Permanente link
Naar de actuele versie van de regeling
http://lokaleregelgeving.overheid.nl/CVDR733746
Naar de door u bekeken versie
http://lokaleregelgeving.overheid.nl/CVDR733746/1
Subsidieregeling bijdrage herbestemmingsonderzoeken kerken gemeente Maasgouw 2024
Geldend van 17-01-2025 t/m heden
Intitulé
Subsidieregeling bijdrage herbestemmingsonderzoeken kerken gemeente Maasgouw 2024Besluit van de raad van de gemeente Maasgouw tot vaststelling van de Subsidieregeling bijdrage herbestemmingsonderzoeken kerken gemeente Maasgouw 2024
De raad van de gemeente Maasgouw;
gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van 15 oktober 2024;
besluit vast te stellen de volgende verordening:
Subsidieregeling bijdrage herbestemmingsonderzoeken kerken gemeente Maasgouw 2024
Paragraaf 1. Algemeen
Artikel 1. Begripsbepalingen
Voor de toepassing van deze regeling wordt verstaan onder:
- a.
Beeldbepalend kerkgebouw: een karakteristieke kerk, die geen beschermde monumentale status bezit, maar wel belangrijk is voor de identiteit van een dorp, kern of wijk en daarmee ook voor het woon- en leefklimaat ter plaatse.
- b.
Bijdrage: een geldelijke bijdrage van de gemeente in de kosten van een herbestemmingsonderzoek van een kerk.
- c.
Gemeentelijk monument: een kerk, die op grond van de Erfgoedverordening Maasgouw 2022 bescherming geniet vanwege cultuurhistorische of architectonische waarde.
- d.
Herbestemming: het geven van een nieuwe functie of nevenfunctie aan een kerk.
- e.
Kerk: een in de gemeente Maasgouw gelegen gebouw, zijnde een beeldbepalend kerkgebouw, rijksmonument of gemeentelijk monument en dat in de fase van de aanvraag op grond van onderhavige subsidieregeling uitsluitend of voor een overwegend deel wordt of is gebruikt voor de openbare eredienst.
- f.
Rijksmonument: een kerk die als zodanig door het rijk op basis van de Erfgoedwet is aangewezen en voorzien is van een uniek nummer in het rijksmonumentenregister.
Artikel 2. Doelstelling
De gemeente Maasgouw onderscheidt zich door het omvangrijke religieuze erfgoed, waarbinnen de kerken een bijzondere categorie vormen. De gemeente Maasgouw wil de instandhouding van kerken door middel van een herbestemming, eventueel in combinatie met een restauratie en/of de verbetering van de duurzaamheid van een kerk, ondersteunen door een bijdrage in een herbestemmingsonderzoek, om daarmee dit religieuze erfgoed voor de toekomst te bewaren.
Paragraaf 2. Aanvraag en indieningsvereisten
Artikel 3. Aanvrager
-
1. Voor een bijdrage in een herbestemmingsonderzoek komt uitsluitend de (huidige) eigenaar van een kerk in aanmerking.
-
2. Voor een bijdrage in een herbestemmingsonderzoek kan een toekomstige eigenaar alleen in aanmerking komen onder de voorwaarde van instemming van de (huidige) eigenaar.
Artikel 4. Aanvraag
-
1. De aanvraag wordt schriftelijk ingediend bij het college.
-
2. Daarbij wordt in elk geval aangegeven:
- a.
op welke kerk het herbestemmingsonderzoek betrekking heeft;
- b.
wat de monumentale status van deze kerk is;
- c.
de hoedanigheid van de aanvrager in relatie tot deze kerk.
- a.
Artikel 5. Aanvullende onderdelen aanvraag
De aanvraag gaat vergezeld van:
- a.
een beschrijving van de problematiek van de herbestemming en de te onderzoeken mogelijkheden tot herbestemming, al dan niet in de vorm van een plan van aanpak/werkomschrijving (werkplan);
- b.
een mededeling over het tijdstip waarop het herbestemmingsonderzoek is afgerond;
- c.
een gespecificeerde opgave van de kosten waarvoor een bijdrage in een herbestemmingsonderzoek wordt aangevraagd in de vorm van een offerte/prijsopgave;
- d.
een bewijs van eigendom door middel van een authentiek afschrift van de koopakte of een gewaarmerkt recent uittreksel uit de kadastrale legger.
- e.
in het geval van een andere aanvrager dan de (huidige) eigenaar bewijsmiddelen die de hoedanigheid van de aanvrager in relatie tot de betreffende kerk aangeven.
Paragraaf 3. Criteria
Artikel 6. Bijdragecriteria
Om voor een bijdrage in een herbestemmingsonderzoek in aanmerking te komen, dient de aanvraag betrekking te hebben op een herbestemming van een kerk in de hoedanigheid van een rijksmonument of gemeentelijk monument of op een herbestemming van een beeldbepalend kerkgebouw. Een herbestemming kan gecombineerd worden met een restauratie en/of een verbetering van de duurzaamheid van een kerk. Deze werkzaamheden dienen uitgevoerd te worden zonder nadelige gevolgen voor de monumentale waarde van een kerk.
Artikel 7. Herbestemmingsonderzoek
-
1. Een herbestemmingsonderzoek heeft betrekking op één of meer van de volgende onderwerpen:
- a.
de bouwhistorische en cultuurhistorische kenmerken van een kerk in relatie tot een herbestemming;
- b.
de bouwkundige staat van een kerk;
- c.
de relatie met het omgevingsplan, alsmede het provinciale en gemeentelijke beleid;
- d.
mogelijke nieuwe functies van een kerk;
- e.
de financiële haalbaarheid van een herbestemming van een kerk;
- f.
de gevolgen van een herbestemming van een kerk voor de directe omgeving.
