Permanente link
Naar de actuele versie van de regeling
http://lokaleregelgeving.overheid.nl/CVDR730135
Naar de door u bekeken versie
http://lokaleregelgeving.overheid.nl/CVDR730135/1
Beleidsregels voor openbare laadpalen voor elektrische voertuigen Bloemendaal
Geldend van 20-12-2024 t/m heden
Intitulé
Beleidsregels voor openbare laadpalen voor elektrische voertuigen BloemendaalHet college van burgemeester en wethouders van de gemeente Bloemendaal;
gelet op artikel 160 van de Gemeentewet, artikel 4:81 van de Algemene wet bestuursrecht, artikel 18 van de Wegenverkeerswet 1994 in samenhang met artikel 24 en hoofdstuk E van Bijlage 1 van het Reglement verkeersregels en verkeerstekens 1990;
besluit vast te stellen de volgende regeling:
Beleidsregels voor openbare laadpalen voor elektrische voertuigen Bloemendaal
Achtergrond
De overheid en de samenleving zijn verantwoordelijk voor het realiseren van de klimaatdoelen en het halen van de normen voor luchtkwaliteit. Elektrisch vervoer levert daar een belangrijke bijdrage aan. Daarom is het kabinetsbeleid erop gericht dat alle nieuw verkochte auto’s in 2030 uitstootvrij zijn. De gemeente Bloemendaal wil elektrisch rijden stimuleren door het plaatsen van laadpalen in openbare ruimte verder uit te breiden.
Om aan de laadvraag van automobilisten met een elektrisch voertuig in Bloemendaal te voldoen, zijn afhankelijk van de ontwikkeling van elektrisch vervoer en de laadinfrastructuur in Bloemendaal om en nabij 250 openbare laadpalen nodig in 2030.
De gemeente Bloemendaal neemt deel aan het klimaatakkoord. In dit klimaatakkoord is de Nationale Agenda Laadinfrastructuur opgenomen. Hierin is vastgesteld dat elke lokale overheid haar criteria voor het plaatsen van openbare laadpalen vastlegt in beleid.
Doel
De beleidsregels zijn bedoeld als afwegingskader ter beoordeling van aanvragen van laadpunten voor elektrisch vervoer in de openbare ruimte op het grondgebied van de gemeente Bloemendaal.
Deze beleidsregels zijn enkel van toepassing op openbare laadpalen in de openbare ruimte bij locaties waar openbaar kan worden geparkeerd. Bij het doorontwikkelen van openbare laadvoorzieningen anders dan laadpalen, kunnen de beleidsregels ook daarop van toepassing worden verklaard.
Hoofdstuk 1 Algemene bepalingen
Artikel 1 Begripsbepalingen
In deze regeling wordt verstaan onder:
- a.
Aanvrager:
- 1.
een natuurlijk persoon ingeschreven in de basisregistratie personen (BRP) van de gemeente Bloemendaal, die beschikt over een elektrisch voertuig en die een verzoek tot het plaatsen van een laadpaal heeft ingediend via de website van de exploitant.
- 2.
een bedrijf en/of organisatie, ingeschreven bij de Kamer van Koophandel, welke gevestigd is in de gemeente Bloemendaal en beschikt over één of meerdere elektrische voertuigen, of één of meerdere werknemers in dienst heeft die beschikt/beschikken over een elektrisch voertuig en die een aanvraag tot het plaatsen van een laadpaal heeft ingediend via de exploitant van laadpalen voor elektrische voertuigen;
- 3.
een aanbieder van elektrische deelauto’s , ingeschreven bij de Kamer van Koophandel, die een aanvraag tot het plaatsen van een laadpaal heeft ingediend via de exploitant van laadpalen voor elektrische voertuigen.
- 1.
- b.
Elektrisch voertuig: een personen- of bedrijfsauto als bedoeld in artikel 1, eerste lid, onder c, van de Wegenverkeerswet 1994, die is geregistreerd bij de RDW (Rijksdienst voor Wegverkeer) en die geheel of gedeeltelijk – met een minimaal volledig elektrisch bereik van 45 km - door een elektromotor wordt aangedreven, waarvoor de elektrische energie wordt geleverd door een batterij en waarvan deze batterij wordt opgeladen door middel van een voorziening buiten de auto. Dit kan een volledig elektrisch aangedreven voertuig of een hybride voertuig zijn. Een hybride voertuig maakt voor de aandrijving gebruik van zowel een verbrandingsmotor als een elektrische motor.
