Controleprotocol 2024 inclusief de bijlage normenkader

Geldend van 15-04-2025 t/m heden

Intitulé

Controleprotocol 2024 inclusief de bijlage normenkader

DE RAAD DER GEMEENTE MAASTRICHT,

gezien het voorstel van Burgemeester en Wethouders d.d. 18 februari 2025, Afdeling Control, registratienummer 2025.00585;

gelet op artikel 213 van de Gemeentewet, het 'Besluit accountantscontrole decentrale

overheden' en de Controle Verordening gemeente Maastricht 2023;

BESLUIT:

Het controleprotocol 2024 inclusief de bijlage normenkader vast te stellen.

CONTROLEPROTOCOL 2024 GEMEENTE MAASTRICHT

1 Inleiding

Opdracht

Deloitte Accountants B.V. heeft de opdracht aanvaard om de accountants-controle 2024 voor de gemeente Maastricht uit te voeren. Deloitte Accountants B.V. geeft hierbij een oordeel over de getrouwheid van de jaarrekening. De rechtmatigheid wordt beoordeeld door het College van B&W (hierna college), om hierover een oordeel te kunnen vellen voert zij (verbijzonderde) interne controles uit.

Wettelijk Kader

De gemeentewet schrijft voor dat de gemeenteraad één of meerdere accountants aanwijst voor de controle van de jaarrekening en het daarbij verstrekken van een controleverklaring en het uitbrengen van een verslag van bevindingen (Art. 213 lid 2, Gemeentewet).

In Art. 213 lid 3 wordt weergegeven wat er hierbij verwacht wordt van de accountant. Het wetgevingstraject om de rechtmatigheidsverantwoording (en bijbehorende verklaring) over te hevelen van de accountant naar het college van B&W, is afgerond. Als gevolg waarvan lid 3 is gewijzigd, de formulering is nu als volgt:

  • -

    de baten en lasten, alsmede de balansmutaties met betrekking tot specifieke uitkeringen als bedoeld in artikel 17 van de Financiële-verhoudingswet rechtmatig tot stand zijn gekomen.

De uitspraak met betrekking tot rechtmatigheid tot de accountant beperkt zich dus enkel tot specifieke uitkeringen. De rechtmatigheid van de totale jaarrekening wordt beoordeeld door het college.

Verantwoordelijkheden

In boekjaar 2023 is er gestart met de rechtmatigheidsverantwoording door het college van B&W. Het voorstel voor de verandering van de rechtmatigheidsverantwoording maakte onderdeel uit van de tweede Nota van wijziging bij het wetvoorstel versterking decentrale rekenkamers. In 2022 is deze wetswijziging vastgesteld door zowel de Tweede- als de Eerste Kamer.

In de rechtmatigheidsverantwoording verantwoordt het college zich aan de raad in hoeverre de in de jaarrekening opgenomen baten en lasten en de balansmutaties rechtmatig tot stand zijn gekomen. Dit houdt in dat deze in overeenstemming zijn met de door de raad vastgestelde kaders, zoals de begroting, de gemeentelijke verordeningen en met de bepalingen uit relevante 'hogere' wet- en regelgeving. Voorheen (tot en met boekjaar 2022) was dit onderdeel van de accountantscontrole.

Dit controle protocol bevat de relevante kaders voor de rechtmatigheidsverantwoording door het opnemen van een verantwoordingsgrens en rapportagegrens.

Bij de inwerkingtreding van de rechtmatigsheidsverantwoording verbreedt de kaderstellende werking van het controleprotocol van enkel accountant naar accountant en college. In dit controleprotocol zijn er kaders voor de accountant wat betreft de getrouwheid en voor het college wat betreft de rechtmatigheid.

Het college is verantwoordelijk voor het opstellen van de jaarrekening, het jaarverslag, de uitvoering van de werkzaamheden met toepassing van de geldende regelgeving én dient zich te verantwoorden over de rechtmatigheid van de jaarrekening. De raad stelt het controleprotocol vast, waarin de kaders van de controle zijn vastgelegd. Concerncontrol onderhoudt de relatie met de accountant, namens de raad. De accountant is verantwoordelijk voor de controle op getrouwheid van de jaarrekening.

De SiSa-bijlage is onderdeel van de rechtmatigheidsverantwoording.

Doel

Het controleprotocol heeft als doel nadere aanwijzingen te geven aan de accountant over de reikwijdte van de accountantscontrole en aan het college wat betreft de rechtmatigheidsverantwoording. Dit inclusief de daarvoor geldende normstellingen en de daarbij te hanteren goedkeurings- en rapporteringtoleranties.

2 Normenkader en verantwoordingslijst Sisa

Normenkader

Het normenkader voor de jaarrekeningcontrole betreft de inventarisatie van alle verordeningen die de gemeenteraad heeft vastgesteld. Om een controle te kunnen doen op de rechtmatigheid van de jaarrekening moet het college beschikken over toetsbare criteria. Daarom stelt de raad jaarlijks het normenkader1 vast met relevante wet- en regelgeving. De externe wetgeving en interne regelgeving van toepassing voor Maastricht is te vinden in de bijlage Normenkader. De vertaling van het normenkader naar een toetsingskader vindt enerzijds plaats in het gemeentebrede interne controleplan en meer specifiek ten aanzien van de financiële rechtmatigheid in de uitvoeringsprogramma’s, waar de specifieke werkzaamheden voor de rechtmatigheidsverantwoording nader zijn uitgewerkt.

De accountant heeft de opdracht om de jaarrekening van de gemeente Maastricht te controleren. Met de invoering van de rechtmatigheidsverantwoording geef het college een rechtmatigheidsverantwoording in de jaarrekening. Daarmee valt de rechtmatigheidsverantwoording onder het getrouwheidsoordeel van de accountant.

Verantwoordingslijst SiSa

Gemeenten kunnen extra geld krijgen om specifiek beleid van de Rijksoverheid uit te voeren. Dit zijn specifieke uitkeringen.

De verantwoording van de specifieke uitkeringen is onderdeel van de SiSa-bijlage (Single Information Single Audit) bij de jaarrekening. De specifieke uitkeringen in de SiSa zijn onderdeel van de rechtmatigheidsverantwoording, aangezien deze een regulier onderdeel vormen van de baten, lasten en balansmutaties. Deze vormen daarom een regulier onderdeel uit van de (intern) te controleren baten, lasten en balansmutaties in het kader van de rechtmatigheidsverantwoording.

De controle en oordeelsvorming door de accountant blijft toezien op de getrouwheid van de SiSa-regelingen.

3 Goedkeurings- en rapporteringstoleranties

De accountant hanteert in de controle bepaalde toleranties en richt de controle daarop in. De accountant controleert niet ieder document of iedere financiële handeling, maar richt de controle zodanig in dat voldoende zekerheid wordt verkregen over het getrouwe beeld van de jaarrekening en van de verantwoorde baten en lasten en balansmutaties en financiële beheershandelingen met een belang groter dan de vastgestelde goedkeurings-tolerantie. De accountant richt de controle in op het ontdekken van belangrijke fouten en baseert zich daarbij op risicoanalyse, vastgestelde toleranties en deelwaarnemingen en extrapolaties.

