Permanente link
Naar de actuele versie van de regeling
http://lokaleregelgeving.overheid.nl/CVDR735707
Naar de door u bekeken versie
http://lokaleregelgeving.overheid.nl/CVDR735707/1
Regeling vervalt per 01-01-2029
Subsidieregeling musea gemeente Westerkwartier 2025-2028
Geldend van 20-02-2025 t/m 31-12-2028
Intitulé
Subsidieregeling musea gemeente Westerkwartier 2025-2028Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Westerkwartier;
gelet op titel 4.2, subsidies, van de Algemene wet bestuursrecht;
gelet op artikel 3 van de Algemene subsidieverordening gemeente Westerkwartier 2019;
BESLUIT:
vast te stellen de Subsidieregeling musea gemeente Westerkwartier 2025-2028
Hoofdstuk 1 Algemeen
Artikel 1 Algemene subsidieverordening van toepassing
Deze nadere regels geven uitvoering aan de Algemene subsidieverordening gemeente Westerkwartier 2019.
Artikel 2 Reikwijdte
Deze subsidieregeling is van toepassing op de verlening van jaarlijkse subsidies aan geregistreerde musea en (nog) niet-geregistreerde musea in de gemeente Westerkwartier.
Artikel 3. Begripsomschrijvingen
In deze regeling wordt verstaan onder:
- a.
museum: een permanente instelling zonder winstoogmerk, in dienst van de samenleving, gericht op het onderzoeken, verzamelen, bewaren, interpreteren en tentoonstellen van materieel en immaterieel erfgoed. Musea zijn openbaar, toegankelijk en inclusief en bevorderen diversiteit en duurzaamheid. Ze werken en communiceren ethisch, professioneel en met participatie van gemeenschappen. Musea bieden een verscheidenheid aan ervaringen met het oog op educatie, genoegen, reflectie en kennisuitwisseling. (ICOM definitie 2023).
Binnen deze subsidieregeling wordt onder museum ook verstaan de kleinere, nog niet in het Museumregister opgenomen musea.
- b.
geregistreerd museum: Een museale instelling die opgenomen is in het Nederlands Museumregister en daarmee aantoonbaar voldoet aan criteria voor een kwalitatief hoogwaardige invulling van functies van een museum. Deze criteria zijn samengevat in de Museumnorm.
- c.
cultureel erfgoed: Cultureel erfgoed omvat sporen uit het verleden in het heden, die zichtbaar en tastbaar aanwezig zijn. Dat kunnen voorwerpen zijn in musea, archeologische vondsten, archieven, monumenten en landschappen, maar ook de daaraan verbonden gebruiken, verhalen en gewoonten. Zo wordt ook onderscheid gemaakt tussen het materieel en immaterieel erfgoed.
- d.
aanvraagformulier: Een door het college vastgesteld (digitaal) formulier voor het aanvragen van een subsidie zoals in deze subsidieregeling bedoeld.
Artikel 4 Toepassingsbereik
Op grond van deze subsidieregeling kunnen burgemeester en wethouders een subsidie verlenen voor:
- a.
Exploitatiesubsidie: Een exploitatiesubsidie is een subsidie die wordt verleend voor de instandhouding van de instelling, waarbij de gesubsidieerde activiteiten tevens de kerntaken van de organisatie zijn. Om continuïteit te borgen, uitvoeringskennis te behouden en om te kunnen sturen op meerjarige doelstellingen worden meerjarige subsidies versterkt voor een periode van 4 jaren. Het is een periodieke subsidie, waarvan de verstrekking parallel loopt aan het subsidietraject van de Provincie Groningen. Alleen musea die lid zijn van de Museumvereniging en die geregistreerd zijn in het Museumregister komen voor deze subsidie in aanmerking.
- b.
Ontwikkelingssubsidie: De ontwikkelingssubsidie is bedoeld voor het ondersteunen van musea om aan de museumnorm te voldoen met als doel opgenomen te worden in het Museumregister. Een ontwikkelingssubsidie is evenals de exploitatiesubsidie een subsidie verleend voor de instandhouding van de instelling, om continuïteit te borgen en uitvoeringskennis te behouden en om de opname van de instelling in het Museumregister te bevorderen. Het is een meerjarige subsidie voor een periode van 4 jaren. Aan het eind van de periode is het museum geregistreerd.
