Permanente link
Naar de actuele versie van de regeling
http://lokaleregelgeving.overheid.nl/CVDR732501
Naar de door u bekeken versie
http://lokaleregelgeving.overheid.nl/CVDR732501/1
Beleidsregel gebruik herbruikbare hard cup plasticdrinkbeker
Dit is een toekomstige tekst! Geldend vanaf 27-02-2025
Intitulé
Beleidsregel gebruik herbruikbare hard cup plasticdrinkbekerArtikel 1. Verplichtstelling
-
1. Tijdens stadsbrede open evenementen is het verplicht om alle drank die wordt genuttigd in de openbare ruimte of op terrassen aan te bieden in herbruikbare plastic hard cup drinkbekers.
-
2. Een herbruikbare plastic hard cup drinkbeker als bedoeld in het vorige lid voldoet aan de volgende criteria:
- a.
De drinkbeker is ontworpen, gemaakt en in omloop gebracht om geschikt te zijn voor en onderdeel te zijn van een uniform collectief systeem van optimaal hergebruik.
- b.
Voor de drinkbeker wordt bij uitgifte een zodanig bedrag in rekening gebracht, dat hergebruik wordt bevorderd.
- a.
Artikel 2. Stadsbrede open evenementen
-
1. Tot stadsbrede open evenementen worden in elk geval gerekend carnaval en Koningsdag.
-
2. De verplichting als bedoeld in artikel 1 is ook op andere dan de in lid 1 genoemde stadsbrede open evenementen met een bezoekersaantal groter dan 2.500 van toepassing.
Artikel 3. Inwerkingtreding
Deze beleidsregel treedt in werking op 27 februari 2025.
Ondertekening
Aldus besloten door de burgemeester van de gemeente Maastricht op 16 december 2024.
W.A.G. Hillenaar
Toelichting
De toepasselijke regelkaders
De gemeente Maastricht hanteert sinds enkele jaren het verbod om o.a. tijdens carnaval in de openbare ruimte en op terrassen consumpties in glas te verstrekken.
Op 27 juni 2023 heeft de gemeenteraad de Evenementenverordening vastgesteld. Volgens artikel 1 van die verordening worden o.a. de volgende belangen gediend: de bescherming van de fysieke leefomgeving en het milieu en het stedelijk milieu.
De gemeenteraad heeft besloten om bij stadsbrede open evenementen met een bezoekersaantal groter dan 2.500 het gebruik van soft cups te verbieden.
Één collectief systeem/Dé Maastrichtse hard cup drinkbeker
Deze beleidsregel verplicht bij stadsbrede open evenementen tot hergebruik van hard plastic bekers.
Daar moeten alle Maastrichtse horecaondernemers zonder uitzondering aan voldoen.
Er kan niet genoeg benadrukt worden dat veiligheid en optimaal hergebruik staat of valt met één uniforme collectieve aanpak van de horecaondernemers in Maastricht. De onderhavige beleidsregel beoogt die collectieve aanpak tot stand te brengen. Het is aan de ondernemers om bij de uitvoering en naleving van deze beleidsregels tot een gezamenlijke aanpak te komen. De verplichting tot hergebruik opleggen is één, uitvoering hieraan geven is twee. Daarom is op initiatief van de werkgroep hard cups carnaval de ‘Maastrichtse drinkbeker’ ontworpen. Daarmee wordt uniciteit en uniformiteit bereikt, maar ook dat de beker van een bepaalde kwaliteit en formaat is. Hierna wordt verder toegelicht waarom het gebruik van deze ene beker door alle horecaondernemers in Maastricht zo belangrijk is.
Veiligheid
Deze beleidsregel geeft invulling aan de belangen die met de hiervoor genoemde regelkaders en besluitvorming worden gediend. Veiligheid – geen glas maar gebruik van plastic bekers in de openbare ruimte - staat daarbij voorop. Er zijn verschillende soorten plastic op de markt verkrijgbaar. Ook hard breekbaar plastic dat tot ernstig letsel kan leiden als het op de grond valt en in stukken breekt of vertrapt wordt. Zodra iemand valt en hierin terecht komt, ontstaan ernstige verwondingen vergelijkbaar met die veroorzaakt door glas. Ook kan gebroken hard plastic dat als wapen gebruikt wordt dezelfde verwondingen teweegbrengen als gebroken glas. Dat wil de gemeente voorkomen. Daarom worden hard cups voorgeschreven die van flexibel buigzaam materiaal vervaardigd zijn.
Teneinde het veiligheidsbelang te dienen en optimale circulariteit te bereiken, is het van het grootste belang dat er een uniform collectief systeem wordt toegepast. Het belang van uniformiteit en collectiviteit wordt optimaal gediend als de plastic drinkbekers, die worden gebruikt tijdens stadsbrede open evenementen, voldoen aan de volgende technische gegevens: 100 % virgin Random copolymeer polypropyleen, met een minimale MFI waarde van 48 g/10 min.
Non-profit en para-commerciële instellingen
Tijdens Koningsdag organiseren enkele non- of para-commerciële instellingen/instanties een feest. Het zijn veelal kleinere buurtfeesten, die gepaard gaan met activiteiten voor jongeren en zich in de periferie van de stad afspelen. Deze feesten koppelen aan de verplichting ingevolge deze beleidsregel zou uit organisatorisch - en kostenoogpunt te ver voeren. Daarom vallen dit soort evenementen buiten de werkingssfeer van deze beleidsregel.
Meerdaags, maar ook meerjarig hergebruik
Zoals hiervoor al kort aangeduid is het uitgangspunt van deze beleidsregel het meerjarig hergebruik van de plasticbeker bij meerdere stadsbrede open evenementen. Elk jaar weer en bij elk stadsbreed open evenement weer opnieuw te maken krijgen met mogelijk afwijkend gedrag binnen de horeca werkt contraproductief. Ook hierom geldt uit een oogpunt van veiligheid en circulariteit dat één meerjarig uniform systeem voor alle horecaondernemers, waar sprake is van het nuttigen van drank uit plastic bekers in de openbare ruimte of terrassen, van het allergrootste belang is. Uniform en collectief geldt zowel voor de samenstelling van de plastic bekers, als voor het formaat ervan. Het inzamelen, spoelen en opslaan van grote getale bekers is alleen dan (efficiënt) mogelijk als ook het bekerformaat uniform is.
Daarom is dé Maastrichtse drinkbeker ontworpen.
Om de hiervoor genoemde redenen heeft de burgemeester deze beleidsregel vastgesteld.
Ziet u een fout in deze regeling?
Bent u van mening dat de inhoud niet juist is? Neem dan contact op met de organisatie die de regelgeving heeft gepubliceerd. Deze organisatie is namelijk zelf verantwoordelijk voor de inhoud van de regelgeving. De naam van de organisatie ziet u bovenaan de regelgeving. De contactgegevens van de organisatie kunt u hier opzoeken: organisaties.overheid.nl.
Werkt de website of een link niet goed? Stuur dan een e-mail naar regelgeving@overheid.nl