Beleidsregels over regionale ‘uitstroom opvang- en begeleidingsinstellingen’ gemeente Molenlanden 2025

Dit is een toekomstige tekst! Geldend vanaf 01-06-2025

Intitulé

Beleidsregels over regionale ‘uitstroom opvang- en begeleidingsinstellingen’ gemeente Molenlanden 2025

Het COLLEGE van BURGEMEESTER en WETHOUDERS van de gemeente Molenlanden;

gezien het voorstel inzake vaststellen Urgentieverordening Regio Alblasserwaard-Vijfheerenlanden gemeente Molenlanden 2025;

gelet op artikel 3 lid 1.e en artikel 3.5 lid 1 Urgentieverordening Regio Alblasserwaard-Vijfheerenlanden gemeente Molenlanden 2025

B E S L U I T :

vast te stellen de navolgende

Beleidsregels over regionale uitstroom uit (opvang)instellingen:

Beleidsregels ‘regionale uitstroom opvang- en begeleidingsinstellingen’ voor het huisvesten van personen die een opvanginstelling of voorziening van Beschermd Wonen verlaten.

Artikel 1 Definities

  • a.

    Beschermd wonen: beschermd wonen is een regeling voor tijdelijke opvang van personen die niet meer zelfstandig kunnen wonen vanwege psychische en/of psychosociale problematiek. Wanneer ambulante hulp aan huis (begeleid wonen) niet voldoende is, wordt middels beschermd wonen een kamer aangeboden in een instelling of wooninitiatief.

  • b.

    Maatschappelijke opvang: het bieden van tijdelijk onderdak, begeleiding, informatie en advies aan personen die, door een of meerdere problemen al dan niet gedwongen, de thuissituatie hebben verlaten en niet in staat zijn zich op eigen kracht te handhaven in de samenleving.

  • c.

    Ondersteunend netwerk: een groep van mensen, organisaties of diensten die elkaar helpen door emotionele, sociale of praktische steun te bieden. Dit netwerk kan bestaan uit familie, vrienden, collega's, vrijwilligers, en professionele hulpverleners. Het doel van een ondersteunend netwerk is om iemand te ondersteunen bij het verbeteren van zijn of haar welzijn, zelfstandigheid, en kwaliteit van leven.

  • d.

    Regiobinding: er is sprake van regiobinding als de aanvrager ten minste één jaar onafgebroken ingezetene is dan wel gedurende de voorafgaande zes jaar ten minste drie jaar onafgebroken ingezetene is geweest van een gemeente binnen de zorgregio.

  • e.

    Woningzoekende: volwassene (18 jaar en ouder) in het bezit van de Nederlandse nationaliteit of een geldige verblijfstitel, die is ingeschreven in het register van woningzoekenden

  • f.

    Zorgaanbieder: een door de gemeente(n) gecontracteerde partij die zorg aanbiedt in de vorm van maatschappelijke opvang of beschermd wonen;

  • g.

    Zorgregio: gebied bestaande uit het grondgebied van de gemeenten Alblasserdam, Dordrecht, Hardinxveld-Giessendam, Hendrik-Ido-Ambacht, Papendrecht, Sliedrecht, Zwijndrecht, Molenlanden en Gorinchem;

Artikel 2 Doel

Het uitgangspunt van deze regeling is om een verblijf in de maatschappelijke opvang of voorziening van Beschermd Wonen zo kort mogelijk te laten duren en voor wie het passend is, uit te laten stromen naar (begeleid) zelfstandig wonen. Het doel van de regeling is om doorstroom naar wonen en herstellen in de thuissituatie mogelijk te maken. Daarbij wordt gezorgd voor een goede overgang van een verblijf in een (opvang) instelling naar (tijdelijk) begeleid wonen met voldoende ondersteuning om een (nieuwe) start te maken. Om dit mogelijk te maken zijn afspraken over regionale uitstroom randvoorwaardelijk. Deze zijn uitgewerkt in een regionale regeling voor uitstroom (opvang) instellingen.

Artikel 3 Criteria voor uitstroom

3.1 Uitstroom uit (opvang)instellingen

Om in aanmerking te komen voor uitstroom uit een opvanginstelling naar geschikte woonruimte zijn de volgende criteria zijn van toepassing:

  • a.

    De woningzoekende is ingeschreven bij Woonkeus en Woongaard, en;

  • b.

    De woningzoekende heeft een inkomen dat niet meer bedraagt dan de maximale inkomensgrens, zoals bedoeld in artikel 48, eerste lid, van de Woningwet, en;

  • c.

    De woningzoekende is minimaal zes maanden aaneengesloten opgenomen geweest in een opvanginstelling en/of voorziening voor beschermd wonen, die vermeld is op de regionaal vastgestelde lijst van gecontracteerde zorgaanbieders, tenzij sprake is van opname in een instelling gericht op begeleiding van slachtoffers van huiselijk geweld, waarbij aangetoond wordt dat woningzoekende vanwege veiligheid niet terug kan keren naar de eigen regio. en;

  • d.

