Integraal horecabeleid Barendrecht 2025

Geldend van 15-04-2025 t/m heden

Intitulé

Integraal horecabeleid Barendrecht 2025

BESLUIT:

  • 1.

    Het Integraal Horecabeleid Barendrecht 2025 vast te stellen.

  • 2.

    De Kadernota Integraal Horecabeleid Barendrecht 2010-2014 en het Uitvoeringsbeleid exploitatievergunning Barendrecht 2012 in te trekken.

Op zoek naar balans tussen leefbaarheid en levendigheid

VOORWOORD WETHOUDER

Horeca is als de huiskamer van de samenleving: een plek waar mensen samenkomen, waar verbindingen tot stand komen en waar beleving wordt geboden. Het gemis aan ontmoeting in restaurants, cafés en lunchrooms tijdens de coronapandemie hebben we breed gevoeld. Ook in ons werelddorp Barendrecht. Hier prijzen we ons gelukkig met onze horecaondernemers. Barendrecht heeft mede dankzij hen veel te bieden! Dat is best bijzonder, op een steenworp afstand van Rotterdam met al haar aanbod.

Zowel de oude dorpskern als het gebied rondom het Havenhoofd kent een ruim en gevarieerd aanbod om een natje en een droogje te halen. Veel inwoners maken daar dankbaar gebruik van. Maar ook bezoekers uit de regio en van daarbuiten. Naast de huiskamer van de samenleving, is de horeca ook een economisch belangrijke sector. Met veel werkgelegenheid. Dat verdient erkenning. En goed beleid.

Goed horecabeleid is niet eenvoudig. Als overheid wil je enerzijds ondernemers ruimte geven om te ondernemen, ruimte om inwoners en bezoekers beleving te bieden. Anderzijds bewaakt de overheid het algemeen belang, waaronder dat van omwonenden. Dat doen we door regels op te stellen voor bijvoorbeeld geluid, verkeer en veiligheid. Maar regels alleen is niet genoeg. De samenleving moet er op kunnen vertrouwen dat die regels ook daadwerkelijk worden nageleefd. Anders hebben ze geen zin. En ze moeten regelmatig worden geactualiseerd.

Dat laatste is aan de orde. Onze kadernota integraal horecabeleid dateert alweer uit 2010. Hoog tijd om deze te herzien. De voorliggende nota Integraal Horecabeleid Barendrecht 2025 heeft als hoofddoel: een juiste balans tussen leefbaarheid en levendigheid. Dat is immers in het belang van ons allemaal.

Lennart van der Linden

Wethouder Economie

HORECA IS EEN PLEK WAAR MENSEN SAMENKOMEN,

WAAR VERBINDINGEN TOT STAND KOMEN

EN WAAR BELEVING WORDT GEBODEN.

1 NIEUW HORECABELEID

1.1 Aanleiding

Het huidige horecabeleid van de gemeente Barendrecht is sinds 21 september 2012 van kracht. Door de jaren heen is het huidige beleid, zoals opgenomen in de ‘Kadernota integraal horecabeleid Barendrecht 2010-2014’, verouderd en spreekt dit in sommige gevallen de geldende Algemene Plaatselijke Verordening (APV) 2020 van Barendrecht tegen. De openingstijden van de terrassen zijn hier een voorbeeld van. Zaken die vragen dat het horecabeleid van de gemeente Barendrecht geactualiseerd wordt.

Tevens is de inwerkingtreding van de Omgevingswet per 1 januari 2024 ook een reden om het horecabeleid te actualiseren. De Omgevingswet is namelijk een grootschalige herstructurering van verschillende wet- en regelgeving voor de fysieke leefomgeving. De Omgevingswet bundelt dan ook 26 bestaande wetten voor onder meer bouwen, milieu, water, ruimtelijke ordening en natuur. Zo gaan bestemmingsplannen en bepaalde regels die in de APV staan op in één Omgevingsplan.

IN DEZE ACTUALISATIE VAN HET HORECABELEID STAAN DE AMBITIES VAN DE GEMEENTE BARENDRECHT DIE ZIJ HEEFT MET BETREKKING TOT DE COMMERCIËLE HORECA.

Dit nieuwe beleid heeft betrekking op de volgende sectoren:

  • Restaurantsector: gelegenheden waar men kan eten, met een grote diversiteit aan verschillende keukens binnen de sector.

  • Drankensector: met name café/bar-bedrijven. Ook coffeecorners, zalencentra en nachtclubs vallen binnen deze sector.

  • Fastservice sector: bestaat uit de bedrijfstypes cafetaria, lunchrooms, shoarmazaken, fastfoodrestaurants en ijssalons (inclusief afhaal- en bezorgformules.

  • Voorzieningen in hotels restaurants, cafés, zalen of andere hierboven opgesomde voorzieningen. De logiesfunctie van de hotelsector blijft buiten beschouwing.

In deze actualisatie van het horecabeleid staan de ambities van de gemeente die zij heeft met betrekking tot de commerciële horeca. Wanneer de raad instemt met dit geactualiseerde horecabeleid komt de ‘Kadernota integraal horecabeleid Barendrecht 2010-2014’ te vervallen.

