APV - Aanwijzingsbesluit en nadere regels ligplaatsen gemeente Kaag en Braassem

Dit is een toekomstige tekst! Geldend vanaf 07-02-2025

Intitulé

APV - Aanwijzingsbesluit en nadere regels ligplaatsen gemeente Kaag en Braassem

Burgemeester en wethouders van Kaag en Braassem maken bekend dat zij in hun vergadering van 28 januari 2025 het APV-Aanwijzingsbesluit en nadere regels ligplaatsen hebben vastgesteld. Dit besluit geldt voor de Kager plassen en het Braassemermeer buiten de Vaargeul en stelt regels aan de aanwezigheid van vaartuigen op het openbare water. Ten opzichte van het op 31 juli 2024 ter inzage gelegde besluit is dit besluit aangevuld om aansluiting te vinden bij de regeling van de gemeente Teylingen.

Het Aanwijzingsbesluit treedt in werking op de dag volgende op deze publicatie, dus op 7 februari 2025 en het besluit ligt de komende 6 weken ter inzage bij het klantencontactcentrum in het gemeentehuis te Roelofarendsveen. (bij voorkeur op afspraak; www.kaagenbraassem.nl/afspraak)

Bent u het niet eens met dit besluit? Dan kunt u binnen zes weken na dagtekening van deze bekendmaking, beroep instellen bij de rechtbank Den Haag, sector bestuursrecht, postbus 20302, 2500 EH Den Haag.

Vermeld in uw beroepschrift uw naam, adres en handtekening, de datum, de omschrijving van dit besluit en de reden van uw beroep. Het beste is om ook een kopie van het besluit mee te sturen. U kunt uw beroep ook digitaal indienen via https://loket.rechtspraak.nl/bestuursrecht. Hiervoor hebt u DigiD nodig.

Het besluit is ook te vinden op de website van de gemeente Kaag en Braassem via www.kaagenbraassem.nl, via Bestuur en Organisatie > Verordeningen.

Daarnaast kunt u het besluit bekijken op www.overheid.nl

--

Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Kaag en Braassem;

gelezen het voorstel van cluster juridische zaken en veiligheid d.d. 22 januari 2025; gelet op artikel 2 van de Scheepvaartverkeerswet;

gelet op het besluit van Provinciale Staten van Zuid-Holland, d.d. 20 februari 1992, nummer 38 waarbij het college van burgemeester en wethouder van de vm. gemeente Alkemade werd aangewezen als bevoegd gezag voor het deel van de Kager plassen dat binnen deze gemeente gelegen was;

gelet op het besluit van Provinciale Staten van Zuid-Holland, d.d. 20 februari 1992, nummer 39 waarbij het college van burgemeester en wethouder van de vm. gemeente Jacobswoude werd aangewezen als bevoegd gezag voor het Braassemermeer met uitzondering van de vaargeul die bij de Provincie in beheer is;

gelet op het bepaalde in artikel 5:25 van de Algemene plaatselijke verordening Kaag en Braassem 2012;

overwegende dat het wenselijk is om, in het kader van de veiligheid op het water en uiterlijk aanzien van de gemeente, gebieden aan te wijzen waarop het niet is toegestaan om met een vaartuig te ankeren, alsmede nadere regels stellen ten aanzien van het voor anker gaan met een vaartuig;

overwegende dat het concept-besluit van 31 juli 2024 tot en met 9 oktober 2024 voor het indienen van zienswijzen ter inzage heeft gelegen en dat hiervan door acht inzenders gebruik is gemaakt. De zienswijzen zijn behandeld en beantwoord in een Nota van zienswijzen d.d. 7 januari 2025; b e s l u i t:

b e s l u i t:

Het hieronder volgende Aanwijzingsbesluit vast te stellen:

  • I.

    Het Aanwijzingsbesluit.

    • 1.

      de volgende openbare wateren aan te wijzen waar het is toegestaan om overdat, tussen 09.00 uur en 22.00 uur voor anker te gaan met een vaartuig:

      - de Kager plassen en het Braassemermeer met uitzondering van de Vaargeul, zoals rood en oranje aangegeven op de bij dit besluit behorende situatietekeningen;

    • 2.

      de volgende openbare wateren aan te wijzen waar het is toegestaan om 3 maal 24 uur te ankeren met een vaartuig:

      - de Kager plassen (oostelijk deel van de Balgerij, Kever en Spijkerboor) en het Braassemermeer, met uitzondering van de Vaargeul, zoals met de oranje kleur aangegeven op de bij dit besluit behorende situatietekeningen nr. 1, 2 en 3;

    • 3.

      het volgende openbare water aan te wijzen waar het is toegestaan om 7 maal 24 uur te ankeren met een vaartuig:

      - het Vennemeer, voor zover liggend binnen het grondgebied van de gemeente Kaag en Braassem zoals met de oranje kleur is aangegeven op de bij dit besluit behorende situatietekening nr. 3;

