Permanente link
Naar de actuele versie van de regeling
http://lokaleregelgeving.overheid.nl/CVDR738026
Naar de door u bekeken versie
http://lokaleregelgeving.overheid.nl/CVDR738026/1
Nota Controleprotocol gemeente Berg en Dal 2024
Geldend van 15-04-2025 t/m heden
Intitulé
Nota Controleprotocol gemeente Berg en Dal 2024De raad van de gemeente Berg en Dal besluit vast te stellen:
Nota Controleprotocol gemeente Berg en Dal 2024
Deze nota is vastgesteld in de openbare raadsvergadering van de gemeente Berg en Dal.
Aldus vastgesteld op 13 maart 2024.
De raad van de gemeente Berg en Dal,
De griffier,
De voorzitter,
1. Algemeen
1.1 Inleiding
Bij besluit van 26 september 2024 heeft de gemeenteraad aan Crowe Foederer opdracht verstrekt de accountantscontrole als bedoeld in artikel 213 van de Gemeentewet uit te voeren. Ter voorbereiding en ondersteuning van de uitvoering van de accountantscontrole moet de gemeenteraad nog een aantal zaken nader regelen. Dat gebeurt met dit controleprotocol. Het object van controle is de jaarrekening en het gevoerde financieel beheer.
1.2 Doelstelling
Dit controleprotocol heeft als doel nadere aanwijzingen te geven aan de accountant over de reikwijdte van de accountantscontrole, de daarvoor geldende normstellingen en de daarbij verder te hanteren goedkeurings- en rapporteringstoleranties voor de controle van de jaarrekening van de gemeente. De gemeenteraad kan de accountant alleen nadere aanwijzingen geven voor zover dit uitgaat boven de wettelijke minimumeisen. Deze nadere aanwijzingen hebben betrekking op de in dit protocol genoemde controletolerantie.
1.3 Wettelijk kader
Artikel 213 lid 1 van de Gemeentewet bepaalt dat de gemeenteraad één of meer accountants aanwijst als bedoeld in artikel 393 eerste lid Boek 2 Burgerlijk Wetboek voor de controle van de in artikel 197 Gemeentewet bedoelde jaarrekening en het daarbij verstrekken van een controleverklaring en het uitbrengen van een verslag van bevindingen.
In het kader van de opdrachtverstrekking aan de accountant kan de gemeenteraad nadere aanwijzingen geven voor te hanteren goedkeuringstoleranties en (afwijkende) rapporteringstoleranties. Ook wordt in de opdrachtverstrekking duidelijk aangegeven welke wet- en regelgeving in het kader van het financieel beheer onderwerp van rechtmatigheidscontrole is. De voor de toetsing door de accountant relevante wet- en regelgeving is in dit controleprotocol opgenomen.
2. Algemene uitgangspunten voor de controle
Zoals in artikel 213 Gemeentewet is voorgeschreven is de controle van de in artikel 197 van de Gemeentewet bedoelde jaarrekening, uitgevoerd door de door de gemeenteraad benoemde accountant, gericht op het afgeven van een oordeel over:
- •
de getrouwe weergave van de in de jaarrekening gepresenteerde baten en lasten en de activa en passiva;
- •
de getrouwheid van de in de jaarrekening opgenomen rechtmatigheidsverantwoording;
- •
de inrichting van het financieel beheer en de financiële organisatie gericht op de vraag of deze een getrouwe en rechtmatige verantwoording mogelijk maken;
- •
de jaarrekening is opgesteld in overeenstemming met de bij of op grond van algemene maatregel van bestuur te stellen regels, bedoeld in artikel 186 Gemeentewet (Besluit Begroting en Verantwoording Provincies en Gemeenten);
- •
de verenigbaarheid van het jaarverslag met de jaarrekening.
Met rechtmatigheid bedoelen we dat de in de rekening verantwoorde lasten, baten en balansmutaties rechtmatig tot stand zijn gekomen, dat wil zeggen “in overeenstemming zijn met de begroting en met de van toepassing zijnde wettelijke regelingen, waaronder gemeentelijke verordeningen”.
