Nota Reserves en Voorzieningen 2025

Geldend van 16-04-2025 t/m heden met terugwerkende kracht vanaf 01-01-2025

Intitulé

Nota Reserves en Voorzieningen 2025

Uitgangspunten

Inleiding

Voor u ligt de Nota Reserves en Voorzieningen van de Regio Gooi en Vechtstreek. Deze nota vloeit voort uit onze financiële verordening ex artikel 212 van de Gemeentewet. In artikel 17 van deze financiële verordening wordt in het kort een aantal afspraken over de vorming en besteding van de reserves en voorzieningen behandeld. Met deze nota wordt uitgebreider vastgelegd hoe de Regio omgaat met reserves en voorzieningen.

Bij het vaststellen van de Regiobegroting stellen onze gemeenteraden de kaders vast voor zowel het beleid als de financiën. Dit geldt ook voor de vorming en besteding van reserves en voorzieningen. Om goed financieel inzicht te hebben en te houden is het van groot belang dat de begroting op dit punt transparant is. Het dagelijks bestuur biedt het algemeen bestuur via de jaarrekening een toelichting op en een overzicht van de vorming en besteding van reserves en voorzieningen (Financiële Verordening art. 17 lid 2). Uitgangspunt is dat wijzigingen op reserves en voorzieningen transparant worden gemaakt en dat deze via het vaststellen van de begroting(wijziging)/jaarrekening worden goedgekeurd. De toelichting, waarin de vorming en besteding van reserves en voorzieningen wordt behandeld, wordt samen met het overzicht door het algemeen bestuur met de jaarrekening vastgesteld.

Een goed inzicht in de financiële positie is, gelet op de continuïteit van de Regio, essentieel. Uitgangspunt bij het formuleren van beleidsdoelstellingen voor mutaties bij reserves en voorzieningen is dat wordt voorzien in:

  • duidelijke en consistente regelgeving voor de beleidsvorming;

  • het verkrijgen van inzicht in de allocatie van het eigen vermogen en de voorzieningen;

  • het bevorderen van het inzicht in de vermogenspositie van de Regio;

  • het beperken van continuïteitsrisico’s van de Regio.

De beleidsnota reserves & voorzieningen is daarbij bij uitstek een kaderstellend instrument voor het algemeen bestuur. Naast de kaders voor de reserves geeft deze nota de bevoegdheden aan rondom reserves en voorzieningen.

Voor een goed begrip is het van belang om doel en karakter van reserves en voorzieningen zorgvuldig te definiëren. Deze definities zijn mede gebaseerd op richtlijnen van het Rijk, verwoord in het Besluit Begroting en Verantwoording (BBV). Door de commissie BBV worden ook aanbevelingen en ‘stellige uitspraken’ gedaan. Van aanbevelingen mag worden afgeweken, stellige uitspraken zijn bindend.

Doelstellingen

De belangrijkste doelstellingen van deze beleidsnota reserves & voorzieningen zijn:

  • Heldere en éénduidige beleidsregels rond reserves en voorzieningen;

  • Het formuleren van criteria voor het instellen of handhaven van reserves en voorzieningen.

Kaders

Bij het opstellen en actualiseren van de beleidsnota zijn de volgende kaders van belang:

  • De regelgeving op basis van Besluit Begroting en Verantwoording (BBV), artikelen 41 tot en met 45, opgenomen onder de paragraaf Vaste Passiva (zie kader 1).

  • De ‘stellige uitspraken’ van de commissie BBV, die onder andere is ingesteld ter bewaking van de nieuwe regelgeving. Deze standpunten van de commissie BBV worden gelijk gesteld aan de richtlijnen van de raad voor de jaarverslaggeving en zijn dus maatgevend/bindend.

  • De “Financiële verordening Regio Gooi en Vechtstreek 2025”, vastgesteld in de vergadering van het algemeen bestuur op 10 april 2025.

Kader 1 – Het wettelijk kader voortkomend vanuit het BBV

*

1. Onderscheid reserves en voorzieningen

In dit hoofdstuk worden de belangrijkste verschillen tussen reserves en voorzieningen behandeld.

Het verschil tussen een reserve en een voorziening kan al worden afgeleid uit bovenstaande wettelijke bepalingen (artikelen 41 tot en met 45 BBV). In aansluiting hierop wordt in onderstaand schema in het kort een aantal kenmerkende verschillen tussen reserves en voorzieningen aangegeven.

Onderscheid reserves en voorzieningen

*

1) Tenzij sprake is van geoormerkte dekkingsreserves

2) Het algemeen bestuur geeft bedragen eerst vrij bij het vaststellen van de begroting; het dagelijks bestuur mag vervolgens die bedragen aanwenden binnen het betreffende doel

Reserves

Reserves betreffen eigen vermogen van de Regio. In de reserves wordt onderscheid gemaakt naar algemene - en bestemmingsreserves. Algemene reserves dienen ter afdekking van tegenvallers of risico’s, terwijl bestemmingsreserves zijn ingesteld voor een bepaald doel of bestemming. In zijn algemeenheid is het karakter van reserves dat het algemeen bestuur zelf kan beslissen over de inzet daarvan. Mutaties vinden plaats via bestemming van het resultaat of via de bestuursrapportage#_ftn1 1 Eventueel is het ook mogelijk via losse begrotingswijzigingen te muteren, maar de Regio heeft als doel het aantal losse wijzigingen zo minimaal mogelijk te houden. Als gevolg daarvan werkt de Regio met een gebundelde brief die tegelijkertijd met de bestuursrapportage aan gemeenteraden wordt voorgelegd, waarin een aantal begrotingswijzigingen wordt opgenomen., waarin het dagelijks bestuur informeert over de bijstelling van beoogde toevoegingen en onttrekkingen aan reserves. Onttrekkingen mogen niet tot gevolg hebben dat een reserve een negatieve omvang bereikt. Het vormen of in stand houden van reserves is aan richtlijnen gebonden en wordt getoetst aan één of meer criteria. Een toelichting is te vinden in de beschrijving van reserves in hoofdstuk 2.

Voorzieningen

Voorzieningen betreffen vreemd vermogen van de Regio. Voorzieningen worden gevormd voor verplichtingen, verliezen en risico’s waarvan de omvang redelijkerwijs kan worden ingeschat. Ook kunnen voorzieningen worden getroffen voor:

  • de verplichte besteding van geoormerkte gelden van derden;

  • het egaliseren van tarieven die aan derden in rekening worden gebracht; of

  • het egaliseren van jaarlasten, die zijn oorsprong mede vinden in voorgaande jaren.

In zijn algemeenheid is het karakter van voorzieningen verplichtend en is er voor de Regio geen sprake van een vrije keuze daarin. Het vormen van een voorziening is voorbehouden aan het algemeen bestuur, de feitelijke mutaties vallen onder verantwoordelijkheid van het dagelijks bestuur.

Rentetoevoegingen aan voorzieningen zijn niet toegestaan, omdat voorzieningen naar beste schatting dekkend dienen te zijn voor de achterliggende verplichtingen en risico’s (art.45 BBV).

2. Reserves

Onderverdeling

Het BBV geeft in artikel 43 aan dat op de balans de reserves worden onderscheiden naar:

  • a.

    de algemene reserve;

  • b.

    bestemmingsreserves.

