Permanente link
Naar de actuele versie van de regeling
http://lokaleregelgeving.overheid.nl/CVDR730474
Naar de door u bekeken versie
http://lokaleregelgeving.overheid.nl/CVDR730474/1
VERORDENING COMMISSIE NAAMGEVING OPENBARE RUIMTE ASSEN 2013
Geldend van 01-01-2013 t/m heden
Intitulé
VERORDENING COMMISSIE NAAMGEVING OPENBARE RUIMTE ASSEN 2013Gelet op het bepaalde in artikel 84 van de Gemeentewet
Artikel 1 Begripsbepaling
Deze verordening verstaat onder:
- a.
Assen: de gemeente Assen.
- b.
ambtelijk lid: de persoon in dienst van Assen die beschikt over deskundigheid over naamgeving van openbare ruimte.
- c.
college: het college van burgemeester en wethouders van Assen.
- d.
commissie: commissie naamgeving openbare ruimte.
- e.
secretaris: de persoon die de directie aan een commissie ter beschikking stelt ter uitvoering van de taken en bevoegdheden die uit deze verordening voortvloeien.
Artikel 2 Instelling
Er is een commissie naamgeving openbare ruimte.
Artikel 3 Taak
De commissie adviseert het college gevraagd en ongevraagd over:
- a.
het vaststellen van grenzen van woonplaatsen en het daaraan toekennen van namen;
- b.
het verdelen van woonplaatsen in wijken en buurten zonodig aangevuld met letters en nummers;
- c.
het toekennen van namen aan delen van de openbare ruimte; en
- d.
het zonodig toekennen van namen aan gemeentelijke gebouwen en bouwwerken.
Artikel 4 Samenstelling en benoeming
- 1.
De commissie bestaat uit:
- a.
de voorzitter;
- b.
de plaatsvervangend voorzitter;
- c.
één lid; en
- d.
één ambtelijk lid.
- a.
- 2.
De in het eerste lid onder sub a, b en c genoemde leden van de commissie kunnen geen deel uitmaken van of werkzaam zijn onder de verantwoordelijkheid van een bestuursorgaan van de gemeente.
- 3.
Bij afwezigheid van de voorzitter treedt de plaatsvervanger in zijn plaats en oefent de bevoegdheden van de voorzitter uit.
- 4.
Het college benoemt de in het eerste lid onder a, b en c genoemde leden voor een periode van zes jaar en kan hen eenmaal herbenoemen.
- 5.
De in het eerste lid onder sub a, b en c leden kunnen tussentijds aftreden. Bij eentussentijds aftreden van een lid benoemt het college voor het restant van de zittingsduur een opvolger. Een aftredend lid blijft zijn functie vervullen totdat in zijn opvolging is voorzien.
- 6.
In afwijking van het vierde lid benoemt het college met ingang van 1 januari 2013 een van deze leden voor drie jaar.
- 7.
Het college benoemt en ontslaat het ambtelijk lid.
Artikel 5 Werkwijze
- 1.
De commissie vergadert op verzoek van de voorzitter of op verzoek van tenminste twee leden.
- 2.
De secretaris maakt in overleg met de voorzitter de agenda voor de vergadering van de commissie.
- 3.
De secretaris roept de leden op vergaderingen van de commissie uiterlijk een week voor aanvang van een vergadering onder toezending van de agenda en te behandelen stukken.
- 4.
De commissie kan deskundigen uitnodigen om deel te nemen aan vergaderingen.
- 5.
Voor het houden van een vergadering is vereist dat minimaal twee leden, waaronder in ieder geval de voorzitter of plaatsvervangend voorzitter aanwezig is.
- 6.
De commissie beslist bij meerderheid van stemmen over het uit te brengen advies. Als bij een stemming de stemmen staken beslist de stem van de voorzitter.
- 7.
Het advies is gemotiveerd. Het advies maakt melding van een minderheidsstandpunt als die minderheid dat verlangt. De voorzitter en secretaris ondertekenen het advies.
Artikel 6 Inwerkingtreding
Deze verordening treedt op 1 januari 2013 in werking.
Artikel 7 Citeertitel
Deze verordening kan worden aangehaald als 'Verordening commissie naamgeving openbare ruimte Assen 2013 '.
Ondertekening
Aldus vastgesteld in de vergadering van het college van burgemeester en wethouders van Assen op 30 oktober 2012
A.L. Langius, Burgemeester
I. Oostmeijer- Oosting ,secretaris
TOELICHTING VERORDENING COMMISSIE NAAMGEVING OPENBARE RUIMTE
ALGEMENE TOELICHTING
Voor inwoners en bezoekers van de gemeente is naamgeving van openbare ruimte (bijvoorbeeld woonplaatsen, wijken, buurten, straten, wegen, pleinen, parken, plantsoenen) van groot belang om zich te kunnen oriënteren: om de weg te kunnen vinden. Voor dienstverleners als politie, brandweer, ambulance en posterijen is dit nog meer van belang. Verder is de naamgeving van de openbare ruimte van belang voor de basisregistratie van adressen en gebouwen.
