Permanente link
Naar de actuele versie van de regeling
http://lokaleregelgeving.overheid.nl/CVDR737586
Naar de door u bekeken versie
http://lokaleregelgeving.overheid.nl/CVDR737586/1
Uitvoeringsvoorschriften Verordening naamgeving en nummering Horst aan de Maas
Geldend van 04-04-2025 t/m heden
Intitulé
Uitvoeringsvoorschriften Verordening naamgeving en nummering Horst aan de MaasArtikel 1 Begripsomschrijvingen
In deze uitvoeringsvoorschriften wordt verstaan onder:
- 1.
College: burgemeester en wethouders van Horst aan de Maas.
- 2.
NEN: door de Stichting Nederlands Normalisatie Instituut uitgegeven norm, zoals die geldt op het moment van vaststelling van deze uitvoeringsvoorschriften.
- 3.
Naamdrager: bord waarop een toegekende naam is aangebracht
- 4.
Nummerdrager: bord waarop een toegekend nummer is aangebracht.
Verder gelden de begripsomschrijvingen van de Wet basisregistraties adressen en gebouwen en de Verordening naamgeving en nummering.
Artikel 2 Straatnaamgeving
-
1. Richtlijnen bij het toekennen van een straatnaam
- –
De straatnaam (in schrijfwijze of klank bij het uitspreken) mag niet te veel lijken op al in de gemeente Horst aan de Maas aanwezige straatnamen.
- –
De straatnaam moet goed uitspreekbaar en niet moeilijk te schrijven zijn.
- –
Er wordt gestreefd naar samenhang in de naamgeving van de aansluitende openbare ruimte.
- –
Een straatnaam kan naar een persoon worden vernoemd minstens tien jaar na overlijden. De naaste familie wordt om instemming gevraagd.
- –
Leden van het Koninklijk Huis mogen bij leven worden vernoemd.
- –
Wijziging van al bestaande straatnamen vindt niet plaats, tenzij hier een noodzaak voor is. Het college van burgemeester en wethouders bepaalt of sprake is van een noodzaak.
- –
-
Het proces straatnaamgeving start bij cluster Ruimte.
-
Hierbij wordt altijd advies gevraagd aan de dorpsraad. Zij draagt een voorstel aan in samenspraak met lokale heemkundevereniging en/of historische kring. Dit voorstel wordt getoetst aan de richtlijnen voor straatnaamgeving in Horst aan de Maas.
-
Deze richtlijnen zijn ontleent aan het handboek: Benoemen, nummeren en begrenzen (Uitgave VNG).
-
Het voorstel van de dorpsraad wordt besproken met de portefeuillehouder. Is deze akkoord dan wordt een adviesnota voorgelegd aan het college van B&W. Het college van B&W kan besluiten om de adviesnota te mandateren aan het teamhoofd waarna deze het straatnaambesluit(=brondocument) ondertekend.
-
Het straatnaambesluit moet vervolgens binnen vier dagen doorgestuurd worden naar IV Gegevensmanagement voor opname in de BAG.
-
Het besluit wordt ook doorgestuurd naar team Omgevingsvergunningen voor publicatie.
-
Tevens wordt het besluit ter inzage gelegd.
-
Betrokken partijen worden geïnformeerd over het besluit.
-
Aan de buitendienst van Openbare Werken wordt opdracht gegeven, met toezending van het straatnaambesluit, om straatnaamborden te plaatsen.
-
De bij het proces straatnaamgeving behorende taken van cluster Ruimte zijn het verzamelen en coördineren van alle benodigde informatie die nodig is voor een goede besluitvorming. En in contact staan met de dorpsraden en de lokale heemkundeverenigingen, de aanvrager, team basisregistraties/gegevensmanagement, portefeuillehouder, Openbare Werken.
Artikel 3 Nummeraanduiding
De volgende regels gelden bij het toekennen van de nummering.
- 1.
Het nummer kan alleen worden toegekend binnen een officiële naamgeving. Als er nog geen straatnaam is vastgesteld, dient dit eerst te gebeuren.
- 2.
Het nummer bestaat eerst uit een getal.
- 3.
Indien nodig wordt het nummer gevolgd door een kleine letter.
Niet een I, J, O of Q in verband met verwarring met cijfers en andere letters.
- 4.
Indien nodig wordt ad. 3 gevolgd door een toevoeging en een volgnummer
- 5.
