Uitvoeringsbesluit Afvalstoffenverordening Midden-Groningen 2020

Geldend van 01-01-2025 t/m heden

Intitulé

Uitvoeringsbesluit Afvalstoffenverordening Midden-Groningen 2020

Het College van gemeente Midden-Groningen overweegt:

- Gelet op het belang van een doelmatige verwijdering, gericht op recycling en materiaalhergebruik, van huishoudelijke afvalstoffen is het wenselijk om nadere regels te stellen over de dagen, tijden, plaatsen en wijze waarop afvalstoffen kunnen worden overgedragen of ter inzameling aangeboden. Een en ander als bedoeld in de Afvalstoffenverordening van de Gemeente Midden-Groningen 2020;

Het College van gemeente Midden-Groningen stelt op grond van Wet milieubeheer, de Omgevingswet en de Afvalstoffenverordening van de gemeente Midden-Groningen het Uitvoeringsbesluit Afvalstoffenverordening Midden-Groningen 2020 vast.

Artikel 1. Begrippen

  • 1.

    In dit uitvoeringsbesluit wordt verstaan dan wel mede verstaan:

Andere inzamelaars: de krachtens artikel 4 lid 1 sub a Afvalstoffenverordening van de gemeente Midden-Groningen aangewezen personen en instanties, belast met het afzonderlijk inzamelen van categorieën huishoudelijke afvalstoffen;

Huisvuilpas: een middel voorzien van een unieke codering dat op adres wordt verstrekt aan een gebruiker van een perceel en waarmee een afgesloten afvalvoorziening kan worden geopend ten behoeve van de afgifte van afvalstoffen;

Inzameldienst: de krachtens artikel 3 lid 1 van de Verordening aangewezen inzameldienst, belast met de inzameling van huishoudelijke afvalstoffen;

Inzamelmiddel: een voor de inzameling van afvalstoffen bestemd hulp- of bewaarmiddel, bijvoorbeeld een huisvuilzak, afvalzak (big bag), PMD (Papier, Metaal en Drinkpakken) zak, (GFT) emmer of minicontainer ten behoeve van één huishouden;

Inzamelplaats: de brengvoorziening, als bedoeld in artikel 5 van de Verordening, voor huishoudelijk afval waar de inwoner zelf de aan te bieden afvalstoffen gescheiden in de daarvoor bestemde middelen dient te deponeren;

Inzamelvoorziening: een voor de inzameling van afvalstoffen bestemd(e) bewaarmiddel of -plaats, bijvoorbeeld een verzamelcontainer, een collectieve containerruimte ten behoeve van meerdere huishoudens;

Mijn Afvalwijzer: een website en een app met overzicht waarop per jaar per perceel wordt verstrekt en waarop de inzamelvoorziening, inzameldagen, inzameltijden en inzamellocaties zijn aangegeven voor de inzameling van huishoudelijk afval;

Perceel: perceel waar geregeld huishoudelijke afvalstoffen kunnen ontstaan;

Ter inzameling aanbieden: de wijze van overdragen van afvalstoffen aan een inzamelende persoon of instantie, inclusief het achterlaten van afvalstoffen in daartoe door of vanwege de inzamelende persoon of instantie geplaatste inzamelmiddelen of inzamelvoorzieningen of op een daartoe aangewezen plaats;

Verordening: Afvalstoffenverordening van de gemeente Midden-Groningen 2020.

Wegen: wegen als bedoeld in artikel 1 eerste lid, onder b van de Wegenverkeerswet 1994.

  • 2.

    Begrippen uit de Wet milieubeheer, de Omgevingswet, het Landelijk afvalstoffenplan en de Afvalstoffenverordening van de gemeente Midden-Groningen 2020 hebben in dit besluit dezelfde betekenis.

Artikel 2. Doelstelling

Een doelmatige verwijdering van huishoudelijke afvalstoffen waarbij dagen, tijden, plaatsen, instanties en wijze waarop afvalstoffen kunnen worden overgedragen duidelijk en eenduidig zijn.

Artikel 3. Aanwijzing van inzameldienst

  • 1.

    Als inzameldienst op grond van artikel 3, eerste lid, van de Verordening wordt aangewezen:

    • De gemeentelijke afvalinzamelingsdienst, afdeling Leefomgeving Team Afvalinzameling en Rioolbeheer.

  • 2.

