkomsten van geautoriseerde investeringen groter dan € 1.000.000 toegelicht. Afwijkingen groter dan € 200.000 en kleiner dan € 1.000.000 worden één keer per jaar bij de jaarrekening toegelicht.
-
8. Bij de tussentijdse rapportages doet het dagelijks bestuur als dat noodzakelijk is voorstellen voor wijziging van de geautoriseerde budgetten en voor bijstellingen van het beleid. Waar nodig legt het dagelijks bestuur een voorstel tot begrotingswijziging voor.
-
9. Het dagelijks bestuur kan bij de tussentijdse rapportages, aanvullend aan artikel 6, lid 5, een overzicht opnemen van investeringen waarvan wordt verwacht dat de aanvraag voor het verstrekken van investeringskrediet in het begrotingsjaar wordt gedaan.
-
10. Bij de behandeling van de tussentijdse rapportage stelt het algemeen bestuur in aanvulling op lid 9 vast van welke investeringen hij op een later tijdstip een aparte aanvraag voor het verstrekken van investeringskrediet wil ontvangen. De uitgaven en inkomsten van de overige investeringen worden bij de tussentijdse rapportage geautoriseerd.
-
11. Voor investeringen waarvoor geen autorisatie is verleend legt het dagelijks bestuur voorafgaand aan het aangaan van verplichtingen een aanvraag voor het verstrekken van investeringskrediet aan het algemeen bestuur voor.
Artikel 11 Jaarstukken
-
1. Het dagelijks bestuur legt na afloop van ieder begrotingsjaar verantwoording af aan het algemeen bestuur over de uitvoering van de programma’s door middel van het aanbieden van het jaarverslag en de door de accountant gecontroleerde jaarrekening.
-
2. Het algemeen bestuur bepaalt aan de hand van de uitvoering in het afgelopen jaar van de programma’s of de beleidsdoelen van de programma’s voor het lopende jaar bijstelling behoeven.
-
3. In het overzicht van de gerealiseerde incidentele baten en lasten per programma worden posten vanaf € 100.000 afzonderlijk gespecificeerd.
Hoofdstuk III Rechtmatigheidsverantwoording
Artikel 12 Verantwoordings- en rapportagegrens rechtmatigheidsverantwoording
-
1. Het dagelijks bestuur legt na afloop van ieder begrotingsjaar verantwoording af aan het algemeen bestuur over de geconstateerde rechtmatigheidsfouten en onduidelijkheden in de jaarrekening door middel van een rechtmatigheidsverantwoording met in de paragraaf bedrijfsvoering een toelichting daarop.
-
2. Voor zover het totaalbedrag aan rechtmatigheidsfouten of het totaalbedrag aan onduidelijkheden in het kader van de financiële rechtmatigheid hoger is dan de verantwoordingsgrens zoals opgenomen in het controleprotocol, neemt het dagelijks bestuur deze op in de rechtmatigheidsverantwoording.
-
3. In de paragraaf bedrijfsvoering in het jaarverslag worden de geconstateerde afzonderlijke rechtmatigheidsfouten en/of afzonderlijke onduidelijkheden groter dan de in het controleprotocol opgenomen rapporteringstolerantie nader toegelicht.
Artikel 13 Voorwaardencriterium
-
1. Het voorwaardencriterium als bedoeld in artikel 1 heeft betrekking op de eisen/voorwaarden die worden gesteld bij de uitvoering van de financiële beheershandelingen afkomstig uit diverse wet- en regelgeving en hebben betrekking op aspecten als doelgroep, termijn, grondslag, administratieve bepalingen, normbedragen, bevoegdheden, bewijsstukken, recht, hoogte en duur.
-
2. Het dagelijks bestuur biedt het algemeen bestuur jaarlijks een normenkader rechtmatigheid aan, indien dit is gewijzigd ten opzichte van het voorgaande jaar. Dit kader bestaat uit alle relevante (interne) wet- en regelgeving waaruit financiële beheershandelingen kunnen voortvloeien.
Artikel 14 Begrotingscriterium
-
1. De begrotingsrechtmatigheid als bedoeld in artikel 1 wordt beoordeeld op het niveau waarop de begroting door het algemeen bestuur is geautoriseerd, zoals is opgenomen in artikel 7.