Goedkeuringstoleranties

De goedkeuringstolerantie is het bedrag dat de som van fouten in de jaarrekening of onzekerheden in de controle aangeeft, die in een jaarrekening maximaal mogen voorkomen, zonder dat de bruikbaarheid van de jaarrekening voor de oordeelsvorming door de gebruikers kan worden beïnvloed. De goedkeuringstolerantie is bepalend voor de oordeelsvorming, de strekking van de af te geven controleverklaring.

Rapporteringstoleranties

Naast de goedkeuringstoleranties wordt er een rapporteringstolerantie gehanteerd. De rapporteringstolerantie is een bedrag dat gelijk is aan of lager is dan de bedragen voortvloeiend uit de goedkeuringstolerantie. Bij overschrijding van dit bedrag vindt rapportering plaats in het verslag van bevindingen. Een lagere rapporteringstolerantie leidt in beginsel niet tot aanvullende controlewerkzaamheden, maar wel tot een uitgebreidere rapportage van bevindingen. Bij overschrijding van dit bedrag vindt rapportering plaats in het verslag van bevindingen.

De rapporteringtolerantie kan worden vastgesteld op een percentage, bijvoorbeeld 80%, van de goedkeuringstolerantie of op een maatschappelijk relevant geacht absoluut bedrag. De rapporteringtolerantie kan zich verder toespitsen op die elementen die de raad specifiek nader terug wil zien, zonder dat dit de controletoleranties zelf beïnvloedt.

3.1 Goedkeuringstolerantie accountant

In het Bado zijn minimumeisen voor de in de controle te hanteren goedkeurings-toleranties voorgeschreven. De raad kan voor enig jaar de goedkeurings-toleranties scherper vaststellen dan deze minimumeisen. Dit moet dan wel worden toegelicht in de controleverklaring. In onderstaande tabel zijn de goedkeuringstoleranties opgenomen zoals ze aan de raad worden voorgesteld voor controlejaar 2024. Deze goedkeuringstoleranties zijn tevens de minimumeisen.

Goedkeuringstolerantie

Strekking controleverklaring:

Goed-keurend

Beperking

Oordeelont-houding

Afkeurend

Fouten in de jaar- rekening (% lasten)

≤ 1%

>1%<3%

-

≥ 3%

Onzekerheden in de controle (% lasten)

≤ 3%

>3%<10%

≥ 10%

-

Naast deze kwantitatieve benadering zal de accountant ook een kwalitatieve beoordeling uitvoeren. De weging van fouten en onzekerheden vindt ook plaats op basis van ‘professional judgement’.

De raad kan besluiten om voor enig jaar de goedkeuringstoleranties te verscherpen.

3.2 Rapporteringstolerantie accountant

De rapporteringtolerantie wordt door de raad vastgesteld met inachtneming van bovengenoemde minimumeisen. De accountant richt de controle in, rekening houdend met de rapporteringtolerantie om te kunnen waarborgen dat alle gesignaleerde fouten en onzekerheden die dit bedrag overschrijden ook daadwerkelijk in het verslag van bevindingen worden opgenomen.

Voor het al dan niet opnemen van bevindingen in het verslag, zal de accountant een rapporteringtolerantie van € 275.000 voor de getrouwheid hanteren. Door deze ondergrens te kiezen behoudt de raad een goed inzicht in fouten en onzekerheden.

3.3 Specifieke grenzen voor specifieke uitkeringen

SiSa

Sinds verslagjaar 2006 is het principe ‘single informatie, single audit’ (SiSa) van toepassing op een aantal specifieke uitkeringen. Hierbij worden andere goedkeurings- en rapporteringstoleranties gehanteerd.

Vanaf boekjaar 2023 vormen de specifieke uitkeringen die verantwoord worden in de SiSa-bijlage van de jaarrekening onderdeel van de rechtmatigheidsverantwoording door het college. De Bado notitite Rechtmatigheidsverantwoording schrijft voor dat deze “regulier onderdeel uitmaken van de (intern) te controleren baten, lasten en balansmutaties en niet mogen worden uitgezonderd van de massa waarop steekproeven worden uitgevoerd.” De gemeente is niet verplicht interne controles uit te voeren op het niveau van de SiSa-bijlage of de individuele specifieke uitkeringen. Voor de accountant geldt deze controleplicht wél.

Geconstateerde fouten en onzekerheden dienen in de paragraaf bedrijfsvoering te worden opgenomen indien de navolgende rapporteringstolerantie per specifieke uitkering wordt overschreden:

  • € 12.500 indien de omvang ≤ aan € 125.000 is;

  • 10% indien de omvang > dan € 125.000 en ≤ € 1.000.000 is;

  • € 125.000 indien de omvang > € 1.000.000 is.

De rapporteringstolerantie heeft géén consequenties voor de omvang en aard van de controle van specifieke uitkeringen. Het gaat alleen om het rapporteren van de waargenomen en niet herstelde fouten en onzekerheden voortkomende uit de controle.

Voor de goedkeuringstoleranties zijn geen voorschriften. Omdat de verantwoording van de specifieke uitkeringen een onderdeel zijn van de jaarrekening gelden voor wat betreft de getrouwheid en de rechtmatigheid dezelfde goedkeuringstoleranties die ook voor de overige onderdelen van de jaarrekening gelden.

3.4 Verantwoordingsgrens en rapportagegrens rechtmatigheidsverantwoording college

De grens waarboven afwijkingen in de rechtmatigheidsverantwoording moeten worden opgenomen wordt bepaald op 3% van de totale lasten (inclusief toevoeging aan reserves). Onder afwijkingen wordt verstaan fouten (dus niet naleven van wet- en regelgeving) en/of posten waarvan bij het college onduidelijkheid2 bestaat over de rechtmatigheid. Voor fouten en onduidelijkheden geldt hetzelfde percentage. Fouten en onduidelijkheden hoeven en worden daarbij niet bij elkaar opgeteld.

Wat betreft de diepgang van de (verbijzonderde) interne controles hanteren we een grens van 3,0%. Dit werkt bijvoorbeeld door in de omvang van steekproeven. Naast de verantwoordingsgrens geldt de zogenaamde rapportagegrens. Deze grens wordt gesteld op € 275.000. Dit heeft tot gevolg dat alle fouten en onduidelijkheden die groter zijn dan € 275.000 worden toegelicht in de paragraaf Bedrijfsvoering. Hier is aansluiting gezocht bij de bestaande rapporteringstolerantie van de accountant. Onder bijlage 1 is het model opgenomen dat gehanteerd dient te worden voor de rechtmatigheidsverantwoording van het college.

