Permanente link
Naar de actuele versie van de regeling
http://lokaleregelgeving.overheid.nl/CVDR731688
Naar de door u bekeken versie
http://lokaleregelgeving.overheid.nl/CVDR731688/1
Beleidsregels kabelgoten gemeente Druten
Geldend van 25-12-2024 t/m heden
Intitulé
Beleidsregels kabelgoten gemeente DrutenGrondslagen
artikel 4:81 van de Algemene wet bestuursrecht
artikel 160 van de Gemeentewet
1. Inleiding
1.1 Achtergrond
Bezitters van een elektrische auto kunnen deze opladen bij een openbare laadpaal of bij een laadpaal op eigen terrein (bv. met zonne-energie of energie uit het elektriciteitsnetwerk). Niet iedereen met een elektrische auto kan echter op eigen terrein opladen. In dat geval kan een openbare laadpaal aangevraagd worden. Inwoners vragen steeds vaker of het mogelijk is om de elektrische auto op te laden, met een losse kabel die over openbaar terrein loopt naar de openbare parkeerplaats.
Losliggende kabels over het trottoir zijn ongewenst en niet toegestaan, omdat voetgangers daarover kunnen struikelen en vallen. Het toestaan van kabelgoten kan hier een oplossing voor zijn.
Uit onze inventarisatie blijkt dat veel gemeenten heel verschillend omgaan met het aanbrengen van kabelgoten. Verschillende gemeenten voeren pilots uit (bijvoorbeeld de gemeenten Nijmegen, Maashorst, Alphen aan den Rijn en De Ronde Venen), maar hebben nog geen definitief standpunt bepaald. De gemeente Druten wil hierbij aansluiten en start met een pilot (proef) van 1 jaar, zodat de gemeente zelf ervaring kan opdoen over hoe het gebruik van een kabelgoot in de praktijk werkt.
2. Uitleg procedure
2.1 Wat is de procedure voor een aanvraag van een kabelgoot?
Bewoners uit Druten kunnen via het digitale formulier een aanvraag indienen om mee te doen aan de proef. Bij behandeling van de aanvraag wordt de situatie getoetst aan de randvoorwaarden zoals in hoofdstuk 3 beschreven. De aanvrager hoeft zelf niets aan te leveren.
2.2 Met welke kosten moet men rekening houden?
De kosten voor de aanvrager bestaan uit alle kosten voor de aanleg inclusief de kosten van de kabelgoottegels. De aannemer overlegt voorafgaand aan de start een offerte voor de werkzaamheden. Er zijn geen leges verbonden aan de aanvraag.
3. Beleidsregels kabelgoot
Voor een kabelgoot moet een aanvraag worden ingediend. De aanvraag wordt getoetst aan de in dit hoofdstuk opgenomen beleidsregels. Indien een aanvraag niet voldoet aan de randvoorwaarden, kan de gemeente de aanvraag afwijzen.
3.1 Randvoorwaarden
- 1.
De aanvrager heeft een woning zonder oprit, garage of carport;
- 2.
Wanneer de aanvrager geen eigenaar is van de woning, is schriftelijke toestemming van de verhuurder nodig.
- 3.
De woning van de aanvrager bevindt zich op de begane grond;
- 4.
Per adres wordt maximaal één kabelgoot aangelegd;
- 5.
De kabelgoot gaat direct van een woning naar een parkeervak of parkeerstrook.
Toelichting: De kabelgoot gaat vanaf de erfgrens alleen over het trottoir naar een parkeervak of parkeerstrook. De kabelgoot mag dus bijvoorbeeld niet openbaar groen, een weg of een fietspad kruisen. Het kruisen van een trottoirband is wel toegestaan.
- 6.
De kabel loopt enkel over privéterrein en via een openbaar trottoir bestaande uit 30x30 tegels;
Toelichting: Het trottoir moet uit 30x30 tegels bestaan. Aanvragen waarbij het trottoir bestaat uit klinkers, kinderkoppen of andere verharding worden in deze proef afgewezen.
- 7.
Het parkeervak is nog niet gereserveerd voor iemand anders of een andere bestemming.
