Permanente link
Naar de actuele versie van de regeling
http://lokaleregelgeving.overheid.nl/CVDR734115
Naar de door u bekeken versie
http://lokaleregelgeving.overheid.nl/CVDR734115/1
Beleidsregels / gebruiksinstructie verblijfsontzeggingen Haarlem
Geldend van 15-01-2025 t/m heden
Intitulé
Beleidsregels / gebruiksinstructie verblijfsontzeggingen HaarlemDe burgemeester van Haarlem,
overwegende dat in de Algemene Plaatselijke Verordening van de Gemeente Haarlem de grondslag voor het opleggen van een verblijfsontzegging aan personen in verband met overtredingen van wettelijke bepalingen, danwel verstoring van de openbare orde is opgenomen;
- •
dat de burgemeester ingevolge artikel 2:75a van de Algemene plaatselijke verordening
Haarlem bevoegd is om aan personen een verbod op te leggen om zich gedurende een in dat verbod genoemde tijdvak te bevinden in door hem aangewezen gebied;
- •
dat de openbare orde in de aangewezen gebieden ernstig wordt verstoord als gevolg van overtredingen van de Algemene Plaatselijke Verordening, het Wetboek van Strafrecht, de Opiumwet, Wet Wapens en Munitie danwel andere gedragingen die de openbare orde ernstig verstoren;
- •
dat deze verstoringen van de openbare orde gepaard gaat met ernstige vormen van overlast;
- •
dat het bestaande instrumentarium onvoldoende is gebleken om de verstoringen van de openbare orde en de daarmee gepaard gaande overlast tegen te gaan;
- •
dat het opleggen van een verblijfsontzegging noodzakelijk is om het ordelijk verloop van het gemeenschapsleven veilig te stellen, welke voldoet aan de beginselen van proportionaliteit en subsidiariteit;
- •
dat het voor de handhaving van de openbare orde noodzakelijk is dat een verblijfsontzegging kan worden opgelegd aan ordeverstorende personen
- •
dat hij de uitoefening van deze bevoegdheid onder strikte voorwaarden wenst te mandateren aan ambtenaren van politie;
- •
dat zowel politie als justitie kunnen instemmen met de wijze waarop de bevoegdheid tot het opleggen van verblijfsontzeggingen wordt uitgeoefend;
- •
dat hij met de vaststelling van de gebruiksinstructie tevens de beleidsregels met betrekking tot hem op grond van artikel 2:75a van de Algemene Plaatselijke Verordening toekomende bevoegdheid wenst vast te stellen;
Besluit:
- 1.
de bevoegdheid tot het geven van een verblijfsontzegging als bedoeld in artikel 2:75a van de Algemene Plaatselijke Verordening van de Gemeente Haarlem te mandateren aan de Teamchef van het Basisteam Haarlem van de Politie Eenheid Noord-Holland volgens vastgestelde beleidsregels, met de mogelijkheid van ondermandaat aan de Hulpofficieren van Justitie, Operationeel Experts en Operationeel Commandanten onder voorwaarde dat de gemeente een afschrift krijgt van iedere waarschuwing en iedere verblijfsontzegging die is opgelegd;
- 2.
de Teamchef van het Basisteam Haarlem van de Politie Eenheid Noord-Holland is bevoegd tot het verlenen van een ondermandaat aan agenten van politie voor het opleggen van 24-uurs verblijfsontzeggingen onder de voorwaarde dat iedere verblijfsontzegging ter goedkeuring moet zijn voorgelegd aan een Operationeel Coördinator, Operationeel Commandanten of dienstdoende hulpofficier van justitie, werkzaam binnen de eenheid Noord-Holland;
- 3.
de volgende gebruiksinstructie / beleidsregels vast te stellen.
Beleidsregels / gebruiksinstructie verblijfsontzeggingen Haarlem
I. Aangewezen Gebieden
Als gebieden, waar het personen, aan wie overeenkomstig deze beleidsregels / instructie een verblijfsontzegging wordt opgelegd, verboden is te verblijven zijn aangewezen:
Het gebied dat wordt begrensd door het water van het Spaarne, Kampersingel , Gasthuissingel, Raamsingel, Leidsevaart , Zijlsingel, Kinderhuissingel, Schotersingel en Kloppersingel inclusief de hier genoemde straten.1
Het gebied dat wordt begrensd door Zaanenlaan ter hoogte van het Marnixplein tot en met Zaanenlaan ter hoogte van de Middenweg, Middenweg tot aan de Orionweg, Orionweg tot aan de Mercuriusstraat, Mercuriusstraat, Marnixstraat en Marnixplein inclusief de hier genoemde straten.
Het gebied dat wordt begrensd door Schipholweg, Europaweg, Italiëlaan, Goede Herderpad , Zuid Schalkwijkerweg en Noord Schalkwijkerweg inclusief de hier genoemde straten van maandag tot en met donderdag vanaf 16:00 uur tot en met 06:00 uur de volgende dag en van vrijdag 16.00 uur tot en met maandag 06:00 uur.