4 Rechtmatigheidscriteria

In totaal zijn er negen rechtmatigheidscriteria. Van deze criteria zijn er drie die meewegen in het rechtmatigheidsoordeel en onderdeel van de rechtmatigheidsverantwoording. Het gaat hierbij om de eerste drie criteria (1-3).

Nr.

Criterium

Korte duiding

1

Begrotingscriterium

De financiële handelingen passen binnen het kader van de geautoriseerde begroting.

2

Voorwaarden criterium

Voorwaarden in wet- en regelgeving worden nageleefd, zoals subsidievoorwaarden.

3

Misbruik en oneigenlijk gebruik criterium

Er een toetsing op juistheid en volledigheid van gegevens die door derden zijn verstrekt. Dit vindt plaats met het oog op het voorkomen van misbruik en oneigenlijk gebruik van regelingen.

4

Calculatiecriterium

Er wordt vastgesteld dat de gepresenteerde bedragen juist berekend zijn.

5

Valuteringscriterium

De juistheid van het tijdstip van betaling en van de verantwoording van verplichtingen wordt vastgesteld.

6

Adresseringscriterium

De juistheid van de adressering van de rechthebbende waar een financiële stroom naar toe is gegaan wordt vastgesteld.

7

Volledigheidscriterium

De volledigheid van alle opbrengsten die verantwoord zouden moeten zijn, wordt vastgesteld.

8

Aanvaardbaarheidscriterium

Er wordt vastgesteld dat de financiële beheershandelingen passen bij de activiteiten van de gemeente en dat in relatie tot de kosten een aanvaardbare tegenprestatie is overeengekomen.

9

Leveringscriterium

Er wordt vastgesteld dat de levering heeft plaatsgevonden (prestatielevering).

De laatste zes criteria (4-9) wegen mee in het getrouwheidsoordeel. Een fout op grond van een van deze criteria weegt mee in het oordeel van de accountant en hoeft niet in de rechtmatigheidsverantwoording gerapporteerd te worden.

4.1 Criteria ten behoeve van de rechtmatigheidsverantwoording

Begrotingscriterium

Het begrotingscriterium houdt in dat de gerealiseerde baten en lasten in overeenstemming zijn met de door de raad vastgestelde (programma)begroting inclusief begrotingswijzigingen. Afwijkingen van de programmabegroting moeten mogelijk als onrechtmatige bestedingen worden aangemerkt. Of daadwerkelijk sprake is van onrechtmatige bestedingen is mede afhankelijk van de vraag of bestedingen al dan niet in overeenstemming zijn met het door de raad geformu-leerde beleid. Daarnaast dient bij de beoordeling in aanmerking te worden genomen of tegenover de extra lasten tevens extra baten staan en of mogelijke (dreigende) begrotingsafwijkingen tijdig aan de raad zijn gemeld. De raad beslist uiteindelijk over de verwijtbaarheid van begrotingsafwijkingen.

M&O-criterium

Om misbruik en oneigenlijk gebruik van overheidsgelden te voorkomen zijn beheersmaatregelen nodig. In tegenstelling tot andere getrouwheids- en rechtmatigheidsaspecten gaat het bij het M&O-criterium in het bijzonder om vast te stellen dat in de organisatie effectieve maatregelen zijn getroffen om misbruik te voorkomen, dan wel op te sporen, en dat de wet- en regelgeving duidelijk is, aangepast is aan actuele omstandigheden en te handhaven is. In het jaarverslag en/of de toelichting op de jaarrekening verantwoordt het college zich over de opzet, de uitvoering en de resultaten van het M&O-beleid.

De gemeente dient effectieve maatregelen te nemen om misbruik en oneigenlijk gebruik te voorkomen. De controle richt zich op:

  • -

    toetsing in hoeverre in bestaande procedures deugdelijke maatregelen ter voorkoming van misbruik- en oneigenlijk gebruik zijn genomen alsmede de

  • -

    werking van de getroffen maatregelen vaststellen;

  • actualiteit van het M&O-beleid.

Indien een gemeente geen toereikend M&O-beleid voert kan dit gevolgen hebben voor de rechtmatigheidsverantwoording.

De hernieuwde kadernota Rechtmatigheid (2024) schrijft voor dat “geconstateerd misbruik waarbij het M&O-beleid wel juist is uitgevoerd en een getrouwe verwerking heeft plaatsgevonden niet wordt betrokken bij het opstellen van de rechtmatigheidsverantwoording. In de paragraaf bedrijfsvoering wordt echter wel inzicht gegeven in de aard en de (financiële impact van het geconstateerde misbruik).”

Voorwaarden-criterium

Baten, lasten en balansmutaties door een gemeente zijn aan bepaalde voorwaarden verbonden waarop moet worden getoetst. Deze voorwaarden liggen vast in wetten en regels van hogere overheden en de eigen gemeentelijke regelgeving. Door de raad zijn in verschillende verordeningen en besluiten voorwaarden opgenomen.

Het is een bevoegdheid van de gemeenteraad om vast te leggen welke wetten en regels (voorwaarden) onderwerp zijn van de jaarrekeningcontrole. Logischerwijs is dit geen ongelimiteerde bevoegdheid, de raad is niet bevoegd om landelijke / Europese regels niet van toepassing te verklaren. Dit maakt het vaststellen van het normenkader voor een (groot) gedeelte een formele aangelegenheid. Dit is ook de reden dat het normenkader tot 2022 werd vastgesteld door het college van B&W die dit vervolgens ter kennisgeving bracht aan de gemeenteraad. Onder de huidige kaders is dit niet meer toegestaan en moet de gemeenteraad het normenkader vaststellen.

Onder bijlage 1 is het normenkader opgenomen. Er is een clustering aangebracht van regelgeving per programma. Vervolgens is er een onderscheid tussen lokale en bovenlokale regelgeving. Het normenkader kan nog verder worden geoperationaliseerd in een toetsingskader.

In Maastricht is deze stap niet expliciet gemaakt, maar impliciet wel duidelijk. In de kaderstellende documenten zijn enkel de artikelen met financiële implicatie relevant voor de rechtmatigheidscontrole. Deze artikelen vormen het toetsingskader.

5 Inkadering begrip financiële rechtmatigheid

De controle op rechtmatigheid voor het jaar 2024 is limitatief gericht op:

  • De naleving van wettelijke kaders zoals die in de kolom ‘Wetgeving extern’ van het normenkader (zie bijlage) zijn opgenomen. Dit uitsluitend voor zover deze directe financiële beheershandelingen betreffen of kunnen betreffen.

  • De naleving van de volgende kaders:

    • o

      de begroting;

    • o

      financiële verordening ex artikel 212 Gemeentewet;

    • o

      de controleverordening ex artikel 213 Gemeentewet;

    • o

      de verordening periodiek onderzoek doelmatigheid en doeltreffendheid ex art 213a Gemeentewet.

  • En de overige kaders zoals opgenomen in de kolom “Regelgeving intern” van het normenkader (zie bijlage). Dit laatste voor zover van toepassing en uitsluitend voor zover deze directe financiële beheers-handelingen betreffen of kunnen betreffen.

