Permanente link
Naar de actuele versie van de regeling
http://lokaleregelgeving.overheid.nl/CVDR734446
Naar de door u bekeken versie
http://lokaleregelgeving.overheid.nl/CVDR734446/1
Procedure aanvraag en toekenning reiskosten
Geldend van 22-01-2025 t/m heden
Intitulé
Procedure aanvraag en toekenning reiskostenHet college van burgemeester en wethouders van Almere,
BESLUIT:
Vast te stellen de navolgende beleidsregel ‘Procedure aanvraag en toekenning reiskosten’ onder intrekking van de op 4 december 2018 vastgestelde beleidsregel ‘Procedure aanvraag en toekenning re-integratievoorzieningen’.
Deze beleidsregel heeft als doel de voorwaarden en procedures vast te stellen voor de vergoeding van reiskosten voor uitkeringsgerechtigden. Deze regeling geldt voor reiskosten die worden gemaakt in het kader van re-integratie en uitstroom naar werk.
Artikel 1: Algemene bepalingen
-
1. Kosten voor eigen rekening: de eerste 10 km enkele reis komen altijd voor rekening van de uitkeringsgerechtigde. Dit geldt voor zowel de heen als voor de terugreis, in totaal dus 20 km.
-
2. Afstand meer dan 10 km enkele reis: Is de reis langer dan 10 kilometer enkele reis? Dan kunnen de kosten vanaf 10 km worden vergoed. De klantmanager kan maatwerk leveren indien de situatie van de cliënt daarom vraagt. Het Maatwerk moet voldoende worden onderbouwd in de rapportage.
-
3. Preventieve Kosten: Interventies om duurdere reiskosten te voorkomen, zoals fietslessen of vergoeding van een fiets, kunnen ook worden vergoed.
-
4. Goedkoopste optie: de goedkoopste en meest praktische manier van reizen wordt vergoed, denk hierbij bijvoorbeeld aan OV kosten.
Artikel 2: Aanvraagprocedure
-
1. Voorlichting: Klantmanagers informeren cliënten bij de start van het traject over de mogelijkheden voor vergoeding.
-
2. Aanvraagtermijn: Reiskosten kunnen met maximaal twee maanden terugwerkende kracht worden vergoed. Bij bijzondere omstandigheden kan deze periode worden verlengd.
Artikel 3: Specifieke Reiskostenregelingen
-
1. Inburgeringstrajecten: De Reiskosten naar de dichtstbijzijnde plaats waar de opleiding gevolgd kan worden, kan worden vergoed. Als iemand ervoor kiest de opleiding verder weg te volgen worden de kosten vergoed tot de dichtstbijzijnde mogelijke opleidingslocatie.
Is de opleiding bijvoorbeeld beschikbaar in Amsterdam en in Utrecht? Dan worden de reiskosten vergoed voor Amsterdam ook als de klant besluit de opleiding in Utrecht te volgen.
-
2. Reiskosten Woon-werkverkeer: Eerst moet worden onderzocht of de werkgever verantwoordelijk is voor de vergoeding van de reiskosten. Indien de werkgever niet verantwoordelijk is of de reiskostenvergoeding van de werkgever niet toereikend is, kan een (aanvullende) vergoeding worden verstrekt tot de goedkoopste optie.
-
3. Vergoeding voor de aanschaf van een Fiets: Er kan een vergoeding voor een (tweedehands) fiets worden verstrekt, ter waarde van 40% van de prijs van een nieuwe fiets zoals aangegeven door het Nibud.
-
4. Autokosten: Indien de cliënt met de auto reist en dit de goedkoopste optie is, word er € 0,15 per kilometer vergoed op basis van de ANWB Routeplanner.
Artikel 4: Overgangsrecht
-
1. Een persoon die gebruik maakt van een toegekende voorziening op grond van de eerdere beleidsregel die moet worden beëindigd op grond van deze beleidsregel behoudt deze voorziening voor zover wordt voldaan aan de voorwaarden uit deze beleidsregel voor de duur van de ingezette voorziening, doch niet langer dan 3 maanden, gerekend vanaf de inwerkingtreding van deze beleidsregel.
Deze beleidsregel treedt in werking met ingang van 1 janauri 2025.
Ondertekening
Aldus vastgesteld,
Almere, 2 janauri 2025
Burgemeester en wethouders van Almere,
namens hen,
de afdelingsmanager Werk en Inkomen
B. Ronnes
Ziet u een fout in deze regeling?
Bent u van mening dat de inhoud niet juist is? Neem dan contact op met de organisatie die de regelgeving heeft gepubliceerd. Deze organisatie is namelijk zelf verantwoordelijk voor de inhoud van de regelgeving. De naam van de organisatie ziet u bovenaan de regelgeving. De contactgegevens van de organisatie kunt u hier opzoeken: organisaties.overheid.nl.
Werkt de website of een link niet goed? Stuur dan een e-mail naar regelgeving@overheid.nl