Permanente link
Naar de actuele versie van de regeling
http://lokaleregelgeving.overheid.nl/CVDR735869
Naar de door u bekeken versie
http://lokaleregelgeving.overheid.nl/CVDR735869/1
Reglement van orde van de Gemeentelijke adviescommissie omgevingskwaliteit Stichtse Vecht
Geldend van 22-02-2025 t/m heden
Intitulé
Reglement van orde van de Gemeentelijke adviescommissie omgevingskwaliteit Stichtse VechtDe Gemeentelijke adviescommissie omgevingskwaliteit Stichtse Vecht;
gelet op artikel 13, Verordening op de Gemeentelijke adviescommissie omgevingskwaliteit Stichtse Vecht;
besluit vast te stellen het volgende reglement van orde:
Reglement van orde van de Gemeentelijke adviescommissie omgevingskwaliteit Stichtse Vecht.
Paragraaf 1. Algemene bepalingen
Artikel 1. Definities;
In dit reglement wordt verstaan onder:
- -
(sub)commissie: gemeentelijke adviescommissie als bedoeld in artikel 17.9 van de wet, genaamd Gemeentelijke adviescommissie voor omgevingskwaliteit Stichtse Vecht;
- -
goede omgevingskwaliteit: hetgeen daaronder wordt verstaan in artikel 1.3 van de wet;
- -
verordening: verordening op de Gemeentelijke adviescommissie omgevingskwaliteit Stichtse Vecht;
- -
wet: de Omgevingswet;
- -
college: het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Stichtse Vecht;
- -
raad: de gemeenteraad van de gemeente Stichtse Vecht;
- -
reglement: dit Reglement van orde op de Gemeentelijke adviescommissie omgevingskwaliteit Stichtse Vecht.
Als de gemeentelijke adviescommissie omgevingskwaliteit advies uitbrengt als bedoeld in dit reglement, fungeert de commissie als gemeentelijk adviescommissie uit de wet.
Paragraaf 2. Werkwijze
Artikel 2. Samenstelling, de vergaderorde en orde van de beraadslaging;
-
1. De samenstelling van de commissie is zodanig dat een onafhankelijk en deskundig oordeel kan worden gevormd. De onafhankelijkheid van de commissie blijkt uit het feit dat in de commissie geen leden van het college van burgemeester en wethouders kunnen worden benoemd (zie artikel 17.8 van de wet).
-
2. Er is een voorzitter en een plaatsvervangend voorzitter. Bij afwezigheid van de voorzitter neemt de plaatsvervangend voorzitter zijn taken over.
-
3. De (plaatsvervangend) voorzitter leidt de vergadering en zorgt voor naleving van dit reglement.
-
4. De (plaatsvervangend) voorzitter stelt samen met de secretaris de voorlopige agenda vast.
-
5. De leden ontvangen de agenda en de bijbehorende stukken drie werkdagen voor de vergadering.
-
6. Indien noodzakelijk kan de (plaatsvervangend) voorzitter besluiten voorafgaand aan de vergadering een aanvullende agenda en stukken toe te zenden.
-
7. Als een lid verhinderd is om de vergadering bij te wonen dan laat dit lid dit zo spoedig mogelijk voor aanvang van de vergadering aan de secretaris of (plaatsvervangend) voorzitter weten.
-
8. De commissie kent subcommissies die door een ondervoorzitter kunnen worden geleid.
-
9. De secretaris draagt, onder verantwoordelijkheid van de (plaatsvervangend) voorzitter, zorg voor de voortgang van de activiteiten van de commissie. Voorts verzorgt de secretaris de in- en uitgaande correspondentie, vergaderfaciliteiten, agendaplanning, verslaglegging en dossiervorming. De secretaris stelt namens de commissie het advies op en kan onder verantwoordelijkheid van de commissie adviseren en overleg voeren.
Artikel 3. De werkwijze bij de advisering zoals genoemd in artikel 2, tweede lid, onder respectievelijk b, c, d en g van de Verordening;
-
1. De vergaderingen waarin een of meer adviezen over een aanvraag omgevingsvergunning door of namens de commissie worden vastgesteld zijn openbaar. De openbaarheid geldt niet voor informeel vooroverleg of bij de beleidsgerichte, opgavegerichte of ontwerpgerichte advisering. Als de commissie wordt gevraagd een persoonlijke beleidsopvatting te geven, is de vergadering niet openbaar en is het advies ook niet openbaar.
