Welstand-gebiedscriteria 'Achtererven woonbestemmingen'

Geldend van 18-04-2025 t/m heden

Intitulé

Welstand-gebiedscriteria 'Achtererven woonbestemmingen'

[Deze regeling is oorspronkelijk vastgesteld door het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Moerdijk en is op 13 maart 2025 bekrachtigd door de gemeenteraad. Dit besluit is bekendgemaakt op 17 april 2025 in Gemeenteblad 2025, 166934.]

Ligging

Deze welstandscriteria gelden voor de achtererven van alle woningen op een perceel met eenwoonbestemming. Deze criteria zijn dus een aanvulling op / wijziging van welstandscriteria diewoonbestemmingen betreffen.Voor de definitie van wat achtererf is wordt aangesloten bij het actuele besluit omgevingsrecht. Dit medeomdat deze definitie ook bepalend is voor o.a. waar vergunningsvrij gebouwd mag worden.

Gebiedsbeschrijving

De gemeente wil de regeldruk voor de initiatiefnemers die een omgevingsvergunning voor een bouwwerkof gebouw aanvragen verminderen. Daarnaast is de gemeente van mening dat gebruikers en betrokkenenbij zo’n omgevingsvergunningaanvraag tot op zekere hoogte zelf de verantwoordelijkheid van de kwaliteitvoor de leefomgeving kunnen dragen voor waar het het aspect welstand betreft.De achtererven van woningen op percelen met een woonbestemming worden gezien als weinigkwetsbaar waar het welstand betreft.

Criteria.

Wanneer een gebouw(deel) of bouwwerk geheel op het achtererf is gesitueerd of, indien het deel uitmaaktvan het hoofdgebouw, volledig en enkel grenst aan het achtererf, gelden geen specifieke welstandscriteriaen is er sprake van welstandsvrijheid.,

Een uitzondering wordt gemaakt voor gemeentelijke- en rijksmonumenten. Voor gemeentelijke- en rijksmonumenten gelden de algemene welstandscriteria zoals opgenomen in het gemeentelijkwelstandsbeleid.

Daarnaast geldt voor achtererven de excessenregeling zoals opgenomen in het gemeentelijkwelstandsbeleid: “Deze regeling beschrijft de aanschrijvingsmogelijkheid van B en W indien eenbouwwerk in ernstige mate in strijd is met redelijke eisen van welstand ( Ww 2002 art 19 ).Volgens artikel 19 Ww 2002 kunnen burgemeester en wethouders de eigenaar van een bouwwerk dat ‘ inernstige mate in strijd is met redelijke eisen van welstand’ aanschrijven om die strijdigheid op te heffen.Criteria hiervoor moeten in de welstandsnota zijn opgenomen. De excessenregeling is niet bedoeld om deplaatsing van het bouwwerk tegen te gaan. Voor de gemeente geldt het criterium dat er bij ernstigestrijdigheid met redelijke eisen van welstand sprake moet zijn van een exces, dat wil zeggen eenbuitensporigheid in het uiterlijk die ook voor niet-deskundigen evident is. Het gaat hierbij dus om zakenwaaraan een groot deel van de mensen zich ergert. Vaak heeft dit betrekking op het onbruikbaar makenvan bouwwerken, ernstig verval van bouwwerken, het ontkennen of vernietigen van architectonischebijzonderheden bij aanpassing van een bouwwerk, armoedig materiaalgebruik, toepassing van felle ofcontrasterende kleuren, te opdringerige reclames of een te grove inbreuk op wat in de omgevinggebruikelijk is. ”

Ondertekening