3. Controletoleranties
3.1 Algemeen
De accountant richt de controle in, om na te gaan of er sprake is van fouten en baseert zich daarbij op risicoanalyse, vastgestelde toleranties en statistische deelwaarnemingen en extrapolaties.
3.2 Goedkeuringstolerantie
De goedkeuringstolerantie is het bedrag dat de som van fouten in de jaarrekening of onzekerheden in de controle aangeeft, die in een jaarrekening maximaal mogen voorkomen, zonder dat de bruikbaarheid van de jaarrekening voor de oordeelsvorming door de gebruikers wordt beïnvloed. De goedkeuringstolerantie is bepalend voor de oordeelsvorming en de strekking van de af te geven controleverklaring.
In het hierna opgenomen schema zijn de goedkeuringstoleranties opgenomen zoals deze zijn opgenomen in het besluit accountantscontrole decentrale overheden (BADO, artikel 2). Deze komen overeen met het wettelijk minimum en worden berekend op basis van de begroting van het desbetreffende jaar. Het gaat daarmee om de volgende goedkeuringstoleranties:
Goedkeuringstolerantie |
Goedkeurend |
Beperking |
Oordeelonthouding |
Afkeurend |
Fouten in de jaarrekening (% lasten) |
≤ 1% |
>1% <3% |
- |
≥ 3% |
Onzekerheden in de controle (% lasten) |
≤ 3% |
>3% <10% |
≥ 10% |
- |
3.3 Rapporteringstolerantie
Naast de goedkeuringstolerantie wordt de rapporteringstolerantie onderkend. De rapporteringstolerantie heeft betrekking op het vastgestelde bedrag waarboven de accountant geconstateerde fouten en onzekerheden altijd opneemt in de rapportage van controlebevindingen. Bij overschrijding van dit bedrag vindt rapportering plaats in het verslag van bevindingen.
Voor de rapporteringstolerantie geldt de norm dat de accountant elke fout of onzekerheid groter dan 10% van de hiervoor genoemde goedkeuringstolerantie rapporteert. Daarmee sluiten we aan bij het bedrag dat we hanteren voor rapportering over verschillen in de jaarrekening (€ 100.000).
4. Begrip rechtmatigheid en de te controleren rechtmatigheidscriteria
4.1 Criteria
In het kader van de controle van de jaarrekening gelden op het gebied rechtmatigheid criteria waarmee de accountant bij de planning en uitvoering van de controlewerkzaamheden rekening moet houden. De verantwoording over deze criteria vindt plaats in de rechtmatigheidsverantwoording door het college, die is opgenomen in de jaarrekening. De accountant moet voor haar oordeelsvorming over de getrouwheid ook de rechtmatigheidsverantwoording controleren. De rechtmatigheidsverantwoording gaat in op de volgende rechtmatigheidscriteria:
- •
het begrotingscriterium;
- •
het voorwaardencriterium;
- •
het misbruik en oneigenlijk gebruik criterium (M&O-criterium).
4.2 Begrotingscriterium
Het begrotingscriterium houdt in dat financiële beheershandelingen, die ten grondslag liggen aan de baten en lasten, en ook de balansposten, tot stand zijn gekomen binnen de grenzen van de geautoriseerde begroting en hiermee samenhangende programma's. In de (programma)begroting zijn de maxima voor de lasten vermeld, die door de gemeenteraad zijn vastgesteld. Dit houdt in dat de financiële beheershandelingen moeten passen binnen de begroting, waarbij het juiste programma, de toereikendheid van het begrotingsbedrag, en ook het begrotingsjaar van belang zijn. Met de controle op de juiste toepassing van het begrotingscriterium wordt getoetst of het budgetrecht van de gemeenteraad is gerespecteerd. Het begrotingscriterium is uitgewerkt in de Kadernota rechtmatigheid van de commissie BBV en in onze financiële verordening.