- c.
Waarderingssubsidie: Een structurele subsidie die jaarlijks wordt verstrekt, die bedoeld is om de vrijwilligersorganisatie te ondersteunen in de uitvoering van haar kernactiviteiten. Het betreft een vorm van waardering voor de bijdrage die de organisaties, met de inzet van uitsluitend vrijwilligers levert aan de leefbaarheid in onze gemeente. De waarderingssubsidie moet worden beschouwd als een basisbedrag. Aan de toekenning zullen dan ook geen prestatieafspraken gekoppeld worden en wordt daarom ook wel subsidie op inputbasis-genoemd. Instellingen die een exploitatie- of ontwikkelingssubsidie krijgen komen niet in aanmerking voor de waarderingssubsidie.
- d.
Projectsubsidie: Een projectsubsidie is een subsidie die is gekoppeld aan te leveren prestaties, producten en diensten. Per toegekende aanvraag dienen de instellingen/organisaties een verantwoording af te leggen gekoppeld aan de gestelde doelen. De subsidie is eenmalig. Deze subsidie kan aanvullend aan een ontwikkelingssubsidie, een waarderingssubsidie of een exploitatiesubsidie verstrekt worden voor activiteiten niet zijnde de kernactiviteiten.
Een organisatie kan een projectsubsidie voor een project of activiteit aanvragen als:
- •
extra activiteiten georganiseerd worden of een extra project geïnitieerd wordt;
- •
de activiteiten of projecten aantoonbaar bijdragen aan een of meerdere gemeentelijke beleidsdoelstellingen.
- •
-
Anders dan bij de ontwikkelings- of waarderingssubsidie wordt bij deze subsidie de koppeling naar de te leveren prestatie wel expliciet gelegd en wordt daarom ook wel -subsidie op outputbasis- genoemd. Bij de aanvraag en in de subsidieregeling(en) dient de relatie tussen de extra activiteit en het gevraagde subsidie en de gemeentelijke beleidsdoelstellingen expliciet te worden omschreven.
Artikel 5 Algemene voorwaarden
Aanvragen komen voor subsidie in aanmerking indien voldaan wordt aan de volgende voorwaarden:
- a)
het museum is een rechtspersoon zonder winstoogmerk;
- b)
het museum beheert en/of presenteert een collectie;
- c)
het museum is opengesteld voor het publiek en heeft regelmatige openingstijden, minimaal 1 vast dagdeel geopend in het hoogseizoen;
- d)
het museum werkt met tenminste 5 vrijwilligers;
- e)
het museum heeft op jaarbasis tenminste 500 bezoekers;
- f)
het museum bijdraagt aan de doelstellingen uit beleidskader musea gemeente Westerkwartier 2025-2032: sterke, toekomstbestendige musea; inclusieve en toegankelijke musea en het verhaal van de gemeente Westerkwartier ‘compleet’ en zichtbaar;
- g)
de aanvraag dient via een (digitaal) aanvraagformulier te zijn gedaan.
Artikel 6 Aanvullende voorwaarden exploitatiesubsidie
Naast de algemene voorwaarden zoals verwoord in artikel 5, gelden er voor de exploitatiesubsidie de volgende aanvullende voorwaarden:
De aanvrager komt voor de exploitatiesubsidie in aanmerking, indien de aanvraag is voorzien van:
- a)
de museumregistratie;
- b)
een beleidsplan voor de periode 2025-2028 waarin de plannen en ambities van het museum staan; tevens staat hierin vermeld op welke manier het museum een poort vormt naar de lokale geschiedenis;
- c)
een meerjarenbegroting voor de periode 2025-2028;
- d)
een afschrift van de meest recente jaarrekening en van het meest recente jaarverslag;
- e)
een beschikking waarmee u kunt aantonen een provinciale exploitatiesubsidie te hebben ontvangen voor de periode 2025-2028.