- c.
Aanvraag: een door de aanvrager ingediend verzoek tot plaatsing van een openbare laadpaal, welke dient te voldoen aan de door het college bepaalde voorwaarden tot plaatsing van een laadpaal.
- d.
Gebruiker: een natuurlijk persoon of rechtspersoon die beschikt over een elektrische auto en een laadpas, die op een laadlocatie zijn of haar elektrische auto wil opladen.
- e.
Exploitant: een bedrijf dat verantwoordelijk is voor de plaatsing, het beheer en exploitatie van openbare laadpalen.
- f.
Laadpaal: openbare voorziening, inclusief alle daarbij horende en achterliggende installaties, die toegang verleent aan gebruikers om een elektrisch voertuig op te laden.
- g.
Laadpunt: een op de laadpaal aanwezige voorziening waarmee de gebruiker zijn of haar voertuig van stroom kan voorzien. Een laadpaal heeft één of meerdere laadpunten. In de gemeente Bloemendaal worden overwegend laadpalen geplaatst met twee laadpunten.
- h.
Laadlocatie: een locatie in de openbare ruimte, waar een laadpaal en één of twee parkeerplaatsen uitsluitend ten behoeve van het opladen van elektrisch voertuigen aanwezig zijn.
- i.
Verkeersbesluit: een besluit van het college, op basis van artikel 18, eerste lid, van de Wegenverkeerswet 1994 en artikel 12, aanhef en onder a, onder I, van het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer, waarmee de parkeerplaatsen bij een openbare laadpaal worden gereserveerd voor uitsluitend het opladen van elektrische voertuigen, door middel van het plaatsen van RVV verkeersbord E8c.
- j.
Samenwerkingsovereenkomst: een overeenkomst tussen de gemeente en de exploitant van openbare laadpalen met afspraken onder welke voorwaarden de exploitant een laadpaal op de openbare weg in de gemeente mag plaatsen en om rechten en verplichtingen vast te leggen. Deze overeenkomst heeft betrekking op het plaatsen, beheren en onderhouden van één of meerdere laadpalen op één of meerdere locaties in de gemeente. In deze overeenkomst verklaart de exploitant deze regeling te onderschrijven en te zullen naleven.
- k.
Laadkaart: een digitale kaart welke door inwoners is samengesteld en door het college is vastgesteld waarop bestaande en potentiële laadlocaties in de gemeente Bloemendaal zijn aangegeven;
- l.
Vraaggestuurde plaatsing: een openbare laadpaal wordt geplaatst op verzoek van een aanvrager.
- m.
Aanbodgestuurde plaatsing: een openbare laadpaal wordt geplaatst op initiatief van de exploitant waarvoor toestemming van de gemeente vereist is.
Hoofdstuk 2 Vraaggestuurde- en aanbodgestuurde plaatsing laadpalen in de openbare ruimte
Artikel 2 Vraaggestuurde plaatsing
Een aanvrager kan een aanvraag tot het plaatsen van een laadpaal op de openbare weg bij de exploitant indienen. De gemeente faciliteert de plaatsing enkel met de procedure, zoals het verkeersbesluit, en heeft geen invloed op de exploitatie van laadpalen door derden. De exploitant is verantwoordelijk voor de investering, de plaatsing en het beheer en onderhoud van de laadpaal.
Artikel 3 Aanbodgestuurde plaatsing
De gemeente of exploitant kan gebiedsgericht, zonder aanvraag, op strategische locaties laadpalen (laten) plaatsen als de (huidige en toekomstige) vraag kan worden onderbouwd. Een laadpaal kan zonder aanvraag worden geplaatst, als er voldaan is aan minimaal één van de volgende criteria:
- a.
De locatie staat aangeven op de door de gemeente vastgestelde laadkaart, waarop gebiedsgericht een publiek laadnetwerk is bepaald. De laadkaart is beschikbaar via de website van de gemeente.