4.3 Voorwaardencriterium
Besteding en inning van gelden door gemeenten en gemeenschappelijke regelingen zijn aan bepaalde voorwaarden verbonden, waarop de accountant toetst. Deze voorwaarden liggen vast in wet- en regelgeving (Algemene verbindende voorschriften van de Europese Unie, formele wetten, algemene maatregelen van bestuur, ministeriële regelingen, raadsbesluiten, verordeningen, richtlijnen, protocollen en dergelijke met een wettelijke grondslag en jurisprudentie).
De gestelde voorwaarden hebben over het algemeen betrekking op:
- •
De omschrijving van de doelgroep respectievelijk het project;
- •
De heffing- en/of declaratiegrondslag;
- •
Normbedragen;
- •
De bevoegdheden;
- •
Het voeren van een administratie;
- •
Het verkrijgen en bewaren van bewijsstukken;
- •
Aan te houden termijnen besluitvorming, betaling, declaratie e.d.;
- •
Recht, hoogte en duur.
De precieze invulling verschilt per wet, respectievelijk regeling, respectievelijk verordening. Voor alle geldstromen dient ondubbelzinnig vast te staan welke voorwaarden erop van toepassing zijn. De door hogere overheden gestelde voorwaarden liggen vaak volledig vast. Dit geldt echter niet voor de voorwaarden in de gemeentelijke regelgeving. Uitgangspunt daarbij is dat er met name tegenover derden niet met terugwerkende kracht strengere normen zullen worden toegepast.
4.4. Het misbruik en oneigenlijk gebruik criterium (M&O-criterium)
Om misbruik en oneigenlijk gebruik van overheidsgelden te voorkomen zijn beheersmaatregelen nodig. In tegenstelling tot andere getrouwheids- en rechtmatigheidsaspecten gaat het bij het M&O-criterium in het bijzonder om vast te stellen dat in de organisatie effectieve maatregelen zijn getroffen om misbruik te voorkomen, dan wel op te sporen. En dat de wet- en regelgeving duidelijk is, aangepast is aan actuele omstandigheden en te handhaven is. De gemeenteraad heeft met vaststelling van de Financiële verordening Berg en Dal en de Controleverordening Berg en Dal het kader bepaald aangaande het M&O beleid. De accountant toetst in hoeverre deugdelijke maatregelen zijn genomen ter voorkoming van misbruik en oneigenlijk gebruik.
5. Communicatie en periodiek overleg
Onderstaand is de overlegstructuur in een communicatiematrix vastgelegd voor het betreffende boekjaar. Uit oogpunt van doelmatigheid heeft het de voorkeur zoveel mogelijk gesprekken te combineren.
Naam |
Aantal per jaar |
Toelichting |
Auditcommissie |
1 à 2 |
De gemeenteraad is opdrachtgever van de accountant. De auditcommissie is namens de raad het aanspreekpunt voor de accountant. Met de auditcommissie bespreken we voorafgaand aan de controle de controleopdracht. Deze commissie behandelt ook de boardletter. In de vergadering, waarbij we de jaarrekening toelichten, licht de accountant zijn rapport van bevindingen bij de jaarrekening nader toe. |
College van burgemeester en wethouders |
1 |
Op verzoek verschijnt de accountant in de vergadering van het college. Verder licht de accountant op verzoek de interim-rapportage en de rapportage over de jaarrekening toe. |
Concerncontroller |
Div. |
De concerncontroller is voor de accountant het eerste aanspreekpunt. Er zijn drie natuurlijke momenten: het pre-auditgesprek, de bespreking van de interim-controle (op basis van de concept managementletter) en de jaarrekening (op basis van het conceptrapport van bevindingen). |
6. Rapportagemomenten accountant
6.1 Bevindingen
Tijdens en na afronding van de controlewerkzaamheden rapporteert de accountant als volgt:
Interim-controle
In het najaar voert de accountant een interim-controle uit. Over de uitkomsten van die tussentijdse controle brengt de accountant een verslag uit: de managementletter. In de managementletter staan aanbevelingen voor de interne bedrijfsvoering. Naast de managementletter schrijft de accountant ook een Boardletter. Dit is een samenvatting van de managementletter met daarin de bestuurlijk relevante punten. Het college ontvangt een afschrift van de managementletter. De boardletter, de samenvatting van de managementletter, wordt besproken met de auditcommissie. De gemeenteraad ontvangt de boardletter.
