Nadere regels Verordening leerlingenvervoer gemeente De Ronde Venen 2025

Geldend van 01-04-2025 t/m heden

Intitulé

Nadere regels Verordening leerlingenvervoer gemeente De Ronde Venen 2025

Burgemeester en wethouders van de gemeente De Ronde Venen;

Gelet op de Verordening leerlingenvervoer gemeente De Ronde Venen 2025;

Overwegende dat;

  • het ten behoeve van een praktische uitvoering van het leerlingenvervoer wenselijk is nadere regels vast te stellen;

  • enkele bepalingen van de Verordening leerlingenvervoer gemeente De Ronde Venen 2025 nadere uitleg behoeven;

besluiten:

vast te stellen de volgende nadere regels:

Nadere regels Verordening leerlingenvervoer gemeente De Ronde Venen 2025

Artikel 1. Definities

In deze Nadere regels wordt verstaan onder

  • 1.
    • a.

      Ouders: met gezag over de leerling belaste ouders, pleegouders, voogden of verzorgers van de leerling of indien van toepassing de meerderjarige en handelingsbekwame leerling;

    • b.

      Structurele handicap: een handicap van ten minste zes maanden waardoor de leerling geen gebruik kan maken van het openbaar vervoer, ook niet onder begeleiding;

    • c.

      verordening: Verordening leerlingenvervoer gemeente De Ronde Venen 2025.

  • 2.

    Begrippen die in deze nadere regels worden gebruikt en die niet nader worden omschreven hebben dezelfde betekenis als in de verordening.

Artikel 2. Ouders

  • 1. Het vervoer van leerlingen van huis/ opstapplaats naar school en terug en de begeleiding van de leerling in het vervoer van huis/ opstapplaats naar school en terug is een verantwoordelijkheid van ouders.

  • 2. Deze verantwoordelijkheid kunnen ouders niet op- of overdragen aan het college. De wettelijke regeling, noch de gemeentelijke regeling beperkt deze verantwoordelijkheid van de ouders.

  • 3. Bij aangepast vervoer (taxi) dienen ouders altijd te zorgen voor een warme overdracht aan een volwassene, tenzij schriftelijk is verklaard dat de leerling zelfstandig kan verblijven. Na een eerste melding van de vervoerder neemt de gemeente contact met de ouders op om de reden van afwezigheid te bespreken.

  • 4. In aanvulling op lid 3 kan het college besluiten de leerling de toegang tot het aangepast vervoer te ontzeggen tot een periode van maximaal 3 weken als (herhaaldelijk) niemand aanwezig is om de leerling aan over te dragen.

  • 5. Ouders zijn verantwoordelijk voor het actief af- en aanmelden van de leerling bij de vervoerder. Dit om te voorkomen dat de taxi onnodige ritten rijdt. Wanneer de leerling niet wordt afgemeld, nadat de gemeente hier (herhaaldelijk) met ouders contact over heeft gehad, kan het college besluiten de kosten van het vervoer bij ouders in rekening te brengen. De kosten die in rekening worden gebracht zijn de kosten van het aantal kilometers van huis naar school op de dagen waarvoor de ouders de leerling niet heeft afgemeld.

Artikel 3. Verantwoordelijkheid gemeente

Gemeenten zijn verplicht een regeling vast te stellen op basis waarvan ouders van leerlingen -onder bepaalde voorwaarden- aanspraak kunnen maken op bekostiging van de vervoerkosten van en naar school (de verordening). Het college van burgemeester en wethouders bepaalt het recht op het leerlingenvervoer, ouders ontvangen hiervoor een beschikking.

Artikel 4. Alleen onderwijs

  • 1. Leerlingenvervoer is alleen bedoeld voor vervoer van en naar school op de in de schoolgids vermelde schooltijden. Als de school de schooltijden verandert (bijvoorbeeld door een schoolreisje, studiedag en/of feestdagen) wordt het vervoer niet aangepast. Als ouders of school afwijken van de vaste schooltijden, dan is dit de verantwoordelijkheid van ouders of de school. Er wordt niet vervoerd van en naar:

    • schoolreisjes, sportdagen, (huiswerk)clubs en dergelijke;

    • zwembad;

    • vervoer tijdens de vakanties;

    • Kinderdagverblijf of buitenschoolse opvang.

  • 2. In afwijking van het eerste lid kan het college besluiten vervoer naar een buitenschools opvangadres voor en/of na schooltijd toe te kennen indien wordt voldaan aan onderstaande voorwaarden:

    • a.

      de leerling maakt gebruik van aangepast vervoer;

    • b.

      er dient bij het opvangadres iemand aanwezig te zijn die het kind opvangt;

    • c.

      het opvangadres ligt binnen de gemeente De Ronde Venen;

    • d.

      het betreft één vast adres naast het feitelijke woonadres op een vast aantal dagen;

    • e.

      het vervoer leidt niet tot een langere reistijd voor de overige kinderen in de bus en leidt niet tot meer kosten voor de gemeente;

    • f.

      het vervoer vindt plaats in aansluiting op de normale schooltijd.

