Beleidsregels beschut werk Avres 2025

Geldend van 22-04-2025 t/m heden

Intitulé

Beleidsregels beschut werk Avres 2025

Het dagelijks bestuur van de gemeenschappelijke regeling Avres;

Gelezen de beleidsnotitie nieuw beschut Avres 2025;

Gelet op artikel 10b van de Participatiewet, houdende bepalingen omtrent de participatievoorziening beschut werk;

Gelet op artikel 10d van de Participatiewet, houdende bepalingen omtrent de loonkostensubsidie;

Gelet op titel 4:3 van de Algemene wet bestuursrecht, houdende algemene bepalingen omtrent beleidsregels;

Gelet op het (landelijke) Besluit loonkostensubsidie en minimumbedragen studietoeslag Participatiewet 2021, houdende bepalingen over het vaststellen van loonkostensubsidies;

Gelet op hoofdstuk III en in het bijzonder artikel 20 van de Re-integratieverordening Participatiewet Avres 2023, houdende bepalingen voor de doelgroep geïndiceerden beschut werk;

Overwegende dat het wenselijk is om met het oog op de uitvoering van de participatievoorziening beschut werk en het afsluiten van dienstverbanden beschut werk via de stichting Avres nieuw beschut om beleidsregels beschut werk op te stellen

Besluit:

Vast te stellen de volgende Beleidsregels beschut werk 2025.

Artikel 1 Definities / begrippen

In deze beleidsregels wordt verstaan onder

a. Avres: De gemeenschappelijke regeling Avres

b. Avres route: De route, waarbij de belanghebbende zich meldt bij Avres en daar een traject, inclusief praktijktoets, doorloopt met het oog op:

- het verkrijgen van een advies beoordeling arbeidsvermogen door het UWV,

- het verkrijgen van een besluit indicatie beschut werk door Avres; en

- het verkrijgen van een aanbod dienstverband beschut werk via de stichting Avres nieuw beschut;

c. De belanghebbende: de persoon die mogelijk behoort tot de doelgroep beschut zoals bedoeld in artikel 2;

d. Beschut werk: Het werk(en) in beschutte werkomgeving binnen de kaders van artikel 10b van de Participatiewet;

e. Het dagelijks bestuur: het dagelijks bestuur van de gemeenschappelijke regeling Avres;

f. De geïndiceerde: de persoon met een positief advies beschut werk;

g. Praktijktoets: diagnose of toets op basis van de inzet van reguliere re-integratie-instrumenten, waarmee - via het werken in een praktijkomgeving - het niveau van functioneren van een belanghebbende en specifiek het arbeidsvermogen in werkgerelateerde omstandigheden wordt beoordeeld;

h. Stichting Avres nieuw beschut: dochterorganisatie van de gemeenschappelijke regeling Avres, die uitvoering geeft aan het werkgeverschap van het dienstverband beschut werk;

i. UWV: Het Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen;

j. UWV route: De route, waarbij de belanghebbende zich meldt bij het UWV en waarbij hij/zij:

- (zelf) het UWV verzoekt om een beoordeling arbeidsvermogen met het oog op een advies beschut werk,

- zich na het advies meldt bij Avres met het oog op een besluit indicatiestelling beschut werk en een dienstverband beschut werk;

- alvorens een eventueel aanbod voor een dienstverband beschut werk ontvangt, een traject inclusief praktijktoets doorloopt.

k. De Wet: De Participatiewet;

l. Wsw: De Wet sociale werkvoorziening

m. De verordening: de Re-integratieverordening Participatiewet Avres 2023.

Artikel 2 Doelgroep

1. Tot de doelgroep beschut werk behoren geïndiceerden die (nog) niet in een reguliere baan kunnen werken, ook niet met extra begeleiding en ondersteuning. Zij hebben uitsluitend in een beschutte omgeving onder aangepaste omstandigheden mogelijkheden tot arbeidsparticipatie. De geïndiceerden hebben een zodanig hoge mate van (structurele) begeleiding of aanpassing van de werkplek nodig, dat niet van een werkgever mag worden verwacht dat hij deze mensen in dienst neemt, ook niet met extra voorzieningen van Avres of UWV. De geïndiceerde heeft arbeidsvermogen en bij hem of haar is door Avres vastgesteld dat een ander re-integratietraject niet passend is.

