Permanente link
Naar de actuele versie van de regeling
http://lokaleregelgeving.overheid.nl/CVDR731530
Naar de door u bekeken versie
http://lokaleregelgeving.overheid.nl/CVDR731530/2
Nadere regels op de parkeerverordening gemeente Groningen 2025
Geldend van 01-01-2025 t/m heden
Intitulé
Nadere regels op de parkeerverordening gemeente Groningen 2025HET COLLEGE VAN BURGEMEESTER EN WETHOUDERS VAN DE GEMEENTE GRONINGEN,
Gelet op de Parkeerverordening gemeente Groningen 2025;
BESLUIT:
de Nadere Regels op de Parkeerverordening gemeente Groningen 2025 vast te stellen.
HOOFDSTUK I
Artikel 1 Begripsbepalingen
-
1. belanghebbendenplaats: een parkeerplaats die
- a.
is aangeduid met bord E9 uit bijlage I van het RVV 1990 of;
- b.
gelegen is binnen een zone aangeduid met bord E9 uit bijlage I van het RVV 1990 met het opschrift ‘zone’, voor zover deze plaats niet is uitgezonderd.
- a.
-
2. college: het college van burgemeester en wethouders.
-
3. gebruiker van een motorvoertuig: degene die niet de houder van het voertuig is, maar wel langdurig gebruik maakt van het voertuig en er sprake is van het delen van het voertuig.
-
4. houder van een motorvoertuig:
- a.
degene op wiens naam het voor het motorvoertuig opgegeven kenteken ten tijde van het parkeren in het krachtens de Wegenverkeerswet aangehouden register van opgegeven kentekens was ingeschreven of;
- b.
degene die door middel van het afsluiten van een schriftelijk beroeps- of bedrijfsmatig aangegane huurovereenkomst beschikt over dat motorvoertuig of;
- c.
degene die kan aantonen dat hij met één andere bewoner van de gemeente Groningen eigenaar/gebruiker is van een motorvoertuig.
- a.
-
5. kampeervoertuig: een motorvoertuig dat in de systemen van het RDW staat ingeschreven als kampeervoertuig.
-
6. mantelzorg: langdurige (langer dan drie maanden en meer dan acht uur per week) en onbetaalde zorg door iemand uit de naaste omgeving in verband met een chronische ziekte, beperking, verslaving of psychische problemen. Bijvoorbeeld door een partner, ouder, kind, ander familielid, vriend of buur. Ook langdurige zorg of hulp aan een naaste in een zorginstelling, valt onder mantelzorg. Een mantelzorger geeft zorg omdat zij/hij een persoonlijke band heeft met degene voor wie zij/hij zorgt.
-
7. motorvoertuig: hetgeen daaronder wordt verstaan in het RVV 1990, met inbegrip van brommobielen, zoals bedoeld in artikel 1 van het RVV 1990.
-
8. parkeerapparatuur: parkeermeters, parkeerautomaten met inbegrip van verzamelparkeermeters, centrale computer en hetgeen naar maatschappelijk opvatting overigens onder parkeerapparatuur wordt verstaan.
-
9. parkeerapparatuurplaats: een parkeerplaats waarvoor parkeerbelasting wordt geheven door middel van parkeerapparatuur.
-
10. parkeergebied: het afgebakende gebied waar betaald parkeren van kracht is.
-
11. Parkeerverordening: de Parkeerverordening gemeente Groningen.
-
12. woonadres: het adres waar de aanvrager volgens de Basisregistratie Personen staat ingeschreven dat met een afzonderlijk huisnummer is aangegeven en waar diegene ook daadwerkelijk woont. Het vereiste van een afzonderlijk huisnummer geldt niet voor bejaarden- en verzorgingstehuizen.
-
13. zone: een cluster van één of meerdere parkeergebieden, waarbij onderscheid wordt gemaakt tussen een eerste, een tweede, een derde en een vierde zone.
HOOFDSTUK II
Artikel 2 Parkeergebieden
Voor het verlenen van een vergunning voor het parkeren op parkeerapparatuurplaatsen worden de volgende zones en parkeergebieden aangewezen. De begrenzing van de parkeergebieden is weergegeven in overzichtskaarten, bestaande uit de overzichtskaart Groningen en de overzichtskaart Haren, als onderdeel van de Verordening op de heffing en invordering van parkeerbelastingen.
Eerste zone: Binnenstad.
Tweede zone: Hortusbuurt, Meeuwen/Oosterpoort, Herewegbuurt, Rivierenbuurt, Zeehelden- en Badstratenbuurt, Schildersbuurt, Oosterparkbuurt, Grunobuurt/Laanhuizen, Korrewegbuurt, Professorenbuurt-Oost, Binnenstad-Oost, Oranjebuurt, Noorderplantsoenbuurt, Kop van Oost, De Hoogte.
Derde zone: Tuinwijk, De Linie, Helpman, Helpman-West, Coendersborg, Selwerd, Paddepoel, de Wijert-Noord, Corpus den Hoorn.
Vierde zone: Hoornse Meer, de Wijert-Zuid, Stadspark, Oosterhoogebrug.
- 1.
Met ingang van 1 april 2025 worden de navolgende parkeergebieden samengevoegd vormen deze één parkeergebied en/of worden anders benoemd:
- a.
Parkeergebieden Oranjebuurt en Noorderplantsoenbuurt vormen tezamen Oranjewijk;
- b.