Voor het toekennen van namen zijn specifieke deskundigheden vereist. Namen moeten bijvoorbeeld uniek zijn en bruikbaar in spreektaal. Ook is systematiek in het toekennen van namen belangrijk. Het is praktisch om namen te groeperen naar buurten: bijvoorbeeld de componisten- of de bomenbuurt. Dat maakt het zoeken makkelijker. In de commissie naamgeving openbare ruimte komen deze deskundigheden bijeen in de vorm van burgerleden en het betrekken van deskundigen bij de advisering door de commissie aan het college.
Op dit moment is er de straatnamencommissie. De taken, samenstelling, benoeming en werkwijze van deze commissie zijn niet vastgelegd. Daarnaast dekt de term straatnamencommissie niet de lading: de commissie adviseert niet alleen over de naamgeving van straten. Het gaat ook om de naamgeving van bijvoorbeeld woonplaatsen, buurten, wijken, pleinen en parken. Deze nieuwe verordening wil daarom de taak, samenstelling, benoeming en werkwijze van de nieuwe commissie naamgeving openbare ruimte vastleggen en daarmee de bestaande onduidelijkheid daarover wegnemen.
Daarnaast vormt deze nieuwe verordening onderdeel van de aanpassing van de regels voor het naamgeving en nummering van de openbare ruimte. Deze aanpassing is het gevolg van de invoering van de Wet op de basisregistratie van adressen en gebouwen (wet BAG).
De nieuwe commissieverordening is een van de resultaten van de deregulering van adviesorganen van raad en college. Doel is om de regelgeving over deze adviesorganen en het proces van advisering te vereenvoudigen. De bestaande straatnamencommissie kent een zeer brede samenstelling. Met deze verordening is de samenstelling van de commissie die adviseert over naamgeving van openbare ruimte beperkt zonder daarmee afbreuk te doen aan de vereiste deskundigheid voor het toekennen van namen.
ARTIKELSGEWIJZE TOELICHTING
Artikel 1 Begripsbepaling
Begripsbepalingen zijn nodig voor de leesbaarheid van de verordening. Zonder deze begripsbepalingen zouden de begrippen Assen, het college, ambtelijk lid en secretaris steeds voluit in de verordening herhaald moeten worden.
Artikel 2 Instelling
Dit artikel regelt de instelling van de commissie naamgeving openbare ruimte door het college. Het betreft een commissie die het college adviseert.
Artikel 3 Taak
De commissie adviseert over de naamgeving van openbare ruimte. Het gaat dan niet alleen over namen van straten, wegen, lanen. Het advies kan ook gaan over het toekennen van namen aan parken, bossen, weiden, woonplaatsen, wijken of buurten, bruggen en viaducten.
Artikel 4 Samenstelling en benoeming
Het eerste lid van dit artikel regelt de samenstelling van de commissie: uit burgerleden en een ambtelijk lid. Tot de burgerleden behoren de voorzitter en de plaatsvervangend voorzitter.
Het tweede artikellid bepaalt dat de burgerleden onafhankelijk zijn. Zij mogen geen deel uit maken van de organisatie van de gemeente of werkzaam zijn onder verantwoordelijkheid van bestuursorganen van de gemeente.
Het derde lid regelt de vervanging van de voorzitter. Bij vervanging krijgt de plaatsvervangend voorzitter de bevoegdheden van de voorzitter.
Het vierde lid regelt de zittingstermijn van de voorzitter, de plaatsvervangend voorzitter en het lid van de commissie.
Om te voorkomen dat de burgerleden tegelijk aftreden is in het vijfde en zesde lid van dit artikel een regeling opgenomen net als resultaat dat om de drie jaar een deel van de commissie aftreedt.
Het zevende lid regelt dat het college het ambtelijk lid aanwijst. Het ambtelijk lid beschikt over deskundigheid met betrekking tot naamgeving van openbare ruimte en is in dienst van de gemeente Assen.
Artikel 5 Werkwijze
Dit artikel regelt de werkwijze van de commissie. De eerste drie leden van dit artikel regelen wanneer en hoe vergaderingen bijeen geroepen worden.
Het vierde lid regelt dat de commissie zich kan laten bijstaan door deskundigen .
Het vijfde lid regelt dat ten minste twee leden ter vergadering aanwezig moeten zijn om rechtsgeldig adviezen te kunnen uitbrengen.
Het zesde lid bevat een bepaling over de besluitvorming bij meerderheid van stemmen.
Het zevende lid beschrijft de kwaliteitseisen aan adviezen van de commissie. De commissie moet de adviezen motiveren. Daarnaast moet zij het standpunt van een minderheid in de commissie opnemen als die minderheid daarom verzoekt.
Artikel 6 Inwerkingtreding
Dit artikel regelt, dat de verordening op 1 januari 2013 van kracht wordt.
Artikel 7 Citeertitel
Dit artikel spreekt voor zich.
Ziet u een fout in deze regeling?
Bent u van mening dat de inhoud niet juist is? Neem dan contact op met de organisatie die de regelgeving heeft gepubliceerd. Deze organisatie is namelijk zelf verantwoordelijk voor de inhoud van de regelgeving. De naam van de organisatie ziet u bovenaan de regelgeving. De contactgegevens van de organisatie kunt u hier opzoeken: organisaties.overheid.nl.
Werkt de website of een link niet goed? Stuur dan een e-mail naar regelgeving@overheid.nl