Permanente link
Naar de actuele versie van de regeling
http://lokaleregelgeving.overheid.nl/CVDR737967
Naar de door u bekeken versie
http://lokaleregelgeving.overheid.nl/CVDR737967/1
Bekendmaking beleidsregel over van toepassing verklaren uitgebreide procedure op aanvraag omgevingsvergunning buitenplanse omgevingsplanactiviteit
Geldend van 11-04-2025 t/m heden
Intitulé
Bekendmaking beleidsregel over van toepassing verklaren uitgebreide procedure op aanvraag omgevingsvergunning buitenplanse omgevingsplanactiviteit
Het college van burgemeester en wethouders maakt bekend dat – gelet op het bepaalde in artikel 139 Gemeentewet – het college in haar vergadering van 8 april 2025, de regeling: ‘Beleidsregel over van toepassing verklaren uitgebreide procedure op aanvraag omgevingsvergunning buitenplanse omgevingsplanactiviteit’ heeft vastgesteld.
Deze beleidsregel is van toepassing op buitenplanse omgevingsplanactiviteiten waarvoor in de gevallen als omschreven in de bijlage van deze beleidsregel, het bevoegd gezag de uniforme openbare uitgebreide voorbereidingsprocedure van toepassing kan verklaren (afdeling 3.4 Algemene wet bestuursrecht).
Voor de inhoud van deze regeling wordt verwezen naar de onderstaande tekst in deze bekendmaking. Tegen deze regeling is geen bezwaar en/of beroep mogelijk.
Kerkrade, 9 april 2025
Burgemeester en wethouders van Kerkrade,
R.M.J.S. Stijns,
Secretaris
dr. T.P. Dassen Housen
Burgemeester.
Beleidsregel over van toepassing verklaren uitgebreide procedure op aanvraag omgevingsvergunning buitenplanse omgevingsplanactiviteit.
Overwegende,
- *
Dat het college bevoegd is om onder voorwaarden per afzonderlijk geval te beslissen of de uitgebreide procedure van toepassing is.
- *
Dat op grond van artikel 16.65, lid 4, Omgevingswet voor het van toepassing verklaren van de uitgebreide procedure aan de volgende twee voorwaarden dient te worden voldaan:
- -
De aangevraagde activiteit aanzienlijke gevolgen heeft of kan hebben voor de fysieke leefomgeving; en
- -
Naar verwachting verschillende belanghebbenden bedenkingen zullen hebben tegen de activiteit.
- -
- *
Dat het college op grond van artikel 16.65, lid 1, onder a, Omgevingswet bevoegd is om te beslissen of de uitgebreide procedure van toepassing is, indien de aanvrager heeft verzocht om of ingestemd heeft met het toepassen van de uitgebreide procedure.
Besluit vast te stellen:
Beleidsregel over van toepassing verklaren uitgebreide procedure op aanvraag omgevingsvergunning buitenplanse omgevingsplanactiviteit.
Artikel 1 Begripsbepalingen
In deze beleidsregel wordt verstaan onder:
Awb: Algemene wet bestuursrecht;
Bvo: bruto vloeroppervlakte, de som van de vloeroppervlakte van alle bouwlagen, gemeten langs de buitenomtrek;
Binnenstedelijk: op grond van een omgevingsplan of een omgevingsvergunning voor een buitenplanse omgevingsplanactiviteit toegelaten stedenbouwkundig samenstel van bebouwing voor wonen, dienstverlening, bedrijvigheid, detailhandel en horeca, en de daarbij behorende openbare of sociaal-culturele voorzieningen en infrastructuur, met uitzondering van stedelijk groen aan de rand van die bebouwing en lintbebouwing langs wegen, waterwegen of waterkeringen;
Buitengebied: het grondgebied van de gemeente Kerkrade dat valt onder de plangebieden van het tijdelijke omgevingsplan van de gemeente Kerkrade, meer specifiek de bestemmingsplannen “Anstelvallei”, “Buitengebied” en “Holzkuil” en de overige bestemmingen/ functies ‘Natuur’ en ‘Agrarisch met waarden’, alsmede het toekomstige omgevingsplan van de gemeente Kerkrade; College: college van burgemeester en wethouders;
Ow: Omgevingswet.
