Permanente link
Naar de actuele versie van de regeling
http://lokaleregelgeving.overheid.nl/CVDR731506
Naar de door u bekeken versie
http://lokaleregelgeving.overheid.nl/CVDR731506/1
Beleidsregels uitvoering RooO gemeente Stichtse Vecht 2024
Geldend van 01-01-2025 t/m heden
Intitulé
Beleidsregels uitvoering RooO gemeente Stichtse Vecht 2024Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Stichtse Vecht ;
gelet
- -
op de wijzigingen van de Regeling opvang ontheemden Oekraïne (RooO), de invoering van de Tijdelijk Wet opvang ontheemden Oekraïne en de Bekostigingsregeling opvang ontheemden Oekraïne (BooO) vanuit de Rijksoverheid die ervoor zorgen dat volwassenen Oekraïense ontheemden met eigen inkomsten een eigen bijdrage betalen als zij gebruik maken van de gemeentelijke opvang,
- -
gelet op artikel 160, lid 1, sub a, van de Gemeentewet en
- -
artikel 4:81 van de Algemene wet bestuursrecht,
overwegende dat:
- -
het wenselijk is om beleidsregels vast te stellen over de uitleg van de voornoemde wettelijke voorschriften;
besluit vast te stellen de Beleidsregels uitvoering RooO gemeente Stichtse Vecht 2024
b e s l u i t
Artikel 1 Begripsbepalingen
-
1. Alle begrippen die in deze beleidsregels worden gebruikt en die niet nader worden omschreven hebben dezelfde betekenis als in de RooO.
-
2. In deze beleidsregels wordt verstaan onder:
- a.
college: het college van burgemeester en wethouders van Stichtse Vecht;
- b.
gemeente: de gemeente Stichtse Vecht;
- c.
leefgeld: de financiële toelage zoals bedoeld in de RooO;
- d.
eigen bijdrage: de vergoeding in de kosten van de opvang zoals bedoeld in de RooO;
- e.
gezin: zoals bedoeld in Artikel 3 in de Participatiewet.
- a.
Artikel 2 Doelgroep en voorwaarden leefgeld
Ontheemden die als gevolg van de oorlog met Rusland zijn ontheemd en/of gevlucht en op grond van de RooO in aanmerking komen voor leefgeld mits is voldaan aan de volgende voorwaarden:
- 1.
De ontheemde verblijft in een Gemeentelijke Opvang (GOO) of Particuliere Opvang (POO)
- 2.
De GOO en POO moeten zich bevinden op grondgebied van de gemeente.
- 3.
De ontheemde moet zijn ingeschreven in de BRP van de gemeente.
Artikel 3 Doelgroep en voorwaarden eigen bijdrage
-
1. Met ingang van 1 juli 2024 bestaat er een wettelijke verplichting tot het betalen van een bijdrage voor gas, water en elektra voor de opvang in een gemeentelijke opvanglocatie (GOO).
-
2. Met ingang van 1 januari 2024 zijn de ontheemden die verblijven in de gemeentelijke opvanglocaties binnen de gemeente Stichtse Vecht bijdrage plichtig.
-
3. De eigen bijdrage geldt voor de volgende ontheemden:
- a.
Ontheemden met inkomsten uit arbeid, in binnen- of buitenland. Meerderjarige kinderen worden gezien als aparte meerderjarige ontheemden;
- b.
Ontheemden die een loondervingsuitkering (de Werkloosheidswet, de ziektewet, De wet werk en inkomen naar arbeidsvermogen, de wet op de arbeidsongeschiktheidsverzekering en de wet arbeidsongeschiktheidsverzekering zelfstandigen, alsmede een uitkering of inkomstenvoorziening op grond van de wet arbeidsongeschiktheidsvoorziening jonggehandicapten, op grond van hoofdstuk 3, afdeling 2, paragraaf 1, van de wet arbeid en zorg aan de werk- nemer of gelijkgestelde, bedoeld in artikel 3:6, eerste lid, van die wet, de wet arbeidsongeschiktheidsvoorziening voor militairen en de wet inkomensvoorziening oudere werklozen) of toeslag op grond van de toeslagenwet ontvangen.
- c.
Ontheemden die de afgelopen maand een gezamenlijke huishouding voeren zoals bedoeld in artikel 3 van de participatiewet.
- a.