-
2. De voorzitter bepaalt de vergaderorde en de orde van de beraadslaging.
-
3. Belanghebbenden worden in de gelegenheid gesteld om de behandeling van een initiatief of aanvraag bij te wonen. Wanneer zij bij de behandeling aanwezig willen zijn kunnen ze dit aangeven bij het secretariaat of bij de behandelende afdeling van de gemeente. De gemeente zorgt voor een uitnodiging. Indien het een digitale vergadering betreft zorgt de gemeente voor een link naar de vergadering.
-
4. Aan het begin van de vergadering inventariseert de voorzitter of er belanghebbenden zijn die een toelichting willen geven op de voorliggende aanvraag.
-
5. De voorzitter verleent de belanghebbende tenminste eenmaal het woord om zijn aanvraag toe te lichten. Deze toelichting mag worden beperkt en alleen worden onderbroken als de relevantie van de toelichting voor de commissie redelijkerwijs ontbreekt. De toelichtende fase wordt afgesloten door het laatste woord aan de belanghebbende te gunnen.
-
6. Na de toelichtende fase heeft de belanghebbende geen spreekrecht meer.
Artikel 4. Wijze waarop de agenda openbaar wordt gemaakt en belanghebbenden worden uitgenodigd;
-
1. Via de website van de gemeente worden het tijdstip, de plaats en de agenda van de vergadering en eventueel het vooroverleg openbaar gemaakt.
-
2. Als het een digitale vergadering betreft worden het tijdstip en het programma (bijv. Teams) openbaar gemaakt.
-
3. Het tijdstip, de plaats en de agenda van de behandeling onder verantwoordelijkheid van de subcommissie wordt op de website van de subcommissie openbaar gemaakt.
Artikel 5. Notulering, dossiervorming en openbaarheid adviezen;
-
1. Van de vergadering en/of de afzonderlijke behandelingen wordt een beknopt verslag gemaakt en aan de leden toegestuurd zodat eventueel gemaakte afspraken en aanbevelingen duidelijk zijn.
-
2. Wanneer de commissie een advies uitbrengt is dat eenduidig en beargumenteerd.
-
3. Het college besluit of, wanneer en op welke wijze de adviezen van de commissie openbaar gemaakt worden.
Artikel 6. De instelling van subcommissies;
-
1. Er is een subcommissie Welstand en Monumenten, subcommissie Agrarisch, subcommissie Enkelvoudige adviesaanvragen en een subcommissie Bestuur die haar werkzaamheden verrichten onder verantwoordelijkheid van de Gemeentelijke adviescommissie voor omgevingskwaliteit Stichtse Vecht.
-
2. De subcommissie Welstand en Monumenten adviseert in ieder geval inzake onderwerpen als bedoeld in artikel 2, tweede lid, onder a, onderdelen 1° tot en met 3°, en onder b van de Verordening op de gemeentelijke adviescommissie voor omgevingskwaliteit 2024.
-
3. De subcommissie Welstand en Monumenten bevat minstens twee leden die deskundig zijn op het gebied van monumentenzorg.
-
4. De subcommissie Agrarisch adviseert in ieder geval inzake onderwerpen als bedoeld in artikel 2, tweede lid, onder c Verordening op de gemeentelijke adviescommissie voor omgevingskwaliteit 2024 in gevallen waarin de gemeenteraad agrarisch advies nodig acht.
-
5. De subcommissie Enkelvoudige adviesaanvragen heeft tot taak het adviseren over een enkelvoudige adviesaanvraag om een omgevingsvergunning of over de voorbereiding van een andere beschikking onder verantwoordelijkheid van de Gemeentelijke adviescommissie voor omgevingskwaliteit.
-
6. De subcommissie Bestuur heeft tot taak het bespreken van alle bestuurlijke en organisatorische aangelegenheden die de werkzaamheden van de Gemeentelijke adviescommissie voor omgevingskwaliteit betreffen.
-
7. De subcommissie Bestuur bestaat ten minste uit:
- a.
de voorzitter van de Gemeentelijke adviescommissie voor omgevingskwaliteit;
- b.
de plaatsvervangend voorzitter van de Gemeentelijke adviescommissie voor omgevingskwaliteit;
- c.
de secretarissen van de Gemeentelijke adviescommissie voor omgevingskwaliteit
- a.