Artikel 2 Reikwijdte
Deze beleidsregel is van toepassing op de buitenplanse omgevingsplanactiviteit (BOPA) waarvoor in de gevallen als omschreven in de bijlage van deze beleidsregel, het bevoegd gezag de uitgebreide procedure van toepassing kan verklaren (afdeling 3.4 Algemene wet bestuursrecht).
Artikel 3. Onvoorziene omstandigheden
In gevallen waarin deze beleidsregel niet voorziet, beslist het bestuursorgaan.
Artikel 4. Inwerkingtreding en titel
- 1.
Deze beleidsregel treedt in werking met ingang van de eerste dag na de dag van de bekendmaking.
- 2.
Deze beleidsregel wordt aangehaald als "Beleidsregel over van toepassing verklaren uitgebreide procedure op aanvraag omgevingsvergunning buitenplanse
omgevingsplanactiviteit”.
Aldus vastgesteld door het college van burgemeester en wethouders in zijn vergadering van 8 april 2025.
De burgemeester, de secretaris
dr. T.P. Dassen-Housen R.M.J.S. Stijns
Toelichting
In kader van de inwerkingtreding van de Omgevingswet (Ow) is op 7 juli 2021 een raadsbesluit genomen over het bindend adviesrecht van de gemeenteraad. In dit besluit is vastgesteld voor welke specifieke ruimtelijke ontwikkelingen bij een buitenplanse omgevingsplanactiviteit (BOPA) het adviesrecht, verplichte participatie en de uitgebreide procedure van toepassing zijn verklaard. Middels een BOPA kan er worden afgeweken van het (tijdelijke) omgevingsplan. In dit raadsbesluit uit 2021 is opgenomen dat de lijst van gevallen wordt geëvalueerd en geactualiseerd met de vaststelling van de nieuwe gemeentelijke omgevingsvisie. Omdat de planning voor de vaststelling van de definitieve omgevingsvisie is verschoven naar oktober 2025, is de actualisatie van het bindend adviesrecht vervroegd, namelijk ruim een jaar na de inwerkingtreding van de Ow. Op 26 maart 2025 heeft de raad hier een positief besluit over genomen.
De lijst van gevallen, opgenomen in het raadsbesluit van 2021, is juridisch niet helemaal kloppend. In dit raadsbesluit is de uitgebreide procedure van toepassing verklaard. Dit is echter geen bevoegdheid van de gemeenteraad maar van het college van burgemeester en wethouders. Het van toepassing verklaren van de uitgebreide procedure is op grond van artikel 16.65 lid 4 van de Ow aan het ‘bevoegd gezag’. Dit bevoegd gezag is het bestuursorgaan dat bevoegd is te beslissen op de aanvraag omgevingsvergunning BOPA. Dat is in dit geval het college van burgemeester en wethouders en niet de gemeenteraad.
Daarnaast kan de uitgebreide procedure niet op voorhand voor alle gevallen van toepassing worden verklaard; dit dient per afzonderlijk geval te worden beoordeeld.
Het van toepassing verklaren van de uitgebreide procedure gebeurt in het thans aan de orde zijnde besluit van het college. Na vaststelling van dit besluit c.q. de beleidsregel zal dit bekendgemaakt worden. Op basis van die beleidsregel kan (indien gewenst) de uitgebreide procedure van toepassing worden verklaard.