1.2 Opbouw

Hieronder vindt u een korte beschrijving hoe deze nota is opgebouwd:

Hoofdstuk 1 gaat over de aanleiding om het horecabeleid te actualiseren.

Hoofdstuk 2 behandelt de ambities. Hierin is de “horecakoers” uitgewerkt. Deze geeft weer welke doelen de gemeente heeft op het gebied van de horeca. Tevens worden in dit hoofdstuk de openingstijden van de horeca benoemd.

Hoofdstuk 3 gaat over de balans tussen leefbaarheid en levendigheid, hierin is o.a. de situering van de horeca en het belang van het naleven van de regelgeving opgenomen.

Hoofdstuk 4 gaat over de terrassen. Hierin wordt uitleg gegeven over de soorten terrassen, de terrasvergunning, de toetsingcriteria en de openingtijden van de terrassen.

Hoofdstuk 5 betreft het horecastelsel. Hierin zijn de exploitatievergunning en de vergunningplicht opgenomen, maar ook zaken als de alcoholvergunning, milieuregels, de brandveiligheid en de speelautomaten.

Hoofdstuk 6 geeft een korte inleiding over het toezicht en de handhaving op de horeca. Dit is verder uitgewerkt in het ‘handhavingsarrangement horeca Barendrecht’ dat door de burgemeester is vastgesteld.

2 EEN BRUISEND DORP MET HORECA

Als huiskamer van de samenleving wordt de horeca steeds belangrijker. Het is de plek waar mensen samenkomen, verbindingen tot stand worden gebracht en waar beleving wordt geboden. Dat vraagt om erkenning en om een goed gemeentelijk beleid. Daarnaast is de horeca belangrijk omdat deze branche arbeidsplaatsen biedt.

2.1 Horecakoers

Hieronder leggen we uit welke doelen we als gemeente nastreven op het gebied van horeca door de missie, visie en strategie te beschrijven.

Missie

De gemeente wil dat Barendrecht een levendige, leefbare en bruisende gemeente is en zoekt dan ook naar de juiste balans tussen leefbaarheid en levendigheid. Een gemeente die aantrekkelijk is om in te wonen en te werken, om te bezoeken en te recreëren.

Visie

Barendrecht is een gemeente met een divers aanbod aan horecagelegenheden. De horeca zorgt voor werkgelegenheid en draagt bij aan het Barendrechtse vestigingsklimaat. Horeca en terrassen spelen een belangrijke rol in het aantrekkelijk en levendig houden van Barendrecht. Horeca werkt verbindend, faciliteert ontmoetingen en bevordert het floreren van andere sectoren.

Strategie

Om dit te bereiken, zet de gemeente zich vooral in op het Doormanplein, het Havenhoofd, en de Middenbaan. Dit zijn locaties waar we de horeca in zijn kracht willen zetten. Deze locaties dragen bij aan de aantrekkelijkheid van Barendrecht met aandacht voor een prettig en veilig woon- en leefklimaat.

Er is alleen plaats voor ontwikkelingen die passen bij het karakter van de horecagebieden in relatie tot de directe leefomgeving.

Doelen

  • 1.

    Economische ontwikkelingskansen: Het beleid beoogt kansen te bieden voor economische groei in de horeca binnen Barendrecht. Dit omvat het afstemmen van de grootte van de sector op zowel de grootte van de gemeente als de wensen van de inwoners.

  • 2.

    Behoud van een compleet aanbod: De gemeente streeft naar het behoud van een divers en volledig aanbod van horecagelegenheden voor de inwoners. Dit draagt bij aan de leefbaarheid en biedt kansen voor ondernemers en werkgelegenheid.

  • 3.

    Een juiste balans vinden tussen ondernemerschap, leefbaarheid van de (woon)omgeving en de levendigheid van Barendrecht.

2.2 Ruimte voor de horeca

Een bruisend dorp voor bewoners en bezoekers is het uitgangspunt. Dit bereiken we met een aantrekkelijk en elkaar versterkend aanbod aan consumentendiensten. Zowel horeca, als detailhandel behoren tot deze categorie. Een duidelijk zichtbare trend is de ontwikkeling van gebieden waar verschillende functies samenkomen. Dit maakt het voor consumenten de moeite waard om er te verblijven.

Horeca speelt een belangrijke rol voor de eigen inwoners en bezoekers. In economisch opzicht verlengt de horeca de verblijfsduur van consumenten, met in deze gebieden vaak hogere bestedingen tot gevolg. De sector biedt laagdrempelige én specialistische werkgelegenheid. Veel jongeren hebben hun eerste baantje in de horeca.

Goede horeca draagt bij aan de levendigheid en het voorzieningenniveau van een gebied. Ze heeft een belangrijke sociale functie voor ontmoeting, vermaak en het genieten van het leven, maar ook als plek om te werken of voor een snelle consumptie. De horeca geeft gebieden smaak en kleur en verdient daarmee aandacht in het belang van haar toekomst.

De beleving en aantrekkelijkheid van een gebied worden veelal bepaald door een goede mix van functies, die elkaar versterken. Om die reden is een aantrekkelijk horeca-aanbod als onderdeel van de toekomstbestendige winkelgebieden wenselijk.

In woonwijken hebben we aandacht voor rust en de zittende horeca.

