Beleidsregels omgevingsvergunning Buitenplanse Omgevingsplanactiviteit

Geldend van 28-12-2024 t/m heden

Intitulé

Beleidsregels omgevingsvergunning Buitenplanse Omgevingsplanactiviteit

Toelichting beleidsregels omgevingsvergunning Buitenplanse Omgevingsplanactiviteit (Bopa) 

Inleiding

Op 21 februari 2023 stelde het college de beleidsregels bestemmingsplanafwijkingen vast. De beleidsregels hebben betrekking op aanvragen voor een omgevingsvergunning die niet in het geldende bestemmingsplan pasten. Deze aanvragen moeten geweigerd worden tenzij in afwijking van het bestemmingsplan toch een vergunning kan worden verleend. In de beleidsregels stelde het college vast in welke gevallen en onder welke voorwaarden standaard afgeweken kon worden van het bestemmingsplan. Dat betekent dat niet per geval een afweging gemaakt hoeft te worden over de afwijking. De beleidsregel had betrekking op buitenplanse afwijkingen waarvoor de reguliere procedure voor de omgevingsvergunning van toepassing is (artikel 2.12, lid 1, onder a, sub 2 Wabo). Het gaat om de zogenaamde kruimelgevallen. In bijlage II, hoofdstuk IV, artikel 4 van het Besluit omgevingsrecht (hierna: Bor) is vastgelegd in welke gevallen afgeweken kon worden.

Per 1 januari 2024 is de Omgevingswet in werking getreden. Dit betekent dat de Wabo en het Bor zijn vervallen en de beleidsregels niet meer toegepast kunnen worden bij aanvragen omgevingsvergunning die na 31 december 2023 zijn ingediend. Onder de Omgevingswet kan ook afgeweken worden van het (tijdelijk) omgevingsplan. Een aanvraag omgevingsvergunning die niet past in het geldende omgevingsplan noemen we een aanvraag voor een buitenplanse omgevingsplanactiviteit (Bopa).

Het is wenselijk dat voor een aantal kleinere en vaker voorkomende aanvragen beleidsregels blijven bestaan zodat geen aparte afweging en besluitvorming nodig is om tot vergunningverlening over te gaan. Deze beleidsregels kunnen nagenoeg gelijk zijn aan de voorheen geldende beleidsregels voor bestemmingsplanafwijkingen onder de Wabo en het Bor.

Procedure

Voor de Bopa vergunning geldt standaard de reguliere procedure van 8 weken met mogelijkheid van verlenging tot 14 weken (16.64 Ow). Op verzoek van aanvrager of bij besluit van het college kan echter de uniforme openbare voorbereidingsprocedure procedure volgens afdeling 3.4 van de Algemene wet bestuursrecht (Awb) worden gevolgd (16.65 Ow). We noemen dit gemakshalve de uitgebreide procedure. Het college kan besluiten deze te volgen in de volgende gevallen:

  • -

    als het gaat om een activiteit die aanzienlijke gevolgen heeft of kan hebben voor de fysieke leefomgeving, en

  • -

    waartegen naar verwachting verschillende belanghebbenden bedenkingen zullen hebben.

Bij deze procedure wordt een ontwerp omgevingsvergunning ter inzage gelegd waarop iedereen gedurende zes weken kan reageren met een zienswijze.

Het is wenselijk een beleidsregel te formuleren wanneer Bopa aanvragen standaard de uitgebreide procedure dienen te volgen. In een aantal gevallen dient de raad bij een Bopa een bindend advies te geven voordat het college een besluit over de vergunningaanvraag neemt. De gemeenteraad van Buren stelde op 6 december 2022 de gevallen vast waarbij de raad adviesrecht heeft bij aanvragen omgevingsvergunning voor een buitenplanse omgevingsplanactiviteit. In de gevallen waar het bindend adviesrecht geldt is het volgen van de uitgebreide procedure op zijn plaats omdat deze gevallen naar verwachting aanzienlijke gevolgen hebben voor de fysieke leefomgeving en belanghebbenden bedenkingen zullen hebben.

Doel

Het doel van de beleidsregels is:

  • 1.

    Het bieden van een actueel en concreet toetsingskader voor omgevingsvergunningaanvragen voor een buitenplanse omgevingsplanactiviteit;

  • 2.

    Duidelijkheid geven voor welke gevallen onder welke voorwaarden medewerking verleend kan worden voor een buitenplanse omgevingsplanactiviteit;

  • 3.

