Permanente link
Naar de actuele versie van de regeling
http://lokaleregelgeving.overheid.nl/CVDR737939
Naar de door u bekeken versie
http://lokaleregelgeving.overheid.nl/CVDR737939/1
Inspraakverordening adviesraad sociaal domein 2025
Dit is een toekomstige tekst! Geldend vanaf 01-05-2025
Intitulé
Inspraakverordening adviesraad sociaal domein 2025De raad van de gemeente Venlo;
gelezen het voorstel van het college van 18 februari 2025, registratienummer 266182;
gelet op artikel 149 van de Gemeentewet en op artikel 2.1.3 lid 3 van de Wmo, artikel 47 van de Participatiewet en artikel 2.10 van de Jeugdwet;
overwegende dat de huidige inspraakverordening vanwege de inwerkingtreding van de Jeugdwet, de Wmo 2015 en de Participatiewet verouderd is;
besluit vast te stellen:
Inspraakverordening adviesraad sociaal domein Venlo 2025
de verordening die regelt op welke wijze ingezetenen, waaronder in ieder geval belanghebbenden of hun vertegenwoordigers, bij de voorbereiding van gemeentelijk sociaal-maatschappelijk beleid en uitvoering worden betrokken.
Artikel 1 Begripsbepalingen
In deze verordening wordt verstaan onder:
- 1.
Sociaal domein: de domeinen waarop de Participatiewet, de Wet maatschappelijke ondersteuning en de Jeugdwet betrekking hebben en alle hiermee samenhangende beleidsterreinen, zoals sport, onderwijs, maatschappelijke dienstverlening, gezondheid, schulddienstverlening en sociaal cultureel werk.
- 2.
Belanghebbenden: inwoners of groepen inwoners van Venlo die in de verschillende wetten onder 1a worden genoemd en of hun belangenbehartigers.
- 3.
Adviesraad: de adviesraad sociaal domein Venlo is een onafhankelijke raad en bestaat uit een groep personen, die het college gevraagd en ongevraagd adviseert over de voorbereiding en uitwerking van het beleid in het sociaal domein vanuit het perspectief en belang van de belanghebbenden.
- 4.
Platforms: georganiseerde maatschappelijke belangenorganisaties die actief zijn binnen de gemeente Venlo op het gebied van het sociaal domein en dienen als achterban voor de Adviesraad.
- 5.
College: het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Venlo.
Artikel 2 Reikwijdte verordening
- 1.
Deze verordening is van toepassing op de adviesraad en regelt de manier waarop samenwerkende beleidsvorming plaatsvindt, evenals de wijze waarop de Adviesraad vroegtijdig worden betrokken bij vraagstukken en uitvoering van de dienstverlening in het sociaal domein.
- 2.
De Inspraakverordening Venlo 2010 is onverminderd van toepassing.
- 3.
De adviesraad is niet bevoegd te adviseren naar aanleiding van klachten, bezwaarschriften en andere zaken die op individuele belanghebbenden betrekking hebben.
Artikel 3 Bevoegdheid college
- 1.
Het college is bevoegd om, binnen de financiële kaders van de gemeentebegroting, een besluit te nemen over de facilitering, waaronder het beschikbaar stellen van budget, passende faciliteiten en ambtelijke ondersteuning, van de adviesraad.
- 2.
Het college benoemt op voordracht van de adviesraad een onafhankelijk voorzitter met de volgende kwaliteiten: objectief, affiniteit met de doelgroepen en beleidsthema’s en procesmatige kwaliteiten.
Artikel 4 Samenstelling adviesraad
- 1.
De adviesraad bestaat uit 12 tot maximaal 15 personen De adviesraad is, voor zover redelijkerwijs mogelijk, zodanig samengesteld dat deze een afspiegeling is van belanghebbenden die in de verschillende wetten onder artikel 1.a van deze verordening worden genoemd.
- 2.
Leden van de adviesraad worden geacht op persoonlijke titel deel te nemen en handelen zoveel mogelijk vanuit het perspectief en belang van de belanghebbenden. Zij behartigen geen individuele belangen.
- 3.
Lidmaatschap van de adviesraad is niet verenigbaar met het werkzaam zijn binnen de gemeente Venlo, het werkzaam zijn in een leidinggevende- of beleidsfunctie binnen een zorgaanbieder of professionele instelling waar de gemeente een inkoop- of subsidierelatie mee heeft.
- 4.
Leden van de adviesraad zijn tot geheimhouding verplicht conform artikel 2:5 Algemene wet bestuursrecht.
- 5.
De adviesraad kiest uit haar midden twee leden die samen met de voorzitter het dagelijks bestuur vormen.
- 6.
Het dagelijks bestuur is, na afstemming met de leden van de adviesraad, verantwoordelijk voor de selectie van de leden van de adviesraad. Kandidaten worden vooraf geïnformeerd over de criteria die bij de selectie worden gehanteerd.
- 7.
De zittingsduur van een lid, inclusief de voorzitter, bedraagt vier jaar, welke maximaal met twee termijnen van twee jaar kan worden verlengd.
- 8.
In bijzondere gevallen kan, met unanieme instemming van alle leden van de adviesraad, hiervan worden afgeweken.
- 9.