Ad a.

De algemene reserve is gevormd uit overschotten uit de exploitatie en vormt het vrij besteedbare onderdeel van het eigen vermogen. De algemene reserve wordt gebruikt voor het opvangen van risico’s in algemene zin, zoals risico’s die (geheel) niet te kwantificeren zijn en niet meer kunnen worden opgevangen binnen de exploitatie (zoals bijvoorbeeld ziektevervanging). De omvang van de algemene reserve is (samen met een aantal andere dekkingsmiddelen) minimaal gelijk aan de benodigde weerstandscapaciteit, een buffer die kan worden ingezet om incidentele en niet voorziene financiële tegenvallers en risico’s op te vangen.

Jaarlijks wordt in de paragraaf Weerstandsvermogen van de programmabegroting een actuele stand van de risico’s opgenomen, waarbij wordt aangegeven of de algemene reserve toereikend is om die risico’s op te vangen. In 2016 is door de zeven colleges van burgemeester en wethouders de nota ‘Spelregels weerstandvermogen verbonden partijen’ vastgesteld. In deze nota is een spelregel opgenomen, waarin is aangegeven dat de ratio van het weerstandsvermogen minimaal 1,0 dient te zijn.

Ad b.

Een bestemmingsreserve wordt ingesteld met een bepaald doel en is gebaseerd op een bestuurlijke beslissing. Een bestemmingsreserve dient om middelen voor een termijn van langer dan één jaar vast te houden ter financiering van dit doel. Zodra het algemeen bestuur aan een reserve een bepaalde bestemming heeft gegeven is er sprake van een bestemmingsreserve.

Het feit dat de bestemmingsreserves tot het eigen vermogen behoren, houdt in dat dergelijke reserves bij een heroverweging van beleid een andere bestemming kunnen krijgen, of aan de algemene reserve kunnen worden toegevoegd. Uiteraard dienen hierbij de gevolgen wel te worden afgewogen. Uitgangspunt is dat de bestemmingsreserves niet worden gekwalificeerd als incidentele weerstandscapaciteit.2 Bron: het Gemeenschappelijk Financieel Toezichtkader (GTK 2020 Gemeenten) is een gezamenlijk product van de 12 provinciale toezichthouders gemeentefinanciën (Gedeputeerde Staten). In het GTK is vastgelegd hoe, binnen het wettelijk kader, invulling wordt gegeven aan het financieel toezicht op gemeenten. Een bestemmingsreserve is een reserve waar het bestuur een bepaalde bestemming aan heeft gegeven (art. 43 BBV). Het is denkbaar dat onder de bestemmingsreserves zich middelen bevinden waarvan het specifieke bestedingsdoel van algemene aard is of dat de middelen al voor langere tijd beschikbaar zijn zonder dat er zicht is op daadwerkelijke uitvoering van de beoogde bestemming. In die gevallen is een heroverweging tot overheveling van deze middelen naar de algemene reserve te rechtvaardigen. Bestemmingsreserves van de Regio hebben over het algemeen een expliciet karakter. De door het algemeen bestuur gegeven bestemming kan in deze gevallen niet of nauwelijks worden gewijzigd, waardoor deze bestemmingsreserves dan ook niet voor tegenvallers kunnen worden ingezet. Voor de weerstandscapaciteit worden ze dan ook op nihil gesteld. In bijlage 1 wordt van alle reserves een nadere onderbouwing gegeven.

Daarnaast is sprake van zogenaamde stille reserves. Dit zijn bestanddelen van het eigen vermogen, welke niet in de balans tot uitdrukking komen. Het gaat hierbij om bezittingen die geen boekwaarde hebben maar wel een marktwaarde, of waarvan de boekwaarde lager is dan de marktwaarde (gebouwen, gronden enz.). Stille reserves kunnen pas als weerstandscapaciteit meetellen als ze binnen afzienbare tijd in kasgeld kunnen worden omgezet, zonder de bedrijfsvoering te beperken. Bovendien kan de waardering van stille reserves sterk fluctueren en maken zij daarom geen deel uit van het overzicht van Reserves en Voorzieningen, noch van de weerstandscapaciteit.

Vorming en instandhouding reserves

De bevoegdheid tot het instellen en opheffen van reserves ligt bij het algemeen bestuur van de Regio. Via de jaarrekening biedt het dagelijks bestuur een overzicht van de reserves en voorzieningen aan dat de besteding van de reserves en voorzieningen behandelt. Dit overzicht wordt geactualiseerd gepresenteerd in de Regiobegroting en de bestuursrapportage

Een voorstel tot het instellen van een bestemmingsreserve wordt vergezeld van een goed onderbouwd voorstel, waarin minimaal wordt aangegeven:

a. het specifieke doel van de reserve met een onderbouwing;

b. de voeding van de reserve;

c. de maximale hoogte van de reserve;

d. de bestedingsraming voor de komende periode van de reserve (minimaal 4 jaar, aansluitend bij de looptijd van de programmabegroting);

e. de maximale looptijd.

Indien een bestemmingsreserve binnen de aangegeven maximale looptijd niet heeft geleid tot een besteding, valt de bestemmingsreserve vrij en wordt deze aan de algemene reserve toegevoegd.

Aanvullend kan algemeen gesteld worden dat:

  • indien het doel is bereikt, de reserve opgeheven dient te worden. De nog in de reserve aanwezige middelen vallen vrij ten gunste van de algemene reserve.

  • indien de realisatie uitblijft en er geen aangepaste termijnen zijn genoemd, vallen de middelen vrij ten gunste van de algemene reserve.

Toevoegingen en onttrekkingen

Toevoegingen en onttrekkingen aan reserves worden expliciet opgenomen in de programmabegroting en jaarrekening, dat wil zeggen dat de mutaties apart zichtbaar worden gemaakt binnen het programma naast de overige baten en lasten uit de exploitatie.

Bij het opstellen van de jaarrekening wordt eerst het rekeningresultaat vastgesteld zonder de invloed van toevoegingen en onttrekkingen aan reserves. Dit wordt het resultaat voor mutatie reserves genoemd. Vervolgens worden de toevoegingen aan en onttrekkingen uit reserves in beeld gebracht en de einduitkomst vastgesteld. Dit is het resultaat na mutatie reserves. Vervolgens wordt aan dit resultaat een bestemming gegeven.

Stortingen en onttrekkingen worden door deze werkwijze apart zichtbaar gemaakt. De bedoeling is om zo voor algemeen bestuur en gemeenteraden de transparantie van de begroting te verhogen.

