Regeling exploitatievergunningen coffeeshops Zaanstad 2025

Geldend van 09-04-2025 t/m heden met terugwerkende kracht vanaf 07-04-2025

Intitulé

Regeling exploitatievergunningen coffeeshops Zaanstad 2025

Intitulé

De burgemeester van Zaanstad,

gelet op 2:28 lid 5 sub b, 2:28d, 2:28e en 2:28f van Algemene plaatselijke verordening Zaanstad 2013,

besluit vast te stellen de volgende regeling:

Regeling exploitatievergunningen coffeeshops Zaanstad 2025

Artikel 1 Maximering

a. In de gemeente worden niet meer dan drie coffeeshops toegestaan.

b. Een exploitant exploiteert maximaal één coffeeshop

c. Met exploiteren wordt in het kader van dit artikel ook bedoeld het hebben van feitelijke zeggenschap of een overwegend belang in een andere coffeeshop in Zaanstad.

Artikel 2 Locaties

a. Er worden maximaal twee coffeeshops toegestaan in het gebied genoemd in bijlage 1.

b. Er wordt maximaal één coffeeshop toegestaan in het gebied genoemd in bijlage 2.

c. In de overige gebieden worden geen coffeeshops toegestaan.

Artikel 3 vestigingscriteria

Binnen de gebieden waar coffeeshops zijn toegestaan gelden de volgende gebiedscriteria:

a. Afstandscriterium

Geen coffeeshop binnen 300 meter (loopafstand) van scholen voor voorgezet onderwijs, hoger onderwijs, beroepsonderwijs of jongerencentra die zich hoofdzakelijk richten op een publiek vanaf 15 jaar en ouder of andere gevoelige bestemmingen.

b. Spreidingsbeleid / deconcentratie

Geen concentratie van coffeeshops, of van coffeeshops en andere horecabedrijven, in een gebied waarvan redelijkerwijs verwacht mag worden dat als gevolg van deze concentratie het woon- en leefklimaat in het betrokken gebied in ontoelaatbare mate worden belast. Van een concentratie is in ieder geval sprake indien twee coffeeshops binnen een straal van 750 meter van elkaar verwijderd zijn.

c. Nabijheid horeca

Geen vestiging nabij een ander horecabedrijf, als hierdoor een gevaar voor verstoring van de openbare orde ontstaat.

Artikel 4 weigeringsgronden

1. Onverminderd de in artikel 2:28b en 2:28c van de APV Zaanstad genoemde weigeringsgronden wordt een aanvraag tevens afgewezen indien:

a. de aanvraag is gedaan door een aanvrager die op grond van artikel 5 ‘Aanvraag- en selectieprocedure horeca-exploitatievergunning met de aantekening coffeeshop- 2022’ niet in aanmerking komt voor het indienen van een aanvraag;

b. het maximum aantal coffeeshops, zoals vastgesteld in artikel 1.1 en 1.2 sub a en b van deze regeling, reeds is bereikt;

c. de aanvraag ziet op een locatie waar het vestigen van een coffeeshop op grond van artikel 1.2 sub c of artikel 1.3 niet is toegestaan;

d. een van de aanvragers reeds een coffeeshop in Zaanstad exploiteert of feitelijke zeggenschap of een overwegend belang in een andere coffeeshop in Zaanstad heeft.

2. Een aanvraag kan voorts worden afgewezen in het geval en onder de voorwaarden, bedoeld in artikel 3 van de Wet bevordering integriteitsbeoordelingen door het openbaar bestuur.

3. Voordat toepassing wordt gegeven aan het tweede lid, kan het Bureau bevordering integriteitsbeoordelingen door het openbaar bestuur, bedoeld in artikel 8 van de Wet bevordering integriteitsbeoordelingen door het openbaar bestuur, om een advies als bedoeld in artikel 9 van die wet worden gevraagd.

Artikel 5 Inwerkingtreding

Deze regeling treed in werking op de eerste dag na de datum van bekendmaking.

Artikel 6 Citeertitel

Deze regeling wordt aangehaald als: Regeling exploitatievergunningen coffeeshops Zaanstad 2025

Aldus vastgesteld door de burgemeester van de gemeente Zaanstad op 7 april 2025.