Het gebied dat wordt begrensd door Rijkstraatweg, Waalstraat, Generaal Spoorlaan, Aart van der Leeuwstraat, P.C. Boutensstraat , Jan Campertstraat, Dokert de Liefdestraat en Dokter de Liefdehof inclusief de hier genoemde straten.
Het gebied dat wordt begrensd door de Briandlaan, Californiaplein, Costa del Sol, Europaweg, Amerikaweg en Aziëweg inclusief de hier genoemde straten.
II. Verblijfsontzeggingen
Bij het opleggen van verblijfsontzeggingen wordt onderscheid wordt gemaakt tussen 24-uurs verblijfsontzeggingen die door de politie-ambtenaar op straat kunnen worden opgelegd om direct te kunnen optreden tegen ordeverstoorders en langere verblijfsontzeggingen variërend van 2, 6 of 12 weken.
Bij het geven van een verblijfsontzegging op grond van artikel 2:75a van de APV in mandaat namens de burgemeester dient volgens de hiernavolgende instructies te werk te worden gegaan:
- •
In de verblijfsontzegging wordt eenduidig aangegeven op grond van welke feiten de persoon de verblijfsontzegging ontvangt en wordt duidelijk aangegeven voor welk tijdvak de verblijfsontzegging geldt.
- •
Tegen de betrokkene dient een proces-verbaal te zijn opgemaakt terzake van overtreding van de onder III van deze beleidsregels / gebruiksinstructie genoemde strafbare handelingen.
Dit criterium is bedoeld ter versteviging van de formele juridische basis van de identificatie van het individu aan wie een verblijfsontzegging zal worden aangezegd. Het is controleerbaar en bezit voldoen¬de hardheid.
- •
Indien het in verband met persoonlijke omstandigheden van betrokkene noodzakelijk is, kan, overeenkomstig artikel 2:75a, lid 4 de verblijfsontzegging worden beperkt. Van deze beperking dient in uitzonderingsgevallen gebruik te worden gemaakt. Bijvoorbeeld in het geval de betrokkene in het gebied waarin de ontzegging van kracht is, werkt, woont of zijn postadres heeft, noodzakelijk een bezoek moet brengen aan een hulpverleningsinstantie, huisarts e.d. Het is aan de betrokkene de noodzaak hiertoe aan te tonen. In zulke gevallen wordt dat gebied zodanig aangepast dat die persoon een aanlooproute heeft naar en van zijn woning of werklocatie. Ook kan ervoor worden gekozen om in plaats van een route een beperking op te nemen dat hij het gebied waarvoor de verblijfontzegging geldt mag betreden indien hij kan bewijzen dat er een dringende noodzaak is om in het gebied te komen, bijv een afspraak bij de dokter.
- •
De betrokkene dient te worden gehoord omtrent zijn belang aangaande de aanwezigheid in het aangewezen gebied. Zijn verklaring wordt schriftelijk vastgelegd.
Indien de persoon aan wie de verblijfsontzegging gegeven moet worden, kan aantonen dat betrokkene een zwaarwegend belang heeft om zich in het gebied op te houden, wordt daarmede bij het opleggen van de verblijfsontzegging rekening gehouden, in die zin dat het verbod om in het gebied te verblijven niet geldt voor zover de aanwezigheid in het gebied een relatie heeft met het aangegeven zwaarwegende belang. Of iemand een zwaarwegend belang heeft om zich in het gebied op te houden, zal door betrokkene zelf moeten worden aangetoond. Het kan daarbij alleen gaan om belangen in de persoonlijke sfeer, te weten indien betrokkene in het gebied zijn woning heeft, zijn werk of beroep uitoefent of hulpverlenende instanties bezoekt. Zo'n aange¬voerd belang zal telkens op zijn inhoud beoordeeld worden.
- •
Een verblijfsontzegging is niet van toepassing op personen die zich binnen het aangewezen gebied bevinden in een openbaar middel van vervoer.
- •
De verblijfsontzegging wordt in geval van staandehouding, aanhouding op heterdaad en aanhouding buiten heterdaad uitgereikt dan wel per aangetekende post verzonden aan de verdachte binnen twee weken na het gepleegde feit. In de verblijfsontzegging staat vermeld wanneer de ontzegging in werking treedt. In de praktijk zal dat de dagtekening van de verblijfsontzegging betreffen.
III. Strafbare en/of openbare orde verstorende handelingen
Bij de volgende geconstateerde strafbare feiten dan wel openbare orde verstorende handelingen wordt een verblijfsontzegging gegeven voor de in de tabel vermelde duur.
Feiten waarvoor ontzegging wordt opgelegd |
Termijn ontzegging |
categorie 1:
|
twee weken |
categorie 2:
|
zes weken |
categorie 3:
|
twaalf weken |
IV Voorbereidingsprocedure langdurige verblijfsontzegging
Zodra een proces-verbaal is opgemaakt tegen een persoon voor een gecon¬stateerd strafbaar en/of ordeverstorend feit uit de feitentabel, gepleegd in of in relatie tot het aangewezen gebied wordt bekeken of hij voldoet aan de volgende voorwaarden:
- 1)
indien er één proces-verbaal is opgemaakt voor feiten, die voorkomen op de feitentabel, en aan betrokkene is geen 24-uursontzegging opgelegd door de politie op straat om direct een einde te maken aan de ordeverstoring, wordt er door de politie een op naam gestelde waarschuwing uitgereikt aan betrokkene.
