Permanente link
Naar de actuele versie van de regeling
http://lokaleregelgeving.overheid.nl/CVDR734578
Naar de door u bekeken versie
http://lokaleregelgeving.overheid.nl/CVDR734578/1
Inrichtingsplan weekmarkten Voorne aan Zee 2025
Geldend van 25-01-2025 t/m heden met terugwerkende kracht vanaf 01-01-2025
Intitulé
Inrichtingsplan weekmarkten Voorne aan Zee 2025Burgemeester en wethouders van de gemeente Voorne aan Zee;
Gelet op artikel 160, eerste lid onder g van de Gemeentewet en artikel 3 van de Marktverordening Voorne aan Zee 2025;
Overwegende dat op grond van de Marktverordening Voorne aan Zee 2025 een inrichtingsplan voor de weekmarkten dient te worden vastgesteld;
Besluiten:
Vast te stellen het “Inrichtingsplan weekmarkten Voorne aan Zee 2025”
Paragraaf 1. Algemene bepalingen
Artikel 1. Begripsbepalingen
De in artikel 1 van de Marktverordening Voorne aan Zee 2025 gegeven begripsomschrijvingen zijn van overeenkomstige toepassing op dit inrichtingsplan.
Artikel 2. Instellen weekmarkten; dag, tijd en plaats van de markt
-
1. De weekmarkten vinden plaats op:
- a.
maandag van 9.00 uur tot 16.00 uur op de Turfkade in Brielle;
- b.
woensdag van 08.30 uur tot 15.00 uur op het Dorpsplein Oostvoorne;
- c.
vrijdag van 08.00 uur tot 15.00 uur op het Dorpsplein Rockanje;
- d.
zaterdag van 08.00 uur tot 16.00 uur op het Woordbouwerplein in Hellevoetsluis.
- a.
-
2. Op grond van dringende redenen kan door burgemeester en wethouders, in afwijking van het eerste lid, worden bepaald dat de markt tijdelijk wordt opgeheven of tijdelijk zal plaatsvinden op een andere dag, tijd of plaats.
-
3. Burgemeester en wethouders kunnen bepalen dat er geen markt wordt gehouden of dat de markt tijdelijk zal plaatsvinden op een andere dag, indien de in het eerste lid bedoelde dag samenvalt met een van de in artikel 2 van de Winkeltijdenwet genoemde dagen of delen daarvan, behoudens het bepaalde in de winkeltijdenverordening.
-
4. Indien dit in het algemeen belang is of ter uitvoering van werken door burgemeester en wethouders nodig wordt geoordeeld, dan wel in geval van extreme weersomstandigheden, kan een markt geheel of gedeeltelijk worden afgelast, zulks ter beoordeling van de marktmeester.
-
5. Vergunninghouders hebben geen recht op vergoeding van schade, die eventueel het gevolg is van een door of namens burgemeester en wethouders genomen besluit op basis van het bepaalde in het tweede, derde of vierde lid van dit artikel.
Artikel 3. Inrichting van de markt en branche-indeling
-
1. De begrenzing van de weekmarkten is vastgesteld zoals aangegeven op de bij dit inrichtingsplan behorende tekeningen (bijlagen 1 tot en met 4).
-
2. De indeling van de markt vindt plaats op de wijze zoals door de marktmeester wordt aangegeven.
-
3. De branche-indeling, alsmede het maximum aantal standplaatsen per artikelgroep, is vastgesteld zoals aangegeven op de bij dit inrichtingsplan behorende brancheringslijst (bijlage 5).
Paragraaf 2. Vergunningen
Artikel 4. Vereisten
-
1. Voor toewijzing van een standplaats komt uitsluitend in aanmerking een handelingsbekwaam natuurlijk persoon van tenminste 18 jaar oud, die schriftelijk een aanvraag voor een vergunning heeft ingediend bij burgemeester en wethouders en die daarbij aantoont dat hij persoonlijk, of de rechtspersoon waarbij hij in loondienst is of deel van uitmaakt, staat ingeschreven in het Handelsregister en daarvan een recent bewijs toont (KvK-nummer).
-
2. Bij toewijzing van een standplaats dient de vergunninghouder persoonlijk, of de rechtspersoon waarbij hij in loondienst is of waarvan hij deel uitmaakt, bij voortduring te voldoen aan de eisen genoemd in het eerste lid van dit artikel.