Toelichting: Als het parkeervak is gereserveerd voor anderen wordt de aanvraag afgewezen. Bijvoorbeeld als de parkeerplaats gereserveerd is voor het opladen van een elektrisch voertuig nabij een openbare laadpaal of een gehandicaptenparkeerplaats.
- 8.
De aan te leggen kabelgoot heeft een lengte van maximaal 2,4 meter;
Toelichting: 2,4 meter is een lengte van acht 30x30 trottoirtegels.
4. Gebruiksregels en gemeente
4.1 Gebruiksregels
Voor het gebruik van de kabelgoot gelden de onderstaande gebruiksregels. Met de gebruiker wordt hier de aanvrager bedoeld.
- 1.
De parkeerplaats (parkeervak of parkeerstrook) blijft openbaar en is door iedereen te gebruiken om te parkeren;
Toelichting: Met de kabelgoot kan de aanvrager geen rechten ontlenen voor het exclusieve gebruik van de openbare parkeerplaats.
- 2.
De kabelgoot schoon en obstakelvrij houden is de verantwoordelijkheid van de gebruiker;
- 3.
De oplaadkabel ligt bij het opladen van het voertuig in de kabelgoot. De kabel die overblijft ligt op het eigen terrein of onder het eigen voertuig van de gebruiker;
- 4.
Na opladen ruimt de gebruiker de oplaadkabel op;
- 5.
Als de kabelgoot met de rubberen strip zodanig in kwaliteit achteruit gaat, dat er alsnog struikelgevaar ontstaat, is de gebruiker verplicht dit aan de gemeente te melden. Wanneer de gebruiker dit niet meldt, is de gebruiker aansprakelijk bij schade die hierdoor ontstaat.
- 6.
Wanneer er door nalatigheid van de gebruiker struikelgevaar ontstaat, is de gebruiker aansprakelijk;
4.2 Eigendom, gebruik en onderhoud
- 1.
De kabelgoottegels zijn en blijven eigendom van de gemeente;
- 2.
De gemeente is verantwoordelijk voor de kabelgoottegels, het veilig aanleggen en het beheer en onderhoud ervan;
- 3.
De gemeente kan niet garanderen dat de kabelgoot kan blijven liggen of nog gebruikt mag worden.
Toelichting: De bedoeling is om de kabelgoten te laten liggen na de proef. Als na de proef blijkt dat er belangrijke redenen zijn om te stoppen kan de gemeente de kabelgoottegels verwijderen. Hieraan zijn voor de gebruiker geen kosten verbonden.
Bij een herinrichting van de straat is het mogelijk dat parkeervakken of parkeerstroken verplaatst worden of verdwijnen. De aanvraag wordt na de reconstructie getoetst of deze nog steeds voldoet aan de randvoorwaarden.
- 4.
Het aanleggen van de laadinfrastructuur op uw perceel is voor eigen rekening en risico van de gebruiker.
Toelichting: Met het aanleggen van de laadinfrastructuur wordt o.a. het volgende bedoelt: Het verzwaren van de elektriciteitsaansluiting (zie https://www.liander.nl/ voor meer informatie), het aanpassingen van de meterkast, de laadpaal op eigen terrein, etc..
5. Hardheidsclausule
Het college van burgemeester en wethouders kan van deze beleidsregels afwijken, indien toepassing hiervan naar maatstaven van redelijkheid en billijkheid onaanvaardbaar is.
6. Inwerkingtreding
De Beleidsregels kabelgoten voor elektrische voertuigen gemeente Druten 2024 treden in op de dag na bekendmaking.
Ondertekening
Vastgesteld door het college van burgemeester en wethouders van gemeente Druten op 17 december 2024.
Burgemeester
S.W.P.J. Sengers
Secretaris
B.P.P. Janssen
Ziet u een fout in deze regeling?
Bent u van mening dat de inhoud niet juist is? Neem dan contact op met de organisatie die de regelgeving heeft gepubliceerd. Deze organisatie is namelijk zelf verantwoordelijk voor de inhoud van de regelgeving. De naam van de organisatie ziet u bovenaan de regelgeving. De contactgegevens van de organisatie kunt u hier opzoeken: organisaties.overheid.nl.
Werkt de website of een link niet goed? Stuur dan een e-mail naar regelgeving@overheid.nl