    De volgende partijen worden aangewezen voor regulering van inzameling van de volgende afvalstromen:

    • Kerken, scholen en/of verenigingen die door burgemeester en wethouders zijn aangewezen voor de inzameling van oud papier en karton dat afkomstig is van huishoudens;

    • Het Leger des Heils ReShare voor de inzameling van textiel in wijkcontainers\ verzamelcontainers;

    • Apotheken in de gemeente Midden-Groningen voor medicijnen (zoals injectienaalden en injectiespelden en oude medicijnen);

    • Dierenklinieken in de gemeente Midden-Groningen voor kadavers van overleden gezelschapsdieren aan te nemen van de rechtmatige eigenaar van het gezelschapsdier;

    • Dierentehuis Ter Marse voor de inzameling van kadavers.

Artikel 4. Aanwijzing van afval brengpunten

Als inzamelplaats waar lokaal door de inwoners van de gemeente Midden-Groningen huishoudelijke afvalstoffen, met inbegrip van grof huishoudelijk afval, worden op grond van artikel 5 van de Verordening aangewezen de twee afval brengpunten:

  • Van Neckstraat 13, Hoogezand

  • Verlengde Veenlaan 1, Slochteren

Als inzamelplaats waar lokaal door de inwoners van de gemeente Midden-Groningen voor groen- en tuinafval en takken wordt, op grond van artikel 5 van de Verordening, aangewezen het afval brengpunt:

  • De Vosholen 101A, Sappemeer

Artikel 5. Afvalscheiding: Bestanddelen

Op grond van artikel 7, eerste lid, van de Verordening worden de volgende omschrijvingen van bestanddelen gehanteerd van huishoudelijke afvalstoffen als bedoeld in artikel 7, tweede lid, van de Verordening:

Asbesten asbesthoudende afval; Huishoudelijke afvalstoffen waarin zich asbest bevindt. Asbest is een natuurlijke stof die bestaat uit gesteente en daarin mineralen met taaie, onbrandbare vezels. Het is een verzamelnaam voor een aantal voorkomende mineralen (sillicaten) die zijn opgebouwd uit fijne, microscopisch kleine vezels. Asbest dakbedekking afkomstig van huishoudens wordt ingezameld tot een maximum van 30 vierkante meter per huishouden.

Auto- en (brom-)fietsbanden zonder velg; Afgedankte banden van auto’s, motoren, fietsen en bromfietsen waar de velg uit is verwijderd.

Bouw- en sloopafval; restmateriaal van bouw- of sloopwerkzaamheden waarvoor nog geen aparte inzameling bestaat, of samengesteld materiaal zoals bijvoorbeeld gips met tegels er op geplakt.

Bruin- en witgoed; De producten zoals genoemd in de ministeriële ‘Regeling beheer elektrische en elektronische apparatuur’ afkomstig uit particuliere huishoudens;

Dakleer; Bitumen- en teerhoudende dakbedekking.

Frituurvet en bakolie; Vloeibaar frituurvet, vast frituurvet, frituurolie, plantaardige olie, jus en restjes bakolie (Eural 200120).

Gips;gipsplaatmateriaal, gipsblokken (GIBO), gemengd gipsplaatmateriaal en gipsblokken. Niet zijnde: gipshoudende materialen vermengd en vervuild met andere afvalstoffen, gips met gasbeton gemengd, cementgebonden platen en gasbeton.

Glas; Op kleur en niet op kleur gescheiden eenmalige glasverpakkingen zoals flessen, potten en andere glazen verpakkingen, niet zijnde: vlakglas, glaskeramiek, gloei- en spaarlampen, TL-lampen, nagellakflesjes, stenen kruiken, porselein, kristal, spiegels.

Groente-, fruit-, etensresten en tuinafval (bioafval); Afval inclusief etensresten kortom dat deel van de huishoudelijke afvalstoffen dat van organische oorsprong is en beperkt is van omvang (afkorting: GFT), niet zijnde: grond, graszoden, mest van hobbydieren (o.a. paarden, duiven), plantenpotten.

Grof huishoudelijk restafval; Alles wat zich niet aard- en nagelvast in en om een woning bevindt en te groot of te zwaar is om op dezelfde wijze als het huishoudelijke restafval in een inzamelmiddel of inzamelvoorziening ter inzameling te worden aangeboden.

(Herbruikbaar) grof huishoudelijk afval; Huishoudelijk afvalstoffen afkomstig uit particuliere huishoudens, dat door kringloopbedrijven wordt verkocht.

Grof tuinafval; Plantaardige of organische afvalstoffen door aard, samenstelling en omvang geen GFT, en vrijkomend bij de aanleg het onderhoud of verwijderen van particulier groen (grof loofafval, snoeihout), niet zijnde: bielzen, tuinhek- en schuttingmateriaal.

Harde kunststoffen; Mix van PVC en PE-kunststof afval afkomstig van kratten, kisten, emmers, speelgoed en tuinmeubelen.

Hout (a en b hout); Geverfd en ongeverfd hout, geen duurzaam hout.