- b.
De locatie speelt in op een snel oplopende vraag in een buurt, doordat uit actuele laaddata blijkt dat de bezettingsgraad op piekmomenten van bestaand(e) laadpunt(en) gemiddeld meer dan 40% bedraagt met een totaalverbruik van meer dan 1000 KwH.
Hoofdstuk 3 Aanvraag tot het plaatsen van een openbare laadpaal
Artikel 4 Aanvraagprocedure openbare laadpaal
-
1. De aanvraagprocedure voor een openbare laadpaal is als volgt:
- a.
De aanvrager dient een aanvraag in tot plaatsing van een openbare laadpaal bij de exploitant;
- b.
De exploitant stuurt, met inachtneming van deze regeling, de aanvraag aan de gemeente;
- c.
Het college controleert op basis van deze regeling de aanvraag en selecteert een locatie op basis van één van de eerder tot stand gekomen locaties op de laadkaart. Indien geen locatie op de laadkaart binnen 300 meter loopafstand van het adres van de aanvrager beschikbaar is, wordt een locatievoorstel in nabijheid van het adres van de aanvrager gemaakt op basis van de toetsingscriteria zoals omschreven in hoofdstuk 4;
- d.
Het college doorloopt de gebruikelijke procedure voor een verkeersbesluit voor het reserveren van parkeervakken voor de geselecteerde locatie(s);
- e.
Het college stuurt de het besluit tot inwilliging van de aanvraag aan de exploitant en geeft opdracht om de plaatsing van de laadpaal voor te bereiden en uit te voeren.
- a.
-
2. Vanwege veranderende regelgeving of doordat zich mogelijkheden voordoen om de doorlooptijden en/of efficiëntie van het proces te verbeteren, kan van bovengenoemde procedure worden afgeweken.
Hoofdstuk 4 Toetsingscriteria voor laadpalen in de openbare ruimte
Artikel 5 Type voertuig
De aanvraag voor een laadpaal is enkel bedoeld voor een elektrisch voertuig, zoals gedefinieerd in artikel 1.
Artikel 6 Tenaamstelling
-
1. Aanvrager beschikt over een elektrisch voertuig, zoals gedefinieerd in artikel 1. Aanvrager moet dit aantonen door middel van een (voorlopige) koop- of leaseovereenkomst of eigendomsbewijs;
-
2. Aanvrager woont of werkt minimaal 18 uur per week in de gemeente Bloemendaal (aantoonbaar);
-
3. Aanvrager beschikt niet over eigen terrein (aanvrager ondertekent hiervoor een verklaring). Onder eigen terrein vallen ook (VVE-) parkeerplaatsen en/of de (verplichte) mogelijkheid tot het huren/kopen van een parkeerplaats in combinatie met appartement of op terrein bij de werkgever;
-
4. Aanvrager beschikt over een parkeervergunning (indien van toepassing) in het betreffende vergunningsgebied of komt hiervoor in aanmerking;
-
5. Per elektrisch voertuig en per adres mag maximaal één aanvraag worden ingediend;
-
6. Aanvragen voor een laadpaal op of rondom een ander adres dan het adres waarop de aanvrager woont of werkt is niet toegestaan.
Artikel 7 Aanvullende bepalingen
-
1. Indien al één of meer laadpalen aanwezig zijn binnen 300 meter loopafstand, wordt naar deze locatie(s) verwezen indien de bezetting van deze laadpalen gemiddeld minder dan 50% (over 24 uur) bedroeg gedurende de aan de aanvraag voorafgaande drie maanden;
-
2. Indien er één parkeervak is gereserveerd voor het opladen van elektrische voertuigen, is de gemeente verplicht om een tweede parkeervak aan te wijzen als van het ene parkeervak dat al gereserveerd is, de bezettingsgraad hoger dan 40% is gedurende twee maanden of meer;
-
3. Indien in de buurt nieuwe locaties in procedure zijn (na akkoord gemeente) wordt naar deze locatie(s) verwezen;
-
4. Indien zich meerdere afgewezen verzoeken (verzoeken in portefeuille) in de buurt van de aanvrager bevinden, kan het nieuwe verzoek een overweging zijn om een nieuw locatievoorstel op te stellen;
-
5. De invloed op parkeerdruk is geen toetsingscriterium voor het plaatsen van openbare laadpalen. Doordat ervan uitgegaan mag worden dat een conventionele brandstofauto is uitgewisseld voor een elektrisch voertuig, leidt dat op de drukke momenten tot eenzelfde parkeervraag en niet per definitie tot een hogere parkeerdruk. Als in een situatie alsnog een afweging gemaakt moet worden tussen het faciliteren van brandstofvoertuigen versus elektrische voertuigen, prevaleert het belang van de elektrische voertuigen.
