Subsidieregeling eenmalige activiteit ter bevordering van de leefbaarheid en gezondheid in Halderberge

Geldend van 17-01-2025 t/m heden

Intitulé

Subsidieregeling eenmalige activiteit ter bevordering van de leefbaarheid en gezondheid in Halderberge

Het college van burgemeester en wethouders van Halderberge;

gelet op Titel 4.2 van de Algemene wet bestuursrecht;

gelet op artikel 3 van de Algemene subsidieverordening gemeente Halderberge;

overwegende dat het gewenst is activiteiten te stimuleren die bijdragen aan het gemeentelijk beleid in het sociaal domein;

BESLUIT:

vast te stellen: de Subsidieregeling eenmalige activiteit ter bevordering van de leefbaarheid en gezondheid in Halderberge

Artikel 1 Begripsomschrijvingen

In deze regeling wordt verstaan onder:

a. Algemene subsidieverordening: de Algemene subsidieverordening gemeente Halderberge, zoals vastgesteld door de raad in zijn vergadering van 19 maart 2020;

b. Éénmalige activiteit: een openbaar toegankelijke, tijdelijke gebeurtenis op het gebied van cultuur, sport en/of een (samenhangend geheel van) activiteit(en) die afgebakend zijn in de tijd en gericht op een specifiek eindresultaat;

c. Vrijwilliger; een persoon die in georganiseerd verband uit vrije beweging en onbetaald voor kortere of langere tijd werkzaamheden verricht ten behoeve van anderen en/of in het kader van het maatschappelijk belang;

d. Vrijwilligersorganisatie: stichting, vereniging, gezelschap of ander samenwerkingsverband, waarvan de organisatie van de kernactiviteit uitsluitend uit vrijwilligers bestaat.

Artikel 2 Toepassingsbereik

Het bepaalde in deze subsidieregeling is enkel van toepassing op het verstrekken van subsidies door burgemeester en wethouders aan de in artikel 4 vermelde doelgroep en voor de in artikel 5 vermelde activiteiten.

Artikel 3 Doelstelling

Doelstelling van de regeling is het bevorderen van de leefbaarheid, gezondheid, aantrekkelijkheid en/of samenhorigheid in de Halderbergse samenleving.

Artikel 4 Doelgroep

Subsidie op grond van deze regeling wordt uitsluitend verstrekt aan vrijwilligersorganisaties die actief zijn in de gemeente Halderberge.

Artikel 5 Activiteiten die voor subsidie in aanmerking komen

1. Een activiteit die bijdraagt aan het bevorderen van de leefbaarheid, gezondheid, aantrekkelijkheid en/of samenhorigheid in de Halderbergse samenleving komt in aanmerking voor subsidie.

2. Een activiteit:

a. vindt plaats in de gemeente Halderberge;

b. vormt een aanvulling op het bestaande voorzieningenniveau;

c. is toegankelijk voor de inwoners van de gemeente Halderberge om te bezoeken;

d. is gericht op een brede deelname van zowel actieve deelnemers als passieve bezoekers;

e. wordt in een gezonde omgeving uitgevoerd, waaronder wordt verstaan: in een rookvrije ruimte, NIX18 en verantwoordelijke omgeving voor de (kinder) activiteiten.

f. wordt vooral uitgevoerd met vrijwilligers.

Artikel 6 Activiteiten die niet voor subsidie in aanmerking komen

Geen subsidie wordt verstrekt als:

a. de aanvrager een commerciële partij is of een commercieel belang heeft bij de investering, activiteit of evenement;

b. de activiteit een commercieel belang heeft;

c. de activiteit is gericht op de eigen leden van een vereniging of stichting;

d. de aanvrager zelf in de kosten van het organiseren van de investering, activiteit of evenement kan voorzien door de inzet van eigen middelen, middelen van derden of een combinatie daarvan;

e. de aanvrager niet door middel van een onderbouwde, sluitende begroting kan aantonen dat deze, met inbegrip van de gemeentelijke subsidie, over voldoende middelen beschikt om de activiteit, waarvoor subsidie wordt gevraagd, te realiseren;

f. aan de aanvrager voor eenzelfde activiteit in hetzelfde kalenderjaar subsidie wordt verleend;

g. de activiteit een karakter kent waarbij voortgang afhankelijk is van gemeentelijke subsidiëring.

Artikel 7 Kosten die voor subsidie in aanmerking komen

Uitsluitend de noodzakelijke en werkelijke kosten komen in aanmerking voor subsidie.

Artikel 8 Wijze van verdeling van het subsidieplafond

1. Het totale subsidieplafond bedraagt € 13.000.

2. Het subsidieplafond wordt vastgesteld onder voorbehoud van goedkeuring van de begroting door de gemeenteraad. Dit kan de consequentie hebben dat, wanneer geen of onvoldoende financiële middelen beschikbaar worden gesteld, het subsidieplafond wordt verlaagd.

3. Verstrekking van subsidie vindt plaats op volgorde van ontvangst van complete aanvragen die voldoen aan de voorwaarden, totdat het voor de betrokken subsidie vastgestelde subsidieplafond is bereikt.

4. Als de aanvrager krachtens artikel 4:5 van de Algemene wet bestuursrecht de gelegenheid heeft gehad de aanvraag aan te vullen, geldt als datum van ontvangst van de aanvraag de datum waarop de aangevulde aanvraag is ontvangen.

