Permanente link
Naar de actuele versie van de regeling
http://lokaleregelgeving.overheid.nl/CVDR737051
Naar de door u bekeken versie
http://lokaleregelgeving.overheid.nl/CVDR737051/1
Regeling vervallen per 27-03-2025
Aanwijzingsbesluit cameratoezicht Gemeente Houten
Geldend van 21-03-2025 t/m 26-03-2025
Intitulé
Aanwijzingsbesluit cameratoezicht Gemeente HoutenDe burgemeester van Houten;
gelet op het bepaalde in artikel 151c van de Gemeentewet, artikel 2.77 Algemene plaatselijke verordening gemeente Houten 2024;
gehoord hebbende de lokale driehoek op 18 maart 2025, als bedoeld in artikel 13 Politiewet 2012;
overwegende:
dat er tijdens de kermis op het Rond in Houten van 21 tot en met 26 oktober 2022 ernstige
ongeregeldheden hebben plaatsgevonden op de kermis en in de directe omgeving daarvan en
er fors moest worden opgetreden door de lokale Driehoek om de openbare orde en veiligheid te herstellen.
dat deze ongeregeldheden destijds hebben geleid tot het aanwijzen van een veiligheidsrisicogebied en samenscholingsverbod.
dat er op grond van de ongeregeldheden tijdens de kermis in het najaar van 2022 besloten is om ook tijdens de kermissen van het voorjaar en najaar van 2023 een aanwijzingsbesluit cameratoezicht te nemen.
dat de kermissen in 2023 rustig zijn verlopen en besloten is om geen aanwijzingsbesluit te nemen voor het plaatsen van camera’s bij de kermis in het voorjaar van 2024.
dat de twee kermissen in 2023 en de kermis in het voorjaar van 2024 rustig zijn verlopen.
dat helaas is geconstateerd dat de kermis van het najaar van 2024 onrustig is geëindigd.
dat de kermis op deze locatie dit jaar opnieuw plaatsvindt van 21 maart tot 26 maart 2025 en de kans aanwezig is dat de onrust zich herhaalt.
dat de burgemeester overeenkomstig artikel 151c van de Gemeentewet en artikel 2.77 Algemene plaatselijke verordening gemeente Houten 2024 kan besluiten tot plaatsing van camera's voor een bepaalde duur ten behoeve van het toezicht op een openbare plaats in het kader van de handhaving van de openbare orde;
dat het cameratoezicht in de hierna genoemde gebieden voldoet aan de eisen die artikel 151c van de Gemeentewet stelt aan het instellen van cameratoezicht;
dat de belangen van openbare veiligheid, het voorkomen van wanordelijkheden en van strafbare feiten en de veiligheid in het onderhavige geval zwaarder wegen dan het individuele belang van de burgers;
dat de duur van de aanwijzing en de omvang van het gebied proportioneel zijn in relatie tot het beoogde legitieme doel;
dat het aanwijzen van deze gebieden als gebieden met cameratoezicht zal bijdragen aan het verhogen van de objectieve en subjectieve veiligheid in een van te voren afgebakend gebied;
dat de teamchef van politie en de Officier van Justitie in de vergadering van de lokale driehoek op 18 maart 2025 hebben ingestemd met de inzet van cameratoezicht in het betreffende gebied en hun medewerking zullen verlenen aan het toepassen van cameratoezicht.
Besluit
- -
Dat vanaf vrijdag 21 maart tot en met woensdag 26 maart 2025 drie camera’s worden geplaatst op de kermis op Het Rond te Houten.
- -
Dat cameratoezicht wordt ingezet als preventief middel om ongeregeldheden te voorkomen.
- -
Dat de beelden in de meldkamer van de politie worden bekeken door de daarvoor bevoegde personen.
- -
Dat het doel is om de openbare orde te handhaven, indien er concrete aanleiding bestaat te vermoeden dat die gegevens noodzakelijk zijn voor de opsporing van een strafbaar feit, ten behoeve van de opsporing van dat strafbare feit kunnen worden verwerkt.
- -
Dat beelden die zijn opgenomen alleen worden bekeken als er calamiteiten en/of incidenten hebben plaatsgevonden.
- -
Dat de daartoe bevoegde personen de beelden achteraf kunnen gebruiken voor incidentenanalyse en mogelijk gebruik maken van de beelden voor bewijsvoering.
- -
Dat de opgenomen beelden ten hoogste 28 dagen worden bewaard.
Dit besluit treedt in werking op 21 maart 2025 en geldt tot en met 26 maart 2025,
Ondertekening
Houten, 18 maart 2025.
De burgemeester van Houten
K. Heerschop
Wat als u het met dit besluit niet eens bent?
Indien u het niet eens bent met dit besluit, kunt u daartegen op grond van artikel 7:1 van de Algemene wet bestuursrecht een bezwaarschrift indienen bij de burgemeester.
Het bezwaarschrift moet worden ingediend binnen zes weken na de dag, volgend op de datum van verzending van dit besluit.
In het bezwaarschrift moet staan:
- -
de naam en adres van de indiener;
- -
de dagtekening;
- -
een omschrijving van het besluit waartegen het bezwaarschrift is gericht (u kunt bijvoorbeeld datum en kenmerk van dit besluit vermelden of een kopie meezenden);
- -
de reden waarop het bezwaarschrift is gebaseerd;
- -
de handtekening van de indiener.
U kunt een bezwaarschrift behalve schriftelijk ook digitaal indienen. Voor digitale indiening maakt u gebruik van het formulier op de website van de gemeente Houten (Externe link: www.houten.nl), te vinden onder ‘Digitaal loket’. Het inloggen met behulp van DigiD geldt in dat geval als een digitale handtekening.
Tijdens de bezwaarprocedure geldt de genomen beslissing. Het kan zijn dat deze beslissing intussen onherstelbare gevolgen voor u heeft. In dat geval kun tu tegelijk met het indienen van het bezwaarschrift of kort daarna de rechter vragen om een voorlopige voorziening; ook wel schorsing genoemd. Dit betekent dat een regeling kan worden getroffen voor de periode gedurende het bezwaarschrift in behandeling is. Er moet dan wel sprake zijn van ‘onverwijlde spoed’. Een verzoek om voorlopige voorziening dient u in bij de Voorzieningenrechter van de rechtbank Utrecht (adres: Vrouwe Justitiaplein 1, Postbus 13023, 3507 LA Utrecht). Aan het indienen van een verzoek om voorlopige voorziening zijn kosten verbonden.
Ziet u een fout in deze regeling?
Bent u van mening dat de inhoud niet juist is? Neem dan contact op met de organisatie die de regelgeving heeft gepubliceerd. Deze organisatie is namelijk zelf verantwoordelijk voor de inhoud van de regelgeving. De naam van de organisatie ziet u bovenaan de regelgeving. De contactgegevens van de organisatie kunt u hier opzoeken: organisaties.overheid.nl.
Werkt de website of een link niet goed? Stuur dan een e-mail naar regelgeving@overheid.nl