Permanente link
Naar de actuele versie van de regeling
http://lokaleregelgeving.overheid.nl/CVDR737087
Naar de door u bekeken versie
http://lokaleregelgeving.overheid.nl/CVDR737087/1
Subsidieregeling wijkorganisaties gemeente Borne
Geldend van 27-03-2025 t/m heden met terugwerkende kracht vanaf 01-01-2025
Intitulé
Subsidieregeling wijkorganisaties gemeente BorneHet college van burgemeester en wethouders van Borne,
overwegende dat de gemeente inzet op wijkgericht werken om de leefbaarheid in de wijken, buurten en dorpen op peil te houden en te verbeteren;
dat de gemeente het belangrijk vindt om inwoners te betrekken bij hun wijk, dorp of buurt om daar de leefbaarheid te verbeteren en de betrokkenheid (participatie) van inwoners bij hun leefomgeving te versterken;
dat de gemeente de wijk-, dorpsraden en buurtschappen en -verenigingen wil ondersteunen door de organisatiekosten (deels) te vergoeden;
gelet op de Algemene subsidieverordening gemeente Borne 2024, de Subsidieverordening Arrangementsubsidies gemeente Borne en titel 4.2 van de Algemene wet bestuursrecht;
besluit vast te stellen de ‘Subsidieregeling wijkorganisaties gemeente Borne’
Artikel 1 Begripsomschrijvingen
-
1. In deze regeling wordt verstaan onder Algemene subsidieverordening: de Algemene subsidieverordening gemeente Borne 2024.
-
2. Wijkorganisatie: wijk-, dorpsraad, buurtschap of buurtvereniging die als rechtspersoon in de gemeente Borne zich richt op het bevorderen, stimuleren en ondersteunen van bestaande en nieuwe initiatieven die zich richten op versterking van sociale cohesie en sociale participatie door de gemeente en de wijkorganisatie.
-
3. Organisatiekosten: kosten voor bestuur, secretariaat, bankzaken, reguliere bestuursvergaderingen (incl. kleine consumpties), representatie en verzekeringen.
Artikel 2 Activiteiten die voor subsidie in aanmerking komen
-
1. Subsidie op grond van deze regeling kan worden verstrekt voor de organisatiekosten van wijkorganisaties.
-
2. Kosten voor het uitvoeren van plannen en activiteiten door een wijkorganisatie vallen niet onder deze subsidieregeling.
Artikel 3 Procedurebepalingen
-
1. Voor de uitvoering van deze subsidieregeling loopt een subsidiejaar van 1 januari t/m 31 december. Een subsidietijdvak behelst een periode van drie jaar, waarbij het eerste tijdvak aanvangt op 1 januari 2025, het tweede op 1 januari 2026 en zo verder.
-
2. Een beschikking op de aanvraag geldt voor een periode van drie jaar, zodat de aanvrager voor het tweede en derde jaar geen nieuwe aanvraag hoeft te doen.
-
3. Subsidies die op basis van deze subsidieregeling worden verstrekt, worden door het college:
- a.
direct vastgesteld of;
- b.
ambtshalve vastgesteld binnen 13 weken, na eindiging van een subsidietijdvak.
- a.
-
4. Bij een ambtshalve vaststelling als bedoeld in het derde lid, onderdeel b, kan het college de aanvrager verplichten om op de door haar aangegeven wijze aan te tonen dat de wijkorganisatie voldoet aan de subsidie verbonden verplichtingen.
-
5. Als de wijkorganisatie gedurende een subsidietijdvak haar taken neerlegt of wordt opgeheven dan wordt de toegekende subsidie voor de opvolgende subsidiejaren in het subsidietijdvak beëindigd en teruggevorderd.
Artikel 4 Inhoudelijke criteria waaraan de aanvragen worden getoetst
-
1. De aanvragende wijkorganisatie dient gericht te zijn op:
- a.
het bevorderen van de leefbaarheid in de wijk, buurt of het dorp;
- b.
het onderhouden en bevorderen van contacten met, alsmede het uitbrengen van advies, aan overheids- en andere instanties en personen die invloed hebben op de verwezenlijking van het doel van de wijkorganisatie;
- c.
het zoveel mogelijk betrekken van bewoners bij en regelmatig informeren over de activiteiten van de wijkorganisatie ;
- d.
het op andere manieren bevorderen van communicatie tussen de wijkorganisatie en de bewoners en andere bij de activiteiten van de wijk betrokken personen of instellingen.
- a.
-
2. Voor de grenzen van het werkgebied van de wijkorganisatie wordt uitgegaan van het door de gemeente vastgestelde overzicht (kaart) van de kernen en wijken*. Het college kan gemotiveerd afwijken van deze wijkindeling.
-
3. Per wijk, buurt of dorp wordt aan maximaal twee wijkorganisatie subsidie verleend.
-
4. Per wijkorganisatie is € 850,- beschikbaar.
Artikel 5 Algemene regels
-
1. Het college kan van een of meer artikelen of artikelleden van deze regeling afwijken als daaraan vasthouden voor een subsidieaanvrager of -ontvanger gevolgen zou hebben die wegens bijzondere omstandigheden onevenredig zouden zijn in verhouding tot de daarmee te dienen belangen. Bijvoorbeeld In geval van een wijkorganisatie die door meerdere gemeenten wordt ondersteund.
-
2. Tussentijdse veranderingen die van invloed kunnen zijn op de subsidie moet de wijkorganisatie doorgeven aan de gemeente.
Artikel 6 Slotbepalingen
-
1. Deze regeling treedt in werking op de dag na die van de bekendmaking en werkt terug tot en met 1 januari 2025.
-
2. De regeling wordt aangehaald als “Subsidieregeling wijkorganisaties gemeente Borne 2024”.
Ondertekening
Aldus vastgesteld in de vergadering van het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Borne op 19 november 2024
De secretaris,
J. Meijerink
burgemeester,
drs. J. H. R. Pierik
Bijlage Overzicht van de kernen en wijken
Wijken in Borne:
- 1.
Borne-centrum (Oud Borne)
- 2.
Wensink-Noord
- 3.
Wensink-Zuid
- 4.
Dikkerslaan-Molenskampweg e.o.
- 5.
Letterveld I (’t Oldhof)
- 6.
Letterveld II (Letterveld-Kerkedennen WOLK)
- 7.
Tichelkamp
- 8.
Stroom-Esch
- 9.
Bornsche Maten
Kernen gemeente Borne:
- 10.
Azelo
- 11.
Zenderen
- 12.
Hertme
Geel gearceerd: bestaande wijkorganisatie
Onderstreept: convenant
Overzichtskaart
Ziet u een fout in deze regeling?
Bent u van mening dat de inhoud niet juist is? Neem dan contact op met de organisatie die de regelgeving heeft gepubliceerd. Deze organisatie is namelijk zelf verantwoordelijk voor de inhoud van de regelgeving. De naam van de organisatie ziet u bovenaan de regelgeving. De contactgegevens van de organisatie kunt u hier opzoeken: organisaties.overheid.nl.
Werkt de website of een link niet goed? Stuur dan een e-mail naar regelgeving@overheid.nl