-
2. Bij investeringen wordt de begrotingsrechtmatigheid beoordeeld op het niveau van de per project geautoriseerde bedragen.
-
3. Uitgangspunt is dat iedere afwijking van de begroting als onrechtmatig wordt beschouwd.
-
4. Onderschrijdingen van de lasten of investeringsuitgaven en over- en onderschrijdingen van de baten of investeringsinkomsten worden niet als begrotingsonrechtmatigheid aangemerkt wanneer ze tijdig aan het algemeen bestuur zijn gemeld.
-
5. Onder tijdig wordt verstaan bij de momenten in de door het algemeen bestuur vastgestelde beleids- en verantwoordingscyclus als bedoeld in artikel 2.
-
6. Afwijkingen van de begroting worden als acceptabel aangemerkt in de volgende situaties:
- •
er is sprake van een overschrijding waarbij direct gerelateerde inkomsten de overschrijding compenseren;
- •
overschrijdingen van lasten of investeringsuitgaven die vallen binnen de bepalingen van artikel 9;
- •
-
7. Begrotingsonrechtmatigheden worden opgenomen in de rechtmatigheidsverantwoording voor zover de verantwoordingsgrens voor rechtmatigheidsfouten of onduidelijkheden is overschreden.
Artikel 15 Misbruik en oneigenlijk gebruik-criterium
Het dagelijks bestuur zorgt voor en legt vast de regels voor het voorkomen van misbruik en oneigenlijk gebruik van regelingen en eigendommen van het waterschap door externen.
Hoofdstuk IV Financieel beleid
Artikel 16 Financieel beleid algemeen
-
1. Het dagelijks bestuur doet voorstellen aan het algemeen bestuur die zijn gericht op een volledig en actueel beleid van het waterschap ten aanzien van de volgende onderwerpen:
- a.
waardering en afschrijving van activa;
- b.
weerstandsvermogen, risicomanagement, reserves en voorzieningen;
- c.
kostentoerekening en onderbouwing tarieven en prijzen;
- d.
financieringsfunctie
- a.
-
2. Het dagelijks bestuur zorgt ervoor dat de in het eerste lid bedoelde voorstellen in overeenstemming zijn met de relevante bepalingen van hoofdstuk 4 van het besluit, met andere regelgeving die van toepassing is en met de in deze verordening opgenomen aanvullende eisen.
-
3. Wanneer tijdens de realisatie is afgeweken van de kaders die zijn vastgelegd in het desbetreffende onderdeel van het in het eerste lid bedoelde beleid wordt daarop specifiek ingegaan, waarbij de reden van afwijking wordt vermeld.
Artikel 17 Waardering en afschrijving van activa
Het beleid omtrent het waarderen, activeren en afschrijven van activa wordt vastgelegd in de nota Activabeleid. Deze nota wordt ten minste eenmaal per vier jaar geactualiseerd en aan het algemeen bestuur ter vaststelling aangeboden.
Artikel 18 Risicomanagement, weerstandsvermogen, reserves en voorzieningen
Het beleid omtrent risicomanagement, weerstandsvermogen, reserves en voorzieningen wordt vastgelegd in de nota Reserves, voorzieningen en weerstandvermogen en in de visie op risicomanagement. De nota Reserves, voorzieningen en weerstandvermogen wordt ten minste eenmaal per vier jaar geactualiseerd en aan het algemeen bestuur ter vaststelling aangeboden.
Artikel 19 Kostentoerekening en onderbouwing tarieven en prijzen
-
1. De kostentoerekening van de beheerproducten naar de kostendragers wordt vastgelegd in de nota Kostentoerekening, die wordt vastgesteld door het algemeen bestuur.
-
2. Voor het bepalen van de tarieven van de rechten zoals bedoeld in artikel 115 van de Waterschapswet en die niet zijn opgenomen in de legesverordening waterschap Brabantse Delta is het uitgangspunt dat de tarieven kostendekkend moeten zijn. Bij de kostprijsberekening worden de directe kosten betrokken die rechtstreeks samenhangen met de door het waterschap verleende dienst en daarnaast een redelijke opslag voor indirecte kosten.