2.3 Ruimte voor ondernemerschap

Om te zorgen dat Barendrecht een aantrekkelijk dorp is streven we naar een optimaal ondernemersklimaat voor de horeca, duidelijke regelgeving en goede gemeentelijke communicatie. In de horeca is ruimte voor innovatie zoals maatschappelijk en duurzaam ondernemen en mengvormen tussen horeca en retail. Voor dit laatste kunnen pilots en kleinschalige experimenten worden ingezet. We verbeteren de gemeentelijke dienstverlening waar mogelijk, zodat de horecaondernemers kunnen focussen op het ondernemen.

De volgende sectorale trends zijn waar te nemen:

Ondergeschikte horeca

(mengvormen, ook wel blurring ’ genoemd)

Het combineren van zaken om het maximale eruit te halen. Dit hangt samen met de belevingseconomie en de groeiende behoefte om elkaar te ontmoeten. Dit biedt kansen, maar vraagt ook om duidelijkheid (wat kan en wat mag).

Gemak

Door drukte en haast is gemak een pre. Overal is horeca te vinden: om consumenten te ‘ ontzorgen ’ of om te flexwerken bijvoorbeeld. Dit laatste vraagt om wifi spots en mogelijkheden om te ontmoeten, formeel en informeel. Dit hangt samen met de technologische ontwikkelingen/ mogelijkheden en de behoefte om samen te zijn.

Beleving

Beleving staat centraal, bij voorkeur persoonlijk afgestemd. Dit sluit aan bij de belevingseconomie en authenticiteit. Het toevoegen van een verhaal aan een product of plek draagt sterk bij aan de beleving ervan, maar ook de sfeer van de locatie speelt een grote rol. Dit vraagt om afstemming en samenwerking. In de praktijk spelen voor het overbrengen van de beleving het design van het interieur en terras een belangrijke rol. Het interieur kan de totaalbeleving versterken (denk ook aan transparante concepten zoals open keukens) en het terras is zowel een visitekaartje als een trekker. Naast commerciële waarde heeft authenticiteit ook sociale waarde voor inwoners.

Local love

Lokale en biologische producten worden interessanter. Dit komt voort uit authenticiteit en de groeiende aandacht en betrokkenheid met duurzaamheid en gezondheid.

Pandemie

De vitaliteit van de horeca (horecabranche) kan variëren, afhankelijk van verschillende factoren, zoals economische omstandigheden, trends in consumentengedrag, wet- en regelgeving, en externe gebeurtenissen, zoals de COVID-19-pandemie.

Voor de COVID-19-pandemie was de horeca in veel landen een bloeiende industrie, bestaande uit restaurants, cafés, bars, hotels en andere eet- en drinkgelegenheden. Deze sector speelde een cruciale rol in het stimuleren van de lokale economie en het creëren van sociale ontmoetingsplaatsen. Echter, de pandemie had aanzienlijke gevolgen voor de horeca, met lockdowns, beperkingen op capaciteit en reisbeperkingen die leidden tot aanzienlijke omzetverliezen en in sommige gevallen zelfs tot sluitingen van bedrijven.

Naarmate de situatie met betrekking tot de pandemie verbeterde en maatregelen werden versoepeld, ging het binnen de horeca beter en is tot de dag van vandaag de horecasector herstellende. Toch zien we nog steeds uitdagingen, zoals veranderende consumentenvoorkeuren (bijvoorbeeld een grotere focus op gezondheid en duurzaamheid), stijgende kosten voor ingrediënten en arbeid, en vooral de energiekosten waarmee de consumenten te maken hebben.

Al met al is de horeca vaak van vitaal belang voor de economie en de samenleving als geheel, maar de mate van vitaliteit kan fluctueren afhankelijk van verschillende interne en externe factoren.

2.4 Ondergeschikte horeca

Bij ondergeschikte horeca (vaak ‘blurring ’ genoemd) is sprake van vermenging van functies. Retail, dienstverleners, maatschappelijke voorzieningen en culturele instellingen maken een combinatie met horeca. Het doel hiervan is om de aantrekkingskracht op het publiek en/of de verblijfsduur te vergroten met ondergeschikte horeca (een koffiehoek in de bibliotheek, een klein terras bij de koffie en theewinkel en dergelijke).

2.5 Openingstijden horeca

Voor de openingstijden van de horeca verwijzen we naar de bepaling die in de APV (Algemene Plaatselijke Verordening) is opgenomen. Hieronder staan de tijden die op het moment van opstellen van onderhavig beleidsplan gelden.

Horecabedrijven moeten in beginsel van maandag t/m vrijdag tussen 01.00 uur en 07:00 uur gesloten zijn. Uitzondering is het weekend (zaterdag en zondag): de openbare inrichtingen moeten dan gesloten zijn tussen 02.00 uur en 07.00 uur. De burgemeester kan op basis van artikel 2.29, lid 4 APV ontheffing verlenen van de sluitingstijd.

De openingstijden van horeca zeggen niets over de openingstijden van de terrassen. De openingstijden van de terrassen is opgenomen in artikel 2.29 APV, tevens zijn de tijden opgenomen in de exploitatievergunning van de ondernemer.

