Uitgiftebeleid verkeersontheffingen Venlo 2025

Dit is een toekomstige tekst! Geldend vanaf 07-02-2025 met terugwerkende kracht vanaf 01-01-2025

Intitulé

Uitgiftebeleid verkeersontheffingen Venlo 2025

Burgemeester en wethouders van de gemeente Venlo;

overwegende, dat het voor de goede werking van de regulering omtrent verkeersontheffingen noodzakelijk is regels omtrent deze verkeersontheffingen te stellen;

besluiten:

vast te stellen het “Uitgiftebeleid Verkeersontheffingen Venlo 2025”.

Toelichting

Dit beleid heeft betrekking op de uitgifte van ontheffingen voor inrij – en parkeerverbod en het plaatsen van objecten in de openbare ruimte van de gemeente Venlo. Daarbij gelden voor een aantal gebieden in het centrum van Venlo speciale regels.

Artikel 1. Begripsbepalingen

In het kader van deze beleidsregels wordt verstaan onder:

Centrum Gesloten: het voor alle verkeer, met uitzondering van fietsen (hierbij is de snorfiets niet toegestaan) en voetgangers gesloten verklaarde gedeelte van de Venlose binnenstad, uitgezonderd direct laden en lossen, tijdens de aangegeven venstertijden. Zie onderstaande bijlage 1 “Parkeergebieden 2025”;

Het Centrum Gesloten: is onderverdeeld in deelgebieden. Zie onderstaande bijlage 2 “Indeling Centrum Gesloten”.

Blauwe zone: parkeergebied waarbinnen op de aangegeven tijden een maximale parkeerduur geldt. In het gebied mag uitsluitend bij de blauwe lijnen worden geparkeerd. Daarbij is het gebruik van de (blauwe) parkeerschijf verplicht. Een en ander aangegeven door middel van de borden E10, E11 (max “x” h en afbeelding parkeerschijf), onderborden OB206p (met een nadere specificatie van de tijden waarop de maximale parkeerduur in de blauwe zone geldt) en markeringen in de vorm van een blauwe streep (RVV 1990/CROW); Zie bijlage 1 parkeergebieden 2025.

centrum: het gebied zoals gedefinieerd in bijlage 1 parkeergebieden 2025;

eigen parkeergelegenheid: de potentiële mogelijkheid om een motorvoertuig te kunnen parkeren op:

  • 1.

    een parkeerplaats op een terrein of in een garage, uitgegeven in erfpacht, verhuurd of in gebruik gegeven aan de aanvrager, dan wel in eigendom bij de aanvrager;

  • 2.

    een parkeerplaats – huur of koop – op het terrein of in de garage van een complex waarvan in de bouwvergunning, omgevingsvergunning, de huur- of koopovereenkomst, splitsingsakte of de erfpachtvoorwaarden is vastgelegd dat deze bedoeld is als parkeergelegenheid voor (onder andere) het adres van de aanvrager;

  • 3.

    een voormalige parkeerplaats op eigen terrein die door of vanwege de aanvrager een andere bestemming dan die van parkeerplaats heeft gekregen, althans die niet langer in gebruik is als parkeerplaats of als zodanig gebruikt kan worden;

  • 4.

    een parkeerafspraak vastgelegd in een parkeerovereenkomst, waarin geen gebruik gemaakt wordt van openbare parkeerplaatsen.

Een parkeerplaats als bedoeld onder 1 en 3 op eigen terrein dient ten minste 2,50 meter bij 5,50 meter en een parkeerplaats in een garage dient ten minste 2,50 meter bij 5,50 meter te zijn. Op een parkeerplaats, op een terrein of in een garage waarover de aanvrager kan beschikken waar in het kader van de verleende bouw of omgevingsvergunning is overeengekomen dat deze is (zijn) bedoeld als parkeergelegenheid voor het gebouw waarvoor de bouw- of omgevingsvergunning is verleend, zijn de genoemde afmetingen van de parkeerplaats niet van toepassing.

expeditietijden: de tijden waarbij binnen het voetgangersgebied direct laden en lossen door expeditieverkeer is toegestaan;

expeditieverkeer: al het goederenverkeer dat als doel heeft het bevoorraden van winkels en ondernemingen in het voetgangersgebied;

Rosarium: het gebied zoals gedefinieerd in de Verordening parkeerbelastingen; Zie bijlage 1 parkeergebieden 2025;

schil: het gebied zoals gedefinieerd in de Verordening parkeerbelastingen; Zie bijlage 1 parkeergebieden 2025;

ontheffing: een product waarbij ontheffing wordt verleend van één of meerdere verboden, zoals (niet uitputtend) het plaatsen van containers (voor puin en opslag bouwmaterialen e.d.), steigers, hoogwerkers, een geslotenverklaring/parkeerverbod voor voertuigen, en alle overige zaken waarvoor een stuk openbaar gebied geclaimd wordt voor een bepaalde tijd, zoals aangegeven in de Legesverordening.

standaard ontheffing: een ontheffing voor één of meerdere producten waarbij geen vakspecialist van de gemeente inhoudelijk een afgewogen oordeel dient te af te geven, zoals vastgesteld in de Legesverordening

meervoudige ontheffing: een ontheffing voor één of meerdere producten waarbij een vakspecialist van de gemeente inhoudelijk een afgewogen oordeel dient te af te geven, doordat de aanvraag niet binnen de standaard uitgangspunten en voorwaarden van een ontheffingenproduct vallen, zoals aangegeven in de Legesverordening. Denk hierbij aan bouwwerkzaamheden met afzetting, hijswerkzaamheden, container en opslag voor materialen.