    De woningzoekende stond vόόr opname minimaal één jaar ingeschreven in de BRP van één van de gemeenten in de zorgregio en heeft aantoonbare regiobinding of een ondersteunend netwerk in de regio, met uitzondering van woningzoekenden die van buiten de zorgregio komen en vanwege veiligheid niet naar de eigen regio kunnen terugkeren, en;

  • e.

    De voorrangsverklaring wordt aangevraagd door de zorgaanbieder, en;

  • f.

    De zorgaanbieder verklaart door middel van de ondertekende aanvraag dat haar cliënt, al dan niet onder begeleiding, in staat is zelfstandig een huishouding te voeren.

  • g.

    De woningzoekende heeft een indicatie voor tijdelijke begeleiding bij het zelfstandig wonen en verklaart door medeondertekening van de aanvraag akkoord te gaan met (tijdelijke) begeleiding bij overgang naar zelfstandig wonen.

3.2 Uitstroom vanuit een penitentiaire inrichting

Om in aanmerking te komen voor uitstroom vanuit een penitentiaire inrichting naar geschikte woonruimte zijn de volgende criteria van toepassing:

  • 1.

    De woningzoekende heeft een inkomen dat niet meer bedraagt dan de maximale inkomensgrens, zoals bedoeld in artikel 48, eerste lid, van de Woningwet, en;

  • 2.

    Er is sprake van een woningzoekende waarbij tijdens en na vrijlating uit detentie een verzoek tot huisvesting wordt ingediend bij de gemeentelijk coördinator nazorg ex-gedetineerden (bij het zorg- en veiligheidshuis) onder de volgende voorwaarden:

    • a.

      Er is een concreet Detentie & Re-integratieplan, herstelplan en/of lokaal plan van aanpak dat samen met de betrokkene is opgesteld;

    • b.

      Er is aantoonbaar sprake van toezicht door de reclassering, Re-integratieofficier of lokaal casusregisseur;

    • c.

      Er is sprake van samenwerking tussen alle bij de casus betrokken partijen via de gemeentelijk coördinator nazorg ex-gedetineerden;

    • d.

      De betrokkene stond voor detentie minimaal één jaar ingeschreven in een gemeente in de zorgregio, al dan niet met een briefadres.

Artikel 4 Woningtoewijzing en selectie

De woningen worden passend bij het huishouden en het huishoudinkomen toegewezen op basis van urgentie. Hierbij wordt zo veel mogelijk rekening gehouden met:

  • 1.

    De beschikbaarheid van geschikte woningen in de regio;

  • 2.

    De fysieke en mentale gesteldheid van de woningzoekende;

  • 3.

    De voorkeur voor woonomgeving (bijvoorbeeld nabijheid van familie, werk, of zorg)

  • 4.

    De termijn waarop voor de betreffende woningzoekende naar een passende woning wordt gezocht.

De voorgedragen woningzoekende wordt bemiddeld naar woonruimte in de zorgregio. De woningzoekende krijgt een eenmalig aanbod dat niet geweigerd mag worden.

Artikel 5 Beoordeling van de aanvragen

De beoordeling van de aanvragen om in aanmerking te komen voor deze voorrangsregeling en het nemen van een besluit over de aanvragen is door het college gemandateerd aan Team Specials van centrumgemeente Dordrecht.

Artikel 6 Continuïteit en preventie van terugval

6.1 Preventieve maatregelen

De inzet richt zich op het voorkomen van terugval in dakloosheid door het bieden van stabiele woonomstandigheden, nazorg en een netwerk van hulpverlening. In situaties van dreigende huisuitzetting wordt tijdig interventie geboden door de begeleidende partij.

6.2 Maatwerkoplossing indien zelfstandig wonen niet haalbaar is

Indien zelfstandig wonen ondanks (opgehoogde) begeleiding niet haalbaar blijkt, neemt de zorgaanbieder het voortouw bij het vinden van een passende oplossing en stemt af met de betrokken WMO-consulent en betreffende klant.

Artikel 7 Evaluatie en verbetering van het beleid

Dit beleid wordt jaarlijks geëvalueerd en, waar nodig, aangepast op basis van feedback van betrokkenen, nieuwe wet- en regelgeving en maatschappelijke ontwikkelingen. Voortdurende verbetering van het huisvestingsproces is essentieel om duurzame oplossingen te blijven bieden voor kwetsbare groepen.

Artikel 8 Citeertitel

Deze beleidsregels kunnen worden aangehaald als ‘Beleidsregels over de regionale uitstroom uit (opvang) instellingen Molenlanden 2025’.

Artikel 9 Inwerkingtreding

Dit besluit treedt op 1 juni 2025 in werking.

Ondertekening

Aldus besloten in de vergadering van 1 april 2025. Het college van Burgemeester en Wethouders gemeente Molenlanden

De secretaris,

Marko Does

De burgemeester

Theo Segers