Permanente link
Naar de actuele versie van de regeling
http://lokaleregelgeving.overheid.nl/CVDR737930
Naar de door u bekeken versie
http://lokaleregelgeving.overheid.nl/CVDR737930/1
Beleidsregel wrakken gemeente IJsselstein 2025
Geldend van 11-04-2025 t/m heden
Intitulé
Beleidsregel wrakken gemeente IJsselstein 2025In de gemeente worden regelmatig voertuigen in de openbare ruimte en vaartuigen in de openbaar water aangetroffen die als wrak kunnen worden aangemerkt.
Voordat wordt besloten tot verwijdering over te gaan (via een handhavingsbesluit) is het van belang om de status als wrak vast te stellen. Omdat de omschrijving in de regelgeving daarvoor onvoldoende houvast geeft, is deze beleidsregel opgesteld.
Juridisch kader
Artikel 125 Gemeentewet
Algemene wet bestuursrecht, hoofdstuk 5
Wegenverkeerswet 1994
Artikel 1 eerste lid onder B - begrip weg: alle voor het openbaar verkeer openstaande wegen of paden met inbegrip van de daarin liggende bruggen en duikers en de tot die wegen behorende paden en bermen of zijkanten
begrip parkeren: het laten stilstaan van een voertuig anders dan gedurende de tijd die nodig is voor en gebruikt wordt tot het onmiddellijk in- of uitstappen van passagiers of voor het onmiddellijk laden of lossen van goederen
Wrakkenwet
Artikel 1 lid 1 - Vaartuigen, overblijfselen van vaartuigen en alle andere voorwerpen in openbare wateren gestrand, gezonken of aan den grond geraakt, of vastgeraakt op of in waterkeringen of andere waterstaatswerken, kunnen door den beheerder van het water of dien van het waterstaatswerk worden opgeruimd, zonder dat deze door belanghebbenden bij het vaartuig, of het opgeruimde voorwerp dan wel de zaken aan boord van of in of op het voorwerp aansprakelijk kan worden gesteld voor door die opruiming aan hen toegebrachte schade
Reglement verkeersregels en verkeerstekens 1990 (RVV 1990)
Artikel 1 - begrip voertuigen: fietsen, bromfietsen, gehandicaptenvoertuigen, motorvoertuigen, trams en wagens
Algemene plaatselijke verordening gemeente IJsselstein 2023(Apv)
Artikel 1:1 – Definities
- -
begrip voertuig: hetgeen daaronder wordt verstaan in artikel 1 van het Reglement verkeersregels en verkeerstekens 1990, met uitzondering van kleine wagens zoals kruiwagens en kinderwagens, en rolstoelen
- -
begrip weg: hetgeen daaronder wordt verstaan in artikel 1, eerste lid, onder b, van de Wegenverkeerswet 1994
Artikel 5:5 - Voertuigwrakken
- 1.
Het is verboden een voertuig dat rijtechnisch in onvoldoende staat van onderhoud en tevens in een kennelijk verwaarloosde toestand verkeert op de weg te parkeren.
- 2.
Het verbod is niet van toepassing op situaties waarin wordt voorzien bij of krachtens de Wet milieubeheer of het Besluit activiteiten leefomgeving.
Beleidskader
VOERTUIGEN
Om een voertuig als wrak te kwalificeren zal aan alle bestandsdelen van artikel 5:5 , eerste lid, APV moeten worden voldaan.
- 1.
Wanneer is sprake van een voertuig?
In de Apv wordt voor definitie van voertuigen aangesloten bij het RVV 1990. Het gaat om fietsen, bromfietsen, gehandicaptenvoertuigen, motorvoertuigen, trams en wagens.
- 2.
Wanneer is sprake van een ‘rijtechnisch onvoldoende staat van onderhoud’?
Dit is het geval als het voertuig ernstige technische gebreken heeft, waardoor gebruik van het voertuig in het verkeer zonder reparatie niet verantwoord of mogelijk is. Om dit te kunnen beoordelen wordt gebruikt van onderstaande beoordelingscriteria.
Aanwijzingen (niet uitputtend weergegeven) hiervoor zijn:
- a.
het voertuig vertoont lekkages
- b.
het voertuig heeft grote ongevalsschade
- c.
het voertuig is op meerdere belangrijke plaatsen doorgeroest
- d.
het voertuig is ernstig versleten en/of er ontbreken ten minste twee van de volgende onderdelen:
-
bij een motorvoertuigwrak
- 1°.
kenteken
- 2°.
één of meerdere ruiten
- 3°.
een of meerdere koplampen en/of achterlichten
- 4°.
interieuronderdelen
- 5°.
