Permanente link
Naar de actuele versie van de regeling
http://lokaleregelgeving.overheid.nl/CVDR733239
Naar de door u bekeken versie
http://lokaleregelgeving.overheid.nl/CVDR733239/1
Verordening agendacommissie veiligheid 2025
Geldend van 01-01-2025 t/m heden
Intitulé
Verordening agendacommissie veiligheid 2025Het algemeen bestuur van Veiligheidsregio Fryslân
gelet op artikel 25 van de Wet gemeenschappelijke regelingen en artikel 11 lid 1 onder a en b en artikel 18 van de gemeenschappelijke regeling Veiligheidsregio Fryslân,
overwegende dat de governance van Veiligheidsregio Fryslân ruimte moet bieden aan de verschillende verantwoordelijkheden voor de uit te voeren taken,
wijziging van de topstructuur van Veiligheidsregio Fryslân,
besluit:
- •
de Verordening op de Agendacommissie Veiligheid van 28 november 2013 in te trekken;
- •
de Verordening agendacommissie veiligheid 2025 vast te stellen.
TAKEN
Artikel 1
-
1. Aan de agendacommissie veiligheid worden de bevoegdheden van het dagelijks bestuur overeenkomstig artikel 11 lid 1 onder a en b van de gemeenschappelijke regeling Veiligheidsregio Fryslân ten aanzien van de taken als bedoeld in artikel 5 a, e, f, en g gemeenschappelijke regeling gemandateerd. Zie hiervoor het bijlage A. Mandaatbesluit agendacommissie veiligheid.
-
2. De agendacommissie veiligheid dient haar voostellen in bij de bestuurscommissie veiligheid.
Artikel 2
- 1.
De dagelijkse leiding van de brandweer berust bij de directeur veiligheid. Op voordracht van de agendacommissie veiligheid wordt de directeur veiligheid, benoemd, geschorst en ontslagen door de bestuurscommissie veiligheid.
- 2.
De dagelijkse leiding van de GHOR berust bij de directeur gezondheid. Voor de benoeming, schorsing en ontslag van de directeur gezondheid wordt verwezen naar artikel 2 van de Verordening agendacommissie gezondheid 2025.
- 3.
Op voordracht van de agendacommissie veiligheid wordt de Coördinerend Gemeentelijk Functionaris benoemend, geschorst en ontslagen door de bestuurscommissie veiligheid.
Artikel 3
- 1.
De agendacommissie veiligheid maakt jaarlijks een ontwerpbegroting voor het volgend dienstjaar inclusief de meerjarenraming voor de daarop volgende drie jaar voor het beleidsprogramma veiligheid, voorzien van een uitvoerige toelichting.
- 2.
De regeling bedoel in lid 1 van dit artikel geldt ook voor de ontwerpjaarrekening over het voorgaande dienstjaar.
Artikel 4
- 1.
De agendacommissie veiligheid is voor het door haar gevoerde beleid verantwoording schuldig aan de bestuurscommissie veiligheid.
- 2.
De agendacommissie veiligheid verstrekt daartoe aan de bestuurscommissie veiligheid alle inlichtingen.
SAMENSTELLING
Artikel 5
- 1.
De agendacommissie veiligheid bestaat uit vijf leden.
- 2.
De voorzitter van de bestuurscommissie veiligheid is lid van de agendacommissie veiligheid en vervult deze functie ook binnen de agendacommissie veiligheid.
- 3.
Door en uit de bestuurscommissie veiligheid worden de overige vier leden aangewezen. Hierbij is een evenwichtige vertegenwoordiging over provincie en naar omvang gemeenten uitgangspunt.
- 4.
De directeur veiligheid, de directeur gezondheid en de Coördinerend Gemeentelijk functionaris zijn ambtshalve adviseur van de agendacommissie veiligheid.
- 5.
De agendacommissie veiligheid kan zich door andere adviseurs laten bijstaan.
Artikel 6
- 1.
Het lidmaatschap van de agendacommissie veiligheid eindigt:
- a.
op eigen verzoek (uitgezonderd de voorzitter);
- b.
bij verlies van de hoedanigheid op grond waarvan men is benoemd;
- 2.
De zittingsperiode van de leden van de agendacommissie veiligheid loopt gelijk met de looptijd van de raden.
- 3.
Voor leden is herbenoeming na twee zittingsperioden uitgesloten.
- 4.