Parkeergebied Zeehelden- en Badstratenbuurt heet voortaan Zeeheldenbuurt;
- c.
Parkeergebieden Rivierenbuurt en Herewegbuurt vormen tezamen Rivierenbuurt;
- d.
Parkeergebieden Korrewegbuurt en Professorenbuurt-Oost vormen tezamen Korrewegwijk;
- e.
Parkeergebieden Helpman, Helpman-West en Coendersborg vormen tezamen Helpman.
- a.
Artikel 3 Algemene bepalingen
-
1. Bewoners van een woonadres dat is ontstaan na 4 februari 2022 komen niet in aanmerking voor een vergunning als bedoeld in artikel 5 lid 1 (Bewonersvergunning), lid 2 (Bedrijvenvergunning), lid 3 (Bezoekersvergunning), lid 11 (Maatschappelijke parkeervergunning), lid 13 (Mantelzorgvergunning) en lid 14 (Gedeelde parkeervergunning) van de Parkeerverordening.
-
2. Houders van een kampeervoertuig langer dan zes meter en/of hoger dan twee meter en veertig centimeter komen niet in aanmerking voor een vergunning als bedoeld in artikel 5 lid 1 (Bewonersvergunning), lid 2 (Bedrijvenvergunning), lid 5 (Storingsdienstvergunning), lid 12 (Laadvergunning) en lid 14 (Gedeelde parkeervergunning) van de Parkeerverordening.
-
3. Het maximale aantal uit te geven bewonersvergunningen per parkeergebied is gelijk aan 100% van het aantal beschikbare parkeerapparatuurplaatsen in het desbetreffende parkeergebied.
-
4. Op het moment dat het maximale aantal bewonersvergunningen in het parkeergebied is uitgegeven, worden nieuwe aanvragen op de wachtlijst gezet. De plaatsing op de wachtlijst is gebaseerd op het tijdstip van het indienen van de aanvraag en is op naam van de aanvrager.
-
5. Parkeervergunningen zijn niet geldig voor het parkeren in het gebied aan weerszijden van de straat in het deel van de Wilhelminakade, dat loopt vanaf de hoek Prinsesseweg tot en met de garage-uitrit van het pand Wilhelminakade 21.
-
6. Parkeervergunningen zijn niet geldig voor het parkeren in wijkcentrumzones, welke beschreven staan in de Verordening op de heffing en invordering van parkeerbelastingen. Hierop uitgezonderd is de wijkcentrumzone Overwinningsplein, waar parkeervergunningen voor het parkeergebied Corpus den Hoorn wel geldig zijn.
-
7. Parkeervergunningen zijn niet geldig, indien deze gebruikt worden voor het parkeren van motorvoertuigen die in strijd zijn met artikel 5:8 van de Algemene Plaatselijke Verordening Groningen.
Artikel 4 Bewonersvergunning eerste zone
-
1. Aan de houder van een motorvoertuig die in de eerste zone als bewoner staat ingeschreven, wordt op aanvraag maximaal één vergunning verleend als bedoeld in artikel 5 lid 1 (Bewonersvergunning) van de Parkeerverordening voor het desbetreffende parkeergebied.
-
2. Per woonadres wordt niet meer dan één vergunning, zoals bedoeld in dit artikel, afgegeven.
-
3. Een vergunning als bedoeld in dit artikel geldt niet op maandag tot en met zaterdag van 09:00 tot 00:00 uur en op zon- en feestdagen van 12:00 tot 17:00 uur voor het parkeren op parkeerapparatuurplaatsen in de volgende straten: de Oude Ebbingestraat, de Oude Boteringestraat, de Rademarkt (voor het hoofdbureau van politie), het Gedempte Zuiderdiep en de Steentilstraat.
-
4. Bewoners van een woonadres als hieronder omschreven in dit lid komen niet in aanmerking voor een parkeervergunning als bedoeld in artikel 5 lid 1 (Bewonersvergunning) van de Parkeerverordening.
- a.
Herebinnensingel 39 t/m 65 (oneven);
- b.
Naberstraat 1 t/m 35 (oneven);
- c.
Rode Weeshuisstraat 4;
- d.
Stalstraat 8 t/m 90;
- e.
Stoeldraaierstraat 46;
- f.
Reitemakersrijge 6 en 13;
- g.
Lutkenieuwstraat 11 t/m 17 (oneven);
- h.
Sint Walburgstraat 22a, 22b, 22c, 22d, 22e, 22f, 22g, 22h, 22k, 22m, 22n;
- i.
Verlengde Oosterstraat 1;
- j.
Poelestraat 32a t/m 32c;
- k.
Nieuwe Markt 19a t/m 19f.
- a.
Artikel 5 Bewonersvergunning tweede, derde en vierde zone
-
1. Aan de houder van een motorvoertuig die in één van de parkeergebieden van de tweede, derde en vierde zone als bewoner staat ingeschreven, wordt op aanvraag maximaal één vergunning verleend als bedoeld in artikel 5 lid 1 (Bewonersvergunning) van de Parkeerverordening voor het desbetreffende parkeergebied.