-
6. Voor het opladen van elektrische deelauto’s kan het college aanvullende criteria opstellen.
-
7. Vanwege veranderende regelgeving of doordat zich mogelijkheden voordoen om de doorlooptijden en/of efficiëntie van het proces te verbeteren, kan van bovengenoemde procedure worden afgeweken.
Hoofdstuk 5 Plaatsingscriteria voor laadpalen in de openbare ruimte
Artikel 8 Plaatsingscriteria
Voor alle aanvragen geldt dat in beginsel alleen laadlocaties kunnen worden aangevraagd, die zijn opgenomen in de laadkaart. Bij uitzondering kan het college toestemming verlenen om af te wijken van de laadkaart. In dat geval dient de aanvraag daartoe goed gemotiveerd te zijn en dient de laadlocatie te voldoen aan de volgende voorwaarden:
- 1.
Algemeen
- a.
Afwijkende locaties; Locaties met een hoge verkeersintensiteit of waar de fysieke leefomgeving het lastig toelaat een openbare laadpaal te realiseren (zoals de Kleverlaan te Bloemendaal, Julianalaan te Overveen, Zandvoorterweg te Aerdenhout) worden zoveel mogelijk vermeden. Laadpalen worden niet geplaatst op een smalle uitstapstrook tussen een parkeerplaats en een fietspad.
- b.
Aanpassing aan de weg; Er wordt uitgegaan van minimale aanpassing aan de openbare weg. Er is binnen een jaar geen onderhoud of reconstructie van de openbare ruimte gepland op de laadlocatie.
- c.
Doorstroming verkeer; Laadpalen worden zodanig geplaatst dat er geen belemmering optreedt voor andere weggebruikers (auto, fiets, voetganger, rolstoel, etc.).
- d.
Gemeentegrond; Een openbare laadpaal wordt enkel op gemeentegrond geplaatst op maximaal 300 meter van het perceel of woning van de aanvrager.
- e.
Zichtbaarheid/vindbaarheid; Een laadpaal aan het begin of einde van de straat is zichtbaarder dan midden in de straat. Een laadpaal aan een doorgaande weg is zichtbaarder en draagt bij aan meer gebruikers dan een niet-doorgaande weg.
- a.
- 2.
Realisatie en installatie
- a.
Afstand stroomkabel; Er wordt bij realisatie en installatie uitgegaan van de kortst mogelijke afstand tot de aanwezige stroomkabel op het stroomnet en bij voorkeur binnen 25 meter van de aansluiting.
- b.
Bomen; Laadpalen mogen niet binnen drie meter van een boom worden geplaatst.
- c.
Inrichting parkeervak voor laadpaal; Het betreft bij voorkeur een bestaand parkeervak / bestaande parkeervakken, waarbij haakse- en parallel gelegen parkeervakken worden geprefereerd boven parkeervakken die schuin aan de weg zijn gepositioneerd. Er wordt zoveel mogelijk gestreefd naar een minimale afstand van parkeervakken tot aan de laadpaal. De locatie wordt voorzien van een dubbele laadvoorziening. Hiermee kunnen twee elektrische auto’s gelijktijdig worden opgeladen. Per oplaadlocatie wijst de gemeente twee parkeerplaatsen aan voor het laden van elektrische auto’s. In uitzonderlijke gevallen kan de gemeente één parkeerplaats aanwijzen voor het opladen.
- d.
Openbare laadpaal niet direct voor ramen of deuren woonhuis; Een openbare laadpaal wordt bij voorkeur niet geplaatst direct voor een raam of een deur van een woonhuis.