In een vacature wordt zo snel mogelijk voorzien.
VERGADERINGEN
Artikel 7
- 1.
De vergaderingen van de agendacommissie veiligheid zijn niet openbaar.
- 2.
De secretaris van de agendacommissie veiligheid wordt door de directeur veiligheid aangewezen. De directeur veiligheid regelt de vervanging van de secretaris, indien deze verhinderd is als zodanig op te treden.
- 3.
De secretaris van de agendacommissie veiligheid houdt aantekening van de besluiten van de agendacommissie veiligheid en notuleert de vergaderingen.
Artikel 8
- 1.
De voorzitter roept de agendacommissie veiligheid bijeen en stelt plaats, datum en tijdstip van de vergadering vast.
- 2.
De voorzitter roept de agendacommissie veiligheid in vergadering bijeen wanneer tenminste twee leden hem met opgave van redenen de wens daartoe te kennen geven. In dat geval wordt binnen een week na de kennisgeving van de bedoelde wens aan de voorzitter een vergadering gehouden.
- 3.
De oproepingsbrieven worden, spoedeisende gevallen uitgezonderd, temminste een week voor het houden van de vergadering aan de leden toegezonden. Zij vermelden zoveel mogelijk de zaken, waarvoor de vergadering is belegd.
Artikel 9
- 1.
De agendacommissie veiligheid kan niet besluiten, wanneer niet tenminste de helft van het aantal leden ter vergadering aanwezig is.
- 2.
In de vergadering van de agendacommissie veiligheid heeft ieder lid één stem.
- 3.
De agendacommissie veiligheid kan ook geldige besluiten nemen zonder in vergadering bijeen te zijn, door middel van telefonisch, schriftelijk of op andere wijze gepleegd overleg. De in het eerste en tweede lid van dit artikel vervatte bepalingen zijn daarbij van overeenkomstige toepassing. Indien tenminste één lid bezwaar maakt tegen het nemen van een besluit bij telefonisch, schriftelijk of op andere wijze gepleegd overleg, neemt de agendacommissie veiligheid niet een besluit zonder in vergadering bijeen te zijn geweest.
Artikel 10
- 1.
De agendacommissie veiligheid doet telkens zo spoedig mogelijk na een vergadering het verslag van die vergadering toekomen aan het dagelijks bestuur.
- 2.
De agendacommissie veiligheid deelt besluiten en niet-schriftelijke beslissingen, voor zover zij gericht zijn op enig rechtsgevolg mee aan het dagelijks bestuur.
Artikel 11
- 1.
Deze verordening kan worden aangehaald als ‘Verordening agendacommissie veiligheid 2025’.
- 2.
Dit besluit treedt in werking op 1 januari 2025. Op dat moment wordt de ‘Verordening op de Agendacommissie Veiligheid’ vastgesteld op 28 november 2013 ingetrokken.
Aldus vastgesteld in de vergadering van het algemeen bestuur van Veiligheidsregio Fryslân op 11 december 2024.
Ondertekening
De voorzitter, S. van Haersma Buma
De secretaris, W.K. Kleinhuis
Bijlage A Mandaatbesluit agendacommissie veiligheid
overwegingen en besluit:
dat in artikel 11 lid 1 onder sub a tot en met e van de gemeenschappelijke regeling Veiligheidsregio Fryslân de taken en bevoegdheden van het dagelijks bestuur Veiligheidsregio Fryslân zijn opgenomen (waaraan de bevoegdheden toegevoegd kunnen worden die bij of krachtens wettelijk voorschrift aan het dagelijks bestuur toekomen). In artikel 10:3 van de Algemene wet bestuursrecht bestuursorganen de bevoegdheid tot mandaatverlening is toegekend;
overwegende:
dat er door de bestuurlijke en ambtelijke doorontwikkeling van de organisatie, voor gekozen is om een aantal bestuurscommissies in te stellen die bevoegdheden van de bestuursorganen van Veiligheidsregio Fryslân uitoefenen. Dat in het kader daarvan, dit besluit het mandaat van bevoegdheden van het dagelijks bestuur aan de agendacommissie veiligheid regelt;
gelet op:
- -
Wet gemeenschappelijke regelingen (Wgr)
- -
Wet veiligheidsregio’s
- -
Wet publieke gezondheid
- -
het bepaalde in hoofdstuk 10 van de Algemene wet bestuursrecht (Awb)
- -
Gemeenschappelijke regeling Veiligheidsregio Fryslân
besluit:
het dagelijks bestuur van Veiligheidsregio Fryslân, voor zover het haar bevoegdheden betreft, het volgende vast te stellen:
- I
de uitoefening van de bevoegdheden, zoals die zijn opgenomen in dit mandaatbesluit, op te dragen aan de Agendacommissie veiligheid, alsmede de onder III van dit besluit geformuleerde bepalingen van toepassing te verklaren op de betreffende bevoegdheden;
- II
dit besluit te actualiseren wanneer daar aanleiding toe is;
- III
ten aanzien van de uitoefening van de verleende mandaten, de volgende algemene bepalingen vast te stellen;
ALGEMEEN
Artikel 1 Begripsbepalingen
In dit mandaatbesluit wordt verstaan onder:
- 1.