-
2. Voor de volgende parkeergebieden wordt per woonadres niet meer dan één vergunning als bedoeld in artikel 5 lid 1 (Bewonersvergunning) van de Parkeerverordening verleend: Schildersbuurt, Zeehelden- en Badstratenbuurt, Grunobuurt/Laanhuizen, Herewegbuurt, Rivierenbuurt, Meeuwen/Oosterpoort, Binnenstad-Oost, Hortusbuurt, Oranjebuurt, Noorderplantsoenbuurt en Kop van Oost.
-
3. Voor de volgende parkeergebieden worden per woonadres niet meer dan twee vergunningen als bedoeld in artikel 5 lid 1 (Bewonersvergunning) van de Parkeerverordening verleend: De Hoogte, Korrewegbuurt, Professorenbuurt-Oost, Oosterparkbuurt, De Linie, Helpman, Helpman-West, Coendersborg, De Wijert-Noord, De Wijert-Zuid, Hoornse Meer, Corpus den Hoorn, Paddepoel, Tuinwijk, Selwerd, Oosterhoogebrug, Stadspark.
-
4. Niet in aanmerking komend voor een vergunning zoals bedoeld in het eerste lid van dit artikel zijn de bewoners van een woonadres of gebied aan:
- a.
Kop van Oost, met uitzondering van de adressen Eemskanaal z.z. oneven nummers 5 tot en met 15;
- b.
Westinghousestraat 28 t/m 38 (even) en 25 t/m 39 (oneven);
- c.
Grunostraat 1 t/m 105 (oneven), 8 t/m 126 (even);
- d.
Paterswoldseweg 114, 140 t/m 152;
- e.
James Wattstraat 1 t/m 97 (oneven) en 2 t/m 16 (even);
- f.
Hoornsediep 61 en 63;
- g.
het complex Trompsingel waarvan de (huis)nummering begint met 1 en eindigt met 23;
- h.
Oosterhamrikkade 5 t/m 33 (oneven), 66, 76 t/m 78 (even), 82 t/m 84 (even), 97 t/m 109 (oneven), 102 t/m 112 (even) en 115 t/m 119 (oneven).
- i.
het complex op de hoek Nieuweweg/Oostersingel met nummering Oostersingel 4 t/m 14 (even nummers);
- j.
Boterdiep 7 t/m 25, 54 t/m 56 (even) en 65;
- k.
Hoendiep 95;
- l.
Noorderbinnensingel 15 t/m 16;
- m.
Barestraat 28 t/m 30 (even), 39 t/m 41 (oneven);
- n.
Theodorus Niemeyerstraat 1 t/m 119 (oneven);
- o.
Geulstraat 2 t/m 4 (even);
- p.
Aduarderstraat 30 t/m 42;
- q.
Dieselstraat 1-7 (oneven);
- r.
Kraneweg 13;
- s.
Veemarktstraat 92, 96 (met uitzondering van 92-1);
- t.
Engelse Park 1 t/m 80;
- u.
Helper Oostsingel 38, 42;
- v.
Hoendiepskade 26;
- w.
Korreweg 211 t/m 213 (oneven);
- x.
Eendrachtskade 2;
- y.
Witte de Withstraat 1;
- z.
Siemensstraat 3;
- aa.
Klaprooslaan 2 t/m 200 (even);
- bb.
Wielewaalplein 2 t/m 320 (even);
- cc.
Waterloolaan 1 (inclusief toevoegingen);
- dd.
Dr. C. Hofstede de Grootkade 11 t/m 13.
- ee.
Molukkenstraat 135 t/m 199 (oneven);
- ff.
Palembangstraat 1 t/m 75;
- gg.
Helper Westsingel 49 t/m 83 (oneven);
- hh.
Damsterdiep 70 t/m 72 (even);
- ii.
Petrus Campersingel 3;
- jj.
Nieuweweg 38 (uitsluitend de toevoegingen met de letters c t/m n);
- kk.
Verlengde Hereweg 86 (uitsluitend de toevoegingen met de letters c en d), 88 (uitsluitend de toevoegingen met de letters b, c en d);
- ll.
Stadhouderslaan 1;
- mm.
Van Houtenlaan 25;
- nn.
Kempkensberg 16 t/m 168;
- oo.
Beethovenlaan 5;
- pp.
Paramaribostraat 1 t/m 95 (oneven);
- qq.
Kraanvogelstraat 21 t/m 43 (oneven);
- rr.
Florakade 496 t/m 544;
- ss.
Asterstraat 2 t/m 26 (even);
- tt.
Hyacinthstraat 208 t/m 250 (even), 219 t/m 261 (oneven);
- uu.
Pioenstraat 175 t/m 199;
- vv.
Brouwersstraat 3;
- ww.
Nieuwe Ebbingestraat 87 (uitsluitend de toevoegingen van dit huisnummer);
- xx.
Jan Groningerstraat 2 t/m 28 (even);
- yy.
Heresingel 36 t/m 36-19;
- zz.
Verlengde Hereweg 1-1 t/m 1-5;
- aaa.
Westerhaven 72 t/m 154;
- bbb.
Frederiksstraat 9, 9b t/m9g;
- ccc.
Castorstraat 2 t/m 368;
- ddd.
Polluxstraat 2 t/m 368;
- eee.
Morgensterlaan 2 t/m 368;
- fff.
Toxopeusstraat 2 t/m 14, 18 t/m 32, 44 t/m 60, 64 t/m 74, 122 t/m 150, 196 t/m 224, 270 t/m 298 (even);
- ggg.
Rijksstraatweg 194b;
- hhh.