- e.
Straatmeubilair en overige objecten; De keuze van de locatie is niet in de directe nabijheid van andere objecten in de openbare ruimte zoals fietsenrekken, vuilcontainers, struiken, bomen en straatmeubilair.
- f.
Uiterlijke kenmerken; De laadpaal wordt ter beschikking gesteld door de exploitant die op dat moment de concessie heeft gekregen. De laadpaal is voorzien van een led, dat een indicatie geeft of een voertuig opgeladen wordt en maakt onderdeel uit van de apparatuur. De laadpaal wordt voorzien van een flespaal met RVV verkeersbord type E8C met daarbij behorend onderbord RVV OB504. Daarnaast wordt een symbool bij het parkeervak aangebracht om de locatie aan te duiden. Indien noodzakelijk worden aanvullende maatregelen getroffen zoals het aanbrengen van belijning en/of diamantkoppen.
- a.
- 3.
Toegankelijkheid
- a.
Afstand; Bij voorkeur bevindt de laadpaal zich zo dicht mogelijk in de buurt van de meest gebruikte woon- / werkbestemming.
- b.
Doorgang voor voetgangers; Bij plaatsing van een laadpaal in een trottoir dient er minimaal 120 centimeter vrije doorloopruimte over te blijven, waarbij in een puntversmalling naar 90 centimeter vrije doorloopruimte mag worden afgeweken, conform CROW normen.
- c.
Minder valide e-rijders; Er wordt bij plaatsing van de laadpaal zoveel mogelijk rekening gehouden met de toegankelijkheid voor minder valide e-rijders.
- d.
Onderhoudsruimte; Rondom de laadpaal dient tenminste 50 centimeter ruimte voor onderhoud beschikbaar te zijn. Indien de laadpaal niet op verharding staat, wordt extra betegeling rondom de laadpaal aangebracht.
- e.
Routes nood- en hulpdiensten; Er dient voorkomen te worden dat aanrijdroutes van nood- en hulpdiensten belemmerd worden.
- f.
Ruimte; Bij voorkeur bevindt de laadpaal zich niet midden tussen andere parkeervakken (i.v.m. ruimte voor in- en uitstappen).
- g.
Struikelgevaar; Struikelgevaar door kabels dient voorkomen te worden. De eigenaar van de laadkabel is te allen tijde verantwoordelijk voor een veilige situatie.
- a.
- 4.
De gemeente kan onder bepaalde omstandigheden afwijken van deze locatiebepalingen.
Artikel 9 Eisen aan de apparatuur
-
1. Het type laadpaal en de uitvoering ervan dient vooraf goedkeuring te krijgen van de gemeente en wordt vastgelegd in de samenwerkingsovereenkomst.
-
2. De laadpaal mag niet worden gebruikt voor reclame-uitingen, anders dan de bedrijfsnaam van de exploitant.
-
3. De openbare laadpaal voldoet aan alle daaraan gestelde (nationale en internationale) veiligheidseisen. Het laadpunt is interoperabel conform de landelijke en internationale afspraken, waaronder de uitwisselbaarheid van laadpassen en het gebruik van standaard stekkers.
-
4. Om te bewerkstelligen dat elektrische vervoertuigen ook aan de bron geen CO2-uitstoot veroorzaken, mag de aanvrager van de laadpalen alleen gegarandeerde groene stroom (laten) leveren die duurzaam is opgewekt in Nederland.
Artikel 10 Bereikbaarheid
-
1. De openbare laadpaal is 24 uur per dag en 7 dagen per week openbaar toegankelijk, in die zin dat deze voor iedereen te gebruiken is voor het opladen van zijn/haar elektrische voertuig.
-
2. De exploitant van de laadpaal en/of andere laadinfrastructuur is 24 uur per dag en 7 dagen per week bereikbaar voor gebruikers, voor nood- en hulpdiensten en voor de gemeente in het geval van vragen, storingen en calamiteiten. De telefoonnummers van de storingsdienst en de helpdesk zijn vermeld op de laadpaal.
