Permanente link
Naar de actuele versie van de regeling
http://lokaleregelgeving.overheid.nl/CVDR737130
Naar de door u bekeken versie
http://lokaleregelgeving.overheid.nl/CVDR737130/1
Regeling vervalt per 01-01-2027
Subsidieregeling lokale aanpak isolatie gemeente Emmen 2025
Geldend van 26-03-2025 t/m 31-12-2026
Intitulé
Subsidieregeling lokale aanpak isolatie gemeente Emmen 2025Burgemeester en Wethouders van de gemeente Emmen;
Overwegende dat het gewenst is activiteiten te stimuleren die bijdragen aan:
- –
de ambities van de gemeente Emmen met betrekking tot klimaatneutraliteit;
- –
het nemen van energiebesparende maatregelen en zo de woonlasten voor inwoners te verlagen en zich voor te bereiden op de warmtetransitie
Gelet op:
- –
titel 4.2 van de Algemene wet bestuursrecht;
- –
artikel 6 SpUK Aanpak Isolatie
- –
artikel 3 , tweede en derde lid van de Algemene subsidieverordening gemeente Emmen 2017,
Besluit vast te stellen:
de Subsidieregeling lokale aanpak isolatie gemeente Emmen 2025
Artikel 1 Begripsbepalingen
In deze subsidieregeling wordt verstaan onder:
- a.
Asv: Algemene subsidieverordening gemeente Emmen 2017;
- b.
bouwbedrijf: bedrijf dat in een handelsregister van een lidstaat van de Europese Unie of een van de overige staten die partij zijn bij de Overeenkomst betreffende de Europese Economische Ruimte is ingeschreven in de sectie bouwnijverheid of een vergelijkbare sectie;
- c.
college: college van burgemeester en wethouders van de gemeente Emmen;
- d.
doelgroep van het Nationaal Isolatieprogramma: Eigenaars-bewoners van grondgebonden slecht geïsoleerde koopwoningen met een WOZ-waarde tot en met €429.300,- (peildatum 1 januari 2022).
- e.
Doe-het-zelf isolatiemaatregelen: isolatiemaatregelen die door de eigenaar-bewoner zelf in de woning zijn aangebracht.
- f.
eigenaar-bewoner: natuurlijke persoon die volgens de kadastrale gegevens eigenaar is van een woning binnen de gemeente Emmen waarin hij zijn hoofdverblijf heeft of direct na renovatie van deze woning zal hebben. En volgens de gemeentelijke basisregistratie staat ingeschreven op het adres van de woning;
- g.
energielabel: een energielabel als bedoeld in artikel 1.1, eerste lid, van het Besluit energieprestatie gebouwen;
- h.
grondgebonden koopwoning: woning in bezit van een eigenaar-bewoner, die rechtstreeks toegankelijk is op het straatniveau en waarvan één van de bouwlagen aansluit op het maaiveld;
- i.
Isolatiemaatregelen: isolatiemaatregelen ten behoeve van het reduceren van energieverbruik van de woning, die voldoen aan de voorwaarden van de SPUK lokale aanpak. De isolatiemaatregelen moeten aantoonbaar gebouw gebonden en fysiek zijn aangebracht in de woning van de eigenaar-bewoner waarvoor de subsidie is aangevraagd.
- j.
Minimale isolatiewaarden maatregelen: de minimale energetische isolatie van verschillende maatregelen zoals omgeschreven in bijlage 1;
- k.
koopwoning: bestaande gebouwde onroerende zaak, niet zijnde een bestaand appartement, die een zelfstandige woongelegenheid vormt alvorens de energiebesparende isolatiemaatregelen plaatsvinden en in de basisregistratie, bedoeld in artikel 2 van de Wet basisregistratie adressen en gebouwen, met een woonfunctie is geregistreerd;
- l.
Slecht geïsoleerde woning:
- 1.
een woning met een energielabelklasse D, E, F, of G
- 2.
een woning met een vergelijkbare energetische staat. Dat wil zeggen een woning waarin ten minste twee van de volgende bestaande bouwdelen niet of slecht geïsoleerd zijn. Zie bijlage 1.
- 1.
- m.
SPUK lokale aanpak: Specifieke Uitkering (SPUK) van het nationaal Isolatie Programma van het ministerie van Binnenlandse Zaken voor gemeenten. Deze regeling is beschikbaar voor het financieren van lokale isolatieprogramma’s van gemeenten, en bedoeld voor het verbeteren van slecht geïsoleerde woningen van eigenaren die moeten hebben hun woning te verduurzamen.