Jaarrekening
Controleverklaring
In de controleverklaring is op een gestandaardiseerde wijze, zoals wettelijk voorgeschreven, de uitkomst van de accountantscontrole weergegeven uitmondend in een oordeel over de getrouwheid van de jaarrekening. Deze controleverklaring is bestemd voor de gemeenteraad, zodat deze de door het College van Burgemeester en Wethouders opgestelde jaarrekening kan vaststellen.
Rapport van bevindingen
In overeenstemming met de Gemeentewet brengt de accountant over de accountantscontrole een rapport van bevindingen uit aan de raad en in afschrift aan het College van Burgemeester en Wethouders.
In het rapport van bevindingen rapporteert de accountant over de opzet en uitvoering van het financiële beheer en of de beheersorganisatie een getrouw en rechtmatig financieel beheer en een rechtmatige verantwoording daarover waarborgen.
Bijzondere controles
Over afzonderlijke controles (bijvoorbeeld bij subsidievaststellingen) maken we specifieke afspraken over de wijze van rapporteren en het tijdstip waarop de accountant rapporteert.
6.2 Uitgangspunten voor de rapportagevorm
Fouten of onzekerheden die de rapporteringstolerantie als bedoeld in onderdeel 3 van dit controleprotocol overschrijden, staan in een apart overzicht bij het rapport van bevindingen. De accountant rapporteert ook over eventuele bevindingen met betrekking tot de betrouwbaarheid en de continuïteit van de geautomatiseerde informatieverzorging en dataverwerking, als en voor zover relevant voor de accountantscontrole en van bestuurlijke betekenis.
7. Hardheidsclausule
Ondanks het feit dat het normenkader zorgvuldig is opgesteld is het onmogelijk te garanderen dat dit kader hiermee limitatief is. Dat betekent dat in die gevallen waarin de interne wet- en regelgeving zoals die is opgenomen in het normenkader niet voorziet, dan wel (interpretatie) ruimte laat, het college gemandateerd is om beslissingen te nemen. Wanneer het college van dit mandaat gebruik maakt, legt het hierover verantwoording af in de jaarrekening.
Ondertekening
Bijlage 1 Normenkader rechtmatigheid
Het Normenkader is een inventarisatie van de in het kader van de rechtmatigheidscontrole relevante algemene wet- en regelgeving.
Deze algemene wet- en regelgeving moet veelal nog nader worden uitgewerkt. Voor subsidies van en voor derden stellen we bijvoorbeeld nadere subsidieregels op (verordening). Ook voor belastingen/heffingen regelen we zaken nader en moet een juridische titel worden verkregen via een verordening. Deze vindt u in de kolom interne regelgeving.
De randvoorwaarden waarbinnen we uitgaven (lasten) mogen doen, ontlenen we onder meer aan de begroting. De accountant kijkt voor de rechtmatigheidsbeoordeling vooral naar de bepalingen, die betrekking hebben op recht, hoogte en duur.
Met de in dit normenkader gepresenteerde inventarisatie bieden we een minimumkader voor de reikwijdte van de rechtmatigheidscontrole zoals vastgelegd in artikel 213 Gemeentewet en het met Algemene maatregel van bestuur vastgestelde Besluit Accountantscontrole Decentrale Overheden.
De raad stelt jaarlijks het normenkader vast vóór de controle van de jaarrekening, omdat er jaarlijks wijzigingen (kunnen) plaatsvinden in zowel de interne regelgeving als de externe regelgeving.
Zie de bijlage ‘Normenkader Berg en Dal 2024’ voor gedetailleerde weergave.