MENGVORMEN BINNEN DE HORECA HANGEN SAMEN MET DE BELEVINGSECONOMIE. DEZE BIEDEN KANSEN, MAAR VRAGEN OOK OM DUIDELIJKHEID

3 BALANS TUSSEN LEEFBAARHEID EN LEVENDIGHEID

In de horecagebieden zoals het Havenhoofd en het Doormanplein moet er naast de levendigheid blijvend aandacht zijn voor leefbaarheid en het tegengaan van overlast door toedoen en de aantrekkingskracht van de horeca. We zorgen daarom voor een goed evenwicht tussen levendigheid/dynamiek (ruimte voor ondernemerschap) en leefbaarheid (tegengaan/voorkomen van overlast). Per horecagebied wordt in de horeca-overleggen continu samen gekeken met omwonenden, horecaondernemers en toezichthouders naar het soort overlast dat wordt ervaren en worden gezamenlijk oplossingen geformuleerd.

De oude dorpskern, waar ook het Doormanplein gesitueerd is, heeft in 2009 de status van een gemeentelijk beschermd dorpsgezicht gekregen en is een populair uitgaansgebied. Op het Doormanplein bevinden zich veel horecagelegenheden die dicht tegen woningen aanliggen. Om zowel horeca als wonen op een juiste wijze te combineren en overlast te beperken is in het Meerjarenprogramma Barendrecht Werelddorp 2022-2026 de inzet van horecastewards opgenomen. Reden van de inzet was het voorkomen en beperken van de overlast. Nu halverwege de collegeperiode hebben we de inzet van de horecastewards geëvalueerd. Hieruit blijkt dat de overlast zoals die werd ervaren sterk is afgenomen. Om deze reden heeft het college besloten om de horecastewards af te schalen. Om te voorkomen dat de overlast weer toeneemt worden twee alcoholwetboa’s binnen team Veiligheid opgeleid. Zij onderhouden contacten met de horecaondernemers en onze inwoners.

3.1 Situering horecagebieden

De voornaamste horecagebieden zijn gesitueerd in gemengde buurten en/of straten die zich kenmerken door een mix van diverse functies zoals wonen, werken, winkelen, cultuur en horeca. Voorbeelden hiervan zijn het Doormanplein, de Middenbaan, en het Havenhoofd/Carnisse Veste. Buiten deze gebieden kennen we uiteraard ook horeca op Reijerwaard, Polderzicht, ‘t Schaapje en Zuidpolder. Om te kunnen voldoen aan onze ambitie is uitbreiding van horeca mogelijk, waarbij expliciet wordt gekeken of dit niet ten koste gaat van de leefbaarheid en dit ondersteunend is c.q. een positieve werking heeft op de andere functies in de straat en/of buurt als geheel. Uitbreiding van horeca mag niet leiden tot een te grote druk van de horeca op de openbare orde en het woon- en leefklimaat.

afbeelding binnen de regeling

afbeelding binnen de regeling

afbeelding binnen de regeling

Op het moment van dit schrijven zijn er op het Havenhoofd/Carnisse Veste 16 horecabedrijven gesitueerd, op het Doormanplein 4 horecabedrijven, en op de Middenbaan e.o. 21 horecabedrijven met een exploitatievergunning. In de toekomst zal ook de Stationstuinen voorzien zijn van enkele horecabedrijven.

ER WORDEN 2 ALCOHOLWET BOA’S BINNEN TEAM VEILIGHEID OPGELEID.

3.2 Belang naleven regelgeving

In het handhavingsarrangement van de gemeente Barendrecht is vastgelegd wat we van horecaondernemers verwachten. Zij worden geacht om in hun bedrijfsvoering rekening te houden met omwonenden en samen te werken met de betrokken partners, waaronder de toezichthouders. Hierbij is een veilig uitgaansklimaat en een schone, verzorgde buitenruimte het uitgangspunt. Als de bijdrage aan de leefbaarheid zich uit in een klachtenstroom van bijvoorbeeld de omwonenden dan is de gemeente genoodzaakt om toezicht gerichter in te zetten.

Het naleven van regelgeving in de horeca is van groot belang om verschillende redenen, zowel voor horecaondernemers als voor de samenleving als geheel. Hier zijn enkele belangrijke redenen waarom naleving van regels en voorschriften in de horeca essentieel is:

  • Alcoholregulering: Voor horecabedrijven die alcohol serveren, zijn er strikte regels en wetten met betrekking tot leeftijdsgrenzen voor de verkoop van alcohol en verantwoord drankgebruik. Naleving van deze regels helpt alcoholmisbruik te voorkomen.

  • Brandveiligheid: Horecagelegenheden moeten voldoen aan brandveiligheidsvoorschriften om de veiligheid van klanten en medewerkers te waarborgen. Dit omvat brandblusapparatuur, evacuatieplannen en het beperken van brandgevaarlijke situaties.

  • Geluidsregulering: Het beheersen van geluidsniveaus in horecazaken is belangrijk om overlast voor omwonenden te voorkomen. Veel gemeenten hebben regels met betrekking tot geluidsniveaus en openingstijden voor horecaondernemingen.

  • Reputatie en bedrijfsgroei: Horecaondernemingen die zich houden aan regelgeving en voorschriften genieten over het algemeen een betere reputatie en kunnen groeikansen benutten. Gasten hebben meer vertrouwen in bedrijven die zich aan de regels houden.