Hout (verduurzaamd/ c-hout); Hout dat is geïmpregneerd, te herkennen aan groene of bruine kleur (o.a. spoorbielzen of tuinhout).

Kadavers van (kleine)dieren; het lichaam van een overleden huisdier (gezelschapsdier).

Klein chemisch afval; Huishoudelijke afvalstoffen zoals vermeld op de kca-lijst van het voormalig ministerie van VROM en gevaarlijke afvalstoffen (afkorting: kca) en de stoffen genoemd in bijlage F5 van het Landelijk afvalplan 3 (LAP3), aangeduid met ga, voor zover deze afvalstoffen afkomstig zijn uit particuliere huishoudens. Het betreft o.a. afgewerkte motor- en spijsolie en vetten, afgedankte batterijen en accu’s, resten huishoudchemicaliën, verf enzovoort.

Kunststof verpakkingsmateriaal, Sappakken en Blik; Plasticsverpakkingen-, metalen verpakkingen (lege soepblikken), en drankenkartons (sappakken) (afkorting: PMD), aluminiumfolie en doordrukstrips. Niet zijnde: harde kunststoffen, speelgoed, fruitnetjes, composteerbare verpakkingen, verpakkingen met chemische resten erin, grote stukken plastic als o.a. landbouwzeil, partytenten enzovoort.

Luiers en incontinentiemateriaal: babyluiers, billendoekjes en incontinentieafval. Niet zijnde: maandverband, papier of plastic.

Matrassen; Alle soorten matrassen waarbij geldt dat ze droog aangeleverd moeten worden.

Medisch afval: Gebruikte Injectienaalden, injectiespelden en oude medicijnen.

Metaal; Zowel ferro als non-ferro metalen.

Papier en karton; Huishoudelijk oud papier en karton dat droog en schoon is en niet vervuild met andere bestanddelen (afkorting: OPK, Eural 200101), niet zijnde: behang en vinyl, foto’s, drinkpakken (melk, sap), geplastificeerd papier, sanitair papier (o.a. papieren zakdoekjes, toiletpapier, servetten en luiers), verontreinigd papier (o.a. pizzadozen), ordners, ringbanden met metaal.

Wel zijnde (los van vuil), onder meer: (on)geadresseerd drukwerk, eierdozen, wc- en keukenrollen, klein papier (post-its en aantekeningenbrieven), kranten, tijdschriften, papieren draagtassen, papieren zakken, fax- en kopieerpapier, kartonnen wikkels van maaltijden, kartonnen verpakkingen van drogist producten.

Piepschuim (EPS); Verpakkings- en isolatiemateriaal van huishouden gemaakt van polystyreen.

Puin; Bakstenen, metselwerk, grind, natuursteen, keramisch materiaal, klinkers, dakpannen en tegels.

Textiel; Kleding (ook versleten en kapotte kleding), alle soorten schoenen, beddengoed, tassen en accessoires, gordijnen, petten en hoeden, huishoudelijk textiel, knuffels (Eural 20 01 10 en 20 01 11). Niet zijnde: sterk vervuild textiel (bijvoorbeeld met olie of verf), vloerbedekking, matten, matrassen, (vulling van) dekbedden en kussens.

Vlakglas; Vlakglas van ramen en spiegels.

Artikel 6. Afvalscheiding: Wijze en plaats van aanbieding – huis-aan-huis inzamelmiddel

Op grond van artikel 10 van de Verordening, worden de volgende inzamelfrequentie, wijze en plaats van aanbieding (bij of nabij elk perceel) voor huishoudelijke afvalstoffen als bedoeld in artikel 7,eerste lid, aangewezen:

Huishoudelijk klein restafval;

  • Een namens de inzameldienst verstrekte minicontainer(s) voor particuliere huishoudens met een inzamelfrequentie van ten minste eenmaal per vier weken bij of nabij elk perceel of

  • In ondergrondse verzamelcontainers voor particuliere huishoudens waar het redelijkerwijs niet mogelijk is om op of nabij het perceel een minicontainer te plaatsen of in het kader van doelmatigheid gebieden waar het college de keus voor een ondergrondse verzamelcontainer maakt met een inzamelfrequentie volgens route.

Grof huishoudelijk restafval;

  • Op afroep afzonderlijk bij elk perceel tegen betaling door aangewezen inzamelaar.

Groente- fruit- en tuinafval (GFT/ Bioafval);

  • Een namens inzameldienst verstrekte minicontainer(s) voor particuliere huishoudens met een inzamelfrequentie van ten minste eenmaal per twee weken bij of nabij elk perceel of:

  • In ((semi)ondergrondse) verzamelcontainers voor particuliere huishoudens waar het redelijkerwijs niet mogelijk is om op of nabij het perceel een minicontainer te plaatsen of in het kader van doelmatigheid gebieden waar het college de keus voor een verzamelcontainer maakt met een inzamelfrequentie volgens route.

