Permanente link
Naar de actuele versie van de regeling
http://lokaleregelgeving.overheid.nl/CVDR731050
Naar de door u bekeken versie
http://lokaleregelgeving.overheid.nl/CVDR731050/1
Regeling mandaat, volmacht en machtiging Veiligheidsregio Brabant-Noord 2025
Geldend van 01-01-2025 t/m heden
Intitulé
Regeling mandaat, volmacht en machtiging Veiligheidsregio Brabant-Noord 2025Het Dagelijks Bestuur van Veiligheidsregio Brabant-Noord, respectievelijk de voorzitter van Veiligheidsregio Brabant-Noord, ieder voor zover het zijn bevoegdheden betreft;
gelet op:
- •
afdeling 10.1.1. van de Algemene wet bestuursrecht;
- •
artikel 33 tot en met artikel 33d van de Wet gemeenschappelijke regelingen;
- •
de Gemeenschappelijke Regeling Veiligheidsregio Brabant-Noord;
- •
artikel 17 van het Organisatiebesluit Veiligheidsregio Brabant-Noord;
besluit:
de volgende regeling vast te stellen:
Regeling mandaat, volmacht en machtiging Veiligheidsregio Brabant-Noord 2025
Hoofdstuk I: Algemene bepalingen
Artikel 1 Begripsbepalingen
In deze regeling wordt verstaan onder:
-
a. Veiligheidsregio: de veiligheidsregio, bedoeld in de Gemeenschappelijke Regeling Veiligheidsregio Brabant-Noord.
-
b. Directeur VR: de algemeen directeur, tevens Regionaal Commandant en secretaris van het bestuur Veiligheidsregio Brabant-Noord.
-
c. DPG: de Directeur Publieke Gezondheid bedoeld in artikel 14, derde lid, van de Wet publieke gezondheid jo. artikel 32 van de Wet veiligheidsregio's.
-
d. Mandaat: de bevoegdheid om in naam van een bestuursorgaan besluiten te nemen, bedoeld in afdeling 10.1.1. van de Algemene wet bestuursrecht.
-
e. Volmacht: de bevoegdheid om namens een bestuursorgaan privaatrechtelijke rechtshandelingen te verrichten.
-
f. Machtiging: de bevoegdheid om namens een bestuursorgaan feitelijke handelingen te verrichten, geen besluiten of privaatrechtelijke rechtshandelingen zijnde.
-
g. Mandaatgever: het Dagelijks Bestuur.
-
h. Gemandateerde: degene aan wie het mandaat wordt verleend.
-
i. Mandaatregister Veiligheidsregio: het bij deze regeling horende overzicht van de aan de directeur VR in mandaat opgedragen bevoegdheden, dat als bijlage bij deze regeling is gevoegd.
Artikel 2 Mandaat
-
1. Aan de directeur VR wordt mandaat verleend voor de bevoegdheden die zijn genoemd in het bij deze regeling behorende Mandaatregister Veiligheidsregio Brabant-Noord.
-
2. Mandaatgever verleent aan de directeur VR alle overige bevoegdheden, die niet zijn opgenomen in Mandaatregister Veiligheidsregio Brabant-Noord, alleen indien en voor zover dit noodzakelijk is ter uitvoering van de taken en bevoegdheden die in de Gemeenschappelijke Regeling Veiligheidsregio Brabant-Noord bij mandaatgever zijn belegd.
-
3. De voorzitter van Veiligheidsregio Brabant-Noord verleent ingevolge artikel 6.1, lid 5 en 6, van de Gemeenschappelijke Regeling Veiligheidsregio Brabant-Noord aan de directeur VR de bevoegdheid de Veiligheidsregio te vertegenwoordigen in rechtsgedingen en bij alle buitengerechtelijke rechtshandelingen.
-
4. De mandaatgever kan ingevolge artikel 10:7 Algemene wet bestuursrecht te allen tijde besluiten de gemandateerde bevoegdheid zelf uit te oefenen.
-
5. Aan de directeur VR wordt de bevoegdheid verleend om binnen het kader van een vastgestelde begroting te beschikken over de budgetten die door het Algemeen Bestuur van Veiligheidsregio Brabant-Noord beschikbaar zijn gesteld.