  • Juridische gevolgen: Het niet naleven van de regels kan leiden tot juridische problemen, boetes en zelfs de sluiting van een horecabedrijf. Naleving is dus cruciaal om juridische problemen te voorkomen.

  • Maatschappelijk verantwoord ondernemen: Het naleven van regelgeving in de horeca is een vorm van maatschappelijk verantwoord ondernemen. Het draagt bij aan een veilige, gezonde en duurzame samenleving.

Samengevat is het naleven van regels en voorschriften in de horeca niet alleen wettelijk verplicht, maar het dient ook de belangen van de klanten, medewerkers, de gemeenschap en het bedrijf zelf. Het helpt bij het handhaven van veiligheid, hygiëne en ethische normen in deze bedrijfstak en draagt bij aan het succes en de reputatie van horecabedrijven.

3.3 Verkeerssituatie rondom het horecagebied

De horeca in Barendrecht heeft een verkeersaantrekkende werking. Er zijn gevolgen op de verkeersstromen, parkeren van auto en (brom)fietsen en bevoorrading. De mate van impact op de leefbaarheid in de omgeving is sterk afhankelijk van het type horeca.

  • Restaurantsector: Voor deze sector is het parkeren van auto’s en (brom)fietsen een aandachtspunt. Goede voorzieningen hiervoor kunnen de bereikbaarheid van een restaurant verbeteren.

  • Drankensector: Cafés en bars hebben een verkeersaantrekkende werking, met name op de weekendavonden. In woongebieden kan dit voor overlast zorgen omdat op de piekmomenten ook bewoners thuis zijn. In overleg met betrokkenen moeten hiervoor oplossingen worden gevonden. Dit kan onder meer door parkeren op afstand en het aanbieden van goede stallingsvoorzieningen voor (brom)fietsen en scooters. Coffeecorners vallen ook onder deze categorie, maar zijn veelal ondergeschikt aan hun omgeving. Daarmee heeft deze functie minder grote impact op haar omgeving.

  • Voorzieningen in de hotels: Zolang de functies, anders dan de logiesfunctie, ondergeschikt zijn aan de logiesfunctie, zijn er geen nadere eisen van toepassing.

In bestaande omgeving zoekt de gemeente samen met de betrokken bedrijven naar oplossingen om verkeersknelpunten op te lossen. De aanpak van knelpunten t.a.v. verkeer worden veelal in afstemming met veiligheid bezien. Voor de horecaclusters op het Doormanplein en Havenhoofd worden intensieve gesprekken gevoerd over oplossingen die kunnen resulteren in een veiligere situatie rond de horecagebieden.

3.4 Ambitie

De gemeente Barendrecht heeft de ambitie dat ondernemers die zijn gevestigd in een horecagebied verduurzamen. Hierbij kan gedacht worden aan bezorging die wordt uitgevoerd op elektrische fietsen, scooters of met andere elektrische voertuigen. Op dit onderwerp zal nader beleid worden geformuleerd.

4 TERRASSEN

Terrassen bepalen in grote mate de kwaliteit en de sfeer van het straatbeeld. Wanneer op een juiste manier toegepast, kan een terras een positieve bijdrage leveren aan de leefbaarheid en aantrekkelijkheid van winkel- en horecagebieden.

Terrassen leveren hiermee een positieve bijdrage aan de kwaliteit van de openbare ruimte. Tegelijkertijd is het mogelijk dat juist omdat terrassen zich meestal in de openbare ruimte bevinden, dit enige mate van hinder met zich meebrengt. Daarom zijn er duidelijke regels omtrent de openstelling en de omvang van terrassen.

DEFINITIE TERRAS:

EEN BUITEN DE BESLOTEN RUIMTE VAN EEN (HORECA-)INRICHTING GELEGEN DEEL VAN DIE INRICHTING WAAR MEN ZIT- EN/OF STA GELEGENHEID BIEDT EN WAAR TEGEN BETALING DRANKEN OF SPIJZEN VOOR DIRECTE CONSUMPTIE ZIJN TE NUTTIGEN.

Terrassen moeten qua aantal, omvang, situering en verschijningsvorm zijn afgestemd op de publieksfuncties van de openbare weg en de inrichting van de openbare buitenruimte waarin zij zijn geplaatst. Voor de ondernemer is het hebben van een terras een verruiming van zijn bedrijf en heeft daarmee de mogelijkheid zijn omzet te vergroten.

Terrassen zijn een essentieel onderdeel van een levendig en veerkrachtig dorp. Met het afgeven van een terrasvergunning regelt de burgemeester de ligging, de afmeting en de openingstijden van een terras. Goede, aantrekkelijke terrassen behelzen natuurlijk meer dan enkel die onderdelen. De aankleding, het gebruik van loungebanken, schotten, parasols en algehele uitstraling heeft een groot effect op de buitenruimte en daarmee het woon- en leefklimaat. In Barendrecht willen we dan ook een basiskwaliteit voor de terrassen die vertaald wordt naar twee uitgangspunten:

  • Het terras nodigt uit tot gebruik.

  • Het terras blijft deel uitmaken van de openbare ruimte en houdt rekening met de andere functies van de openbare ruimte. Vrije ruimte is gewaarborgd en terrasmeubilair en –objecten blijven binnen de afmetingen van het terras.

