AANWIJZINGSBESLUIT TOEZICHTHOUDER VEILIGHEIDSREGIO REGIO LIMBURG NOORD (VRLN)

Geldend van 20-12-2024 t/m heden

Intitulé

AANWIJZINGSBESLUIT TOEZICHTHOUDER VEILIGHEIDSREGIO REGIO LIMBURG NOORD (VRLN)

Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Gennep,

  • Gelet op het bepaalde in hoofdstuk 5, titel 5.2 van de Algemene wet bestuursrecht;

  • mede gelet op artikel 18.6 en 18.7 van de Omgevingswet en het bij of krachtens die wet bepaalde;

  • overwegende dat het wenselijk is te voorzien in de aanwijzing van medewerkers van de afdeling Risicobeheersing van de Veiligheidsregio Limburg-Noord voor het houden van toezicht op de naleving van de brandveiligheidsvoorschriften van het bepaalde bij of krachtens de Omgevingswet, het Besluit brandveilig gebruik en basishulpverlening overige plaatsen en het Regionaal beleid bluswater en bereikbaarheid.

Besluit:

Het bijgesloten aanwijzingsbesluit toezichthouder Veiligheidsregio Regio Limburg Noord (Vrln) voor uitvoeren gemeentelijk toezichtstaken vast te stellen

AANWIJZINGSBESLUIT TOEZICHTHOUDER VEILIGHEIDSREGIO REGIO LIMBURG NOORD (VRLN)

Artikel 1. Definitie toezichthouder

In deze beleidsregels wordt verstaan onder toezichthouder: een persoon die, bij of krachtens wettelijk voorschrift, is belast met het houden van toezicht op de naleving van het bepaalde bij of krachtens enig wettelijk voorschrift.

Artikel 2. Toezichthouders

Als toezichthouders zijn met de inwerkingtreding van dit aanwijzingsbesluit aangewezen:

  • 1.

    de medewerkers die een dienstverband hebben bij de Veiligheidsregio Limburg-Noord en werkzaam zijn in de ondergenoemde functies bij de afdeling Risicobeheersing:

    • Medewerker Risicobeheersing

    • Senior medewerker Risicobeheersing

      Adviseur Risicobeheersing

    • Specialist Risicobeheersing

  • 2.

    de personen van buiten de Veiligheidsregio Limburg-Noord die, op basis van inhuur of op een andere basis, werkzaam zijn in de functies genoemd onder 1.

Artikel 3. Naleving wettelijke voorschriften

De toezichthouder is bevoegd om toezicht te houden op de naleving van het bepaalde bij of krachtens de Omgevingswet, het Besluit brandveilig gebruik en basishulpverlening overige plaatsen en het gemeentelijke beleid bluswater en bereikbaarheid. Alsmede die besluiten en voorschriften die bij of krachtens de bovenstaande wet- en regelgeving zijn vastgesteld of zullen worden vastgesteld, alsmede de voor de bovenstaande wet- en regelgeving in de plaats tredende wet- en regelgeving, voor zover de aard en strekking niet wezenlijk verandert.

Onder de bepaling dat de toezichthouder van zijn bevoegdheden slechts gebruik maakt voor zover dat in het belang van de brandveiligheid nodig is.

Artikel 4. Rechten en verplichtingen

Een ieder is verplicht aan een toezichthouder binnen de door hem gestelde termijn alle medewerking te verlenen. Verder geldt voor elke toezichthouder de verplichting dat hij slechts van zijn bevoegdheden gebruik kan maken voor zover dat redelijkerwijs voor de vervulling van zijn taak nodig is.

Artikel 5. Bevoegdheden

De Algemene wet bestuursrecht (hierna: Awb) regelt het specifiek toekennen van bevoegdheden aan toezichthouders. Het betreft de in de artikelen 5:15 tot en met 5:19 Awb opgenomen bevoegdheden. Een toezichthouder, als bedoeld in titel 5:2 van de Awb, mag op grond van zijn aanstelling plaatsen betreden, inlichtingen vorderen, personen vorderen inzage te geven in hun identiteitsbewijs en heeft recht op inzage in zakelijke gegevens en bescheiden en het nemen van afschriften daarvan. Verder kan een toezichthouder op basis van artikel 5:20 van de Awb een ieder verplichten medewerking te verlenen bij de uitoefening van zijn bevoegdheden als die medewerking redelijkerwijs gevorderd kan worden. Het opzettelijk niet voldoen aan deze vordering is strafbaar gesteld in artikel 184 van het Wetboek van Strafrecht.

De aanwijzing heeft enkel betrekking op het toezicht. De handhaving (toepassing bestuursdwang, opleggen last onder dwangsom) blijft onverkort de exclusieve bevoegdheid van het gemeentebestuur.

Artikel 6. Toekennen bevoegdheid binnentreden woning

De toezichthouders zoals vermeld in artikel 2 genoemde functies zijn bevoegd om met medeneming van de benodigde apparatuur een woning te betreden zonder toestemming van de bewoner, onverminderd het bepaalde in de Algemene wet op het binnentreden en de Algemene wet bestuursrecht.

Artikel 7. Termijn

De aanwijzing tot toezichthouder geschiedt tot wederopzegging dan wel tot beëindiging van het dienstverband of van de inhuur, dan wel tot benoeming in een functie die niet valt binnen de onder artikel 2 genoemde functie.

Artikel 8 Legitimatiebewijs

Aan de toezichthouder wordt, ten behoeve van het houden van toezicht op de naleving van het bepaalde bij of krachtens de onder artikel 3 genoemde wetten of regelingen, een legitimatiebewijs

verstrekt als bedoeld in artikel 5:12 Awb en de daarop gebaseerde "Regeling model legitimatiebewijs toezichthouders Awb".

Artikel 9 Inwerkingtreding

  • 1.

    Dit aanwijzingsbesluit treedt in werking de dag na bekendmaking.

  • 2.

    Op het moment zoals aangegeven onder punt 1, wordt het Besluit aanwijzing toezichthouders brandweer 2013 en bijbehorend overzicht met contactgegevens van toezichthouders afdeling Risicobeheersing vastgesteld d.d. 8 oktober 2013 (kenmerk 1313439), ingetrokken.

  • 3.

    Dit besluit wordt aangehaald als Besluit aanwijzing toezichthouders Veiligheidsregio Limburg-Noord

Ondertekening

Aldus besloten in de vergadering van 5 november 2024 .

Burgemeester en wethouders van Gennep,

De secretaris, Bart Teunissen

De burgemeester , Hans Teunissen