Collegebesluiten vallen niet onder de rechtmatigheidscontrole, tenzij de controle hiervan verplicht is op basis van hogere regelgeving of raadsbesluiten c.q. verordeningen. Zie paragraaf 3.1.2 Kadernota Rechtmatigheid.

6 Rapportage door de accountant

Controleverordening

Tijdens en na afronding van de accountantcontrole rapporteert de accountant conform artikel 7 van de controleverordening Maastricht:

  • Indien de accountant bij een controle afwijkingen constateert die leiden tot het niet afgeven van een goedkeurende verklaring, meldt hij dit meteen schriftelijk aan de raad en zendt een afschrift hiervan aan het college.

  • In aanvulling op het in de wet voorgeschreven verslag van bevindingen brengt de accountant over de door hem uitgevoerde (deel-)controles verslag uit over zijn bevindingen van niet van bestuurlijk belang aan de ambtenaar van wie het geldelijk beheer, het vermogensbeheer, de administratie en de beheersdaden zijn gecontroleerd, het management van het organisatieonderdeel waar de ambtenaar werkzaam is, de (concern-) controller en de (team)manager financiën dan wel andere daarvoor in aanmerking komende ambtenaren.

  • In kader van de procedure hoor en wederhoor worden de controleverklaring en het verslag van bevindingen voor verzending aan de raad door de accountant aan het college voorgelegd met de mogelijkheid voor het college om op deze stukken te reageren.

  • De accountant bespreekt voorafgaand aan de raadsbehandeling van de jaarrekening het verslag van bevindingen met (een voor dit doel door de raad ingestelde vertegenwoordiging van) de raad.

Verslag voor College

Op basis van de tussentijdse controle3 (november 2024) rapporteert de accountant aan het management en het college de bevindingen en mogelijke verbeterpunten in de bedrijfsvoering en processen die zijn onderzocht in het kader van de controle van de jaarrekening (management letter).

Verslag voor Raad

Na de eindejaarscontrole (medio 2025) rapporteert de accountant aan de raad over de uitkomsten van de jaarrekeningcontrole van de jaarrekening (accountantsverslag / verslag van bevindingen).

Controleverklaring

In de controleverklaring wordt op een gestandaardiseerde wijze, zoals wettelijk voorgeschreven, de uitkomst van de jaarrekeningcontrole weergegeven. Deze controleverklaring is bestemd voor de raad, zodat deze de door het college opgestelde jaarrekening kan vaststellen.

7 Rapportage door het college

Vanaf boekjaar 2023 rapporteert het college in de jaarrekening, middels een standaardtekst, of financiële transacties rechtmatig zijn en binnen de vooraf vastgestelde verantwoordingsgrens door de raad, wanneer de bevindingen vanuit de onderbouwing van de rechtmatigheidsverantwoording onder de gestelde verantwoordingsgrens blijven. Het college rapporteert of en zo ja, welke financiële transacties niet (geheel) rechtmatig zijn en binnen de vooraf vastgestelde verantwoordingsgrens door de raad, wanneer de bevindingen vanuit de ‘onderbouwing van de rechtmatigheidsverantwoording’ de verantwoordingsgrens overschrijden. In dat geval geeft het college aan waar de bevindingen/afwijkingen betrekking op hebben en voor welk bedrag.

Het college rapporteert in de paragraaf bedrijfsvoering van het jaarverslag over de uitgevoerde rechtmatigheidscontroles. Controlebevindingen die boven de rapporteringsgrens vallen worden gemeld. Gedurende het jaar worden de controlebevindingen, gespecificeerd naar proces, aard van de fout of onduidelijkheid en bedrag door middel van een controlememorandum met de procesverantwoordelijke besproken. Daarnaast worden er aanbevelingen gedaan naar aanleiding van de rechtmatigheidscontroles om de toekomstige fout of onduidelijkheid te mitigeren. De opvolging van de aanbevelingen zal nauwlettend worden gemonitord door concerncontrol.

Overige aspecten die terugkomen in de bedrijfsvoeringsparagraaf zijn:

  • Beheersmaatregelen die zijn getroffen om in de toekomst tekortkomingen in de rechtmatigheid te voorkomen.

  • Bevindingen die onder de verantwoordingsgrens voor de rechtmatigheidsverantwoording blijven, maar wel relevant zijn om de raad over te informeren. (Denk bijvoorbeeld aan aanbestedingsfouten).

  • Bewuste afwijkingen van wet- en regelgeving door bijzondere omstandigheden binnen de gemeente.

  • Eventueel andere zaken die het college relevant vindt om de raad nader over te informeren.

Ondertekening

Aldus besloten door de Raad der gemeente Maastricht in zijn openbare vergadering van 25 maart

De Griffier,

P. Peeters

De Voorzitter,

W.A.G. Hillenaar

BIJLAGE NORMENKADER MAASTRICHT 2024

Proces/programma

Externe wet- en regelgeving

Eigen regelgeving

Algemeen (alle programma's)

Grondwet

Programmabegroting

Gemeentewet

Financiële verordening gemeente Maastricht

Algemene wet bestuursrecht

Controleverordening gemeente Maastricht

Wet bestuurlijke lus Awb

Verordening onderzoeken doelmatigheid en doeltreffendheid gemeente Maastricht

Burgerlijk Wetboek

Mandaatregeling Gemeente Maastricht 2023

Besluit begroting en verantwoording provincies en gemeenten (BBV)

 

Besluit accountantscontrole decentrale overheden (BADO)

 

Wet houdbare overheidsfinanciën

 

Financiële-verhoudingswet

 

Wet markt en overheid

 

Wet dwangsom en beroep bij niet tijdig beslissen

 

Algemene verordening gegevensbescherming (AVG)

 

Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie inzake staatssteunregels

 

Algemene termijnenwet

 

Kaderwet zelfstandige bestuursorganen

 

 

Inkopen en aanbesteden (alle programma's)

Europese aanbestedingsrichtlijn: gunnen van overheidsopdrachten (2014/24/EU)

Inkoop- en aanbestedingsbeleid gemeente Maastricht

Aanbestedingswet 2012

 
 
 

Administratie en vastlegging (alle programma's)

Wet op het BTW-compensatiefonds

 

Wet op de omzetbelasting 1968

 

Regeling informatieverstrekking sisa

 

Richtlijn 2014/55/EU van het Europees Parlement en de Raad van 16 april 2014 inzake elektronische facturering bij overheidsopdrachten

 

 

Treasury

Wet financiering decentrale overheden

Treasurystatuut 2023

Regeling schatkistbankieren decentrale overheden

 

Regeling uitzettingen en derivaten decentrale overheden

 

Uitvoeringsregeling financiering decentrale overheden

 

Besluit leningvoorwaarden decentrale overheden

 

 

Personeel (alle programma's)

