Permanente link
Naar de actuele versie van de regeling
http://lokaleregelgeving.overheid.nl/CVDR738388
Naar de door u bekeken versie
http://lokaleregelgeving.overheid.nl/CVDR738388/1
Bovenregionale1 regeling vergoeding na trauma
Geldend van 04-04-2025 t/m heden
Intitulé
Bovenregionale1 regeling vergoeding na traumaHet dagelijks bestuur van Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland,
Gelet op:
- •
artikel 15:1:25 van de CAR UWO;
- •
de verplichting tot het aangaan van een nieuw ongevallenverzekeringspakket, dan wel het opstellen van eigen regelingen voor onderwerpen, vanwege het aflopen van de looptijd van het huidige pakket na het volledig benutten van de verlengingsopties;
- •
de Algemene voorwaarden ongevallenverzekering van het Fryslân-collectief;
- •
het delegatiebesluit en de mandaatregeling;
Besluit tot het vaststellen van de “Bovenregionale regeling vergoeding na trauma”:
Artikel 1 Definities
-
1. Een trauma is een schokkende gebeurtenis, die buiten het patroon van de menselijke ervaring ligt en die duidelijk leed, een emotionele/psychische verwonding veroorzaakt. Een traumatische ervaring uit zich in principe via drie symptomen:
-
a. De gebeurtenis telkens weer als reëel opnieuw beleven;
-
b. De bijbehorende gevoelens niet kunnen of willen voelen;
-
c. Een verhoogde prikkelbaarheid.
-
2. Een posttraumatisch stresssyndroom (PTSS) is een ziektebeeld dat zich onder meer uit in het zich terugtrekken, moeilijke situaties ontwijken, gejaagdheid en nervositeit, verhoogde prikkelbaarheid of regelrechte agressiviteit, vermoeidheid, slapeloosheid, nachtmerries, problemen bij ademhaling, duizeligheid, diarree, verhoogde spierspanning welke pijn kan veroorzaken, zoals hoofdpijn, pijn in de schouders en hals, rugpijn, ontregelde menstruatie, verminderde seksuele belangstelling, verwardheid, inclusief geheugen- en concentratieproblemen, hartkloppingen, ongecontroleerde trillingen en misselijkheid.
-
3. Onder arbeidsongeschiktheid wordt verstaan het ongeschikt zijn tot het verrichten van gangbare arbeid ten gevolge van een traumatische ervaring.
-
4. Fryslân-collectief: samenwerkingsverband van de veiligheidsregio’s Drenthe, Fryslân, Groningen, Noord-Holland Noord, Noord- en Oost-Gelderland, Twente en Zaanstreek-Waterland.
Artikel 2 Toepassingsbereik
-
1. Dit beleid is van toepassing op:
-
a. medewerkers van de veiligheidsregio, waaronder tevens wordt verstaan:
-
a. externen die werkzaam zijn voor de veiligheidsregio, alsmede
-
b. medewerkers van de veiligheidsregio die elders gedetacheerd zijn.
-
b. personen die in opleiding zijn om medewerker te worden bij de veiligheidsregio;
-
c. personen die zich incidenteel inzetten voor de veiligheidsregio, waaronder oud-leden (requiranten).
-
2. Voor medewerkers die elders gedetacheerd zijn geldt dat sprake is van een secundaire dekking. Dit betekent dat zij hun schade eerst indienen bij de organisatie waar zij te werk zijn gesteld. Voor zover deze schade niet of niet volledig wordt vergoed, is het mogelijk om de schade in te dienen bij de veiligheidsregio.
-
3. De in lid 1 genoemde personen zijn tevens begunstigde van de vergoeding.
Artikel 3 Grondslag vergoeding
-
1. De grondslag voor vergoeding in natura vormt de noodzakelijke professionele begeleiding na een trauma/ PTSS.
-
2. De grondslag voor de financiële vergoeding vormt de mate van arbeidsongeschiktheid als gevolg van een trauma/PTSS.
Artikel 4 Voorwaarden vergoeding
-
1. Het trauma/PTSS dient het gevolg te zijn van de uitoefening van de dienst.
-
2. Onder uitoefening van de dienst wordt tevens woon-werkverkeer verstaan, voor zover sprake is van rechtstreeks komen en gaan (zuiver woon-werkverkeer).