    Over een aanvraag om omgevingsvergunning transparant en voortvarend te kunnen besluiten;

  • 4.

    Duidelijkheid geven over de te volgen procedure bij een bopa-omgevingsvergunning;

  • 5.

    Het voorkomen van willekeur en het bieden van rechtszekerheid.

De beleidsregel Bopa is een toetsingskader waarvan het college van B&W gebruik kan maken. Het is geen verplichting, maar een bevoegdheid.

Omgevingsplan

Vanaf 1 januari 2024 heeft de gemeente een tijdelijke omgevingsplan dat bestaat uit de bestemmingsplannen, de bruidsschat en een aantal verordeningen. De komende jaren werkt de gemeente aan het maken van het omgevingsplan. De beleidsregels zullen in dit omgevingsplan worden verwerkt waardoor een Bopa procedure minder vaak nodig is. Het gaat dan om activiteiten die binnen het omgevingsplan passen.

Toelichting op de beleidsregels

De beleidsregels omvatten algemene en specifieke afwegingscriteria. De algemene criteria zijn voor alle vergunningsaanvragen van toepassing. Het gaat om de wijze van meten en een aantal algemene voorwaarden.

Voorafgaand aan de beleidsregels worden een aantal begrippen omschreven.

Beleidsregel 1

Dit is een procedureregel die bepaalt dat de uniforme openbare voorbereidingsprocedure (Awb, afdeling 3.4) in ieder geval wordt gevolgd bij aanvragen omgevingsvergunning waarbij het adviesrecht van de gemeenteraad van toepassing is. Tevens wordt de uniforme openbare voorbereidingsprocedure gevolgd als sprake is van een groot initiatief volgens de Handreiking participatie bij ruimtelijke initiatieven.

Handreiking participatie: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/gmb-2024-10405.html

Adviesrecht gemeenteraad: Gemeenteblad 2024, 13229 | Overheid.nl > Officiële bekendmakingen

Beleidsregel 2

Deze beleidsregel vult de evenwichtige toedeling van functies aan locaties nader in en geldt voor alle aanvragen.

Beleidsregel 3

Deze beleidsregel gaat over bijbehorende bouwwerken, zoals bijgebouwen, uit- en aanbouwen. Er worden maximale oppervlaktematen gesteld voor bijbehorende bouwwerken. Tevens worden voor overkappingen en erkers specifieke regels gesteld.

Beleidsregel 4

Deze regel gaat over gebouwen voor infrastructurele, nuts- en openbare voorzieningen. Onder voorwaarden kunnen deze vergund worden.

Beleidsregel 5

De regel gaat over bouwwerken, geen gebouw zijnde. Naast algemene beleidsregels over hoogte en oppervlakte worden specifieke regels gesteld over erfafscheidingen.

Beleidsregel 6

De beleidsregel heeft betrekking op zend- en antennemasten. Hier wordt verwezen naar het op 9 maart 2010 door het college van B&W vastgestelde beleid voor antennemasten van de gemeente Buren.

Beleidsregel 7

Deze beleidsregel gaat over wijziging van gebruik van bouwwerken al dan niet in samenhang met verbouwing. Daarbij wordt onderscheid gemaakt naar verschillende nieuwe gebruiksfuncties.

Voor een woning geldt dat voldoen moet worden aan het Woningprogramma gemeente Buren 2020-2030 en voor zover van toepassing het ‘Uitvoeringskader voor transformatie of sloop van vastgoed in binnenstedelijk gebied naar maximaal 4 woningen’, dat op 12 december 2023 door het college van B&W is vastgesteld.

Voor bed & breakfast, aan huis gebonden beroep of bedrijf, huisvesting arbeidsmigranten en huisvesting in verband met pre-mantelzorg zijn specifieke beleidsregels opgesteld. In de bijlage staat een uitgebreide toelichting op de voorwaarden voor huisvesting voor pre-mantelzorg.

Beleidsregel 8

Deze beleidsregel geeft de mogelijkheid om bij een ingrijpende verbouwing van een bestaande woning of de nieuwbouw van een woning onder voorwaarden een tijdelijke woonunit te plaatsen.

Beleidsregel 9

Deze beleidsregel geeft de mogelijkheid een omgevingsvergunning te verlenen voor het houden van evenementen.

Beleidsregel 10

Deze beleidsregel geeft de mogelijkheid een omgevingsvergunning te verlenen voor niet-grondgebonden teelten met daarbij behorende verharding en teeltondersteunende voorzieningen. Het betreft vaak potten- of containervelden voor de boomteelt of kleinfruit in potten. Het Advies niet-grondgebonden teelten vormt het toetsingskader voor een bopa-omgevingsvergunning.