Artikel 3 Reikwijdte mandaat
Mandaat geldt in de ruimste zin van het woord, waardoor hieronder ook wordt begrepen:
-
a. het nemen van positieve en negatieve besluiten;
-
b. het nemen van voorbereidingsbesluiten en het verrichten van voorbereidingshandelingen;
-
c. het verdagen en/of uitstellen;
-
d. het voeren van correspondentie;
-
e. het stellen van nadere voorwaarden;
-
f. het bekend maken en toezenden van besluiten overeenkomstig wettelijke regels.
Artikel 4 Grenzen mandaat
-
1. De bevoegdheid om beslissingen in mandaat te nemen omvat niet het nemen van beslissingen:
- a.
die afwijken van bestuurlijk vastgesteld beleid en/of ingenomen standpunten;
- b.
die in strijd zijn met het Treasurystatuut en de Financiële verordening;
- c.
waarbij het inwinnen van advies van derden verplicht is en dit advies en het standpunt van gemandateerde niet op elkaar aansluiten, of niet tot dezelfde conclusie leiden;
- d.
op bezwaarschriften naar aanleiding van besluiten die door gemandateerde in mandaat genomen zijn;
- e.
waarbij de persoon, de functie of enig ander belang van gemandateerde in het geding is;
- f.
die leiden tot nieuw beleid of die genoemd zijn in artikel 10:3, tweede lid, van de Algemene wet bestuursrecht.
- a.
-
2. Bij besluiten aangaande onderwerpen, die bestuurlijk gevoelig zijn, pleegt de gemandateerde vooraf overleg met de betrokken themahouder, portefeuillehouder of de voorzitter van het Dagelijks Bestuur. Betrokkene beslist of het betreffende besluit in mandaat genomen kan worden of dat dit moet worden voorgelegd aan het Dagelijks Bestuur.
-
3. Bij de uitoefening van gemandateerde bevoegdheden wordt het daaromtrent gestelde bij of krachtens wetten, besluiten, verordeningen, regelingen, aanwijzingen, richtlijnen en kaders, hoe ook genaamd, van Europese, Rijks-, provinciale en gemeentelijke wetgevers, enig ander bestuursorgaan of vastgesteld binnen Veiligheidsregio Brabant-Noord in acht genomen.
Artikel 5 Ondermandaat
-
1. De directeur VR kan ter uitoefening van aan hem in mandaat verleende bevoegdheden, ondermandaat verlenen, voor zover dit noodzakelijk is ter uitoefening van de functie van ondergemandateerde en onder toepassing van de in deze regeling genoemde voorwaarden.
-
2. De directeur VR kan tevens ondermandaat verlenen aan de DPG en aan de coördinerend gemeentesecretaris.
-
3. De directeur VR kan nadere instructies geven voor het uitoefenen van specifieke ondergemandateerde bevoegdheden.
-
4. In het besluit tot het verlenen van ondermandaat kan tevens worden bepaald dat de ondergemandateerde schriftelijk verder ondermandaat kan verlenen.
-
5. Naast het nemen van besluiten is ondergemandateerde tevens bevoegd tot het afdoen, voeren en ondertekenen van algemene correspondentie ter voorbereiding en afwikkeling van gemandateerde bevoegdheden en ter verkrijging dan wel ter uitwisseling van feitelijke routinematige informatie.
Hoofdstuk II: Specifieke bepalingen
Artikel 6 GHOR-taken
-
1. Het Dagelijks Bestuur van Veiligheidsregio Brabant-Noord verleent de GGD Hart voor Brabant toestemming om uitvoering te geven aan de aan haar overgedragen GHOR-taken in overeenstemming met de door het bestuur van de GGD Hart voor Brabant vastgestelde regelingen.
Artikel 7 Bedrijfsbrandweer
-
1. Het Dagelijks Bestuur van Veiligheidsregio Brabant-Noord verleent mandaat aan de directeur VR om beslissingen te nemen omtrent het wel of niet aanwijzen van inrichtingen als bedrijfsbrandweerplichtig als bedoeld in artikel 31 van de Wet Veiligheidsregio’s.
-
2. Directeur VR informeert tenminste de burgemeester van de gemeente waarin een inrichting gevestigd is, over een besluit als bedoeld in het eerste lid.
-
3. Directeur VR is bevoegd ten aanzien van de in het eerste lid bedoelde besluiten (verder) ondermandaat te verlenen zoals bedoeld in artikel 5.