Plasticverpakkingen-, metalen verpakkingen, en drankenkartons (PMD);

  • Aangeboden in namens de inzameldienst verstrekte speciale PMD-inzamelzakken voor particuliere huishoudens met een inzamelfrequentie van ten minste eenmaal per twee weken bij of nabij elk perceel.

Oud papier en karton;

  • In een namens de inzameldienst verstrekte minicontainer ten minste eenmaal per zes weken bij of nabij elk perceel;

  • In onder- of bovengrondse verzamelcontainers voor particuliere huishoudens waar het redelijkerwijs niet mogelijk is om op of nabij het perceel een minicontainer te plaatsen of in het kader van doelmatigheid gebieden waar het college de keus voor een onder- of bovengrondse verzamelcontainer maakt met een inzamelfrequentie volgens route.

Tuinafval;

Op afroep bij elk perceel:

  • Kerstbomen eenmaal per jaar,

  • Takkenroute op verzoek van inwoner tegen vergoeding.

Glas (verpakkingsglas);

  • Verspreid over gemeente onder- en bovengrondse verzamelcontainers met een inzamelfrequentie volgens route.

Textiel;

  • Aangeboden in namens de inzameldienst verstrekte speciale textiel-inzamelzakken voor particuliere huishoudens met een inzamelfrequentie van ten minste eenmaal per maand bij of nabij elk perceel of;

  • Verspreid over gemeente in bovengrondse verzamelcontainers volgens route.

Artikel 7. Bedrijfsafvalstoffen

  • 1.

    Het is verboden bedrijfsafvalstoffen, tenzij door de burgemeester en wethouders is toegewezen, aan te bieden bij de inzameldienst.

  • 2.

    De toegewezen organisaties voor het aanbieden van bedrijfsafvalstoffen dienen de betreffende afvalstromen aan te bieden in gesloten (mini-)containers of via een ondergronds opslagsysteem (met gebruikerspas).

Artikel 8. Afvalscheiding: Wijze en plaats van aanbieding – brengvoorzieningen

Op grond van artikel 8, tweede lid van de Verordening, worden de volgende huishoudelijke afvalstoffen afzonderlijk aangeboden op de aangewezen afvalbrengpunten:

  • Aanbieden/brengen van afval door de inwoners naar de afvalbrengpunten aan de Van Neckstraat 13 te Hoogezand en/ of aan de Verlengde Veenlaan 1 te Slochteren:

    • asbest;

    • auto-, (brom)fietsbanden zonder velg en ander rubber;

    • bouw-, en sloopafval;

    • bruin- en witgoed;

    • dakleer;

    • frituurvet en bakolie;

    • gips;

    • grof huishoudelijk afval;

    • grof tuinafval;

    • harde kunststoffen;

    • hout;

    • kadavers van dieren (kleine wilde dieren en gezelschapsdieren);

    • klein chemisch afval (kca);

    • matrassen;

    • metalen;

    • piepschuim (EPS);

    • puin;

    • textiel;

    • vlakglas.

  • Aanbieden/brengen van afval door de inwoners naar het afvalbrengpunt aan De Vosholen 101A te Sappemeer;

    • Grof tuinafval en plantsoenafval.

  • Op de afgifte van afvalstoffen op het afvalbrengpunt gelden de door het personeel aangegeven acceptatieregels;

  • De aanbieder van afvalstoffen moet zich op het terrein van het afvalbrengpunt kunnen legitimeren;

    • Ter aanvulling op bovenstaande regel is het verboden bedrijfsafvalstoffen ter inzameling over te dragen, of bij een door burgemeester en wethouders toegewezen afvalbrengpunten, achter te laten;

    • Bovenstaande regel is niet van toepassing bij de door wethouders en burgermeester toegewezen organisaties.