Artikel 5. Inhoud vaste standplaatsvergunning
Een vaste standplaatsvergunning vermeldt in ieder geval:
- a.
de naam en voornamen, het adres en de woonplaats van de vergunninghouder;
- b.
een duidelijke omschrijving van de toegewezen vaste standplaats met vermelding van de afmetingen daarvan;
- c.
de kraam of andere verkoopmaterialen die de vergunninghouder bij het innemen van de standplaats mag gebruiken;
- d.
het soort artikelen dat de vergunninghouder mag verhandelen of de branche waartoe de vergunninghouder behoort;
- e.
dat de vergunninghouder zelf zorg draagt voor de inzameling en afvoer van zijn afval en dat hij zijn standplaats schoon oplevert;
- f.
de wijze waarop de vergunninghouder zijn elektriciteit betrekt;
- g.
welke geluidsapparatuur op de standplaats is toegestaan;
- h.
welke kook-, bak- en verwarmingsapparatuur zijn toegestaan.
Artikel 6. Verdeling beschikbare vaste-standplaatsvergunning
-
1. Burgemeester en wethouders passen artikel 10 (Loting) uit de Marktverordening Voorne aan Zee 2025 toe bij het beschikbaar komen van een vaste-standplaatsvergunning.
-
2. Burgemeester en wethouders passen de verlengingsprocedure van artikel 8 (Verlenging na afroep) toe bij het beschikbaar komen van een vaste-standplaatsvergunning.
Artikel 7. Waarneming vaste standplaats
-
1. Burgemeester en wethouders kunnen op grond van artikel 16, tweede lid van de Marktverordening Voorne aan Zee 2025 de vergunninghouder van een vaste standplaats op een daartoe strekkend schriftelijk verzoek toestemming verlenen om voor maximaal één jaar een natuurlijk persoon, niet zijnde een vergunninghouder, aan te wijzen als waarnemer, die hem bij de uitoefening van de markthandel bij voortduring bijstaat dan wel, bij afwezigheid van de vergunninghouder, voor rekening en risico van de vergunninghouder diens marktverplichtingen nakomt.
-
2. De door burgemeester en wethouders verleende toestemming omvat tevens een ontheffing voor de vergunninghouder van de verplichting als bedoeld in artikel 16, eerste lid, van de Marktverordening Voorne aan Zee 2025.
-
3. De vergunninghouder die zijn vaste standplaats laat waarnemen blijft hoofdelijk aansprakelijk en verantwoordelijk voor de inrichting van de standplaats en voor de naleving van de verordening en de nadere regels door de waarnemer.
Paragraaf 3. Marktcommissie
Artikel 8. Instelling, samenstelling en werkwijze marktcommissie
-
1. Door burgemeester en wethouders wordt maximaal een marktcommissie per weekmarkt ingesteld welke als taak heeft om burgemeester en wethouders gevraagd en ongevraagd te adviseren over aangelegenheden van (één van de) weekmarkten in gemeente Voorne aan Zee.
-
2. De marktcommissie is per weekmarkt als volgt samengesteld:
- -
De voorzitter is de marktmeester;
- -
Minimaal drie leden bestaande uit vertegenwoordigers van de marktkooplieden.
- -
-
3. De marktcommissie vergadert zo vaak als dit door de voorzitter of ten minste twee leden nodig wordt geacht, maar ten minste één keer per halfjaar.
-
4. De vergaderingen zijn openbaar, tenzij de voorzitter anders bepaalt.
-
5. Op verzoek van de marktcommissie kan een lid van de lokale winkeliersvereniging worden uitgenodigd voor de vergaderingen.
-
6. De marktcommissie kan zich tijdens de vergaderingen laten bijstaan door deskundigen, dit ter beoordeling van de voorzitter.
-
7. De voorzitter bepaalt ten aanzien van het onderwerp of een stemming gewenst is.
-
8. Bij adviseren wordt uitgegaan van een absolute meerderheid van stemmen van de op de vergadering aanwezige leden.
-
9. De voorzitter onthoudt zich van stemming.
-
10. Van de vergaderingen wordt een verslag gemaakt, die tenminste wordt toegezonden aan de leden en de voorzitter. Indien binnen twee weken na verzending van het verslag geen opmerkingen zijn binnengekomen, wordt het verslag als juiste weergave beschouwd en kan het als zodanig worden betrokken bij eventuele besluitvormingsprocedures.