Friesestraatweg 205-1 t/m 205-60, 207-1 t/m 207-25 en 209-1 t/m 209-34;
- iii.
Van Schendelstraat 1 t/m 1-74 Groningen;
- jjj.
Friesestraatweg 179, 179-1 t/m 179-155, 181, 181-1 t/m 181-332 en 183, 183-1 t/m 183-72;
- kkk.
Friesestraatweg 141-1 t/m 141-292, 143, 143-1 t/m 143-5, 145, 145-1 t/m 145-23, 147, 147-1 t/m 147-52, 149, 149-1 t/m 149-55, 151, 151-1 t/m 151-54, 153, 153-1 t/m 153-50, 155, 155-1 t/m 155-46, 157, 157-1 t/m 157-38, 159, 159-1 t/m 159-31, 161, 161-1 t/m 161-23, 163, 163-1 t/m 163-17, 165, 165-1 t/m 165-13, 167, 167-1 t/m 167-9, 169, 169-1 t/m 169-5, 173, 173-1, 171, 171-1 t/m 171-4, 173, 173-1;
- lll.
Berkenlaan 1 t/m 125 (oneven);
- mmm.
Friesestraatweg 225-1 t/m 225-76, 227-1 t/m 227-15, 229-1 t/m 229-57, 231-1 t/m 231-8, 225, 227, 227a, 229, 231;
- nnn.
Laan van de Vrijheid 27 t/m 275 (oneven);
- ooo.
Henri Dunantlaan 700 t/m 810;
- ppp.
Antillenstraat 13 t/m 143 (oneven) (inclusief toevoegingen);
- qqq.
Korreweg 215 t/m 353 (oneven) (inclusief toevoegingen);
- rrr.
Oosterhamrikkade 119-1 t/m 119-77 (inclusief toevoegingen);
- sss.
Pleiadenlaan 1-1 t/m 1-159, (inclusief toevoegingen);
- ttt.
Canadalaan 1;
- uuu.
Henri Dunantlaan 2;
- vvv.
Overwinningsplein 5 en 5-1 t/m 5-27;
- www.
Dierenriemstraat 100 (inclusief toevoegingen) en 100-1 t/m 100-32;
- xxx.
Jullensstraat 1 t/m 407 (oneven);
- yyy.
M.K. Gandhiplein 1 t/m 103;
- zzz.
G. Meirstraat 2 t/m 80 (even);
- aaaa.
Regattaweg 18 t/m 482 (even) (inclusief toevoegingen).
- a.
-
5. In het geval van bepaalde adressen uit het vorige lid geldt een uitzondering. Door middel van deze uitzondering waren bepaalde bewoners (woonachtig tijdens de hieronder aangegeven periode), in de gelegenheid gesteld om gedurende een bepaalde periode een parkeervergunning zoals bedoeld in dit artikel aan te vragen, ondanks dat dit adres is uitgesloten van een parkeervergunning. Vervolgens stelt deze uitzondering de vergunninghouder in de gelegenheid om deze vergunning aan het eind van elk kalenderjaar te vernieuwen voor het daaropvolgende jaar. De parkeervergunning komt te vervallen op het moment dat de vergunninghouder niet meer woonachtig is op het desbetreffende adres of de vergunning opzegt. Voor de volgende adressen was gedurende de hieronder benoemde periode deze uitzondering van kracht:
- a.
Friesestraatweg 141-1 t/m 141-292, 143, 143-1 t/m 143-5, 145, 145-1 t/m 145-23, 147, 147-1 t/m 147-52, 149, 149-1 t/m 149-55, 151, 151-1 t/m 151-54, 153, 153-1 t/m 153-49, 153-50, 155, 155-1 t/m 155-45, 155-46, 157, 157-1 t/m 157-38, 159, 159-1 t/m 159-31, 161, 161-1 t/m 161-23, 163, 163-1 t/m 163-17, 165, 165-1 t/m 165-13, 167, 167-1 t/m 167-9, 169, 169-1 t/m 5, 173, 173-1, 171, 171-1 t/m 171-4, 173, 173-1, gedurende periode 01-05-2022 tot 01-07-2022;
- b.
Laan van de Vrijheid 27 t/m 275 (oneven), gedurende periode 01-03-2023 tot 01-05-2023;
- c.
Overwinningsplein 5 en 5-1 t/m 5-27, gedurende periode 01-03-2023 tot 01-05-2023;
- d.
M.K. Gandhiplein 1 t/m 103, gedurende periode 01-03-2023 tot 01-05-2023;
- e.
G. Meirstraat 2 t/m 80 (even), gedurende periode 01-03-2023 tot 01-05-2023.
- a.
Artikel 6 Bedrijvenvergunning
-
1. Aan degene die een beroep of bedrijf uitoefent in één van de parkeergebieden in de tweede, derde en vierde zone wordt op aanvraag voor het desbetreffende parkeergebied maximaal vijf vergunningen verleend als bedoeld in artikel 5 lid 2 (Bedrijvenvergunning) van de Parkeerverordening.
-
2. Beroepen of bedrijven worden beschouwd als één beroep of één bedrijf wanneer zij op hetzelfde adres gevestigd zijn.
-
3. In afwijking van het vorige lid kan een vergunning worden verleend aan diegene als bedoeld in het eerste lid:
- a.
wiens beroep of bedrijf zelfstandig staat ingeschreven in het Handelsregister van de Kamer van Koophandel of bij een beroepsvereniging en;
- b.
wiens beroep of bedrijf verschillende bestuurders of directeuren heeft en;
- c.
die beschikt over een zelfstandige huur- of koopovereenkomst ter zake van het betreffende adres.