Artikel 7 Aanvullende voorwaarde ontwikkelsubsidie
Naast de algemene voorwaarden genoemde in artikel 5 overlegt de aanvrager een door hem getekende verklaring waarin de aanvrager de intentie uitspreekt binnen de periode 2025-2028 de museumregistratie te behalen.
Artikel 8 Procedurebepalingen
-
1. Exploitatiesubsidie (vierjaarlijkse subsidie)
- a.
Aanvragen voor de exploitatiesubsidie moeten vóór 15 maart 2025 zijn ingediend.
- b.
Alleen aanvragen die naar het oordeel van het college volledig zijn, worden door het college beoordeeld. Een wijziging of aanvulling van een ingediende aanvraag, die na 15 maart 2025 wordt ingediend, wordt niet bij de beoordeling betrokken.
- c.
Aanvragen voor de exploitatiesubsidie moeten jaarlijks voor 1 juli tussentijds worden verantwoord. Deze tussentijdse verantwoording bestaat uit een inhoudelijk- en financieel verslag over het voorgaande jaar waaruit blijkt wat de voortgang van de uitvoering van de plannen en ambities is.
- d.
De eindverantwoording voor de exploitatiesubsidie moet uiterlijk 1 juli 2029 zijn ingeleverd. Deze eindverantwoording bestaat uit een inhoudelijk- en financieel verslag over de periode 2025-2028. Het inhoudelijk- en financieel verslag gaat in op de uitgevoerde ambities en de mate waarin invulling is gegeven aan de beleidsdoelen en opgenomen criteria.
- e.
Het budget voor de jaren 2025 tot en met 2028 is in totaal € 160.000,- per jaar exclusief eventuele indexatie. Het college verdeelt het budget naar rato over de aanvragers op basis van de onderstaande componenten.
De exploitatie subsidie bestaat uit de volgende componenten:
Component
Uitleg
Weging
Basisbedrag
Het budget wordt verdeeld over de musea die in aanmerking komen voor een exploitatie subsidie
1x
Bezoekersaantallen
Bij de bezoekersaantallen is een verdeling gemaakt op basis van het aantal bezoekers van 2023 zoals bekend bij Erfgoedpartners.
2x
Exploitatie
Dit is gebaseerd op de exploitatie waarbij per museum gekeken is naar de baten en de lasten. Het resultaat is gebruikt voor de verdeling van het beschikbare budget.
2x
Lokale betekenis
In welke mate vormt het museum een poort naar de lokale geschiedenis.
1x
Presentaties
Deze subsidie kan alleen worden verleend aan musea die ook een provinciale exploitatie subsidie ontvangen, hiermee is de kwaliteit gegarandeerd en hoeven wij als gemeente de presentaties niet meer te beoordelen.
2x
- a.
-
2. Ontwikkelingssubsidie (vierjaarlijkse subsidie)
- a.
Aanvragen voor de ontwikkelingssubsidie moeten vóór 15 maart 2025 zijn ingediend.
- b.
Alleen aanvragen die naar het oordeel van het college volledig zijn, worden beoordeeld. Een wijziging of aanvulling van een ingediende aanvraag, die na 15 maart 2025 wordt ingediend, wordt niet bij de beoordeling betrokken.
- c.
Aanvragen voor de ontwikkelingssubsidie moeten jaarlijks vóór 1 juli tussentijds worden verantwoord. Deze tussentijdse verantwoording bestaat uit een inhoudelijk- en financieel verslag over het voorgaande jaar. Hieruit moet ook de voortgang tot museumregistratie blijken en de inspanning die geleverd is tot het komen van museumregistratie.
- d.
De eindverantwoording voor de ontwikkelingssubsidie moet uiterlijk 1 juli 2029 zijn ingeleverd. Deze eindverantwoording bestaat uit een inhoudelijk- en financieel verslag waaruit blijkt dat de maximale inspanning is geleverd om te komen tot een geregistreerd museum over de periode 2025-2028.
- e.
Per jaar kan per museum € 7.000,- worden verleend.
- a.