Bovenstaande kan als volgt worden geïllustreerd:

  • Jaarrekening

    Lasten (per programma)

    1

    Baten (per programma)

    2

    Resultaat voor mutatie reserves

    3 = 2 – 1

    Toevoegingen reserves (per programma)

    4

    Onttrekkingen reserves (per programma)

    5

    Resultaat na mutatie reserves

    6 = 3 – 4 + 5

     

    Te bestemmen resultaat

    7 = 6

Bevoegdheid

Het algemeen bestuur stelt reserves in en bepaalt de aanwending. Ook verbindt zij doelstellingen aan de reserves, waarbij ook gebruiksregels kunnen worden geformuleerd. Bij het vaststellen van de begroting wordt door het algemeen bestuur aangegeven voor welke bedragen de reserves in het komende begrotingsjaar aangesproken mogen worden. Het algemeen bestuur delegeert hiermee het dagelijks bestuur tot het doen van uitgaven tot het maximum van die begrote onttrekkingen. Uitgaven die boven deze begrote onttrekkingen uitgaan, moeten alsnog door het algemeen bestuur worden geaccordeerd

Verantwoording

Een periodieke herijking vormt een belangrijk onderdeel van het financiële beleidskader. Van elke reserve moet worden aangegeven wat het doel is, welke toevoegingen en onttrekkingen er zijn en, indien van toepassing, wat hun omvang moet zijn.

De reserves worden jaarlijks toegelicht in de jaarrekening. In de toelichting op de balans dient, op basis van het BBV (artikel 54), de aard en reden van reserves, de toevoegingen en onttrekkingen alsmede de begin en eindstand te worden toegelicht. Bij de Regio is deze toelichting opgenomen in een bijlage. Een reserve mag niet negatief zijn. Aan een reserve mag dus nooit meer dan het actuele saldo worden onttrokken.

*

Rentetoevoeging

Rentetoevoeging aan reserves is toegestaan, maar de Regio kiest ervoor om geen rente toe te voegen, omdat dit een structurele stijging van de gemeentelijke bijdrage tot gevolg zou hebben. Ook kan het toevoegen van rente bijdragen aan het creëren van eigen vermogen.

Het besluit tot het niet toevoegen van rente is opgenomen in artikel 17 van de financiële verordening:

  •  
     
    • Artikel 17 Reserves en voorzieningen

      1. In de beleidsbegroting, de financiële begroting, het jaarverslag en de jaarrekening vindt geen toerekening van rente over de reserves en voorzieningen aan de taakvelden plaats.

      2. Het dagelijks bestuur biedt het algemeen bestuur via de jaarrekening een toelichting op en een overzicht van de reserves en voorzieningen. Deze toelichting en het overzicht worden door het algemeen bestuur met de jaarrekening vastgesteld.

      De toelichting behandelt:

      a. de vorming en besteding van reserves;

      b. de vorming en besteding van voorzieningen.

      3. Bij een voorstel voor de instelling van een bestemmingsreserve wordt minimaal aangegeven:

      a. het specifieke doel van de reserve;

      b. de voeding van de reserve;

      c. de maximale hoogte van de reserve; en

      d. de maximale looptijd.

      4. Indien een bestemmingsreserve binnen de aangegeven maximale looptijd niet heeft geleid tot een uitgave, valt de bestemmingsreserve vrij en wordt deze aan de algemene reserve toegevoegd.

 

3. Voorzieningen

Onderverdeling

Voorzieningen zijn naar verwachting onvermijdelijke, geschatte uitgaven in verband met risico’s en verplichtingen, waarvan de omvang en/of het tijdstip van optreden min of meer onzeker zijn en hun oorsprong vinden in het heden dan wel het verleden. Er rust een ‘bedrijfseconomische claim’ op. Bijvoorbeeld een onderhoudsvoorziening: slijtage vindt nu plaats, terwijl herstel in de toekomst zal worden uitgevoerd. Een voorziening kan daarom omschreven worden als een toekomstige verplichting waarover de vrije beschikkingsmacht ontbreekt en behoort daarom tot het vreemd vermogen.

Het BBV (art. 44) zegt dat voorzieningen worden gevormd voor:

  • verplichtingen en verliezen waarvan de omvang op de balansdatum onzeker is, maar wel redelijkerwijs is in te schatten;

  • op de balansdatum bestaande risico’s op basis van bepaalde te verwachten verplichtingen of verliezen, waarvan de omvang redelijkerwijs is in te schatten;

  • kosten die in een volgend begrotingsjaar zullen worden gemaakt, mits het maken van die kosten zijn oorsprong mede vindt in het lopende begrotingsjaar of in een voorafgaand begrotingsjaar (bijv. slijtage) en de voorziening strekt tot een gelijkmatige verdeling van de lasten over de begrotingsjaren (i.c. egalisatievoorziening onderhoud).

Tot de voorzieningen worden ook ontvangen middelen van derden gerekend welke specifiek besteed moeten worden. In bijlage 1 wordt van alle voorzieningen een nadere onderbouwing gegeven.

Vormen en op niveau houden voorzieningen

Het vormen en het op niveau houden van voorzieningen is weliswaar een onderdeel van de normale bedrijfsvoering, maar is voorbehouden aan het algemeen bestuur via de vaststelling van de programma’s c.q. de paragrafen. Met name de paragraaf onderhoud kapitaalgoederen is van belang, omdat de onderhoudsvoorzieningen gekoppeld zijn aan de hierin vermelde meerjarige onderhoudsplannen.

Voorzieningen moeten inhoudelijk en financieel goed onderbouwd zijn. Aan voorzieningen kunnen meerjarige onderhoudsplannen ten grondslag liggen, op basis waarvan de jaarlijkse stortingen en onttrekkingen zijn bepaald. Waar nodig, worden hierbij tevens criteria vastgelegd voor het te hanteren kwaliteitsniveau. Uit de voorziening worden alleen de onderhoudskosten gerelateerd aan deze plannen betaald.

Om een juiste weergave van de vermogenspositie van de Regio te geven, is het nodig de noodzakelijke omvang van de voorziening te bepalen. Het mag duidelijk zijn dat wanneer een voorziening niet toereikend is, dekkingsproblemen kunnen optreden. Een te hoge voorziening daarentegen legt onnodig beslag op schaarse dekkingsmiddelen. Voor de onderhoudsvoorzieningen dient daarom een actueel meerjarig onderhoudsplan beschikbaar te zijn. Op basis hiervan kan worden vastgesteld wat het noodzakelijke niveau van de voorziening moet zijn. Jaarlijks wordt beoordeeld in hoeverre het verloop van de voorziening nog aansluit bij het meerjarig (actuele) onderhoudsplan. Deze periodieke herijking vormt een belangrijk onderdeel van het financiële beleidskader.

De bestemming van een voorziening kan niet worden gewijzigd; dit in tegenstelling tot reserves. Voorzieningen worden gevormd ten behoeve van een vooraf vastgesteld doel en mogen dan ook alleen voor dat doel aangewend worden. Op het moment dat blijkt dat een voorziening niet meer nodig is (bijvoorbeeld een onderhoudsvoorziening van een gebouw dat inmiddels is verkocht), dient deze ten gunste van het rekeningresultaat vrij te vallen. Voorzieningen waarin restant gelden zitten waarvoor een terugbetaalverplichting geldt, worden bij opheffing terugbetaald aan de betreffende donateur.

Op grond van artikel 44, lid 3, van het BBV is het niet toegestaan om een voorziening op te nemen voor jaarlijks terugkerende aan arbeidskosten gerelateerde verplichtingen van een vergelijkbaar volume, zoals bijvoorbeeld vakantiegelden. Uitgangspunt is dat jaarlijks terugkerende uitgaven binnen de exploitatie worden meegenomen.