Beleidsregel 11

Deze beleidsregel geeft de mogelijkheid een omgevingsvergunning voor een kleine windmolen te verlenen. Het beleid voor kleine windmolens dat de gemeenteraad op 25 april 2023 heeft vastgesteld vormt hierbij het toetsingskader. Een kleine windmolen heeft een tiphoogte van niet meer dan 25 meter.

Beleidsregel 12

Deze beleidsregel geeft de mogelijkheid een omgevingsvergunning voor het splitsen van een woning te verlenen. Binnen de gemeente komen vaak grote panden voor en voor zover de inhoud niet

wordt vergroot bestaat geen bezwaar tegen splitsing. Omdat de gemeente streeft naar betaalbare

woningen is splitsing naar meerdere woningen denkbaar, immers een kleinere woning is eerder een

betaalbare woning. Het splitsen van een bestaande woning in meerdere woningen is mogelijk zolang de woningen een minimale inhoud van 250 m3 hebben en de inhoud van het oorspronkelijke pand niet

wordt vergroot.

Na de beleidsregels 1 t/m 12 volgt een hardheidsclausule om in uitzonderingsgevallen af te wijken van de beleidsregels.

De beleidsregels worden bekendgemaakt en treden in werking de dag na bekendmaking.

Begripsbepalingen en wijze van meten

  • 1.

    Pre-mantelzorg: het voorstadium van mantelzorg waarbij er nog geen zorgindicatie is.

  • 2.

    Huisvesting in verband met pre-mantelzorg: huisvesting in of bij een woning van één huishouden van maximaal twee personen, van wie ten minste één persoon verwantschap heeft met een bewoner van de woning.

  • 3.

    Verwantschap: het systeem van door de samenleving erkende biologische en niet-biologische relaties tussen mensen. Een verwantschap tussen personen, meestal de familieband, maakt dat men voor elkaar wil zorgen.

Voor de overige begripsbepalingen en de wijze van meten is het omgevingsplan van toepassing dat geldt voor de locatie waarvoor de omgevingsvergunning wordt aangevraagd.

Beleidsregel 1: uniforme openbare voorbereidingsprodedure

Bij een aanvraag omgevingsvergunning waarbij de raad een bindend advies moet uitbrengen wordt altijd de uniforme openbare voorbereidingsprocedure volgens afdeling 3.4 van de Algemene wet bestuursrecht gevolgd.

Bij een aanvraag omgevingsvergunning waarbij sprake is van een groot initiatief volgens de Handreiking participatie bij ruimtelijke initiatieven wordt altijd de uniforme openbare voorbereidingsprocedure volgens afdeling 3.4 van de Algemene wet bestuursrecht gevolgd.

Gemeenteblad 2024, 10405 | Overheid.nl > Officiële bekendmakingen (officielebekendmakingen.nl)

Beleidsregel 2: evenwichtige toedeling van functies aan locaties

Een omgevingsvergunning in afwijking van het omgevingsplan dient altijd te voldoen aan een evenwichtige toedeling van functies aan locaties. Deze beleidsregel geldt in samenhang met de navolgende beleidsregels.

Een bopa-omgevingsvergunning wordt verleend indien:

  • a.

    het woon- en leefmilieu van de omgeving niet onevenredig wordt aangetast;

  • b.

    ter plaatse van de ontwikkeling sprake is van een aanvaardbaar woon- en leefmilieu;

  • c.

    de verkeersveiligheid niet onevenredig wordt aangetast;

  • d.

    de ontwikkeling voorziet in voldoende parkeergelegenheid;

  • e.

    de ontwikkeling ruimtelijk en stedenbouwkundig aanvaardbaar is;

  • f.

    de ontwikkeling niet in strijd is met het bepaalde in de Provinciale Omgevingsverordening;

  • g.

    er geen sprake is van een privaatrechtelijke belemmering met een evident karakter;

  • h.

    voor gebouwen gelegen in een beschermd stads- en dorpsgezicht, alsmede gebouwen aangewezen als een Rijksmonument, gemeentelijk monument of karakteristiek pand, dat de commissie voor de ruimtelijke kwaliteit een positief advies heeft afgegeven.