Artikel 2 Doel
De subsidie vloeit voort uit de SPUK Lokale Aanpak Isolatie. Het doel van deze subsidieregeling is het toekomstbestendig(er) maken van slecht geïsoleerde woningen in de gemeente Emmen. De subsidieregeling richt zich op eigenaar-bewoners met een woning waarbij op basis van het Energielabel en de WOZ-waarde de verwachting is dat een grote energiebesparing te realiseren is van het treffen van Energiebesparende maatregelen.
Artikel 3 Subsidiabele activiteiten
-
1. Het college verstrekt subsidie voor één of meer van de volgende typen energiebesparende isolatiemaatregelen:
- a.
spouwmuurisolatie; uitsluitend uitgevoerd door bedrijven met het natuurvriendelijke isoleren keurmerk
- b.
gevelisolatie;
- c.
vloer- dan wel bodemisolatie;
- d.
dakisolatie dan wel zolder- of vlieringvloerisolatie;
- e.
glas en kozijnpanelen met/zonder isolerende deuren;
- a.
-
2. Voor subsidie komen de in redelijkheid gemaakte kosten (incl. btw) in aanmerking die direct verbonden zijn aan de uitvoering van de activiteiten. Hierbij kan worden gedacht aan de kosten voor het aanschaffen, aanbrengen, installeren en het in bedrijf stellen van de voorziening(en).
Artikel 4 Doelgroep
-
1. Subsidie wordt uitsluitend verstrekt aan een eigenaar-bewoner woonachtig in de gemeente Emmen.
-
2. De Algemene Subsidieverordening gemeente Emmen is van toepassing, tenzij er in deze regeling van afgeweken wordt.
Artikel 5 Subsidievoorwaarden.
Om in aanmerking te komen voor deze regeling gelden de volgende voorwaarden:
- 1.
De activiteiten zoals gedefinieerd in artikel 4 zijn alleen subsidiabel als de isolatiemaatregel wordt aangebracht op de huidige oppervlakte van bestaande grondgebonden woningen;
- 2.
De aanvrager heeft een grondgebonden koopwoning met een energielabel lager dan C of twee slecht geïsoleerde bouwdelen, zie bijlage 1
- 3.
De woning heeft een WOZ-waarde lager dan €429.300,- (peildatum 1 januari 2022).
- 4.
Het eindresultaat van de isolatie moet leiden tot een minimale isolatiewaarde zoals beschreven in bijlage 1. Dit kan door de aannemer/glaszetter in de offerte te laten verklaren welke isolatiewaarde bereikt wordt en bij doe-het-zelf werkzaamheden door productinformatie en toegepaste diktes van de materialen door middel van relevante foto’s aantoonbaar te maken.
- 5.
Per grondgebonden koopwoning kan eenmaal aanspraak gemaakt worden voor deze regeling.
Artikel 5.1 aanvullende subsidievoorwaarden.
-
1. Eigenaar-bewoners ontvangen alleen subsidie voor isolerende deuren en/of isolerende panelen in kozijnen als zij dat in combinatie met HR++, triple- of vacuümglas toepassen.
-
2. Eigenaar-bewoners ontvangen alleen subsidie voor spouwmuurisolatie als zij dit laten uitvoeren door isolatiebedrijven met het natuurvriendelijk isoleren keurmerk met inachtneming van de Wet Natuurbescherming
-
3. Doe-het-zelvers hebben aanvullende voorwaarden
Artikel 5.2 aanvullende subsidievoorwaarden Doe-het-zelvers
De werkzaamheden ten behoeve van het treffen van de maatregelen mogen door de eigenaar-bewoners zelf worden uitgevoerd mits voldaan wordt aan het volgende:
- 1.
bij zelfwerkzaamheid komen de eigen uren niet voor vergoeding in aanmerking;
- 2.
bij zelfwerkzaamheid worden de werkzaamheden aan de hand van deskundig advies of begeleiding goed en veilig uitgevoerd
Artikel 6 De Aanvraag.
De aanvraag wordt ingediend op een door het college vastgestelde aanvraagformulier die volledig is ingevuld en voorzien is van de bijlagen die op het aanvraagformulier verplicht zijn gesteld.
Een aanvraag voor subsidie kan worden aangevraagd tot 1 november 2026 of tot wanneer het subsidieplafond bereikt is. Het bereiken van het subsidieplafond wordt bekend gemaakt op de gemeentelijke website.
