Permanente link
Naar de actuele versie van de regeling
http://lokaleregelgeving.overheid.nl/CVDR733303
Naar de door u bekeken versie
http://lokaleregelgeving.overheid.nl/CVDR733303/1
Nadere regels kinderopvang sociaal-medische indicatie 2024
Geldend van 31-12-2024 t/m heden
Intitulé
Nadere regels kinderopvang sociaal-medische indicatie 2024Burgemeester en wethouders van de gemeente Geertruidenberg;
gelezen het daartoe strekkende voorstel behandeld in haar vergadering van 17 december 2024;
overwegende dat het wenselijk is de verstrekking van een tegemoetkoming in de kosten van kinderopvang, voortvloeiend uit een sociaal-medische indicatie (SMI), te regelen;
besluit vast te stellen de “Nadere regels kinderopvang sociaal-medische indicatie 2024”.
Artikel 1: Definities
- a.
College: college van burgemeester en wethouders van de gemeente Geertruidenberg
- b.
Kinderopvangtoeslag: een tegemoetkoming van het Rijk als bedoeld in artikel 2, eerste lid, onder h, van de Algemene wet inkomensafhankelijke regelingen in de kosten van kinderopvang;
- c.
Kinderopvang: een kindcentrum en/of gastouder en/of kinderdagverblijf geregistreerd in het LRK.
- d.
LRK: het Landelijk Register Kinderopvang als bedoeld in artikel 1.47b, eerste lid Wet kinderopvang.
- e.
Ouder(s): voor de leesbaarheid van dit stuk wordt de term ‘ouder’ gebruikt. Daar waar ouder staat, wordt ouder(s)/ wettelijk verzorger(s) bedoeld.
- f.
SMI: Sociaal medische indicatie
2: ArtikelDoel SMI
Een vergoeding SMI is bedoeld voor ouders die geen kinderopvangtoeslag, uitgekeerd door de Belastingdienst, ontvangen en voor wie de voorliggende voorzieningen niet voldoende zijn wegens sociaal medische gronden. Het doel van deze regeling is dat ouders tijdelijk ondersteund worden, die als gevolg van hun sociale en/of medische situatie, tijdelijk niet in staat zijn de (volledige) zorg voor hun kind(eren) op zich te nemen. Kinderopvang via de SMI kan voor ouders een tijdelijke oplossing bieden om ze te ontlasten, te kunnen werken aan de problematiek die er speelt en te voorkomen dat de ontwikkeling van het kind geschaad wordt.
3: ArtikelDoelgroep SMI
Een in de gemeente Geertruidenberg woonachtige ouder als bedoeld in artikel 1, eerste lid, van de Wet Kinderopvang kan op grond van een SMI aanspraak maken op een financiële vergoeding in de kosten van de kinderopvang. Deze vergoeding geldt voor (het) thuiswonende kind(eren) van maximaal 12 jaar (dan wel de laatste groep basisschool) waarvoor de opvang nodig is indien vastgesteld is dat:
- 1.
de ouders kampen met zulke ernstige problematiek (handicap/ziekte, psychische problemen, verslaving), dat zij hun kinderen onvoldoende of niet fulltime op kunnen voeden;
- 2.
de ontwikkelingskansen van de kinderen als gevolg van de gezinsproblematiek onder druk staan, en;
- 3.
er geen sprake is van een toereikende voorliggende voorziening die voorziet in de kosten (zoals kinderopvangtoeslag) danwel voorziet in de opvang (bijvoorbeeld opvang binnen familie of vrienden), een netwerk ontbreekt.
4: ArtikelVergoeding in de kosten van kinderopvang
- 1.
Vergoeding voor kinderopvang wordt alleen verstrekt als de sociaal-medische noodzaak is vastgesteld door het team SMI (bestaande uit medewerkers Wmo, CJG en Pw).
- 2.
De vergoeding voor kinderopvang wordt vastgesteld op basis van de werkelijke kosten, waarbij rekening wordt gehouden met de belastingtabel kinderopvangtoeslag. Het door het Rijk jaarlijks vastgestelde fiscale tarief wordt als maximum uurtarief gehanteerd. Opvangkosten die boven dit tarief liggen worden door de ouder(s) zelf betaald.
- 3.
De vergoeding kan nooit meer bedragen dan de Kinderopvangtoeslag die, op basis van het inkomen en vermogen van de ouders, door de Belastingdienst zou worden verstrekt. Het bedrag wat eventueel overblijft komt voor rekening van de ouders als eigen bijdrage.
- 4.
Vergoeding vindt enkel plaats voor kindercentra of voorzieningen voor gastouderopvang die geregistreerd zijn in het LRK.
- 5.