besluit: een besluit zoals bedoeld in artikel 1:3 lid 1 van de Awb;
- 2.
gemeenschappelijke regeling: de gemeenschappelijke regeling Veiligheidsregio Fryslân;
- 3.
dagelijks bestuur: het dagelijks bestuur van Veiligheidsregio Fryslân;
- 4.
agendacommissie veiligheid: commissie zoals bedoeld in artikel 25 lid 1 van de Wgr;
- 5.
mandaat: zoals bedoeld in artikel 10:1 van de Awb;
- 6.
beslissingsmandaat/afdoeningsmandaat: is de vorm van mandaat zoals bedoeld in artikel 10:1 van de Awb. Dat wil zeggen de bevoegdheid om in naam van een bestuursorgaan, zowel besluiten te nemen als te ondertekenen (tenzij daartoe een andere functionaris is aangewezen);
- 7.
ondertekeningsmandaat: is de vorm van mandaat zoals neergelegd in artikel 10:11 van de Awb. Dat wil zeggen dat het mandaat enkel omvat het ondertekenen van een door een bestuursorgaan zelf genomen besluit;
- 8.
mandaatgever: degene die het mandaat verleend heeft;
- 9.
gemandateerde: degene aan wie het mandaat is verleend;
- 10.
ondermandaat: een door de gemandateerde verleend mandaat;
- 11
volmacht: het namens een ander uitoefenen van privaatrechtelijke rechtshandelingen;
- 12
ondervolmacht: een door de volmachtontvanger aan een ander verleende volmacht;
- 13
machtiging: het namens een ander verrichten van feitelijke handelingen;
- 14
ondermachtiging: een door de machtigingsontvanger aan een ander verleende machtiging.
Mandaat
Artikel 2 Gemandateerde bevoegdheden
- 1.
Het dagelijks bestuur mandateert op grond van artikel 10:3 lid 1 Awb, zijn bevoegdheden overeenkomstig artikel 11 lid 1 sub a en b van de gemeenschappelijke regeling, ter zake van de taken als bedoeld in artikel 5 onder a, e, f, en g van de gemeenschappelijke regeling aan de agendacommissie veiligheid.
- 2.
Het in het eerste lid van dit artikel verleende mandaat omvat in ieder geval ook de bevoegdheid ten aanzien van het jaarlijks opstellen van een ontwerpbegroting voor het volgende dienstjaar (inclusief meerjarenraming) en de ontwerp jaarrekening (ten aanzien van de in het vorige lid aangehaalde taken).
- 3.
Het dagelijks bestuur mandateert voorts zijn bevoegdheid tot het voordragen van de directeur veiligheid en de coördinerend gemeentelijk functionaris bij de bestuurscommissie veiligheid aan de agendacommissie veiligheid.
Artikel 3 Volmacht en machtiging
Het dagelijks bestuur verleent op grond van artikel 10:12 van de Awb volmacht en machtiging ter zake van de taken als bedoeld in artikel 5 onder b tot en met d van de gemeenschappelijke regeling aan de agendacommissie veiligheid.
Artikel 4 Reikwijdte van het mandaat
De in artikel 2 van dit besluit verleende mandaten zijn beslissingsmandaten/afdoeningsmandaten, zoals bedoeld in artikel 10:1 van de Awb. Het mandaat omvat in beginsel ook het doen van voorbereidingshandelingen, het maken van voorbereidingsbesluiten en het voeren van correspondentie in verband met de opgedragen bevoegdheid.