Artikel 7. Afdoening onder verantwoordelijkheid van de commissie door lid, leden of subcommissie;
-
1. De commissie kan uit haar midden een lid, enkele leden, een subcommissie of subcommissies aanwijzen om namens haar te adviseren of overleg te voeren.
-
2. De commissie kan dit ook doen wanneer een specifiek initiatief of aanvraag daarom vraagt of wanneer bepaalde deskundigheid gewenst is.
-
3. Het verantwoordelijke lid of de leden, de subcommissie of subcommissies regelen zelf hun wijze van werken, zulks met inachtneming van de bepalingen genoemd in de verordening en in het reglement.
-
4. De commissie blijft eindverantwoordelijk.
Artikel 8. Benoeming van leden, samenwerking;
-
1. De leden van de commissie worden door de raad benoemd op grond van artikel 17.7, tweede lid van de wet. De leden worden benoemd op persoonlijke titel op grond van de professionele deskundigheid die nodig is voor de advisering, en ook op grond van maatschappelijke kennis en ervaring.
-
2. Het secretariaat draagt in samenwerking met de gemeente zorg voor de werving en selectie van leden.
-
3. Bij de werving en selectie zijn in ieder geval de voorzitter, het secretariaat en een deskundig lid van de commissie betrokken.
-
4. Bij geschillen zullen de leden dit in eerste instantie bespreken met de voorzitter. Als de leden niet tot een oplossing komen dan meldt de voorzitter zich bij het secretariaat. Het secretariaat kan de situatie voorleggen aan de manager.
Artikel 9. Opening vergadering, quorum en spreekrecht;
-
1. De voorzitter opent de vergadering zodra de uitgenodigde leden aanwezig zijn.
-
2. De voorzitter is bevoegd de datum en het tijdstip van een nieuwe vergadering vast te stellen indien een voor het advies benodigde deskundige verhinderd is en geen (schriftelijk) advies kan uitbrengen.
-
3. De aanvrager van de omgevingsvergunning kan het plan ten overstaan van de commissie komen toelichten.
-
4. De aanvrager meldt zich hiervoor aan bij het secretariaat.
Artikel 10. Spoedprocedure;
-
1. Een vergunningverlener kan voor uitzonderlijke gevallen het secretariaat verzoeken een aanvraag met spoed te behandelen.
-
2. De (plaatsvervangend) voorzitter en het secretariaat besluiten of een aanvraag uitzonderlijk is.
-
3. De vergaderingen zijn online.
Artikel 11. Verantwoording;
-
1. De commissie zendt ingevolge artikel 17.9 lid 6 van de wet de gemeenteraad elk jaar een verslag over de door haar verrichte werkzaamheden.
-
2. Het verslagjaar loopt van januari tot en met december. Het jaarverslag wordt jaarlijks vóór 1 maart aangeboden aan de gemeenteraad.
-
3. Eens per jaar is er een evaluerend overleg met de voorzitter, de plaatsvervangend voorzitter, het secretariaat, de manager en de portefeuillehouder.
Paragraaf 3. Inwerkingtreding en citeertitel
Artikel 12. Inwerkingtreding en citeertitel;
-
1. Dit reglement treedt in werking op de dag nadat bekendmaking op de voorgeschreven wijze heeft plaatsgevonden.
-
2. Dit reglement van orde wordt aangehaald als: Reglement van orde van de Gemeentelijke adviescommissie voor omgevingskwaliteit Stichtse Vecht 2024.
Ondertekening
Hoogachtend,
Burgemeester en wethouders van Stichtse Vecht
namens hen,
mr. K.F. Mantiri
manager Bestuurlijke en Juridische Zaken
Ziet u een fout in deze regeling?
Bent u van mening dat de inhoud niet juist is? Neem dan contact op met de organisatie die de regelgeving heeft gepubliceerd. Deze organisatie is namelijk zelf verantwoordelijk voor de inhoud van de regelgeving. De naam van de organisatie ziet u bovenaan de regelgeving. De contactgegevens van de organisatie kunt u hier opzoeken: organisaties.overheid.nl.
Werkt de website of een link niet goed? Stuur dan een e-mail naar regelgeving@overheid.nl