2. Van de doelgroep zijn uitgesloten personen met een indicatie voor de Wsw.

Artikel 3 Praktijktoets

1. Aan een belanghebbende of geïndiceerde kan door Avres een praktijktoets worden aangeboden van zes maanden, met als doel de begeleidingsbehoefte, het arbeidsvermogen in een arbeidsgerelateerde omgeving en - voor zover (al) mogelijk - de loonwaarde goed in beeld te brengen.

2. De praktijktoets vindt bij de Avres-route plaats voorafgaand aan het uitbrengen van het advies beoordeling arbeidsvermogen door het UWV. Bij de UWV-route vindt de praktijktoets plaats nadat het UWV het advies beoordeling arbeidsvermogen heeft uitgebracht. De wettelijke verplichting voor Avres om binnen 8 weken na ontvangst van het advies beoordeling arbeidsvermogen een besluit te nemen met betrekking tot de indicatie beschut werk, laat onverlet dat een op dat moment (positief) geadviseerde belanghebbende of een (inmiddels) geïndiceerde die zich via de UWV-route bij Avres heeft gemeld, de volledige praktijktoets moet (hebben) doorlopen alvorens hem of haar (eventueel) een dienstverband beschut werk kan worden aangeboden.

3. De praktijktoets, die is ingebed in een of meerdere van de reguliere re-integratieinstrumenten, vindt plaats door werken met behoud van uitkering.

4. De duur van de praktijktoets kan worden verlengd met een periode van maximaal zes maanden.

5. Indien een belanghebbende instroomt via de route van het Pro/Vso (Praktijkonderwijs / Voortgezet speciaal onderwijs) en stage heeft gelopen waarbij het arbeidsvermogen reeds is beoordeeld, kan deze (gedeeltelijk) worden vrijgesteld van de praktijktoets.

6. Een geïndiceerde met een dienstverband beschut werk in een andere arbeidsmarktregio, die verhuist naar de arbeidsmarktregio Gorinchem en zich meldt bij Avres met het verzoek om een dienstverband beschut werk, kan geheel of gedeeltelijk worden vrijgesteld van de praktijktoets.

Artikel 4 Advisering door het UWV

1. Op grond van het bepaalde in artikel 10b, lid 1 en lid 3 van de Participatiewet dient de belanghebbende of het dagelijks bestuur een verzoek om advies beschut werk in bij het UWV.

2. Het UWV adviseert op grond van het (landelijke) Besluit advisering beschut werk of de belanghebbende behoort tot de doelgroep.

3. Wanneer gedurende de praktijktoets of tijdens het dienstverband blijkt dat de belanghebbende of geïndiceerde niet (meer) tot de doelgroep behoort, of daartoe gerede twijfel bestaat, kan het dagelijks bestuur een nieuw advies beschut werk bij het UWV aanvragen.

Artikel 5 Besluit indicatie beschut werk

1. Het dagelijks bestuur besluit binnen 8 weken na het advies van het UWV, zoals bedoeld in artikel 4, lid 2, of de belanghebbende behoort tot de doelgroep.

2. Alleen als er sprake is van een onzorgvuldige totstandkoming van het advies van het UWV kan het dagelijks bestuur besluiten om het advies niet te volgen.

3. Bij onvoldoende argumentatie in het advies van het UWV kan het dagelijks bestuur aanvullende informatie opvragen bij het UWV. In afwachting van de aanvullende informatie wordt het besluit, zoals genoemd in het eerste lid, opgeschort en de belanghebbende hiervan in kennis gesteld.

4. Indien uit het advies van het UWV blijkt dat de belanghebbende of geïndiceerde niet (meer) tot de doelgroep behoort, zal het dagelijks bestuur een besluit nemen waarbij wordt aangegeven dat de belanghebbende of geïndiceerde geen recht (meer) heeft op een beschutte werkplek.