Een eventueel bij een getal gebruikte lettercombinatie mag geen betekenis kennen.
- 6.
De nummering is opgebouwd uit de combinatie cijfers – letters – toevoeging – volgnummer.
Wijze van nummering.
- –
De nummers lopen op vanuit het centrum van de woonplaats of vanuit een voor dit doel vast te stellen centraal punt.
- –
Aan de linkerkant de oneven nummers, aan de rechterkant de even nummers.
- –
Op wegen die loodrecht op deze richting liggen, nummers volgens de richting met de wijzers van de klok mee.
- –
In deze situatie moeten de nummers aan de ene kant oneven en aan de andere kant even zijn. Dit geldt eveneens voor het geval dat de weg slechts aan één zijde wordt bebouwd, en voor gebouwen die niet direct aan de weg zijn gelegen. Een gekozen systeem dient zo goed mogelijk consequent te worden doorgevoerd. Bij doodlopende wegen dient de nummering vanaf de aangrenzende weg aan te vangen.
- –
De nummers lopen op van noord via oost naar zuid en van west via noord naar oost. Op de tussengelegen wegen moet van de twee richtingen de dichtst bijgelegen richting worden aangehouden. Bij precies in een richting van 45 graden gelegen wegen ten opzichte van de noord-zuid as, moet van noord naar zuid worden genummerd.
- –
De nummering geschiedt in overeenstemming met de rangorde van wegen. Deze nummering is alleen geschikt voor nieuwe wijken die ten opzichte van de bestaande bebouwde omgeving afgezonderd zijn gesitueerd.
- –
Bij bovenstaande wijze van toekennen van nummers, geldt dat altijd bij de per kern gehanteerde methode van nummering wordt aangesloten.
- –
Wanneer een weg begint of eindigt met, dan wel onderbroken wordt door een plein dat dezelfde naam draagt als die weg, moet worden doorgenummerd alsof het plein een onderdeel van de weg is.
- –
Bij gebouwen met meer dan één hoofdtoegang, dient het gebouw denkbeeldig in zoveel delen te worden verdeeld als er hoofdtoegangen zijn. Elk deel moet afzonderlijk van een nummer of een nummerreeks worden voorzien.
- –
Gebouwen met toegangen aan verschillende wegen moeten worden genummerd volgens de nummering zoals deze plaats vindt langs de weg of straat waaraan de (hoofd)toegangen gelegen zijn.
- –
Het nummeren van gebouwen met meer dan één bouwlaag waarin meer nummers vereist zijn, moet worden begonnen bij de onderste bouwlaag met voor verblijf voor mensen bestemde ruimten. Wanneer zich de mogelijkheid voordoet om zowel in horizontale als verticale richting te nummeren, dan dient steeds eerst te worden gekozen voor horizontaal in richting van nummering en vervolgens verticaal in klimrichting, Wanneer de klimrichting tegengesteld is aan de richting van de nummering, dient steeds eerst te worden gekozen voor de klimrichting.
- –
Bij sterk wisselende bebouwing moeten even en oneven nummers aan elkaar worden gerelateerd.
- –
Voor ruimten tussen gebouwen, die in de toekomst mogelijk bebouwd worden, moet het maximaal te verwachten aantal huisnummers worden gereserveerd.
- –
Voor zover niet in deze regels opgenomen, gelden de bepalingen van de NEN normen 1773 en 1774.
Artikel 4 De plaatsing en technische uitvoering van naamborden en nummeraanduidingen
-
1. De naamdragers moeten voldoen aan de gestelde functionele eisen ten aanzien van de afmetingen, de uitvoering, de constructie, de kleursoorten en de licht technische eigenschappen van de toegepaste materialen en de plaatsing van naamborden en naamverwijsborden, zoals vervat in de Nederlandse norm NEN 1772, uitgave 1992.
-
2. Een naambord wordt geplaatst aan een bouwwerk, lichtmast of paal.
-
3. Nummerdragers worden aangebracht overeenkomstig het gestelde in de Nederlandse norm NEN 1773, uitgave 1983.
-
4. Nummerdragers moeten in principe voldoen aan het gestelde inzake afmetingen en vormgeving in de Nederlandse norm NEN 1774, uitgave 1959.
-
5. Indien niet kan worden voldaan aan het voorschrift van het eerste lid, hebben de nummerdragers een mate van leesbaarheid en afmeting die ten minste gelijkwaardig is aan wat wordt beoogd met het eerste lid.