Bijlage 1

Zaandam

Er is een maximum van twee coffeeshops in Zaandam, met uitzondering van het volgende gebieden:

• Gedempte Gracht

• Rustenburg (tussen Gedempte Gracht en Rozengracht)

• Rozengracht (met uitzondering van Rozengracht 90, zolang coffeeshop Headlines op dit adres is gevestigd.)

• Czarinastraat (tussen Rozengracht en Czaar Peterstraat)

• Czaar Peterstraat (tussen Rozengracht en Nicolaasstraat)

• Nicolaasstraat

• Wilhelminastraat

• A.F. de Savornin Lohmanstraat

• Peperstraat

• Zuiddijk (tussen de Wilhelminakade en de A.G. Verbeekstraat)

• Westzijde (tussen Gedempte Gracht en Stationsstraat)

• Ankersmidplein

• De Buiging

Kaart Zaandam

afbeelding binnen de regeling

Bijlage 2

Zaanstad Noord

Er is een maximum van één coffeeshop in Zaanstad Noord. Onder het gebied Zaanstad Noord vallen de locaties zoals vastgesteld in het omgevingsplan:

• Krommenie

• Krommenie Oost

• Diverse locaties Krommeniedijk 2014

• Wijzigingsplan Fortuinlaan

• Wormerveer

• Bedrijventerrein Molletjesveer

• Bedrijventerrein Noorderveld

• Zaans Pijl

• Saendelft

• Industrieterrein Assendelft Noord

• Landelijk gebied Assendelft

• Centrum Assendelft

• Omgeving Nauerna

• Kreekrijk

Kaart Zaanstad Noord

afbeelding binnen de regeling

Algemene toelichting

In de APV is per 1-1-2019 opgenomen dat voor het exploiteren van een coffeeshop een exploitatievergunning voor een horecabedrijf met de aantekening coffeeshop vereist is. Om een coffeeshop te mogen exploiteren was naast een exploitatievergunning ook een gedoogverklaring nodig. Verder moest men voldoen aan het Coffeeshopbeleid gemeente Zaanstad 2022. Met de komst van de Wet experiment gesloten coffeeshopketen is dit (tijdelijk) veranderd en komt het Coffeeshopbeleid gemeente Zaanstad 2022 te vervallen. Tijdens het experiment zal ook de gedoogverklaring vervallen omdat de inkoop en verkoop van cannabisproducten tijdens het experiment onder voorwaarden legaal zullen zijn. De meeste bepalingen uit het coffeeshopbeleid en de gedoogverklaring worden vervangen door bepalingen uit de Wet, de Regeling en het Besluit experiment gesloten Coffeeshopketen en de daarop gebaseerde Regeling experiment gesloten coffeeshopketen gemeente Zaanstad 2024. In deze laatste regeling staan nadere regels die de burgemeester op basis van onder andere artikel 12 van het Besluit experiment gesloten coffeeshopketen mag stellen. De bepalingen uit de beleidsnota Coffeeshopbeleid gemeente die zagen op de beoordeling en aanvraag van exploitatievergunningen met een aantekening coffeeshop Zaanstad 2022 staan nu in deze regeling.

Artikelsgewijze toelichting

Artikel 1 Maximumstelsel

Uit ervaring blijkt dat drie coffeeshops binnen de gemeente Zaanstad een verantwoord maximum is. Het huidige beleid is gebaseerd op de uitgangspunten en wettelijke kaders uit de jaren ’90. Het is nog steeds de basis voor samenwerking tussen de ketenpartners en zorgt eveneens nog steeds voor een redelijk stabiele markt van gedoogde verkoop van softdrugs in Zaanstad. In de artikel 6a van de Wet experiment gesloten coffeeshopketen is opgenomen dat de burgemeester bepaalt hoeveel coffeeshops in zijn gemeente zijn toegestaan. In het tweede lid is aangegeven dat een coffeeshop wordt aangemerkt als toegestaan, indien daar de verkoop van hennep of hasjiesj mag plaatsvinden op grond van een expliciete verklaring of bestendige gedragslijn van de burgemeester. De gemeente Zaanstad voldoet aan dit vereiste door een maximum te stellen aan het aantal exploitatievergunningen met een aantekening coffeeshop.