Toevoegingen en onttrekkingen

Voorzieningen worden opgebouwd uit (periodieke) stortingen ten laste van het product (binnen een programma) en hebben daarmee invloed op het resultaat. Onttrekkingen hebben geen invloed op de exploitatie, omdat uitgaven rechtstreeks ten laste van de voorziening worden gebracht.

Mutaties van voorzieningen kunnen slechts op twee gronden plaatsvinden:

  • aanpassing van de voorziening aan het nieuwe noodzakelijke niveau;

  • vermindering in verband met aanwending van de voorziening voor het doel van de voorziening.

Bevoegdheden

De commissie BBV stelt dat de raad (het algemeen bestuur in het geval van de Regio) het enige bevoegde orgaan is dat voorzieningen kan instellen en besluit tot dotaties daarin. Overigens geeft de commissie BBV wel aan dat er bij het vaststellen van bepaalde voorzieningen weinig ruimte is voor het maken van keuzes. Ze hebben immers een verplichtend karakter (artikel 44 BBV). Hiervoor is bij wet al bepaald dat ze gevormd moeten worden (denk hierbij aan van derden ontvangen gelden met een bepaalde bestedingsverplichting).

Het instellen van voorzieningen, waarbij het algemeen bestuur nog een keuzemogelijkheid heeft (te denken valt aan verschillende kwaliteitsniveaus, t.b.v. het bepalen van de hoogte van een onderhoudsvoorziening), wordt middels separate besluitvorming voorgelegd.

De aanwending van voorzieningen, mits voor het doel waarvoor ze gevormd zijn, kan door het dagelijks bestuur plaatsvinden en behoeft niet meer separaat aan het algemeen bestuur te worden voorgelegd.

Verantwoording

In de jaarrekening dient in de toelichting op de balans, op basis van het BBV (artikel 55), de aard en reden van voorzieningen en de toevoegingen en onttrekkingen te worden toegelicht.

    • Artikel 55 BBV

      1. In de toelichting op de balans worden de aard en reden van de voorzieningen, bedoeld in artikel 44 en de wijzigingen daarin toegelicht.

      2. Per voorziening wordt het verloop gedurende het jaar in een overzicht weergegeven. Daaruit blijken:

      • a.

        het saldo aan het begin van het begrotingsjaar;

      • b.

        de toevoegingen;

      • c.

        ten gunste van de rekening van baten en lasten vrijgevallen bedragen;

      • d.

        de aanwendingen;

      • e.

        het saldo aan het einde van het begrotingsjaar.

Een voorziening kan niet negatief zijn, ook niet tijdelijk. Immers voorzieningen dienen naar beste schatting dekkend te zijn voor de achterliggende verplichtingen en risico’s. Om dit te voorkomen zal de exploitatie zwaarder belast moeten worden. Een negatieve voorziening heeft het karakter van een geactiveerd tekort en die zijn op grond van het BBV uitdrukkelijk verboden.

Rentetoevoeging

Rentetoevoegingen aan voorzieningen zijn niet toegestaan (artikel 45 BBV), omdat voorzieningen naar beste schatting dekkend dienen te zijn voor de achterliggende verplichtingen en risico’s. Echter als sprake is van een voorziening tegen contante waarde (CW) zijn jaarlijkse toevoegingen in verband met de CW-rekenrente toegestaan; deze zijn dan immers nodig om de voorziening op het juiste niveau te houden. Een dergelijke toevoeging wordt niet gezien als een rentetoevoeging, maar als een toevoeging om de voorziening op de juiste hoogte te houden. Dit betekent dat de voorzieningen op peil moeten zijn, gebaseerd op actuele onderhoudsplannen of andere onderbouwingen inclusief nominale ontwikkeling.

Bijlage 1 Reserves & voorzieningen

Begripsbepaling

In deze bijlage wordt verstaan onder:

Balansrekeningnummer

Nummer van de grootboekrekening in de financiële administratie.

Type

Bestemmingsreserve of voorziening.

Doel

Een bestemmingsreserve is bestemd voor het doel waarvoor zij door het algemeen bestuur is ingesteld. Voor de voorziening “de reden” waarom deze is gevormd.

Verwachte einddatum

Een bestemmingsreserve dient in de regel een einddatum te kennen (de opheffingsdatum). Als de vastgestelde einddatum van een bestemmingsreserve wordt bereikt wordt de bestemmingsreserve opgeheven en dient het saldo van de bestemmingsreserve vrij te vallen in de algemene reserve.

(Gewenste/maximale) omvang

De maximale omvang van de voorziening of reserve. Saldo mag niet uitkomen boven deze grens.

Geblokkeerd

Bestemmingsreserves kunnen worden verdeeld in geblokkeerde en overige bestemmingsreserves. Onder geblokkeerde reserves verstaan we reserves waarover niet (geheel of gedeeltelijk) vrij kan worden beschikt, omdat deze reserves worden gebruikt om structurele dekkingsmiddelen voor de regiobegroting te genereren. Deze geblokkeerde reserves maken geen onderdeel uit van de weerstandscapaciteit

BEDRIJFSVOERING

Algemene Reserve

Balansrekeningnummer

03000

Type

Algemene reserve

Doel

De algemene reserve wordt gebruikt voor het opvangen van risico’s in algemene zin en onvoorzienbare, niet uitstelbare en onvermijdelijke uitgaven, voor zover daarvoor geen dekking kan worden gevonden binnen de exploitatie.

Verwachte einddatum

n.v.t.

(Gewenste/maximale) omvang

De omvang wordt jaarlijks berekend in de paragraaf weerstandvermogen en risicobeheersing en is gerelateerd aan het risicoprofiel van de Regio. De hoogte van deze reserve wordt, in samenhang met de overige componenten van het risicoprofiel, gerelateerd aan de minimaal te behalen norm voor het weerstandsvermogen van 1,0.

Geblokkeerd

Nee

Reserve Eigen Risicodragerschap

Balansrekeningnummer

03101

Type

Bestemmingsreserve

Doel

Het kunnen voldoen aan wettelijke betalingsverplichtingen aan nieuwe arbeidsongeschikte (ex) medewerkers, zodat deze kosten niet rechtstreeks ten laste van de exploitatie komen. Dit in het kader van uitkeringen WGA en WGA Flex, onderdeel van de WIA.

Verwachte einddatum

Voor deze reserve is geen verwachte einddatum vastgesteld.

(Gewenste/maximale) omvang

€ 390.000

Geblokkeerd

Nee

Reserve organisatie in ontwikkeling

Balansrekeningnummer

03103

Type

Bestemmingsreserve

Doel

Gemeente Weesp heeft een vergoeding betaald voor het uittreden uit de gemeenschappelijke regeling. Deze gelden worden ingezet voor:

  • 1.

    Bekostiging van frictiekosten die voortkomen uit het uittreden van Weesp.

  • 2.

    Bekostiging van maatregelen om frictiekosten door het uittreden van Weesp te voorkomen.

  • 3.

    Maatregelen om de organisatie na het uittreden van Weesp door te ontwikkelen en robuust en toekomstbestendig te maken.

