Permanente link
Naar de actuele versie van de regeling
http://lokaleregelgeving.overheid.nl/CVDR733229
Naar de door u bekeken versie
http://lokaleregelgeving.overheid.nl/CVDR733229/1
Verordening van de gemeenteraad van Leidschendam-Voorburg houdende regels omtrent de organisatie van de gemeenteraad Leidschendam-Voorburg 2024 (Verordening op de organisatie van de gemeenteraad Leidschendam-Voorburg 2024)
Geldend van 06-01-2025 t/m heden
Intitulé
Verordening van de gemeenteraad van Leidschendam-Voorburg houdende regels omtrent de organisatie van de gemeenteraad Leidschendam-Voorburg 2024 (Verordening op de organisatie van de gemeenteraad Leidschendam-Voorburg 2024)De raad van de gemeente Leidschendam-Voorburg,
gelezen het voorstel van de Werkgroep Verordeningen van 12 september 2024,
gelet op artikel 147 en 149 van de Gemeentewet;
Besluit vast te stellen de Verordening op de organisatie van de gemeenteraad Leidschendam-Voorburg 2024, luidende:
Hoofdstuk 1. Algemene Bepaling
Artikel 1. Begrippen
In deze verordening wordt verstaan onder:
- a.
raadscommissies: de commissies, ingesteld bij de Verordening op de raadscommissies Leidschendam-Voorburg 2024;
- b.
concept agenda: een onder verantwoordelijkheid van de griffier opgestelde agenda voor bespreking in de fracties;
- c.
agenda: een onder verantwoordelijkheid van de agendacommissie opgestelde agenda voor een raadscommissie of een onder verantwoordelijkheid van de voorzitter en plaatsvervangend voorzitter van de raad opgestelde agenda voor de raad, die wordt vastgesteld door de raad of een raadscommissie aan het begin van zijn of haar vergadering.
Hoofdstuk 2. Raadscyclus van de gemeenteraad en raadscommissies
Artikel 2. Cyclus
- 1.
De raad hanteert een cyclus van beeldvorming en oordeelsvorming in raadscommissies, en een cyclus van beeldvorming en besluitvorming in de gemeenteraad. Vanwege nationale feestdagen of vakantieperiodes kan hiervan afgeweken worden.
- 2.
In de cyclus vindt een eerste beeldvorming plaats.
- 3.
In de cyclus vindt oordeelsvorming in raadscommissies plaats.
- 4.
In de cyclus vindt een tweede beeldvorming plaats.
- 5.
In de cyclus vindt besluitvorming in de raad plaats.
- 6.
De agendacommissie stelt de agenda’s voor de bijeenkomsten in de artikelen 2, 3 en 4 op.
- 7.
De agendacommissie stelt een planning vast voor de dagen waarop de raad en de raadscommissies bijeenkomen, inclusief reservedagen voor raadscommissies en raad.
- 8.
De commissievergaderingen en raadsvergaderingen hebben als streef-eindtijd 23.00 uur.
Artikel 3. Agendabepaling voor raadscommissies
- 1.
De concept agenda’s voor de raadscommissies zijn tenminste twintig dagen voorafgaand aan de dag van raadscommissievergaderingen beschikbaar. Deze agenda’s betreffen de volgende vergadercyclus.
- 2.
Op de concept agenda van de raadscommissies staan raadsvoorstellen en raadsbesluiten, ingedeeld naar hamerstukken en bespreekstukken. De griffier stelt deze indeling voor.
- 3.
Indien tenminste twee fracties hierom verzoeken, worden hamerstukken verandert naar bespreekstukken op de agenda van de raadscommissies.
- 4.
Raadsbrieven en overige ingekomen stukken staan niet op de concept agenda’s van de raadscommissies.
- 5.
Indien tenminste twee fracties hierom verzoeken, worden raadsbrieven en overige ingekomen stukken aan de agenda toegevoegd. Voor raadsbrieven geldt, dat zij op de agenda komen van de raadscommissies in de lopende cyclus. Voor overige ingekomen stukken kan de agendacommissie voorstellen deze in de volgende of de daaropvolgende vergadercyclus te agenderen.
- 6.