Ambtenarenwet 2017

Personeelshandboek

Wet op de loonbelasting 1964

Generatiepact (Regeling langzaam afbouwen en regeling vervroegde uittreding)

Sociale verzekeringswetten (AOW, Anw, Wlz, WW, ZW, WAO, WIA, WAZO en Zvw)

Regeling rechtspositie burgemeester en wethouders Maastricht 2019

Wet financiering sociale verzekeringen

Verordening rechtspositie raads- en commissieleden Maastricht 2019

Wet op de collectieve arbeidsovereenkomst

Verordening organisatie griffie en ondersteuning raad 2020

CAO Gemeenten

 

Wet normalisering rechtspositie ambtenaren

 

Wet bescherming persoonsgegevens

 

Rechtspositiebesluit decentrale politieke ambtsdragers

 

Regeling rechtspositie decentrale politieke ambtsdragers

 

Wet normering topinkomens (WNT)

 

Wet huis voor klokkenluiders

 

Werkkostenregeling (WKR)

 

Wet deregulering beoordeling arbeidsrelaties

 

Pensioenwet

 

Wet toekomst pensioenen

 

Algemene pensioen- en uitkeringswet politieke ambtsdragers (APPA)

 

Wet aanpak schijnconstructies

 

Wet op de ondernemingsraden

 

Wet arbeidsvoorwaarden gedetacheerde werknemers in de Europese Unie

 

Wet flexibel werken

 

Algemene wet gelijke behandeling

 

Wet gelijke behandeling van mannen en vrouwen

 

Wet gelijke behandeling op grond van handicap of chronische ziekte

 

Wet gelijke behandeling op grond van leeftijd bij de arbeid

 

Arbeidstijdenwet

 

Arbeidstijdenbesluit

 

Arbeidsomstandighedenwet

 

Wet op de identificatieplicht

 

Pensioenreglement Abp

 

Wet werk en zekerheid

 

Verhaalswet ongevallen ambtenaren

 

Wet op de medische keuringen

 

Participatiewet

 

Wet banenafspraak en quotum arbeidsbeperkten

 

Wet arbeidsmarkt in balans

 

Wet invoering extra geboorteverlof

 

Wet betaald ouderschapsverlof

 

Wet verbetering poortwachter

 

Ontslagregeling

 

Wet melding collectief ontslag

 

Regeling compensatie transitievergoeding

 

Besluit loonbegrip vergoeding aanzegtermijn en transitievergoeding

 

Wet allocatie arbeidskrachten door intermediairs

 

Wet minimumloon en minimumvakantiebijslag

 

Wet arbeid vreemdelingen

 

Wet arbeid en zorg

 

Wet implementatie EU-richtlijn transparante en voorspelbare arbeidsvoorwaarden

 

 

1. Veiligheid

Omgevingswet

Algemene plaatselijke verordening Maastricht (APV)

Omgevingsregeling

Gemeenschappelijke regeling Veiligheidsregio Zuid-Limburg

Omgevingsbesluit

Terrasverordening Maastricht

Politiewet 2012

Evenementenverordening Maastricht 2023

Wet Veiligheidsregio’s

Legesverordening burgergerichte diensten Maastricht 2024

Wet gemeenschappelijke regelingen

Marktverordening Maastricht 2009

Woningwet

Verordening Winkeltijden Maastricht 2015

Wet kwaliteitsborging voor het bouwen

Aanwijzingsbesluit toezichthouders gemeente Maastricht

Besluit bouwwerken leefomgeving

 

Wet tijdelijk huisverbod

 

Drank- en horecawet

 

Alcoholwet

 

Wet op de kansspelen

 

Wet bevordering integriteitsbeoordelingen door het openbaar bestuur (BIBOB)

 

Wet openbare manifestaties

 

Wet op de economische delicten

 

Winkeltijdenwet

 

Opiumwet

 

Wet experiment gesloten coffeeshopketen

 

Besluit experiment gesloten coffeeshopketen

 

Tijdelijke wet bestuurlijke maatregelen terrorismebestrijding

 

Wet publieke gezondheid

 

Wet verplichte geestelijke gezondheidszorg

 

 

2. Verkeer en vervoer

Wegenwet

Algemene plaatselijke verordening Maastricht (APV)

Wegenverkeerswet 1994

Handboek openbare ruimte 2021

Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer

Nota integraal beheer openbare ruimte 2024-2028

Reglement verkeersregels en verkeerstekens 1990

Leidraad civieltechnische kunstwerken

Wet administratiefrechtelijke handhaving verkeersvoorschriften

Leidraad openbare verlichting

Besluit gemeentelijke parkeerbelastingen

Leidraad verhardingen

Besluit gehandicaptenparkeerkaart

Stadsvisie Maastricht 2040

Besluit wegslepen van voertuigen

Omgevingsvisie Maastricht 2040

Wet informatie-uitwisseling bovengrondse en ondergrondse netten en netwerken

Legesverordening burgergerichte diensten Maastricht 2024

Omgevingswet

Beleidsnota parkeren

Omgevingsregeling

Nota parkeernormen Maastricht 2021

Omgevingsbesluit

Verordening parkeerregulering en parkeerbelastingen 2022 (incl. tarieventabel parkeren)

Wet personenvervoer 2000

Aanwijzing betaald parkeren

 

Aanwijzing weggedeelten voor vergunninghoudersparkeren

 

PPS-afspraken met Q-Park

 

Beleidsregels RVV ontheffingen/vergunningen parkeren gemeente Maastricht

 

Wegsleepverordening Gemeente Maastricht 2024

 

Algemene Verordening Ondergrondse Infrastructuren 2019 Gemeente Maastricht

 

Handboek kabels en leidingen 2016 gemeente Maastricht

 

Verlegregeling kabels en leidingen 2016 gemeente Maastricht

 

Overeenkomst gemeenten en nutsbedrijven in de provincie Limburg (OGN 2021)

 

Woonschepenverordening Zuid-Willemsvaart 2029

 

3. Economie

Omgevingswet

Stadsvisie Maastricht 2040

Omgevingsregeling

Omgevingsvisie Maastricht 2040

Omgevingsbesluit

Visie bedrijventerreinen

Winkeltijdenwet

Economische visie Maastricht 2040

Drank- en horecawet

Structuurvisie Brightlands Maastricht Health Campus

 

Evenementenbeleid

 

Evenementenverordening Maastricht 2023

 

Detailhandelsvisie 2016

 

Verordening winkeltijden Maastricht 2015

 

Horecabeleid 2016-2019

 

Terrasverordening Maastricht

 

Marktverordening Maastricht 2009

 

Marktgeldverordening Maastricht 2024

 

Nota Standplaatsen Ambulante Handel 2018

 

Uitstallingenbeleid 2016

 

Verhuurvoorwaarden Sint Servaaskermis Maastricht 2023

 

Subsidieregeling Studentenstad gemeente Maastricht 2023-2026

 

Regiodeal Zuid Limburg

 

Structuurvisie Ruimtelijke Economie Zuid-Limburg

 