Verwachte einddatum

31-12-2028

(Gewenste/maximale) omvang

2.223.467

Geblokkeerd

Ja

Voorziening Groot onderhoud Regiokantoor

Balansrekeningnummer

04101

Type

Voorziening (egalisatie)

Doel

Deze voorziening is gevormd ten behoeve van het onderhoud van het Regiokantoor aan de Burgemeester de Bordesstraat in Bussum. De stortingen en onttrekkingen zijn onderbouwd aan de hand van een meerjarig onderhoudsplan opgesteld voor een periode van 35 jaar.

Verwachte einddatum

n.v.t.

(Gewenste/maximale) omvang

Niet vastgesteld, afhankelijk van de 4 jaarlijks vastgesteld MJOP

Geblokkeerd

Ja

Voorziening Spaarverlof

Balansrekeningnummer

04104

Type

Voorziening (egalisatie)

Doel

Deze voorziening is gevormd door de invoering van de spaarverlofregeling. Medewerkers kunnen verlofuren omzetten naar spaarverlof. Dit spaarverlof is een verplichting van niet-gelijke omvang.

Verwachte einddatum

n.v.t.

(Gewenste/maximale) omvang

De gewenste omvang wordt 2x per jaar bepaald en onderbouwd op basis van het werkelijk opgebouwde en opgenomen spaarverlof.

Geblokkeerd

Ja

Voorziening RVU

Balansrekeningnummer

04105

Type

Voorziening(egalisatie)

Doel

In 2024 heeft er een CAO-wijziging plaatsgevonden, waardoor medewerkers die uiterlijk 31 december 2028 de AOW-gerechtige leeftijd bereiken en 41 jaar in dienst zijn geweest bij een bij ABP aangesloten werkgever vervroegd uit dienst kunnen treden met behoud van een maandelijkse uitkering. In dit kader moeten gemeenschappelijke regelingen een voorziening vormen. Het instellen van de voorziening RVU is conform de wettelijke regels van het BBV.

Verwachte einddatum

31-12-2026

(Gewenste/maximale) omvang

De gewenste omvang wordt 2x per jaar bepaald en onderbouwd op basis van het werkelijk gebruik van de regeling RVU.

Geblokkeerd

Ja

GGD

Reserve rampenbestrijding (GHOR)

Balansrekeningnummer

03105

Type

Bestemmingsreserve

Doel

De reserve GHOR is ten behoefte van rampenbestrijding en is opgebouwd uit overschotten van brede doeluitkeringen van de veiligheidsregio. De reserve wordt aangewend ter dekking van eventuele tekorten bij het bestrijden van rampen.

Verwachte einddatum

n.v.t.

(Gewenste/maximale) omvang

Niet vastgesteld

Geblokkeerd

Ja

Reserve toekomstbestendige GGD

Balansrekeningnummer

03119

Type

Bestemmingsreserve

Doel

Om de GGD zo te organiseren dat zij haar wettelijke taken in de toekomst effectief en efficiënt kan (blijven) uitvoeren is in 2023 met de gemeenten afgesproken dat er extra middelen beschikbaar komen om de formatie duurzaam te versterken. Deze extra middelen komen vanaf 2025 structureel beschikbaar. Daarbij is aan de regio gevraagd om ook een bijdrage te leveren door vanuit een bestemmingsreserve gevormd vanuit het resultaat 2023 een deel van de versterking voor 2024,2025 en 2026 te financieren.

Verwachte einddatum

31-12-2026

(Gewenste/maximale) omvang

844.000

Geblokkeerd

Ja

Voorziening Gezondheidsmonitoren

Balansrekeningnummer

04103

Type

Voorziening (egalisatie)

Doel

De GGD heeft de wettelijke taak om om de vier jaar gezamenlijk en op een gelijke wijze lokale, regionale cijfers te verzamelen, om de gezondheidstoestand van de bevolking te monitoren. Met deze voorziening worden deze vierjaarlijkse kosten geëgaliseerd.

Verwachte einddatum

n.v.t.

(Gewenste/maximale) omvang

Niet vastgesteld

Geblokkeerd

Ja

BELEID EN BESTUUR

Reserve Zorg en Veiligheidshuis

Balansrekeningnummer

03107

Type

Bestemmingsreserve

Doel

Bekostiging van lasten gericht op het terugdringen van ernstige overlast en criminaliteit, recidive daarvan voorkomen en perspectief bieden aan individuen en gezinnen op een zo volwaardig mogelijke participatie in de samenleving door goede samenwerking tussen gemeenten, zorg en strafrecht. Een besluit tot onttrekking wordt ter instemming voorgelegd aan de stuurgroep (convenantpartners) van het zorg en veiligheidshuis, alvorens deze wordt bekrachtigd in het Regiobestuur.

Verwachte einddatum

n.v.t.

(Gewenste/maximale) omvang

€ 60.000.

Geblokkeerd

Ja

Reserve SamenwerkingsAgenda (RSA)

Balansrekeningnummer

03108

Type

Bestemmingsreserve

Doel

De reserve is bestemd voor de ontwikkelingen in het kader van de Regionale Samenwerking. Met deze financiering versterken de gemeenten de bestuurlijke samenwerking op het fysiek en sociaal domein in de regio Gooi en Vechtstreek. 

Verwachte einddatum

n.v.t.

(Gewenste/maximale) omvang

De reserve RSA is ingesteld bij besluit van 3 december 2015.

De financiering van de agenda vindt incidenteel plaats vanuit de reserve en structureel middels een inwonerbijdrage.

Geblokkeerd

Ja

Reserve Werkkamer

Balansrekeningnummer

03110

Type

Bestemmingsreserve

Doel

Deze reserve zorgt voor een jaarlijks budget waaruit projecten en initiatieven t.b.v. de banenafspraak kunnen worden bekostigd. Daarnaast worden de middelen ook ingezet om de doelen van de arbeidsmarktprogramma’s te bevorderen. Dit gebeurt aan de hand van voorstellen die door de secretaris worden voorbereid en na instemming van de betrokken partijen.

Verwachte einddatum

31-12-2025

(Gewenste/maximale) omvang

Niet vastgesteld

Geblokkeerd

Ja

Reserve Parlementaire Ondervragingscommissie Kinderopvangtoeslag

Balansrekeningnummer

03115

Type

Bestemmingsreserve

Doel

Om de uitvoering van de overheidsdienstverlening te versterken en mensen in kwetsbare posities extra te ondersteunen heeft het Rijk aanvullende middelen vrijgemaakt, de zogeheten Parlementaire Ondervragingscommissie Kinderopvangtoeslag(POK) middelen. Voor de besteding hiervan zijn met het rijk 8 inhoudelijke actielijnen afgesproken.

De POK middelen voor het Zorg- en Veiligheidshuis Gooi- en Vechtstreek zijn beschreven in actielijn 7 en zullen de komende jaren worden ingezet ter versterking van de coördinatiefunctie van het zorg- en veiligheidshuis in de ondersteuning van mensen met (hoog) risicovol verward gedrag.

Verwachte einddatum

n.v.t.