Artikel 9. Afvalscheiding: Wijze en plaats van aanbieding – gebruik, beheer en regels inzamelmiddelen

Op grond van artikel 7, eerste lid en artikel 10, van de Verordening, worden de volgende regels voor het gebruik en het beheer van de verstrekte inzamelmiddelen en inzamelvoorzieningen vastgesteld:

  • Het beheer van de in bruikleen verstrekte inzamelmiddelen en huisvuilpas, berust bij de inzameldienst;

  • Het toewijzen van huisvuilpassen berust bij de gemeente;

  • De gebruiker is verantwoordelijk voor het gebruik en het onderhoud van de in bruikleen ontvangen inzamelmiddelen en huisvuilpas als ware deze zijn eigendom;

  • De inzameldienst is bevoegd om de minicontainer te voorzien van een chip als identificatiemiddel om de frequentie van aanbieden te registreren en een sticker waarop staat vermeld: een uniek nummer, een barcode, de afvalstroom waarvoor de container is bestemd, het volume van de container, een postcode, een plaatsnaam, een straatnaam en een huisnummer;

  • De verstrekte inzamelmiddelen, en huisvuilpas zijn perceel gebonden;

  • De inzamelmiddelen blijven eigendom van de inzameldienst en worden bij normale slijtage voor haar rekening technisch onderhouden;

  • Het is niet toegestaan een identificatiemiddel, zoals de chip(houder), het containernummer of de adressticker van het inzamelmiddel te verwijderen, te beschadigen of op enig andere wijze onleesbaar of onbruikbaar te maken;

  • Per perceel waaraan als inzamelvoorziening een (onder- of bovengrondse) verzamelcontainer is toegewezen wordt maximaal één huisvuilpas voor (onder- of bovengrondse) inzamelvoorzieningen verstrekt;

  • Als bij een verhuizing op het nieuwe perceel geen of een kapot inzamelmiddel en/of huisvuilpas wordt aangetroffen dient de inwoner/gebruiker zich te melden bij de gemeente;

  • Bij verdwijning, vermissing of beschadiging van een inzamelmiddel, de chip of de sticker identificatiemiddel of de huisvuilpas, dient een gebruiker zich te melden bij de gemeente of inzameldienst;

  • De gebruiker is verplicht de inzamelmiddelen en inzamelvoorzieningen zodanig te gebruiken dat geen overlast voor derden wordt veroorzaakt;

  • De gebruiker van een huisvuilpas is te allen tijde verantwoordelijk voor het gebruik van de huisvuilpas voor inzamelvoorzieningen;

  • In het belang van doelmatig beheer van afvalstoffen moeten de door inzameldienst verstrekte inzamelmiddelen regelmatig worden gereinigd door de gebruiker. De verstrekte minicontainers mogen alleen worden gereinigd met water en/of een biologisch afbreekbaar schoonmaakmiddel;

  • Als een minicontainer geheel of gedeeltelijk niet geleegd kan worden door toedoen van de gebruiker of door omstandigheden buiten de schuld van de inzamelaar (bijvoorbeeld door vastklemmen of vastvriezen van afval) is dit voor risico van de gebruiker en zijn de kosten voor rekening van die gebruiker;

  • Door of namens burgemeester en wethouders kunnen in het kader van een doelmatige inzameling door middel van kaartjes, die aan het inzamelmiddel worden bevestigd, of folders, brieven en stickers, aan bewoners instructies worden gegeven over de juiste manier of locatie van aanbieden van het inzamelmiddel;

  • Indien de inzameldienst in het inzamelmiddel afvalstoffen aantreft die hierin niet aangeboden mogen worden, is het de inzameldienst toegestaan om deze niet te legen. Het inzamelmiddel wordt dan voorzien van een sticker of label met uitleg. De gebruiker van een perceel kan het inzamelmiddel bij een volgende inzamelronde aanbieden, mits het verkeerd aangeboden afval is verwijderd;

  • In afwijking van het bepaalde in het voorgaande aandachtspunt wordt, als door calamiteiten (niet verwijtbaar aan de gebruiker) of door toedoen van de inzamelaar een minicontainer geheel of gedeeltelijk niet wordt geledigd, de desbetreffende aanbieding niet in rekening gebracht;

  • Het ter inzameling aanbieden van huishoudelijke afvalstoffen in minicontainers dient ordelijk te gebeuren, waarbij in ieder geval de volgende regels in acht genomen worden:

    • De minicontainer wordt geplaatst:

      • Op het voetpad, zo dicht mogelijk bij de rijweg; of

      • Bij het ontbreken van een voetpad: aan de kant van de openbare weg; of

      • Op een inzamel- of clusterplaats.

