Uitwerkingsbesluit buurtmedia stadsdeel Noord 2025

Geldend van 03-04-2025 t/m heden

Intitulé

Uitwerkingsbesluit buurtmedia stadsdeel Noord 2025

Het dagelijks bestuur van stadsdeel Noord van de gemeente Amsterdam,

gelet op onderdeel W3 van het Bevoegdhedenregister behorende bij de Verordening op de stadsdelen en het stadsgebied Amsterdam 2022 en artikel 5 van de Subsidieregeling Buurtmedia Amsterdam 2024-2026,

besluit de volgende regeling vast te stellen:

Uitwerkingsbesluit buurtmedia stadsdeel Noord 2025

In dit Uitwerkingsbesluit is vastgelegd hoe de Subsidieregeling Buurtmedia Amsterdam 2024-2026 (hierna: subsidieregeling) wordt toegepast in relatie tot het beleidskader Buurtmedia 2024-2026. Het dagelijks bestuur bepaalt, met inachtneming van de voorschriften zoals opgenomen in de subsidieregeling, per te onderscheiden soort buurtmedia de wijze waarop de subsidie wordt verleend (onderdeel IV).

I

Buurtmedia richt zich op het onafhankelijke vergaren en voorzien van informatie aan inwoners over een specifieke buurt/stadsgebied, meestal op vrijwillige basis gerund en ontstaan op initiatief van buurtbewoners/bewonersplatvorm/vereniging, die verschillende vormen kunnen aannemen (krant, nieuwsbrief website, radio/tv-zenders, YouTube-kanalen, Instagram, podcast). Buurtmedia vervullen een belangrijke rol doordat ze functioneren als de ogen en oren van de buurt en de betrokkenheid van mensen bij hun buurt vergroten. Ook dragen ze in sommige gevallen bij aan de lokale democratie op buurtniveau, bijvoorbeeld doordat ze het bestuur van het stadsdeel kritisch volgen. 

In Noord is er een goed gelezen huis-aan-huisweekblad met informatie en columns van stadsdeelbestuurders naast journalistieke bijdragen van bewoners. Buurtkrantje ‘t Zwaantje in Landelijk Noord is al jaren een goed gelezen dorpsblad, maar ook in andere delen van Noord ontstaan steeds meer lokale media met diverse uitingen, zoals nieuwsbrieven, radio, podcasts en filmpjes met een groeiend bereik. Buurtmedia heeft een meerwaarde voor de sociale, verbindende en informatieve functie in de wijk. Ze zorgen voor betrokkenheid van Amsterdammers bij hun buurt en maken de rijke diversiteit aan inwoners meer zichtbaar. Ook dragen ze bij aan meer onderlinge verbinding tussen buurtbewoners. Ondernemers uit de wijk of buurt adverteren graag in deze media, omdat ze weten dat hun klanten daadwerkelijk afkomen op een aanbieding die ze via de buurtkrant onder ogen zijn gekomen

Met de subsidie willen we enerzijds de bestaande buurtmedia koesteren, verder uitbreiden en eventueel verder professionaliseren (zoals fysieke buurt/dorpskrant, nieuwsbrieven, websites enz.).

Anderzijds willen we met de subsidie meer ruimte maken voor het stimuleren van nieuwe eigentijdse (en toekomstgerichte) vormen van buurtmedia zoals Instagram accounts, facebookpagina; s, YouTube kanalen en podcasts met bijv. verhalen en interviews uit de eigen buurt. Laatstgenoemde is van belang om ook een nieuwe, jongere generatie hier beter in te betrekken.

Met deze subsidie willen we ook ruimte maken voor een combinatie van media en talentontwikkeling o.a. bij jongeren op het gebied van sociale media en journalistiek. Waarmee we niet alleen de communicatie verbeteren in een buurt met eigentijdse nieuwe vormen, maar dat we dat laten doen door jongeren die daarmee meer betrokken zijn, maar zich ook verder kunnen ontwikkelen.

II

Subsidieplafond (totaal bedrag voor alle media en te subsidiëren activiteiten)

€ 31.812

III

Subsidiabele (soorten) buurtmedia (eventueel met korte toelichting)

Media die zich richten op het onafhankelijke vergaren en voorzien van informatie aan inwoners over een specifieke buurt, wijk of stadsdeel, op vrijwillige basis gerund, meestal ontstaan op initiatief van buurtbewoners uit de wijk, die verschillende vormen kunnen aannemen (krant, nieuwsbrief, website, radio/tv-zenders, YouTube-kanalen, Instagram, etc.);

IV Formulier per soort te onderscheiden subsidiabele media

Soort media

A.

