Permanente link
Naar de actuele versie van de regeling
http://lokaleregelgeving.overheid.nl/CVDR733963
Naar de door u bekeken versie
http://lokaleregelgeving.overheid.nl/CVDR733963/1
Kapverordening Rijssen-Holten 2024
Geldend van 10-01-2025 t/m heden
Intitulé
Kapverordening Rijssen-Holten 2024Overwegingen:
dat het in verband met de inwerkingtreding van de Omgevingswet en het vaststellen van het Chw veegplan buitengebied Rijssen-Holten gewenst is de juridische regels voor het kappen van bomen af te stemmen;
gezien het voorstel van burgemeester en wethouders d.d. 18 maart 2024;
gezien de behandeling in de commissie Grondgebied van 11 april 2024;
besluit:
Artikel 1 Begripsomschrijvingen
-
1. In deze afdeling wordt verstaan onder:
- a.
houtopstand: hakhout, een houtwal of een of meer bomen;
- b.
hakhout: een of meer bomen die na te zijn geveld, opnieuw op de stronk uitlopen;
- c.
dunning: velling ter bevordering van het voortbestaan van de houtopstand;
- d.
bebouwde kom: de bebouwde kom van de gemeente, vastgesteld ingevolge artikel 4.1, onder a., van de Wet natuurbescherming;
- e.
vellen: rooien, met inbegrip van verplanten, alsmede het verrichten van handelingen die de dood of ernstige beschadiging of ontsiering van houtopstand ten gevolge kunnen hebben.
- f.
bevoegd gezag: bestuursorgaan als bedoeld in artikel 1.1, eerste lid, van de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht
- a.
Artikel 2 Omgevingsvergunning voor het vellen van houtopstanden
-
1. Het is verboden zonder omgevingsvergunning voor het vellen van houtopstanden van het bevoegd gezag de houtopstanden binnen een bebouwde kom te vellen of te doen vellen, die staan vermeld op de als zodanig gewaarmerkte kaarten met waardevolle bomen en de bij die kaart behorende lijst met waardevolle boombeplanting, die als bijlagen bij deze verordening /behoren, uitgezonderd houtopstand met een diameter tot en met 20 centimeter, gemeten op 1,30 meter boven het maaiveld.
-
2. Het bevoegd gezag kan een herplantplicht opleggen onder nader te stellen voorschriften.
Artikel 3. Aanvraag vergunning
-
1. De omgevingsvergunning voor het vellen van houtopstanden moet worden aangevraagd door of namens dan wel met toestemming van degene die krachtens zakelijk recht of door degene die krachtens publiekrechtelijke bevoegdheid gerechtigd is over de houtopstand te beschikken.
-
2. Aanvrager is verplicht voor het aanvragen van een omgevingsvergunning voor het vellen van houtopstanden als bedoeld in artikel 2 een formulier te dat via het Digitaal Stelsel Omgevingswet beschikbaar is.
Artikel 4. Weigeringsgronden
De omgevingsvergunning voor het vellen van houtopstanden kan worden geweigerd op grond van:
- a.
de natuurwaarde van de houtopstand;
- b.
de landschappelijke waarde van de houtopstand;
- c.
de waarde van de houtopstand voor stads- en dorpsschoon;
- d.
de beeldbepalende waarde van de houtopstand;
- e.
de cultuurhistorische waarde van de houtopstand;
- f.
de waarde voor de leefbaarheid van de houtopstand.
Artikel 5. Bijzondere vergunningsvoorschriften
-
1. De omgevingsvergunning voor het vellen van houtopstanden wordt van kracht met ingang van de dag na de dag waarop de bezwaartermijn afloopt. Indien gedurende de bezwaartermijn een verzoek om voorlopige voorziening is gedaan, wordt de vergunning niet van kracht voordat op dat verzoek is beslist.
-
2. In de omgevingsvergunning voor het vellen van houtopstanden wordt de geldigheidsduur daarvan aangegeven die, tenzij met redenen omkleed daarvan wordt afgeweken, wordt gesteld op 12 maanden te rekenen vanaf de datum van de in lid 3 bedoelde datum van in kracht treden van de vergunning.
Artikel 6. Bestrijding van boomziekte
-
1. Indien zich op een terrein één of meer bomen bevinden die naar het oordeel van Burgemeester en wethouders gevaar opleveren van verspreiding van een boomziekte of voor vermeerdering van de ziekteverspreiders zoals insecten, is de rechthebbende, indien hij daartoe door Burgemeester en wethouders is aangeschreven, verplicht binnen de bij aanschrijving vast te stellen termijn:
- a.
de houtopstand te vellen.
- b.
conform richtlijnen van de gemeente de gevelde houtopstand direct zodanig te behandelen dat verspreiding van de boomziekte wordt voorkomen.
- a.
-
2. Het is verboden gevelde bomen of delen daarvan voorhanden of in voorraad te hebben of te vervoeren, indien het een boomsoort betreft die de desbetreffende boomziekte kan verspreiden.
-
3. Het bevoegd gezag kan vergunning verlenen van het onder het tweede lid van dit artikel gestelde verbod.
-
4. Het niet voldoen aan de in het eerste lid bedoelde aanschrijving biedt een basis voor de toepassing van bestuursdwang, waarbij de noodzakelijke werkzaamheden, voor risico en voor rekening van aangeschrevene, door of namens de gemeente kunnen worden verricht.
Artikel 7. Overgangsbepalingen
-
1. De kapverordening gemeente Rijssen-Holten 2017 wordt ingetrokken gelijktijdig met inwerkingtreding van het Chw veegplan buitengebied Rijssen-Holten (kenmerk NL.IMRO.1742.BPB2023000-0401).
-
2. Aanvragen om een vergunning als bedoeld in de artikel 2 van deze verordening die zijn ingediend voor de inwerkingtreding van deze verordening worden afgehandeld volgens het recht zoals dat gold op basis van de voorgaande verordening tenzij behandeling voor aanvrager niet nadeliger is.
Artikel 8 Inwerkingtreding
Deze verordening treedt in werking op de dag na die waarop zij is bekend gemaakt.
Artikel 9 Citeertitel
Deze verordening kan worden aangehaald als "Kapverordening gemeente Rijssen-Holten 2024".
Ondertekening
besluit genomen in de openbare vergadering van de gemeenteraad van Rijssen-Holten op: 25 april 2024
G.H. Veerman
Griffier
J.C.R. van Houdt
Voorzitter
Toelichting
De verordening is aangepast in verband met het vaststellen van het Chw veegplan buitengebied Rijssen-Holten
Door het opheffen van het Bosschap per 1 januari 2015 was de werking van de verordening al beperkt tot de gebieden die binnen de grens bebouwde kom liggen, alsmede voor beplanting op erven of in tuinen met een oppervlakte van minder dan 10 are of wanneer het een bomenrij van minder dan 20 bomen betreft.
De inhoud van de verordening voor het gebied binnen de bebouwde kom Wet natuurbescherming (oud) spreekt voor zich.
Ziet u een fout in deze regeling?
Bent u van mening dat de inhoud niet juist is? Neem dan contact op met de organisatie die de regelgeving heeft gepubliceerd. Deze organisatie is namelijk zelf verantwoordelijk voor de inhoud van de regelgeving. De naam van de organisatie ziet u bovenaan de regelgeving. De contactgegevens van de organisatie kunt u hier opzoeken: organisaties.overheid.nl.
Werkt de website of een link niet goed? Stuur dan een e-mail naar regelgeving@overheid.nl