5. Bij een besluit als bedoeld in het vierde lid, onderzoekt het dagelijks bestuur welke andere mogelijkheden voor activering of participatie, op grond van bepalingen uit de verordening ingezet kunnen worden en/of informeert de belanghebbende of (voormalig) geïndiceerde over mogelijke voorzieningen bij andere organisaties.

Artikel 6 Dienstverband beschut werk

1. Het dagelijks bestuur neemt een besluit tot het aanbieden van een dienstverband beschut werk vanuit de stichting Avres nieuw beschut, indien een geschikte beschutte werkplek beschikbaar is. Het aantal beschikbare dienstverbanden beschut werk is mede afhankelijk van het aantal door het Rijk gefinancierde dienstverbanden. Een dienstverband beschut werk kan behelzen dat werkzaamheden (tijdelijk) op detacheringsbasis buiten de beschutte omgeving van Avres plaatsvinden.

2. Het dienstverband beschut werk wordt gedurende minimaal zeven maanden en maximaal drie jaar van het dienstverband aangeboden in de vorm van een tijdelijk dienstverband.

3. Na het einde van de in het vorige lid bedoelde periode wordt beschut werk aangeboden in de vorm van een dienstverband voor onbepaalde duur, tenzij uit onderzoek is gebleken dat iemand niet langer tot de doelgroep beschut werk behoort.

4. Bij de plaatsing op een beschutte werkplek, wordt uitgegaan van een fulltime dienstverband.

5. Het dagelijks bestuur kan een dienstverband van geringere omvang aanbieden, indien er sprake is van een medische urenbeperking of de geïndiceerde anderszins duurzaam of tijdelijk niet de mogelijkheid heeft om het gestelde aantal uren te werken.

6. Voor de realisatie van de taakstelling beschut werk wordt uitgegaan van een dienstverband van 31 uur per week.

Artikel 7 Voorzieningen beschut werk

1. Het dagelijks bestuur verstrekt bij verminderde loonwaarde aan de werkgever een loonkostensubsidie, ex artikel 21 van de verordening, op basis van loonwaarde met een maximum van 70% van het wettelijk minimumloon plus werkgeverslasten.

2. De werkgever ontvangt een loonkostensubsidiebeschikking waarin in ieder geval staat:

a. De hoogte van de loonkostensubsidie, de hoogte en duur van de loonwaarde waarop deze gebaseerd is, gedurende de dienstbetrekking;

b. De vergoeding van (eventuele) persoonlijke ondersteuning en werkplekaanpassing;

c. De hoogte van de vergoeding voor begeleidingskosten, die wordt uitbetaald aan de organisatie die de daadwerkelijke begeleiding biedt, tot maximaal het bedrag dat Avres via de gemeenten van het Rijk ontvangt voor de begeleiding en de inzet van werkvoorzieningen, naar rato van de omvang van het dienstverband.

3. De frequentie om de loonwaarde periodiek vast te stellen wordt overgenomen uit het loonwaarderapport. Van deze frequentie kan worden afgeweken indien dit - gelet op de ontwikkeling van de medewerker in het verrichten van zijn/haar werkzaamheden - gewenst wordt geacht.

4. Vaststelling van de loonwaarde gebeurt door een daartoe gecertificeerde jobcoach.

5. Voor de vaststelling van de aard en omvang van de inzet van persoonlijke ondersteuning bij werk gelden de bepalingen van de Re-integratieverordening Participatiewet Avres 2023.

6. Voor een geïndiceerde kan een werkplekaanpassing worden ingezet door Avres of het UWV, indien een arts of arbeidsdeskundige dit noodzakelijk acht om te kunnen functioneren op de werkplek of in het bedrijf.

7. Indien de geïndiceerde gedurende het dienstverband ziek wordt, is de no risk polis van het UWV van toepassing. De werkgever is verantwoordelijk voor de re-integratie conform de Wet verbetering poortwachter.