    • 4.

      a. in afwijking van het gestelde in de leden 1., 2. en 3. de volgende openbare wateren aan te wijzen als zones waar een algeheel verbod geldt voor het na 22.00 uur ankeren met een vaartuig (met uitzondering van gemeentelijke en private aanlegplaatsen/-steigers, commerciële- of verenigingshavens), deze zones zijn met een rode kleur aangegeven:

      - de natuurlijke oeverzones, zoals met de rode lijnen aangeduid op de bij dit besluit behorende situatietekeningen nr. 1, 2 en 3 tot ca. 10,00 meter uit de gemiddelde waterlijn van de betrokken oever;

      - De openbare wateren van de Balgerij, de Sever (tussen Spijkerboor en de Diepenhoek dan wel Groot Kerkegat), Groot Kerkegat, Diepenhoek, De Kleipoel of Kiekpoel, de Koppoel en de noordelijke oever van de Oude Kooi (midden en oostzijde) gelegen op de Kever;

      b. Te constateren dat voor de vaargeul over het Braassemermeer (onderdeel Provinciale Vaarroute in beheer bij gedeputeerde staten van Zuid-Holland) geldt dat reeds een algeheel ligplaatsverbod van kracht is op grond van een besluit van de Provincie Zuid-Holland.

    • 5.

      in afwijking van het gestelde in lid 2. en 3. geldt geen maximale ligduur voor het met een vaartuig voor anker gaan in commerciële, verenigingshavens of particuliere afmeergelegenheden in de in lid 1., 2. en 3. aangewezen openbare wateren.

      een en ander verduidelijkt met de oranje en rode kleuren op de bij dit besluit behorende situatietekeningen nr. 1, 2 en 3.

  • II.

    Nadere regels (Ankeren):

    • 1.

      Er mag uitsluitend geankerd worden met een vaartuig. Onder vaartuig wordt verstaan : “Elk drijvend voorwerp, inclusief vaartuigen zonder waterverplaatsing, dat vanwege zijn drijfvermogen wordt gebruikt voor of bestemd is voor het vervoeren van personen of goederen te water, met uitzondering van woonschepen”.

    • 2.

      Onder ankeren wordt verstaan: op openbaar water, met behulp van bijvoorbeeld een anker, stutpalen of met een blok beton, met een vaartuig een ligplaats innemen. Ook een vaartuig laten vastlopen op ondiep water met de bedoeling daar ligplaats in te nemen valt onder dit begrip.

    • 3.

      Nadat een vaartuig maximaal 3 maal 24 uur aaneengesloten voor anker is gegaan geldt dat daarna 3 maal 24 uur achtereen in dit gebied, zoals aangegeven op de bij dit besluit behorende kaarten met oranje en rode vlakken aangegeven, de nrs. 1, 2 en 3, niet opnieuw voor anker mag worden gegaan. Ook mag dit vaartuig hiertoe geen gebruik maken van de gemeentelijke ligplaatsen of andere ligplaatsen in dit gebied voor aaneengesloten verblijf, uitgezonderd de commerciële- en verenigingshavens.

    • 4.

      Voor het Vennemeer geldt dat, nadat het vaartuig maximaal 7 maal 24 uur aaneengesloten voor anker is gegaan, het vaartuig 3 maal 24 uur aaneengesloten in het gebied zoals aangegeven op de bij dit besluit behorende kaarten met oranje en rode vlakken aangegeven, de nrs. 1, 2 en 3 niet voor anker mag gaan. Ook mag dat vaartuig geen gebruik maken van de gemeentelijke ligplaatsen of andere ligplaatsen in dit gebied voor aaneengesloten verblijf. Uitgezonderd zijn de commerciële- en verenigingshavens.

    • 5.

      Wanneer minder nachten aaneengesloten voor anker is gegaan dan het maximaal toegestane dan genoemd onder onder I. onder 2. en 3., geldt onverminderd de 3 maal 24 uur termijn, waarbij het niet is toegestaan om opnieuw met het betrokken vaartuig voor anker te gaan. Dit geldt zowel voor de 3- als voor de 7- 24 uursregeling.

    • 6.

      6. Ankeren mag niet langs of dicht langs de oever, daaronder wordt verstaan in ieder geval niet in de zone die ligt binnen 10,00 meter afstand vanaf de gemiddelde waterlijn en mag niet op plekken waar dit gevaar oplevert (dus bijvoorbeeld niet op plekken waar veel scheepvaartverkeer is).

  • III.

    Strafbepaling

    Overtreding van het in dit besluit bepaalde en de op grond van artikel 1:4 van de APV daarbij gegeven voorschriften en beperkingen wordt gestraft met hechtenis van ten hoogste drie maanden of geldboete van de tweede categorie (per 1-1-2024 : een maximale geldboete van € 5.150,--).

  • IV.

    In werkingtreding besluit.

    Dit besluit treedt in werking op de dag na bekendmaking ervan.