Beleidsregel 3: bijbehorende bouwwerken

Voor een bijbehorend bouwwerk wordt een bopa-omgevingsvergunning verleend indien:

  • a.

    het bouwen niet tot gevolg heeft dat de oppervlakte, die op grond van het omgevingsplan voor bebouwing met bijbehorende bouwwerken in aanmerking komt, voor meer dan 50% wordt bebouwd;

  • b.

    de bijbehorende bouwwerken onderstaande maximale oppervlaktes niet overschrijden:

    Oppervlakte die op grond van het omgevingsplan voor bebouwing in aanmerking komt

    Max. oppervlakte bijbehorende bouwwerken

    tot 500 m2

    75 m2

    vanaf 500 m2 tot 1500 m2

    100 m2

    vanaf 1500 m2

    150 m2

  • c.

    de bijbehorende bouwwerken niet binnen de bestemming ‘’Bedrijf-beperkt’’ liggen;

  • d.

    de goothoogte van bijbehorende bouwwerken maximaal 3 meter bedraagt en de bouwhoogte maximaal 6 meter;

  • e.

    de bijbehorende bouwwerken op minimaal 1 meter achter de voorgevel van het hoofdgebouw worden gebouwd;

  • f.

    de bijbehorende bouwwerken een overkapping of erker betreffen deze voldoen aan onderstaande voorwaarden:

    Overkapping

    • 1.

      1. De oppervlakte bedraagt maximaal 50 m2;

    • 2.

      De bouwhoogte bedraagt maximaal 3 meter;

    Erkers aan de voorgevel

    • 1.

      1. De diepte niet meer bedraagt dan 2 meter;

    • 2.

      De bouwhoogte niet meer bedraagt dan de hoogte van de begane grondlaag van het hoofdgebouw + 0,25 meter;

    • 3.

      De breedte van de erker niet meer bedraagt dan tweederde van de breedte van de voorgevel.

Beleidsregel 4: gebouwen voor infrastructuur of openbare voorzieningen

Voor een bouwwerk voor een nutsvoorziening, de waterhuishouding, het meten van de luchtkwaliteit, het telecommunicatieverkeer, het openbaar vervoer of het weg-, spoorweg-, water- of luchtverkeer, wordt een bopa-omgevingsvergunning verleend indien:

  • a.

    er geen onevenredige aantasting plaatsvindt van het straat- en bebouwingsbeeld;

  • b.

    de hoogte niet meer dan 5 meter bedraagt;

  • c.

    de oppervlakte niet meer dan 50 m² bedraagt.

Beleidsregel 5: bouwwerk geen gebouw zijnde

Voor een bouwwerk, geen gebouw zijnde wordt een bopa-omgevingsvergunning verleend indien:

  • a.

    de stedenbouwkundige en ruimtelijke kwaliteit niet onevenredig wordt aangetast;

  • b.

    de hoogte niet meer dan 10 m bedraagt;

  • c.

    de oppervlakte niet meer dan 50 m² bedraagt.

Voor erf- en terreinafscheidingen wordt een bopa-omgevingsvergunning verleend indien:

  • a.

    de bouwhoogte vóór de voorgevellijn niet meer dan 1 m bedraagt;

  • b.

    de bouwhoogte van erf- en terreinafscheidingen achter de voorgevellijn niet meer dan 2 m bedraagt;

  • c.

    de hoogte van een toegangspoorten niet meer dan 2,5 m bedraagt;

  • d.

    er geen onevenredige aantasting plaatsvindt van de verkeersveiligheid.

Beleidsregel 6: een antenne-installatie

Voor een antenne-installatie (GSM en UMTS) wordt een bopa-omgevingsvergunning verleend indien de installatie voldoet aan het ‘Beleidskader Antennemasten’.

http://decentrale.regelgeving.overheid.nl/cvdr/xhtmloutput/Actueel/Buren/CVDR78279.html

Beleidsregel 7: het gebruiken van bouwwerken

Voor de wijziging van het gebruiken van bouwwerken, eventueel in samenhang met bouwactiviteiten die de bebouwde oppervlakte of het bouwvolume niet vergroten, en van het bij die bouwwerken aansluitend terrein wordt in de volgende gevallen een bopa-omgevingsvergunning verleend.

Beleidsregel 7.1: Woning

Een bopa-omgevingsvergunning voor een wijziging van gebruik ten behoeve van een woning wordt verleend indien de aanvraag voldoet aan het gemeentelijk Woningprogramma 2020-2030 en voor zover van toepassing het ‘Uitvoeringskader voor transformatie of sloop van vastgoed in binnenstedelijk gebied naar maximaal 4 woningen’. Zie Uitvoeringskader voor transformatie of sloop van vastgoed in binnenstedelijk gebied naar maximaal 4 woningen | Lokale wet- en regelgeving (overheid.nl).