Artikel 8 Wachtlijst beschut werk en volgorde van plaatsing

1. Indien het dagelijks bestuur heeft voldaan aan het minimaal aantal te realiseren dienstbetrekkingen beschut werk, zoals vastgelegd in de ministeriële regeling tot vaststelling van de aantallen beschut werk, zal voor nieuwe indicaties beschut werk per gemeente een wachtlijst gelden.

2. Bij het wachtlijstbeheer geldt plaatsing conform volgorde van datum van de indicatie; dat wil zeggen: degene met de oudste indicatie in de betreffende gemeente, wordt als eerste geplaatst.

3. Indien een geïndiceerde tussentijds een dienstverband beschut werk verlaat, en zich later opnieuw meldt voor een dienstverband beschut werk, bepaalt in afwijking van hetgeen in het vorige lid is gesteld - de datum van de hernieuwde melding de plek op de wachtlijst.

4. Indien een geïndiceerde uit een andere arbeidsmarktregio verhuist naar de arbeidsmarktregio Gorinchem en er is voor hem/haar niet direct een dienstverband beschikbaar, komt hem/haar een positie op de wachtlijst in de betreffende gemeente toe op basis van de datum van zijn/haar indicatie.

5. Indien een geïndiceerde op de wachtlijst wegens ziekte geen dienstverband kan aanvaarden vervalt zijn positie op de wachtlijst niet, het voorgaande onder de beperking dat bij een beschikbaar komend dienstverband gedurende de ziekte, dit dienstverband kan worden aangeboden aan de eerstvolgende geïndiceerde op de wachtlijst. Indien een geïndiceerde op de wachtlijst een aangeboden dienstverband beschut werk wegens ziekte niet kan aanvaarden, kan het dagelijks bestuur een nieuw advies beschut werk bij het UWV aanvragen.

6. Het dagelijks bestuur kan gedurende de periode dat de geïndiceerde op de wachtlijst is geplaatst een alternatief instrument of voorziening aanbieden.

Artikel 9 Wijziging indicatie beschut werk

1. Wanneer gedurende de praktijktoets of tijdens de dienstbetrekking blijkt dat een geïndiceerde mogelijk niet langer voldoet aan de criteria zoals opgenomen in het (landelijke) Besluit advisering beschut werk, vraagt het dagelijks bestuur een nieuw advies beschut werk aan het UWV aan. Een dergelijk nieuw advies zal ook worden aangevraagd indien blijkt dat een geïndiceerde voorafgaand aan het aanvaarden van een dienstverband beschut werk niet langer voldoet aan de criteria zoals opgenomen in het (landelijke) Besluit advisering beschut werk of indien een geïndiceerde zich na beëindiging van het dienstverband opnieuw meldt bij Avres met het oog op een nieuw dienstverband beschut werk.

2. Indien uit het nieuwe advies beschut werk blijkt dat geïndiceerde geen indicatie beschut werk meer heeft, zal het dagelijks bestuur de indicatie beschut werk intrekken of beëindigen waarbij wordt aangegeven dat belanghebbende niet langer tot de doelgroep beschut werk behoort. Het dagelijks bestuur kan dan bezien welke andere mogelijkheden voor participatie er zijn.

3. Indien het UWV opnieuw een positief advies beschut werk afgeeft, zal de praktijktoets of het dienstverband worden voortgezet met eventueel aanvullende voorzieningen.

Artikel 10 Hardheidsclausule

Het dagelijks bestuur kan in bijzondere gevallen afwijken van de bepalingen in deze beleidsregels als toepassing daarvan tot onbillijkheden van overwegende aard leidt.

Artikel 11 Inwerkingtreding en citeertitel

1. Deze beleidsregels treden in werking op de dag na publicatie.

2. Deze beleidsregels kunnen worden aangehaald als: Beleidsregels beschut werk Avres 2025

Ondertekening

Aldus vastgesteld tijdens de vergadering van het dagelijks bestuur van Avres op 6 maart 2025

H. Akkerman

Voorzitter (plv),

P. Van Uitert

Secretaris