Hotelbeleid 2018

 

Visie vrijetijdseconomie bestemming Zuid-Limburg 2030

 

Verordening forensenbelasting Maastricht 2024

 

Verordening toeristenbelasting Maastricht 2024

 

Verordening reclamebelasting Maastricht 2024

 

4. Onderwijs

Wet op het primair onderwijs

Verordening voorzieningen huisvesting onderwijs gemeente Maastricht 2021

Wet voortgezet onderwijs 2020

Integraal huisvestingsplan primair- en speciaal onderwijs kindcentra Maastricht 2020-2036

Wet educatie en beroepsonderwijs

Algemene subsidieverordening 2020 Maastricht

Leerplichtwet 1969

Subsidieregeling educatieve agenda Maastricht

Regeling regionale aanpak voortijdig schoolverlaten 2020–2025

Gemeenschappelijke regeling leerlingenvervoer

Besluit regionale meld- en coördinatiefunctie voortijdig schoolverlaten

Verordening G.R. leerlingenvervoer Maastricht-Heuvelland

Wet gemeenschappelijke regelingen

Regionale samenwerking leerplicht en regionale meld- en coördinatiefunctie (RMC)

 

Verordening G.R. Leerplicht/RMC Maastricht-Heuvelland

 

Regionaal programma vroegtijdig schoolverlaten 2020-2024

 

Verordening kindgebonden subsidie voorschoolse educatie gemeente Maastricht 2020 e.v.

 

Nota onderwijsachterstandenbeleid 2024-2027

 

Verordening subsidie VVE-TPO gemeente Maastricht 2020 e.v.

 

Plan van aanpak basisvaardigheden volwassenen Zuid-Limburg 2020-2024

 

Aanpak lage basisvaardigheden in de gemeente Maastricht

 

5. Sport, cultuur en recreatie

Sportbesluit

Stadsvisie Maastricht 2040

Drinkwaterbesluit

Omgevingsvisie Maastricht 2040

NEN 3140

Omgevingsplan gemeente Maastricht

Drank- en horecawet

Uitvoeringsnota sport en bewegingsstimulering 2020-2025

Omgevingswet

Bouwstennotitie sport en bewegen

Omgevingsregeling

Beleidsregels garantiestellingen aan amateursportverenigingen

Omgevingsbesluit

Verordening voorzieningen huisvesting onderwijs gemeente Maastricht 2021

Erfgoedwet

Tarievennota sport

Archiefwet 1995

Algemene subsidieverordening 2020 Maastricht

Wet stelsel openbare bibliotheekvoorzieningen

Subsidieregeling exploitatie beheerde speelvoorzieningen gemeente Maastricht 2024-2026

Wet kenbaarheid publiekrechtelijke beperkingen onroerende zaken

Subsidieregeling vervanging beheerde speelvoorzieningen 2024-2026

Wet kwaliteitsborging voor het bouwen

Subsidieregeling sport en bewegen gehandicapten en chronisch zieken gemeente Maastricht 2024-2026

Omgevingsverordening Limburg

Economische visie Maastricht 2040

Besluit kwaliteit leefomgeving

Subsidieregeling meerjarige subsidies professionele kunst Maastricht 2021-2024

Warenwetbesluit attractie- en speeltoestellen 2023

Cultuurvisie Maastricht

Besluit gewasbeschermingsmiddelen en biociden

Subsidieregeling amateurkunsten Maastricht

Wet gemeenschappelijke regelingen

Leidraad cultuurhistorische objecten 2018-2028

 

Subsidieregeling kunst in de openbare ruimte 2022-2025 gemeente Maastricht

 

Subsidieregeling museaal beleid, de stad als podium, gemeente Maastricht 2024-2026

 

Subsidieregeling impuls Jongerencultuur Maastricht 2023-2024

 

Subsidieregeling kunstscholen Maastricht 2022-2024

 

Vestingsvisie 2010-2025

 

Erfgoedverordening

 

Restauratierichtlijnen bij verbouw en onderhoud van monumenten

 

Subsidieregeling Mestreechter taol en cultuur 2024-2026

 

Bomenverordening Maastricht 2000

 

Nota Integraal Beheer Openbare Ruimte 2024-2028

 

Leidraad groen

 

Handboek Openbare Ruimte 2021

 

Gemeenschappelijke regeling Historisch Centrum Limburg (HCL)

 

6. Sociaal domein

Wet maatschappelijke ondersteuning 2015 (Wmo)

Verordening maatschappelijke ondersteuning gemeente Maastricht 2020

Uitvoeringsbesluit Wmo 2015

Beleids- en uitvoeringsplan maatschappelijke ondersteuning gemeente Maastricht 2024-2026

Besluit maatschappelijke ondersteuning

Besluit maatschappelijke ondersteuning gemeente Maastricht 2019, versie 1

Jeugdwet

Subsidieregeling jeugdbescherming en jeugdreclassering 2023 Regio Zuid-Limburg

Besluit jeugdwet

Verordening jeugdhulp versie 2019 Maastricht Heuvelland

Regeling jeugdwet

Besluit jeugdhulp gemeente Maastricht 2019

Wet kinderopvang en kwaliteitseisen peuterspeelzalen

Transformatieplan jeugdhulp regio Zuid-Limburg 2023

Besluit kwaliteit kinderopvang en peuterspeelzalen

Beleidskader Jeugdhulp Zuid-Limburg 2024-2028

Wet kinderopvang

Zicht op thuis, beleidsplan 2021-2024, Maastricht-Heuvelland

Besluit kwaliteit kinderopvang

Uitvoeringsplan 'Zicht op thuis' regio Maastricht-Heuvelland 2024

Besluit kinderopvangtoeslag

Algemene subsidieverordening 2020 Maastricht

Wet gemeentelijke antidiscriminatievoorzieningen

Subsidieregeling ‘Versterken sociale en maatschappelijke basis door vrijwillige inzet, gemeente Maastricht, 2022-2024'

Wet inburgering 2021

Subsidieregeling doelgroeparrangementen onderwijs-jeugdhulp Zuid-Limburg

Regeling opvang ontheemden Oekraïne

Subsidieverordening professionele instellingen op het gebied van welzijn en volksgezondheid

Participatiewet

Verordening kinderopvang gemeente Maastricht

Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers (TOZO)

Beleidsregels handhaving Wet kinderopvang gemeente Maastricht 2022

Wet inkomensvoorziening oudere en gedeeltelijk arbeidsongeschikte gewezen zelfstandigen (IOAZ)

Uitvoeringsbesluit kinderopvang op basis van sociaal medische indicatie (SMI) Maastricht-Heuvelland 2017 e.v.

Wet inkomensvoorziening oudere en gedeeltelijk arbeidsongeschikte werkloze werknemers (IOAW)

Verordening wet inburgering gemeente Maastricht

Besluit bijstandverlening zelfstandigen 2004

Verordening re-integratie participatiewet Maastricht-Heuvelland 2023

Wet vereenvoudiging beslagvrije voet

Afstemmingsverordening participatiewet, IOAW en IOAZ Maastricht-Heuvelland 2016 e.v.

