Permanente link
Naar de actuele versie van de regeling
http://lokaleregelgeving.overheid.nl/CVDR736930
Naar de door u bekeken versie
http://lokaleregelgeving.overheid.nl/CVDR736930/1
Beleidsregel evangelisatie met geluidsversterking gemeente Zwolle 2024
Geldend van 21-03-2025 t/m heden
Intitulé
Beleidsregel evangelisatie met geluidsversterking gemeente Zwolle 2024Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Zwolle,
gelet op het bepaalde in artikel 4:6 lid 1 en 4:6 lid 3 van de Algemene plaatselijke verordening Zwolle en artikel 4:81 en hoofdstuk 5 van de Algemene wet bestuursrecht;
besluit vast te stellen de navolgende beleidsregel voor het organiseren evangelisatiebijeenkomsten waarbij gebruik wordt gemaakt van geluidsversterkende apparatuur.
1.1 Inleiding
Binnen de gemeente Zwolle is er vanuit religieuze organisaties behoefte aan het evangelisatiebijeenkomsten. Dit valt onder openbare manifestaties en is toegestaan. Anders wordt het als er gebruik wordt gemaakt van geluidversterkende apparatuur. Dit is niet noodzakelijk voor het houden van de bijeenkomst en valt daarom onder de verbodsbepaling van 4.6 lid 1 van de APV. Op basis van het derde lid kan het college ontheffing verlenen van dit verbod. Het college wil dit niet onbeperkt doen. Aangezien er al veel druk is op gebruik van de binnenstad willen we met deze beleidsregel de mogelijkheden tot het houden van evangelisatiebijeenkomsten met gebruik van geluidsversterkende apparatuur helder afbakenen.
Doelstellingen:
Door per plein maximaal drie ontheffingen per jaar te verlenen zorgen we voor beperking in mogelijkheden wat betreft omvang en hoeveelheid evangelisatie met geluid. Door alleen ontheffing af te geven voor de in deze beleidsregel genoemde pleinen zorgen we ervoor dat er geen extra druk komt op de historische binnenstad en in nauwe en drukke straten. Door per organisatie maximaal 5 ontheffingen per jaar te verlenen zorgen we voor een eerlijke verdeling. Door dagen en tijden te beperken en maximale geluidsnormen te stellen zorgen we ervoor dat eventuele overlast beperkt blijft.
Artikel 1: Aangewezen pleinen
De volgende locaties zijn aangewezen voor evangelisatie met geluid:
- a.
Grote Kerkplein
- b.
Melkmarkt
- c.
Rode Torenplein
- d.
Nieuwe Markt
- e.
Bethlehemkerkplein
- f.
Gasthuisplein
- g.
Plein achter de Broeren
Artikel 3: Maximum aantal ontheffingen per evangelisatiegemeente
- a.
Per organisatie worden er maximaal vijf ontheffingen per jaar verleend.
- b.
Buiten de binnenstad is artikel 4:6 van de Algemene Plaatselijke Verordening van toepassing.
Artikel 4 Maximum aantal ontheffingen per locatie
- a.
Per locatie worden er maximaal 3 ontheffingen per jaar afgegeven;
- b.
Per organisatie mag niet tweemaal een ontheffing voor hetzelfde plein worden aangevraagd;
- c.
Per dag wordt aan maximaal één evangelisatiegemeente vergunning verleend.
Artikel 5 Ontheffing wordt enkel afgegeven voor de volgende dagen en tijden:
- a.
Donderdag tussen 16.00 – 20:00 uur
- b.
Zaterdag tussen 10.00 – 14:00 uur
Artikel 6 Maximaal te produceren geluid
Het te produceren geluid gemeten op de dichtstbijzijnde gevel mag maximaal LAeq 65 dB(A) en maximaal 75 dB(C) bedragen.
Artikel 7 Hardheidsclausule
In bijzondere gevallen kan de burgemeester afwijken van de bepalingen van deze beleidsregel. De burgemeester houdt daarbij zoveel mogelijk rekening met de bepalingen van deze beleidsregel.
