Permanente link
Naar de actuele versie van de regeling
http://lokaleregelgeving.overheid.nl/CVDR735433
Naar de door u bekeken versie
http://lokaleregelgeving.overheid.nl/CVDR735433/1
Beleidsregels Brede Ondersteuning Toeslagenaffaire
Geldend van 14-02-2025 t/m heden
Intitulé
Beleidsregels Brede Ondersteuning ToeslagenaffaireHet college van burgemeester en wethouders van de gemeente De Bilt:
Gelezen het voorstel Beleidsregels Brede Ondersteuning toeslagenaffaire op 03 december 2024 vast te stellen.
Inleiding
De gemeente De Bilt faciliteert de brede ondersteuning aan gedupeerde ouders en hun gezinnen, ex-toeslagpartners, kinderen en nabestaanden. Dat zijn mensen die bekend zijn in het gegevensportaal van de Belastingdienst/toeslagen en in het portaal hebben aangegeven brede ondersteuning te willen ontvangen. Brede ondersteuning wordt verleend naast financieel herstel door de Uitvoeringsorganisatie Herstel Toeslagen (UHT) en dus niet ter vervanging daarvan
Ondersteuning is beschikbaar op vijf gebieden waar in het Plan van Aanpak doelstellingen op worden gemaakt:
- •
Leefgebied wonen met doelstelling: een veilige en betaalbare plek om te wonen;
- •
Leefgebied financiën met doelstelling: in staat zijn een financieel gezonde huishouding te voeren;
- •
Leefgebied gezin met doelstelling: samenleven en opgroeien in een veilige omgeving waarin kinderen zich kunnen ontwikkelen;
- •
Leefgebied zorg met doelstelling: welzijn vanuit lichamelijke en geestelijke gezondheid;
- •
Leefgebied werk met doelstelling: duurzaam kunnen participeren in een arbeidsproces, met minimaal de beschikking over een startkwalificatie.
De uitvoering van de brede ondersteuning inclusief het opstellen van het Plan van Aanpak is belegd bij MENS. De beschikking, waarvan het Plan van Aanpak onderdeel uitmaakt, wordt verstrekt door de gemeente. De gedupeerde geeft akkoord op het Plan van Aanpak, of geeft aan op welke onderdelen het Plan van Aanpak niet akkoord is, voordat de gemeente de beschikking afgeeft. Het Plan van Aanpak hoeft niet ondertekend te worden door de aanvrager.
Doel brede ondersteuning
Brede ondersteuning dient de volgende doelen:
- •
Het maken van een nieuwe start;
- •
Het wegnemen van drempels binnen de overheid;
- •
Het aanbieden van ondersteuning op de vijf bovengenoemde gebieden.
Gemeenten kunnen, zonder de reguliere inkomens- of andere voorwaarden, ondersteuning toekennen om snel en adequaat de nieuwe start te faciliteren. Hierbij wordt vanuit het nu vooruitgekeken naar de toekomst.
De beleidsregels
De gemeente De Bilt sluit aan bij de instructies van de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) in het document: “Uitgangspunten voor het bieden van brede ondersteuning en het opstellen van het plan van aanpak”. Welke hulp wordt verleend wordt per geval bepaald en is maatwerk. De individuele omstandigheden van de aanvrager moeten altijd worden onderzocht om te kunnen bepalen of en welke voorziening passend is.
Goederen, spullen en hulpmiddelen
Bij materiële ondersteuning hanteren wij de richtlijn Nibudnorm + 30%. De Nibudnorm geeft de gemiddelde prijs van een product weer. De 30% er bovenop is vanwege het ruimhartige karakter van de brede ondersteuning. Deze norm is voorgelegd en als ruimhartig ingeschat door de VNG.
Het recht op brede ondersteuning staat niet gelijk aan een recht op een voorziening of middel. Materiële ondersteuning kan nooit het doel van de ondersteuning zijn. Materiële ondersteuning wordt enkel toegekend wanneer dit noodzakelijk en doelmatig is voor het bereiken van de gestelde doelen in het Plan van Aanpak. In uitzonderlijke gevallen waarin de Nibudnorm + 30% onvoldoende blijkt te zijn, kan MENS hier onderbouwd van afwijken. Denk hierbij bijvoorbeeld aan specifieke eisen aan een laptop voor een specifieke opleiding. Als blijkt dat de Nibudnorm + 30% als noodzakelijk en doelmatig wordt toegekend, maar de gedupeerde een hoger segment voorziening wenst, dienen hiervoor eigen middelen te worden ingezet.
Geen terugwerkende kracht
Het Plan van Aanpak is altijd leidend in de ondersteuning. Daarin staat helder opgeschreven wat er voor het maken van een nieuwe start nodig is. Daar ondersteunen we bij. De regeling is niet bedoeld om gemaakte kosten uit het verleden te dekken.
Declaratie en verantwoording
Wanneer diensten of goederen worden voorgeschoten en/of vergoed vanuit de brede ondersteuning, moet de aanvrager uiterlijk binnen één maand na ontvangst van de betaling de bijbehorende facturen, rekeningen of bonnetjes indienen bij MENS. Wordt niet aan deze termijn voldaan, dan kan de gemeente het bedrag terugvorderen. De aangeleverde facturen, rekeningen of bonnetjes dienen direct herleidbaar te zijn naar het Plan van Aanpak.
Ondertekening
Hoogachtend,
Namens het college van burgemeester en wethouders van de gemeente De Bilt,
de secretaris,
drs I.M. Schuurman
de burgemeester,
M.A. Fränzel MSc
Ziet u een fout in deze regeling?
Bent u van mening dat de inhoud niet juist is? Neem dan contact op met de organisatie die de regelgeving heeft gepubliceerd. Deze organisatie is namelijk zelf verantwoordelijk voor de inhoud van de regelgeving. De naam van de organisatie ziet u bovenaan de regelgeving. De contactgegevens van de organisatie kunt u hier opzoeken: organisaties.overheid.nl.
Werkt de website of een link niet goed? Stuur dan een e-mail naar regelgeving@overheid.nl