-
3. Voor de onderbouwing van de prijs van de producten en diensten die het waterschap aan derden kan leveren, waaronder ook begrepen verhuur, verkoop en erfpacht van onroerende zaken die aan derden kunnen worden geleverd, alsmede de kosten van bestuursdwang wordt een systeem van kostentoerekening gehanteerd. Bij de kostentoerekening worden de directe kosten betrokken die rechtstreeks samenhangen met de door het waterschap geleverde goed of verleende dienst en daarnaast een redelijke opslag voor indirecte kosten. Uitgangspunt is kostendekkendheid. Voor het geval geen betrouwbare kostenprijsberekening mogelijk is worden marktconforme prijzen in rekening gebracht.
-
4. Het dagelijks bestuur zorgt ervoor dat er een actueel overzicht is van de tarieven, prijzen en kosten van de in dit artikel bedoelde rechten, producten en diensten.
Artikel 20 Financieringsfunctie
Het beleid omtrent de financieringsfunctie wordt uitgevoerd volgens de richtlijnen zoals vastgelegd in het Treasurystatuut waterschap Brabantse Delta, die wordt vastgesteld door het algemeen bestuur.
Hoofdstuk V Paragrafen in begroting en jaarstukken
Artikel 21 Paragraaf uiteenzetting van de financiële positie
-
1. Het dagelijks bestuur geeft in de paragraaf uiteenzetting van de financiële positie van de beleidsbegroting en van het jaarverslag de risico’s van materieel belang en hun financiële consequenties weer. Het dagelijks bestuur brengt hierbij in elk geval de risico’s in beeld en actualiseert de risico’s die worden genoemd in het beleid bedoeld in artikel 18.
-
2. Het dagelijks bestuur geeft in de paragraaf uiteenzetting van de financiële positie van de beleidsbegroting en van het jaarverslag aan wat de weerstandscapaciteit is en in hoeverre schade en verliezen als gevolg van de risico’s van materieel belang met de weerstandscapaciteit kunnen worden opgevangen.
-
3. In de beleidsbegroting en het jaarverslag neemt het dagelijks bestuur in de paragraaf uiteenzetting van de financiële positie naast de verplichte onderdelen op grond van artikel 4.14 van het besluit in ieder geval op:
- a.
algemene interne en externe ontwikkelingen die van invloed zijn op de financieringsfunctie;
- b.
de relatie met de meerjarenraming;
- c.
de ontwikkeling van de rente (rentevisie);
- d.
de liquiditeitsprognose en de financieringsbehoefte;
- d.
de kasgeldlimiet;
- f.
de renterisiconorm;
- g.
de rentekosten en renteopbrengsten verbonden aan de financieringsfunctie;
- h.
de plannen inzake het risicobeheer, inclusief de eventuele inzet van derivaten.
- a.
Artikel 22 Paragraaf assetmanagement
Gezien de steeds grotere aandacht en belang voor assetmanagement bij de waterschappen, is in artikel 4.13, eerste lid, onderdeel b van het Waterschapsbesluit een verplichte paragraaf assetmanagement voorgeschreven in de beleidsbegroting en het jaarverslag. Deze paragraaf bevat op grond van artikel 4.15 van het Waterschapsbesluit het beleidskader, de uit het beleidskader voortvloeiende financiële consequenties en de vertaling van deze financiële consequenties in de begroting. Hierbij wordt ten minste onderscheid gemaakt, naast een algemeen deel over de toepassing van assetmanagement binnen het waterschap, in de meest omvangrijke onderdelen van de waterschapstaken:
- •
waterkeringen en bijbehorende kunstwerken (Waterveiligheid);
- •
vaarwegen, havens en bijbehorende kunstwerken (Vaarwegen);
- •
watergangen, waterkwantiteitskunstwerken en gemalen (Watersystemen);
- •
zuiveringstechnische werken (Waterketen).
Artikel 23 Paragraaf bedrijfsvoering
-
1. In de paragraaf bedrijfsvoering in de beleidsbegroting en het jaarverslag gaat het dagelijks bestuur in op tijdelijke en actuele onderwerpen die aandacht behoeven.