- 2)
indien er in de zes maanden voorafgaand aan de aanhouding een op naam gestelde waarschuwing of een 24-uursontzegging is uitgereikt, wordt een verblijfsontzegging opgelegd aan betrokkene conform de termijn uit de feitentabel, aangezien er gerechtvaardigde vrees bestaat voor her¬nieuwde openbare ordeverstoring.
- 3)
indien er in de zes maanden voorafgaande aan de aanhouding een verblijfsontzeg-ging is uitgereikt dan wordt opnieuw een ontzegging opgelegd conform de termijn uit de feiten¬tabel, aangezien er gerechtvaardigde vrees bestaat voor hernieuwde openbare orde¬verstoring.
V 24-uursontzegging
-
1) Een verblijfsontzegging kan direct worden opgelegd voor de duur van 24 uur in het belang van de openbare orde, het voorkomen of beperken van overlast, het voorkomen of beperken van aantastingen van het woon- of leefklimaat, de veiligheid van personen of goederen, de gezondheid of zedelijkheid. De 24-uursontzegging komt dan in plaats van de waarschuwing.
-
2) Een verblijfsontzegging voor 24 uur kan worden opgelegd nadat een betrokkene door de politie is aangehouden en/of geverbaliseerd voor overtreding van een of meer van de in de feitentabel genoemde wettelijke bepalingen uit categorie 1 en 2.
-
3) De politie geeft de burgemeester een afschrift van de in mandaat uitgereikte 24-uurs verblijfsontzegging.
-
4) Bij het besluit wordt een kaart van het gebied gevoegd waarvoor de verblijfsontzegging geldt. Indien voor de burgemeester voldoende aannemelijk is dat de betrokkene een zwaarwegend belang heeft om zich in het gebied op te houden, worden het gebied of de tijden waarop het verbod van toepassing is dienovereenkomstig aangepast.
VI bevoegdheid burgemeester
De burgemeester kan om zwaarwegende reden van openbare orde afwijken van de ‘Beleidsregels / gebruiksinstructie verblijfsontzeggingen Haarlem’ indien de openbare orde dermate ernstig is verstoord dat meteen een verblijfsontzegging moet worden opgelegd, ook als de eerste ordeverstoring in zes maanden is gepleegd door betrokkene.
Strafbare en/of ordeverstorende feiten uit categorie 3 (met uitzondering van overtreding van de verblijfsontzegging) van de feitentabel, dienen altijd voorgelegd te worden aan de burgemeester ter besluitvorming. Deze verblijfsontzeggingen zullen door de burgemeester zelf opgelegd worden. De reden hiervan is dat dit veelal geweldsfeiten betreft die naar hun aard een dermate ernstige ordeverstoring behelzen dat deze beoordeeld worden door de burgemeester. Voor deze ernstige feiten wordt niet eerst een waarschuwing opgelegd.
VII Overtreding verblijfsontzegging
Indien een verdachte is aangehouden wegens overtreding van de verblijfsontzegging, krijgt deze conform de feitentabel een nieuwe verblijfsontzegging voor de duur van 12 weken, aansluitend op de verblijfsontzegging die de verdachte al heeft. Indien de verdachte dan opnieuw de opgelegde verblijfsontzegging overtreedt, dan kan de officier van justitie een gedragsaanwijzing opleggen aan de verdachte op grond van artikel 509hh van het Wetboek van Strafvordering. Voor overtreding van de gedragsaanwijzing kan de verdachte, na aanhouding, mogelijk in verzekering en vervolgens in bewaring worden gesteld. Dat is afhankelijk van de omstandigheden van het geval. De officier van justitie beslist hierover.
VIII. Registratie
Van de toepassing van de verblijfsontzeggingen wordt door de teamchef van het basisteam Haarlem van de Politie, Eenheid Noord-Holland, een adequate registratie bijgehouden. Van iedere waarschuwing en iedere opgelegde verblijfsontzegging wordt een afschrift verzonden aan de gemeente Haarlem.
IX. Inwerkingtreding
Dit besluit treedt in werking de eerste dag na publicatie in het Gemeenteblad. Dit besluit wordt aangehaald als ‘Beleidsregels / gebruiksinstructie verblijfsontzeggingen Haarlem’.
Ondertekening
Haarlem, 8 april 2011, laatstelijk gewijzigd op 6 januari 2025
De burgemeester van Haarlem,
drs. J. Wienen
Ziet u een fout in deze regeling?
Bent u van mening dat de inhoud niet juist is? Neem dan contact op met de organisatie die de regelgeving heeft gepubliceerd. Deze organisatie is namelijk zelf verantwoordelijk voor de inhoud van de regelgeving. De naam van de organisatie ziet u bovenaan de regelgeving. De contactgegevens van de organisatie kunt u hier opzoeken: organisaties.overheid.nl.
Werkt de website of een link niet goed? Stuur dan een e-mail naar regelgeving@overheid.nl