Aldus vastgesteld in de vergadering van burgemeester en wethouders gehouden op 28 januari 2025.

Ondertekening

de gemeentesecretaris,

J.J. Démoed

de burgemeester,

A. Heijstee-Bolt

Memorie van Toelichting voor het APV-Aanwijzingsbesluit en nadere regels ligplaatsen gemeente Kaag en Braassem.

De te behartigen belangen.

De openbare orde.

Het voor langere tijd met een vaartuig voor anker gaan op openbaar water wordt beschouwd als een handeling die in strijd is met de openbare orde. Deze wijze van voor anker gaan, in principe langer dan 3 X 24 uur, dient plaats te vinden op speciaal daarvoor geschikt gemaakte of aangewezen plaatsen. Op deze hoofdregel geldt voor het binnen de gemeente liggende deel van het Vennemeer een uitzondering (maximaal 7 X 24 uur voor anker gaan is toegestaan) die samenhangt met de regeling die voor het Teylingse deel van het Vennemeer geldt.

Kager plassen.

In dit besluit beschouwen wij, in aanvulling op het Provinciale aanwijzingsbesluit uit 1992, dat in de considerans van dit besluit is genoemd, als behorende tot de Kager plassen, mede de openbare wateren van de Ade, de Boerenbuurt, de Diepenhoek, de Hanepoel, de Kleipoel of Kiekpoel, het Vennemeer en de Waterloos.

Belang vaarroute.

De Balgerij is het watergebied tussen de Ringvaart van de Haarlemmermeer en de Kever. Het is een verbindingswater tussen de Ringvaart en de plas De Kever en dient om deze reden vrij te blijven van afgemeerde vaartuigen.

Rol Provincie Zuid-Holland.

De Provincie Zuid-Holland is het bevoegde gezag voor het gebied van de (bebakende) Vaargeul die over het Braassemermeer loopt. Deze Vaargeul vormt een onderdeel van haar vaarroute. Voor het gebied van deze Vaargeul heeft de Provincie een algeheel ligplaatsenverbod ingesteld en afgekondigd.

Gebruik plassengebied als uniek zeilgebied.

Al geruime tijd zijn de Kager plassen een geliefd en typisch Hollands watersportgebied. De aanwezigheid van langdurig afgemeerde vaartuigen middenop deze plassen kan conflicten opleveren met de zeilende vaartuigen. Ook voor deze categorie vaartuigen, die niet alleen fraai zijn om te zien maar ook traditie en cultureel erfgoed vertegenwoordigen, dient ruimte te blijven.

Algeheel ankerverbod voor overnachten.

De Sever ligt tussen Spijkerboor (westzijde) en Diepenhoek dan wel Groot Kerkegat (oostzijde). Dit water is een smal vaarwater waar reeds recreatievaartuigen liggen aangemeerd bij de Oude Kooi (watersportvereniging).

De plas Koppoel (Rijpwetering) is een plas met rondom woonboten en een jachthaven. De privacy van deze aanwonenden dient te worden Gerespecteerd. De kleinere plas Kleipoel of Kiekpoel ligt geheel afgelegen met maar één kleine jachthaven. Deze plas is uitermate geschikt voor overdag recreatief ankeren. De gehele Boerenbuurt is gekwalificeerd als natuurgebied en verdient als zodanig bescherming. Een volledig ankerverbod voor overnachten wordt voor deze hele, hierboven weergegeven, zone als passend gezien.

Landschappelijke aspecten.

Bepaalde oevers worden als natuurlijke oeverzone beheerd door Staatsbosbeheer. Dit beheer dient te worden ondersteund. Voor alle oeverzones geldt een algeheel ankerverbod. Flora en fauna dient hier de ruimte te behouden.

Het Braassemermeer.

Voor wat betreft het Braassemermeer geldt dat de zuidzijde, het natuurgebied De Hemmen, bescherming behoeft. Er ligt hier één jachthaven. Langdurig afmeren langs de oostelijke oever is uit landschappelijk oogpunt onwenselijk. Ook qua windrichting is dit ongunstig omdat schepen aan deze zijde aan lagerwal liggen. Afmeren langs de westelijke oever is mede onwenselijk in verband met de nabijheid van de vaargeul, de bebakening ervan en het snelvaargebied. Tevens liggen er direct langs deze oever woningen met uitzicht over het meer (privacy-aspect). Andere oevers zijn minder begroeid en voorzien van een lage beschoeiing met aanlegmogelijkheden. Deze zijn op een aantal plaatsen in de particuliere sfeer gerealiseerd.

Handhaving.

Per casus zal beoordeeld worden of de handhaving van dit besluit zal plaatsvinden met gebruikmaking van strafrechtelijke- of bestuursrechtelijke handhavingsinstrumenten.

Situatietekening 1

afbeelding binnen de regeling

Situatietekening 2

afbeelding binnen de regeling

Situatietekening 3

afbeelding binnen de regeling