In sub c is aangegeven dat het niet alleen verboden is om als exploitant twee coffeeshops binnen Zaanstad te exploiteren, maar ook feitelijk zeggenschap over of een overwegend belang te hebben in

andere coffeeshops. Om te voorkomen dat het verbod uit het tweede lid wordt omzeild is deze bepaling opgenomen. Feitelijke zeggenschap ziet op het beheersen van de besluitvorming. Hier is bijvoorbeeld sprake van indien dezelfde natuurlijke persoon of rechtspersoon meer dan de helft van de stemmen mag uitbrengen in een orgaan van de onderneming waarin besluiten worden genomen. Van een overwegend belang is sprake als een natuurlijke persoon of een rechtspersoon meer dan 50% van het belang in de onderneming in handen heeft.

Artikel 2 Mogelijke vestigingslocatie

Vanuit gezondheidsoogpunt is een scheiding tussen alcoholverstrekkende horeca en coffeeshops aan te bevelen. Er is daarom in Zaandam een beperkt centrumgebied uitgezonderd van vestigingen om een ongewenste vermenging van functies en bezoekersstromen te voorkomen. De gebiedsomschrijving is in 2017 aangepast aan de nieuwe ontwikkelingen in het centrum van Zaandam en er is geen aanleiding om dit wijzigen. Het is uit praktische overwegingen – zoals controle en toezicht op de naleving van wet- en regelgeving en gedoogrichtlijnen – wenselijk dat de coffeeshops in de reguliere controlerondes van het horecateam van politie en de gemeente kunnen worden meegenomen. Vestiging buiten Zaandam is vanuit bedrijfseconomische motieven van coffeeshophouders wellicht aantrekkelijk. Dit beleid beoogt echter niet de bedrijfseconomische motieven rond de gedoogde handel in softdrugs te beschermen. Vanuit preventieoogpunt in het kader van de volksgezondheid en vanuit motieven op het gebied van overlastpreventie en bestrijding criminaliteit blijft een vestigingsbeleid in Zaandam de beste optie. Begin 2021 heeft een meerderheid van de raad (na het geven van een zienswijze in het Zaanstad Beraad) laten weten een coffeeshop in Zaanstad Noord te willen. Door toevoeging van de locaties in Zaanstad Noord zoals verwoord in het artikel, wordt uitvoering gegeven aan dat besluit. 2021/29897 13 d)

Artikel 3 Vestigingscriteria

Naast de reguliere (APV) toetsingscriteria die gelden bij de verlening van een horeca-exploitatievergunning, gelden voor het beoordelen van een aanvraag om een exploitatievergunning voor een coffeeshop de volgende vestigingscriteria:

a) Afstandscriterium: Een coffeeshop kent op grond van de AHOJGI-criteria een strikte toegangsleeftijd van minimaal 18 jaar. Het afstandscriterium is daarom van toepassing op scholen voor middelbaar en hoger onderwijs en jongerencentra die zich hoofdzakelijk richten op een publiek vanaf 15 jaar en ouder. Er zijn echter meer locaties denkbaar waar het vanuit problematiek van overlast, verslavingszorg, preventie-activiteiten of om andere dwingende redenen onlogisch of ongewenst is om een vestiging toe te staan. Daarom kan de vestiging van een coffeeshop nabij een dergelijke gevoelige bestemming ook verboden worden. De minimale afstand van 350 meter dient te worden gemeten via de kortste reguliere loopafstand tussen de voordeur van de coffeeshop en de hoofdentree van de school, het jongerencentrum of de andere gevoelige bestemming.

b) Spreidingsbeleid / deconcentratie: Coffeeshops en andere horecabedrijven belasten ieder op eigen wijze het woon- en leefklimaat van de omgeving. Om een cumulatief effect van deze belasting te voorkomen is een concentratie van coffeeshops niet toegestaan. Ook is een concentratie van coffeeshops en andersoortige horecabedrijven in een bepaald gebied niet toegestaan als redelijkerwijs verwacht mag worden dat als gevolg van deze samenloop van functies het woon- en leefklimaat in het betrokken gebied ontoelaatbaar wordt belast.

c) Nabijheid horeca

Als er andere horecabedrijven, bijvoorbeeld met een van de coffeeshop afwijkend doelgroepenbeleid, in de onmiddellijke nabijheid van de coffeeshop zijn gevestigd, dient het effect van de verschillende doelgroepen en bezoekersstromen te worden meegewogen bij de vestiging van een nieuwe coffeeshop. Een nieuwe coffeeshop is niet toegestaan als er problemen op het gebied van openbare orde te verwachten zijn.

7 april 2025

De burgemeester van Zaanstad

Drs. J. Hamming

Ondertekening