De lijst van de beleidsregel is afgestemd op de lijst van het adviesrecht. Deze lijst is bedoeld voor ruimtelijke ontwikkelingen met grote maatschappelijke impact en activiteiten die niet overeenkomstig zijn met bestaande beleidskaders. De lijst is zodanig opgesteld en nauwkeurig omschreven dat het duidelijk en toetsbaar is om welke specifieke gevallen het gaat. De lijst bevat uitsluitend activiteiten met aanzienlijke gevolgen voor de fysieke leefomgeving en waarbij naar verwachting verschillende belanghebbenden bedenkingen zullen hebben tegen de activiteit. Deze twee voorwaarden vormen de basis om de uitgebreide procedure van toepassing te verklaren.
Uitgebreide procedure
De reguliere procedure is het uitgangspunt onder de Ow, ook voor de BOPA. De beslistermijn voor deze reguliere procedure is 8 weken. Het bevoegd gezag kan de beslistermijn één keer verlengen met 6 weken. Voor de BOPA kan het bevoegd gezag de uitgebreide procedure van toepassing verklaren (afdeling 3.4 Algemene wet bestuursrecht). Dit is raadzaam wanneer een aanvraag veelomvattend en complex is, waardoor de korte reguliere procedure niet geschikt is voor een zorgvuldige belangenafweging. Het college van burgemeester en wethouders is bevoegd om te beslissen of een uitgebreide procedure van toepassing is. Dit kan alleen als (artikel 16.65, lid 4, Ow):
- -
De aangevraagde activiteit aanzienlijke gevolgen heeft of kan hebben voor de fysieke leefomgeving; en
- -
Naar verwachting verschillende belanghebbenden bedenkingen zullen hebben tegen de activiteit.
Of: de aanvrager heeft verzocht om of ingestemd met het toepassen van de uitgebreide procedure (artikel 16.65, lid 1, onder a, Ow).
De lijst bevat meerdere gevallen met grote maatschappelijke/ruimtelijke impact en gerede kans op bezwaar. Voor de gevallen in de lijst is thans de kolom ‘uitgebreide procedure van toepassing verklaren’ opgenomen. Met de lijst en beleidsregel kan de uitgebreide procedure indien gewenst van toepassing worden verklaard. Zodoende kan dit telkens als onderbouwing in het besluit om de uitgebreide procedure te volgen opgenomen worden. Dit zorgt ook voor transparantie richting initiatiefnemers. Dit betekent dus niet dat automatisch voor al deze gevallen de uitgebreide procedure van toepassing is. Voor het geval de gemeente aanzienlijke gevolgen verwacht voor de fysieke leefomgeving en naar verwachting bedenkingen van verschillende belanghebbenden tegen de in de lijst genoemde activiteiten, dan kan de uitgebreide procedure per geval van toepassing verklaard worden. Dit dient per afzonderlijk geval te worden beoordeeld.
Met de lijst en uitgewerkte beleidsregel kan de uitgebreide procedure indien gewenst van toepassing worden verklaard. Het is bijna niet haalbaar om een geval met adviesrecht passend te krijgen binnen de beslistermijn van de reguliere voorbereidingsprocedure (maximaal 14 weken). Dit heeft te maken met de aanlevertermijnen voor stukken in de raadscyclus en de vergaderfrequentie van de gemeenteraad (niet maandelijks). Vandaar dat het van toepassing verklaren van de uitgebreide procedure ook essentieel is om in bepaalde gevallen de wettelijke termijnen te behalen.
Conclusie
Het van toepassing verklaren van de uitgebreide procedure is op grond van artikel 16.65 lid 4 Ow aan het ‘bevoegd gezag’. Het bevoegd gezag is het bestuursorgaan dat bevoegd is te beslissen op de aanvraag omgevingsvergunning BOPA. Dat is in dit geval het college. Het van toepassing verklaren van de uitgebreide procedure dient in een door het college vast te stellen en bekend te maken beleidsregel te gebeuren en wel middels onderhavig collegebesluit. Daarbij dient opgemerkt te worden dat de lijst van de beleidsregel is afgestemd met de lijst van het adviesrecht. De kolom ‘Uitgebreide procedure van toepassing verklaren’ kan van toepassing verklaard worden voor alle genoemde gevallen.