-
11. Het verslag wordt ter vaststelling voorgelegd aan de commissie in de eerstvolgende vergadering.
Paragraaf 4. De orde en het aanzien van de weekmarkt
Artikel 9. Gebruik eigen materiaal
-
1. Gebruik van eigen materiaal is toegestaan indien aan de in de volgende leden opgenomen voorwaarden wordt voldaan.
-
2. Het eigen materiaal dient inpasbaar te zijn.
-
3. Het gebruik van het eigen materiaal mag geen logistieke hinder geven bij op- en afbouw van de markt.
-
4. Indien om markttechnische redenen eigen materiaal niet inpasbaar is, een en ander ter beoordeling van de marktmeester, heeft de marktmeester de bevoegdheid de vergunninghouder naar een andere standplaats te verwijzen.
-
5. Het eigen materiaal mag geen grotere afmetingen hebben dan de meters die met huurkramen worden ingenomen.
-
6. Bijplaatsen van eigen materiaal behoeft vooraf goedkeuring van de dienstdoende marktmeester.
-
7. Bijplaatsen van eigen materiaal op de aangewezen standplaats mag alleen als daarvoor geen andere huurkramen behoeven te worden afgebroken.
-
8. Het is verboden bij het gebruik van eigen materiaal hinder of overlast, in welke vorm dan ook aan derden te veroorzaken, zowel bij het opbouwen als afbreken van de markt als gedurende de markt.
-
9. Indien het eigen materiaal wordt of is voorzien van installaties waarin gekookt, gebakken, gebraden en/of gefrituurd of waarmee verwarmd kan worden, moet een bewijs van veiligheid van zowel het te gebruiken eigen materiaal als de te gebruiken apparatuur, worden overlegd.
Artikel 10. Schoonhouden en opleveren standplaats
-
1. De vergunninghouder dient:
- a.
ervoor te zorgen dat zijn standplaats en de zich daarop bevindende verkoopinrichting steeds een goed verzorgd aanzien biedt;
- b.
tijdens de markt, zelf zijn afval, verpakkingsmaterialen en dergelijke in te zamelen en op te slaan;
- c.
voordat hij het marktterrein verlaat, zijn standplaats en onmiddellijke omgeving daarvan, schoon op te leveren en zelf voor de afvoer van zijn marktafval zorg te dragen.
- a.
-
2. Een vergunninghouder die opdracht krijgt om aan de voorzijde van zijn kraam of verkoopaangelegenheid afvalbakken te plaatsen, dient hieraan te voldoen en volle afvalbakken geregeld te legen. Dit afval hoort ook bij het bedrijfsafval van de vergunninghouder.
-
3. Een vergunninghouder die handel drijft in producten en of artikelen waaruit zou kunnen voortvloeien dat de ondergrond en omgeving van zijn standplaats vervuild raakt, dient hiervoor maatregelen te treffen om dit te voorkomen. De te treffen maatregelen dienen ter goedkeuring van de marktmeester, en zo nodig op zijn aanwijzingen, te geschieden.
Artikel 11. Algemene veiligheidsnormen
-
1. In het kader van brandpreventie gelden de volgende regels:
- -
Elektrische gloeilampen dienen zo te worden gemonteerd dat zij niet in aanraking kunnen komen met gemakkelijk brandbare stoffen
- -
Losse kabels moeten zich op een hoogte van ten minste 2,5 meter boven de grond bevinden of kabels die in de looppaden op de grond liggen, moeten afgedekt worden met afdekmatten, dit ter goedkeuring van de marktmeester;
- -
Bij elke gelegenheid waar gebakken of gebraden wordt, moet een doelmatig goedgekeurd blusapparaat alsmede een deksel voor afsluiting van de pan(nen) aanwezig zijn (bijvoorbeeld een koolzuursneeuwblusser met een vulling van vier kilogram of een poederblusser met een vulling van ten minste zes kilogram);
- -
Een gaskomfoor of een elektrisch komfoor moet zijn opgesteld op een plaats van onbrandbaar materiaal dat de warmte slecht geleidt;
- -
Een gaskomfoor moet door middel van een speciaal daarvoor geconstrueerde rubberslang met metalen klemmen of koppelingen aan de gasflessen zijn verbonden;
- -
Lege of niet in gebruik zijnde gasflessen moeten buiten een kraam of wagen zijn opgesteld. In gebruik zijnde flessen moeten op een goed geventileerde plaats zijn opgesteld;
- -
Emballage en verpakkingsmateriaal mag niet in of nabij open vuur aanwezig zijn;
- -
Ballonnen met brandbaar gas gevuld, mogen niet aanwezig zijn;
- -
Het gebruik van LPG anders dan brandstof voor motorvoertuigen is niet toegestaan.