- a.
-
4. Aan degene die een beroep of bedrijf uitoefent als bedoeld in het eerste lid worden op aanvraag extra vergunningen als bedoeld in dit artikel verleend, bovenop het maximum van vijf vergunningen, onder de volgende voorwaarden:
- a.
de aanvrager dient de noodzaak voor het verkrijgen van de extra vergunningen aan te tonen;
- b.
het aantal te verlenen vergunningen bedraagt niet meer dan 1/5 van het aantal werknemers dat aantoonbaar in dienst is van de in dat gebied gelegen vestiging;
- c.
bij het bepalen van het aantal te verlenen vergunningen wordt het aantal parkeerplaatsen waarover het bedrijf feitelijk beschikt of zou kunnen beschikken in mindering gebracht.
- a.
-
5. Vergunningen als bedoeld in dit artikel worden enkel afgegeven:
- a.
indien aanvrager de plaats van vestiging kan aantonen door middel van een uittreksel van de Kamer van Koophandel of op een andere geschikte wijze, en
- b.
indien uit een schriftelijke verklaring blijkt dat een vergunning wordt aangevraagd voor een natuurlijke persoon die in dienst is van het betreffende bedrijf.
- a.
-
6. Degene die een beroep of bedrijf uitoefent komt niet in aanmerking voor een vergunning als bedoeld in dit artikel, indien dit bedrijf is gevestigd in het gebied of op het adres zoals benoemd staat in artikel 4, lid 4 en artikel 5, lid 4.
-
7. Aan degene die een beroep of bedrijf uitoefent onder artikel 16 (Maatschappelijke parkeervergunning) lid 1 geldt dat er maximaal vijf bedrijven- en maatschappelijke parkeervergunningen in totaal worden verleend.
Artikel 7 Bezoekersvergunning
-
1. Aan een bewoner die zijn woonadres heeft in één van de parkeergebieden in de tweede, derde en vierde zone, wordt voor het desbetreffende parkeergebied op aanvraag één vergunning verleend als bedoeld in artikel 5 lid 3 (Bezoekersvergunning) van de Parkeerverordening.
-
2. Een bezoekersvergunning wordt uitgegeven met een startsaldo van 150 parkeeruren. De vergunningshouder kan maximaal 650 parkeeruren bijkopen per kalenderjaar. Dat betekent dat een vergunninghouder per kalenderjaar maximaal 800 parkeeruren ter beschikking kan hebben.
-
3. Bijgekochte parkeeruren zijn geldig tot en met 31 december van het desbetreffende kalenderjaar of tot de dag van beëindiging van de bezoekersvergunning.
-
4. Er wordt maximaal één bezoekersvergunning per adres per kalenderjaar verstrekt, tenzij de vorige vergunninghouder niet langer woonachtig is op het woonadres.
-
5. Een bezoekersvergunning geeft nooit het recht om te parkeren op een belanghebbendenplaats.
-
6. Aan charterschippers die ligplaats innemen aan de Hoge der A kan op aanvraag een bezoekersvergunning worden verleend waarmee geparkeerd kan worden in de Schildersbuurt.
-
7. Aan charterschippers en beroepsschippers die een ligplaats innemen als bedoeld in artikel 11 lid 3 kan op aanvraag een bezoekersvergunning worden verleend voor het parkeren in de Oosterparkbuurt, Eemskanaal noordzijde tussen Oosterhavenbrug/Balkgat, Eemskanaal zuidzijde en de Oosterhaven. De vergunning wordt op aanvraag verleend onder de voorwaarden als genoemd in artikel 11 lid 2 van dit document.
-
8. Bewoners van een woonadres of gebied als hieronder omschreven in dit lid komen niet in aanmerking voor een vergunning als bedoeld in dit artikel:
- a.
Boterdiep 7 t/m 25 (oneven) en 65;
- b.
Kempkensberg 16 t/m 168;
- c.
Friesestraatweg 205-1 t/m 205-60, 207-1 t/m 207-25 en 209-1 t/m 209-34;
- d.
Van Schendelstraat 1 t/m 1-74;
- e.
Friesestraatweg 179, 179-1 t/m 179-155, 181, 181-1 t/m 181-332 en 183, 183-1 t/m 183-72;
- f.
Friesestraatweg 141-1 t/m 141-292, 143, 143-1 t/m 143-5, 145, 145-1 t/m 145-23, 147, 147-1 t/m 147-52, 149, 149-1 t/m 149-55, 151, 151-1 t/m 151-54, 153, 153-1 t/m 153-50, 155, 155-1 t/m 155-46, 157, 157-1 t/m 157-38, 159, 159-1 t/m 159-31, 161, 161-1 t/m 161-23, 163, 163-1 t/m 163-17, 165, 165-1 t/m 165-13, 167, 167-1 t/m 167-9, 169, 169-1 t/m 169-5, 173, 173-1, 171, 171-1 t/m 171-4, 173, 173-1;
- g.
Berkenlaan 1 t/m 125 (oneven);
- h.