venstertijden: de tijden wanneer de afsluiters op de toegangswegen naar het Centrum Gesloten naar beneden staan en waarbinnen in het Centrum Gesloten direct laden en lossen is toegestaan.

voetgangersgebied: het gebied binnen het Centrum Gesloten waar alleen voetgangers mogen komen, aangeduid met bord G07zb (RVV1990/CROW). Daarbij wordt onderscheid gemaakt tussen:

  • a.

    voetgangersgebied met expeditieverkeer:

    • Laden en lossen is toegestaan, parkeren is verboden

    • Tussen 06.00 -11.00 / 18.00 - 20.00 uur, alleen toegang expeditieverkeer, maximaal 10 meter lengte

    • Tussen 11.00 - 18.00 / 20.00 - 06.00 uur, alleen toegang met een ontheffing

  • b.

    voetgangersgebied zonder expeditieverkeer

    • laden en lossen is niet toegestaan, parkeren is verboden

Hoofdstuk 1. Ontheffingen inrij- en parkeerverbod

Artikel 2. Ontheffingen/gekoppelde vergunningen in Centrum Gesloten

  • a.

    Ontheffingen/gekoppelde vergunningen

    • 1.

      In het autoluw gebied, zoals bedoeld in bijlage 2, geldt dat laden en lossen zonder ontheffing uitsluitend is toegestaan binnen de volgende tijdvakken:

      • i.

        Tussen 06.00–11.00 uur / 18.00 - 20.00 uur, vrije toegang voor voertuigen korter dan 10 meter lengte

    • 2.

      Bedrijfsstraten: in de Parkeerverordening als zodanig benoemde straten, gelegen in het Centrum en het Centrum Gesloten. De parkeervakken in deze straten zijn aangewezen plaatsen voor bedrijfsstraatvergunninghouders. De bedrijfsstraatvergunning geldt tevens als ontheffing voor het inrijden van het Centrum Gesloten gebied.

    • 3.

      Een algemene ontheffing voor het inrijden van het Centrum Gesloten (ontheffing van geslotenverklaring) en indien noodzakelijk aangevuld met een ontheffing om te mogen rijden in het voetgangersgebied wordt verleend ten behoeve van noodzakelijke ritten, die verband houden met hygiëne, volksgezondheid, welzijn en/of veiligheid. Hierbij wordt met name gedacht aan huisartsen, verloskundigen, gemeentelijke dienstverlening en gemeentelijke of daaraan gelieerde instellingen die zien op het primaire welzijn van de mens.

    • 4.

      Een algemene ontheffing kan in uitzonderlijke gevallen worden uitgebreid met een ontheffing voor het parkeren in het Centrum Gesloten, indien de aanvrager aantoont, dat de nabijheid van het voertuig absoluut noodzakelijk is voor de uitvoering van de werkzaamheden.

  • b.

    Gekoppelde vergunningen

  • 1.

    Buiten de vastgestelde venstertijden voor het direct laden en lossen mogen alleen ontheffinghouders het autoluwe gedeelte in, daarbij dient men te parkeren, ook voor het direct laden en lossen, op de niet gereserveerde parkeervakken in de bedrijfsstraten of door het college aangewezen parkeerlocatie. Om te kunnen parkeren dient men te beschikken over een vergunning (op basis van de Parkeerverordening Venlo 2025) en dient het in de geldende Verordening parkeerbelastingen vastgestelde uurtarief betaald te worden. Het gebruik van deze parkeervakken is uitsluitend mogelijk middels een aan deze vergunning gekoppelde flexibele parkeerregeling voor het Centrum Gesloten.

  • 2.

    Om te kunnen laden en lossen, met een bestemming in het voetgangersgebied buiten de expeditietijden, dient men te parkeren in de bedrijfsstraten. Hierbij dient men over een geldige ontheffing te beschikken voor het Centrum Gesloten. Om te kunnen parkeren dient men te beschikken over een vergunning (op basis van de Parkeerverordening Venlo 2025) en dient het in de geldende Verordening parkeerbelastingen vastgestelde uurtarief betaald te worden. Het gebruik van deze parkeervakken is uitsluitend mogelijk middels een aan deze vergunning gekoppelde flexibele parkeerregeling voor het Centrum Gesloten.

Artikel 3. Jaarlijkse ontheffingen.

Deze ontheffingen worden verleend voor een kalenderjaar.

  • a.

    Bewoners/bedrijven woonachtig/gevestigd in Centrum Gesloten

  • 1.

    Aan een bewoner en bedrijf woonachtig/gevestigd in het Centrum Gesloten gebied, die beschikt over een eigen parkeergelegenheid in dat gebied (geldt niet voor een eigen parkeergelegenheid in de voetgangersgebieden), kan een ontheffing voor de geslotenverklaring van het Centrum Gesloten gebied worden verleend met dien verstande dat:

    • a.

      Bewoner/onderneming/instelling dient als kentekenhouder van het voertuig geregistreerd te staan

    • b.

      Het aantal ontheffingen op kenteken per voertuig per bewoner/onderneming/instelling is gerelateerd aan het aantal beschikbare eigen parkeerplaatsen. Per eigen parkeergelegenheid wordt maximaal 1 ontheffing verstrekt.

    • c.

      De ontheffing geldt uitdrukkelijk niet voor het parkeren in het gebied, met uitzondering van de eigen parkeergelegenheid.

  • 2.