Artikel 5 Richtlijnen voor wijzigen van namen en nummers
Bestaande namen en nummers kunnen worden gewijzigd:
- a.
Als door grenswijziging of gemeentelijke herindeling identieke adressen ontstaan;
- b.
Als dat nodig is voor een juiste en logische wijze van toekenning;
- c.
Als de vindbaarheid van adressen daardoor verbetert.
Artikel 6 Aanvraag naamgeving en/of nummering
- a.
Een aanvraag dient schriftelijk, per mail, te worden ingediend.
- b.
De aanvraag dient de volgende gegevens te bevatten:
Naam en adres van de aanvrager
Omschrijving en identificatie van het te benoemen en/of te nummeren object
Eventueel de kadastrale aanduiding van het te benoemen en/of te nummeren objecten
De reden waarom een naamgeving en/of nummeraanduiding wordt aangevraagd.
Eventueel situatietekening waarop het te benoemen en/of te nummeren object duidelijk staat aangegeven.
- c.
Het college kan aanvrager een termijn van vier weken geven om de gegevens als bedoeld in lid b van dit artikel in te dienen.
- d.
Bij een verzoek om vernummering, alle mogelijke opties in beeld brengen en deze opties voorleggen aan alle betrokkenen, telefonisch of tijdens een gesprek ter plaatse. De gezamenlijk gemaakte keuze vervolgens schriftelijk bevestigen aan alle betrokkenen.
Artikel 7 Vergoeding bij wijzigen naam openbare ruimte of nummeraanduidingen
-
1. Indien de adreswijziging op initiatief van de gemeente plaatsvindt en er weinig voorbereidingstijd in acht wordt genomen, worden er verschillende compensaties toegekend aan particulieren en niet-particulieren.
-
2. Voor particulieren geldt dat een groot aantal instanties kosteloos van de adreswijziging op de hoogte gebracht wordt, door o.a. PostNL-service, zodat in de praktijk de standaard tegemoetkoming zal voldoen.
-
3. Niet-particulieren zoals bedrijven, instellingen, stichtingen, verenigingen, praktijken etc. hebben over het algemeen meer relaties en ook vaker briefpapier, visitekaartjes, opschriften e.d. die veranderd moeten worden, waardoor een hogere standaard tegemoetkoming gerechtvaardigd is.
-
4. In het geval van een wijziging van straatnamen of nummers op initiatief van de gemeente, worden aan de hierdoor benadeelde partijen een tegemoetkoming toegekend voor de te maken kosten per te vernummeren object van:
- •
€ 75,-- voor particulieren
- •
€ 500,-- voor niet-particulieren
- •
-
5. Uitbetaling van deze tegemoetkoming geschiedt alleen op schriftelijk verzoek.
-
6. Bij vernummering wordt per vernummerd object slechts éénmaal een nadeelcompensatie verstrekt, met dien verstande dat ingeval het een woning betreft de bewoner als partij wordt aangemerkt en bij bedrijven de gebruiker.
-
7. Indien partijen binnen alle redelijkheid kunnen aantonen meer kosten te hebben voor het wijzigen van straatnamen of nummers dan de standaard tegemoetkoming zullen de bedragen genoemd in lid 4 worden verhoogd tot € 150,-- en € 1.000,--.
-
8. Er kan geen aanspraak gemaakt worden op een tegemoetkoming in de kosten wanneer vernummering geschiedt op verzoek van de eigenaar of gebruiker van het object.
-
9. Schade die het gevolg is van een noodzakelijke vernummering op initiatief van derden, wordt verhaald op de initiatiefnemer.
Artikel 8 Inwerkingtreding en citeertitel
-
1. Deze uitvoeringsvoorschriften treden in werking op de dag na die van bekendmaking.
-
2. Deze uitvoeringsvoorschriften worden aangehaald als:
-
Uitvoeringsvoorschriften Verordening naamgeving en nummering Horst aan de Maas
Ziet u een fout in deze regeling?
Bent u van mening dat de inhoud niet juist is? Neem dan contact op met de organisatie die de regelgeving heeft gepubliceerd. Deze organisatie is namelijk zelf verantwoordelijk voor de inhoud van de regelgeving. De naam van de organisatie ziet u bovenaan de regelgeving. De contactgegevens van de organisatie kunt u hier opzoeken: organisaties.overheid.nl.
Werkt de website of een link niet goed? Stuur dan een e-mail naar regelgeving@overheid.nl