- -
-
2. Het gebruik van kook- en bakinstallaties en van verwarmingsapparatuur is alleen toegestaan na verleende goedkeuring door of namens burgemeester en wethouders.
-
3. Kook, bak en braadinstallaties en verwarmingsapparatuur dient aangelegd te zijn overeenkomstig de norm NPR 2577 (installaties in mobiele werktuigen).
-
4. De bak en braadtoestellen moeten vast op de vloer of tafel staan opgesteld en tegen omvallen of omstoten worden beschermd.
-
5. Het draagvlak onder bak en braadtoestellen moet ten minste 15 cm buiten de toestellen onbrandbaar zijn, dan wel zijn bekleed met een onbrandbaar en de warmte slecht geleidend materiaal.
-
6. Elk bak- en braadtoestel moet zijn voorzien van een goed functionerende thermostaat of thermokoppel met een maximaal ingestelde waarde van 190 graden Celsius.
-
7. Indien in de kraam of verkoopwagen wordt gebakken, gekookt of verhit moet een goedgekeurd blustoestel met een inhoud van ten minste 6 KG poeder of 5 KG koolzuur- sneeuw of gelijkwaardige vulling aanwezig zijn.
-
8. In de onmiddellijke nabijheid van een bak, braad, kook of frituurtoestel moeten goed passende deksels of een blusdeken aanwezig zijn om het toestel in geval van brand te kunnen afdekken.
Artikel 12. Obstakels en welstand
-
1. De doorgang en de wandelgangen op en langs het marktterrein moet te allen tijde ten minste 3,5 meter breed en 4,5 meter hoog zijn.
-
2. Het is verboden de in het eerste lid genoemde doorgang en de wandelgangen op en langs het marktterrein op enigerlei wijze te hinderen of te belemmeren.
-
3. De kramen of andere verkoopinrichtingen die op de marktterreinen worden gebruikt of geplaatst, alsmede de boven- en achterzeilen die worden aangebracht of gebruikt, moeten voldoen aan de daaraan door of namens burgemeester en wethouders te stellen eisen.
Artikel 13. Voortbrengen van geluid
-
1. Het is verboden tijdens de markt op het marktterrein geluid voort te brengen door middel van zang, geluid producerende apparatuur of anderszins.
-
2. Burgemeester en wethouders kunnen van het in lid 1 genoemde verbod ontheffing verlenen onder door haar te stellen voorwaarden.
Artikel 14. Uitstallingen
-
1. Uitstallingen zijn alleen toegestaan na verleende toestemming van de marktmeester.
-
2. Toestemming voor uitstallingen kan alleen worden verleend indien er sprake is van een vrije doorgang zonder obstakels van 3 meter breed en 2 meter hoog.
-
3. Op de aanrijroute van hulpverlening kan alleen toestemming worden verleend voor uitstallingen indien er sprake is van een vrije doorgang van 3,5 meter breed en 4,5 meter hoog.
Artikel 15. Het stallen van voertuigen
Het is de vergunninghouder toegestaan om op het marktterrein zijn voertuig te parkeren onder de volgende voorwaarden:
- -
Het voertuig wordt achter de kraam geplaatst;
- -
Het voertuig veroorzaakt geen hinder of beperkingen voor andere vergunninghouders;
- -
Het geparkeerde voertuig wordt niet als extra ruimte voor het uitstallen van verkoopwaar gebruikt.
Paragraaf 5. Slotbepalingen
Artikel 16. Strafbepaling
Overtreding van het bepaalde bij of krachtens deze nadere regels, wordt gestraft met een geldboete van de tweede categorie of hechtenis van ten hoogste drie maanden en kan bovendien worden gestraft met openbaarmaking van de rechterlijke uitspraak.