    Aan een bewoner/onderneming/instelling die voldoet aan de in lid 1 gestelde eisen maar niet beschikt over eigen parkeergelegenheid kan ten behoeve van het laden en lossen gedurende de nachttijd tussen 20:00 uur en 6:00 uur een ontheffing worden verstrekt voor het berijden van het Centrum Gesloten.

    • a.

      Het aantal ontheffingen op kenteken per voertuig per bewoner of per onderneming/instelling bedraagt 1 per adres.

    • b.

      De ontheffing geldt uitdrukkelijk niet voor het parkeren in het gebied.

    • c.

      Met de ontheffing heeft men recht om maximaal 2 keer per etmaal het Centrum Gesloten in te rijden.

  • 3.

    Ontheffing kan worden verleend aan een mantelzorgontvanger als is voldaan aan de volgende voorwaarden:

    • a.

      Mantelzorgontvanger staat ingeschreven op een woonadres in het Centrum Gesloten.

    • b.

      Mantelzorgontvanger beschikt over een eigen parkeergelegenheid.

    • c.

      Mantelzorgontvanger is niet in het bezit van een ontheffing voor het inrijden van het Centrum Gesloten voor een eigen auto.

    • d.

      Het voertuig waarvoor de ontheffing geldt, staat op naam van de mantelzorger of de mantelzorger is de formele berijder ervan.

    • e.

      De mantelzorger dient aan de door gemeente daaraan gestelde voorwaarden te voldoen, die worden getoetst door een door de gemeente aangestelde toetsingsinstantie.

    • f.

      De ontheffing geldt uitdrukkelijk niet voor het parkeren in het gebied.

  • b.

    Bedrijven gevestigd buiten Centrum Gesloten – Flexibele parkeerregeling

Aan een bedrijf dat niet in het Centrum Gesloten is gevestigd kan een ontheffing van de geslotenverklaring van het Centrum Gesloten gebied worden verleend voor het parkeren en het inrijden van het autoluwe gebied en de bedrijfsstraten buiten de venstertijden (de flexibele parkeerregeling). Deze ontheffing kan worden verstrekt onder de volgende voorwaarden:

  • a.

    Per bedrijf wordt maximaal 1 ontheffing verstrekt.

  • b.

    Onderneming staat als kentekenhouder van het voertuig geregistreerd.

  • c.

    Het aantal actieve kentekens per ontheffing is daarbij maximaal 3.

  • d.

    De ontheffing wordt niet verleend aan pakket- of bezorgdiensten.

  • e.

    Parkeren kan op de in de geldende Parkeerverordening aangegeven bedrijfsstraten of, indien het pand zich bevindt in het autoluw gebied, direct voor het pand waar de werkzaamheden worden uitgevoerd, wanneer daar voldoende ruimte beschikbaar is om zonder hinder en overlast voor de omgeving te parkeren. In de bedrijfsstraten kan men daarvoor gebruik maken van de niet gereserveerde parkeervakken. Om te kunnen parkeren dient men te beschikken over een vergunning op basis van de parkeerverordening en dient op basis van de verordening op de parkeerbelastingen een uurtarief betaald te worden dat alleen afgerekend kan worden middels de aan deze vergunning verbonden flexibele parkeerregeling. Per onderneming wordt maximaal 1 vergunning verstrekt, waarmee gelijktijdig met 3 voertuigen op een beschikbare parkeerlocatie kan worden geparkeerd.

  • c.

    Taxi's WMO-vervoer

    • 1.

      Aan taxiondernemers (en hiermee gelijkgestelden) die krachtens gemeentelijk besluit gerechtigd zijn WMO-vervoer te verzorgen, kan ontheffing worden verstrekt voor het berijden van het Centrum Gesloten en indien de passagier in het voetgangersgebied woont, ook voor het aansluitende voetgangersgebied, voor het halen en brengen van in deze gebieden woonachtige personen met een WMO indicatie.

    • 2.

      De onder lid 1 bedoelde vervoerders mogen met deze ontheffing tevens het Centrum Gesloten, niet zijnde het voetgangersgebied, inrijden voor het halen en brengen van gehandicapten/senioren die gebruik kunnen maken van het WMO-vervoer.

    • 3.

      Het reguliere taxivervoer dient gebruik te maken van de daarvoor ingerichte taxistandplaatsen.

Artikel 4. Tijdelijke ontheffingen

  • a.

    Standaard tijdelijke ontheffing

    • 1.

      Tijdens de venstertijden is het toegestaan om binnen het Centrum Gesloten direct te laden en te lossen zonder ontheffing. Buiten deze venstertijden mogen alleen de houders van een geldige ontheffing binnen het Centrum Gesloten laden, lossen en parkeren. Hiervoor komt men in aanmerking indien de nabijheid van het voertuig absoluut noodzakelijk is voor de uitvoering van de werkzaamheden. Parkeren kan men op door het college aangewezen locaties, tegen de tarieven die zijn vastgesteld in de Verordening parkeerbelastingen. Het is verboden zonder ontheffing af te wijken van de bepalingen in de RVV 1990.

    • 2.

      In geval van een verhuizing, bruiloft, afscheidsceremonie of een calamiteit kan een ontheffing voor het berijden van het Centrum Gesloten en indien noodzakelijk voor het berijden van het voetgangersgebied worden verleend, inclusief het parkeren buiten de bedrijfsstraatjes, dit geldt ook voor parkeren in het voetgangersgebied.

    • 3.

      Een tijdelijke ontheffing kan worden verleend voor een termijn van maximaal 3 maanden.

    • 4.

      Het college kan besluiten om een aanvraag voor een tijdelijke ontheffing die voor feestdagen of zgn. Duitse dagen worden aangevraagd te weigeren.