(Gewenste/maximale) omvang

n.v.t

Geblokkeerd

Ja

Reserve Dak- en thuisloosheid

Balansrekeningnummer

03116

Type

Bestemmingsreserve

Doel

Bekostiging van lasten voortkomend uit het ‘Bewerkstelligen van kleinschalige opvang’ (maatregel 5) en het ‘Organiseren van meer en passende huisvesting’ (maatregel 7) uit het door het Rijk geaccordeerde plan van aanpak behorend bij de impulsgelden die in 2021 ontvangen zijn en waaruit deze reserve gevormd is.

Verwachte einddatum

n.v.t

(Gewenste/maximale) omvang

€ 1.372.000, zoals besloten door het AB op 8 juli 2021

Geblokkeerd

Ja

Reserve Uitvoeringsprogramma Sociaal Domein

Balansrekeningnummer

03117

Type

Bestemmingsreserve

Doel

Deze reserve is gevormd om uitvoering te geven aan de regionale opgaven die zijn uitgewerkt in de bestuurlijke uitvoeringsprogramma’s welke richtinggevend adaptief zijn aangenomen door de portefeuillehoudersoverleggen voor Gezondheid en Ondersteuning en Jeugd en Onderwijs.

Verwachte einddatum

31-12-2026

(Gewenste/maximale) omvang

€ 3.499.210, zoals besloten door het AB op 29 juni 2023 bij het vaststellen van de jaarrekening 2022.

Geblokkeerd

Ja

BESCHERMING EN OPVANG

Reserve bescherming en opvang

Balansrekeningnummer

03109

Type

Bestemmingsreserve

Doel

Bescherming en opvang gaat over mensen die problemen hebben op het gebied van huiselijk geweld, dakloosheid, verslaving, woonoverlast en/of psychische problemen. Samen met professionele partners zorgen de gemeenten ervoor dat ook de meest kwetsbare inwoners veilig en beschermd (thuis) kunnen wonen. Hieruit voortkomende kosten kunnen onttrokken worden aan de reserve.

Verwachte einddatum

n.v.t.

(Gewenste/maximale) omvang

De maximale hoogte van deze reserve is gesteld op € 2.000.000.

Geblokkeerd

Ja

ONDERWIJS en WERK

Reserve Regionale aanpak jeugdwerkloosheid

Balansrekeningnummer

03113

Type

Bestemmingsreserve

Doel

Bekostiging van lasten voortkomend uit het brede steunpakket aan maatregelen om jeugdwerkloosheid tegen te gaan in de regio Gooi en Vechtstreek.

Verwachte einddatum

31-12-2026, in afwachting van de inwerkingtreding van de wet Van School naar Duurzaam Werk die structurele financiering inregelt.

(Gewenste/maximale) omvang

€ 586.750

Geblokkeerd

Ja

Reserve Laaggeletterdheid

Balansrekeningnummer

03114

Type

Bestemmingsreserve

Doel

Bekostiging van lasten die zorgen dat mensen uit Gooi en Vechtstreek de Nederlandse taal leren spreken en begrijpen en activiteiten gericht op het leren schrijven. Met de Rijkssubsidie willen gemeenten laaggeletterdheid terugdringen door de samenwerking tussen partners te versterken, de communicatie te verbeteren (bewustwording, bereik doelgroepen), een integrale aanpak te bevorderen, het aanbod passend vorm te geven (inkoop, kwaliteit, zicht- en vindbaarheid) en de regie bij gemeenten te versterken (o.a. monitoring, sturing, regionaal projectleider).

Verwachte einddatum

31-12-2026, overeenkomstig het nieuwe Regionaal Programma Basis Vaardigheden Meedoen! wat ter besluitvorming in de route is.

(Gewenste/maximale) omvang

€ 490.000, zoals besloten door het AB op 8 juli 2021.

Geblokkeerd

Ja

GAD

Reserve voorbereidingskosten huisvestingsvraagstukken GAD

Balansrekeningnummer

03118

Type

Bestemmingsreserve

Doel

Bij de GAD speelt het vraagstuk rondom de infrastructuur en de accommodatie van regionale voorzieningen voor de dienstverlening aan de inwoners van gemeenten al een paar jaar. Het gaat hierbij om de functies die de ‘backoffice’ van de dienstverlening aan de inwoners van onze gemeenten zijn. Deze reserve dient om de voorbereidingskosten en planvorming te financieren behorende bij het proces om te komen tot een mogelijke centralisatie van deze taken op één locatie.

Verwachte einddatum

31-12-2027

(Gewenste/maximale) omvang

€ 1.200.000

Geblokkeerd

Ja

Voorziening Groot onderhoud gebouwen GAD

Balansrekeningnummer

04102

Type

Voorziening (egalisatie)

Doel

In verband met het meerjarig onderhoudsplan is een onderhoudsvoorziening gevormd ter dekking van de onderhoudskosten. De planningshorizon van dit onderhoudsplan is 15 jaar. De stand van de voorziening wordt jaarlijks aan de hand van de geactualiseerde onderhoudsprognoses gecontroleerd en indien nodig aangepast. Vanwege de verwachte verhuizing van de GAD binnen enkele jaren wordt alleen het noodzakelijke groot onderhoud uitgevoerd en de voorziening wordt overeenkomstig minimaal gehouden.

Verwachte einddatum

n.v.t.

(Gewenste/maximale) omvang

Niet vastgesteld

Geblokkeerd

Ja

RAV

Reserve Aanvaardbare Kosten RAV

Balansrekeningnummer

03401 + 03402

Type

Bestemmingsreserve

Doel

De RAV ontvangt jaarlijks een budget van de Nederlandse Zorgautoriteit. Indien dit budget meer is dan de kosten, wordt het overschot aan de reserve toegevoegd. Bij een tekort wordt het bedrag onttrokken aan deze reserve.

Verwachte einddatum

n.v.t.

(Gewenste/maximale) omvang

Niet vastgesteld

Geblokkeerd

Ja

Reserve nieuwbouw RAV

Balansrekeningnummer

03403

Type

Bestemmingsreserve

Doel

Op 9 februari 2017 heeft het Algemeen Bestuur ingestemd met het vormen van de reserve nieuwbouw RAV. Deze reserve zal worden aangewend voor de nieuwbouw van een ambulancepost en hoofdkantoor van de RAV Gooi en Vechtstreek.

Verwachte einddatum

31-12-2059

(Gewenste/maximale) omvang

Niet vastgesteld

Geblokkeerd

Ja

Reserve nieuwe meldkamer Ambulancezorg 2025

Balansrekeningnummer

03404

Type

Bestemmingsreserve

Doel

Deze vergoeding van Politie Nederland in verband met vertraging Meldkamer Midden Nederland, in te zetten voor de nieuwe Zorgkamer in Almere.

Verwachte einddatum

01-01-2027

(Gewenste/maximale) omvang

Niet vastgesteld

Geblokkeerd

Ja

Reserve Eigen Risicodragerschap RAV

Balansrekeningnummer

03405

Type

Bestemmingsreserve

Doel

Deze reserve heeft als doel te kunnen voldoen aan wettelijke

betalingsverplichtingen aan nieuwe arbeidsongeschikte (ex)

medewerkers, zodat deze kosten niet rechtstreeks ten laste van de

exploitatie komen.

Verwachte einddatum

N.v.t.