- 1.
Het college kan een eenmalige subsidie verlenen voor het treffen van de zoals in artikel 4 beschreven gebouw gebonden isolatiemaatregelen. Indien de aanvraag niet alle gegevens bevat die het college voor het nemen van een beslissing noodzakelijk acht, stelt het college aanvrager in de gelegenheid de aanvraag binnen een termijn van vier weken te completeren.
- 2.
Indien de aanvraag niet binnen de aangegeven termijn is gecompleteerd, kan het college besluiten de aanvraag niet in behandeling te nemen.
- 3.
Het college beslist op een subsidieaanvraag binnen acht weken na datum van binnenkomst. Voordat de termijn als bedoeld in voorgaande zin is verstreken kan deze eenmaal onder opgaaf van redenen met acht weken worden verlengd;
- 4.
Er zijn twee procedures mogelijk om subsidie aan te vragen. U moet van een van deze procedures gebruik maken:
- a.
Doe-het-zelf isolatiemaatregelen
- b.
Isolatiemaatregelen door isolatiebedrijven;
- a.
- 5.
De aanvrager vraagt subsidie aan voor Doe-het-zelf maatregelen die nog uitgevoerd moeten worden, en dient bij het aanvraagformulier de volgende bescheiden aan te leveren:
- a.
Energielabel (of inzicht geven in welke bouwdelen nog te isoleren zijn)
- b.
Woz-waarde op 1 januari 2022
- c.
Oppervlakte van de aan te brengen isolatiemaatregel(en);
- d.
Kadastraal Uittreksel (eigendomsinformatie).
- a.
- 6.
De aanvrager vraagt subsidie aan voor isolatiemaatregelen voordat de maatregel is uitgevoerd, en dient bij het aanvraagformulier de volgende gegevens aan te leveren:
- a.
Energielabel (of inzicht geven in welke bouwdelen nog te isoleren zijn),
- b.
WOZ-waarde
- c.
Bouwjaar
- d.
Oppervlakte van de aan te brengen isolatiemaatregel(en)
- e.
IBAN
- f.
Offerte van de aannemer waaruit de uit te voeren maatregelen, de kosten, de isolatiewaarden inclusief U/Rd-waarde en netto oppervlakte van de isolatiemaatregelen in m2 zijn af te lezen en voldoen aan de door Rijk gestelde eisen.
- g.
Natuurvriendelijk isoleren garantie van het isolatiebedrijf bij spouwmuurisolatie.
- a.
- 3.
Het aanvraagformulier dient volledig en naar waarheid ingevuld te worden en ondertekend te zijn.
Artikel 7 Weigeringsgronden
In aanvulling op de weigeringsgronden uit de Algemene wet bestuursrecht en de ASV kan een subsidie in ieder geval worden geweigerd, indien:
- a.
Reeds eerder deze subsidie is verstrekt door het college;
- b.
De kosten voor de uitvoering van de voorzieningen waarvoor een subsidieaanvraag wordt gedaan naar het oordeel van het college niet in redelijke verhouding staan tot het beoogde resultaat;
- c.
De activiteiten waarvoor subsidie is aangevraagd niet bijdragen aan de realisatie van het doel van de regeling;
- d.
De maatregel waarvoor subsidie wordt aangevraagd een nieuw element aan de woning toevoegt en niet dient ter vervanging van een verouderde maatregel;
- f.
Spouwmuurisolatie niet is uitgevoerd conform artikel 7 en 7.1 door bedrijven met een natuurvriendelijk isoleren keurmerk;
- g.
De maatregel zonder bijzondere inspanning terug te draaien is;
- h.
Het subsidieplafond van het desbetreffende jaar is bereikt, zoals bedoeld in artikel 5 van deze regeling.
Artikel 8 Subsidiehoogte
Per aanvraag wordt subsidie tot een bedrag van maximaal € 1.500,- (inclusief BTW) toegekend voor het uitvoeren van de maatregelen.
Artikel 9 Subsidieplafond
-
1. De hoogte van het subsidieplafond bedraagt voor de looptijd van deze regeling: € 3.488.749,40
-
2. Het nemen van besluiten tot verlening van subsidie vindt plaats in volgorde van ontvangst van de aanvragen. Met dien verstande dat wanneer de aanvrager in de gelegenheid is gesteld de aanvraag om subsidie aan te vullen, de dag waarop die aanvraag is aangevuld - zodat sprake is van een volledig ingevulde en ondertekende aanvraag met tweezijdig ondertekende offerte - voor die beslissing als datum van ontvangst van die aanvraag geldt.