  • b.

    Evenementenontheffing

    • 1.

      Enkel de gemeentelijke Evenementencoördinator kan een evenementenontheffing aanvragen

    • 2.

      De evenementenontheffing heeft enkel betrekking op het gebied Centrum Gesloten.

    • 3.

      Hiervoor komt men in aanmerking indien de nabijheid van het voertuig absoluut noodzakelijk is voor de uitvoering van de werkzaamheden.

    • 4.

      Toegang vindt doorgaans plaats middels kentekenregistratie. Optioneel worden ook buttons verstrekt als toegangsmiddel. Deze buttons, waarmee toegang tot het Centrum Gesloten kan worden bediend, mogen nooit aan derden worden verstrekt.

    • 5.

      Per evenement wordt maximaal 1 ontheffing verstrekt

    • 6.

      Een ontheffing bevat maximaal 10 kentekens

    • 7.

      De duur van een ontheffing is maximaal 1 week vóór een evenement tot en met 1 week na een evenement.

    • 8.

      Het college kan ingeval van bijzondere omstandigheden besluiten af te wijken van de voorgenoemde voorwaarden.

Hoofdstuk 2. Ontheffingen Blauwe Zone

De navolgende regels zijn alleen van toepassing op de blauwe zones van Blerick, Tegelen en Venlo, zoals deze in bijlage 3 Parkeergebieden 2025 zijn weergegeven.

Artikel 5. Jaarontheffing Blauwe Zone

  • 1.

    Ontheffing kan worden verleend aan bewoners die ingeschreven staan op een woonadres in de betreffende zone voor het parkeren van het voertuig dat op naam staat van de bewoner of waarvan de bewoner de formele berijder is. Met uitzondering van caravans. Het aantal uit te geven ontheffingen per adres bedraagt:

    • in de blauwe zone Venlo: 2

    • in de blauwe zone Blerick: 2

    • in de blauwe zone Tegelen: 2

  • 2.

    Voor bewoners aan wie in 2024 nog 3 of meer ontheffingen zijn verleend, geldt dat deze in 2025 nog eenmaal in aanmerking komen voor hetzelfde aantal ontheffingen als in het jaar 2024 kan worden verleend. Met ingang van 2026 gelden zonder uitzondering de in lid 1 genoemde maximum aantallen.

  • 3.

    Ontheffing kan worden verleend aan bedrijven die ingeschreven staan op een adres in de betreffende zone voor het parkeren van het voertuig dat op naam staat van de werkgever of waarvan de werknemer de formele berijder is. Per 2 medewerkers kan 1 jaarontheffing worden verleend (met een maximum van 10 jaarontheffingen per bedrijf). Indien meerdere bedrijven op hetzelfde adres gevestigd zijn, blijft het maximum uit te geven ontheffingen per adres gehandhaafd.

  • 4.

    Ontheffing kan worden verleend aan de mantelzorgontvanger die staat ingeschreven op een woonadres in de betreffende zone voor het parkeren van het voertuig dat op naam staat van de mantelzorger of waarvan de mantelzorger de formele berijder is. De mantelzorger dient daarvoor aan de door gemeente gestelde voorwaarde te voldoen, die wordt getoetst door een door de gemeente aangestelde toetsingsinstantie.

  • 5.

    Aan bewoners en/of bedrijven die ingeschreven staan op een adres in de betreffende zone kan ontheffing worden verstrekt voor hun bezoekers voor het parkeren van het voertuig, inclusief caravans. Dit geschiedt middels het digitaal aanmelden via een bezoekersparkeerontheffing waarmee voor een dag kan worden geparkeerd.

  • 6.

    De bezoekersparkeerontheffing wordt uitgegeven per 100 parkeerdagen. Indien deze eerste 100 parkeerdagen volledig benut zijn, dan kunnen er binnen één kalenderjaar nog eenmaal 100 parkeerdagen afgenomen worden.

  • 7.

    In de Blauwe Zone gebieden in Venlo geldende volgende specifieke regels:

    • a.

      Op alle dagen van 8:00 tot 22:00 uur is het gebruik van een parkeerschijf binnen de zone verplicht en geldt een maximale parkeerduur van 2 uur.

    • b.

      Buiten deze tijden geldt geen maximum parkeerduur.

    • c.

      Met een ontheffing mag men onbeperkt op parkeerplaatsen in de blauwe zone parkeren.

  • 8.

    In de Blauwe Zone gebieden in Blerick geldende volgende specifieke regels:

  • a.

    Op alle dagen van 8:00 tot 22:00 uur is het gebruik van een parkeerschijf binnen de zone verplicht en geldt een maximale parkeerduur van 3 uur.

  • b.

    Buiten deze tijden geldt geen maximum parkeerduur.

  • c.

    Met een ontheffing mag men onbeperkt op parkeerplaatsen in de blauwe zone parkeren.

  • 9.

    In de Blauwe Zone gebieden in Tegelen geldende volgende specifieke regels:

  • a.

    Op alle dagen van 8:00 tot 22:00 uur is het gebruik van een parkeerschijf binnen de zone verplicht en geldt een maximale parkeerduur van 3 uur, met uitzondering van de aangegeven plaatsen bij de supermarkt waar een maximale parkeerduur van 1 uur geldt.

  • b.

    Buiten deze tijden geldt geen maximum parkeerduur. Met uitzondering van het Wilhelminaplein, daar geldt buiten deze tijden een parkeerverbod.

  • c.