-
3. Waarderingssubsidie (jaarlijkse subsidie)
- a.
Aanvragen voor de waarderingssubsidie moeten vóór 1 november in het jaar voorafgaand aan het subsidiejaar zijn ingediend. De subsidieaanvraag voor 2025 moet vóór 15 maart 2025 worden ingediend.
- b.
Aanvragen voor de waarderingssubsidie worden direct vastgesteld.
- c.
Per jaar kan per museum € 1.000,- worden verleend.
- a.
-
4. Projectsubsidie (eenmalige subsidie)
- a.
Aanvragen voor een projectsubsidie, voor een project of activiteit, kunnen gedurende het jaar worden aangevraagd. In september worden de aanvragen door de gemeente beoordeeld op en in welke mate deze bijdragen aan de doelstelling van het beleidskader musea en/of gemeente brede doelstellingen, op basis hiervan wordt de hoogte van de subsidie bepaald.
- b.
Er kan jaarlijks één aanvraag worden ingediend.
- c.
Per aanvraag kan maximaal € 15.000,- worden aangevraagd. In uitzonderlijke gevallen kan een hoger bedrag worden verleend als uit het projectplan blijkt dat een hogere financiering vanuit de gemeente essentieel is voor de uitvoering van dit betreffende project.
- a.
Artikel 9 Weigeringsgronden
Onverminderd het bepaalde in de artikelen 4:25 en 4:35 Algemene wet bestuursrecht en artikel 9 van de Algemene subsidieverordening gemeente Westerkwartier 2019 wordt de subsidie in ieder geval geweigerd indien de aanvrager niet voldoet aan de voorwaarden en eisen zoals gesteld in de artikelen 4 tot en met 8 in deze subsidieregeling.
Artikel 10 subsidieplafond
-
1. Het budget voor de Exploitatiesubsidie is jaarlijks € 160.000,-.
-
2. Het budget voor de Ontwikkelingssubsidie bedraagt jaarlijks € 28.000,-.
-
3. Het budget voor de Waarderingssubsidie bedraagt jaarlijks € 11.000,-.
-
4. Het budget voor de Projectsubsidie is per 4 jaar € 240.000,-.
-
5. Budget wat niet wordt benut uit artikel 10.2 en 10.3 wordt jaarlijks toegevoegd aan budget genoemd in artikel 10.4.
Artikel 11 Rechtmatigheid
-
1. Bij het ondertekenen van het aanvraagformulier verklaart de aanvrager dat de aangeleverde gegevens betrouwbaar zijn.
-
2. De aanvrager kan worden verplicht om mee te werken aan de beoordeling van de betrouwbaarheid en geldigheid van de verstrekte gegevens.
-
3. Het college kan specifieke controlemaatregelen bij de aanvrager uitvoeren om de aangeleverde gegevens te controleren.
Artikel 12 Hardheidsclausule
Het college kan in bijzondere gevallen afwijken van de bepalingen van deze regeling. Dit kan als toepassing van de regeling leidt tot een gevolg die niet de bedoeling van de regeling is. Het van toepassing verklaren van dit artikel wordt gemotiveerd in de beschikking.
Artikel 13 Slotbepalingen
-
1. Deze regeling treedt in werking op de eerste dag na die van de bekendmaking en is van kracht tot en met 31 december 2028.
-
2. De regeling wordt aangehaald als: Subsidieregeling musea gemeente Westerkwartier 2025-2028.
Ondertekening
Aldus besloten op 11 februari 2025,
Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Westerkwartier,
A. van der Tuuk,
burgemeester
R. Kleijnen,
gemeentesecretaris
Ziet u een fout in deze regeling?
Bent u van mening dat de inhoud niet juist is? Neem dan contact op met de organisatie die de regelgeving heeft gepubliceerd. Deze organisatie is namelijk zelf verantwoordelijk voor de inhoud van de regelgeving. De naam van de organisatie ziet u bovenaan de regelgeving. De contactgegevens van de organisatie kunt u hier opzoeken: organisaties.overheid.nl.
Werkt de website of een link niet goed? Stuur dan een e-mail naar regelgeving@overheid.nl