Artikel 8 Handhaving
-
1. Het Dagelijks Bestuur van Veiligheidsregio Brabant-Noord verleent mandaat aan de directeur VR om beslissingen te nemen omtrent oplegging van een last onder bestuursdwang als bedoeld in artikel 63 van de Wet Veiligheidsregio’s.
-
2. Directeur VR informeert tenminste de burgemeester van de gemeente waarin een inrichting gevestigd is, over een besluit als bedoeld in het eerste lid.
-
3. Directeur VR is bevoegd ten aanzien van de in het eerste lid bedoelde besluiten (verder) ondermandaat te verlenen zoals bedoeld in artikel 5.
Artikel 9 Besluiten ten aanzien van personeel
-
1. Het Dagelijks Bestuur verleent aan de directeur VR met inachtneming van de in deze regeling opgenomen bepalingen de bevoegdheid om in naam van het Dagelijks Bestuur alle besluiten te nemen ten aanzien van het tot Veiligheidsregio Brabant-Noord behorende personeel.
-
2. Tot de in het eerste lid genoemde bevoegdheden behoort niet:
- a.
het toepassen van in regelingen en verordeningen opgenomen hardheidsclausules;
- b.
het stellen van regelingen waarover overeenstemming moet worden bereikt in het Georganiseerd Overleg;
- c.
het nemen van besluiten op bezwaarschriften met betrekking tot personeelsbesluiten welke op basis van deze regeling genomen zijn door de directeur VR;
- d.
het in dienst nemen, benoemen, schorsen en ontslaan van de directeur Veiligheidsregio, de regionaal commandant brandweer en de secretaris van het bestuur.
- a.
-
3. Directeur VR is bevoegd ten aanzien van de in het eerste lid bedoelde besluiten (verder) ondermandaat te verlenen zoals bedoeld in artikel 5.
Artikel 10 Archief- en informatiebeheer
-
1. Mandaatgever verleent aan de directeur VR met inachtneming van de in deze regeling opgenomen bepalingen de bevoegdheid om in naam van het Dagelijks Bestuur de volgende besluiten te nemen ten aanzien van het archief- en informatiebeheer:
- a.
het ondertekenen van de lijst van de te vernietigen documenten;
- b.
het ondertekenen van de verklaring van vervanging;
- c.
het ondertekenen van de verklaring van vervreemding;
- d.
het ondertekenen van de verklaring van migratie / conversie.
- a.
-
2. Directeur VR is bevoegd ten aanzien van de in het eerste lid bedoelde besluiten (verder) ondermandaat te verlenen zoals bedoeld in artikel 5.
Artikel 11 Stekkermandaat
-
1. De directeur VR is in urgente en dringende situaties bevoegd om die handelingen te verrichten en besluiten te nemen die nodig zijn om een verstoring van de bedrijfsvoering te voorkomen, te beperken of op te lossen.
-
2. Directeur VR is bevoegd ten aanzien van de in het eerste lid bedoelde besluiten (verder) ondermandaat te verlenen zoals bedoeld in artikel 5.
Artikel 12 Operationeel deel rampbestrijdingsplan
-
1. De directeur VR is bevoegd wijzigingen door te voeren in het operationele deel van rampbestrijdingsplannen.
-
2. Directeur VR is bevoegd ten aanzien van de in het eerste lid bedoelde besluiten (verder) ondermandaat te verlenen zoals bedoeld in artikel 5.
Artikel 13 Aanwijzen regionaal operationeel leider
-
1. De directeur VR is bevoegd een regionaal operationeel leider aan te wijzen.
-
2. Directeur VR is bevoegd ten aanzien van de in het eerste lid bedoelde besluiten (verder) ondermandaat te verlenen zoals bedoeld in artikel 5.
Artikel 14 Vervanging
-
1. De door de directeur VR aangewezen plaatsvervanger beschikt over de in deze regeling geregelde bevoegdheden van de directeur VR, tenzij bij de plaatsvervanging anders is bepaald.
-
2. De door de directeur VR aangewezen plaatsvervanger beschikt over de in deze regeling geregelde bevoegdheden van de secretaris van het bestuur, tenzij bij de plaatsvervanging anders is bepaald.