In de APV (artikel 2.28d) zijn regels gesteld omtrent de terrassen. Deze dienen meerdere doelen:

  • Het waarborgen van de openbare orde en het woon- en leefklimaat;

  • Het versterken van het economische belang van de horeca en de werkgelegenheid;

  • Het bijdragen aan de verlevendiging van de horecagebieden;

  • Een juiste inrichting van de openbare buitenruimte.

4.1 Kwaliteitseisen terrassen

Terrassen zijn veelal gesitueerd in het openbaar gebied dat gedeeld moet worden met de andere gebruikers: winkelend publiek, bewoners, toeristen. Daarnaast bevinden zich hierin ook groenvoorzieningen, fietsbeugels, kunstwerken en andere objecten. Om de doorstroming te garanderen dient goed te worden nagedacht over de ligging van het terras. De doorgang moet altijd vrij zijn van uitstallingsborden, plantenbakken en andere obstakels. Het terras moet duidelijk te relateren zijn aan de inrichting en ook de grote van het terras moet worden afgestemd op het ruimtelijk karakter van de straat of buurt.

4.2 Soorten terrassen

Mooie, kwalitatief hoogwaardige terrassen verhogen de verblijfskwaliteit van de gemeente Barendrecht. Hier past een open karakter en uitstraling bij, met interactie tussen terras en bezoekers. Terrassen worden onderscheiden naar ligging en naar uitvoering. Naar ligging worden de volgende terrassen onderscheiden:

  • Gevelterrassen die rechtstreeks aan de inrichting grenzen;

  • Overterrassen die van de inrichting gescheiden zijn door een gedeelte openbare weg;

  • Terrassen op binnenterreinen;

  • Terrassen op het water, op schepen of pontons;

  • Een combinatie van de hiervoor genoemde terrassen.

Een goed zichtbaar terras draagt bij aan een veilige omgeving.

4.3 Voorkomen van overlast, schade en afval

Terrassen kunnen echter ook een keerzijde hebben. Aangezien er veel publiek buiten op straat is, kunnen omwonenden hinder ondervinden. Dit speelt met name bij de terrassen op een afgescheiden erf en de bebouwing om de terrassen heen. Deze terrassen bevinden zich tussen de huizen waardoor het geluid weerkaatst.

De plaatsing van een terras mag niet gepaard gaan met beschadiging van het wegdek, bomen, beplanting of straatmeubilair. Het is verboden wijzigingen en-/of aanpassingen aan te brengen aan de bestrating, schotten, palen of andere afzettingen. Tevens is het niet toegestaan deze te bevestigen of te verankeren in de bestrating of aan bomen of straatmeubilair. Het college van burgemeester en wethouders kan ontheffing verlenen voor dit verbod. De exploitant dient te allen tijde het terras en de directe omgeving schoon te houden en afvalbakken te plaatsen.

4.4 Openingstijden terrassen

Voor de openingstijden van de terrassen wordt verwezen naar de begripsbepaling die in de APV 2020 vermeld staat. Ten tijde van het opstellen van dit horecabeleid gelden de volgende tijden: Terrassen mogen worden gebruikt van maandag 08.00 uur t/m zaterdag 24.00 uur. Op de zondagen dienen de terrassen om 23.00 uur gesloten te zijn.

De burgemeester kan op basis van artikel 2.29 ontheffing sluitingsuur verlenen.

4.5 Hotspots

Hotspots voor het terrassenbeleid zijn het Havenhoofd en het Doormanplein. Gezien de overlast die door omwonenden wordt ervaren zijn er afspraken gemaakt over de openstelling van de terrassen. Dit is opgenomen in het Aanwijzingsbesluit Havenhoofd.

Voor het Havenhoofd is de sluitingstijd voor deze terrassen op maandag, dinsdag en woensdag vastgesteld tot 23.00 uur. Op de donderdag, vrijdag en zaterdag mogen de terrassen gebruikt worden van 08.00 uur t/m 24.00 uur. Op de zondagen dienen de terrassen om 23.00 uur gesloten te zijn

Voor het Doormanplein zijn de openingstijden van de tijdelijke terrassen van maandag t/m zondag van 07.00 uur tot 22.45 uur

Na sluitingstijd mogen er geen bezoekers meer worden toegelaten op het terras.

4.6 Terras - /exploitatievergunning

Wanneer een ondernemer een terras wenst te plaatsen bij zijn café of restaurant dan dient hij een vergunning aan te vragen. Dit is ook van toepassing wanneer de ondernemer een terras wenst op eigen grond. Bij de aanvraag voor deze vergunning zal er o.a. worden gekeken naar:

  • (Tijdelijk) omgevingsplan

  • Het mogelijk veroorzaken van (geluids)overlast

  • Eventuele verkeershinder

Aangezien een terras in veel gevallen wordt geplaatst op de openbare weg wordt scherp gekeken naar het feit of de doorgang gehandhaafd blijft. De intensiteit van met name het voetgangersverkeer en de loopstromen mag niet worden belemmerd of verstoord. Gehandicaptenroutes dienen vrijgehouden te worden. Daarnaast mag de aanwezigheid van een terras niet leiden tot verkeersonveilige of gevaarlijke situaties.

