Permanente link
Naar de actuele versie van de regeling
http://lokaleregelgeving.overheid.nl/CVDR737429
Naar de door u bekeken versie
http://lokaleregelgeving.overheid.nl/CVDR737429/1
Subsidieregeling activiteiten ouderen gemeente Borsele 2025
Geldend van 02-04-2025 t/m heden
Intitulé
Subsidieregeling activiteiten ouderen gemeente Borsele 2025Burgemeester en Wethouders van Borsele
overwegende dat het gewenst is subsidieregels vast te stellen ten behoeve van het organiseren van activiteiten voor ouderen,
gelet op artikel 2 en artikel 3 van de Algemene subsidieverordening gemeente Borsele 2016
besluiten
vast te stellen de volgende regeling:
subsidieregeling activiteiten ouderen gemeente Borsele 2025
Artikel 1 Begripsomschrijvingen
In deze regeling wordt verstaan onder:
Aanvrager:
- a.
ouderensociëteit: Een ouderensociëteit uit de gemeente Borsele met als doel om voor ouderen, ongeacht gezindte, activiteiten en voorzieningen aan te bieden;
- b.
overige organisatie: een organisatie uit gemeente Borsele, die zich ten doel stelt de integratie en gelijkwaardigheid van ouderen te bevorderen, alsmede de belangenbehartiging van ouderen tot haar centrale doelstelling rekent;
- c.
individu: een inwoner van de gemeente Borsele die het initiatief neemt tot het organiseren van de activiteit voor ouderen.
Algemene subsidieverordening: de Algemene subsidieverordening gemeente Borsele 2016;
Oudere: inwoner van gemeente Borsele met een leeftijd van minimaal 55 jaar.
Artikel 2 Activiteiten die voor subsidie in aanmerking komen
Het bieden van aan leeftijd en situatie aangepaste mogelijkheden tot spel en creatieve activiteit, alsmede sociaal-culturele en recreatieve ontmoeting van leeftijdgenoten in de gemeente Borsele. Als het een aanvraag van een ouderensociëteit of overige organisatie betreft, moet het hierbij gaan om een activiteit die nog niet eerder door die ouderensociëteit of overige organisatie is georganiseerd.
Artikel 3 Weigeringsgronden.
Onverminderd het bepaalde in artikel 9 van de Algemene subsidieverordening wordt de subsidie in ieder geval geweigerd indien:
- 1.
de overige organisatie minder dan 10 leden/deelnemers heeft die woonachtig zijn in de gemeente Borsele;
- 2.
de activiteit niet openstaat voor iedere Borselse oudere, ongeacht politieke- of levensbeschouwelijke achtergrond
- 3.
het initiatief van een individu niet wordt ondersteund door minimaal 15 andere dorpsbewoners;
- 4.
voor de activiteit reeds een andere subsidie is aangevraagd en/of verstrekt
- 5.
het maximumbedrag van € 1.500 per dorp per jaar is bereikt.
Artikel 4 Doelgroep
Subsidie op grond van deze regeling wordt uitsluitend verstrekt aan aanvragers als genoemd in artikel 1 a die werkzaam en gevestigd zijn in de gemeente Borsele en hun activiteiten ontplooien ten behoeve van ouderen die woonachtig zijn in de gemeente Borsele. De activiteit moet zijn gericht op de oudere inwoners (van het dorp) in gemeente Borsele waarin de activiteit plaatsvindt.
Artikel 5 Procedurebepalingen
Aanvragers die op grond van deze regeling voor subsidie in aanmerking willen komen dienen hiertoe voorafgaand aan de activiteit een aanvraag in te dienen. Dit dient te geschieden middels een volledig ingevuld en ondertekend aanvraagformulier, voorzien van een begroting van de activiteit. Bij een aanvraag van een individu dient de aanvraag te worden ondersteund door minimaal 15 dorpsbewoners uit het dorp waar de activiteit wordt georganiseerd.
Artikel 6 Berekening van de subsidie
De hoogte van de subsidie is afhankelijk van de hoogte van de aanvraag en de beoordeling van het college wat een redelijke bijdrage is, met een maximum van € 500. Het aandeel drank en voedingsmiddelen mag niet meer dan 30% van het totale subsidiebudget bedragen. De subsidie mag niet worden gebruikt voor:
- 1.
De betaling van gage, salaris of andere vergoeding aan de aanvrager zelf.
- 2.
Prijzen of de aanschaf van prijzen voor verlotingen, bingo’s etc.
- 3.
Beloningen voor vrijwilligers.
Het college van burgemeester en wethouders kan na afloop van de activiteit steekproefsgewijs verzoeken om de besteding van het subsidiebedrag middels facturen aan te tonen.
Artikel 7 Verdeling van het subsidieplafond
Het college van burgemeester en wethouders bepaalt, tegelijkertijd met het vaststellen van het subsidieplafond, de wijze van verdeling op basis van volgorde van ontvangst van volledige aanvragen.
Artikel 8 Slotbepalingen
-
1. Deze regeling treedt in werking op 1 april 2025
-
2. De regeling wordt aangehaald als subsidieregeling activiteit ouderen
Ondertekening
Heinkenszand, 18 maart 2025
Burgemeester en Wethouders van Borsele,
de secretaris,
J. Jansen
de burgemeester,
G.M. Dijksterhuis
Toelichting op de subsidieregels
Artikel 2
Burgemeester en wethouders beslissen of een activiteit voor subsidiëring in aanmerking komt. De activiteit mag in ieder geval niet gericht zijn op alleen het nuttigen van drank- en/of voedingsmiddelen. Het aandeel drank en voedingsmiddelen mag niet meer dan 30% van het totale subsidiebudget bedragen. Als sprake is van een eigen bijdrage voor deelname aan de activiteit dient deze voor eenieder gelijk te zijn.
Artikel 4
De activiteit mag ook zijn bedoeld voor alle oudere inwoners uit de gemeente Borsele. De activiteit mag in dat geval plaatsvinden in een dorp in de gemeente Borsele. Wordt de activiteit in dat geval georganiseerd door een individu, dan moet de aanvraag worden ondersteund als bedoeld in artikel 5 door de dorpsbewoners van die individu.
Artikel 5
Een aanvraag door een individu moet worden ondersteund door minimaal 15 dorpsbewoners van het dorp waarin de activiteit wordt georganiseerd, hierbij rekening houdend met maximaal 1 bewoner per adres. Hiervoor moet gebruik worden gemaakt van het de standaard handtekeningenlijst.
Artikel 6
Het subsidiebedrag mag ook worden aangewend voor de huur en/of aanschaf van materialen. Bij aanschaf moet bij de aanvraag worden omschreven waar de goederen na gebruik worden opgeslagen en eventueel onderhouden. De aangeschafte goederen moeten te allen tijde beschikbaar blijven voor alle inwoners van het dorp.
Ziet u een fout in deze regeling?
Bent u van mening dat de inhoud niet juist is? Neem dan contact op met de organisatie die de regelgeving heeft gepubliceerd. Deze organisatie is namelijk zelf verantwoordelijk voor de inhoud van de regelgeving. De naam van de organisatie ziet u bovenaan de regelgeving. De contactgegevens van de organisatie kunt u hier opzoeken: organisaties.overheid.nl.
Werkt de website of een link niet goed? Stuur dan een e-mail naar regelgeving@overheid.nl