Aanvullende beleidsregels leerlingen vervoer voor kinderen met een Oekraïense Nationaliteit 2022

Geldend van 22-01-2025 t/m heden

Intitulé

Aanvullende beleidsregels leerlingen vervoer voor kinderen met een Oekraïense Nationaliteit 2022

Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente De Bilt,

overwegende dat deze beleidsregels aanvullend zijn op de Verordening leerlingenvervoer gemeente De Bilt 2022,

besluit vast te stellen

Aanvullende beleidsregels leerlingen vervoer voor kinderen met een Oekraïense Nationaliteit 2022

Aanvullende begripsbepaling:

  • a.

    basisschool: De schakelklas (ook wel bekend als Taalklas) welke onderdeel uitmaakt van een basisschool. De schakelklas is een klas waarin leerlingen extra les krijgen in taal, lezen en nieuwe woordenschat.

  • b.

    middelbaar onderwijs: Internationale school Utrecht.

Hoofdstuk 1.

1.1. Kinderen met een Oekrainse nationaliteit.

Voor kinderen met een Oekrainse nationaliteit die in Nederland verblijven en naar school gaan, bestaat de Handreiking onderwijs voor kinderen en jongeren uit Oekraïne. De handreiking gaat uit van een zo groot mogelijke zelfstandigheid van de kinderen. Tevens gaan we uit van het gelijkheidsbeginsel. Leerlingvervoer voor Oekrainse kinderen staat gelijk aan het leerlingvervoer voor alle andere kinderen uit onze gemeente.

1.2 . Schakelklas of Taalklas

Een schakelklas (ook wel bekend als Taalklas) is een klas waarin leerlingen extra les krijgen in taal, lezen en nieuwe woordenschat.

De kinderen met een Oekrainse nationaliteit worden vanaf de leeftijd van 6 jaar tot 11/12 jaar zoveel mogelijk geplaatst in een schakelklas. Indien ouder/verzorger er voor kiest om geen gebruik te maken van de schakelklas maar direct plaatsing op een reguliere basisschool dan is dit mogelijk. Hierbij wordt wel uitgegaan van plaatsing op een school welke goed bereikbaar is vanaf het verblijfsadres.

2. VERVOER: ALGEMEEN

2.1. Afstand

Indien de afstand van de woning naar school niet voldoet aan het afstandscriterium voor toekenning leerlingenvervoer, dan dienen de ouders zelf voor vervoer en begeleiding zorg te dragen. Als dat niet mogelijk is, dienen ouders zelf voor een oplossing te zorgen.

Het enkele feit dat ouders (of bij éénouder gezinnen één ouder werkt) werken is zonder bijkomende omstandigheden die een belemmering zijn om zelf te begeleiden of anderen namens hen te laten begeleiden geen reden om vervoer toe te kennen.

2.2. Maximaal aantal reisbewegingen.

Er worden maximaal twee enkele reizen per dag vergoed: aan het begin en aan het einde van de schooldag. Geen bekostiging wordt verstrekt voor de kosten die ontstaan indien de leerling ook tussen de middag wordt vervoerd.

2.3. Aanmeldingen, afmeldingen en mutaties

Zo gauw een ouder vaststelt dat een leerling als gevolg van ziekte of andere oorzaken niet vervoerd kan worden, moet hij/zij dit melden bij het de vervoerder. Voor betermeldingen die na 17.00 uur worden gemeld, geldt dat deze niet de volgende werkdag uitgevoerd worden maar de werkdag erna, tenzij de vervoerder anders beslist.

Een leerling, waarbij de chauffeur bij de heenrit voor niets aan de deur heeft gestaan, wordt automatisch voor de terugrit afgemeld, tenzij de ouder uiterlijk twee uur vóór de geplande ophaaltijd meldt aan de vervoerder dat de terugrit wel gewenst is.

3. Middelbare school: Reiskosten voor kinderen vanaf 11/12 jaar tot en met 17 jaar.

3.1 Bezoek internationale school middelbaar onderwijs.

Kinderen die de internationale school in Utrecht bezoeken komen in principe niet in aanmerking voor reiskosten.

Uitzondering zijn kinderen waarbij de afstand van het verblijfsadres tot de school meer dan 10 kilometer bedraagt (gemeten via www.routeplanner.nl / fietsafstand). Er wordt hierbij uitgegaan van de kortst mogelijke afstand tussen verblijfsadres en de school ongeacht ‘de veiligste route’.

Indien de reisafstand meer dan 10 kilometer bedraagt kan er een vergoeding voor reiskosten aangevraagd worden. Vergoeding vindt plaats op basis van het goedkoopste tarief voor openbaar vervoer, eventueel verminderd met vergoedingen uit andere regelingen.

3.2 Uitbetaling.

De aanvraag wordt bij de gemeente ingediend. Na goedkeuring van de aanvraag zal de Regionale Sociale dienst de reiskosten uitbetalen aan de ouder van het betreffende kind.

3.3 Vergoeding fiets

Indien de reisafstand korter is dan 10 kilometer dan kan het kind in aanmerking komen voor een éénmalige vergoeding van € 140,- voor de aanschaf van een (tweedehands) fiets. Ook hierbij geldt dat de Regionale Sociale dienst de éénmalige vergoeding voor een fiets uitbetaalt aan de ouder van het betreffende kind.

Ondertekening

Deze beleidsregels zijn vastgesteld op 16 augustus 2022 door het college van burgemeester en wethouders van De Bilt en gaan in op 1 augustus 2022.

Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente De Bilt,

De secretaris,

R. van Netten

de burgemeester,

mr. S.C.C.M. Potters