-
2. In de beleidsbegroting en het jaarverslag besteedt het dagelijks bestuur in de paragraaf bedrijfsvoering naast de verplichte onderdelen op grond van artikel 4.16, onderdelen a en b van het besluit in ieder geval aandacht aan:
- •
de stand van zaken van de bedrijfsvoering;
- •
de beleidsvoornemens ten aanzien van de bedrijfsvoering;
- •
-
3. In de beleidsbegroting en het jaarverslag besteedt het dagelijks bestuur in de paragraaf bedrijfsvoering gelet op artikel 4.16, onderdelen c en d van het besluit aandacht aan:
- a.
alle rechtmatigheidsfouten én onduidelijkheden die in de rechtmatigheidsverantwoording zijn opgenomen voor zover deze de rapportagegrens, zoals bedoeld in artikel 12, derde lid overschrijden en welke maatregelen worden genomen om deze afwijkingen in de toekomst te voorkomen;
- b.
een overzicht van en toelichting op niet-financiële onrechtmatigheden in verband met het niet naleven van bepalingen in de Wet fido en de bijbehorende ministeriële regelingen, als deze voorkomen;
- c.
rapportage van het veelvuldig niet naleven van normen uit de gids proportionaliteit en/of slechte documentatie of naleving hiervan, als deze voorkomen;
- d.
geconstateerde fraude door eigen medewerkers, als dit voorkomt.
- a.
-
4. Het dagelijks bestuur rapporteert, indien van toepassing, in de paragraaf bedrijfsvoering van de beleidsbegroting en het jaarverslag over de plannen en voortgang van de onderzoeken naar de doelmatigheid en doeltreffendheid, bedoeld in artikel 109a van de Waterschapswet.
Artikel 24 Paragraaf openbaarheid
In de beleidsbegroting en het jaarverslag neemt het dagelijks bestuur een paragraaf openbaarheid op. Deze paragraaf bevat op hoofdlijnen het beleid rondom openbaarheid en de uitvoering hiervan.
Artikel 25 Paragraaf verbonden partijen
In de beleidsbegroting en het jaarverslag gaat het dagelijks bestuur in de paragraaf verbonden partijen naast de verplichte onderdelen op grond van artikel 4.17 van het besluit in ieder geval in op, nieuwe verbonden partijen, het beëindigen van relaties met bestaande verbonden partijen, wijzigingen bij of ten aanzien van bestaande verbonden partijen en eventuele problemen bij bestaande verbonden partijen.
Hoofdstuk VI Financiële organisatie en financieel beheer
Artikel 26 (financiële) administratie
-
1. Het dagelijks bestuur zorgt ervoor dat de administratie zodanig van opzet en werking is, dat zij in ieder geval dienstbaar is voor:
- a.
het sturen en het beheersen van activiteiten en processen in het waterschap als geheel en in zijn organisatieonderdelen;
- b.
het geven van een actueel en volledig inzicht in de bezittingen van het waterschap, waaronder ook worden begrepen de niet-geactiveerde objecten met cultuurhistorische waarde (waaronder panden, bedrijfsgebouwen, bedrijfsmiddelen en kunstvoorwerpen) alsmede overige investeringen die niet zijn geactiveerd;
- c.
het verstrekken van informatie over ontwikkelingen in de omvang van de (vaste) activa, voorraden, vorderingen, schulden, en contracten;
- d.
het verstrekken van informatie over de geleverde prestaties en de maatschappelijke effecten van het beleid;
- e.
het verstrekken van informatie over baten, lasten, prestaties, maatregelen en effecten aan budgethouders voor zowel de planning, de uitvoering als de verantwoording van de realisatie;
- f.
een doelmatig beheer van geldstromen en financiële posities;
- f.
een goede interne en externe informatievoorziening over de uitvoering van de financieringsfunctie;
- g.
het inzicht krijgen in en bevorderen van de rechtmatigheid, de doelmatigheid en de doeltreffendheid van het gevoerde bestuur in relatie tot de gestelde beleidsdoelen, de begroting en relevante wet- en regelgeving;
- h.
het afleggen van verantwoording door het dagelijks bestuur aan het algemeen bestuur over de rechtmatigheid, de doelmatigheid en de doeltreffendheid van het gevoerde bestuur in relatie tot de gestelde beleidsdoelen, de begroting en relevante wet- en regelgeving;
- i.
de controle van de registratie van gegevens als zodanig en van de daaraan ontleende informatie alsmede voor de controle op de rechtmatigheid, de doelmatigheid en de doeltreffendheid van het gevoerde bestuur in relatie tot de gestelde beleidsdoelen, de begroting en relevante wet- en regelgeving.