(Gewenste/maximale) omvang

Niet vastgesteld

Geblokkeerd

Ja

Voorziening Onderhoud Ambulances

Balansrekeningnummer

04401

Type

Voorziening

Doel

Deze voorziening is gevormd ten behoeve van het onderhoud van vier in 2016 aangeschafte ambulances, waarvoor geen onderhoudscontract is afgesloten. Jaarlijks vindt een dotatie plaats ter hoogte van de kosten van vier onderhoudscontracten. De kosten van het onderhoud van deze ambulances wordt bekostigd vanuit deze voorziening.

Verwachte einddatum

n.v.t.

(Gewenste/maximale) omvang

Niet vastgesteld

Geblokkeerd

Ja

Voorziening Extra afschrijving elektrische brancards

Balansrekeningnummer

04402

Type

Voorziening

Doel

De inspectie gezondheidszorg heeft de 25 RAV’s in Nederland opdracht gegeven tot de aanschaf van elektrische brancards. Deze brancards zijn fors duurder dan de mechanische brancards, waarvoor financiering is opgenomen binnen het budget van de zorgverzekeraars. Met zorgverzekeraars is afgesproken een voorziening ”extra afschrijving elektrische brancards” te vormen, van waaruit de hogere afschrijvingskosten gedekt worden.

Verwachte einddatum

n.v.t.

(Gewenste/maximale) omvang

Niet vastgesteld

Geblokkeerd

Ja

Voorziening Onderhoud Laan van Tergooi 6

Balansrekeningnummer

04403

Type

Voorziening

Doel

In januari 2019 heeft de RAV het nieuwe pand aan de Laan van Tergooi in gebruik genomen. In verband met het meerjarig onderhoudsplan is een onderhoudsvoorziening gevormd ter dekking van de onderhoudskosten. De planningshorizon van dit onderhoudsplan is 20 jaar. De stand van de voorziening wordt jaarlijks aan de hand van de geactualiseerde onderhoudsprognoses gecontroleerd en indien nodig aangepast.

Verwachte einddatum

n.v.t.

(Gewenste/maximale) omvang

Niet vastgesteld

Geblokkeerd

Ja

Bijlage 2 Wijzigingen reserves en voorzieningen

Leeswijzer

In bijlage 1 hebben we een overzicht opgenomen van de actuele reserves en voorzieningen. In deze bijlage presenteren we een overzicht van de reserves & voorzieningen die ten opzichte van de versie 2022 nieuw zijn of zijn komen te vervallen. Voor de reserve frictiekosten Weesp hebben we, omdat deze significant is gewijzigd(zowel in naam als in omschrijving), een was-wordt tabel opgenomen.

Nieuwe reserves en voorzieningen

Reserve/Voorziening

Doel

Reserve toekomstbestendige GGD

Om de GGD zo te organiseren dat zij haar wettelijke taken in de toekomst effectief en efficiënt kan (blijven) uitvoeren is in 2023 met de gemeenten afgesproken dat er extra middelen beschikbaar komen om de formatie duurzaam te versterken. Deze extra middelen komen vanaf 2025 structureel beschikbaar. Daarbij is aan de regio gevraagd om ook een bijdrage te leveren door vanuit een bestemmingsreserve, gevormd uit het resultaat 2023 een deel van de versterking voor 2024,2025 en 2026 te financieren.

Reserve POK

Om de uitvoering van de overheidsdienstverlening te versterken en mensen in kwetsbare posities extra te ondersteunen heeft het Rijk aanvullende middelen vrijgemaakt, de zogeheten POK middelen. Voor de besteding hiervan zijn met het rijk 8 inhoudelijke actielijnen afgesproken.

De POK middelen voor het Zorg- en Veiligheidshuis Gooi- en Vechtstreek zijn beschreven in actielijn 7 en zullen de komende jaren worden ingezet ter versterking van de coördinatiefunctie van het zorg- en veiligheidshuis in de ondersteuning van mensen met (hoog) risicovol verward gedrag.

Reserve Uitvoeringsprogramma Sociaal Domein

Deze reserve is gevormd om uitvoering te geven aan de regionale opgaven die zijn uitgewerkt in de bestuurlijke uitvoeringsprogramma’s welk richtinggevend adaptief zijn aangenomen door de portefeuillehoudersoverleggen voor Gezondheid en Ondersteuning en Jeugd en Onderwijs.

Reserve voorbereidingskosten huisvestingsvraagstukken GAD

Bij de GAD speelt het vraagstuk rondom de infrastructuur en de accommodatie van regionale voorzieningen voor de dienstverlening aan de inwoners van gemeenten al een paar jaar. Het gaat hierbij om de functies die de ‘backoffice’ van de dienstverlening aan de inwoners van onze gemeenten zijn. Deze reserve dient om de voorbereidingskosten en planvorming te financieren behorende bij het proces om te komen tot een mogelijke centralisatie van deze taken op één locatie.

Voorziening Spaarverlof

Deze voorziening is gevormd door de invoering van de spaarverlofregeling. Medewerkers kunnen verlofuren omzetten naar spaarverlof. Dit spaarverlof is een verplichting van niet-gelijke omvang.

Voorziening RVU

In 2024 heeft er een CAO-wijziging plaatsgevonden, waardoor medewerkers die uiterlijk 31 december 2028 de AOW-gerechtige leeftijd bereiken en 41 jaar in dienst zijn geweest bij een bij ABP aangesloten werkgever vervroegd uit dienst kunnen treden met behoud van een maandelijkse uitkering. In dit kader moeten gemeenschappelijke regelingen een voorziening vormen. Het instellen van de voorziening RVU is conform de wettelijke regels van het BBV.

Voorziening Gezondheidsmonitoren

De GGD heeft de wettelijke taak om om de vier jaar gezamenlijk en op een gelijke wijze lokale, regionale cijfers te verzamelen, om de gezondheidstoestand van de bevolking te monitoren. Met deze voorziening worden deze vierjaarlijkse kosten geëgaliseerd.

Vervallen reserves en voorzieningen

Reserve/Voorziening

Doel

Algemene Reserve RVE GGD

De reserve heeft een bufferfunctie en is oorspronkelijk ingesteld

ter dekking van de kosten van opleiding van artsen.

Reserve TBC-Explosie

Deze reserve is gevormd om extra kosten in verband met een tbc explosie (deels) te kunnen dekken.

Reserve intensivering samenwerking Veiligheidsregio’s

Voor de voorbereidingen ten aanzien van de intensivering van de

samenwerking tussen de Veiligheidsregio’s

Reserve Transformatieplan Jeugd

Voor de uitvoering van het Transformatieplan Jeugd heeft het

ministerie van Volksgezondheid Welzijn en Sport in het najaar van

2018 een subsidie toegekend om de veranderopgave in het

jeugddomein versneld te realiseren. De Regio draagt zorg voor

coördinatie van het plan en voert de kassiersfunctie uit voor de

uitgaven van de middelen.

Reserve Visit Gooi en Vecht

Met ingang van 1 januari 2020 is de Stichting Toerisme Gooi en

Vecht opgeheven en zijn haar taken ondergebracht bij de Regio.