Artikel 5 Grenzen aan het mandaat
De uitoefening van de in artikel 2 van dit besluit gemandateerde bevoegdheden:
- 1.
is gericht op de realisering van wettelijk vastgestelde taken en verantwoordelijkheden van Veiligheidsregio Fryslân;
- 2.
wordt beperkt door de grenzen van het geformuleerde beleid, relevante kaders, richtlijnen, verordeningen, besluiten en regelingen die binnen Veiligheidsregio Fryslân van kracht zijn;
- 3.
indien een voorgesteld besluit financiële consequenties heeft, die de vastgestelde begroting van Veiligheidsregio Fryslân daarin te voorzien. Dit behoudens calamiteiten;
- 4.
vindt plaats namens en onder verantwoordelijkheid van het ter zake bevoegde bestuursorgaan van Veiligheidsregio Fryslân.
Artikel 6 Ondermandaat
- 1.
De gemandateerde is bevoegd de in artikel 2 van dit besluit aan haar gemandateerde bevoegdheden onder te mandateren in de zin van zowel artikel 10:9 als artikel 10:11 van de Awb tenzij de mandaatgever in een concreet geval de bevoegdheid tot ondermandaat expliciet uitsluit.
- 2.
Voor zover relevant, zijn de artikelen van dit besluit ten aanzien van mandaat van overeenkomstige toepassing op ondermandaat.
- 3.
Indien de mandaatgever besluit tot intrekking van een verleend mandaat, geldt dit tevens de ondermandaten die daaruit voortvloeien.
Artikel 7 Ondervolmacht- en machtiging
- 1.
De agendacommissie veiligheid is bevoegd ondervolmacht dan wel ondermachtiging te verlenen ten aanzien van de in artikel 3 van dit besluit verleende volmacht en machtiging.
- 2.
Voor zover relevant, zijn de artikelen van dit besluit ten aanzien van mandaat van overeenkomstige toepassing op ondervolmacht en ondermachtiging.
Artikel 8 Ondertekening
- 1.
Zoals in artikel 6 van dit besluit bepaald kan de agendacommissie veiligheid haar ondertekeningsbevoegdheid zoals bedoeld in artikel 10:11 van de Awb ondermandateren. De agendacommissie veiligheid mandateert deze bevoegdheid aan de secretaris van de agendacommissie veiligheid, aangewezen overeenkomstig artikel 7 lid 2 van de Verordening agendacommissie veiligheid (waarnaar op deze plaats wordt verwezen).
- 2.
De secretaris van de agendacommissie veiligheid, ondertekent de door de agendacommissie veiligheid genomen besluiten, op grond van de in het eerste lid van dit artikel aan hem verleende bevoegdheid daartoe, op navolgende wijze:
Het dagelijks bestuur van Veiligheidsregio Fryslân, namens hen, de agendacommissie veiligheid, voor deze,
Handtekening
Naam functionaris, secretaris
Artikel 9 Vervanging
In geval van afwezigheid van de secretaris van de agendacommissie veiligheid, welke ondermandaat geniet ten aanzien van de ondertekening van de besluiten van de agendacommissie veiligheid (zoals bepaald in artikel 8 van dit besluit), gaat de gemandateerde bevoegdheid over op degene die de betreffende functionaris vervangt.
Artikel 10 Citeertitel
Dit besluit kan worden aangehaald als ‘Mandaatbesluit agendacommissie veiligheid’.
Artikel 11 Overgangsbepaling
- 1.
Dit besluit treedt na vaststelling op onderstaande datum in werking op 1 januari 2025.
- 2.
Op dat moment wordt het ‘Mandaatbesluit Agendacommissie Veiligheid’ vastgesteld op 28 november 2013 ingetrokken.
Artikel 12 Slotbepaling
In alle gevallen waarin dit besluit niet voorziet, beslist het bevoegde bestuursorgaan.
Leeuwarden, 11 december 2024
Ziet u een fout in deze regeling?
Bent u van mening dat de inhoud niet juist is? Neem dan contact op met de organisatie die de regelgeving heeft gepubliceerd. Deze organisatie is namelijk zelf verantwoordelijk voor de inhoud van de regelgeving. De naam van de organisatie ziet u bovenaan de regelgeving. De contactgegevens van de organisatie kunt u hier opzoeken: organisaties.overheid.nl.
Werkt de website of een link niet goed? Stuur dan een e-mail naar regelgeving@overheid.nl