  • 1.

    doelgroep (publiek)

Bewoners van stadsdeel Noord

  • 2.

    subsidiabele activiteiten

  • o

    Productie

  • o

    Distributie

  • o

    Innovatie

  • 3.

    soort subsidie

  • o

    eenmalige subsidie

  • 4.

    maximaal te subsidiëren bedrag per aanvraag

  • o

    € 5.000

  • 5.

    deelplafond(s)

  • o

    n.v.t.

  • 6.

    indieningstermijnen voor eenmalige subsidies van toepassing

  • o

    indiening doorlopend gedurende het jaar mogelijk totdat het subsidieplafond is bereikt

  • 7.

    mate waarin samenwerking met andere partijen is gewenst

  • o

    n.v.t.

  • 8.

    eigen inkomsten en/of bijdragen van derden vereist

  • o

    dit heeft een voorkeur

  • 9.

    behandeling op volgorde van binnenkomst of toepassing verdeelsleutel (artikel 7)

  • o

    volgorde van binnenkomst

  • 10.

    instelling adviescommissie

  • o

    n.v.t.

  • 11.

    beoordelingscriteria uit artikel 7 lid 3 waarop minimaal 5 punten gescoord moet worden

  • o

    n.v.t.

Ondertekening

Aldus vastgesteld in de vergadering van 4 maart 2025,

Nanda Hellingman

Stadsdeelsecretaris

Brahim Abid

Stadsdeelvoorzitter

TOELICHTING

Het Uitwerkingsbesluit buurtmedia dient op grond van artikel 5, eerste lid van de Subsidieregeling Buurtmedia Amsterdam 2024-2026 per jaar te worden vastgesteld door het dagelijks bestuur. Dit betekent dat voor elk stadsdeel een apart Uitwerkingsbesluit buurtmedia geldt. Een aantal variabele componenten van de subsidieregeling wordt per stadsdeel ingevuld of gedefinieerd.

In onderdeel I van het Uitwerkingsbesluit buurtmedia wordt een korte beschrijving opgenomen van de bestaande en gewenste situatie met betrekking tot de buurtmedia in het stadsdeel.

In onderdeel II neemt het dagelijks bestuur het totale subsidieplafond op dat beschikbaar is voor alle verschillen buurtmedia en de daarbij behorende activiteiten. Het gaat daarbij dus om het bedrag dat in totaal beschikbaar is voor de uitvoering van deze subsidieregeling.

In onderdeel III geeft het dagelijks bestuur aan welke (soorten) buurtmedia in zijn stadsdelen apart subsidiabel zijn. Hierbij kan bijvoorbeeld gedacht worden aan een papieren krant, sociale media, radio etc. Maar het kan hierbij ook gaan om activiteiten ter ondersteuning van de makers van media. Het dagelijks bestuur kan er overigens ook voor kiezen om geen onderscheid te maken in buurtmedia en het subsidieplafond in een keer te verdelen.

Van elke soort te onderscheiden buurtmedia die voor subsidie in aanmerking komt, bepaalt het dagelijks bestuur in het formulier opgenomen onder onderdeel IV van het Uitwerkingsbesluit buurtmedia de activiteiten waarvoor en de voorwaarden waaronder de subsidie wordt verleend. De bevoegdheid van het dagelijks bestuur hiertoe is vastgelegd in artikel 5 lid 3 van de regeling. Er kunnen deelplafonds worden vastgesteld per soort buurtmedia, voor eenmalige subsidies en/of boekjaarsubsidies of voor te onderscheiden activiteiten. Bij punt 9 van het formulier geeft het dagelijks bestuur aan of de aanvragen voor subsidies worden behandeld op volgorde van binnenkomst of dat toepassing wordt gegeven aan de verdeelsleutel (artikel 7 van de regeling). Toepassing van de verdeelsleutel is bij eenmalige subsidies alleen mogelijk als het dagelijks bestuur bij punt 6 van het formulier de aanvraagtermijnen conform artikel 10 van de subsidieregeling van toepassing heeft verklaard (bij aanvragen die doorlopend gedurende het jaar kunnen worden ingediend is toepassing van de verdeelsleutel niet mogelijk).

Eenmalige en boekjaarsubsidies

Eenmalige subsidies worden gegeven voor activiteiten die van bepaalde duur zijn en niet per se in één kalenderjaar gerealiseerd hoeven te worden. Boekjaarsubsidies worden afgegeven voor activiteiten van in beginsel onbepaalde duur, die per boekjaar aan een aanvrager worden verstrekt.