Friesestraatweg 225-1 t/m 225-76, 227-1 t/m 227-15, 229-1 t/m 229-57, 231-1 t/m 231-8, 225, 227, 227a, 229, 231;
- i.
Poelestraat 32a t/m 32c;
- j.
Nieuwe Markt 19a t/m 19f;
- k.
Antillenstraat 13a en 13 t/m 143;
- l.
Korreweg 215a en 215 t/m 353;
- m.
Oosterhamrikkade 119-1 t/m 119-77;
- n.
Pleiadenlaan 1-1 t/m 1-159, 1a en 1b;
- o.
Dierenriemstraat 100-1 t/m 100-32, 100 en 100a;
- p.
Laan van de Vrijheid 27 t/m 275 (oneven);
- q.
Henri Dunantlaan 700 t/m 810.
- a.
-
9. In het geval van bepaalde adressen uit het vorige lid geldt een uitzondering. Door middel van deze uitzondering waren bepaalde bewoners (woonachtig tijdens de hieronder aangegeven periode), in de gelegenheid gesteld om gedurende een bepaalde periode een parkeervergunning zoals bedoeld in dit artikel aan te vragen, ondanks dat dit adres is uitgesloten van een parkeervergunning. Vervolgens stelt deze uitzondering de vergunninghouder in de gelegenheid om deze vergunning aan het eind van elk kalenderjaar te vernieuwen voor het daaropvolgende jaar. De parkeervergunning komt te vervallen op het moment dat de vergunninghouder niet meer woonachtig is op het desbetreffende adres of de vergunning opzegt. Voor de volgende adressen was gedurende de hieronder benoemde periode deze uitzondering van kracht:
- a.
Friesestraatweg 141-1 t/m 141-292, 143, 143-1 t/m 143-5, 145, 145-1 t/m 145-23, 147, 147-1 t/m 147-52, 149, 149-1 t/m 149-55, 151, 151-1 t/m 151-54, 153, 153-1 t/m 153-49, 153-50, 155, 155-1 t/m 155-45, 155-46, 157, 157-1 t/m 157-38, 159, 159-1 t/m 159-31, 161, 161-1 t/m 161-23, 163, 163-1 t/m 163-17, 165, 165-1 t/m 165-13, 167, 167-1 t/m 167-9, 169, 169-1 t/m 5, 173, 173-1, 171, 171-1 t/m 171-4, 173, 173-1, gedurende periode 01-05-2022 tot 01-07-2022;
- b.
Laan van de Vrijheid 27 t/m 275 (oneven), gedurende periode 01-03-2023 tot 01-05-2023;
- c.
Overwinningsplein 5 en 5-1 t/m 5-27, gedurende periode 01-03-2023 tot 01-05-2023;
- d.
M.K. Gandhiplein 1 t/m 103, gedurende periode 01-03-2023 tot 01-05-2023;
- e.
G. Meirstraat 2 t/m 80 (even), gedurende periode 01-03-2023 tot 01-05-2023.
- a.
Artikel 8 Werking vergunningen
-
1. Het college kan besluiten dat vergunningen als bedoeld in de artikelen 4 tot en met 7 voor een door hen te bepalen periode ook gelden voor (één van de) andere parkeergebieden.
Artikel 9 Huisartsen en verloskundigenvergunning
Een vergunning als bedoeld in artikel 5 lid 4 (Huisartsen- en verloskundigenvergunning) van de Parkeerverordening wordt op aanvraag verstrekt aan huisartsen en verloskundigen. De beroepsbeoefenaar dient zijn praktijk op een adres in de gemeente Groningen te voeren.
Artikel 10 Storingsdienstvergunning
Een vergunning als bedoeld in artikel 5 lid 5 (Storingsdienstvergunning) van de Parkeerverordening wordt op aanvraag verstrekt aan storingsmonteurs. De aanvraag moet vergezeld gaan van een schriftelijke verklaring van het bedrijf waarbij de aanvrager in dienst is. Uit deze schriftelijke verklaring moet blijken dat de onderhavige vergunning noodzakelijk is voor een goede uitoefening van het beroep.
Artikel 11 Schippersvergunning
-
1. Een vergunning als bedoeld in artikel 5 lid 6 (Schippersvergunning) van de Parkeerverordening wordt op aanvraag verstrekt aan:
- a.
schippers die werkzaam zijn in de beroepsvaart zoals omschreven in artikel 1 van de ‘Verordening openbaar vaarwater 2006’;
- b.
schippers van charterschepen zoals omschreven in artikel 1 van de ‘Verordening openbaar vaarwater 2006’.
- a.
-
2. Een schipper komt onder de volgende voorwaarden in aanmerking voor een vergunning:
- a.
aanvrager dient te beschikken over een postadres binnen de gemeente Groningen;
- b.
aanvrager dient te beschikken over een meetbrief;
- c.
aanvrager dient te zijn ingeschreven bij de Kamer van Koophandel.
- a.
-
3. De vergunning is geldig voor het parkeren aan of in: Eemskanaal noordzijde tussen Oosterhavenbrug en Balkgat, Eemskanaal zuidzijde, Oosterhaven en Schildersbuurt (uitsluitend die schippers die ligplaats innemen aan de Hoge der A).
Artikel 12 Bedrijvendagvergunning
-
1. Een dagparkeervergunning als bedoeld in artikel 5 lid 7 (Bedrijvendagvergunning) van de Parkeerverordening wordt op aanvraag verstrekt aan bedrijven en behoeve van werkzaamheden in de directe nabijheid van het werk/evenement moeten parkeren.