-
3. In het geval dat een trauma/PTSS ontstaat buiten de diensttijd, bestaat alleen aanspraak op professionele hulp of een uitkering indien sprake is van een rechtstreeks verband met de dienstuitoefening.
-
4. Voor de financiële vergoeding geldt een wachttijd van 1 jaar na ontvangst van de melding arbeidsongeschiktheid. Om in aanmerking te komen voor een uitkering dient gedurende de wachttijd sprake te zijn van een aaneengesloten periode van gehele of gedeeltelijke arbeidsongeschiktheid. Na de wachttijd dient sprake te zijn van tenminste 45% arbeidsongeschiktheid.
Artikel 5 Hoogte vergoeding
-
1. De professionele hulp als bedoeld in dit beleid bestaat uit circa vijf behandelingen in natura.
-
2. Indien een persoon als bedoeld in artikel 2 een vergoeding wenst voor een andere behandelaar dan de door de veiligheidsregio gefaciliteerde professional, dient hij hiervoor vooraf toestemming te vragen aan zijn direct leidinggevende.
-
3. In geval van doorverwijzing naar tweedelijnszorg komt het eigen risico basiszorgverzekering voor vergoeding in aanmerking, voor zover dit niet reeds is gebruikt.
-
4. De financiële vergoeding bedraagt € 25.000,- per jaar gedurende maximaal vijf jaar bij 100% arbeidsongeschiktheid. Bij minder dan 100% arbeidsongeschiktheid zal de genoemde financiële vergoeding naar rato zijn. De uitkering wordt in beginsel per jaar verstrekt, tenzij de medisch adviseur aangeeft dat een wijziging in de mate van arbeidsongeschiktheid wordt verwacht. In geval van een wijziging van de mate van arbeidsongeschiktheid is de persoon als bedoeld in artikel 2 gehouden hiervan direct melding te doen bij de veiligheidsregio. Dit ter beoordeling van de mate van arbeidsongeschiktheid en ter voorkoming dat een uitkering dient te worden terugbetaald. Het betreft een bruto-vergoeding.
Artikel 6 Wijze van indienen claim
-
1. Indien een persoon als bedoeld in artikel 2 in aanmerking wil komen voor professionele hulp, dient hij zich te richten tot de daartoe door de veiligheidsregio aangewezen dienst.
-
2. De arbeidsongeschiktheid als gevolg van het trauma/PTSS dient zo spoedig mogelijk te worden gemeld door het aanleveren van een ingevuld schadeaangifteformulier ongevallen (SAF ongevallen) bij verzekeringen@vnog.nl.
-
3. In geval van het indienen van het eigen risico voor de basiszorgverzekering dient een nota van het eigen risico te worden aangeleverd, waaruit blijkt dat het eigen risico niet reeds door andere behandelingen is aangesproken.
Artikel 7 Hardheidsclausule
Indien de uitkomst van dit beleid gelet op specifieke omstandigheden van het geval tot een onredelijke uitkomst leidt, is de directeur bevoegd om hiervan gemotiveerd af te wijken.
Artikel 8 Inwerkingtreding
Deze regeling treedt in werking met ingang van 4 april 2025.
- 1.
Van het Fryslân Collectief in aanvulling op de aanbesteding ongevallenverzekering 2018. De regeling komt in principe overeen bij de deelnemende regio’s.
Ondertekening
Aldus besloten door het dagelijks bestuur op 3 april 2025 namens deze,
De secretaris De voorzitter
drs. D.G.L. Kransen A.J.M. Heerts
Ziet u een fout in deze regeling?
Bent u van mening dat de inhoud niet juist is? Neem dan contact op met de organisatie die de regelgeving heeft gepubliceerd. Deze organisatie is namelijk zelf verantwoordelijk voor de inhoud van de regelgeving. De naam van de organisatie ziet u bovenaan de regelgeving. De contactgegevens van de organisatie kunt u hier opzoeken: organisaties.overheid.nl.
Werkt de website of een link niet goed? Stuur dan een e-mail naar regelgeving@overheid.nl