- a.
-
2. Het college mag zonder enig voorbehoud gebruik maken van het herbestemmingsonderzoek.
Paragraaf 4. Beslissing op de aanvraag
Artikel 8. Beslissing op de aanvraag
-
1. Het college beslist op een aanvraag om een bijdrage in een herbestemmingsonderzoek binnen twaalf weken na de dag waarop de aanvraag door hen volledig is ontvangen.
-
2. Het college kan, indien daartoe naar zijn oordeel gegronde redenen bestaan, de in het eerste lid bedoelde termijn met ten hoogste acht weken verlengen, mits de aanvrager daarvan binnen de in het eerste lid bedoelde termijn in kennis wordt gesteld.
-
3. Bij een beslissing tot toekenning van een bijdrage stelt het college de hoogte van de bijdrage vast. Deze vaststelling is in zoverre voorlopig dat als blijkt dat de werkelijke kosten lager zijn dan die welke bij de toekenning door het college zijn goedgekeurd; de toegekende bijdrage dienovereenkomstig wordt verlaagd.
-
4. Wanneer voor inwilliging van een aanvraag in een bepaald begrotingsjaar niet voldoende financiële middelen beschikbaar zijn, mede gelet op het totaal van de voor het desbetreffende jaar reeds ingediende aanvragen, kan het college de beslissing op de aanvraag aanhouden en beoordelen in een volgend begrotingsjaar.
Artikel 9. Plafond bijdrage
-
1. Een bijdrage in een herbestemmingsonderzoek bedraagt 50% van de kosten van dat onderzoek.
-
2. Een bijdrage in een herbestemmingsonderzoek bedraagt per kerk maximaal € 5.000,-.
Artikel 10. Weigeringsgronden
Onder meer wordt geen bijdrage in een herbestemmingsonderzoek toegekend, indien:
- a.
met het uitvoeren van een herbestemmingsonderzoek het belang van de monumentale waarde van een kerk niet of in onvoldoende mate wordt gediend;
- b.
de aanvraag niet is ingediend door een aanvrager, zoals gesteld in artikel 3;
- c.
niet wordt voldaan aan (één van) de bijdragecriteria in artikel 6;
- d.
met het uitvoeren van een herbestemmingsonderzoek is begonnen voordat op de aanvraag voor een bijdrage in een herbestemmingsonderzoek is beslist;
- e.
reeds eerder voor een kerk door het college een bijdrage is toegekend voor een herbestemmingsonderzoek.
Paragraaf 5. Verplichtingen
Artikel 11. Verplichtingen aanvrager
-
1. Een herbestemmingsonderzoek dient uiterlijk binnen één jaar na de toekenning te zijn uitgevoerd.
-
2. De aanvrager doet onmiddellijk schriftelijk mededeling aan het college, indien aannemelijk is dat het herbestemmingsonderzoek waarvoor de bijdrage is verstrekt niet voor het tijdstip als bedoeld in lid 1 is uitgevoerd dan wel niet of niet geheel zal worden uitgevoerd.
Artikel 12. Uitbetaling van de bijdrage
-
1. Uitbetaling van de bijdrage vindt plaats nadat:
- a.
het herbestemmingsonderzoek schriftelijk gereed is gemeld en is overgelegd aan het college, onder gelijktijdige overlegging van een gespecificeerde geldelijke verantwoording met betalingsbewijzen;
- b.
het herbestemmingsonderzoek door het college is gecontroleerd en akkoord bevonden.
- a.
-
2. Het college kan op schriftelijk verzoek van de aanvrager een voorschot uitbetalen van de toegekende bijdrage tot een maximum van 50% van de bij de toekenning vastgestelde bijdrage.
-
3. Indien de aanvrager meer aan voorschotten heeft ontvangen dan de vastgestelde bijdrage bedraagt, is de aanvrager verplicht het te veel ontvangen bedrag binnen een termijn van vier weken terug te betalen.
Paragraaf 6. Slotbepalingen
Artikel 13. Hardheidsclausule
-
1. In de gevallen waarin deze verordening niet voorziet, beslist het college in overeenstemming met de strekking van deze regeling.
-
2. Het college kan in bijzondere gevallen, indien sprake is van gevolgen die wegens bijzondere omstandigheden onevenredig zijn in verhouding tot de met de regeling te dienen doelen, geheel of gedeeltelijk ontheffing verlenen van de krachtens deze regeling geldende voorwaarden of opgelegde verplichtingen.
Artikel 14. Citeertitel en inwerkingtreding.
-
1. Deze regeling kan worden aangehaald als ‘Subsidieregeling bijdrage herbestemmingsonderzoeken kerken gemeente Maasgouw 2024’.
-
2. De regeling als bedoeld in lid 1 treedt in werking op de wijze, als bepaald in artikel 142 van de Gemeentewet.
Ondertekening
Aldus vastgesteld in de openbare raadsvergadering van de gemeente Maasgouw op 17 december 2024.
De griffier
G.H. Bakkes
De voorzitter
D.W.J. Schneider
Ziet u een fout in deze regeling?
Bent u van mening dat de inhoud niet juist is? Neem dan contact op met de organisatie die de regelgeving heeft gepubliceerd. Deze organisatie is namelijk zelf verantwoordelijk voor de inhoud van de regelgeving. De naam van de organisatie ziet u bovenaan de regelgeving. De contactgegevens van de organisatie kunt u hier opzoeken: organisaties.overheid.nl.
Werkt de website of een link niet goed? Stuur dan een e-mail naar regelgeving@overheid.nl