Verzoeken als bedoeld in lid 3 en lid 5 worden uiterlijk op maandag 12.00 uur voorafgaand aan de vergadering van de agendacommissie waarin de betreffende agenda wordt vastgesteld, ingediend bij de griffie.
Artikel 4. Agendabepaling voor de raad
- 1.
De agenda van de raad is na de raadscommissies en tenminste tien dagen voorafgaand aan de raadsvergadering beschikbaar.
- 2.
Op de agenda van de raad staan alle raadsvoorstellen en raadsbesluiten, ingedeeld naar hamerstukken en bespreekstukken. De voorzitter en plaatsvervangend voorzitter van de raad stellen deze indeling voor, gehoord de beraadslaging in de raadscommissies. Raadsvoorstellen die zonder commissiebehandeling worden geagendeerd voor de raad worden geagendeerd als bespreekpunt.
Artikel 5. Lange termijnagenda
- 1.
Het college stelt periodiek een Lange Termijn Agenda vast en stuurt deze naar de raad.
- 2.
De agendacommissie bespreekt de Lange Termijn Agenda om te bezien of een beeldvorming en/of een startnotitie gewenst is en of stukken in de goede vorm worden aangeleverd.
Artikel 6. Inbreng door burgers
- 1.
Burgers kunnen een onderwerp ter kennis brengen aan de raad.
- 2.
Inbreng door burgers betreffen geen commerciële proposities aan de gemeente of zaken onder de rechter of bij bezwaar en beroep.
- 3.
Degene die hiervan gebruik wil maken, meldt dit de griffier onder vermelding van naam, contactgegevens en het onderwerp.
- 4.
De agendacommissie stelt agendering van inbreng door burgers voor.
- 5.
De agendacommissie kan nadere regels opstellen voor inbreng door burgers.
Hoofdstuk 3. De organisatie van de raad
Artikel 7. De bestuurlijke organisatie
- 1.
De raad besluit tot het instellen of aanwijzen van de volgende organen:
- a.
raadscommissies op grond van artikel 82 van de Gemeentewet. De instelling, samenstelling, werkterrein en werkwijze worden geregeld in de Verordening op de raadscommissies Leidschendam-Voorburg 2024.
- b.
commissie rekening en audit op grond van artikel 84 van de Gemeentewet. De instelling, samenstelling, werkterrein en werkwijze worden geregeld in de Verordening op de commissie rekening en audit Leidschendam-Voorburg 2019.
- c.
adviesraad Stompwijk op grond van artikel 84 van de Gemeentewet. De instelling, samenstelling, werkterrein en werkwijze worden geregeld in de Verordening Adviesraad Stompwijk.
- d.
agendacommissie op grond van artikel 147 van de Gemeentewet. De instelling, samenstelling, werkterrein en werkwijze worden geregeld in het Reglement van orde van de raad Leidschendam-Voorburg 2024.
- e.
fractievoorzittersoverleg op grond van artikel 147 van de Gemeentewet. De instelling, samenstelling, werkterrein en werkwijze worden geregeld in de Verordening op het fractievoorzittersoverleg Leidschendam-Voorburg 2019.
- f.
geloofsbrievencommissie op grond van artikel 147 van der Gemeentewet. De instelling, samenstelling, taak en bevoegdheden van de geloofsbrievencommissie worden geregeld in het Reglement van orde van de raad Leidschendam-Voorburg 2024.
- g.
vertrouwenscommissie op grond van artikel 61 e.v. en 84 van de Gemeentewet. De instelling, samenstelling, werkterrein en werkwijze worden geregeld in de Verordening op de vertrouwenscommissie.
- h.
werkgeverscommissie op grond van artikel 83 van de Gemeentewet. De instelling, samenstelling, werkterrein en werkwijze worden geregeld in de Verordening werkgeverscommissie.
- i.
rekenkamer op grond van artikel 81 a van de Gemeentewet. De instelling, samenstelling, werkterrein en werkwijze worden geregeld in de Gemeenschappelijke Regeling Rekenkamer Wassenaar, Voorschoten, Oegstgeest en Leidschendam-Voorburg.
- j.
ombudsman op grond van art 81 p van de Gemeentewet voor de behandeling van verzoekschriften als bedoeld in artikel 9:18, eerste lid van de Algemene Wet Bestuursrecht.