Artikel 17. Hardheidsclausule
Burgemeester en wethouders kunnen van dit inrichtingsplan afwijken als daaraan vasthouden gevolgen zou hebben die wegens bijzondere omstandigheden onevenredig zouden zijn tot de daarmee te dienen belangen
Artikel 18. Inwerkingtreding
Het besluit treedt met terugwerkende kracht in werking op 1 januari 2025.
Artikel 19. Citeertitel
Dit besluit wordt aangehaald als: Inrichtingsplan weekmarkten Voorne aan Zee 2025.
Ondertekening
Aldus besloten in de vergadering van het college van Burgemeester en wethouders van Voorne aan Zee van 14 januari 2025,
Burgemeester en wethouders van Voorne aan Zee,
Bijlage 1. Overzicht marktterrein Turfkade Brielle
Bijlage 2. Overzicht marktterrein Woordbouwerplein Hellevoetsluis
Bijlage 3. Overzicht marktterrein Dorpsplein Oostvoorne
Bijlage 4. Overzicht marktterrein Dorpsplein Rockanje
Bijlage 5. Brancheringslijst bij Inrichtingsplan weekmarkten Voorne aan Zee 2025
1. Locatie Turfkade Brielle
Branchering FOOD-producten |
|
|
|
Nr. |
Hoofdartikelgroep |
Bij-artikelgroep |
Aantal |
1 |
Aardappelen, groente en fruit |
|
2 |
2 |
Brood, koek en banket |
|
1 |
3 |
Consumptie-ijs |
Frisdrank |
1 |
4 |
Drop, snoep en chocolade |
|
1 |
5 |
Kruiden, specerijen |
|
1 |
6 |
Noten, zuidvruchten |
Koffie(bonen) |
1 |
7 |
Poelierswaren |
Eieren |
1 |
8 |
Stroopwafels |
|
1 |
9 |
Vietnamese loempia's |
|
1 |
10 |
Vis en zuurwaren |
|
1 |
11 |
Vleeswaren |
|
1 |
12 |
Zuivelproducten |
|
2 |
13 |
Nieuw assortiment* |
|
|
|
|
|
|
Branchering NON-FOOD-producten |
|
|
|
Nr. |
Hoofdartikelgroep |
Bij-artikelgroep |
Aantal |
14 |
Nachtkleding en ondergoed |
Badkleding |
2 |
15 |
Dameskleding (of andersom) |
Herenkleding (of andersom) |
3 |
16 |
Babykleding |
Kinderkleding |
1 |
17 |
Kousen en sokken |
|
1 |
18 |
Dekbedden en hoezen |
Handdoeken |
1 |
19 |
Wol, handwerkpakketten |
|
1 |
20 |
Stoffen |
|
1 |
21 |
Kleinvakartikelen |
|
1 |
22 |
Kinderkleding |
|
1 |
23 |
Schoenen |
|
1 |
24 |
Sportartikelen |
|
1 |
25 |
Horloges en sieraden |
|
1 |
26 |
Lederwaren |
|
1 |
27 |
Dierbenodigdheden |
Diervoedsel |
1 |
28 |
Rijwielonderdelen |
Stofzuigeronderdelen |
1 |
29 |
Gereedschappen en poetsmiddelen |
Kleine motortechnische onderdelen |
1 |
30 |
Computeronderdelen en accessoires |
|
1 |
31 |
Telefoononderdelen en accessoires |
|
1 |
32 |
Bloemen, planten en struiken |
|
1 |
33 |
Aardewerk, curiosa |
|
1 |
34 |
Verlichtingsartikelen |
Batterijen |
1 |
35 |
Huishoudelijke artikelen |
|
1 |
36 |
Keukenartikelen |
|
1 |
37 |
Drogisterijartikelen |
Bijou |
1 |
38 |
Lectuur, posters en wenskaarten |
Hobby-artikelen, speelgoed |
1 |
39 |
Nieuw assortiment* |
|
|
2. Locatie Woordbouwerplein Hellevoetsluis
Branchering FOOD-producten |
|
|
Nr. |
Hoofdartikelgroep |
Aantal |
1 |
Aardappelen |
1 |
2 |
Aardappelen, groenten en fruit |
1 |
3 |
Brood, koek en banket |
1 |
4 |
Exotische producten (toko) |