    Met een ontheffing mag men onbeperkt op parkeerplaatsen in de blauwe zone parkeren.

  • 10.

    Bewoners/bedrijven die in de zone schil (zoals bedoeld in de Verordening parkeerbelastingen) een parkeervergunning op straat hebben, mogen hiermee uitwijken naar de aanliggende blauwe zone. De parkeervergunning voor de schil geldt in dat geval tevens als ontheffing om zonder tijdsbeperking te parkeren op parkeerplaatsen in de aanliggende blauwe zone.

  • 11.

    Ontheffing kan worden verleend aan deelmobiliteitsbedrijven die een deelauto plaatsen in het Blauwe Zone gebied.

Artikel 6. Tijdelijke ontheffing Blauwe Zone

Aan bedrijven die niet gevestigd zijn in de blauwe zone, kan in verband met de uitvoering van werkzaamheden een tijdelijke parkeerverbod ontheffing worden verleend, mits dat noodzakelijk is voor de uitvoering van de werkzaamheden en de parkeerdruk dit toelaat.

Hoofdstuk 3 Ontheffingen Overige gebieden

Artikel 7. Jaarontheffingen inrijverbod Overige gebieden

Overige gebieden zijn de gebieden in de openbare ruimte van Venlo, anders dan beschreven in bijlagen 2 en 3 (Centrum Gesloten en Blauwe zone) waar een inrij- of parkeerverbod geldt. Om in aanmerking te komen voor een jaarontheffing dient de bewoner of ondernemer:

  • a.

    ingeschreven te staan in dit gebied of eigenaar ervan te zijn;

  • b.

    geregistreerd te staan in de basisregistratie personen (brp);

  • c.

    te beschikken over een eigen parkeergelegenheid in het gebied;

  • d.

    geregistreerd te staan als kentekenhouder van het voertuig.

Deze ontheffing geldt uitdrukkelijk voor het inrijden van het gebied en niet voor het parkeren in het gebied, met uitzondering van de eigen parkeergelegenheid.

Artikel 8. Tijdelijke ontheffingen inrij- en parkeerverbod

  • 1.

    Een tijdelijke ontheffing voor het berijden van een gebied of straat waar een inrijverbod van kracht is, wordt verleend ten behoeve van noodzakelijke ritten, die verband houden met hygiëne, volksgezondheid, welzijn, veiligheid of onderhoud.

  • 2.

    Een tijdelijke ontheffing kan in uitzonderlijke gevallen worden uitgebreid met een ontheffing voor het parkeren in het afgesloten gebied of de straat, indien de aanvrager aantoont, dat de nabijheid van het voertuig absoluut noodzakelijk is voor de uitvoering van de werkzaamheden of andere noodzakelijk activiteiten.

Artikel 9. Jaarontheffing parkeerverbod eigen inrit.

Een jaarontheffing parkeerverbod eigen inrit:

  • a.

    Geldt voor alle gebieden behalve Q4, Wilhelminapark en Centrum Gesloten;

  • b.

    Ontheffing kan worden verleend aan bewoners die ingeschreven staan op een woonadres in de betreffende zone;

  • c.

    Voertuig dient op naam te staan van de bewoner of bewoner dient de formele berijder te zijn;

  • d.

    Er is geen sprake van een eigen parkeergelegenheid;

  • e.

    Indien sprake is van openbare parkeerplaatsen in de rijrichting dan geldt een minimale afmeting van 6 meter breedte van de eigen inrit;

  • f.

    Indien sprake is van openbare parkeerplaatsen haaks op de rijrichting dan geldt een minimale afmeting van 2,5 meter breedte van de eigen inrit;

  • g.

    Mag niet belemmerend zijn voor maatgevend voertuig (o.a. hulpdiensten en afvalinzameling)

  • h.

    Kan binnen het gereguleerd parkeergebied enkel aangevraagd worden indien men beschikt over een geldige parkeervergunning (voor het betaald parkeergebied) of een geldige jaarontheffing Blauwe zone

Hoofdstuk 4 Ontheffingen voor tijdelijk gebruik openbare ruimte

Artikel 10. Ontheffing voor ingebruikname gemeentelijke grond

Voor het tijdelijk gebruik van gemeentelijke grond (openbaar gebied) kan een ontheffing worden verkregen onder voorwaarden. De voorwaarden hebben met name betrekking op (verkeers)veiligheid, doorstroming van verkeer, veroorzaken van overlast en het niet beschadigen van gemeentelijke of private eigendommen. Aan deze ontheffing is een gebruiksovereenkomst gekoppeld voor het gebruik van de gemeentelijke grond gebaseerd op de omvang van de geclaimde grond en de tijdsduur voor het gebruik van die grond. Dit geldt onder andere voor afzettingen, inrichting van werklocaties, hoogwerkers, hijskranen, steigers en containers.

De kosten voor de gebruiksovereenkomst bedragen voor ingebruikname tot 12,5 m² in:

  • a.

    Het gebied Centrum Gesloten: gelijk aan maximale dagtarief Rosarium straatparkeren conform Verordening parkeerbelastingen voor de duur van de ontheffing per dag.

  • b.

    In de betaald parkeergebieden Centrum en Rosarium: gelijk aan maximale dagtarief straatparkeren Centrum conform Verordening parkeerbelastingen voor de duur van de ontheffing per dag.

  • c.

    In de Schil, blauwe zone en niet-gereguleerd gebied: gelijk aan maximale dagtarief straatparkeren Schil conform Verordening parkeerbelastingen voor de duur van de ontheffing per dag.