Het terras mag niet op rijlopers of brandkranen van de brandweer zijn gesitueerd. Bovendien moet voldoende ruimte vrij blijven voor het ontvluchten van personen vanuit gebouwen en voor voertuigen van hulpdiensten. Per straat kan ook worden gekozen voor een uniforme situering van de terrassen.

De situering en afmeting van het terras moet afgestemd zijn op de gevelbreedte van de inrichting, de beschikbare ruimte in de straat of op het plein, de aanwezigheid van straatmeubilair en andere permanente commerciële objecten zoals standplaatsen, winkeluitstallingen, reclameborden en andere publieksfuncties van de openbare buitenruimte. Naarmate het verkeer ter plaatse intensiever is, wordt een grotere doorloopruimte gehanteerd.

Informatie voor het aanvragen van een terrasvergunning is terug te vinden op de website van de gemeente onder het kopje ondernemen.

4.7 Huurovereenkomsten voor ingebruikname gemeentegrond

In Barendrecht zijn tientallen horecabedrijven. Veel van deze bedrijven hebben een terras. In sommige gevallen bevindt dit terras zich op grond die gemeentelijk eigendom is. Hiervoor brengen wij vooralsnog geen kosten in rekening. Vanwege de Wet Markt en Overheid zijn we echter verplicht kosten in rekening te brengen voor het gebruik van gemeentelijke grond. Het ‘gratis’ beschikbaar stellen van grond is niet mogelijk: de Wet markt en overheid eist dat minimaal de kosten in rekening worden gebracht. Daarom gaat de gemeente vanaf juli 2025 met huurovereenkomsten werken om kosten door te berekenen en oneerlijke concurrentie tegen te gaan.

5 HORECASTELSEL

5.1 Exploitatievergunning

In artikel 2.28 van de APV is bepaald dat het verboden is om een openbare inrichting te exploiteren zonder vergunning van de burgemeester. Een exploitatievergunning moet onder meer worden aangevraagd bij:

  • De vestiging van een nieuwe inrichting;

  • Overname van een bestaande inrichting;

  • Wijziging in de ondernemingsvorm en

  • Wijziging in de bedrijfsvoering;

  • Wanneer de exploitatievergunning is verlopen.

De exploitatievergunning is een vergunning ter bescherming van de openbare orde. Aan de exploitatievergunning worden voorschriften en kunnen beperkingen worden verbonden.

Er is bewust gekozen om een vergunningplicht voor het exploiteren van een (horeca)inrichting te hebben. Het horecastelsel heeft een relatie met andere wetgeving zoals de Alcoholwet en de Wet Bibob.

De wet BIBOB heet voluit de Wet Bevordering Integriteitsbeoordelingen door het openbaar bestuur en bestaat sinds 2003.

De wet geeft het openbaar bestuur de mogelijkheid om een onderzoek te doen naar (de achtergronden van) de aanvrager van een vergunning of subsidie of een partij die een vastgoedovereenkomst waar de overheid ook partij bij is, aangaat.

De wet BIBOB heeft kort gezegd als doel om misbruik van de vergunning, subsidie of vastgoedovereenkomst te voorkomen.

Na invoering van dit nieuwe horecabeleid kan het huidige Uitvoeringsbeleid exploitatievergunning komen te vervallen.

Informatie voor het aanvragen van een exploitatievergunning is terug te vinden op de website van de gemeente onder het kopje ondernemen.

INFORMATIE VOOR HET AANVRAGEN VAN EEN EXPLOITATIEVERGUNNING IS TERUG TE VINDEN OP DE WEBSITE VAN DE GEMEENTE ONDER HET KOPJE ONDERNEMEN.

5.2 Alcoholvergunning

Als er alcohol wordt verkocht of wordt geschonken in een openbare inrichting dan is er een alcoholvergunning nodig. Deze vergunning wordt bij de gemeente aangevraagd. De grondslag van deze vergunning ligt in de Alcoholwet. Met een alcoholvergunning mag er alcohol verkocht en geschonken worden aan personen van 18 jaar en ouder.

Voor het verkrijgen van genoemde alcoholvergunning zijn een aantal voorwaarden:

  • De eigenaar en leidinggevenden zijn 21 jaar of ouder.

  • Alle personen op de vergunning staan niet onder curatele.

  • Tijdens openingstijden is in ieder geval 1 leidinggevende aanwezig. Deze persoon moet ook op de vergunning vermeld staan.

  • De eigenaar en iedere leidinggevende dient in het bezit te zijn van een Verklaring Sociale hygiëne.

  • Een ondernemer mag niet van slecht levensgedrag zijn.

5.3 Paracommerciële inrichtingen

Voor verenigingen en stichtingen en ook andere non-profit organisaties zoals kerkgenootschappen (paracommercie) die alcohol schenken gelden andere regels en voorwaarden. Dit is geregeld in separaat beleid onder de paracommerciële inrichtingen.

Er zijn binnen de vereniging of stichting minstens 2 leidinggevenden met een Verklaring sociale hygiëne. Zij moeten vermeld staan op de Alcoholvergunning. Alle namen van de barvrijwilligers die een Instructie Verantwoord Alcohol (IVA) schenken hebben gevolgd, staan op een lijst die bij de bar beschikbaar is. Wanneer er alcohol wordt geschonken moet er minimaal 1 IVA-geïnstrueerde aanwezig zijn.