Normenkader Berg en Dal 2024
Gemeente Berg en Dal heeft rekening te houden met meerdere wetten in formele zin. Deze zijn van buitenaf opgelegd en derhalve niet beïnvloedbaar door de Gemeenteraad, het College van B&W, of de Directie, noch enige ander persoon of orgaan welke direct of indirect bij gemeente Berg en Dal is betrokken. Deze wetten vallen automatisch onder het normenkader waarbinnen Gemeente Berg en Dal opereert. Onderstaand worden de belangrijkste genoemd:
- -
Grondwet
- -
Burgerlijk Wetboek
- -
Gemeentewet
- -
Algemene wet bestuursrecht (Awb)
- -
Wet Dwangsom en Beroep
- -
Wet nadeelcompensatie en schadevergoeding bij onrechtmatige besluiten
- -
Wet gemeenschappelijke regelingen
- -
Participatiewet
- -
Besluit Bijstandsverlening Zelfstandigen 2004
- -
Wet inkomensvoorziening oudere en gedeeltelijk arbeidsongeschikte gewezen zelfstandigen (IOAZ)
- -
Wet inkomensvoorziening oudere en gedeeltelijk arbeidsongeschikte werkloze werknemers (IOAW)
- -
Wet gemeentelijke schuldhulpverlening
- -
Jeugdwet
- -
Wet maatschappelijke ondersteuning (WMO)
- -
Wet Kinderopvang
- -
Wet innovatie en kwaliteit kinderopvang (Wet IKK)
- -
Wet ontwikkelingskansen door kwaliteit en educatie (Wet OKE)
- -
Wet inburgering
- -
Wet Sociale Werkvoorziening (Wsw)
- -
Besluit begroting en verantwoording (Bbv)
- -
Wet Financiering decentrale overheden (Fido)
- -
Regeling uitzettingen en derivaten decentrale overheden (Ruddo)
- -
Wet normering bezoldiging topfunctionarissen publieke en semipublieke sector (WNT)
- -
Wet op de bedrijven investeringszones
- -
Wet modernisering invoering vennootschapsbelastingplicht overheidsondernemingen
- -
Sociale verzekeringswetten
- -
Wet markt en overheid
- -
Algemene verordening gegevensbescherming (AVG)
- -
Wet Beveiliging Netwerk- en Informatiesystemen
- -
Aanbestedingswet 2012
- -
Artikel 107 VWEU (Staatssteun)
- -
Europese verordening nr. 651/2014 (Waarbij bepaalde categorieën steun op grond van de artikelen 107 en 108 van het Verdrag met de interne markt verenigbaar worden verklaard)
- -
Wet waardering onroerende zaken
- -
Invorderingswet 1990
- -
Arbeidsomstandighedenwet
- -
Wet milieubeheer
- -
Woningwet
- -
Wegenverkeerswet 1994
- -
Besluit wegslepen voertuigen
- -
Wet dieren
- -
Telecommunicatiewet
- -
Wet op de lijkbezorging
- -
Belemmeringenwet Privaatrecht
- -
Wet op het primair onderwijs
- -
Wet op het voortgezet onderwijs,
- -
Wet op de expertisecentra
- -
Omgevingswet
- -
Besluit kwaliteit leefomgeving
- -
Besluit bouwwerken leefomgeving
- -
Besluit activiteiten leefomgeving
- -
Wet algemene bepalingen omgevingsrecht (Wabo)
- -
Wet Ruimtelijke Ordening
- -
Besluit ruimtelijke ordening
- -
Bouwbesluit 2012
- -
Erfgoedwet
- -
Huisvestingswet 2014
- -
Algemene pensioenwet politieke ambtsdragers
- -
Wet basisregistratie adressen en gebouwen
- -
Wet basisregistratie personen
- -
Ambtenarenwet 2017
- -
Wet Normalisering Rechtspositie Ambtenaren (WNRA)
- -
Wet op de collectieve arbeidsovereenkomst
- -
Rechtspositiebesluit wethouders, burgermeesters, raad- en commissieleden
- -
Rechtspositiebesluit decentrale ambtsdragers
- -
Uitvoeringsbesluit voorzieningen in de huisvesting PO/VO
- -
Tozo (Tijdelijke ondersteuning noodzakelijke kosten)