Wet gemeentelijke schuldhulpverlening

Verordening individuele inkomenstoeslag 2015

Wet sociale werkvoorziening (Wsw)

Verordening individuele studietoeslag Participatiewet 2015

Wet gemeenschappelijke regelingen

Verordening handhaving Participatiewet, IOAW en IOAZ 2015

 

Verordening declaratieregelingen 2007

 

Verordening cliëntenparticipatie participatiewet Maastricht-Heuvelland 2025 e.v.

 

Aanvalsplan armoede en schuldhulpverlening 2020-2024

 

Regeling kwijtschelding gemeentelijke belastingen 2024

 

Verordening cliëntenparticipatie Wsw 2008

 

Verordening wachtlijstbeheer Wet Sociale Werkvoorziening Maastricht 2008

 

Verordening Persoonsgebonden budget begeleid werken Wet sociale werkvoorziening Maastricht 2008

 

Gemeenschappelijke regeling GGD Zuid-Limburg

 

Gemeenschappelijke regeling Kredietbank Limburg (KBL)

 

Gemeenschappelijke regeling Omnibuzz

 

Gemeenschappelijke regeling verwerving jeugdhulp regio Zuid-Limburg (centrumgemeente Maastricht)

 

Gemeenschappelijke regeling Gezamenlijke uitvoeringsorganisatie sociale dienst Maastricht-Heuvellandgemeenten (Sociale Zaken Maastricht Heuvelland)

 

Gemeenschappelijke regeling subsidiëring Stichting Antidiscriminatievoorziening Limburg (ADV-Limburg)

 

7. Volksgezondheid en milieu

Wet publieke gezondheid

Regionaal gezondheidsbeleid Zuid-Limburg 2020-2023

Omgevingswet

Stadsvisie Maastricht 2040

Omgevingsregeling

Omgevingsvisie Maastricht 2040

Omgevingsbesluit

Algemene subsidieverordening 2020 Maastricht

Wet informatie-uitwisseling bovengrondse en ondergrondse netten en netwerken

Subsidieverordening professionele instellingen op het gebied van welzijn en volksgezondheid

Wet milieubeheer

Subsidieregeling ‘Versterken sociale en maatschappelijke basis door vrijwillige inzet, gemeente Maastricht, 2022-2024'

Wet belastingen op milieugrondslag

Plan van aanpak Gezond en Actief Leven Akkoord Maastricht 2024 – 2026

LAP 3 (Landerlijk Afvalbeheerplan)

Handboek Openbare Ruimte 2021

Nationaal Programma Circulaire Economie 2023-2030

Hemel- en grondwaterverordening gemeente Maastricht 2022

Uitvoeringsprogramma Van afval naar grondstof – huishoudelijk afval (VANG-HHA)

Waterprogramma 2023-2026

Besluit kwaliteit leefomgeving

Aansluitverordening gemeente Maastricht 2022

Besluit activiteiten leefomgeving

Verordening eenmalig aansluitrecht Maastricht 2024

Besluit bouwwerken leefomgeving

Verordening reinigingsheffingen Maastricht 2024

Europese Bodemstrategie

Verordening rioolheffing Maastricht 2024

Wet kwaliteitsborging voor het bouwen

Regionaal beleidskader afval en grondstoffen Maastricht, Meerssen en Valkenburg aan de Geul

Klimaatwet

Afvalstoffenverordening Maastricht 2021

Europese Kaderrichtlijn water

Uitvoeringsbesluit afvalstoffenverordening Maastricht

Richtlijn 2006/118/EG van het Europees Parlement en de Raad van 12 december 2006 betreffende de bescherming van het grondwater tegen verontreiniging en achteruitgang van de toestand

Klimaatadaptatiestrategie Maastricht 2023-2027

Handelingskader voor hergebruik van PFAS-houdende grond en baggerspecie

Regionale klimaatadaptatiestrategie 2023-2027

Besluit bodemkwaliteit

Waterketenplan 2023-2027

Waterwet

Beleidsvisie externe veiligheid

Warmtewet

Locatiebeleid lucht

Elektriciteitswet 1998

Actieplan omgevingslawaai Maastricht

Gaswet

Zonebeheerplannen industrieterreinen Beatrixhaven en Bosserveld

Woningwet

Nota bodembeheer 2012

Wet basisregistratie ondergrond

Bodemkwaliteitskaart Maastricht 2019

Wet kenbaarheid publiekrechtelijke beperkingen onroerende zaken

Bodemkwaliteitskaart PFAS gemeente Maastricht 2020

Wet op de lijkbezorging

Beleidskader bodem provincie Limburg, actualisatie 2016

Besluit op de lijkbezorging

Gebiedsplan gebiedsgericht grondwaterbeheer Maastricht-Oost 2014

Wet vervoer gevaarlijke stoffen

Omgevingsplan gemeente Maastricht

Wet gemeenschappelijke regelingen

Regionale Energiestrategie Zuid-Limburg

 

Transitievisie Warmte 1.0

 

Beleidsvisie externe veiligheid

 

Zero Emission Zone Stadslogistiek

 

Algemene subsidieverordening 2020 Maastricht

 

Subsidieregeling isolatiemaatregelen gemeente Maastricht 2024

 

Subsidieregeling duurzame mobiliteit MKB gemeente Maastricht 2024

 

Subsidieregeling stimulering verduurzaming vastgoed Maastricht 2023-2024

 

Soorten management plan (SMP)

 

Verordening op het gebruik en beheer van de gemeentelijke begraafplaats, rouw- en gedenkpark Tongerseweg Maastricht 2022

 

Vereniging Afvalsamenwerking Limburg (ASL)

 

Gemeenschappelijke regeling Geul en Maas

 

Gemeenschappelijke regeling GGD Zuid-Limburg

 

Gemeenschappelijke regeling Belastingsamenwerking Gemeenten en Waterschappen (BsGW)

 

8. Volkshuisvesting, ruimtelijke ordening en stedelijke vernieuwing

Omgevingswet

Stadsvisie Maastricht 2040

Omgevingsregeling

Omgevingsvisie Maastricht 2040

Omgevingsbesluit

Omgevingsplan gemeente Maastricht

Omgevingsvisie Limburg

Legesverordening fysieke diensten Maastricht 2024

Omgevingsverordening Limburg

Welstandsnota 2018 "Maatwerk in kwaliteit"

Besluit kwaliteit leefomgeving

Verordening op de welstands-/monumentencommissie Maastricht 2023

Besluit activiteiten leefomgeving

Handboek Openbare Ruimte 2021

Besluit bouwwerken leefomgeving

Verordening naamgeving en nummering Maastricht 2010

Kadasterwet

Uitvoeringsvoorschriften naamgeving en nummering gemeente Maastricht

Wet kenbaarheid publiekrechtelijke beperkingen onroerende zaken

Beleidsregel stedenbouwkundig kader Retailpark Belvédère

Algemene subsidieverordening Provincie Limburg 2023 e.v.