5. Indien het vastgestelde subsidieplafond dreigt te worden overschreden of wordt overschreden als gevolg van het aantal aanvragen dat op dezelfde dag wordt ontvangen, worden de aanvragen die op die dag ontvangen zijn, door middel van loting gerangschikt.

6. De subsidie kan enkel worden ingezet om de kosten die direct verbonden zijn aan de uitvoering van de activiteit te dekken.

7. Voor verzoeken om een bijdrage, die worden gehonoreerd, wordt maximaal € 300,00 per verzoek bijgedragen. Het college behoudt zich het recht voor om hiervan af te wijken.

8. Rechtspersonen kunnen maximaal zeven keer per kalanderjaar een subsidie ontvangen op basis van deze regeling.

Artikel 9 Aanvraag

1. De aanvrager maakt bij de aanvraag gebruik van het door burgemeester en wethouders vastgestelde digitale formulier. Aanvragen worden aangevraagd met gebruikmaking van eHerkenning niveau 2+.

2. Aanvragen worden behandeld in volgorde van binnenkomst. Als datum van binnenkomst wordt beschouwd de datum van registratie van een volledig ingevuld aanvraagformulier.

3. In afwijking van artikel 6, tweede lid, van de Algemene subsidieverordening worden bij de aanvraag de volgende gegevens verstrekt;

a. een beschrijving van de activiteiten waarvoor de subsidie wordt aangevraagd;

b. een begroting van de te volgen opleiding, cursus, training of workshop.

Artikel 10 Aanvraagtermijn

1. Een aanvraag om een subsidie wordt, in afwijking van artikel 7, eerste lid, van de Algemene subsidieverordening, ingediend drie maanden voor uitvoering van de opleiding, cursus, training of workshop.

2. Het college kan gemotiveerd afwijken van de termijnen, zoals vermeld in het eerste lid.

Artikel 11 Beslistermijn

Burgemeester en wethouders beslissen, in afwijking van artikel 8 tweede lid van de Algemene subsidieverordening, binnen acht weken na indiening van de aanvraag. Dit besluit wordt schriftelijk medegedeeld aan de aanvrager.

Artikel 12 Aanvullende weigeringsgronden

Onverminderd het bepaalde in de artikel 9 van de Algemene subsidieverordening wordt de subsidie in ieder geval geweigerd indien:

a. de gelden niet of in onvoldoende mate besteed zullen worden voor het doel waarvoor de subsidie beschikbaar wordt gesteld;

b. de aanvrager failliet is of in surseance van betaling verkeert, dan wel een verzoek daartoe bij de rechtbank is ingediend;

c. in het beoogde doel of de voorgenomen activiteit op andere wijze in belangrijke mate is voorzien;

d. een doublure ontstaat met activiteiten van een door de gemeente gesubsidieerde vrijwilligersorganisatie;

e. de subsidieverstrekking niet past binnen door de gemeenteraad of het college vastgesteld beleid;

f. de aanvrager doelstellingen beoogt of activiteiten ontplooit die in strijd zijn met de wet, het algemeen belang of de openbare orde;

g. de aanvrager ook zonder subsidieverstrekking over voldoende gelden, hetzij eigen middelen, hetzij middelen van derden, kan beschikken om de kosten van de activiteiten te dekken;

h. de activiteiten een godsdienstige, levensbeschouwelijke of politieke boodschap hebben.

Artikel 13 Vaststelling

1. Een toegekende subsidie wordt als ingetrokken beschouwd en teruggevorderd als:

a. de opleiding, cursus, training of workshop niet start binnen drie maanden na de in de aanvraag genoemde aanvangsdatum;

b. de subsidie niet wordt verantwoord binnen drie maanden na afloop van de desbetreffende opleiding, cursus, training of workshop;

3. De toegekende subsidie wordt afgerekend na ontvangst door de gemeente van een schriftelijk bewijsstuk van de door de organisatie werkelijk gemaakte kosten en een bewijs van deelname.

4. Betaling vindt plaats binnen een maand na indiening van de benodigde gegevens inzake de afrekening. In bijzondere gevallen kan het college beslissen om een voorschot te verstrekken.

Artikel 14 Verplichtingen

1. Voor hetgeen niet in deze regeling nader is geregeld, geldt dat de Algemene Subsidieverordening gemeente Halderberge van toepassing is.

2. De subsidieontvanger is gehouden de activiteit uit te voeren, zoals deze is opgenomen in de beschikking tot subsidieverlening.

Artikel 15 Hardheidsclausule

Burgemeester en wethouders kunnen van het bepaalde in deze regeling afwijken als daaraan vasthouden voor een subsidieaanvrager of subsidieontvanger gevolgen zou hebben die wegens bijzondere omstandigheden onevenredig zouden zijn tot de daarmee te dienen belangen.

Artikel 16 Slotbepalingen

1. Voor hetgeen niet in deze regeling nader is geregeld, geldt dat de Algemene subsidieverordening van toepassing is.

2. De Subsidieregeling incidentele subsidies, zoals vastgesteld door het college op 31 maart 2020, wordt ingetrokken.

3. Deze subsidieregeling treedt in werking op de dag na bekendmaking.

4. De regeling wordt aangehaald als: Subsidieregeling eenmalige activiteit ter bevordering van de leefbaarheid en gezondheid in Halderberge.

Ondertekening

Aldus vastgesteld in de vergadering van het college van burgemeester en wethouders

van de gemeente Halderberge op 17 december 2024,

de secretaris, de burgemeester,

mevrouw mr. C.G. Jacobs de heer drs. B.J.A. Roks