De kosten voor de gebruiksovereenkomst bedragen voor in gebruik name vanaf 12,5 m² tot 25 m² in:

  • a.

    Het gebied Centrum Gesloten: gelijk aan tweemaal het maximale dagtarief Rosarium straatparkeren conform de geldende Verordening parkeerbelastingen voor de duur van de ontheffing per dag.

  • b.

    In de betaald parkeergebieden Centrum en Rosarium: gelijk aan tweemaal het maximale dagtarief straatparkeren Centrum conform Verordening parkeerbelastingen voor de duur van de ontheffing per dag.

  • c.

    In de Schil, blauwe zone en niet-gereguleerd gebied: gelijk aan tweemaal maximale dagtarief straatparkeren Schil conform Verordening parkeerbelastingen voor de duur van de ontheffing per dag.

De kosten voor de gebruiksovereenkomst bedragen voor in gebruik name vanaf 25 m² in:

  • a.

    Het gebied Centrum Gesloten: gelijk aan driemaal het maximale dagtarief Rosarium straatparkeren conform de geldende Verordening parkeerbelastingen voor de duur van de ontheffing per dag.

  • b.

    In de betaald parkeergebieden Centrum en Rosarium: gelijk aan driemaal het maximale dagtarief straatparkeren Centrum conform Verordening parkeerbelastingen voor de duur van de ontheffing per dag.

  • c.

    In de Schil, blauwe zone en niet-gereguleerd gebied: gelijk aan driemaal maximale dagtarief straatparkeren Schil conform Verordening parkeerbelastingen voor de duur van de ontheffing per dag.

Hoofdstuk 5 Gehandicaptenparkeerplaats en Gehandicaptenparkeerkaart

Artikel 11. Gehandicaptenparkeerplaats

Het college kan besluiten tot het toewijzen van een gehandicaptenparkeerplaats op kenteken aan een bewoner van de gemeente Venlo. Gehandicaptenparkeerplaatsen op kenteken worden in de woonomgeving aangelegd, zo dicht mogelijk bij het woonadres van betrokkene.

Een aanvraag voor een gehandicaptenparkeerplaats dient aan de volgende voorwaarden te voldoen:

  • a.

    De aanvrager is in bezit van een geldige gehandicaptenparkeerkaart(GPK)

  • b.

    U beschikt niet over een eigen parkeergelegenheid.

  • c.

    Een gehandicaptenparkeerplaats kan alleen worden aangelegd op een bestaande, openbare parkeerplaats van de gemeente

  • d.

    Anderen mogen niet onevenredig worden benadeeld door uw gehandicaptenparkeerplaats.

  • e.

    Er mag geen onveilige verkeerssituatie ontstaan door uw gehandicaptenparkeerplaats.

  • f.

    U betaalt een eenmalige bijdrage voor de aanleg en het onderhoud van de parkeerplaats.

  • g.

    Het kenteken dient op het adres van de aanvrager geregistreerd te staan

Artikel 12. Gehandicaptenparkeerkaart.

Het college kan besluiten tot het toewijzen van een gehandicaptenparkeerkaart aan een bewoner van de gemeente Venlo. De gehandicaptenparkeerkaart wordt uitgegeven op basis van de Regeling gehandicaptenkaart zoals vastgesteld door de Minister van Verkeer en Waterstaat. Een aanvraag van een gehandicaptenparkeerkaart wordt in behandeling genomen op basis van de volgende voorwaarden:

  • a.

    De aanvrager staat in de gemeente Venlo ingeschreven

  • b.

    Bij eerste aanvraag heeft u een medisch keuring ondergaan bij een door de gemeente aangewezen keuringsinstantie

  • c.

    Bij vernieuwing kan er ook een medische keuring noodzakelijk zijn, dit wordt bepaald tijdens de eerdere medische keuring(en).

  • d.

    Een goedgelijkende pasfoto te overhandigen tijdens de afspraak bij de parkeerbalie voor het verstrekken van de gehandicaptenparkeerkaart.

Hoofdstuk 6 Procedure

Artikel 13. Procedure aanvraag ontheffing/vergunning

  • a.

    Aanvraag

    • 1.

      Een aanvraag voor een ontheffing en/of een vergunning moet worden ingediend bij het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Venlo.

    • 2.

      Bij de aanvraag dienen de voor de beoordeling van de aanvraag noodzakelijke gegevens en bescheiden te worden overgelegd.

  • b.

    Ontheffing

    • 1.

      De ontheffing wordt op kenteken, adres en naam van de private persoon of onderneming/instelling gesteld.

    • 2.

      De ontheffing wordt verleend voor de duur van een kalenderjaar, tenzij op basis van de beleidsregels een andere termijn is bepaald.

    • 3.

      Gedurende het jaar verleende jaarlijkse ontheffingen zijn geldig tot en met de laatste dag van het lopende jaar.

    • 4.

      Aan het verlenen van een ontheffing kunnen voorwaarden worden verbonden inzake de wijze waarop van de ontheffing gebruik mag worden gemaakt.

  • c.

    Intrekking ontheffing

  • -

    Een verleende ontheffing kan worden ingetrokken indien:

    • 1.

      Bij de aanvraag onjuiste en/of onvolledige gegevens zijn ingediend.

    • 2.

      De houder van de ontheffing verzoekt om intrekking.

    • 3.

      Aan de voorwaarden waaronder de ontheffing is afgegeven niet meer wordt voldaan.

    • 4.

      Bij in gebreke blijven van de betaling van leges en/of waarborgsom.

    • 5.