De reserve is hierbij overgekomen naar de Regio. Wanneer taken

uit een jaarplan in een lopend jaar niet volledig zijn afgerond,

worden de bij de taken behorende middelen overgeheveld naar de

reserve. Het daaropvolgende jaar worden de middelen onttrokken

ter dekking van de te maken kosten bij afronding van die taken.

Reserve Arbeidsmarktprogramma’s

Samen met werkgevers, werknemers, het onderwijs en UWV wordt op

basis van het arbeidsmarktplan ‘Werken aan Werk’ ingezet op het aan het

werk helpen van inwoners met een afstand tot de arbeidsmarkt.

Aangezien de besteding van gemeentelijke middelen over meerdere jaren

plaatsvindt is een bestemmingsreserve ingesteld van waaruit de jaarlijkse

kosten gedekt kunnen worden.

Gemeenten en arbeidsmarktpartners hebben de Regio gevraagd de

uitvoering van het plan te coördineren en operationeel aan te sturen en

een kassiersfunctie uit te voeren met betrekking tot de beschikbaar

gestelde middelen.

Was-wordt tabel frictiekosten Weesp

 

Reserve

/voorziening

Omschrijving

Verwachtte einddatum

Gewenste/maximale omvang

Was

Reserve frictiekosten uittreden Weesp

Bekostiging van frictiekosten voortkomend uit het uittreden van

de gemeente Weesp, alsmede kosten voortkomend uit organisatiewijzigingen die noodzakelijk zijn om het uittreden te kunnen opvangen.

Einddatum wordt op een later moment vastgesteld, conform AB

besluit op 16 december 2021

Maximale hoogte wordt op een later moment vastgesteld,

conform AB besluit op 16 december 2021

Wordt

Reserve organisatie in ontwikkeling

Gemeente Weesp heeft een vergoeding betaald voor het uittreden uit de gemeenschappelijke regeling. Deze gelden worden ingezet voor:

  • 1.

    Bekostiging van frictiekosten die voortkomen uit het uittreden van Weesp.

  • 2.

    Bekostiging van maatregelen om frictiekosten door het uittreden van Weesp te voorkomen.

  • 3.

    Maatregelen om de organisatie na het uittreden van Weesp door te ontwikkelen en robuust en toekomstbestendig te maken.

31-12-2028

2.223.467


Noot
*

[Tabel]

[Rij 1]

[Cel 1]

Artikel 41

Onder de vaste passiva worden afzonderlijk opgenomen het eigen vermogen, de voorzieningen en de vaste schulden, met een rente typische looptijd van één jaar of langer.

Artikel 42

1  Het eigen vermogen bestaat uit de reserves en het gerealiseerde resultaat volgend uit het overzicht van baten en lasten in de jaarrekening.

2  Het in het eerste lid bedoelde resultaat wordt afzonderlijk opgenomen als onderdeel van het eigen vermogen.

Artikel 43

1  In de balans worden de reserves onderscheiden naar:

a. de algemene reserve;

b. de bestemmingsreserves.

2  Een bestemmingsreserve is een reserve waaraan provinciale staten respectievelijk de raad een bepaalde bestemming heeft gegeven.

Artikel 44

1  Voorzieningen worden gevormd wegens:

a. verplichtingen en verliezen waarvan de omvang op de balansdatum onzeker is, doch redelijkerwijs te schatten;

b. op de balansdatum bestaande risico's ter zake van bepaalde te verwachten verplichtingen of verliezen waarvan de omvang redelijkerwijs is te schatten;

c. kosten die in een volgend begrotingsjaar zullen worden gemaakt, mits het maken van die kosten zijn oorsprong mede vindt in het begrotingsjaar of in een voorafgaand begrotingsjaar en de voorziening strekt tot gelijkmatige verdeling van lasten over een aantal begrotingsjaren;

d. de bijdragen aan toekomstige vervangingsinvesteringen, waarvoor een heffing wordt geheven als bedoeld in artikel 35, eerste lid, onder b.

2 Tot de voorzieningen worden ook gerekend van derden verkregen middelen die specifiek besteed moeten worden, met uitzondering van de voorschotbedragen, bedoeld in artikel 49, onderdeel b.

3 Voorzieningen worden niet gevormd voor jaarlijks terugkerende aan arbeidskosten gerelateerde verplichtingen van vergelijkbaar volume.

Artikel 45

Rentetoevoegingen aan voorzieningen zijn niet toegestaan.

Noot
*

[Tabel]

[Rij 1]

[Cel 1]

[Cel 2]

Reserve

[Cel 3]

Voorziening

[Rij 2]

[Cel 1]

Onderdeel van

[Cel 2]

Eigen vermogen

[Cel 3]

Vreemd vermogen

[Rij 3]

[Cel 1]

Wijziging bestemming (besteedbaarheid)

[Cel 2]

Mogelijk – vrije bestedingsmogelijkheid

[Cel 3]

Niet mogelijk – verplichte bestedingsrichting

[Rij 4]

[Cel 1]

Aanpassing vrij

[Cel 2]

Ja 1)

[Cel 3]

Nee, alleen voor betreffend doel

[Rij 5]

[Cel 1]

Wie stelt in

[Cel 2]

Algemeen bestuur

[Cel 3]

Algemeen bestuur

[Rij 6]

[Cel 1]

Wie wendt aan

[Cel 2]

Algemeen bestuur 2)

[Cel 3]

Dagelijks bestuur

[Rij 7]

[Cel 1]

Opbouw (dotatie)

[Cel 2]

Resultaatbestemming

[Cel 3]

Exploitatie (ten laste van product)

[Rij 8]

[Cel 1]

Onttrekking (aanwending)

[Cel 2]

Resultaatbestemming

[Cel 3]

Direct ten laste van de voorziening

Noot
1 Eventueel is het ook mogelijk via losse begrotingswijzigingen te muteren, maar de Regio heeft als doel het aantal losse wijzigingen zo minimaal mogelijk te houden. Als gevolg daarvan werkt de Regio met een gebundelde brief die tegelijkertijd met de bestuursrapportage aan gemeenteraden wordt voorgelegd, waarin een aantal begrotingswijzigingen wordt opgenomen.

Noot
2 Bron: het Gemeenschappelijk Financieel Toezichtkader (GTK 2020 Gemeenten) is een gezamenlijk product van de 12 provinciale toezichthouders gemeentefinanciën (Gedeputeerde Staten). In het GTK is vastgelegd hoe, binnen het wettelijk kader, invulling wordt gegeven aan het financieel toezicht op gemeenten.
Noot
*

[Tabel]

[Rij 1]

[Cel 1]

  • Artikel 54 BBV

    1. In de toelichting op de balans worden de aard en reden van elke reserve en de toevoegingen en onttrekkingen daaraan toegelicht.

    2. Per reserve wordt het verloop gedurende het jaar in een overzicht weergegeven. Daaruit blijken:

    • a.

      het saldo aan het begin van het begrotingsjaar;

    • b.

      de toevoegingen of onttrekkingen uit hoofde van het voorgaande boekjaar;

    • c.

      de toevoegingen of onttrekkingen bij het overzicht van baten en lasten in de jaarrekening;

    • d.

      de verminderingen in verband met afschrijvingen op activa waarvoor een specifieke bestemmingsreserve is gevormd;

    • e.

      het saldo aan het einde van het begrotingsjaar.