Artikel 8 Citeertitel
Deze beleidsregel wordt aangehaald als “Beleidsregel evangelisatie met geluidsversterking gemeente Zwolle 2024
Artikel 9 Overgangsbepaling
Op aanvragen die ingediend zijn vóór de inwerkingtreding van deze beleidsregel en waarop nog geen besluit genomen is, is deze beleidsregel van toepassing.
Artikel 10 Inwerkingtreding
Deze beleidsregel treedt 1 dag na bekendmaking inwerking.
Het ‘Beleid t.a.v. evangelisatiebijeenkomsten met geluidsversterking gemeente Zwolle 2015’ wordt met het inwerking treden van deze beleidsregel ingetrokken.
Ondertekening
Aldus vastgesteld in de vergadering van 22 oktober 2024
P. Snijders, burgemeester
D. Emmer, secretaris
Toelichting
Er is bewust voor gekozen om de koppeling met de nota evenementen niet te maken omdat het evenementenbeleid niet van toepassing op situatie waarbij de wet openbare manifestaties van toepassing is. Voor evangelisatie geldt wel dat er net als bij betogingen een melding van moet worden gedaan (artikelen .. van de Apv).
Als er ook geluidsversterkende apparatuur wordt ingezet is ook artikel 4.6 van de APV van toepassing. Dit artikel verbiedt in het algemeen het gebruik van geluidsapparatuur in de openbare ruimte als dit hinder kan opleveren. Op grond van het derde lid van dit artikel kan hierop ontheffing worden verleend. In deze beleidsregel is deze ontheffingsmogelijkheid nader uitgewerkt.
Voor degene die zich in mindere mate betrokken voelen bij de evangelisatie met geluid, zal de acceptatie afnemen naarmate het aantal ontheffingen toeneemt, de ontheffing langer duurt, het geproduceerde geluidsniveau hoger ligt en de ervaren hinder daardoor toeneemt. Eenduidig beleid en een heldere normstelling en daaraan gekoppeld adequaat toezicht en handhaving van het beleid en de gestelde normen, zijn dan ook voor alle betrokkenen van belang. Daarom is er een beperking in het aantal af te geven ontheffing, zijn er normen gesteld aan het geluidsniveau en zijn de tijden aangepast aan de tijden dat het meeste winkelende publiek in de stad aanwezig is.
De gehanteerde norm is gekozen om voldoende boven het achtergrondgeluid van de binnenstad uit te komen. Uitgangspunt daarbij is dat in de binnenstad al sprake is van achtergrondgeluiden die overdags al rond de 43 - 50 dB liggen. Een belasting van LAeq 65 dB(A) en 75 dB(C) in combinatie met de gehanteerde tijden en een maximumstelsel zorgt ervoor dat er geen onduldbare (geluids)hinder ontstaat voor de omgeving.
Het kan voorkomen dat een belanghebbende zoveel belang heeft bij een vergunning dat het vasthouden aan de voorschriften in de beleidsregel niet redelijk is. Hiervan is in elk geval géén sprake als er enkel sprake is van een financieel belang. Daarom is een hardheidsclausule opgenomen om te kunnen afwijken van het beleid. Bij het afwijken van de beleidsregel moet er duidelijk gemotiveerd worden waarvan er afgeweken wordt en waarom er afgeweken wordt van het geldende beleid.
Ziet u een fout in deze regeling?
Bent u van mening dat de inhoud niet juist is? Neem dan contact op met de organisatie die de regelgeving heeft gepubliceerd. Deze organisatie is namelijk zelf verantwoordelijk voor de inhoud van de regelgeving. De naam van de organisatie ziet u bovenaan de regelgeving. De contactgegevens van de organisatie kunt u hier opzoeken: organisaties.overheid.nl.
Werkt de website of een link niet goed? Stuur dan een e-mail naar regelgeving@overheid.nl