- a.
- 2.
De raad kan besluiten tot het instellen of aanwijzen van:
- a.
een onderzoekscommissie op grond van artikel 155a van de Gemeentewet. De taak en bevoegdheden van de onderzoekscommissie worden geregeld in de Verordening op het onderzoekrecht van de raad.
- b.
werkgroepen uit zijn midden instellen die een bepaald onderwerp van de raad behandelen/voorbereiden/bespreken. Van deze werkgroepen kunnen ook anderen dan raads- en commissieleden deel uitmaken. De instelling, samenstelling, werkterrein en werkwijze van een werkgroep wordt bij raadsbesluit geregeld. Een werkgroep kiest een voorzitter uit zijn midden. De hoeveelheid werkgroepen wordt beperkt gehouden. De opdracht wordt zo geformuleerd dat de werkgroep kan stoppen zodra de opdracht is voltooid. Een werkgroep wordt voor maximaal één raadsperiode ingesteld en wordt opgeheven zodra de opdracht is afgerond.
- c.
een activiteit als een groot project overeenkomstig de Procedureregeling Grote Projecten op grond van artikel 147 van de Gemeentewet.
- a.
- 3.
De raad besluit ten aanzien van zijn eigen bevoegdheden:
- a.
of inspraak wordt verleend bij de voorbereiding van beleid met toepassing van de Participatieverordening Leidschendam-Voorburg 2023.
- b.
een burgerinitiatief op de agenda van zijn vergadering te plaatsen met toepassing van de Verordening burgerinitiatief Leidschendam-Voorburg.
- a.
Artikel 8. De griffier
De taak en bevoegdheden van de griffier worden geregeld in de Organisatieverordening raadsgriffie Leidschendam-Voorburg.
Hoofdstuk 4. Rechtspositie en ondersteuning van de raad
Artikel 9. Rechtspositie
De rechtspositie van de raads- en commissieleden wordt geregeld in de Verordening rechtspositie raads- en commissieleden Leidschendam-Voorburg 2024.
Artikel 10. Ondersteuning
De ondersteuning van raadsleden en fracties wordt geregeld in de Verordening ambtelijke bijstand en fractieondersteuning.
Hoofdstuk 5. Gedragingen, klachten en bezwaar
Artikel 11. Gedragscode
Op de raad, de raads- en commissieleden is van toepassing de Gedragscode van het gemeentebestuur Leidschendam-Voorburg 2018.
Artikel 12. Klachten
Op de gedragingen van de raad, raads- en commissieleden is van toepassing de Klachtenregeling gemeente Leidschendam-Voorburg 2016.
Artikel 13. Privacy
(gereserveerd)
Artikel 14. Bezwaar
In de gevallen dat de raad een beslissing op bezwaar moet nemen geldt de Verordening behandeling bewaarschriften gemeente Leidschendam-Voorburg 2018.
Hoofstuk 6. Inwerkingtreding en citeertitel
Artikel 15. Inwerkingtreding en intrekking
- 1.
Dit besluit treedt in werking op de dag volgende op zijn bekendmaking.
- 2.
De Verordening op de organisatie van de gemeenteraad Leidschendam-Voorburg 2021 wordt ingetrokken.
Artikel 16 Citeertitel
Deze verordening kan worden aangehaald als Verordening op de organisatie van de gemeenteraad Leidschendam-Voorburg 2024.
Ondertekening
Aldus vastgesteld in de openbare vergadering van de raad van de gemeente Leidschendam-Voorburg van 10 december 2024.
De griffier, De voorzitter,
R.G.R. Jeene, M.W. Vroom
Ziet u een fout in deze regeling?
Bent u van mening dat de inhoud niet juist is? Neem dan contact op met de organisatie die de regelgeving heeft gepubliceerd. Deze organisatie is namelijk zelf verantwoordelijk voor de inhoud van de regelgeving. De naam van de organisatie ziet u bovenaan de regelgeving. De contactgegevens van de organisatie kunt u hier opzoeken: organisaties.overheid.nl.
Werkt de website of een link niet goed? Stuur dan een e-mail naar regelgeving@overheid.nl