  • 3. In aanvulling op artikel 2 wordt akkoord aan ouders pas gegeven na de stand-still periode van de vervoerder. In de stand-still periode (eerst weken van het nieuwe schooljaar) kunnen tijdelijk geen wijzigingen worden doorgevoerd in het vervoer, om de routes voor de kinderen en de vervoer zo stabiel mogelijk te maken.

  • 4. Indien in afwijking van het eerste lid vervoer is toegekend naar een buitenschools opvangadres en er niet meer wordt voldaan aan één of meer voorwaarden uit het tweede lid wordt de vervoersvoorziening herzien. Hierover wordt contact opgenomen met de ouder/verzorger. Vanaf het moment van verzending van het herzieningsbesluit geldt een overgangstermijn van één kwartaal.

Artikel 5. Dichtstbijzijnde toegankelijke school

  • 1. Voor de toekenning van een vergoeding wordt uitgegaan van de kosten van het vervoer naar de dichtstbijzijnde voor de leerling toegankelijke school.

  • 2. Wanneer de dichtstbijzijnde school van de onderwijssoort waarop de leerling is aangewezen niet toegankelijk is vanwege een specifieke onderwijsbehoefte, dan dient een verklaring te worden ingediend van de dichtstbijzijnde school waaruit dit blijkt. Een verklaring van de gekozen school is hierin niet voldoende.

  • 3. Voor het meten van de afstanden genoemd in de verordening wordt gebruik gemaakt van ANWB-routeplanner. Uitgangspunt is “de kortste route” met de instelling fiets of auto afhankelijk van de aanvraag.

  • 4. Voor de beoordeling van de reisduur van het openbaar vervoer wordt gebruik gemaakt van de website www.9292.nl .

  • 5. Samenwerkingsverbanden oordelen over de toelaatbaarheid van leerlingen tot gespecialiseerd onderwijs. Om scholen/ samenwerkingsverbanden en ouders al voor zij hun schoolkeuze gemaakt hebben op de hoogte te kunnen brengen van de mogelijkheden voor leerlingenvervoer zijn met de samenwerkingsverbanden in onze regio, SWVVO RUW, afspraken gemaakt. Uitgangspunt van zowel gemeente als samenwerkingsverbanden is dat gestreefd wordt naar thuisnabij passend onderwijs. Het samenwerkingsverband Passenderwijs en de verwijzende scholen van SWVVO RUW nemen bij de voorbereiding van de plaatsing van een leerling op speciaal onderwijs contact op met de gemeente om in de afweging voor de schoolkeuze de mogelijkheden voor leerlingenvervoer te betrekken. Als Passenderwijs of de verwijzende scholen van SWVVO RUW niet verwijst naar de dichtstbijzijnde voor de leerling toegankelijke school toont Passenderwijs of de verwijzende school van SWVVO RUW gemotiveerd aan waarom de dichterbij gelegen school en/ of onderwijsaanbod onvoldoende toegankelijk is voor de leerling. De gemeente kan hier zo nodig aanvullend advies aan derde over inwinnen.

Artikel 6. Vervoersadvies

Bij elke aanvraag voor leerlingenvervoer moet een vervoersadvies worden aangeleverd. Dit advies wordt gegeven door ofwel de school ofwel bij een eerste plaatsing op een school voor speciaal (basis) onderwijs het samenwerkingsverband. Met de samenwerkingsverbanden van het onderwijs zijn richtlijnen afgesproken waaraan het vervoersadvies moet voldoen:

Het vervoersadvies gaat uitsluitend in op de mogelijkheden en beperkingen van het kind bij het zelfstandig reizen met openbaar vervoer of de fiets en de groei die daarin mogelijk is. De (on) mogelijkheden van de ouders om hun kind te begeleiden dienen in het vervoersadvies buiten beschouwing te blijven.

Artikel 7. Geen drempel bij zelfstandig reizen

Om de zelfstandigheid van leerlingen te stimuleren wordt bij zelfstandig reizen met fiets en/of OV geen drempelbedrag opgelegd.

Artikel 8. Geen drempel bij SO-setting op SBO de Kristal

Aan ouders van leerlingen die door Passenderwijs worden doorverwezen naar de SO-setting (kleutergroep) van SBO De Kristal wordt geen eigen bijdrage opgelegd. De reden hiervan is dat wanneer deze leerlingen naar een SO zouden gaan zij ook geen eigen bijdrage hoeven te betalen.

Artikel 9. Praktische bezwaren (artikel 23.c)

  • 1. Wanneer ouders genoegzaam aantonen dat begeleiding van de leerling door henzelf of andere onmogelijk is dan wel tot ernstige benadeling van het gezin leidt en een andere oplossing niet mogelijk is, kan taxivervoer worden toegekend. De ouder dient in een dergelijke situatie dit ten behoeve van het college van burgemeester en wethouders genoegzaam aan te tonen om de individuele situatie te kunnen beoordelen.

  • 2. In onderstaande situaties kan er sprake zijn van ernstige benadeling van het gezin bij de begeleiding:

    • a.

      Begeleiding is langer dan 4 x 1 uur

      De ouder/ verzorger/ begeleider is voor de begeleiding minimaal 4 x 1 uur onderweg (beoordeling reisduur op basis van www.9292.ov.nl )

    • b.