-
4. Voor het inkomen zoals bedoeld onder a en b van het vorige lid geldt een inkomensgrens voor de eigen bijdrage. Na het innen van de eigen bijdrage houdt een ontheemde tenminste een inkomen over dat gelijk is aan de norm (leefgeld x 115%) + eigen bijdrage. Als het inkomen door het heffen van de eigen bijdrage onder deze norm uitkomt is er geen eigen bijdrage verplichting.
Artikel 4 Hoogte van het leefgeld en eigen bijdrage
-
1. De hoogte van het leefgeld dat ontheemden ontvangen volgt de bedragen in artikel 10 van de RooO.
-
2. Er wordt geen leefgeld met terugwerkende kracht toegekend.
-
3. Het leefgeld wordt uitgekeerd nadat een ontheemde aan zijn meldingsplicht heeft voldaan.
-
4. De hoogte van de eigen bijdrage die ontheemden met inkomen, zoals bedoeld onder artikel 3, lid a en b, moeten betalen, volgt de bedragen in artikel 8 van de RooO.
Artikel 5 Beëindigen leefgeld
-
1. Het college beëindigt de verstrekking van het leefgeld voor het gezin, indien:
- a.
de opvang van de ontheemde beëindigd wordt omdat opvang (of onderdak) elders is voorzien,
- b.
de ontheemde de opvang definitief verlaat en niet in een andere opvangvoorziening binnen dezelfde gemeente verblijft of gedurende een periode van 28 dagen niet in de opvang is verschenen zonder de burgermeester hiervan op de hoogte te stellen.
- c.
als de gemeente niet kan vaststellen dat iemand nog woonachtig is op het bij de gemeente bekende opvangadres, bijvoorbeeld doordat de ontheemde niet op uitnodigingen en brieven betreffende het leefgeld reageert.
- a.
-
2. Het college beëindigt het leefgeld van het gehele gezin, indien de ontheemde inkomsten uit arbeid heeft en zulks blijkt uit de door de ontheemde opgegeven informatie over zijn inkomsten uit arbeid. Hierbij geldt de eerste dag van de daaropvolgende maand als peildatum.
-
3. Voor lid 1 geldt de eerste dag waarop de ontheemde niet meer in de opvang verblijft als peildatum, tenzij de verstrekking voor die maand al uitbetaald is, dan geldt de eerste dag van de daaropvolgende maand.
-
4. Voor lid 2 geldt de eerste dag van de daaropvolgende maand als peildatum.
Artikel 6 Terugvorderen leefgeld
-
1. Het college vordert het leefgeld in ieder geval terug indien aan een ontheemde ten onrechte of tot een te hoog bedrag leefgeld is verstrekt vanwege inkomsten uit arbeid over dezelfde periode.
-
2. Het college kan tevens het leefgeld terugvorderen indien uit onderzoek is gebleken dat aan een ontheemde ten onrechte of tot een te hoog bedrag leefgeld is verstrekt anders dan op grond van inkomsten uit arbeid.
-
3. Het college vordert niet meer terug dan er is verstrekt.
Artikel 7 Buitengewone kosten leefgeld
-
1. Het college verstrekt een vergoeding voor buitengewone kosten die een ontheemde heeft gemaakt, mits voldaan is aan het bepaalde in artikel 11 van de RooO.
-
2. Onder buitengewone kosten wordt in ieder geval verstaan:
- a.
reiskosten voor een verblijfsrechtelijke procedure 1 ;
- b.
noodzakelijke medische kosten, tenzij de zorgverzekeraar deze kosten vergoedt.
- a.
Artikel 8 Inkomen leefgeld
-
1. Onder inkomen wordt in ieder geval verstaan:
- a.
inkomen uit arbeid;
- b.
inkomen uit zelfstandig bedrijf of beroep.
- a.
-
2. Voor de hoogte van het inkomen wordt uitgegaan van het netto inkomen uit werk per maand. Indien het exacte netto inkomen niet bekend is, maakt het college hiervan een inschatting. Vakantiegeld of eventuele eindejaarsuitkeringen worden niet meegerekend. De ontheemde moet informatie opgeven over zijn inkomsten uit arbeid.
Artikel 9 Uitbetaling leefgeld
-
1. Het college keert het leefgeld uit via een Nederlandse betaalrekening op de eerste werkdag van de maand.
-
2. De financiële toelage voor een ontheemde jonger dan 18 jaar, die een kind is van, of verzorgd wordt door, een of meer in de desbetreffende opvangvoorziening verblijvende ontheemden wordt uitbetaald aan één van die ontheemden.