Artikel 15 Volmacht en machtiging
Voor de toepassing van deze regeling wordt met mandaat gelijkgesteld de verlening van volmacht of machtiging.
Artikel 16 Slotbepalingen
-
1. Deze mandaatregeling treedt in werking op 1 januari 2025 en geldt voor onbepaalde tijd.
-
2. Met het van kracht worden van deze regeling worden ingetrokken:
- a.
Algemeen mandaat- volmacht- en machtigingsbesluit Brandweer Brabant-Noord;
- b.
Bevoegdhedenoverzicht Brandweer Brabant-Noord.
- a.
Artikel 17 Citeertitel
Deze regeling kan worden aangehaald onder de naam ‘Regeling mandaat, volmacht en machtiging Veiligheidsregio Brabant-Noord’.
Ondertekening
Aldus vastgesteld in de vergadering van het Dagelijks Bestuur voornoemd,
d.d. 28 november 2024,
Ondertekening
Drs. J.M.L.N. Mikkers, voorzitter
Drs. M.J.H. van Schaijk, secretaris
Bijlage: Mandaatregister Veiligheidsregio Brabant-Noord
Nr. |
Mandaterend orgaan |
Gemandateerde bevoegdheden binnen de kaders van artikel 3 en 4 van de Regeling mandaat, volmacht en machtiging Veiligheidsregio Brabant-Noord |
1 |
Dagelijks Bestuur |
Het verrichten van publiekrechtelijke rechtshandelingen met inhoudelijke en/of financiële consequenties. |
2 |
Dagelijks Bestuur |
Besluiten tot het verrichten van privaatrechtelijke rechtshandelingen met inhoudelijke en/of financiële consequenties. Uitgezonderd zijn besluiten tot het oprichten van of deelnemen in stichtingen, maatschappen, vennootschappen en coöperatieve en andere verenigingen, dan wel het ontbinden daarvan of het beëindigen van deelneming daaraan. Ondermandaat voor het aangaan van financiële consequenties is slechts toegestaan binnen de vastgelegde normen. Ondermandaat is niet toegestaan voor: 1. Het verstrekken van leningen; 2. De verlenging van garanties en borgstellingen. |
3 |
Dagelijks Bestuur |
Het namens het openbaar lichaam, het Dagelijks Bestuur of het Algemeen Bestuur besluiten om rechtsgedingen, bezwaarprocedures of administratief beroepsprocedures te voeren of handelingen ter voorbereiding daarop te verrichten, alsmede het voeren daarvan. |
4 |
Dagelijks Bestuur |
Het nemen van alle conservatoire maatregelen en doen wat nodig is ter voorkoming van verjaring of verlies van recht of bezit. |
5 |
Dagelijks Bestuur |
Het toekennen van budgetten als uitwerking van de vastgestelde programmabegroting. |
6 |
Dagelijks Bestuur |
Het voorzitten van het technisch beraad ter voorbereiding op het GO en het (mede) vertegenwoordigen van het Dagelijks Bestuur in het GO. |
7 |
Dagelijks Bestuur |
Het nemen van rechtspositionele beslissingen en aangaan van personele verplichtingen en bijbehorende financiële consequenties. |
8 |
Dagelijks Bestuur |
Het adviseren van gemeenten en andere partijen ter uitvoering van de taken van de Veiligheidsregio bij of krachtens de wet en de Gemeenschappelijke Regeling Veiligheidsregio Brabant-Noord. |
9 |
Dagelijks Bestuur |
Feitelijke handelingen. |
10 |
Voorzitter |
Het in en buiten rechte vertegenwoordigen van de Veiligheidsregio of haar bestuur indien de gemandateerde mandaat heeft om te beslissen tot het verrichten van de bijbehorende rechtshandelingen of aangaan van de daaraan voorafgaande verplichting. |
Ziet u een fout in deze regeling?
Bent u van mening dat de inhoud niet juist is? Neem dan contact op met de organisatie die de regelgeving heeft gepubliceerd. Deze organisatie is namelijk zelf verantwoordelijk voor de inhoud van de regelgeving. De naam van de organisatie ziet u bovenaan de regelgeving. De contactgegevens van de organisatie kunt u hier opzoeken: organisaties.overheid.nl.
Werkt de website of een link niet goed? Stuur dan een e-mail naar regelgeving@overheid.nl