      Functiebeperking ouder

      De ouder heeft een functiebeperking waardoor het niet mogelijk is om de leerling te begeleiden met het openbaar vervoer (een medische verklaring van een onafhankelijke arts/ deskundige moet worden overlegd).

    • c.

      Ouder werkt

      Ouder werkt en kan werktijden niet zodanig aanpassen dat begeleiding van de leerling mogelijk is. (Een werkgeversverklaring dient te worden overlegd waarop is vermeld wat de werkdagen, werktijden zijn en of het gezien de aard van het werk mogelijk is rekening te houden met de schooltijden).

    • d.

      Ouder heeft zorg van andere kind(eren) onder de 9 jaar

      Ouder heeft de zorg voor andere kinderen onder de 9 jaar die naar, waardoor begeleiding naar school niet mogelijk is.

      Het college kan als er sprake is van “onmogelijkheid van begeleiding” in plaats van aangepast vervoer (taxi) ook kiezen voor de inzet van begeleiding van derde.

Artikel 10. SBO de Dolfijn en SBO De Bloeiwijzer worden aangemerkt als SBO binnen het samenwerkingsverband.

Vergoeding wordt verstrekt naar de dichtstbijzijnde school voor Speciaal Basis Onderwijs in het samenwerkingsverband. Vanwege afspraken die het samenwerkingsverband Passenderwijs heeft met de buiten het samenwerkingsverband liggende SBO scholen De Dolfijn en SBO De Bloeiwijzer, worden deze scholen ook aangemerkt als scholen binnen het samenwerkingsverband. Voor andere dichterbij gelegen SBO scholen buiten het samenwerkingsverband geldt dat slechts een vergoeding wordt vertrekt op basis van openbaar vervoer naar deze dichter bij de woning gelegen school.

Artikel 11. Verhuizing

Indien leerlingen van buiten de gemeente verhuizen naar de gemeente De Ronde Venen

hebben leerlingen een kwartaal de tijd om over te stappen naar de dichtstbijzijnde toegankelijke school. Tot die tijd wordt een kilometervergoeding van maximaal 20 kilometer (retour) per dag verstrekt. Mocht de leerling na drie maanden niet zijn overgestapt, dan vervalt de kilometervergoeding in zijn geheel.

Artikel 12. Ontzegging toegang tot vervoer

Het college kan een leerling aan wie een vervoersvoorziening in de vorm van aangepast vervoer is verstrekt, tijdelijk of voor de rest van het schooljaar de toegang tot dit vervoer ontzeggen indien bij herhaling is gebleken dat de leerling (of diens ouder) door agressief gedrag of anderszins de orde in de bus verstoort of de veiligheid van bus en inzittenden in gevaar brengt.

Artikel 13. Meerjarenbeschikking

  • 1. Aan de ouders van een leerling cq. aan de leerling die recht hebben op bekostiging van een vervoersvoorziening ten behoeve van het schoolbezoek kan een beschikking voor meerdere jaren worden verstrekt bij recht op de volgende vergoedingen voor de genoemde termijn:

    Beschikking:

     
     

    Groep A

    Openbaar vervoer zonder begeleiding

    Tot eind van de school

    Groep B

    Openbaar vervoer met begeleiding, eigen vervoer of taxi (BO, SBO en SO)

    Tot verlaten basisschool

    Groep C

    Openbaar vervoer met begeleiding, eigen vervoer of taxi voor VSO cluster 1 en 3

    Maximaal 5 jaar

     
     
  • 2. Informatieplicht:

    Ouders zijn verplicht jaarlijks een door de gemeente opgesteld voortzettingsformulier in te vullen en aan het college te sturen.

  • 3. Wanneer het college geen ingevuld voortzettingsformulier ontvangt kan het college besluiten de meerjarenbeschikking in te trekken.

  • 4. Naast de informatieplicht in het tweede lid worden de ouders van leerlingen uit groep B (vanaf 10 jaar) en groep C om het jaar in januari/ februari uitgenodigd voor een gesprek over het vervoer en de mogelijkheden van de leerling om te oefenen met zelfstandig leren reizen eventueel met Eigenwijs op reis.

Artikel 14. Medische begeleiding

Indien een leerling om medische redenen begeleiding nodig heeft, zijn de ouders verantwoordelijk voor deze begeleiding. De gemeente stelt de zitplaats voor de begeleider beschikbaar.

Artikel 15. Overgangs- en slotbepalingen

  • 1. De Beleidsregels Verordening leerlingenvervoer gemeente De Ronde Venen 2015 worden ingetrokken.

  • 2. Deze Nadere regels treden in werking op de datum waarop ook de Verordening leerlingenvervoer gemeente De Ronde Venen 2025 in werking treedt.

  • 3. Deze Nadere regels worden aangehaald als Nadere regels Verordening leerlingenvervoer gemeente De Ronde Venen 2025.

Ondertekening

Mijdrecht, 4 maart 2025

Burgemeester en wethouders van De Ronde Venen,

de secretaris,

de burgemeester,