-
3. Aan een ontheemde die overeenkomstig Regeling Medische zorg Oekraïense Ontheemden (RMO), verblijft in een instelling voor langdurige zorg die niet een gemeentelijke opvang is, verstrekt het college het bedrag voor kleding en andere persoonlijke uitgaven.
Artikel 10 Vergoeding voor werkzaamheden in en rondom gemeentelijke opvangvoorziening
-
1. Een ontheemde kan door het college nader aan te wijzen werkzaamheden verrichten in en rondom de gemeentelijke opvangvoorziening, voor de uitvoering waarvan een vergoeding kan worden gegeven.
-
2. Het college zorgt voor een evenredige verdeling van het aanbod van werkzaamheden als bedoeld in het eerste lid, over de in de opvangvoorziening verblijvende ontheemden die daarvoor in aanmerking wensen te komen.
-
3. De vergoeding die een ontheemde ontvangt voor het verrichten van werkzaamheden als bedoeld in het eerste lid, volgt het bedrag zoals benoemd in artikel 11a van de RooO.
-
4. Artikel 4 is niet van toepassing op de situatie.
Artikel 11 Innen van de eigen bijdrage
-
1. De ontheemde betaalt de eigen bijdrage maandelijks met ingang van de eerste werkdag van de maand.
-
2. De gemeente faciliteert automatische incasso.
-
3. Wordt de eigen bijdrage niet betaald, dan kunnen invorderingskosten in rekening worden gebracht.
-
4. Wordt de eigen bijdrage structureel niet betaald, dan behoud het college zich het recht voor om maatregelen te treffen.
-
5. De eigen bijdrage wordt niet met terugwerkende kracht tussen 1 juli 2024 en 1 januari 2025 geïnd.
-
6. De eigen bijdrage wordt met terugwerkende kracht geïnd wanneer een ontheemde de eigen bijdrage had moeten betalen maar dit niet heeft gedaan, vanaf het moment dat de ontheemde inkomsten ontving zoals omschreven in artikel 3, lid 3, sub a en b.
Artikel 12 Onevenredig nadeel
-
1. Indien na aftrek van de eigen bijdrage blijkt dat de ontheemde een besteedbaar inkomen heeft dat lager is dan de norm als bedoeld in artikel 3, lid 4, kan er sprake zijn van onevenredig nadeel.
-
2. De ontheemde dient zelf een zienswijze van onevenredig nadeel in, waarna de gemeente onderzoekt of er sprake is van onevenredig nadeel.
Artikel 13 Inlichtingenplicht
-
1. De ontheemden die onder de doelgroep van artikel 2 en 3 vallen hebben een inlichtingenplicht over de gezinssamenstelling en inkomsten.
-
2. De gemeente zal, zodra het wettelijk mogelijk is, Suwinet raadplegen om de financiële situatie van ontheemde Oekraïners in te zien en te beoordelen of ze bijdrage plichtig zijn.
Artikel 14 Inwerkingtreding
-
1. De beleidsregels treden in werking per 1 januari 2025
Artikel 15 Citeertitel
-
1. Deze beleidsregels worden aangehaald als: Beleidsregels uitvoering RooO gemeente Stichtse Vecht 2024
Ondertekening
Aldus vastgesteld door burgemeester en wethouders van de Gemeente Stichtse Vecht op 10 december 2024.
drs. A.J.H.T.H. Reinders
burgemeester
drs. R.C.L. Heijdra
gemeentesecretaris/algemeen directeur
Noot
1De hoogte van de vergoeding is gelijk aan de werkelijke reiskosten op basis van het tarief van het Openbaar Vervoer, dan wel bij eigen vervoer tegen een kilometervergoeding per kilometer conform de richtlijnen van de Belastingdienst. Bij de bepaling van de hoogte van de vergoeding wordt uitgegaan van de kortste route overeenkomstig de ANWB routeplanner
Ziet u een fout in deze regeling?
Bent u van mening dat de inhoud niet juist is? Neem dan contact op met de organisatie die de regelgeving heeft gepubliceerd. Deze organisatie is namelijk zelf verantwoordelijk voor de inhoud van de regelgeving. De naam van de organisatie ziet u bovenaan de regelgeving. De contactgegevens van de organisatie kunt u hier opzoeken: organisaties.overheid.nl.
Werkt de website of een link niet goed? Stuur dan een e-mail naar regelgeving@overheid.nl