Bijlage
Lijst met categorieën van gevallen met de uitgebreide procedure
Onderstaand volgt de lijst met categorieën van gevallen voor het van toepassing verklaren van de uitgebreide procedure.
No. |
Categorie van gevallen |
Uitgebreide procedure van toepassing verklaren |
1. |
Energietransitie: Het opwekken van (duurzame) energie:
|
√ |
2. |
Wonen:
|
√ |
3. |
Infrastructurele projecten: het aanleggen en bouwen van bovenlokale infrastructurele werken2. |
√ |
4. |
Middenspanningsstation (transportverdeelstation of regelstation) meteen gebouwoppervlakte groterdan 50m2 en een hoogte van 3,5 meter of hoger. |
√ |
5. |
De nieuwbouw en/ofwijziging van functie/gebruik van permanente maatschappelijke voorzieningen: scholen (of Integraal Kind Centrum), gezondheidszorgfuncties en gemeenschapshuizen, met een bruto vloeroppervlak (BVO)van 2000m2 of meer3. |
√ |
6. |
Het nieuwbouwen van solitaire bouwwerken hoger dan 8 meter met een grote impact op de omgeving, zoals reclamemasten. Dit geldt niet voor een antenne- installatie of zendmast4. |
√ |
Aanvullende toelichting per concreet geval
1 Bij de vaststelling van het bestemmingsplan “Buitengebied” (20 december 2017) is opgenomen dat het behouden en versterken van het kwalitatief (landschappelijk, cultuurhistorisch en ecologisch) waardevolle buitengebied essentieel is en hierbij een belangenafweging heeft plaatsgevonden. Dit heeft geleid tot één locatie voor grootschalige opwekking van duurzame energie aan de hand van een zonnepanelenveld, in dit
geval de locatie “De Locht” in het zuidwestelijk deel van de gemeente Kerkrade. Voor de overige gebieden in het buitengebied is het planologisch niet mogelijk om zonnepanelenvelden (grondopstelling) te realiseren.
2 Bij projecten voor lokale infrastructuur is geen advies van de raad nodig. Aanleg van nieuwe en aanpassingen van lokale weginfrastructuur heeft een beperkte impact en komen veelal voort uit sectoraal raads-beleid, zoals het mobiliteitsplan. Wanneer het een bovenlokaal infrastructureel werk betreft (provinciaal of Rijk), is wel advies van de gemeenteraad nodig. Dit zal echter geregeld worden via een apart spoor (projectbesluit door de provincie en/of Rijk). Voor Kerkrade is dit de hoofdinfrastructuur (N300 en spoorwegen) en het Defensieterrein aan de Rimburgerweg in Eygelshoven.
3 Het bruto vloeroppervlak (BVO) is de som van de vloeroppervlakte van alle bouwlagen, gemeten langs de buitenomtrek.
4 De antenne/zendmasten in de gemeente Kerkrade hebben in het algemeen een hoogte van ongeveer 40 meter, gemeten vanaf het maaiveld. Tevens is er in de huidige bestemmingsplannen/tijdelijk omgevingsplan een binnenplanse afwijkingsmogelijkheid opgenomen in de bestemming ‘Verkeer’, er is in principe geen BOPA nodig voor antenne-installaties of zendmasten. De plaatsing van antenne-installaties of zendmasten zijn van maatschappelijk belang om te komen tot een dekkend netwerk voor mobiele communicatie.
Ziet u een fout in deze regeling?
Bent u van mening dat de inhoud niet juist is? Neem dan contact op met de organisatie die de regelgeving heeft gepubliceerd. Deze organisatie is namelijk zelf verantwoordelijk voor de inhoud van de regelgeving. De naam van de organisatie ziet u bovenaan de regelgeving. De contactgegevens van de organisatie kunt u hier opzoeken: organisaties.overheid.nl.
Werkt de website of een link niet goed? Stuur dan een e-mail naar regelgeving@overheid.nl