-
3. De exploitant zorgt voor zoveel mogelijk actuele informatie richting gebruikers over de aanwezigheid en beschikbaarheid van het laadpunt, via algemeen beschikbare kanalen zoals deze gebruikelijk zijn in de markt voor openbare laaddiensten.
-
4. De exploitant beschikt over een website en een app met daarop relevante informatie over de openbare laadpalen voor de gebruiker: het aanvraagproces, de doorlooptijd van een aanvraag, het minimale en maximale laadvermogen, informatie over laadpassen en de laadprijs per kWh inclusief btw die de exploitant in rekening brengt bij de gebruiker.
Artikel 11 Aansprakelijkheid
De exploitant is aansprakelijk voor alle schade die door het gebruik van de laadpaal en/of andere laadinfrastructuur of anderszins aan derden wordt veroorzaakt. De gemeente Bloemendaal is op geen enkele manier aansprakelijk voor eventuele schade die door de laadpaal en/of andere infrastructuur is veroorzaakt. De exploitant vrijwaart hiervoor de gemeente.
Artikel 12 Kosten
-
1. De kosten voor het plaatsen van een laadpaal worden gedragen door de exploitant.
-
2. Het college verleent alleen toestemming op de aanvraag wanneer in de overeenkomst met de exploitant is vastgelegd, dat alle aansprakelijkheid, waaronder het gebruik, onderhoud en eventuele schade aan de laadpaal, voor rekening van de exploitant komen. Eventuele schade aan het verkeersbord of aan de aanrijdbeveiliging is voor rekening van de gemeente.
Hoofdstuk 6 Laden in een parkeerreguleringsgebied
Artikel 13 Laden in een parkeerreguleringsgebied
-
1. Betaald parkeren gebied
EV-rijders die hun voertuig opladen in betaald parkeren gebied dienen net als ieder andere bezitter van een voertuig met fossiele verbrandingsmotor parkeerleges te betalen. Naast betalen voor het laden dient betaald te worden voor het parkeren.
-
2. Gebied met parkeerschijf (blauwe zone)
In een blauwe zone mag in de gemeente Bloemendaal maximaal 1 uur worden geparkeerd. Dit is te kort voor het laden van elektrische voertuigen. Derhalve zal in een gebied met parkeerschijf, een aangewezen locatie voor een laadpunt buiten de criteria voor de zone worden gesteld.
Hoofdstuk 7 Hardheidsclausule
Artikel 14 Hardheidsclausule
Het college is bevoegd om in uitzonderlijke gevallen, die nadrukkelijk niet meegewogen zijn bij het opstellen van deze regels, af te wijken van de bovenstaande bepalingen voor zover deze niet strijdig zijn met de bindende afspraken gemaakt met de exploitant, of een andere derde partij.
Dit is alleen mogelijk als blijkt dat de toepassing van de beleidsregels leidt – of zou leiden – tot uitzonderlijk onredelijke of onbillijke gevolgen, die niet zijn voorzien.
Hoofdstuk 8 Slotbepalingen
Artikel 15 Overgangsrecht
Voor aanvragen, gedaan vóór inwerkingtreding van deze regeling, geldt de oude regeling.
Artikel 16 Inwerkingtreding
Deze regeling treedt, in werking op de dag na publicatie, in aanvulling op de eerder gepubliceerde Visie opladen elektrische voertuigen gemeente Bloemendaal van 25 april 2022.
Artikel 17 Citeertitel
Deze regeling wordt aangehaald als: Beleidsregels voor openbare laadpalen voor elektrische voertuigen Bloemendaal.
Ondertekening
Overveen, 10 december 2024
burgemeester en wethouders van Bloemendaal,
M. Rog, burgemeester
R. Heintjes, secretaris
Ziet u een fout in deze regeling?
Bent u van mening dat de inhoud niet juist is? Neem dan contact op met de organisatie die de regelgeving heeft gepubliceerd. Deze organisatie is namelijk zelf verantwoordelijk voor de inhoud van de regelgeving. De naam van de organisatie ziet u bovenaan de regelgeving. De contactgegevens van de organisatie kunt u hier opzoeken: organisaties.overheid.nl.
Werkt de website of een link niet goed? Stuur dan een e-mail naar regelgeving@overheid.nl