- -
Regeling informatievoorziening Sisa
- -
Waterwet
- -
Wet ter voorkoming van witwassen en financiering van terrorisme
- -
Wetboek van Burgerlijke Rechtsvordering en de Faillissementswet
- -
Onteigeningswet
- -
Besluit leningsvoorwaarden decentrale overheden
- -
Wet BTW compensatiefonds
- -
Regeling schatkistbankieren decentrale overheden
- -
Wet op BTW
- -
Wet op VPB
- -
Financiële verhoudingswet
- -
Besluit financiële verhouding 2001
- -
Wet houdbare overheidsfinanciën
- -
Legesbesluit akten burgerlijke stand
- -
Speelautomatenbesluit 2000
- -
Alcoholwet
- -
Wet revitalisering generiek toezicht
- -
Wet deregulering beoordeling arbeidsrelaties
- -
Wet op de loonbelasting 1964
- -
Kostenwet invordering rijksbelastingen
- -
Tijdelijke wet opvang ontheemden Oekraïne
- -
Regeling opvang ontheemden Oekraïne
- -
Besluit tijdelijke fiscale maatregelen autobelastingen Oekraïne 2022–2025
Indien nieuwe of gewijzigde wetgeving wordt afgekondigd welke relevant is voor de activiteiten van de Gemeente Berg en Dal wordt het toetsingskader hiermee uitgebreid of aangepast.
Interne regelgeving
- -
Verordening op de heffing en invordering van marktgelden 2024 Berg en Dal
- -
Eerste wijziging van de Marktgeldverordening 2024 gemeente Berg en Dal
- -
Verordening Bedrijveninvesteringszone Groesbeek Centrum 2022 – 2026
- -
Verordening Bedrijveninvesteringszone Millingen Centrum 2020-2024
- -
Verordening bekostiging leerlingenvervoer Berg en Dal 2022
- -
Verordening op de heffing en de invordering van leges 2024 Berg en Dal
- -
Verordening op de heffing en de invordering van een forensenbelasting 2022 Berg en Dal
- -
Verordening op de heffing en de invordering van lijkbezorgingsrechten 2024 Berg en Dal
- -
Verordening op de heffing en de invordering van onroerendezaakbelastingen 2024 Berg en Dal
- -
Vaststelling Aansluitverordening Riolering Gemeente Berg en Dal 2016
- -
Gemeentelijk rioleringsplan Berg en Dal 2021-2025 (GRP)
- -
Verordening op de heffing en de invordering van rioolheffing 2024 Berg en Dal
- -
Verordening eenmalig rioolaansluitrecht 2016 Berg en Dal
- -
Verordening Werkzaamheden Kabels en Leidingen Groesbeek 2015
- -
Verordening op de heffing en invordering van afvalstoffenheffing 2024 Berg en Dal
- -
Verordening op de heffing en invordering van toeristenbelasting 2024 Berg en Dal
- -
Verordening kwijtschelding gemeentelijke belastingen Berg en Dal
- -
Algemene subsidieverordening Welzijn Berg en Dal 2017
- -
Eerste wijziging van de Algemene subsidieverordening Welzijn Berg en Dal 2017
- -
Erfgoedverordening Berg en Dal 2023
- -
Subsidieverordening instandhouding erfgoed Berg en Dal 2022
- -
Subsidieverordening projecten in de kernengemeente Berg en dal 2017
- -
Subsidieverordening Natuur en Landschap gemeente Berg en Dal 2024
- -
Subsidieverordening Groenblauwe Diensten Berg en Dal 2020
- -
Subsidieverordening Toerisme Berg en Dal 2016
- -
Subsidieregeling 80 jaar Vrijheid 2024-2025 Berg en Dal
- -
Subsidieregeling valpreventieve beweeginterventies Berg en Dal 2024
- -
Verordening materiële financiële gelijkstelling onderwijs gemeente Groesbeek 2015
- -
Verordening maatschappelijke ondersteuning en jeugdhulp gemeente Berg en Dal 2023