1 |
5 |
Fruit |
1 |
6 |
Noten, zuidvruchten |
1 |
7 |
Olijven |
1 |
8 |
Poelier (kip) |
1 |
9 |
Snacks, koffieverzorging |
1 |
10 |
Stroopwafels |
1 |
11 |
Vietnamese loempia's |
1 |
12 |
Vis en/of schelp- en schaaldieren |
1 |
13 |
Vlees, vleeswaren |
1 |
14 |
Zoetwaren, snoepgoed, chocolade |
1 |
15 |
Zuivel- en/of kaasproducten (divers) |
2 |
16 |
Nieuw assortiment* |
|
|
|
|
Branchering NON-FOOD-producten |
|
|
Nr. |
Hoofdartikelgroep |
Aantal |
17 |
Babykleding |
1 |
18 |
Beenmode |
1 |
19 |
Bloemen, (kamer)planten |
1 |
20 |
Damesmode (divers) |
2 |
21 |
Dierenbenodigdheden |
1 |
22 |
Drogisterij, parfum |
1 |
23 |
Fournituren |
1 |
24 |
Herenkleding (divers) |
2 |
25 |
Juwelier, sieraden |
1 |
26 |
Kinderkleding |
1 |
27 |
Lederwaren, tassen |
1 |
28 |
Ondermode, nachtkleding |
1 |
29 |
Schoenen |
1 |
30 |
Sportkleding |
1 |
31 |
Stoffen (modestoffen) |
1 |
32 |
Stofzuiger-, elektra-, telefoonaccessoires |
1 |
33 |
Tuin- en/of buitenplanten |
1 |
34 |
Wenskaarten (toebehoren), tweedehands boekjes |
1 |
35 |
Nieuw assortiment* |
|
3. Locatie Dorpsplein Oostvoorne
Branchering FOOD-producten |
|
|
Nr. |
Hoofdartikelgroep |
Aantal |
1 |
Aardappelen, groente en fruit |
1 |
2 |
Noten, zuidvruchten |
1 |
3 |
Vis en/of schelp- en schaaldieren |
1 |
4 |
Zuivel- en/of kaasproducten (divers) |
1 |
5 |
Nieuw assortiment* |
|
|
|
|
Branchering NON-FOOD-producten |
|
|
Nr. |
Hoofdartikelgroep |
Aantal |
6 |
Bloemen, (kamer)planten |
1 |
7 |
Nieuw assortiment* |
|
4. Locatie Dorpsplein Rockanje
Branchering FOOD-producten |
|
|
Nr. |
Hoofdartikelgroep |
Aantal |
1 |
Aardappelen, groente en fruit |
2 |
2 |
Brood, koek en banket |
1 |
3 |
Noten, zuidvruchten |
1 |
4 |
Vis en/of schelp- en schaaldieren |
1 |
5 |
Vlees, vleeswaren |
1 |
6 |
Zuivel- en/of kaasproducten (divers) |
1 |
7 |
Nieuw assortiment* |
|
|
|
|
Branchering NON-FOOD-producten |
|
|
Nr. |
Hoofdartikelgroep |
Aantal |
8 |
Nieuw assortiment* |
|
* Het is op de markt mogelijk om met een nieuw assortiment, voor zover hier sprake van is naar beoordeling van de marktmeester, dat niet als artikelgroep in deze brancheringslijst is opgenomen, een marktstandplaats in te nemen. Hier wordt geen maximum aan gesteld. Bij een eerstvolgende actualisatie van de brancheringslijst nadat de vergunning is verstrekt wordt het desbetreffende nieuwe assortiment in de brancheringslijst opgenomen als nieuwe artikelgroep.
Ziet u een fout in deze regeling?
Bent u van mening dat de inhoud niet juist is? Neem dan contact op met de organisatie die de regelgeving heeft gepubliceerd. Deze organisatie is namelijk zelf verantwoordelijk voor de inhoud van de regelgeving. De naam van de organisatie ziet u bovenaan de regelgeving. De contactgegevens van de organisatie kunt u hier opzoeken: organisaties.overheid.nl.
Werkt de website of een link niet goed? Stuur dan een e-mail naar regelgeving@overheid.nl