Beleidsregel 7.2: Bed & breakfast

Voor Bed & breakfast wordt een bopa-omgevingsvergunning verleend indien:

  • a.

    de bed & breakfast binnen een woning of bijbehorend bouwwerk wordt gerealiseerd;

  • b.

    het aantal bed & breakfast appartementen niet meer dan vier bedraagt;

  • c.

    het aantal personen aan wie overnachtingsmogelijkheden worden geboden niet meer dan 8 bedraagt;

  • d.

    de woonfunctie op het perceel als hoofdfunctie in stand blijft;

  • e.

    het gebruik geen nadelige invloed heeft op de normale afwikkeling van het verkeer en geen onevenredige parkeerdruk veroorzaakt;

  • f.

    het gebruik geen ernstige of onevenredige hinder voor het woonmilieu oplevert en geen afbreuk doet aan het woonkarakter van de omgeving.

Beleidsregel 7.3: Aan huis verbonden beroep of bedrijf

Voor aan huis verbonden beroep of bedrijf wordt een bopa-omgevingsvergunning verleend indien:

  • a.

    de woning in overwegende mate haar woonfunctie behoudt;

  • b.

    de ruimtelijke uitstraling met de woonfunctie in overeenstemming is;

  • c.

    het gebruik geen ernstige of onevenredige hinder voor het woonmilieu oplevert en geen afbreuk doet aan het woonkarakter van de omgeving;

  • d.

    het onbebouwde deel van het perceel niet wordt gebruikt voor de beoogde activiteit, met uitzonderingen van parkeervoorzieningen die zijn afgestemd op de activiteit;

  • e.

    degene die de activiteiten uitvoert, bewoner van de woning is;

  • f.

    geen detailhandel plaatsvindt, tenzij het als ondergeschikte activiteit van het bedrijf of beroep plaatsvindt of het detailhandel betreft in de vorm van een webwinkel, zonder afhaalmogelijkheid.

Beleidsregel 7.4: Huisvesting arbeidsmigranten

Voor de tijdelijke huisvesting van arbeidsmigranten bij een agrarisch bedrijf wordt een bopa-omgevingsvergunning worden verleend, als de huisvesting voldoet aan het Beleidskader huisvesting arbeidsmigranten, vastgesteld door de gemeenteraad op 23 april 2024 en bekendgemaakt in het Gemeenteblad op 14 juni 2024.

Gemeenteblad 2024, 259297 | Overheid.nl > Officiële bekendmakingen (officielebekendmakingen.nl)

Beleidsregel 7.5: Pre-mantelzorg

Voor huisvesting in verband met pre-mantelzorg binnen een woning of bijbehorend bouwwerk wordt een bopa-omgevingsvergunning verleend, indien:

  • a.

    de huisvesting in verband met pre-mantelzorg plaats vindt in of bij een woning die volgens het geldende omgevingsplan bewoond mag worden;

  • b.

    bijbehorende bouwwerken bij een woning, waar huisvesting in verband met pre-mantelzorg plaats vindt, voldoen aan de regels in het geldende omgevingsplan en het Besluit bouwwerken leefomgeving;

  • c.

    voor de totale oppervlakte van bijbehorende bouwwerken bij een woning als bedoeld onder b. telt niet mee de oppervlakte van een bijbehorend bouwwerk ten behoeve van de pre-mantelzorg dat:

    • -

      in zijn geheel of in delen verplaatsbaar is;

    • -

      niet meer dan 100 m² bedraagt; en,

    • -

      buiten de bebouwde kom is geplaatst.

  • d.

    bij of in een woning, als bedoeld in a, niet meer dan één huishouden in verband met pre-mantelzorg woonachtig is;

  • e.

    er sprake is van een verwantschap tussen ten minste één van de leden van het huishouden in verband met pre-mantelzorg en een bewoner van de woning;

  • f.

    tenminste één van de leden van het huishouden in verband met pre-mantelzorg de wettelijke pensioengerechtigde leeftijd heeft bereikt;

  • g.

    het huishouden in verband met pre-mantelzorg uit niet meer dan twee personen bestaat.