- -
Verordening cliëntenparticipatie Werk en Inkomen gemeente Berg en Dal 2016
- -
Fraudebeleidsplan Participatiewet IOAW, IOAZ en Bbz
- -
Re-integratieverordening participatiewet Rijk van Nijmegen (MGR)
- -
Verordening Tegemoetkoming kinderopvang SMI
- -
Verordening verrekening bestuurlijke boete bij recidive 2015 gemeente Groesbeek
- -
Verordening Doe Mee gemeente Berg en Dal 2023
- -
Verordening beslistermijn schuldhulpverlening gemeente Berg en Dal 2021
- -
Verordening Tegenprestatie naar Vermogen Berg en Dal
- -
Verordening individuele inkomenstoeslag gemeente Groesbeek 2015
- -
Verordening individuele studietoeslag Participatiewet gemeente Groesbeek 2015
- -
Verordening Wet inburgering gemeente Berg en Dal 2017
- -
Verordening inburgering gemeente Berg en Dal 2023
- -
Huisvestingsverordening Gemeente Berg en Dal 2024
- -
Verordening Subsidie Jeugdhulp 2016
- -
Verordening cliëntenparticipatie Wmo voorzieningen gehandicapten 2009 gemeente Groesbeek
- -
Verordening Toekomstbestendig Wonen Gelderland gemeente Berg en Dal
- -
Beheersverordening gemeentelijke begraafplaatsen Berg en Dal 2019
- -
Procedureverordening voor advisering tegemoetkoming in planschade gemeente Groesbeek 2015
- -
Exploitatieverordening gemeente Groesbeek 2001
- -
Exploitatieverordening gemeente Millingen aan de Rijn 2004
- -
Nota grondbeleid gemeente Berg en Dal 2017
- -
Verordening Starterslening gemeente Berg en Dal 2023
- -
Verordening kwaliteit vergunningverlening, toezicht en handhaving omgevingsrecht gemeente Berg en Dal
- -
Brandbeveiligingsverordening Groesbeek 2015
- -
Verordening auditcommissie Berg en Dal 2021
- -
Verordening controle financiële beheer en organisatie (artikel 213 Gemeentewet) Berg en Dal 2023
- -
Verordening Financieel beleid, beheer en organisatie (artikel 212 Gemeentewet) Berg en Dal 2023
- -
Nota reserves en voorzieningen 2021
- -
Verordening Rekenkamer Berg en Dal 2023
- -
Verordening onderzoeken doelmatigheid en doeltreffendheid bestuur (artikel 213a Gemeentewet) Berg en Dal 2023
- -
Subsidieverordening afkoppelen hemelwater regenwater gemeente Berg en Dal 2024
- -
Afvalstoffenverordening 2017 Berg en Dal
- -
Marktverordening gemeente Berg en Dal
- -
Verordening baatbelasting riolering buitengebied
- -
Subsidieverordening breedband internet buitengebied gemeente Berg en Dal 2019
- -
Algemene verordening ondergrondse infrastructuren Berg en Dal
- -
Verordening ambtelijke bijstand en fractieondersteuning Berg en Dal 2024
- -
Verordening rechtspositie raads- en commissieleden Berg en Dal 2024
- -
Verordening werkgeverscommissie Berg en Dal 2024
- -
Verordening Stimuleringslening en subsidie duurzame maatregelen non-profitorganisaties Berg en Dal 2024
Ziet u een fout in deze regeling?
Bent u van mening dat de inhoud niet juist is? Neem dan contact op met de organisatie die de regelgeving heeft gepubliceerd. Deze organisatie is namelijk zelf verantwoordelijk voor de inhoud van de regelgeving. De naam van de organisatie ziet u bovenaan de regelgeving. De contactgegevens van de organisatie kunt u hier opzoeken: organisaties.overheid.nl.
Werkt de website of een link niet goed? Stuur dan een e-mail naar regelgeving@overheid.nl