Bij het vaststellen van de vergoeding wordt rekening gehouden met het vermogen van de ouders, voor zover dit meer bedraagt dan het heffingsvrije vermogen zonder of met fiscale partner, zoals de Belastingdienst dit hanteert. Het vermogen gebonden in de woning wordt hier niet in meegenomen. Bedraagt het vermogen meer dan het heffingsvrije vermogen, dan wordt het meerdere volledig in mindering gebracht op de te verstrekken vergoeding.
5: ArtikelAanvraag
- 1.
De aanvraag voor een vergoeding SMI wordt ingediend door de ouder(s) van het kind/de kinderen waar de kinderopvang betrekking op heeft.
- 2.
De aanvraag dient schriftelijk te worden ingediend en te voorzien van de volgende bewijsstukken:
- •
Contactgegevens van de kinderopvang;
- •
Gegevens van het kind/de kinderen waarvoor de tegemoetkoming gevraagd wordt;
- •
Contract voor de opvang waaruit de dagdelen opvang en de kosten blijken;
- •
Beschikking afwijzing/beëindiging kinderopvangtoeslag Belastingdienst of een uitdraai van www.mijntoeslagen.nl waaruit de beëindiging blijkt;
- •
Berekening eigen bijdrage kinderopvang;
- •
Gegevens met betrekking tot inkomen en vermogen. Gegevens van inkomen en vermogen bestaan uit het laatste bankafschrift op datum aanvraag en een betaalspecificatie van het huidige inkomen (salarisstrook, uitkeringsspecificatie) per datum aanvraag.
- 3.
Het college beslist in beginsel binnen acht weken op een aanvraag vergoeding SMI
6: ArtikelBeschikking
- 1.
De verlening van de vergoeding SMI wordt in een beschikking vastgelegd.
- 2.
De vergoeding kinderopvang SMI wordt in eerste instantie toegekend voor de duur van maximaal zes maanden.
- 3.
Na deze periode bestaat de mogelijkheid om de vergoeding op basis van dringende redenen eenmalig met maximaal zes maanden te verlengen.
- 4.
In de beschikking staat de termijn waarover vergoeding van (een deel van) de kosten kinderopvang plaatsvindt, het aantal dagdelen, het aantal uren kinderopvang per week en het maximaal te verstrekken bedrag per maand.
- 5.
De vergoeding SMI wordt rechtstreeks aan het kinderdagverblijf betaald.
- 6.
De ouder/het gezin accepteert de hulp om aan de problematiek, waardoor kinderopvang SMI nu aan de orde is, te werken. Specifieke afspraken hierover worden als verplichting in de beschikking opgenomen.
7: ArtikelInlichtingenplicht
- 1.
De ouder(s) doet/doen al het mogelijke om de inzet van de noodzakelijke kinderopvang zo beperkt mogelijk te houden.
- 2.
De ouder(s) doet/doen aan het college uit eigen beweging of op verzoek direct mededeling van alle feiten en omstandigheden waarvan redelijkerwijs duidelijk moet zijn dat deze van invloed kunnen zijn op het recht op een tegemoetkoming.
- 3.
De ouder(s) is/zijn verplicht wanneer het college, daarnaar gevraagd, medewerking te verlenen aan de uitvoering van deze regeling.
- 4.
Onterecht verstrekte vergoeding in de kosten van kinderopvang SMI kan worden teruggevorderd.
8: ArtikelHardheidsclausule
Het college kan afwijken van een bepaling in deze nadere regels mocht toepassing van de bepaling wegens bijzondere omstandigheden of ontwikkelingen onevenredig zijn in verhouding tot de met deze nadere regels te dienen doelen.
9: ArtikelSlotbepaling
De nadere regels kinderopvang sociaal-medische indicatie 2024 treden in werking met ingang van de dag na die van publicatie in het elektronisch gemeenteblad en onder gelijke intrekking van het Uitvoeringsbesluit kinderopvang sociaal medische indicatie gemeente Geertruidenberg vastgesteld op 13 februari 2013.
10 ArtikelCiteertitel
Deze nadere regels worden aangehaald als: “Nadere regels kinderopvang sociaal-medische indicatie 2024”.
Ondertekening
Aldus vastgesteld in de vergadering van het college van de gemeente Geertruidenberg gehouden op 17 december 2024,
burgemeester en wethouders van Geertruidenberg,
de secretaris a.i., de burgemeester,
R. Brekelmans, M. Witte
Ziet u een fout in deze regeling?
Bent u van mening dat de inhoud niet juist is? Neem dan contact op met de organisatie die de regelgeving heeft gepubliceerd. Deze organisatie is namelijk zelf verantwoordelijk voor de inhoud van de regelgeving. De naam van de organisatie ziet u bovenaan de regelgeving. De contactgegevens van de organisatie kunt u hier opzoeken: organisaties.overheid.nl.
Werkt de website of een link niet goed? Stuur dan een e-mail naar regelgeving@overheid.nl