-
3. Voor zover door verstrekking van subsidie voor aanvragen die op dezelfde dag zijn ontvangen het subsidieplafond wordt overschreden, wordt de onderlinge rangschikking van die aanvragen vastgesteld door middel van loting.
Artikel 10 Subsidievaststelling en betaling
-
1. Het college stelt de subsidie direct vast zonder een daaraan voorafgaand besluit tot subsidieverlening.
-
2. Het subsidiebedrag wordt betaalbaar gesteld nadat het besluit tot de subsidievaststelling is bekendgemaakt.
-
3. Uiterlijk binnen één jaar nadat de subsidie is ontvangen dienen de werkzaamheden te zijn uitgevoerd.
-
4. Als niet aan alle voorwaarden zoals genoemd in deze regeling wordt voldaan, kan de subsidie worden teruggevorderd;
-
5. Het college kan eventuele bewijsstukken, zoals facturen, opvragen waarmee kan worden aangetoond dat de werkzaamheden overeenkomstig de ingediende aanvraag zijn uitgevoerd. Deze dienen minimaal vijf jaar te worden bewaard. Laatste zin vervangen door: Het college kan personen aanwijzen die zijn belast met het toezicht op de naleving van het bij deze regeling bepaalde
Artikel 11 Hardheidsclausule
-
1. Het college kan van de bepalingen in deze subsidieregeling afwijken, indien toepassing hiervan zou leiden tot onbillijkheden van overwegende aard;
-
2. In gevallen waarin deze subsidieregeling niet voorziet of onduidelijk is, besluit het college.
Artikel 12 Slotbepalingen.
-
1. Deze subsidieregeling treedt in werking op de eerste dag na die van de bekendmaking en geldt tot en met 31 december 2026, met dien verstande dat aanvragen die zijn ingediend voor deze datum afgehandeld worden volgens de bepalingen van deze regeling.
-
2. De regeling wordt aangehaald als: Subsidieregeling Lokale Aanpak Isolatie Emmen 2025.
Ondertekening
Aldus besloten in de vergadering van het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Emmen, gehouden op 4 februari 2025.
Bijlage 1: Wanneer is een schilelement slecht en de minimale isolatiewaarden voor maatregelen.
Onderdeel |
Kwalificatie slecht geïsoleerd |
Definitie slecht geïsoleerd |
Isolatie-maatregel |
Minimale waarde maatregelen |
Minimaal oppervlakte maatregelen |
Hellend/plat dak |
Geen, slechte of matige isolatie |
Minder dan 9cm / Rc ≤ 2,0 |
Dak- zolder of vlieringvloer-isolatie |
Rd ≥3,5 m2K/W |
20 m2 |
Zolder-/vlieringvloerisolatie |
Geen isolatie |
Rc ≤ 0,5 |
|||
Gevel |
Geen isolatie |
Rc ≤ 1,1 |
Gevelisolatie |
Rd ≥3,5 m2K/W |
10 m2 |
Spouw |
Spouwmuur-isolatie |
Rd ≥1,1 m2K/W |
20 m2 |
||
Vloer-/bodemisolatie |
Geen of slechte isolatie |
Minder dan 5cm / Rc ≤1,3 |
Vlour- of bodemisolatie |
Rd > 3,5 m2K/W |
|
Glas |
Enkel, oud dubbel of HR -glas |
Ug waarde ≥1,6 |
Vervanging door HR++ |
HR++ glas |
8 m2 |
Kozijnpanelen of deuren Ud: <1,5 W/m2K |
|||||
Vervanging door triple |
Triple glas |
8 m2 |
|||
Kozijn Uf : <1,5 W/m2K |
|||||
Kozijnpanelen of deuren Ud: <1,0 W/m2K |
Ziet u een fout in deze regeling?
Bent u van mening dat de inhoud niet juist is? Neem dan contact op met de organisatie die de regelgeving heeft gepubliceerd. Deze organisatie is namelijk zelf verantwoordelijk voor de inhoud van de regelgeving. De naam van de organisatie ziet u bovenaan de regelgeving. De contactgegevens van de organisatie kunt u hier opzoeken: organisaties.overheid.nl.
Werkt de website of een link niet goed? Stuur dan een e-mail naar regelgeving@overheid.nl