één of meerdere portieren
- 6°.
(deels) loshangende bedrading
- 7°.
(deels) loshangende beplating
- 8°.
bodemdelen
- 1°.
-
bij een brom- of motorfietswrak
- 1°.
stuur
- 2°.
zadel/buddyseat
- 3°.
één of meerdere wielen
- 4°.
trappers/voetsteunen
- 5°.
aandrijfmechanisme (motor)
- 6°.
brandstoftank
- 7°.
(deels) loshangende bedrading
- 8°.
kenteken
- 1°.
-
bij een fietswrak
- 1°.
stuur
- 2°.
zadel
- 3°.
één of meerdere wielen
- 4°.
aandrijfmechanisme (trappers, ketting, tandwielen)
- 5°.
voorvork
- 6°.
rem(men)
- 1°.
-
- 3.
Wanneer is sprake van een kennelijk verwaarloosde toestand?
Dit is het geval als het voertuig geruime tijd niet is gebruikt en daardoor praktisch gezien ook niet onderhouden wordt. En er aanwijzingen zijn dat de eigenaar er kennelijk afstand van heeft gedaan. Het ontbreken van een geldige APK of het niet hebben van een geldende verzekering zijn voorbeelden van aanwijzingen.
- 4.
Wanneer staat het voertuig op de weg?
In de Apv wordt voor definitie van weg aangesloten bij de Wegenverkeerswet 1994. Onder weg wordt verstaan: alle voor het openbaar verkeer openstaande wegen of paden met inbegrip van de daarin liggende bruggen en duikers en de tot die wegen behorende paden en bermen of zijkanten.
Als een voertuig niet op de weg staat geparkeerd kan er niet worden gehandhaafd. Artikel 5:5 lid 1 Apv is dan niet van toepassing.
- 5.
Wanneer is sprake van parkeren?
Voor het begrip parkeren sluiten we aan bij het RVV 1990. Parkeren is het laten stilstaan van een voertuig anders dan gedurende de tijd die nodig is voor en gebruikt wordt tot het onmiddellijk in- of uitstappen van passagiers of voor het onmiddellijk laden of lossen van goederen.
VAARTUIGEN
Om een vaartuig als wrak te kwalificeren zal aan artikel 1 van de Wrakkenwet moeten worden voldaan. De Apv is dus niet van toepassing.
De Wrakkenwet kent geen definitie van ‘vaartuig’. Daarom sluiten we hiervoor aan bij de Omgevingsverordening provincie Utrecht. Die omschrijft een vaartuig als ‘voorwerp of constructie, gereed of in aanbouw, uitsluitend of in hoofdzaak bestemd of ingericht voor het vervoer over water van personen of goederen’.
Een vaartuig wordt volgens de Wrakkenwet als wrak aangemerkt als het vaartuig: gestrand is, gezonken is, aan de grond is geraakt of is vastgeraakt op of in een waterkering of ander waterstaatswerk.
Naast vaartuigen kunnen ook overblijfselen van vaartuigen of andere gestrande voorwerpen onder het bereik van de Wrakkenwet vallen.
In artikel 1 van de Wrakkenwet worden ‘openbare wateren’ genoemd als het gebied waarin de wet van toepassing is. Er moet sprake zijn van een ‘vaarweg’. Dat is “elk voor het openbaar verkeer met schepen openstaand water” (artikel 1.01, onder D, onder 5o, Binnenvaartpolitiereglement).
Het begrip openbare wateren is belangrijk, omdat de Wrakkenwet alleen geldt in deze wateren. Als een wrak zich bevindt in privéwater of in openbaar water waar de gemeente geen beheer over heeft dan kan het college het wrak niet (laten) verwijderen.
Inwerkingtreding
Deze beleidsregel treedt in werking op de dag nadat deze op de voorgeschreven wijze bekend is gemaakt.
Ondertekening
Vastgesteld op 1 april 2025
Het college van IJsselstein,
Wilma van de Werken
Secretaris
Agnes Jongerius
burgemeester
Ziet u een fout in deze regeling?
Bent u van mening dat de inhoud niet juist is? Neem dan contact op met de organisatie die de regelgeving heeft gepubliceerd. Deze organisatie is namelijk zelf verantwoordelijk voor de inhoud van de regelgeving. De naam van de organisatie ziet u bovenaan de regelgeving. De contactgegevens van de organisatie kunt u hier opzoeken: organisaties.overheid.nl.
Werkt de website of een link niet goed? Stuur dan een e-mail naar regelgeving@overheid.nl