De uren waarop alcohol wordt geschonken en de leeftijdsgrens is op een goed zichtbare plek opgehangen. De huisregels rondom alcoholgebruik en verantwoord alcohol schenken staan in het bestuursreglement.

De grondslag voor deze regels en voorwaarden staan in de APV.

5.4 Incidentele festiviteiten

Op basis van het huidige artikel 4:3 APV mogen inrichtingen maximaal 12 incidentele festiviteiten per kalenderjaar organiseren. Deze regel geeft de horecaondernemer de mogelijkheid een activiteit/festiviteit te organiseren die de maximale geluidsnormen overschrijdt.

Om de balans te behouden tussen leefbaarheid en levendigheid mogen de incidentele festiviteiten dus maximaal 12 maal per horeca inrichting worden aangevraagd. De gemeente houdt de aanvragen per horeca onderneming bij zodat overschrijding niet kan plaatsvinden.

5.5 Milieu

Ook op het gebied van milieu zijn verschillende horecarelevante aspecten te onderkennen. Allereerst kan gewezen worden op de geluidhinder vanuit en rond de horecabedrijven als gevolg van bijvoorbeeld muziek, bezoekers en de verkeersaantrekkende werking.

Daarnaast kan stankoverlast optreden als gevolg van het bereiden van etenswaren. Horecagelegenheden komen ook in beeld als het gaat om afval. Tenslotte kan nog gewezen worden op de risico’s die samenhangen met de aanwezigheid van elektromotoren of gasflessen voor bierpompen. De handhaving van deze zaken vindt plaats door de DCMR, de politie en de brandweer. Dit onderwerp is verder terug te vinden in het Besluit activiteiten leefomgeving.

5.6 Milieu- en geluidsregels

Op 1 januari 2024 is de Omgevingswet in werking getreden. De milieuregels voor horeca uit het Activiteitenbesluit zijn vanaf die datum komen te vervallen. Een beperkt aantal milieuregels die relevant zijn voor de horeca zijn opgenomen in het Besluit activiteiten leefomgeving. Dit zijn regels opgesteld door de Rijksoverheid en gaan bijvoorbeeld over energiebesparing en het opslaan van gevaarlijke stoffen (gasflessen).

In het gemeentelijk omgevingsplan zijn ook regels terug te vinden voor de horeca. Dit betreft onder meer de regels over geluid, zwerfafval, afvalwater en de bereiding van voedingsmiddelen. Deze regels zijn nu opgenomen in het tijdelijke deel van het gemeentelijke omgevingsplan (zogenoemde bruidsschat) en komen grotendeels overeen met de regels uit het Activiteitenbesluit. Onder de Omgevingswet krijgt de gemeente meer beleidsvrijheid om geluidregels voor de horeca in het omgevingsplan op te nemen. Dit kan door middel van een definitief omgevingsplan.

5.7 Brandveiligheid

Op het terrein van de openbare veiligheid voor horeca kan in eerste instantie gedacht worden aan de brandveiligheid. Vooral bij gelegenheden waar een groot aantal bezoekers aanwezig is, is dit een belangrijk aandachtspunt. De aspecten van brandpreventie werden geregeld in het bouwbesluit en de gebruiksvergunning. Per 1 januari 2024 is het bouwbesluit komen te vervallen en is het alleen noodzakelijk een melding te maken.

Een bouwwerk moet voldoen aan de regels die staan in het Besluit bouwwerken leefomgeving (Bbl). Hierin staan onder andere regels over brandveiligheid.

In bijgevoegde tabel geeft weer in welke gevallen een melding brandveilig gebruik moet worden gedaan.

afbeelding binnen de regeling

5.8 Kansspelautomaten

Voor het plaatsen van een kansspelautomaat is een aanwezigheidsvergunning nodig. De regels voor kansspelautomaten is opgenomen in de APV 2020 van Barendrecht en de Wet op de Kansspelen.

Als hoogdrempelige horeca-inrichting zijn twee kansspelautomaten toegestaan.

Een aanwezigheidsvergunning is maximaal 5 jaar geldig.

6 TOEZICHT EN HANDHAVING

Zowel de gemeente, politie, boa’s en horecaondernemers hebben een toezichthoudende en handhavende rol in en rond horeca-inrichtingen. Alleen door een gezamenlijke aanpak wordt ervoor gezorgd dat er veilig uitgegaan kan worden en bovendien onwenselijke gedragingen kunnen worden aangepakt.

De burgemeester is primair verantwoordelijk voor de openbare orde en veiligheid in de gemeente en is belast met het toezicht op openbare samenkomsten en vermakelijkheden alsmede op de voor het publiek openstaande gebouwen en daarbij behorende erven (artikel 174 Gemeentewet). De burgemeester is zo nodig bevoegd bevelen te geven met het oog op de veiligheid. Daarnaast heeft hij de mogelijkheid om verschillende bestuursrechtelijke maatregelen in te zetten als dit nodig is. Deze mogelijkheden staan benoemd in de beleidsregel ‘handhavingsarrangement horeca Barendrecht’ die door de burgemeester is vastgesteld.

Ondertekening