    • Het plaatsen van de minicontainer gebeurt zodanig dat voetgangers en overig verkeer niet worden gehinderd of in de doorgang worden belemmerd;

    • Het plaatsen van de minicontainer gebeurt zodanig dat de kans op gevaar of schade zoveel mogelijk wordt voorkomen;

    • Als de weg zodanig smal is dat het voor de inzameldienst niet mogelijk is deze weg in te rijden, dient het inzamelmiddel aan het begin van de weg te worden geplaatst. Aanwijzingen van de inzameldienst moeten worden opgevolgd;

  • Inzamelmiddelen dienen bij het aanbieden (door de gebruiker/inwoner) ter lediging goed gesloten te zijn en (onder- of bovengrondse) inzamelvoorzieningen moeten na gebruik (het storten van afval door gebruikers) goed (af)gesloten worden;

  • Er mogen geen afvalstoffen buiten de inzamelvoorziening achterblijven;

  • Uit de inzamelmiddelen en de inzamelvoorzieningen mag geen afval steken of delen bevatten die kunnen leiden tot beschadigingen van de inzamelmiddelen en inzamelvoorzieningen;

  • Afvalstoffen die ten onrechte of op een onjuiste manier zijn aangeboden en die na inzameling daardoor in de minicontainer zijn achtergebleven, moeten door de aanbieder uit de minicontainer verwijderd worden;

  • Op de dagen dat niet wordt ingezameld, staan minicontainers op eigen terrein;

  • Het gewicht van de hoeveelheid afvalstoffen plus het gewicht van de ter lediging aangeboden minicontainer mag in totaal niet hoger zijn dan 70 kilogram;

  • Afval mag niet anders aangeboden worden dan in het daartoe bestemde inzamelmiddel of de daartoe bestemde inzamelvoorziening;

  • Op de dag van de inzameling staat de minicontainer met de opnamerand naar de weg toe geplaatst;

  • Per inzamelronde mag het inzamelmiddel maximaal één keer worden aangeboden;

  • De dagen voor het ter inzameling aanbieden van huishoudelijk afval zijn opgenomen in de afvalwijzer en de afvalkalender;

  • De inzameldienst is bevoegd om de huisvuilpassen voor (onder- of bovengrondse) inzamelvoorzieningen en/of andere brengvoorzieningen te koppelen aan de bijbehorende adresgegevens om zo de frequentie van aanbieden van een gebruiker te registreren;

  • Voor het aanbieden en/ of brengen van afval worden de tarieven gehanteerd als beschreven in de Verordening op de heffing en de invordering van afvalstoffenheffing van de gemeente Midden-Groningen met bijbehorend tarieventabel.

Inzameling PMD

  • Op de dag van de inzameling dient PMD ordelijk aangeboden te worden in door de gemeente verstrekte inzamelzak door bevestiging van de inzamelzak aan de kroonring of plaatsing van de inzamelzak op een inzamel- of clusterplaats op een zodanige manier dat er geen hinder of schade ontstaat. De aanwijzingen van de inzameldienst moeten altijd worden opgevolgd.

Artikel 10. Afvalscheiding: Wijze en plaats van aanbieding – verstrekking inzamelmiddelen

Op grond van artikel 10, eerste lid, van de Verordening worden de volgende regels over de verstrekking van de inzamelmiddelen en inzamelvoorzieningen voor het aanbieden van huishoudelijke afvalstoffen vastgesteld:

  • Aan een perceel waar als inzamelvoorziening geen verzamelcontainer voor GFT-afval is toegewezen verstrekt de inzameldienst één minicontainer van 240 liter per perceel voor de inzameling van GFT-afval;

  • Op aanvraag van de gebruiker verstrekt de inzameldienst nog maximaal één extra minicontainer voor GFT-afval per perceel tegen de heffing zoals beschreven in de op dat moment geldende Verordening Afvalstoffenheffing van de gemeente Midden-Groningen;

  • Aan een perceel waar als inzamelvoorziening geen (ondergrondse) verzamelcontainer voor restafval is toegewezen verstrekt de inzameldienst één minicontainer van 240 liter voor de inzameling van restafval;

  • Op aanvraag van de gebruiker verstrekt de inzameldienst nog maximaal één extra minicontainer voor restafval per perceel tegen de heffing zoals beschreven in de op dat moment geldende Verordening Afvalstoffenheffing van de gemeente Midden-Groningen;

  • Aan een perceel waar als inzamelvoorziening geen (onder- of bovengrondse) verzamelcontainer voor oud papier en karton is toegewezen verstrekt de inzameldienst één minicontainer van 240 liter voor de inzameling van oud papier en karton;

  • Op aanvraag van de gebruiker verstrekt de inzameldienst nog maximaal één extra minicontainer voor oud papier en karton per perceel;

  • De inzameldienst verstrekt inzamelzakken voor PMD die door inwoners kosteloos af te halen zijn in verschillende utiliteitsgebouwen verspreidt in de gemeente;

Artikel 11. Afvalscheiding: Wijze en plaats van aanbieding – inzamelvoorziening van een groep percelen

Op grond van artikel 10, eerste lid, van de Verordening worden de volgende regels over de verstrekking van de inzamelmiddelen en inzamelvoorzieningen voor het aanbieden van huishoudelijke afvalstoffen vastgesteld:

  • Afvalstoffen dienen in een gesloten zak in de (ondergrondse) inzamelvoorziening te worden gedeponeerd;

  • De huisvuilzak mag geen uitstekende delen bevatten;

  • De (ondergrondse) inzamelvoorziening moet na gebruik goed gesloten worden;

  • De (ondergrondse) inzamelvoorziening mag tijdens gebruik niet verstopt of beschadigd raken;

  • Er mogen geen afvalstoffen buiten de (ondergrondse) inzamelvoorziening achterblijven;

  • Het aanbieden moet ordelijk geschieden;

  • De inhoud van huisvuilzakken mag niet zwaarder zijn dan 7 kilogram;

  • Voor appartementencomplexen en flats is het aangewezen inzamelmiddel één of meerdere verzamel(rol)containers;

  • De directeur Leefomgeving kan in bepaalde gevallen een inzamelvoorziening ten behoeve van een groep percelen aanwijzen in plaats van een ander eerder aangewezen inzamelmiddel;

  • Op verzoek van een woningcorporatie kunnen inzamelvoorzieningen aangepast of vervangen worden. Er kan hiervoor een tarief worden opgelegd wanneer aanpassing niet noodzakelijk is voor de inzameling;

  • Het is verboden voor anderen dan de gebruikers van percelen voor wie een inzamelvoorziening is aangewezen, afvalstoffen aan te bieden via deze inzamelvoorziening;

  • Het is verboden andere categorieën huishoudelijke afvalstoffen via een inzamelvoorziening op wijkniveau aan te bieden dan de categorie waarvoor de inzamelvoorziening is bestemd.

Artikel 12. Afvalscheiding: Wijze en plaats van aanbieding – Inzamelvoorziening op wijkniveau

Op grond van artikel 10, eerste lid, van de Verordening worden de volgende regels over de verstrekking van de inzamelmiddelen en inzamelvoorzieningen voor het aanbieden van huishoudelijke afvalstoffen vastgesteld:

  • In de inzamelvoorziening mogen geen afvalstoffen worden gedeponeerd die uitstekende delen bevatten;

  • Het is verboden om afvalstoffen op, om of naast de inzamelvoorziening te plaatsen;

  • De gebruiker is verplicht de inzamelvoorziening zodanig te gebruiken dat deze geen overlast voor derden veroorzaakt;

  • Het is verboden andere categorieën huishoudelijke afvalstoffen via een inzamelvoorziening op wijkniveau aan te bieden dan de categorie waarvoor de inzamelvoorziening is bestemd.

Artikel 13. Afvalscheiding: Wijze en plaats van aanbieding – afhalen op afroep

Grof huishoudelijk afval

  • De inzameling van grof huishoudelijk afval kan op afroep plaatsvinden door de inzameldienst, de aanbieder maakt hiertoe een afspraak met de inzameldienst via het Contactplein van de gemeente Midden-Groningen (KCC);

  • Het door de inzameldienst op te halen grof huishoudelijk afval dient op de afgesproken dag en tijdstip op een voor het inzamelmaterieel bereikbare en aangewezen aanbiedplaats in de directe nabijheid van het perceel klaar te staan;

Tuinafval (Takkenroute)

  • De inzameling van tuinafval kan op afroep plaats vinden door de inzameldienst, de aanbieder maakt hiertoe een afspraak met de inzameldienst via het Contactplein van de gemeente Midden-Groningen (KCC);

  • Het door de inzameldienst op te halen tuinafval dient op de afgesproken dag en tijdstip op een voor het inzamelmaterieel bereikbare en aangewezen aanbiedplaats in de directe nabijheid van het perceel klaar te staan;

  • Het ter inzameling aangeboden tuinafval per perceel is per inzamelronde maximaal 3 kubieke meter;

  • De ter inzameling aangeboden takken mogen niet langer zijn dan 3 meter en niet dikker zijn dan 15 centimeter;

  • De ter inzameling aangeboden stobbe mogen maximaal 50 centimeter lang en in doorsnee zijn.

Artikel 14. Afvalscheiding: Wijze en plaats van aanbieding – dagen en tijden

Op grond van artikel 9, van de Verordening worden de volgende dagen en tijden voor het ter inzameling aanbieden vastgesteld:

  • Inzamelmiddelen mogen uitsluitend worden aangeboden op de inzameldag vanaf 07.00 uur (dit geldt niet voor huisvuilzakken die in ondergrondse containers worden gedeponeerd);

  • De inzamelmiddelen moeten zo spoedig mogelijk na lediging door de inzameldienst, maar uiterlijk voor 20.00 uur van de inzameldag, door de gebruiker uit de openbare ruimte worden verwijderd;

  • Grof huishoudelijk afval dat op afroep wordt ingezameld mag slechts worden aangeboden op de afgesproken dag en binnen het afgesproken tijdsbestek;

  • In verband met geluidhinder mogen glasbakken alleen tussen 7.00 uur ‘s ochtends en 20.00 uur ’s avonds worden gebruikt;

  • De dagen en tijden dat afvalstoffen ter inzameling kunnen worden aangeboden, worden bekendgemaakt op de website van de inzameldienst en via de Afvalwijzer (app);

  • Openingstijden van de afvalbrengpunten worden bekend gemaakt op de website van de inzameldienst.