      Gehandeld wordt in strijd met de aan de ontheffing verbonden voorwaarden of beperkingen, of sprake is van een misbruik van de ontheffing. Overigens wordt misbruik van de ontheffing, aangemerkt als een strafbaar feit.

Artikel 14. Bijzondere gevallen

Het college van burgemeester en wethouders beslist over verstrekking van ontheffingen omtrent bijzondere gevallen die buiten de kaders van dit beleid vallen.

Artikel 15. Inwerkingtreding en citeerartikel

  • 1.

    Het “Uitgiftebeleid Verkeersontheffingen 2020”, vastgesteld op 10 januari 2020 door burgemeester en wethouders van Venlo, wordt ingetrokken met ingang van de dag dat dit besluit in werking treedt, met dien verstande dat deze van kracht blijft op de feiten die zich voor de in lid 2 genoemde datum hebben voorgedaan.

  • 2.

    Deze beleidsregels treden in werking op 1 januari 2025.

  • 3.

    Dit besluit wordt aangehaald als “Uitgiftebeleid Verkeersontheffingen Venlo 2025”

Ondertekening

Venlo 01-10-2024,

Burgemeester en wethouders van Venlo

de secretaris, de burgemeester

Twan Beurskens, Antoin Scholten

Bijlage 1

Parkeergebieden 2025

Centrum:

Arsenaalplein, Bolwaterstraat 20 t/m 42, Deken van Oppensingel 1 t/m 61 (oneven nummers) en 2 t/m 6 (even nummers) Dominicanenstraat, Dwarsstraat, Ginkelstraat 1 t/m 15 (oneven nummers) en 2 t/m 48 (even nummers), Goltziusstraat, Italiëplaats, Jan de Verwerstraat, Julianastraat, Keizerstraat, Keulsepoort, Koninginneplein, Lohofstraat, Maaskade 1 t/m 38 en 41, Minderbroederstraat, Monseigneur Broederstraat 45 t/m 77, Nassaustraat, Parade 79 en 89 t/m 94, Peperstraat, Prinsenhofstraat, Prinses Beatrixstraat, Prinsessesingel 9 t/m 51, Puteanusstraat 11 t/m 147, Romerstraat, Ruys de Beerenbrouckstraat, Sint Martinusstraat 58 t/m 70, Spoorstraat, van Cleefstraat, Vildersgats.

Schilwijk Noord:

Deken van Oppensingel 63 t/m 87(oneven nummers) en 8 t/m 132(even nummers), Dokter Aletta Jacobstraat, Ginkelstraat 17 t/m 41 (oneven nummers) en 50 t/m 122 (even nummers), Helbeek 1 t/m 175 (oneven nummers) en 2 t/m 106 (even nummers), Herungerstraat, Hogeschoorweg 3 t/m 27A (oneven nummers) en 2 t/m 4 (even nummers), Hogeweg 1 t/m 65 (oneven nummers) en 2 t/m 42 (even nummers), Jacob van Deventerstraat, Keltenstraat, Maaskade 40 t/m 128 (alleen even nummers), Mercatorstraat, Monseigneur Nolensplein 45 t/m 77(alle nummers), Noord Binnensingel, Noord Buitensingel, Oude Helbeek, Parkstraat, Puteanusstraat 2 t/m 32(even nummers) Rozenkransstraat, Schoolstraat, Sint Martinusstraat 5 t/m 27 (oneven nummers) Sint Martinusstraat 72 t/m 96 (even nummers), Sint Urbanusweg 2 t/m 16C (even nummers), Straelseweg 1 t/m 109 en 2 t/m 86, Valuasstraat, Wilhelminapark.

Schilwijk Oost:

Burgemeester Bloemartsstraat, Burgemeester Conraetzstraat, Burgemeester Junckersstraat, Burgemeester van Aefferdenstraat, Burgemeester van Rijnsingel, Heutzstraat, Kaldenkerkerweg 1 t/m 54A (alle nummers), Noldusplaats, Stalbergweg 1 t/m 57 en 2 t/m 82

Schilwijk Zuid:

Anne Frankstraat 1 t/m 45 (oneven nummers) Anne Frankstraat 2 t/m 20 (even nummers), Doctor Cuypersstraat, Eindhovenseweg 2 t/m 10A, Hamelstraat, Hanzeplaats, Mariastraat, Molensingel, Nedinscoplein, Prinsessesingel 2 t/m 4 (even nummers), Regentessestraat 2 t/m 86 (even nummers), Rodestraat, Roermondsestraat, Seinestraat, Sinselveldhof, Sinselveldstraat, Sloterbeekstraat 1 t/m 34 (alle nummers), Sophiastraat, Taagstraat, Tegelseweg 1 t/m 64 (alle nummers), Theemstraat, Tiberstraat, Veilingstraat, Via Crescendo, Walstraat, Zuidsingel

Rosarium: (gebied met alleen dagparkeren)

Lohofstraat, Prinsenhofstraat, Prinses Beatrixstraat, Ruijs de Beerenbrouckstraat, van Cleefstraat, Jan de Verwerstraat, Mgr. Boermansstraat (weggedeelte tussen Deken van Oppensingel en Wilhelminastraat), Julianastraat en Wilhelminastraat.