Er is een mogelijkheid tot tussentijds vertrek als het lid hier om vraagt of als het lid het functioneren van de adviesraad zodanig belemmert en de meerderheid van de leden voorstelt aan het dagelijks bestuur om de zittingstermijn van dit lid te beëindigen
Artikel 5 Taken, bevoegdheden en verantwoordelijkheden adviesraad
- 1.
De adviesraad adviseert het college, gevraagd of ongevraagd, over het beleid op het sociaal domein.
- 2.
De adviesraad kan zelfstandig maatschappelijke vraagstukken onder de aandacht brengen van het college als deze vertaald kunnen worden naar meer algemene trends en ontwikkelingen.
- 3.
De adviesraad laat zich inhoudelijk voeden door platforms binnen het sociaal domein. Indien een platform op het door de gemeente voor advies voorgelegde beleid specifieke deskundigheid heeft, kan de Adviesraad een préadvies vragen aan het betreffende platform alvorens zij haar advies aan de gemeente uitbrengt.
- 4.
De adviesraad heeft speciale aandacht voor belanghebbenden die niet zo gemakkelijk hun stem laten horen.
- 5.
De adviesraad maakt een huishoudelijk reglement waarin het praktisch functioneren,
bij de uitvoering van onderhavige artikelen, is vastgelegd.
Artikel 6 Werkwijze
- 1.
Het college informeert de adviesraad in een vroeg stadium over (regionale) beleidskaders, uitvoeringsplannen, verordeningen en evaluaties die betrekking hebben op het sociaal domein. En informeert hen over het tijdspad en het moment waarop de adviesraad om een advies wordt gevraagd.
- 2.
Aan het begin van elk jaar stemmen het college en de adviesraad zo goed als mogelijk af welke beleidsthema’s voor advies worden voorgelegd en over welke thema’s de adviesraad wordt geïnformeerd in het betreffende jaar.
- 3.
De adviesraad ontvangt zo vroegtijdig mogelijk, spontaan en op verzoek alle informatie die zij voor de uitoefening van hun taken nodig hebben. De Adviesraad kan daartoe medewerkers van de gemeente uitnodigen. Als stukken vertrouwelijk zijn moet de indiener dit vooraf aangeven.
- 4.
De door het college gevraagde adviezen worden binnen zes weken verstrekt, tenzij anders met het college wordt overeengekomen.
- 5.
Het college draagt er zorg voor dat dit advies als bijlage bij de besluitvormingsstukken wordt gevoegd.
- 6.
Het college laat de adviesraad binnen twee weken weten wat het besluit is. Dit moet uiterlijk acht weken na datum van ontvangst van het advies gebeuren. Als dit niet lukt binnen de gestelde termijn laat het college weten wanneer de reactie komt.
- 7.
Bij een ongevraagd advies geeft het college binnen acht weken na datum van ontvangst van het advies een reactie. Als dit niet lukt binnen de gestelde termijn laat het college weten wanneer de reactie komt.
- 8.
De adviesraad komt, uitgezonderd de vakantieperiode, maandelijks bijeen op uitnodiging van de voorzitter.
- 9.
De vastgestelde verslagen en adviezen van de adviesraad worden door de vertegenwoordigers van de platforms ter beschikking gesteld aan de platforms, tenzij er dringende redenen zijn om dit niet te doen.
- 10.
De portefeuillewethouder neemt twee keer per jaar deel aan het overleg van de adviesraad. Op wederzijds verzoek kan er (incidenteel) contact plaats vinden tussen de portefeuillewethouder en het dagelijks bestuur van de adviesraad.
- 11.
Het is van belang dat de onafhankelijkheid van de adviesraad gewaarborgd blijft. Het college moet ervoor zorgen dat de adviesraad voldoende ruimte heeft om kritisch te kunnen zijn.
- 12.
Archiefvorming van alle stukken vindt plaats binnen de gemeentelijke organisatie.
Artikel 7 Budget en begroting
- 1.
De adviesraad maakt elk jaar een begroting binnen het afgesproken budget en dient deze in bij college.
- 2.
Als de adviesraad van mening is dat de begroting niet pas binnen het afgesproken budget, kan zij om extra geld vragen. Dit verzoek moet goed onderbouwd vóór 1 april van het voorafgaande jaar bij het college ingediend worden.
Artikel 8 Inwerkingtreding en intrekking oude verordeningen
- 1.
Deze verordening treedt in werking op 1 mei 2025.
- 2.
Op dat moment wordt de “Inspraakverordening adviesraad sociaal domein 2015”, zoals vastgesteld d.d. 30 september 2015 ingetrokken.
Artikel 9 Citeertitel
Deze verordening kan worden aangehaald als ”Inspraakverordening adviesraad sociaal domein 2025”.
Ondertekening
Aldus vastgesteld in de openbare vergadering van 2 april 2025
De griffier, De voorzitter
Etienne Franken, Antoin Scholten
Ziet u een fout in deze regeling?
Bent u van mening dat de inhoud niet juist is? Neem dan contact op met de organisatie die de regelgeving heeft gepubliceerd. Deze organisatie is namelijk zelf verantwoordelijk voor de inhoud van de regelgeving. De naam van de organisatie ziet u bovenaan de regelgeving. De contactgegevens van de organisatie kunt u hier opzoeken: organisaties.overheid.nl.
Werkt de website of een link niet goed? Stuur dan een e-mail naar regelgeving@overheid.nl