Beleidsregel 8: tijdelijke woonunit

Voor een tijdelijke woonunit wordt voor een periode van maximaal twee jaar een bopa-omgevingsvergunning verleend indien:

  • a.

    er een relatie bestaat tot een vergund bouwplan voor nieuwbouw of verbouw van een woning;

  • b.

    de woonunit wordt verwijderd binnen twee maanden na de gereed melding van het bouwplan;

  • c.

    de omgevingsvergunning voor afwijken wordt aangevraagd door of namens de persoon die ingeschreven staat op het betreffende adres volgens de Basis Registratie Personen (BRP) of de eigenaar van het perceel;

  • d.

    de woonunit alleen wordt gebruikt door de aanvrager van de vergunning en zijn of haar gezinsleden;

  • e.

    er per perceel maximaal 1 woonunit met een maximale oppervlakte van 75 m2 wordt geplaatst;

  • f.

    de woonunit voldoet aan de eisen van veiligheid;

  • g.

    de woonunit voldoet aan het Besluit bouwwerken leefomgeving;

  • h.

    de woonunit niet wordt geplaatst op de bouwplaats van de nieuw te bouwen of te verbouwen woning;

  • i.

    de bouwplaats wordt afgeschermd, bijvoorbeeld met hekwerk;

  • j.

    er voldoende ruimte op het perceel over blijft voor de bouw, opslag en aan- en afvoer van materialen;

  • k.

    de aanvrager van een omgevingsvergunning aantoont dat aan bovenstaande voorwaarden wordt voldaan.

Beleidsregel 9: evenementen

Voor gebruik van gebouwen en gronden voor evenementen wordt een bopa-omgevingsvergunning verleend indien:

  • a.

    het evenement maximaal 2 keer per jaar op dezelfde locatie plaatsvindt;

  • b.

    het evenement niet langer duurt dan 7 dagen, het opbouwen en afbreken van voorzieningen ten behoeve van het evenement hieronder begrepen.

Beleidsregel 10: niet-grondgebonden teelten

Voor het toepassen van niet-grondgebonden teelten buiten gebouwen of kassen wordt een bopa-omgevingsvergunning verleend indien de niet-grondgebonden teelt voldoet aan de voorwaarden uit het Advies niet-grondgebonden teelten, vastgesteld door het college van B&W op 19 november 2024 en bekendgemaakt in het Gemeenteblad van 29 november 2024. Gemeenteblad 2024, 502090 | Overheid.nl > Officiële bekendmakingen 

Beleidsregel 11: kleine windmolen

Voor het plaatsen van een kleine windmolen met een tiphoogte van niet meer dan 25 meter wordt een bopa-omgevingsvergunning verleend indien de windmolen voldoet aan het door de raad op 25 april 2023 vastgestelde en op 4 mei 2023 in het Gemeenteblad gepubliceerde beleidskader voor plaatsing van kleine windmolens in Buren. https://lokaleregelgeving.overheid.nl/CVDR695606

Beleidsregel 12: woningsplitsing

Voor het splitsen van een bestaande woning in meerdere woningen wordt een bopa-omgevingsvergunning verleend indien per woning een minimale inhoud van 250 m3 wordt aangehouden en de inhoud van het oorspronkelijke pand niet wordt vergroot.

Hardheidsclausule

Het college van B&W is bevoegd om gemotiveerd af te wijken van deze beleidsregel, wanneer deze voor één of meer belanghebbenden gevolgen zou hebben die vanwege bijzondere omstandigheden onevenredig zijn in verhouding tot de met de beleidsregels te dienen doelen (artikel 4:84 Awb).

Een beroep kan alleen gedaan worden op de hardheidsclausule indien:

  • a.

    bijzondere omstandigheden worden aangevoerd die tot medewerking in afwijking van deze beleidsregel noodzaken en er geen redelijke alternatieven zijn;

  • b.

    geen precedentwerking optreedt.

Bekendmaking

Met betrekking tot deze beleidsregel is de Algemene wet bestuursrecht van toepassing. Artikel 8.2 van deze wet geeft aan dat geen beroep kan worden ingesteld tegen onder meer een beleidsregel. De beleidsregel is gepubliceerd op ww.overheid.nl.

Citeertitel

Deze beleidsregel wordt aangehaald als: “Beleidsregels omgevingsvergunning Buitenplanse Omgevingsplanactiviteit 2024’’.

Inwerkingtreding

Deze beleidsregel treedt in werking met ingang van de dag na publicatie.

Ondertekening

Vastgesteld in de vergadering van het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Buren op 17 december 2024.

Burgemeester en wethouders van Buren,

de secretaris, H. Verhoef

de burgemeester, H.M. Ostendorp