-
2. Er wordt onderscheid gemaakt in de dagparkeervergunning op basis van de desbetreffende zone waarin het motorvoertuig in de directe nabijheid van het werk/evenement geparkeerd moet worden.
- b.
Zone 1 en zone 2;
- c.
Zone 3 en zone 4.
- b.
Artikel 13 Aanbiedersvergunning
-
1. Een vergunning als bedoeld in artikel 5 lid 8 (Aanbiedersvergunning) van de Parkeerverordening wordt op aanvraag verstrekt aan een rechtspersoon die deelvoertuigen aanbiedt.
Artikel 14 Praktijkvergunning
-
1. Een vergunning als bedoeld in artikel 5 lid 9 (Praktijkvergunning) van de Parkeerverordening wordt op aanvraag verstrekt aan huisartsen en verloskundigen, tenzij er parkeermogelijkheden op eigen terrein aanwezig zijn.
-
2. Bij een gezamenlijke praktijk wordt slechts één vergunning verleend.
Artikel 15 Marktvergunning
-
1. Een vergunning als bedoeld in artikel 5 lid 10 (Marktvergunning) van de Parkeerverordening wordt op aanvraag verstrekt aan ambulante handelaren voor het parkeren van hun motorvoertuig op het daartoe aangewezen terrein aan de Hoendiepskade op de vermelde dag(en).
Artikel 16 Maatschappelijke parkeervergunning
-
1. Aan een maatschappelijk dienstverlener gevestigd in één van de parkeergebieden in de tweede, derde en vierde zone, wordt voor het desbetreffende parkeergebied op aanvraag een vergunning verleend als bedoeld in artikel 5 lid 11 (Maatschappelijke parkeervergunning) van de Parkeerverordening.
-
2. Een maatschappelijke parkeervergunning wordt uitsluitend verleend aan organisaties met de minimaal één van de volgende SBI-codes in het register van de Kamer van Koophandel:
- a.
32.99.1: Sociale werkvoorziening;
- b.
85.2: Primair en speciaal onderwijs (waaronder Primair en speciaal onderwijs, Basisonderwijs voor leerplichtigen, Speciaal basisonderwijs en Speciaal onderwijs in expertisecentra);
- c.
85.3: Voortgezet onderwijs (waaronder Algemeen vormend voortgezet onderwijs, Havo en vwo, Voorbereidend middelbaar beroepsonderwijs, Praktijkonderwijs en Brede scholengemeenschappen voor voortgezet onderwijs);
- d.
87: Verpleging, verzorging en begeleiding met overnachting;
- e.
88: Maatschappelijke dienstverlening zonder overnachting;
- f.
93.1 Sport;
- g.
94.911: Religieuze organisaties.
- a.
-
3. Een maatschappelijke parkeervergunning geeft het recht op het hieronder aangegeven aantal uur parkeren per kalenderweek van zondag 00:00 uur tot de volgende zondag 00:00 uur:
- a.
Parkeergebieden Hortusbuurt, Noorderplantsoenbuurt, Oranjebuurt, Schildersbuurt, Zeehelden- en Badstratenbuurt, Grunobuurt/Laanhuizen, Rivierenbuurt, Herewegbuurt, Meeuwen/Oosterpoort en Binnenstad-Oost: 40 parkeeruren;
- b.
Parkeergebieden Oosterparkbuurt, Korrewegbuurt, Professorenbuurt-Oost, De Hoogte en Kop van Oost: 38 parkeeruren;
- c.
Derde en vierde zone: 32 parkeeruren;
- d.
Parkeergebied De Linie: 41 parkeeruren.
- a.
-
4. Aan degene die een beroep of bedrijf uitoefent onder artikel 6 (Bedrijvenvergunning) lid 1 geldt dat er maximaal vijf bedrijven- en maatschappelijke parkeervergunningen in totaal worden verleend.
-
5. Degene die een beroep of bedrijf uitoefent komt niet in aanmerking voor een vergunning als bedoeld in dit artikel, indien dit bedrijf is gevestigd in het gebied of op het adres zoals beschreven is in artikel 4, lid 4 en artikel 5, lid 4.
-
6. Aan een maatschappelijke dienstverlener als bedoeld in het eerste lid worden op aanvraag extra vergunningen als bedoeld in dit artikel verleend, bovenop het maximum van vijf vergunningen, onder de volgende voorwaarden:
- a.
de aanvrager dient de noodzaak voor het verkrijgen van de extra vergunningen aan te tonen;
- b.
het aantal te verlenen vergunningen bedraagt niet meer dan 1/5 van het aantal werknemers dat aantoonbaar in dienst is en/of vrijwilligers van de in dat gebied gelegen vestiging;
- c.
bij het bepalen van het aantal te verlenen vergunningen wordt het aantal parkeerplaatsen waarover het bedrijf feitelijk beschikt of zou kunnen beschikken in mindering gebracht.
- a.
Artikel 17 Mantelzorgvergunning
-
1. Een vergunning als bedoeld in artikel 5 lid 13 (Mantelzorgvergunning) van de Parkeerverordening wordt op aanvraag verstrekt aan een bewoner die ingeschreven staat in één van de parkeergebieden in de tweede, derde of vierde zone, en die mantelzorg ontvangt.