- a.
-
-
2. Het dagelijks bestuur zorgt ervoor dat:
- a.
de inrichting en de werking van de financiële administratie voldoen aan het besluit en andere relevante wet- en regelgeving;
- b.
de financiële administratie tijdig alle door het algemeen bestuur en het dagelijks bestuur genomen besluiten waaraan financiële gevolgen verbonden zijn alsmede alle overige gegevens en stukken verstrekt krijgt die ten behoeve van een juiste verzorging van de financiële administratie, de verslaggeving en het beheer van de vermogenswaarden nodig is;
- c.
de vereiste informatie tijdig verstrekt wordt aan het rijk, de provincie(s), de Europese Unie en het Centraal Bureau voor de Statistiek, alsmede aan andere instellingen die specifieke verantwoordingsverplichtingen opleggen aan het waterschap.
- a.
Artikel 27 (Administratieve) organisatie
Het dagelijks bestuur draagt in ieder geval zorg voor:
-
a. een eenduidige indeling van de organisatie van het waterschap en een eenduidig toewijzing van de taken van het waterschap aan organisatorische eenheden;
-
b. een adequate scheiding van taken, functies, bevoegdheden, verantwoordelijkheden
-
c. de wijze waarop wordt gewaarborgd dat de uitvoering van de begroting rechtmatig, doelmatig en doeltreffend verloopt;
-
d. de verlening van mandaten en volmachten voor het aangaan van verplichtingen ten laste van de toegekende budgetten en verstrekte investeringskredieten;
-
e. de te maken afspraken met de verantwoordelijken voor de organisatorische eenheden van het waterschap over de te leveren prestaties, de daarvoor beschikbare middelen en de wijze en frequentie van rapportage over de voortgang van de activiteiten en uitputting van middelen;
-
f. de interne regels voor de inkoop en aanbesteding van werken, diensten en leveringen
-
g. regels die aangeven welke elementen in ieder geval moeten worden opgenomen in voorstellen voor investeringsbesluiten die aan het algemeen of dagelijks bestuur worden voorgelegd;
-
h. regels voor taken en bevoegdheden, de verantwoordingsrelaties en de bijbehorende informatievoorziening van de financieringsfunctie;
-
i. het beleid en de interne regels voor het voorkomen van fraude van regelingen en eigendommen van het waterschap, opdat aan de eisen van rechtmatigheid, controle en verantwoording wordt voldaan;
-
j. het beleid en de interne regels voor de steunverlening en de toekenning van subsidies aan ondernemingen, instellingen en particulieren.
Hoofdstuk VII Slotbepalingen
Artikel 28 Intrekking
De Verordening beleids- en verantwoordingsfunctie Waterschap Brabantse Delta, vastgesteld bij besluit van het algemeen bestuur van 22 mei 2024, wordt ingetrokken. Deze intrekking werkt terug tot en met 1 januari 2025.
Artikel 29 Inwerkingtreding
Deze verordening treedt in werking op 22 april 2025 en werkt terug tot en met 1 januari 2025.
Artikel 30 Citeertitel
Deze verordening wordt aangehaald als: Verordening financieel beleid, beheer en organisatie Waterschap Brabantse Delta
Ondertekening
Aldus vastgesteld in de vergadering van het algemeen bestuur op 16 april 2025.
De loco-dijkgraaf
A.E.J. Govers -Gabriels
De secretaris-directeur
dr. A.F.M. Meuleman
Ziet u een fout in deze regeling?
Bent u van mening dat de inhoud niet juist is? Neem dan contact op met de organisatie die de regelgeving heeft gepubliceerd. Deze organisatie is namelijk zelf verantwoordelijk voor de inhoud van de regelgeving. De naam van de organisatie ziet u bovenaan de regelgeving. De contactgegevens van de organisatie kunt u hier opzoeken: organisaties.overheid.nl.
Werkt de website of een link niet goed? Stuur dan een e-mail naar regelgeving@overheid.nl