Beugelparkeerplaatsen:

Wilhelminapark

De bedrijfsstraatjes:

Italiëplaats, Dominicanenstraat, Lombardstraatje, Kruisherenstraat, Huzarenplaats, Brouwersplaats, Gildenstraat.

afbeelding binnen de regeling

afbeelding binnen de regeling

afbeelding binnen de regeling

Bijlage 2

Indeling Centrum Gesloten

Aan Cedron, Ariënsplaats, Bartelsplaats, Bastion, Begijnengang, Bij de Olieslager, Bolwaterstraat 1 t/m 18 (alle nummers), Dominicanenplein, Dominicanenstraat 4 t/m 8 (even nummers), Flujasplein, Gasthuisstraat, Geldersepoort, Gildenstraat, Grote Beekstraat, Grote Kerkstraat, Havenkade, Heilige Geeststraat, Hoogstraat, Houtstraat, Jodenstraat, Keizerstraat, Klaasstraat, Kleine Beekstraat, Kleine Kerkstraat, Knibbelstraatje, Kolenstraat, Kruisherenstraat, Kwartelenmarkt, Lombardjestraatje, Lomstraat, Maaspoortpassage, Maasstraat, Markt, Monseigneur Nolensplein 1 t/m 44 (alle nummers) en 95 t/m 99 (oneven nummers), Bieuwe Poort, Nieuwstraat, Oude Markt, Parade, Peperstraat, Picardie, Sint Jorisstraat, Sint Martinusstraat 2 t/m 54 (even nummers), Steenstraat, Tegelpoort, Ursulastraatje, Vildersgats, Vleesstraat, Werf, Wijngaardstraat.

Gesloten gebied Blerick

1st Graaf van Loonstraat 1 t/m 1C en 2 t/m 4, Antoniusplein, Carleyspasage 1 t/m 7 (alle nummers), Kloosterstraat, Pepijnstraat 3 t/m 11 (oneven nummers) en 6 t/m 20 (even nummers)

Q4 gesloten

Achter Sint Jacob, Bergstraat, Bij de Zeepzieder, Helschriksel, Kwietheuvel, Lichtenberg, Maasschriksel, Synagogeplein

afbeelding binnen de regeling

Bijlage 3

Gebiedsomschrijving Blauwe zones

Venlo

Alexander Flemingstraat, Anne Frankstraat 47 t/m 301 (oneven nummers) en 70 t/m 280 (even nummers), Antoniusstraat, Bachstraat 2 t/m 32A, Belltablestraat, Bisschop Lindanusstraat, Bisschop Paredisstraat, Bisschop Schrijnenstraat, Boenerstraat, Burgemeester Mulderstraat, Burgemeester van Liebergenstraat, Craneveldstraat, Doctor Marie Curiestraat, Dokter Blumenkampstraat, Dokter Mathijssenstraat, Emmastraat 1 t/m 59 (oneven nummers) en 48 t/m 124 (even nummers), Engeliena Schaapstraat, Gasthuiskampstraat, Gelreplein, Helbeek 181 t/m 267 en 110 t/m 204, Hendrikxstraat, Herman Kiespenninckstraat, Hertog Reinoudstraat, Hogekampweg, Hogeschoorweg 29 t/m 107 (oneven nummers) en 8 t/m 34 (even nummers), Hogeweg 85 t/m 105M (oneven nummers) en 44 t/m 92 (even nummers), Hoogmolenweg, Jonkergouwstraat, Jupiterstraat, Karel van Egmondstraat 4 t/m 16, Kortestraat, Mecklenburgstraat, Mercuriusstraat, Minister van Hallstraat, Molenstraat, Monseigneur Zwijsenstraat, Neptunusstraat, Nijhoffstraat, Onze Lieve Vrouweplein, Oranjestraat, Oude Helbeek 12 t/m 18, Panhuisstraat, Parallelweg, Pastoor Deckersstraat, Pastoor Op Heijstraat, Planetenstraat, Plutostraat, Prinsenstraat 1 t/m 1M, Regentessestraat 1 t/m 113, Rijnbeekstraat 2, Rooddorpstraat, Saxenkampstraat, Sint Urbanusweg 9 t/m 11 (oneven nummers) en 18 t/m 30A (even nummers), Sloot 1 t/m 43 (oneven nummers) en 2 t/m 70 (even nummers), Sloterbeekstraat 49 t/m 112 (alle nummers) Sophiastraat 34, Stalbergweg 59 t/m 137 (oneven nummers) en 84 t/m 158 (even nummers), Straelseweg 119 t/m 183 (oneven nummers) en 94 t/m 168 (even nummers), Tegelseweg 65 t/m 115A (oneven nummers) en 64 t/m 126 (even nummers), Terrastraat, van Beringenstraat, van Hushovenstraat, van Nijvemheimstraat, van Pontstraat, van Schelbergenstraat, van Hushovenstraat, Vijverhofstraat, Vrouw Traasstraat, Wachtpoststraat, Waldeck Pyrmontstraat, Witveldstraat, Willemstraat, Zandstraat, Zusterstraat.

Blerick

1ste graaf van Loonstraat 1 t/m 13 (oneven nummers) en 2 t/m 16 (even nummers), Antoniuslaan 274 en 276, Antoniusplein, Carleypassage, Helling 1 t/m 3 (oneven nummers), Kloosterstraat, Laurentiusplein 1 t/m 3 (oneven nummers) Laurentiusstraat, Sint Hubertusstraat, Steegstraat 1 t/m 5B (oneven nummers), Witherenstraat 1 t/m 15 (oneven nummers) en 2 t/m 44 (even nummers).

Tegelen

Beekstraat 1 t/m 7, Grotestraat 47 t/m 73 (oneven nummers) en 46 t/m 140 (even nummers), In de Beeten, Kerkstraat, Smidsstraat, Wilhelminaplein

afbeelding binnen de regeling

afbeelding binnen de regeling

afbeelding binnen de regeling