-
2. Om in aanmerking te komen voor een mantelzorgvergunning dient voldaan te worden aan de volgende voorwaarden:
- a.
De aanvrager ontvangt mantelzorg;
- b.
De aanvrager dient te verklaren mantelzorg te ontvangen door middel van een door de gemeente beschikbaar gesteld formulier;
- c.
De verleners van mantelzorg wonen in een ander parkeergebied dan de aanvrager of in een andere gemeente.
- a.
-
3. Een mantelzorgvergunning wordt uitgegeven met een startsaldo van 600 parkeeruren. De vergunningshouder kan maximaal 400 parkeeruren bijkopen per kalenderjaar. Dat betekent dat een vergunninghouder per kalenderjaar maximaal 1000 parkeeruren ter beschikking kan hebben.
-
4. Een mantelzorgvergunning geeft nooit het recht om te parkeren op een belanghebbendenplaats.
-
5. Er wordt maximaal één mantelzorgvergunning per adres per kalenderjaar verstrekt, tenzij de vorige vergunninghouder niet langer woonachtig is op het woonadres.
-
6. Bij de aanvraag van de mantelzorgvergunning kunnen maximaal 3 kentekens, behorende bij de mantelzorgers, opgegeven worden. Alleen deze kentekens kunnen bij het parkeren aangemeld worden op de vergunning.
-
7. Elk kalenderjaar dient de aanvrager te voldoen aan voorwaarden van de mantelzorgvergunning.
-
8. Bewoners van een woonadres of gebied als bedoeld in artikel 7 lid 8 komen niet in aanmerking voor een vergunning als bedoeld in dit artikel.
Artikel 18
Artikel 19
HOOFDSTUK III
Artikel 20 Toepassingsgebied
Dit hoofdstuk is van toepassing op de in het centrum van Haren gelegen parkeergebieden: Haren Centrum en Haren Schil, zoals weergegeven in overzichtskaarten als onderdeel van de Verordening op de heffing en invordering van parkeerbelastingen.
Artikel 21 Vergunningen
-
1. In het gebied als bedoeld in het vorige artikel kunnen de volgende vergunningen worden verleend:
- a.
bewonersvergunning als bedoeld in artikel 5, lid 1 van de Parkeerverordening
- b.
bedrijvenvergunning als bedoeld in artikel 5, lid 2 van de Parkeerverordening
- a.
-
2. Vergunningen als bedoeld in dit artikel zijn niet geldig in/aan de Voorhorst.
Artikel 22 Overige vergunningen
-
1. Naast de in artikel 20 genoemde vergunningen kan tevens worden verstrekt:
- a.
een dagvergunning voor het parkeren in het parkeergebied Haren Centrum;
- b.
een dagvergunning voor het parkeren in het parkeergebied Haren Schil;
- c.
een dagvergunning voor het parkeren in een voetgangersgebied van de parkeergebieden Haren Centrum en Haren Schil;
- d.
een dagvergunning voor in de geldende parkeerverbodszone in het parkeergebied Haren Centrum.
- a.
-
2. Vergunningen als bedoeld in het vorige lid worden uitsluitend verstrekt ten behoeve van de uitvoering van werkzaamheden, waarbij het voertuig waarvoor de vergunning geldt in de onmiddellijke nabijheid van het uit te voeren werk moet worden gestald.
-
3. Een vergunning als bedoeld in het eerste lid, kan worden geweigerd indien het parkeren van het voertuig waarvoor een vergunning wordt gevraagd gevaar of hinder voor de onmiddellijke omgeving kan opleveren.
HOOFDSTUK IV
Artikel 23 Intrekken oude regeling
De ‘Nadere Regels op de Parkeerverordening gemeente Groningen 2019’ worden ingetrokken op de dag dat de ‘Nadere Regels op de Parkeerverordening gemeente Groningen 2025’ in werking treden.
Artikel 24 Overgangsbepaling
Vergunningen die zijn verleend voor de inwerkingtreding van deze regeling worden geacht te zijn verleend krachtens deze regeling.
Artikel 25 Inwerkingtreding
Deze regeling treedt in werking op de dag dat de ‘Parkeerverordening gemeente Groningen 2025’ in werking is getreden. Deze inwerkintreding geschiedt met dien verstande dat de navolgende onderdelen in deze regeling op een latere datum in werking treden:
- 1.
De laadvergunning zoals bedoeld in artikel 18 per 1 april 2025;
- 2.
De gedeelde parkeervergunning zoals bedoeld in artikel 19 per 1 juni 2025.
Artikel 26 Citeertitel
Deze regeling kan worden aangehaald als ‘Nadere Regels op de Parkeerverordening gemeente Groningen 2025’.
Ondertekening
Aldus besloten in de collegevergadering van 12 november 2024.
Burgemeester,
Mirjam van 't Veld
Secretaris,
Christien Bronda
Ziet u een fout in deze regeling?
Bent u van mening dat de inhoud niet juist is? Neem dan contact op met de organisatie die de regelgeving heeft gepubliceerd. Deze organisatie is namelijk zelf verantwoordelijk voor de inhoud van de regelgeving. De naam van de organisatie ziet u bovenaan de regelgeving. De contactgegevens van de organisatie kunt u hier opzoeken: organisaties.overheid.nl.
Werkt de website of een link niet goed? Stuur dan een e-mail naar regelgeving@overheid.nl