Antennebeleid 2009/UMTS Nota 2009

Europees fonds voor regionale ontwikkeling (EFRO)

Kadernota grond- en vastgoedbeleid Maastricht 2022

Erfgoedwet

Nota grondprijzen 2020 gemeente Maastricht

Archiefwet 1995

Grondprijzenbrief 2024

Wet kwaliteitsborging voor het bouwen

Meerjarenprognose grond- en vastgoedexploitaties 2023

Woningwet

Protocol optievergoeding 2023

Regionale structuurvisie Wonen Zuid-Limburg

Taxatie- en verwervingsprotocol 2023

Besluit bodemkwaliteit

Woonprogrammering Maastricht 2021-2030

Leegstandswet

Woonvisie Maastricht 2018

Wet revitalisering generiek toezicht

Meerjarige prestatieafspraken Maastricht 2022-2026 (convenant gemeente - corporaties)

Wet basisregistratie adressen en gebouwen

Verordening betaalbare woningbouw Maastricht 2021

Mijnbouwwet

Huisvestingsverordeninng gemeente Maastricht 2022

Wet milieubeheer

Beheersverordening 'Woningsplitsing en Woningomzetting'

Wet aanvullende regels veiligheid wegtunnels

Uitvoeringsregels woningsplitsing, woningomzetting en kleinschalige herbestemming

Wet vervoer gevaarlijke stoffen

Regels behorende bij de facetbeheersverordening 'Woningsplitsing en woningomzetting

Wet bevordering eigenwoningbezit

Woonprogrammering Studentenhuisvesting Maastricht 2019-2024

Huisvestingswet 2014

Regeling stimulering vraaggericht bouwen 2021

Besluit verplichte afkoop woninggebonden subsidies

Beleidsregel ‘Ruim baan voor goede woningbouwplannen 2021’

Wet goed verhuurderschap

Notitie gebiedsgerichte uitwerking minimumpercentages betaalbare woningbouw

Wet vaste huurcontracten

Woonschepenverordening Zuid-Willemsvaart 2029

Onteigeningswet

Gemeenschappelijke regeling Regionale Uitvoeringsdienst Zuid-Limburg (RUD)

Wet gemeenschappelijke regelingen

Uniform uitvoerings- en handhavingsbeleid (basistaken) regio Zuid-Limburg

 

Beleidsplan VTH-taken omgevingsrecht

 

Aanwijzingsbesluit toezichthouders gemeente Maastricht

 

0. Bestuur en ondersteuning

Besluit proceskosten bestuursrecht

Verordening organisatie griffie en ondersteuning raad gemeente Maastricht 2021

Wet digitale overheid

Verordening Rekenkamer gemeente Maastricht 2024

Tijdelijk besluit digitale toegankelijkheid overheid

Algemeen reglement burgerbegroting Maastricht 2024

Besluit burgerlijke stand 1994

Reglement burgerlijke stand Maastricht 2020

Wet rechten burgerlijke stand

Verordening basisregistratie personen

Legesbesluit akten burgerlijke stand

Reglement voor de basisregistratie personen

Rijkswet op het Nederlanderschap

Legesverordening burgergerichte diensten Maastricht 2024

Besluit naturalisatietoets

Algemene verkoopvoorwaarden 2024

Besluit optie- en naturalisatiegelden 2002

Algemene erfpachtvoorwaarden 2024

Beschikking wijzigingspercentage optie- en naturalisatiegelden 2022

Archiefverordening van de gemeente Maastricht 2021

Besluit verkrijging en verlies Nederlanderschap

Besluit informatiebeheer gemeente Maastricht 2021

Regeling naturalisatietoets Nederland

Verordening onroerende zaakbelastingen Maastricht 2024

Vreemdelingenwet 2000

Verordening parkeerregulering en parkeerbelastingen 2022 (incl. tarieventabel parkeren)

Vreemdelingenbesluit 2000

Verordening hondenbelasting Maastricht 2024

Voorschrift vreemdelingen 2000

Verordening precariobelasting Maastricht 2024

Wet basisregistratie personen

Gemeenschappelijke regeling Belastingsamenwerking Gemeenten en Waterschappen (BsGW)

Besluit Basisregistratie Personen

 

Regeling basisregistratie personen

 

Paspoortwet

 

Paspoortbesluit

 

Paspoortuitvoeringsregeling Nederland 2001

 

Besluit paspoortgelden

 

Wegenverkeerswet 1994

 

Reglement rijbewijzen

 

Wet op de lijkbezorging

 

Besluit op de lijkbezorging

 

Kieswet

 

Kiesbesluit

 

Woningwet

 

Leegstandwet

 

Uitvoeringswet huurprijzen woonruimte

 

Uitvoeringsregeling huurprijzen woonruimte

 

Archiefwet 1995

 

Archiefbesluit 1995

 

Archiefregeling

 

Wet open overheid

 

Wet elektronische publicaties

 

Besluit vaststelling selectielijst gemeenten en intergemeentelijke organen 2020

 

Wet hergebruik van overheidsinformatie

 

Wet elektronische bekendmaking

 

Invorderingswet 1990

 

Wet waardering onroerende zaken

 

Uitvoeringsbesluit Wet waardering onroerende zaken

 

Uitvoeringsbesluit onderbouwing en uitvoering waardebepaling Wet waardering onroerende zaken

 

Uitvoeringsregeling instructie waardebepaling Wet waardering onroerende zaken

 

Uitvoeringsregeling uitgezonderde objecten Wet waardering onroerende zaken

 

Uitvoeringsregeling vakbekwaamheidseisen Wet waardering onroerende zaken

 

Besluit gegevensverstrekking gemeentelijke belastingheffing

 

Besluit gegevensverstrekking Wet waardering onroerende zaken

 

Wet administratiefrechtelijke handhaving verkeersvoorschriften

 

Besluit gemeentelijke parkeerbelastingen

 

Wet op de vennootschapsbelasting 1969

 

Wet gemeenschappelijke regelingen

 

 

Noot
1

In het normenkader is, conform voorgaande jaren, de interne regelgeving m.b.t. het Inkoop- en aanbestedingsbeleid gemeente Maastricht als ook de 3 decentralisaties uitgesloten waaronder de Verordening jeugdhulp Maastricht-Heuvelland versie 2019.

Noot
2

Bij de rechtmatigheidsverantwoording wordt gesproken over het begrip 'onduidelijkheden', in plaats van 'onzekerheden'. Er is sprake van een onduidelijkheid als het College van B&W in het kader van de verslaggeving niet kan aangeven of er sprake is van een rechtmatigheidsfout of niet. Bij onzekerheden gaat het veel meer over het ontbreken van informatie waardoor het college niet tot een oordeel kan komen.

Noot
3

Ook wel interim-controle genoemd.