Artikel 15. Geen inzameling

Op grond van artikel 10 van de Verordening zullen inzamelmiddelen en inzamelvoorzieningen die niet namens de inzameldienst zijn verstrekt en die voor lediging worden aangeboden of in de openbare ruimte zijn geplaatst, niet worden geledigd.

Artikel 16. Bijzondere gevallen en uitzonderingen

Als het voor de inzameldienst door werkzaamheden niet mogelijk is om de normale inzamelplaatsen te bereiken, kunnen op grond van artikel 10 van de Verordening, door de gemeente voor de duur van de werkzaamheden tijdelijke inzamelplaatsen worden aangewezen. Informatie hierover wordt verstrekt via de gemeentelijke informatiekanalen.

Artikel 17. Niet willen ontvangen van ongeadresseerd drukwerk

De gebruiker van een perceel die geen ongeadresseerd drukwerk wenst te ontvangen, dient dit kenbaar te maken door het aanbrengen van een sticker verkrijgbaar op het gemeentehuis tijdens de openingstijden en via https://milieudefensie.nl/doe-mee/nee-nee-sticker.

Deze sticker dient op de brievenbus of maximaal 10 centimeter vanaf de brievenbus te worden aangebracht. De gebruiker heeft de keuze tussen een Ja-Nee, en een Nee-Nee sticker, waarbij in het eerste geval geen drukwerk wordt bezorgd, maar wel huis aan huis bladen worden bezorgd. In het tweede geval worden geen drukwerk en geen huis-aan-huisbladen bezorgd.

Artikel 18. Toezicht en handhaving

Het niet voldoen aan de verplichtingen genoemd in dit Uitvoeringsbesluit leidt ertoe dat het aangeboden afval mogelijk niet wordt ingezameld en/of dat sancties worden opgelegd.

Met het toezicht op de naleving van het bepaalde bij of op grond van, op basis van deze Verordening zijn belast de krachtens artikel 5.10, derde lid, van de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht of artikel 18.6 van de Omgevingswet door burgemeester en wethouders aangewezen ambtenaren.

Artikel 19. Verwerking persoonsgegevens

De inzameldienst verwerkt persoonsgegevens in het kader van de vervulling van haar opdracht voor onder meer de volgende doeleinden:

  • Het behalen van milieudoelstellingen en het optimaliseren van het afvalbeleid;

  • Afvalinzameling, waaronder adres gebonden inzameling (zoals grofvuil ophalen op afspraak);

  • Uitgifte van inzamelmiddelen (zoals minicontainer, toegangspas, huisvuilpas en/of sleutel);

  • De inning en berekening van afvalstoffenheffing;

  • Het voorkomen van afvaltoerisme;

  • Het voorkomen van afvalstortingen door bedrijven bij voorzieningen voor huishoudens;

  • Het beheer van en de controle op het gebruik van de inzamelvoorzieningen, waaronder beheer en beveiliging van het afvalbrengpunt;

  • De controle op de naleving van en het handhaven van de Verordening;

  • Het verbeteren van de efficiency van de inzameling van afvalstoffen voor kostenbeheersing (zoals routeoptimalisatie);

  • De beantwoording van vragen, het behandelen van meldingen en klachten over de afvalinzameling;

  • Communicatie en het verstrekken van informatie over afvalinzameling;

  • Het geven van voorlichting over afvalstoffen en milieu;

  • Het analyseren van de (effectiviteit van de) inzameling van afvalstoffen;

  • Het naleven van wettelijke verplichtingen en rechterlijke bevelen.

Artikel 20. Inwerkingtreding

Dit uitvoeringsbesluit treedt in werking op de eerste dag na die waarop het is bekendgemaakt.

Artikel 21. Citeerbepaling

Dit uitvoeringsbesluit wordt aangehaald als: Uitvoeringsbesluit Afvalstoffenverordening Midden-Groningen 2020.

Ondertekening

Aldus vastgesteld door het college van burgemeester en wethouders op 10 december 2024.

E. van Lente

Burgemeester,

M.H.M. Nieuwenhuijsen-Janssens

Gemeentesecretaris